Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Weź skórki z arbuza i zetrzyj na tarce. Przygotujesz z nich nie lada przysmak
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 11.08.2025 21:00

Weź skórki z arbuza i zetrzyj na tarce. Przygotujesz z nich nie lada przysmak

Weź skórki z arbuza i zetrzyj na tarce. Przygotujesz z nich nie lada przysmak
Nur'un Yemek Tarifleri 2

Nie musisz wyrzucać skórek po zjedzeniu arbuza. Można z nich przygotować pachnącą cytryną konfiturę, która świetnie sprawdzi się do naleśników, tostów czy kanapek. To szybki i efektowny sposób na to, by odpowiedzieć na pytanie: „Co zrobić ze skórek arbuza?” – i jednocześnie ograniczyć marnowanie żywności. 

Arbuz i dodatki

Do przygotowania konfitury potrzebujesz tylko kilku składników, by ze skórek arbuza zrobić aromatyczny dodatek. To przepis w duchu zero waste. Zamiast wyrzucać resztki owocu, zamieniasz je w pyszny dodatek. Prosty sposób na to, co zrobić ze skórek arbuza i wykorzystać owoc w 100%.

Składniki:

  • skórki z arbuza 
  • 250 g cukru
  • 1 cytryna (skórka i sok)
Weź skórki z arbuza i zetrzyj na tarce. Przygotujesz z nich nie lada przysmak
Fot. YouTube/Nur'un Yemek Tarifleri 2


 

Przepis na konfiturę ze skórek arbuza

Krok 1. Przygotuj skórki. Umyj owoc, odkrój zieloną warstwę. Zostaw białą część przy miąższu i zetrzyj ją na tarce o dużych oczkach.

Krok 2. Do garnka przełóż starte skórki do szerokiego rondla.

Krok 3. Cytrynę sparz wrzątkiem. Zetrzyj jej skórkę prosto do garnka i wyciśnij sok – podbije smak i pomoże w żelowaniu.

Krok 4. Wsyp cukier, wymieszaj.

Krok 5. Składniki gotuj na średnim ogniu, często mieszając. Masa szybko puszcza sok, potem gęstnieje i zmienia kolor na różowy. Gotuj do wyraźnego zgęstnienia.

Krok 6. Gorącą konfiturę przełóż do wyparzonych słoików i zakręć. 

Zastosuj wskazówki, a konfitura z arbuza wyjdzie idealna

  • Oddziel białą część skórki – zieloną warstwę usuń nożem lub obieraczką, resztki czerwonego miąższu odetnij.
  • Zetrzyj białą część – drobno, jeśli chcesz uzyskać delikatną fakturę, lub na dużych oczkach, jeśli wolisz wyraźne wiórki.
  • Dodaj cytrynę – skórka nada aromatu, sok zbalansuje słodycz i poprawi żelowanie.
  • Cukier wsypuj stopniowo – dopasuj ilość do smaku; konfitura powinna być słodka, ale z wyczuwalną cytrusową świeżością.
  • Gotuj i mieszaj regularnie, by masa nie przypaliła się przy dnie. Gęstość sprawdzaj, nakładając odrobinę na zimny talerzyk – powinna lekko tężeć po chwili.
  • Przełóż gorącą konfiturę do wyparzonych słoików i szczelnie zakręć.

Niedawno wskazywaliśmy, jak zrobić domowy kolagen. Wypróbuj również przepis deser z mięty. 

Weź skórki z arbuza i zetrzyj na tarce. Przygotujesz z nich nie lada przysmak
Fot. YouTube/Nur'un Yemek Tarifleri 2