Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Układam plastry schabu na cebuli i wstawiam do piekarnika. Taki obiad starcza na cały weekend
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 19.01.2024 13:30

Układam plastry schabu na cebuli i wstawiam do piekarnika. Taki obiad starcza na cały weekend

Układam plastry schabu na cebuli i wstawiam do piekarnika. Taki obiad starcza na cały weekend
YouTube/@Fleisch Rezepte von Irma

Schab znamy wszyscy. Można powiedzieć, że kotlet z tego mięsa, jest nieodłącznym elementem niedzielnego obiadu. Ten przepis sprawi, że tradycyjny schabowy nie będzie nudny.

Niezwykłe kotlety ze schabu

Jesteś pewnie znudzona rozbijaniem schabu i smażeniem. Jeśli tak, to ten przepis jest dla ciebie. Co prawda bez tłuczenia się nie obejdzie, ale kuchnia z całą pewnością nie przesiąknie tłuszczem. Musisz tego spróbować. Smak i dodatki zaskakują.

Obiad przygotowany w ten sposób starczy nawet na cały weekend. Nie raz go robiłem i za każdym razem wychodził fantastycznie. W dalszej części tekstu znajdziesz listę składników oraz sposób przygotowania.

Układam plastry schabu na cebuli i wstawiam do piekarnika. Taki obiad starcza na cały weekend
Canva/@Cleardesign1

Co jeszcze oprócz dobrego mięsa?

Poza świeżym schabem nie potrzebujesz wiele, aby przyrządzić smakowity obiad. Podobny przepis znajdziesz na kanale Fleisch Rezepte von Irma. 

Składniki:

  • 800 g mięsa schabowego
  • 200 g sera gouda
  • 4 duże cebule
  • 1 puszka ananasa 
  • 2-3 pomidory
  • olej
  • pieprz
  • sól

Jak zrobić schab w piekarniku?

Zacznij od pokrojeni schabu na grube kotlety, a następnie je rozbij na grubość od 1 do 1,5 centymetra. Dopraw z dwóch stron pieprzem i solą. Weź cebule i posiekaj je w cienkie piórka. 

Po blaszce rozprowadź olej i poukładaj na nią cebulę. Musi być jej na tyle dużo, aby tworzyła grubą warstwę. Dopiero na nią poukładaj doprawione mięso. Odsącz ananasa i pokrój w grubą kostkę. Ułóż go na każdym kotlecie. 

Następnie dokładnie umyj pomidory i pokój je w grubsze plastry. Ułóż po około 3 plasterki na każdym kawałku mięsa

Ser żółty zetrzyj na dużych oczkach tarki i posyp nim kotlety. Piecz przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Przed podaniem sprawdź, czy mięso nie jest surowe i obiad gotowy. Przeczytaj, na jaki produkt w Auchan uważać oraz jak zrobić najlepszą surówkę do obiadu.

Układam plastry schabu na cebuli i wstawiam do piekarnika. Taki obiad starcza na cały weekend
Canva/@milanphoto