Weź szparagi, szynkę i ciasto francuskie. To najlepsza przekąska w maju
Sezon na szparagi jest dość krótki, dlatego nie czekaj ani chwili i korzystaj ile się da! Warto je zawinąć wraz z szynką w ciasto francuskie i włożyć do piekarnika. To proste danie sprawdzi się na przekąskę, podwieczorek lub kolację.
Sezon na szparagi
Sezon na szparagi już trwa. Wiele osób czeka na nie przez cały rok. Są to nie tylko smaczne, ale również wartościowe dla naszego zdrowia warzywa. Zawierają witaminy: A, C , E, K i B6 oraz takie składniki odżywcze jak błonnik, potas i żelazo.
Szparagi w kuchni możemy wykorzystać na wiele sposobów. Przygotujemy z nich zupę krem, która będzie doskonałym pomysłem na wiosennych obiad. Z powodzeniem możemy dodać je również do jajecznicy, omletu, tarty, sałatek i makaronów. Doskonale smakują upieczone lub ugotowane na parze z dodatkiem sosu holenderskiego. Warto chociaż raz w sezonie upiec w cieście francuskim. To świetny pomysł na majową przekąskę lub kolację.

Szparagi, szynka i ciasto francuskie
Czas przygotowania naszej przekąski to około 10 minut, a czas jej pieczenia to 15 minut. W mniej niż w pół godziny dostaniemy pyszne danie, które można zjeść tylko o tej porze roku. Dlatego, nie odkładaj przygotowania go na później. Sezon na szparagi jest bardzo krótki.
Dalsza część tekstu pod filmem
Lista składników:
- pęczek szparagów
- 1 łyżka oliwy
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- kilka plastrów ulubionej szynki
- kilka plastrów sera żółtego lub mozzarelli
- 1 jajko
- pieprz i sol do smaku

Jak zrobić przekąskę ze szparagów i ciasta francuskiego?
Umyj i osusz szparagi, a następnie odłam lub obetnij ich twarde końcówki. Polej je oliwą i dopraw wedle uznania solą i pieprzem. Ciasto francuskie pokrój na kilka kwadratów o wielkości ok.10 x 10 cm. Na każdym z nich ułóż plasterek sera i szynki, na nich po przekątnej ułóż po 2 szparagi. Owiń warzywa szynką i serem i sklej rogi ciasta francuskiego. Przed pieczeniem posmaruj ciasto surowym jajkiem. Przekąskę piecz przez 15 minut w 200 stopniach C. Smacznego!
Polecamy również przepisy na inne wiosenne smakołyki m.in. prosty obiad z botwinki i ciasto z truskawkami.
