Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Co roku o tej porze robię dżem z rabarbaru. Do naleśników i racuchów nie ma niczego lepszego
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 05.05.2024 16:17

Co roku o tej porze robię dżem z rabarbaru. Do naleśników i racuchów nie ma niczego lepszego

Co roku o tej porze robię dżem z rabarbaru. Do naleśników i racuchów nie ma niczego lepszego
Fot. YouTube/Nasze dania

Obecnie trwa sezon na rabarbar. To świetny moment, aby zrobić z tego pysznego warzywa dżem. Przygotuj go z tego przepisu, a dodany do naleśników lub racuchów sprawi, że będą smakowały lepiej niż kiedykolwiek. 1 niestandardowy dodatek gwarantuje wyjątkowy smak.

Dżem z sezonowego produktu

W sklepach i na targowiskach pojawił się rabarbar. Sezon na to warzywo rozpoczyna się z początkiem kwietnia i trwa do połowy czerwca. W tym okresie jest najsmaczniejszy. Dlatego wykorzystaj ten czas oraz produkty i zrób rabarbarowy dżem. 

Jest doskonały w smaku i zdecydowanie zdrowszy niż ten zakupiony w sklepie. Przede wszystkim wiesz dobrze, co ląduje w słoiczku z przetworem. Do tego dołóż charakterny imbir i masz gotowy przepis na sukces. To jak, zaczynamy?

Co roku o tej porze robię dżem z rabarbaru. Do naleśników i racuchów nie ma niczego lepszego
Fot. Canva/Lightstar59

Nie może zabraknąć rabarbaru

Do przygotowania dżemu będziesz potrzebować przede wszystkim głównego składnika, czyli rabarbaru. Do tego dochodzą zaledwie 3 składniki, które umieściłem na liście poniżej. Sprawdź dokładnie, co będzie ci potrzebne i nie pomijaj żadnego z potrzebnych produktów. Zdjęcia umieszczone w artykule pochodzą z kanału Nasze dania, znajdującym się w serwisie YouTube.

Składniki:

  • 1 kg rabarbaru
  • 0,5 kg cukru
  • 1 cytryna
  • kawałek imbiru 

Przepis na dżem z rabarbaru

Łodygi rabarbaru oczyść z liści i dokładnie je umyj. Następnie pokrój go na małe kawałki i przesyp do garnka. Zasyp je cukrem

Cytrynę dokładnie wyszoruj i umyj. Jej skórkę oraz imbir zetrzyj na małych oczkach tarki i dodaj oba składniki do garnka. Następnie z pozostałej części owocu wyciśnij sok i również wlej go do garnka. 

Całość dokładnie wymieszaj. Podgrzej produkty na średnim ogniu, cały czas mieszając. Doprowadź do zagotowania. Kiedy dżem zgęstnieje, a składniki połączą się i rozpuszczą, przełóż go do wyparzonych słoików. 

Naczynia zakręć je szczelnie i zabezpiecz. Zrób to poprzez pasteryzację. Dżem podawaj do naleśników, a będą smakowały wyśmienicie. Sprawdź, jak wykorzystać grillowaną kiełbasę  oraz dowiedz się, czego nie robić podczas gotowania rosołu

Co roku o tej porze robię dżem z rabarbaru. Do naleśników i racuchów nie ma niczego lepszego
Fot. YouTube/Nasze dania