Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Co dodać do pieczarkowej zamiast mięsa? Zupa zachwyca smakiem
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 05.03.2025 14:03

Co dodać do pieczarkowej zamiast mięsa? Zupa zachwyca smakiem

Co dodać do pieczarkowej zamiast mięsa? Zupa zachwyca smakiem
Fot. Shutterstock/Jan_Mach

Niewiele trzeba, by odmienić oblicze zupy pieczarkowej. Wystarczy zamienić proste składniki i dodać ciekawą posypkę. Kontrast faktur to coś, co zawsze urozmaica tego typu dania.

Nietypowa zupa pieczarkowa

Gęsta pieczarkowa na bulionie warzywnym to jedna z klasycznych zup, które w wielu domach zjawiają się regularnie. Na tyle regularnie, że potrafią nieco się przejeść. Jednak drobne modyfikacje prostych przepisów potrafią zdziałać cuda.

Dlatego ten wariant zupy pieczarkowej z sosem sojowym jest tak ciekawy. Fermentowany sos z soi to niemal wyłącznie sól. Jednak to „niemal” wnosi sporą różnicę – dodaje bomby piątego smaku, czyli umami, aromatu, który podbija smak i zapach potraw, w tym wypadku grzybów.

Co dodać do pieczarkowej zamiast mięsa? Zupa zachwyca smakiem
Fot. Canva

Urozmaicenie zupy pieczarkowej

Aby zupa nabrała ciekawszego charakteru, warto sięgnąć także po dodatki do podania. Zazwyczaj dekorujemy zupy zieleniną. Ale chrupiąca posypka z orzechów, które świetnie komponują się ze smakiem pieczarek, daje im prawdziwego kopa.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego
  • ⅔ kg pieczarek
  • 4 średnie ziemniaki
  • 30 ml sosu sojowego
  • 20 ml soku z cytryny
  • Garść posiekanego koperku i/lub natki pietruszki
  • 30 g orzechów włoskich
  • Sól, pieprz
Co dodać do pieczarkowej zamiast mięsa? Zupa zachwyca smakiem
Fot. Canva

Przepis na zupę z pieczarek

Pieczarki dokładnie czyścimy szczoteczką pod bieżącą wodą. Kroimy je w plasterki. Wrzucamy na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię, solimy i podsmażamy na dużym ogniu, by szybko wygotować z nich wodę.

Kiedy grzyby będą miękkie i lekko przyrumienione, zdejmujemy je na bok. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Zalewamy w garnku bulionem i gotujemy do miękkości.

Pod koniec gotowania do ziemniaków dodajemy pieczarki. Gotujemy kilka minut. Z zupy odlewamy ok. ½ litra i miksujemy na gładko.

Co dodać do pieczarkowej zamiast mięsa? Zupa zachwyca smakiem
Fot. Canva

Zmiksowaną zupę przelewamy z powrotem do garnka. Doprawiamy sosem sojowym i/lub solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Gotujemy jeszcze przez chwilę.

Orzechy podprażamy na suchej patelni. Zdejmujemy je, kiedy będą rumiane i siekamy drobno. Podobnie siekamy natkę i koperek. Składnikami przybieramy zupę na talerzach.

Wypróbuj też przepisy na zupę fasolową i gołąbki z pieczarkami.

Co dodać do pieczarkowej zamiast mięsa? Zupa zachwyca smakiem
Fot. Canva