Żadna wieprzowina, jest lepsze mięso na mielone. Soczyste kotlety smakują jak marzenie
Oto bodaj najlepszy produkt, jeśli nie chcemy rezygnować z kotletów mielonych, ale z czerwonego mięsa – jak najbardziej. To wydanie drobiu mogłoby częściej zastępować kurczaka. Jest pełne smaku, delikatne i soczyste.
Kotlety mielone z indyka
Indyk to niedoceniane w Polsce mięso. Jadamy go rocznie średnio poniżej 4 kg, czyli ponad 10 razy mniej niż kurczaka. Tymczasem mięso indyka ma sporo przewag nad najpopularniejszym drobiem.
W stosunku do kurczaka, indyk jest mniej kaloryczny i przeważnie mniej tłusty. Ma też więcej witamin z grupy B. Jest także źródłem cennych minerałów i kwasów omega.

Kotlety mielone z pieczarkami
Nie trzeba pewnie dodawać, ile z tych przewag – zwłaszcza dotyczących tłuszczu – jeszcze bardziej uwypukla się, jeśli indyka porównać nie do kurczaka, a do wieprzowiny. Ta ostatnia jest za to pełniejsza w smaku. Mięso mielone z indyka doprawiamy też na szybkie kotlety mielone na obiad pieczarkami. Grzybowy posmak uzupełnia umami, którego delikatnemu drobiowi nieco brak.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 500 g mielonej piersi z indyka
- 250 g pieczarek
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1 kajzerka namoczona w mleku
- 1 łyżeczka musztardy
- Sól, pieprz, majeranek, suszony czosnek
- Mąka do panierowania
- Masło klarowane do smażenia

Szybki obiad z drobiu
Cebulę siekamy, a pieczarki kroimy na małe kawałki. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Podsmażamy cebulę, zdejmujemy do przestudzenia, a na tej samej patelni podsmażamy pieczarki.
Bułkę odciskamy z mleka. W misce wyrabiamy ją z mlekiem i jajkiem, dodając przysmażone składniki i przyprawy. W razie potrzeby zagęszczamy masę bułką tartą.

Z kotletów formujemy kulki, spłaszczamy i obtaczamy w bułce tartej. Wysmażamy z obu stron na złocisto na rozgrzanym maśle klarowanym. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Wypróbuj też przepisy na zupę pieczarkową i zdrowy poranny napój.
