Jedno z najlepszych ciast, jakie jadłem. Przepis na Marzenkę polecam każdemu
Ten przepis na ciasto Marzenka musi znaleźć się w twoim kajecie z recepturami. W jednym kawałku słodycz owoców i czekolady łączy się z lekkością kremu i delikatnością biszkoptu. Upiecz je, a przekonasz się, że to najlepszy deser, jaki można zrobić w łatwy i szybki sposób.
Przepis na ciasto Marzenka
Przygotowanie ciasta rozpocznij od wbicia jajek do miski. Następnie wsyp 80 gramów cukru pudru i ubij składniki w jednolitą masę za pomocą miksera. Do drugiej miski przesiej mąkę i wsyp mak. Wymieszaj i przelej masę z jajek. Ponownie wymieszaj składniki.
Foremkę o wymiarach 24 na 24 centymetry wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej masę i równomiernie ją rozprowadź. Spód piecz w rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przez około 25 minut.
W trakcie pieczenia przygotuj galaretki. Do miski wlej wrzątek i wsyp zawartość dwóch opakowań galaretki. Wymieszaj, a następnie dodaj owoce i ponownie wymieszaj. Galaretkę odstaw do wystudzenia. Kiedy jej temperatura obniży się, wymiksuj ją blenderem. Powstałą masę wyłóż na biszkopt. Foremkę z zawartością wstaw do lodówki.
Do miski wlej śmietanę i wsyp dwie łyżki cukru pudru. Ubij składniki. Dodaj serek mascarpone i dokładnie wymieszaj. Jednolitą masę wyłóż na galaretkę i rozprowadź.
Do małego garnka włóż pokruszoną czekoladę. Wlej mleko i na niewielkiej mocy palnika doprowadź do roztopienia czekolady. Wymieszaj produkty na gładką polewę. Wyłóż ją na wierzch ciasta, rozprowadź i pozostaw do zastygnięcia. Na koniec wystarczy pokroić ciasto i podawać je na deser.
Z czego składa się ciasto Marzenka?
Ciasto Marzenka z tego przepisu swój doskonały smak zawdzięcza poszczególnym składnikom. Dlatego tak ważne jest, aby zachować ich odpowiednie proporcje. Dzięki trzymaniu się wskazówek biszkopt, galaretka oraz masa kremowa, czyli składowe ciasta, będą miały odpowiednią konsystencję i smak. Poniżej znajdziesz listę ze wszystkimi produktami.
Składniki:
- 5 jajek
- 80 g cukru pudru
- 150 g mąki pszennej
- 60 g mielonego maku
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru pudru
- 250 g serka mascarpone
- 300 ml śmietany 30%
- 1 tabliczka czekolady
- 2 opakowania galaretki owocowej
- świeże owoce
- 50 ml mleka
- 500 ml wrzątku
Ciasto na każdy moment
Przygotowane z przepisu ciasto to idealna propozycja na deser na dowolną okazję. Delikatny biszkopt z dodatkiem maku w połączeniu z owocową galaretką i delikatnym kremem to nie tylko pozycja idealna i godna polecenia, ale też obowiązkowa.
Sprawdzi się zarówno jako deser na lato, jak i na chłodniejsze miesiące. Przygotowując je o tej porze roku, warto wybrać owoce na, które obecnie trwa sezon. Można więc użyć malin, jagód, borówek, a nawet wydrylowanych czereśni.
Kiedy je upieczesz, zaparz dobrą kawę lub herbatę i uracz domowników, znajomych znakomitą przekąską. Ostrzegamy jednak, że na jednej porcji na pewno się nie skończy, dlatego od razu radzimy, aby wypiek przygotować z dwóch porcji.
Wypróbuj przepis na domową marmoladę, której nie znajdziesz w sklepach. Dowiedz się także, jak kobieta straciła podczas zakupów owoców 4 tys. zł.
Źródło: YouTube/Prosty przepis na