Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Porady > Wiśnie dryluję błyskawicznie. Sposób doświadczonej kucharki
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 30.07.2025 19:14

Wiśnie dryluję błyskawicznie. Sposób doświadczonej kucharki

Wiśnie dryluję błyskawicznie. Sposób doświadczonej kucharki
Fot. Canva

Najlepszym sposobem drylowania, czyli usuwania pestek z wiśni czy czereśni, jest oczywiście odpowiednie urządzenie. Jednak w naszych kuchniach nie zawsze jest miejsce na dodatkowy sprzęt, zwłaszcza taki używany kilka razy do roku. Małe ilości wiśni równie łatwo wydrylować np. metalową słomką do picia.

Jak drylować wiśnie

Drylowanie wiśni bez drylownicy należy do czynności raczej uciążliwych. Są tacy, którzy polecają przekrawać je nożykiem i wyjmować pestkę palcami. Podobną metodą może być przygniatanie ułożonych płasko wiśni, aż pękną i wydłubywanie pestek ze środka.

Takie metody dalekie są jednak od ideału. Są przede wszystkim dość brudne. Sok z wiśni barwi ręce, a nie daj Boże także ubranie. No i ile w ten sposób owoców można przerobić?

Jak szybko drylować wiśnie

Odpowiednikiem profesjonalnej drylownicy, znacznie łatwiejszym w przechowywaniu i równie łatwym w użyciu, jest rurka do napojów. Dziś łatwo o wielorazowe produkty – szklane lub metalowe – którymi najłatwiej wydrylować wiśnie lub czereśnie. Wystarczy przebić je przez środek, w miejscu pestki, i wypchnąć je drugą stroną.

Najłatwiej zrobić to, nakłuwając owoc od dołu, tak by pestka wyszła przez dziurkę, z której wyrastała szypułka. Szklane i metalowe rurki powinny mieć odpowiednią średnicę i będą dostatecznie sztywne. Można też próbować z plastikowymi, a nawet z papierowymi.

Wydryluj czereśnie końcówką szprycy

W zamian za rurkę od napojów do drylowania czereśni użyć można także końcówki od rękawa cukierniczego. Wystarczy dobrać taką z odpowiednim otworem. Choć będzie on mocno się rozszerzał, może także być niezłym sposobem na drylowanie wiśni.

Nie jest to może sposób na szybkie przygotowanie dużej ilości przetworów. Pomoże jednak szybko oprawić wiśnie na jedno ciasto. W wypadku większej porcji – inwestycja kilkudziesięciu złotych w prostą drylownicę ma sens.

Kiedy nie drylować wiśni

Warto pamiętać, że nie wszystkie potrawy wymagają drylowania wiśni. Kiedy np. ugotujemy kompot, owoce będą rozpadać się tak bardzo, że pestki praktycznie usuną się same. Przetwory takie jak nalewka z pestek wiśni (i inne) mogą zyskać na smaku, jeśli wiśnia wejdzie do nich razem z pestką.

Niewydrylowane wiśnie świetnie też zniosą mrożenie. Trzeba jednak wziąć pod uwagę, że usunięcie pestki z zamrożonej wiśni może być trudniejsze. Dlatego jeśli planujemy dodawać je do potraw bez rozmrożenia, lepiej do zamrażarki włożyć już bezpestkowe owoce.

Wypróbuj też przepisy na ulepszone pierogi ruskie i pieczonego kalafiora.

Źródło: Smakosze.pl