Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Tradycyjne śląskie danie na bazie kiszonej kapusty jest konkurencją dla bigosu. Syci na długie godziny
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 05.05.2023 21:23

Tradycyjne śląskie danie na bazie kiszonej kapusty jest konkurencją dla bigosu. Syci na długie godziny

Tradycyjne śląskie danie na bazie kiszonej kapusty jest konkurencją dla bigosu. Syci na długie godziny
Screen filmu pochodzi z kanału Tapenda- przepisy kulinarne na Youtube

Śląskie danie z kiszonej kapusty zachwyca smakiem i aromatem. Ugotowana kiszonka przesmażona z boczkiem i cebulą jest miękka, kwaskowata i pyszna. Potrawę koniecznie dopraw kminkiem, a błyskawicznie zniknie z talerzy.

Zamiast bigosu ugotuj danie na bazie kiszonej kapusty z boczkiem

Śląska potrawa z kiszonej kapusty jest świetną alternatywą dla tradycyjnego bigosu. Jest pożywna, pyszna i przygotujesz ją o wiele szybciej. Wystarczy, że ugotujesz kapustę z marchewką i dodasz boczek, cebulę i przyprawy. 

Przesmażoną, miękką już kiszoną kapustę dopraw do smaku kminkiem, solą i pieprzem. Nie zapomnij również o zagęszczeniu potrawy. W tym celu dodaj bulion mięsny lub warzywny wymieszany z mąką i gotuj kilka minut.

Nie płucz kapusty przez gotowaniem, chyba, że jest naprawdę kwaśna. W przeciwnym razie straci swój charakterystyczny smak i aromat. Danie z kiszonej kapusty podawaj na ciepło z kromką świeżego pieczywa. Tak smakuje najlepiej. 

Przepis na kiszoną kapustę z boczkiem

Składniki:

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • marchewka
  • duża cebula
  • 200 g wędzonego boczku
  • 2 ząbki czosnku
  • kminek
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • pół szklanki bulionu 
  • łyżka mąki
  • łyżka masła
  • sól, pieprz

 

Śląskie danie przygotujesz błyskawicznie

Kapustę kiszoną odsącz i poszatkuj. Następnie przełóż do garnka. Dodaj startą na tarce marchewkę, liście laurowe, ziele angielskie, wlej odrobinę wody i duś pod przykryciem do miękkości.

Co jakiś czas przemieszaj, w razie potrzeby wlej więcej wody, żeby kapusta się nie przypaliła. Na patelni podsmaż pokrojony boczek, następnie dodaj cebulę i smaż, aż się zarumieni. Dodaj posiekany czosnek i smaż jeszcze chwilę.

Przygotowane produkty dodaj do miękkiej, odparowanej kapusty. Całość dokładnie wymieszaj, oprósz delikatnie kminkiem i smaż kilka minut. Bulion wymieszaj z mąką i wlej do garnka. Gotuj, aż zgęstnieje i dopraw do smaku solą i pieprzem.

Z kiszonej kapusty ugotujesz wyśmienitą kwaśnicę. Przygotuj również żeberka pieczone z kiszonką według przepisu Ewy Wachowicz. Dania zachwycają smakiem.

Tradycyjne śląskie danie na bazie kiszonej kapusty jest konkurencją dla bigosu. Syci na długie godziny
canva/ollo