Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Żadna wieprzowina, jest lepsze mięso na mielone. Soczyste kotlety smakują jak marzenie
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 24.04.2025 13:19

Żadna wieprzowina, jest lepsze mięso na mielone. Soczyste kotlety smakują jak marzenie

Żadna wieprzowina, jest lepsze mięso na mielone. Soczyste kotlety smakują jak marzenie
Fot. Canva

Oto bodaj najlepszy produkt, jeśli nie chcemy rezygnować z kotletów mielonych, ale z czerwonego mięsa – jak najbardziej. To wydanie drobiu mogłoby częściej zastępować kurczaka. Jest pełne smaku, delikatne i soczyste.

Kotlety mielone z indyka

Indyk to niedoceniane w Polsce mięso. Jadamy go rocznie średnio poniżej 4 kg, czyli ponad 10 razy mniej niż kurczaka. Tymczasem mięso indyka ma sporo przewag nad najpopularniejszym drobiem.

W stosunku do kurczaka, indyk jest mniej kaloryczny i przeważnie mniej tłusty. Ma też więcej witamin z grupy B. Jest także źródłem cennych minerałów i kwasów omega.

Żadna wieprzowina, jest lepsze mięso na mielone. Soczyste kotlety smakują jak marzenie

Kotlety mielone z pieczarkami

Nie trzeba pewnie dodawać, ile z tych przewag – zwłaszcza dotyczących tłuszczu – jeszcze bardziej uwypukla się, jeśli indyka porównać nie do kurczaka, a do wieprzowiny. Ta ostatnia jest za to pełniejsza w smaku. Mięso mielone z indyka doprawiamy też na szybkie kotlety mielone na obiad pieczarkami. Grzybowy posmak uzupełnia umami, którego delikatnemu drobiowi nieco brak.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 500 g mielonej piersi z indyka
  • 250 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 kajzerka namoczona w mleku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • Sól, pieprz, majeranek, suszony czosnek
  • Mąka do panierowania
  • Masło klarowane do smażenia

Żadna wieprzowina, jest lepsze mięso na mielone. Soczyste kotlety smakują jak marzenie

Szybki obiad z drobiu

Cebulę siekamy, a pieczarki kroimy na małe kawałki. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Podsmażamy cebulę, zdejmujemy do przestudzenia, a na tej samej patelni podsmażamy pieczarki.

Bułkę odciskamy z mleka. W misce wyrabiamy ją z mlekiem i jajkiem, dodając przysmażone składniki i przyprawy. W razie potrzeby zagęszczamy masę bułką tartą.

Żadna wieprzowina, jest lepsze mięso na mielone. Soczyste kotlety smakują jak marzenie

Z kotletów formujemy kulki, spłaszczamy i obtaczamy w bułce tartej. Wysmażamy z obu stron na złocisto na rozgrzanym maśle klarowanym. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Wypróbuj też przepisy na zupę pieczarkową i zdrowy poranny napój.

Żadna wieprzowina, jest lepsze mięso na mielone. Soczyste kotlety smakują jak marzenie