Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Dieta > Wspomaga trawienie i reguluje ciśnienie. Warto pić codziennie
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 02.05.2025 22:00

Wspomaga trawienie i reguluje ciśnienie. Warto pić codziennie

Wspomaga trawienie i reguluje ciśnienie. Warto pić codziennie
Fot. Shutterstock/Danilova Janna

Dawniej rósł w każdym ogródku. Kojarzy się z wakacjami u babci. Niestety odchodzi w zapomnienie, a szkoda. Ma szereg prozdrowotnych właściwości. Agrest, bo o nim mowa, działa zbawiennie na cały organizm. Kompot z owoców doskonale nawadnia i działa jak najlepsze lekarstwo.

Zapomniany owoc o cudownych właściwościach

Wpływ agrestu na nasz organizm jest nieoceniony. Owoce zawierają luteinę, która wzmacnia nasze oczy i chroni skórę przed szkodliwym promieniowaniem słonecznym. Agrest to również bogate źródło potasu, rutyny, pektyn i przeciwutleniaczy, które niezbędne są dla naszego serca i układu naczyniowego.

Związki te skutecznie obniżają poziom złego cholesterolu we krwi, chroniąc tym samym przed zawałem i miażdżycą. Potas reguluje ciśnienie tętnicze. Luteina natomiast uszczelnia naczynia krwionośne, chroniąc przed powstawaniem żylaków.

Ponadto regularne spożywanie agrestu wspomaga trawienie. Zawarte w owocach związki zapobiegają wzdęciom i zaparciom. Przyspieszają przemianę materii, łagodzą stany zapalne żołądka i jelit, a także działają żółciopędnie.

Kompot z agrestu pomoże również wzmocnić naszą odporność. Łagodzi także stany zapalne i zwyrodnienia stawów. Dzięki wysokiej zawartości wapnia, przyspiesza także proces zrastania kości i chroni przed osteoporozą. 

Wspomaga trawienie i reguluje ciśnienie. Warto pić codziennie
Fot. Shutterstock

Kompot z agrestu. Smak dzieciństwa i zdrowie w jednym

Kompot możemy zrobić z samego agrestu lub dodać do niego inne owoce, np. wiśnie, porzeczki, truskawki, czy jabłka. Wystarczy, że umieścimy je w garnku, zalejemy wodą i będziemy gotować na wolnym ogniu, aż owoce będą miękkie i oddają cały smak.

Dalsza część tekstu pod filmem

Kompot z agrestu dosładzamy według potrzeb. Cukier warto zastąpić miodem, np. malinowym. Do napoju polecam dodać również kilka listków świeżej mięty. Będzie smakować jeszcze lepiej! Agrestowy kompot warto pić przez cały sezon, zwłaszcza podczas upałów. Nawadnia, a dodatkowo wzmacnia cały organizm

Wspomaga trawienie i reguluje ciśnienie. Warto pić codziennie
Fot. Shutterstock

Do czego wykorzystać agrest w kuchni?

Agrest sprawdzi się doskonale nie tylko do domowego kompotu. Możemy przygotować z niego pyszne przetwory na zimę. Dżem, czy konfitura z agrestu nie ma sobie równych. Warto także przygotować kilka słoiczków kompotu, by cieszyć się smakiem i jego prozdrowotnymi właściwościami poza sezonem.

Wiosną i latem agrest dodajmy do ciast. Pleśniak, ciasto jogurtowe lub kruche ciasto z owocami i kruszonką lub bezą smakuje wyśmienicie. 

Wiosną przygotuj również jedne z najzdrowszych kiszonek. Polecamy także zioła na alergię. Rosną na łące!

Wspomaga trawienie i reguluje ciśnienie. Warto pić codziennie
Fot. Canva