Marynata to rodzaj przetworów warzywnych lub owocowych, stosowanych w kuchniach całego świata w celu właściwego doprawienia niektórych potraw – przede wszystkim mięsa i ryb. Istnieje wiele rodzajów marynat i jeszcze więcej przepisów na marynaty, które stosować można w wielu rozmaitych okolicznościach.
Marynata powstaje na skutek połączenia określonych warzyw lub owoców z aromatycznymi przyprawami i kwaśną zalewą, którą najczęściej stanowi kwas octowy – stosuje się jednak również kwas cytrynowy, winny lub jabłkowy, w zależności od tego, jaką marynatę chcemy uzyskać. Jej maksymalna kwasowość może wynosić 2%, skąd też bierze się podział na trzy kategorie marynat: łagodne (od 0,5% do 0,8% kwasu octowego), kwaśne (między 0,8% a 1,2% kwasu octowego) oraz ostre (od 1,2% do 2% kwasu octowego). Większość marynat podlega procesowi pasteryzacji, z racji braku możliwości naturalnego utrwalenia przez brak wystarczającej ilości kwasów.
Marynaty możemy podzielić na kilka rodzajów. Najbardziej oczywistym będzie podział na marynaty warzywne, marynaty owocowe i marynaty grzybowe. Można je przygotowywać z rozmaitych owoców i warzyw, gdzie najczęściej wymienia się śliwki, wiśnie, gruszki, dynie czy ogórki. Za przyprawy służyć może liść laurowy, ziele angielskie, goździki, pieprz, sól, czosnek, imbir, cynamon, seler i wiele innych. Niektóre przepisy na marynatę uwzględniają także musztardę czy przecier pomidorowy, co dotyczy przede wszystkim marynaty do mięs.
Niemniej, taki podział nie określa wystarczająco precyzyjnie przeznaczenia określonej marynaty. Dla przykładu, jednoskładnikowe marynaty warzywne – takie jak pikle czy korniszony – lub marynaty grzybowe, przeznaczone są do samodzielnej konsumpcji, gdzie mogą one stanowić dodatek do obiadu czy przekąskę. Większość marynat ma jednak służyć za swoistą, wieloskładnikową przyprawę o konsystencji sosu, której nie spożywa się osobno, a dodaje na przykład do mięsa grillowanego.
Marynata do kurczaka na grilla jest chyba jedną z najczęściej przez Polaków przygotowywanych. Szczęśliwie, nie jest to rzecz przesadnie trudna. Jeden z bardziej popularnych przepisów zakłada wykorzystanie tylko kilku składników – jest to musztarda, oliwa z oliwek, kilka ząbków czosnku, cztery łyżki soku z cytryny, miód, papryka, sól i pieprz. Do tego należy dodać garść wybranych przez nas ziół, gdzie do polecanych zaliczymy rozmaryn, tymianek czy oregano.
Przygotowując marynatę do kurczaka wszystkie składniki należy po prostu dokładnie zetrzeć i wymieszać, w taki sposób, by marynata uzyskała jednolitą konsystencję – powinna być płynna, ale zarazem nieco kremowa.
Pokaż więcej
Majówka i grillowanie to nierozerwalne połączenie. Piękna, słoneczna pogoda jeszcze bardziej zachęca do spotkań w gronie najbliższych i serwowania przeróżnych specjałów prosto z ogniska, czy rusztu. W majówkę koniecznie przygotuj kurczaka w marynacie, dzięki której mięso będzie soczyste, jak nigdy. Goście będą zachwyceni.
Niektórzy nie wyobrażają sobie kanapek bez szynki, czy jakiegokolwiek dodatku mięsnego. Jednak sklepowe wędliny nie zawsze są dobrym wyborem, ze względu na to, jaki mają skład. Dlatego najlepiej przyrządzić swój własny dodatek na kanapkę. Przedstawiamy wam przepis na pyszny domowy baleron.
Cebula urozmaica smak wielu dań. Jednak marynowana czerwona cebula to dopiero niebo w gębie. Z nią kanapki, burgery i surówki nie będą miały sobie równych. Przepis jest banalnie prosty i błyskawiczny.
Kotlety schabowe są jednym z najbardziej lubianych dań w Polsce. Teraz dzięki tej marynacie, zachwycą każdego smakosza. Składniki marynaty sprawiają, że tak przyrządzone schabowe nie mają sobie równych. Nigdy takich nie jadłeś.
Mięso wychodzi twarde i suche? Teraz możesz temu zapobiec. Wystarczy je odpowiednio zamarynować, a wyjdzie soczyste jak nigdy dotąd. Sposób jest prosty i co najważniejsze skuteczny.
Zwykle przyrządzałam kalafior z bułką tartą. Jednak teraz zapiekam go w apetycznej marynacie. Do tego wyraziste w smaku dodatki i danie wychodzi, że palce lizać. Smakuje tak dobrze, że w mgnieniu oka znika z talerzy.
Kurczak na obiad jest zawsze dobrym pomysłem. Przyrządzam go w marynacie pełnej przypraw i zapiekam. Efekt naprawdę robi wrażenie. Polecam sposób na apetyczne pałeczki kurczaka, które będą smakowały całej rodzinie.
Kurczak pieczony zawsze gościł w moim domu rodzinnym na uroczystych obiadach. Babcia przyrządzała smakowite danie, korzystając z wielu aromatycznych dodatków. Niedawno podzieliła się ze mną swoim przepisem. Musicie go przetestować.
Cola jest już kultowym napojem, który sprawdza się nawet podczas gotowania. Mój wujek wykorzystuje ją do przygotowania pysznej marynaty do żeberek. Danie wychodzi tak smaczne, że gdy je zrobię, każdy zjada z ochotą.
Buraczki do obiadu można zrobić na wiele sposobów. Warto przygotować większą porcję, która będzie czekała na nas w spiżarce, jeśli zabraknie nam czasu na gotowanie. Składników ani czasu nie trzeba wiele.
Kotlety schabowe mają wielu wiernych zwolenników. Jednak nawet najbardziej ulubione danie obiadowe czasem może się nieco znudzić. Dlatego proponujemy przyrządzenie schabu w wyrazistej marynacie. To danie jest hitem w wielu domach. Smak tak przyrządzonego schabu po prostu zachwyca.
Czy robicie ogórki na zimę? Początek września to dobry czas, by przygotować smaczne przetwory. Te ogórki do słoików nie mają sobie równych. Polecam przepis na ogórki na zimę, które będziesz podjadać nawet podczas robienia. Naprawdę trudno im się oprzeć.
Cukinia po meksykańsku zachwyciła mnie od pierwszego kęsa. Przepis dostałam od szwagierki, a okazał się tak prosty, że od razu zaplanowałam zrobienie zapasów.
Ogórki można przygotować na wiele sposobów. Wszystkich, których znudziła już klasyka, mogą zainteresować proste pikle. Nieco zmodyfikowałam klasyczny przepis i wykonałam je jedynie z sezonowego warzywa. Są jednak równie smaczne i naprawdę warto spróbować.
Ogórki gruntowe kisimy, dodajemy do surówek, ale warto je też zamarynować. Polecam przepis na słodko-kwaśne, marynowane ogórki z dodatkiem curry. W zeszłym roku były one hitem w mojej rodzinie. Te przetwory są świetnym dodatkiem do dań obiadowych i kanapek i znikają w mgnieniu oka.
Fasolka szparagowa to jeden z wyjątkowych smaków lata. Lubimy ją i często jadamy to warzywo, gdy jest na nie sezon. Jednak warto smak fasolki szparagowej zamknąć w słoiku, czyli- to warzywo zamarynować. Zimą będzie jak znalazł. Cała rodzina będzie cieszyć się smakiem pysznej marynowanej fasolki szparagowej.
Ogórki gyros są chrupiące i aromatyczne. Dodając do kompozycji paprykę oraz marchew uzyskamy jeszcze bardziej bogatą w smaki wersję znanego frykasu. Właśnie teraz jest najlepszy moment, by je przygotować, bo warzywa są bardzo smaczne i stosunkowo tanie.
Skrzydełka z grilla są nie lada przysmakiem. Robert Makłowicz pokazał jak prosto i bez wysiłku przygotować je samodzielnie. Mięso zanurzył w znakomitej glazurze, dzięki której wprost rozpływały się w ustach i miały nieziemski aromat. Musicie spróbować.
Nie mielone, nie schabowe. Na dzisiejszy obiad proponujemy soczyste kotlety z kurczaka. Cała tajemnica ich smaku tkwi w apetycznej marynacie. Wymieszaj mąkę z żółtkami, jogurtem i starannie dobranymi przyprawami. Już sam aromat tej mieszanki pobudzi apetyt.
Schab powinien być kruchy i soczysty. By uzyskać świetne efekty, warto włożyć mięso do marynaty przed upieczeniem. Świetnie sprawdzi się proste połączenie miodu i musztardy. Musicie spróbować — bliscy będą zachwyceni.
Karkówka pieczona na kiszonej kapuście jest bardzo delikatna, soczysta i pełna smaku. Marynowana w miodzie i musztardzie wieprzowina i kapusta kiszona z kminkiem są doskonałym połączeniem, które posmakuje każdemu miłośnikowi mięsnych dań.Szukasz pomysłu na szybki i pożywny obiad? Koniecznie przygotuj karkówkę pieczoną. Sekretem smaku jest kapusta kiszona i aromatyczne przyprawy. Jedyne, co musisz zrobić, to zamarynować mięso, przesmażyć kapustę i wszystko razem włożyć do piekarnika. Karkówka będzie gotowa po 1,5 godziny pieczenia.Karkówkę pieczoną przygotujesz z kilku podstawowych składników. Mięso koniecznie natrzyj musztardą, miodem, papryką mieloną i czosnkiem. Tak doprawiona karkówka będzie doskonale komponować się z upieczoną kiszonką. Kapustę przesmaż z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i kminkiem.Karkówkę piecz w wysokiej temperaturze, koniecznie pod przykryciem i bez termoobiegu, żeby się nie przypaliła. Na 15 minut przed końcem pieczenia odkryj mięso, żeby lekko przyrumieniło się z wierzchu. Karkówkę pieczoną na kapuście podaj z ziemniakami pieczonymi lub z wody. Cała rodzina będzie zachwycona.
Lubisz grillowane skrzydełka? Nie musisz czekać do wiosny, by cieszyć się równie smacznym specjałem. Zamarynuj skrzydełka w musztardzie i kilku dodatkach i wstaw do piekarnika. Mięso będzie miękkie, soczyste i pełne smaku. Posmakuje wszystkim domownikom. Skrzydełka kurczaka w pysznym musztardowym sosie skuszą nie tylko amatorów wyrazistych dań mięsnych. Doskonałe połączenie ziołowej i ostrej marynaty oraz delikatnego pieczonego drobiu nie ma sobie równych. Danie w mig zniknie z talerzy.
Wiele osób uwielbia karkówkę z grilla. Jednak poza sezonem można ją przyrządzić w piekarniku. Jeśli mięso odpowiednio zamarynujecie, będzie równie aromatyczne i soczyste. Do upieczenia plastrów karkówki nie potrzeba wiele czasu, więc takie danie możecie zaserwować na obiad nawet w tygodniu. Pieczoną karkówkę przygotujesz błyskawicznie. Będzie o wiele smaczniejsza niż z grilla. Sekretem jest odpowiednia marynata z ketchupu, majonezu i przypraw, w tym czosnku granulowanego i suszonego majeranku. Mięso marynuj przez 2 godziny. Pieczoną karkówkę wstaw do piekarnika razem z pokrojonymi ziemniakami, marchewką i cebulą. Całość skrop delikatnie oliwą z oliwek i piecz pod przykryciem. Jeśli chcesz, żeby karczek delikatnie się przypiekł, 10 minut przez końcem pieczenia zdejmij folię aluminiową i dopiekaj go 10-15 minut.Do przygotowania pieczonej karkówki wykorzystaj mięso najwyższej jakości. Najlepiej kup całą porcję mięsa i pokrój ją w plastry w domu. Jeśli jednak kupujesz karkówkę w opakowaniu, zawsze zwracaj uwagę nie tylko na datę, ale i na kolor mięsa i czy w pojemniku nie skrapla się woda. Woda i jasne, blade mięso to pierwsze oznaki psucia.
Czy może być coś lepszego, niż połączenie dwóch typowo świątecznych składników? Niezwykłe śledzie z grzybami rozpieszczają podniebienie ulubionymi smakami okresu Bożego Narodzenia. Przygotujesz je bez najmniejszego problemu z kilku zaledwie produktów.Pomysłowe śledzie z grzybami leśnymi zasmakują nie tylko miłośnikom tej ryby. Kawałki otoczone aksamitnym sosem skuszą absolutnie każdego. Do wykonania tej potrawy potrzebujesz marynowanych, leśnych grzybów. Możesz skorzystać z własnych zapasów lub kupić dobrej jakości produkt w sklepie.
Sałatka jarzynowa jest jedną z tradycyjnych potraw, które możemy skosztować podczas świątecznej wieczerzy. Siostra Anastazja do tego szczególnego dania dodaje 1 niestandardowy składnik. Marynowane pieczarki zapewniają jej lekko pikantny, octowy smak. Charakter tak przyrządzonej sałatki jarzynowej podbił już niejedno serce.W gąszczu przepisów na sałatkę jarzynową łatwo się zagubić. Aby mieć gwarancję wyważonego smaku warto zdać się na recepturę popularnej zakonnicy. Siostra Anastazja proporcje w swojej sałatce jarzynowej ma dopracowane do perfekcji.
Elegancki schab pieczony ze śliwkami jest doskonałą propozycją na uroczysty świąteczny obiad. Słodki śliwkowy sos z dodatkiem soku z cytrusów sprawia, że danie to jest absolutnie wyjątkowe. Wystawna potrawa jest przy tym łatwa do przyrządzenia i nie wymaga żadnych wyszukanych składników. O dokładkę soczystego mięsa poprosi każdy z domowników.Do przyrządzenia schabu pieczonego ze śliwkami możesz użyć owoców suszonych lub świeżych. W przypadku śliwek suszonych pamiętaj o uprzednim ich namoczeniu przez przynajmniej 1 godzinę. Ze śliwek świeżych zaś należy zawczasu usunąć pestki. Niezależnie od wybranego wariantu, smak mięsa na długo pozostanie w pamięci biesiadników.
Często zdarza się, że zakwas, który przyrządzamy do barszczu czerwonego, pleśnieje w lodówce. Głównym winowajcą okazują się niewłaściwie wybrane warzywa do tego przetworu. Jakich jeszcze zasad należy przestrzegać, aby zrobić zakwas na barszcz świąteczny bez pleśni? Upewnij się, że znasz je wszystkie.Spleśniały zakwas z buraków nie jest tym, co chcemy zastać w lodówce. Taki produkt absolutnie nie nadaje się do spożycia. Jak ustrzec się przed wyhodowaniem nieproszonego gościa na powierzchni płynu? Poniżej podpowiadamy, jak przyrządzić zakwas na barszcz świąteczny bez pleśni.
Karkówka pieczona w kiszonej kapuście jest idealnym pomysłem na jesienny obiad. Soczyste plastry mięsa otoczone intensywnym, warzywnym smakiem rozpływają się w ustach. Niezwykły aromat jest również zasługą starannie dobranych przypraw. Koniecznie wypróbuj ten przepis.Karkówka pieczona w kiszonej kapuście można uznać za jednogarnkowy obiad z piekarnika. Zamiast garnka używamy jednak w tym przypadku naczynia żaroodpornego. Maksimum smaku przy minimum bałaganu to znak rozpoznawczy tej potrawy. Nie można jej się oprzeć.