Wymieszaj z jogurtem i posmaruj mięso. Kurczak z grilla będzie soczysty, jak nigdy
Majówka i grillowanie to nierozerwalne połączenie. Piękna, słoneczna pogoda jeszcze bardziej zachęca do spotkań w gronie najbliższych i serwowania przeróżnych specjałów prosto z ogniska, czy rusztu. W majówkę koniecznie przygotuj kurczaka w marynacie, dzięki której mięso będzie soczyste, jak nigdy. Goście będą zachwyceni.
Soczysty kurczak z grilla w sam raz na majówkę
Kurczaka na grilla najczęściej marynujemy w czosnku, papryce i ulubionych ziołach. Takie mięso, mimo iż bardzo smaczne, wychodzi po prostu suche. Dzieje się tak, ponieważ pod wpływem wysokiej temperatury chude mięso szybko traci wodę.
Jest na to jednak prosty sposób - jogurt naturalny. Marynowanie kurczaka w jogurcie przed położeniem go na ruszt sprawi, że mięso będzie niezwykle soczyste i delikatne. Do jogurtu dodajmy kilka klasycznych i orientalnych przypraw, a kurczak z grilla zniknie ze stołu jako pierwszy.

Przepis na soczystego kurczaka z grilla
Do przygotowania marynaty do kurczaka na grilla potrzebujemy jogurtu, czosnku oraz imbiru. Kluczowe są także przyprawy, dzięki którym mięso będzie niezwykle aromatyczne i pełne smaku.
Dalsza część tekstu pod filmem
Składniki:
- 1,5 kg piersi z kurczaka
- 500 g gęstego jogurtu naturalnego
- 3 ząbki czosnku
- 2 cm korzenia imbiru
Przyprawy:
- 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
- 1 łyżeczka ostrej papryki mielonej
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka suszonej kolendry mielonej
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- ½ łyżeczki zmielonych goździków
- ½ łyżeczki mielonego pieprzu

Jak przygotować mięso z grilla w aromatycznej marynacie?
Piersi z kurczaka umyj, oczyść i podziel na porcje na grilla. Wysusz. Czosnek przeciśnij przez praskę, na tarce zetrzyj świeży imbir. Jogurt przełóż do miski. Dodaj czosnek, imbir i wszystkie przyprawy.
Dokładnie wymieszaj, aż powstanie aromatyczna marynata. Wysmaruj nią dokładnie przygotowane wcześniej mięso. Przełóż je do pojemnika, wlej resztę marynaty, zamknij pokrywką i wstaw do lodówki na 6 godzin, a najlepiej na całą noc.
Po tym czasie wyłóż piersi z kurczaka na tackę, a następnie połóż na grillu. Piecz przez około 30 minut, aż mięso będzie w pełni upieczone.
Do karkówki z grilla podaj takie pomidory. Nie ma lepszego dodatku. Polecamy również przepis na wyśmienite gołąbki. W sam raz na obiad w majówkę.
