Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Zetrzyj na tarce i wrzuć do masy na mielone. Jak dla mnie to najlepszy przepis na kotlety
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 11.05.2024 15:44

Zetrzyj na tarce i wrzuć do masy na mielone. Jak dla mnie to najlepszy przepis na kotlety

Zetrzyj na tarce i wrzuć do masy na mielone. Jak dla mnie to najlepszy przepis na kotlety
Fot. Canva/CCat82

Ulepsz tradycyjne kotlety mielone. Wystarczy zetrzeć na tarce jedne składnik i dodać go do mięsa. Z nim smakują wyśmienicie, a w dodatku są bardzo soczyste. Spróbujesz i już nigdy nie będziesz robiła kotletów mielonych inaczej. Sposób jest banalnie prosty. 

Sposób na doskonałe kotlety mielone

Kotlety mielone to tradycyjne danie kuchni polskiej. Są uwielbiane przez wszystkich i nie ma się co dziwić, ich smak potrafi zachwycić. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę, że można je ulepszyć. I to w bardzo tani i szybki sposób.

Polega on na tym, że do masy na kotlety dodaje się jeden, zaskakujący składnik. Jest tani i dzięki niemu kotlety staną się bardziej soczyste oraz smaczniejsze. Wypróbuj ten sposób, a już nigdy nie będziesz robiła inaczej.

Zetrzyj na tarce i wrzuć do masy na mielone. Jak dla mnie to najlepszy przepis na kotlety
Fot. Canva/pixelshot

Nie może zabraknąć tego składnika

Jak już wspomniałem, aby kotlety mielone były jeszcze smaczniejsze, wystarczy dodać jeden składnik. Jest nim cukinia. Na pewno nie kryjesz teraz zdumienia, ale zaufaj i spróbuj dodać to warzywo do masy na kotlety. Przekonasz się sama, że z nim smakują wybornie. Dodatkowo w tym przepisie cebula została zastąpiona szczypiorkiem. Wszystkie potrzebne produkty oraz ich dokładne gramatury zostały umieszczone na liście poniżej.

Składniki:

  • 500 g mięsa wołowo-wieprzowego
  • 1 cukinia (ok. 250 g)
  • 1 jajko
  • szczypior
  • 10 g musztardy
  • bułka tarta
  • pieprz
  • sól

Przepis na kotlety mielone z cukinią

Umyty szczypior drobno posiekaj i wsyp do miski. Cukinię zetrzyj na dużych oczkach tarki. Posól ją odrobiną soli i wymieszaj. Do miski dodaj mięso, jajko i przypraw pieprzem oraz solą. Cukinię odciśnij z nadmiaru wody i przełóż ją do pozostałych składników. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.

Wsyp odrobinę bułki tartej i ponownie wymieszaj na jednolitą masę. Następnie uformuj z niej  kotlety. Na patelni rozgrzej olej, ułóż na nim uformowane kotlety. Smaż je z dwóch stron, do momentu zarumienienia na brązowo. Podawaj z ulubionymi dodatkami na obiad i gotowe. Sprawdź nowy sposób na młodą kapustę oraz dowiedz się, jak zrobić kolorowe pierogi. 

Zetrzyj na tarce i wrzuć do masy na mielone. Jak dla mnie to najlepszy przepis na kotlety
Fot. Canva/lemacpro