Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Układam owoce na cieście francuskim. Deser jak z najlepszych cukierni
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 14.08.2025 14:10

Układam owoce na cieście francuskim. Deser jak z najlepszych cukierni

Układam owoce na cieście francuskim. Deser jak z najlepszych cukierni
Fot. YouTube/ Kuchnia Doro

Dziś mam dla Ciebie coś wyjątkowego – deser, który wygląda jak z cukierni, ale jego przygotowanie jest banalnie proste. Połączenie kruchego, złocistego ciasta francuskiego z soczystymi, świeżymi owocami to klasyk, który zawsze robi wrażenie

Efektowny deser z ciasta francuskiego

Cały sekret tkwi w tym, jak ułożysz owoce i potniesz ciasto – ten prosty trik sprawi, że stworzysz efektowną plecionkę, od której trudno oderwać wzrok. Idealny na przyjęcie, do popołudniowej kawy, a nawet jako szybka słodka niespodzianka dla domowników. W mojej wersji sięgam po maliny i borówki, ale możesz puścić wodze fantazji i dodać ulubione owoce sezonowe.

Składniki:

  • 1 rolka ciasta francuskiego
  • 100 g świeżych malin
  • 100 g świeżych borówek
  • 3 łyżki dżemu malinowego
  • 1 jajko
  • cukier puder (do posypania po upieczeniu)
Układam owoce na cieście francuskim. Deser jak z najlepszych cukierni
Fot. YouTube/ Kuchnia Doro

Deser z owoców i ciasta francuskiego. Przygotowanie

Krok 1. Przygotowanie ciasta i owoców: Zaczynam od rozłożenia ciasta francuskiego na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku smaruję równomiernie dżem malinowy, pozostawiając około 5 cm wolnej przestrzeni przy brzegach. Następnie układam owoce: na dżemie naprzemiennie rządząc maliny i borówki. To proste, ale kluczowe dla uzyskania apetycznego wzoru i smaku.

Krok 2. Formowanie warkocza: Kiedy owoce są już w miejscu, przyjrzyj się dokładnie – teraz pora na efektowną robotę. Prostopadle do dłuższego boku ciasta oraz owoców nacinam paski o szerokości około 1,5 cm. Następnie przeplatam te paski – raz z lewej, raz z prawej – tworząc wzór przypominający warkocz. Brzegowe paski dokładnie zlepiam, by ciasto nie rozpadło się podczas pieczenia.

Pora na pieczenie!

Piekarnik nagrzewam do 210 °C. W związku z tym roztrzepuję jajko i delikatnie pędzelkiem smaruję nim wierzch ciasta — to nada mu złocistego połysku i chrupkości. Wkładam blaszkę do piekarnika na około 20 minut, aż ciasto będzie rumiane i puszyste. Po upieczeniu pozwalam mu lekko przestygnąć, a następnie obsypuję cukrem pudrem. Kroję kawałki i serwuję – idealne na deser!

Ten deser łączy prostotę i efekt “wow”! W kilku krokach osiągasz nie tylko wspaniały smak, ale i apetyczny wygląd. Przepis pochodzi z kanału Kuchnia Doro na Youtube.

Polecamy również pyszną sałatkę na 15 sierpnia (lepsza niż gyros i jarzynowa!) oraz obłędne kotlety mielone, ale inaczej. 

Układam owoce na cieście francuskim. Deser jak z najlepszych cukierni
Fot. YouTube/ Kuchnia Doro

Źródło: YouTube/ Kuchnia Doro