Wlej do miski i włóż kotlety. Schabowe będą idealnie soczyste
Mamy najlepszy przepis na kotlety schabowe. Dzięki marynacie kotlety wyjdą delikatne i pozostaną przy tym odpowiednio soczyste. Wypróbuj sposób, a prawdopodobnie już nigdy nie przyrządzisz ich inaczej.
Kotlety schabowe w innym wydaniu
Niedzielny obiad bez kotletów schabowych jest jak rosół bez cienkiego makaronu. Ten rodzaj kotletów to pozycja obowiązkowa w tradycyjnym menu kuchni polskiej. Powszechność dania jest naprawdę spora, więc każdy ma swój sposób na to, jak je przygotować. Niektórzy rozbijają mięso, obtaczają w jajku i w bułce tartej, a następnie smażą. Jeszcze inni moczą schab w mleku, aby były miększe, a przy tym smaczniejsze.
Z kolei my polecamy, aby kotlety schabowe przygotować w marynacie z maślanki. Nietypowy w tym wypadku składnik ma ważną rolę. Sprawia, że kotlety wychodzą, podobnie jak te moczone w mleku, delikatne oraz soczyste. Ich przygotowanie jest łatwe, a efekt zachwyci każdego. Szczegóły umieściliśmy w poniższym przepisie.

Składniki na kotlety
Kotlety schabowe przygotowane w marynacie z maślanki nie wymagają użycia wielu składników. Istotne jest jednak zachowanie odpowiednich proporcji. Z tego powodu poniżej przedstawiamy listę niezbędnych składników wraz z ich ilością. Potrzebne produkty niczym nie różnią się od tych na standardowe schabowe, ale warto upewnić się, co będzie ci potrzebne, dlatego sprawdź listę, a z pewnością niczego nie pominiesz.
Składniki:
- 500 g schabu
- 500 ml maślanki
- 1 cebula
- 100 g mąki
- 2 jajka
- bułka tarta
- olej
- pieprz
- sól
Przepis na kotlety schabowe w marynacie
Schab umyj, osusz i pokrój na kotlety. Następnie rozbij je tłuczkiem. Kotlety przypraw z dwóch stron pieprzem i solą. Cebule obierz i posiekaj w cienkie piórka. Przełóż je do szklanej miski wraz z kotletami. Składniki zalej maślanką i pozostaw je na kilka godzin w lodówce. Z powodu długiego czasu marynowania, kotlety warto przygotować wieczorem, aby następnego dnia przygotować je na obiad.
Marynowane kotlety odsącz z nadmiaru maślanki, a następnie obtocz je w mące i rozkłóconych jajkach. Na koniec obtocz je w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej. Ułóż je i smaż z dwóch stron, do momentu zarumienienia na brązowo-złoty kolor.
Niedawno informowaliśmy, jakie mięso według Magdy Gessler jest najlepsze na rosół oraz wskazywaliśmy delikatniejszy zamiennik cebuli.
