Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Porady > Wigilijny karp w panierce bez ości i posmaku mułu. Prościej się nie da
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 21.11.2024 09:14

Wigilijny karp w panierce bez ości i posmaku mułu. Prościej się nie da

Wigilijny karp w panierce bez ości i posmaku mułu. Prościej się nie da
Fot. Shutterstock/wjarek

Wigilijny karp będzie smakował zdecydowanie lepiej. Przed smażeniem wystarczy go odpowiednio przygotować, a ryba wyjdzie doskonała. Dowiedz się, jak smażyć karpia, a już nigdy nie zrobisz tego w inny sposób. 

Karp na Wigilię to tradycja

Tradycją jest, że na wigilijnym stole musi znaleźć się karp. Rozpoczęła się ona zaraz po wojnie, kiedy brakowało wszystkiego, a ta ryba była w miarę tania i przede wszystkim dostępna. Dzisiaj sytuacja wyglądała zgoła odmiennie i można kupić dowolną rybę, ale tradycja jest tradycją i nikt nawet nie myśli, aby ją zmieniać.

Mimo to można pokusić się o delikatną zmianę w przygotowaniu karpia. Ryba wyjdzie wtedy idealna, bo bez posmaku mułu i co najważniejsze – bez ości. Sposób jest bardzo łatwy, dlaczego czym prędzej poznaj go, a rybę na święta będziesz przygotowywać  tak co roku. Rodzina będzie nią zachwycona.

Wigilijny karp w panierce bez ości i posmaku mułu. Prościej się nie da
Fot. Shutterstock/wjarek

Ważne jest odpowiednie przygotowanie

Zanim przystąpisz do smażenia karpia, musisz odpowiednio go przygotować. Dzięki temu ryba nie będzie miała posmaku mułu ze zbiornika, w którym pływała. Aby to zrobić, należy umieścić oczyszczonego i pokrojonego na dzwonki karpia do miski z mlekiem. Powinien moczyć się przez minimum 12 godzin przed smażeniem. 

Jak smażyć karpia?

Po wymoczeniu karpia można przystąpić do jego dalszej obróbki, a następnie do smażenia. Najpierw wykonaj nacięcia ryby co dwa centymetry. Taki zabieg pozwoli na pozbycie się ości, które wytopią się w rozgrzanym tłuszczu. Dopiero wtedy przypraw karpia solą, pieprzem i obtocz w mące.

Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Musi być go na tyle dużo, aby równomiernie się smażyła. Pamiętaj także, że zbyt niska temperatura sprawi, że karp będzie się gotował, a nie smażył, a przez to nasiąknie tłuszczem i wyjdzie niesmaczny. Rybę smaż przez około 5-7 minut z każdej strony, a będziesz mieć pewność, że wyjdzie idealna. 

Sprawdź także, ile kosztują wigilijne dania od Magdy Gessler oraz dowiedz się, jak błyskawicznie odmrozić mięso. 

Wigilijny karp w panierce bez ości i posmaku mułu. Prościej się nie da
Fot. Canva/AndrCGS