Galaretowiec jak z PRL-u. Szybkie ciasto bez pieczenia
Jeśli marzy Wam się smaczne ciasto z galaretką, które można zrobić w mgnieniu oka, to mam dla Was pewną propozycję. Anna Zyśk kolejny raz zaproponowała wspaniały przepis, któremu Warto się przyjrzeć. Takie ciasto idealnie pasuje na gorące dni i popołudniowy podwieczorek.
Ciasto z galaretką od Anny Zyśk
Jest to świetny pomysł na szybkie ciasto bez pieczenia. Popularna blogerka kulinarna Anna Zyśk proponuje galaretkowiec. Warto go zrobić ze względu na wspaniały smak. Do przygotowania takiego ciasta będziemy potrzebować następujących składników.
Składniki:
- 4 galaretki w różnych kolorach + po 300 ml gorącej wody do zalania każdej z galaretek
- 400 g śmietanki 30%
- 400 g greckiego jogurtu
- 400 ml mleka
- 30-40 g cukru pudru
- 3 łyżki żelatyny
- Herbatniki
Jak przygotować pyszny galaretkowiec?
Takie ciasto jest jak deser z PRL. Smaczne, proste i szybkie. W dodatku bez pieczenia.
Krok 1. Każdą galaretkę rozpuszczam osobno w 300 ml wrzącej wody i odstawiam do stężenia. Z kolei żelatynę zalewam mlekiem do przykrycia i odstawiam do napęcznienia.

Krok 2. W garnku umieszczam pozostałe mleko, wsypuję cukier puder oraz dodaję żelatynę. Całość podgrzewam na małym ogniu do momentu, aż żelatyna się rozpuści i odstawiam do wystudzenia. Galaretki drobno siekam.

Krok 3. Do miski przekładam śmietankę i miksuję do momentu, aż zgęstnieje. W tym czasie stopniowo dodaję gęsty jogurt. Na koniec dodaję wystudzone mleko i całość mieszam łyżką. Do masy dodaję także galaretkę i dokładnie mieszam. Dno formy o wymiarach 25x35cm wykładam herbatnikami. Następnie przekładam również masę śmietankową i rozprowadzam. Na koniec całość przykrywam drugą warstwą herbatników. Ciasto wkładam do lodówki na kilka godzin.

Tak przygotowane ciasto z pewnością zaskoczy swoim smakiem niejedną osobę. Zobaczcie, jakie jeszcze desery królowały w czasach PRL.
Kultowe desery z czasów PRL
Miło jest przygotować smakołyki z dawnych czasów, ponieważ dla wielu osób jest to okazja przypomnieć sobie czasy dzieciństwa, beztroskich chwil i pełnych wspaniałych smaków dań. Jakie desery królowały na stołach w czasach PRL?
Na pewno wiele osób ma w pamięci ciasto Kryształek charakteryzujący się domowym biszkoptem i śmietanowym nadzieniem z kolorowymi galaretkami.
Należy również zwrócić uwagę na Fale Dunaju, które powstają z ciasta ucieranego oraz masy budyniowej. W podobny sposób przygotowuje się deser znany jako Metrowiec.
Nie sposób także zapomnieć o kultowym cieście Murzynek, które wyróżnia się wspaniałą nutą czekolady i niesamowitym smakiem.
Jeśli chcecie przypomnieć sobie dawne czasy, to przygotowanie ciasta z galaretką z przepisu Anny Zyśk będzie do tego świetną okazją.
Sprawdź przepis na pyszną surówkę z ogórka po koreańsku. Zobacz, jak zrobić wspaniałą jajecznicę z kurkami.
