Pamiętacie babciny rosół z domową krajanką? Jeśli tak jak my, z rozrzewnieniem wspominacie tamten smak, nie pozostawiajcie go w sferze marzeń. Powiemy wam, jak zrobić domowy makaron do rosołu, bo znamy na niego najlepszy patent. A gdy podacie go do rosołu z kury, na wasz stół wrócą doskonałe smaki dzieciństwa. Kiedyś robienie domowego makaronu do rosołu było czymś normalnym. Ceniono jego smak, ale też w sklepach trudno było kupić gotowy makaron. Dziś już mało kto zadaje sobie tyle trudu, by przygotować krajankę własnoręcznie. A w sumie zrobienie domowego makaronu do rosołu nie jest trudne. Wymaga tylko nieco siły przy zagniataniu ciasta i jego wałkowaniu. Składniki są banalne — to mąka, jajka, sól i odrobina wody. Dokładny przepis podajemy niżej.
Pomysł na szybki obiad jednogarnkowy? Przygotuj aromatyczne leczo z jednym, niezwykłym składnikiem. Zamiast cukinii dodaj pieczarki- leczo będzie jeszcze smaczniejsze i każdy będzie prosił o dokładkę.Leczo to jedna z tych potraw, którą mogłabym jeść dziennie, szczególnie wersję z pieczarkami, ponieważ doskonale wzmacniają smak całej potrawy. Sekretem idealnego leczo są również przyprawy- papryka mielona, zioła prowansalskie, natka pietruszki. To one nadają aromatu i lekkości całemu daniu. W leczo nie może zabraknąć oczywiście pomidorów krojonych lub passaty pomidorowej. Sos pomidorowy świetnie łączy wszystkie składniki i sprawia, że danie błyskawicznie znika z talerzy.Leczo możemy przygotować również w wersji wegetariańskiej. Zamiast kiełbasy dodajmy więcej pieczarek. Leczo możemy podać samo, z kromką świeżego chleba lub ugotowanymi na sypko ziemniakami z koperkiem.
Kotlety mielone to pomysł na szybki i smaczny obiad dla całej rodziny. Przygotuj kotlety według przepisu babci, która dodaje do mięsa trzy niezwykłe przyprawy, a efekt zachwyci każdego smakosza. Te przyprawy to curry, majeranek i papryka mielona.Kotlety mielone to jedno z tych dań, które uwielbia każdy mięsożerca. Wysmażone kotlety z soczystym środkiem i chrupiącą skórką będą smakować jeszcze lepiej, kiedy przygotujesz je według niecodziennego przepisu babci.Kotlety mielone zawsze smaż partiami, ponieważ zaczną się dusić, kiedy będzie ich za dużo na patelni i będą się stykać. Efektem duszenia będą kotlety mielone bez chrupiącej, spieczonej skórki i otrzymasz jedynie ugotowane mięso wieprzowe.Kotlety smaż również na sporej ilości rozgrzanego oleju. Jeśli oleju zaczyna brakować na patelni, wyjmij kotlety mielone, wlej olej, zaczekaj, aż się rozgrzeje i dopiero ponownie włóż przygotowane mięso na patelnię- w ten sposób unikniesz niepotrzebnego opicia się kotletów tłuszczem.
Tradycyjna surówka z pora to pomysł na pyszny dodatek obiadowy. Surówka z dodatkiem jabłka, marchewki, szczypiorku a sosie majonezowo- jogurtowym pasuje do każdego rodzaju mięsa, ryb i dań wegetariańskich.Dania podane z surówką z pora smakują wyśmienicie. Surówka jest lekka, bardzo aromatyczna i bardzo smaczna, rewelacyjnie podkreśla smak każdego dania obiadowego. Surówkę koniecznie przygotuj z dodatkiem sosu majonezowo- jogurtowego.Przed przygotowaniem surówki, posiekaj por i sparz go wrzącą wodą. Ten trik sprawi, że por będzie delikatniejszy. Jabłko po starciu na tarce skrop natomiast sokiem z cytryny. Cytryna nie będzie wyczuwalna, a dzięki niej jabłko na dłużej zachowa ładny, świeży wygląd.Por jest nie tylko smaczny, jest również bardzo zdrowy- jest bogatym źródłem kwasu foliowego i silnych przeciwutleniaczy, które nie dość, że opóźniają procesy starzenia, to jeszcze zapobiegają powstawaniu wielu groźnych chorób.
Pomysł na postny, piątkowy obiad? Przygotuj kotlety z kaszy gryczanej i twarogu. Danie jest proste, szybkie i posmakuje nawet największemu miłośnikowi mięsnych dań. Kotleciki podaj z bukietem surówek z warzyw sezonowych, a stworzysz wspaniały i pożywny obiad.Przepisów na postny obiad w piątek jest bardzo wiele. Mało kto wie jednak, że bezmięsne kotlety możemy przygotować nie tylko z warzyw- kotlety z kaszy gryczanej i białego sera zachwycą każdego swoim rewelacyjnym smakiem.Kotlety z kaszy gryczanej to wyśmienita alternatywa dla tradycyjnych, mięsnych kotletów. Są o wiele lżejsze, a przy tym bardzo smaczne i sycące. Kotlety doprawione natką pietruszki i szczypiorkiem będą pysznym daniem na piątkowy obiad postny.Do kotletów z kaszy gryczanej dodaj chudy twaróg. Kotleciki smaż na mocno rozgrzanym oleju, aby nie opiły się tłuszczu. Jeśli będziesz dolewać olej podczas smażenia, zrób to, kiedy na patelni nie będzie kotletów, następnie poczekaj, aż olej się rozgrzeje i wróć do smażenia.Kotlety z kaszy gryczanej przygotuj z kaszy, jaką lubisz najbardziej. Zarówno z klasycznej kaszy, jak i kaszy białej postny obiad będzie smakować perfekcyjnie. Do kotletów możesz również ugotować młode ziemniaki z koperkiem, będzie prosto, tanio i pysznie.
Zapiekanka ziemniaczana w sosie pieczarkowo-porowym to pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Zapiekankę możemy przygotować jako samodzielne danie, możemy ją również podać jako dodatek do mięs.Tomasz Strzelczyk na swoim kanale na YouTube zdradził przepis na wyśmienitą zapiekankę ziemniaczaną, którą przygotujemy błyskawicznie w swojej kuchni. Młode ziemniaki polane aromatycznym sosem z pora, pieczarek i suszonego tymianku rozpływają się w ustach.Obrane ziemniaki poukładaj pionowo w naczyniu żaroodpornym. Po wlaniu sosu do naczynia, wstrząśnij nim kilkukrotnie, aby sos równomiernie rozprowadził się do całej powierzchni. Zapiekankę ziemniaczaną przed wstawieniem do piekarnika oprósz solidnie posiekanym szczypiorkiem.Sos w zapiekance ziemniaczanej będzie jeszcze bardziej aromatyczny, kiedy dodasz do niego szczyptę gałki muszkatołowej. Mąkę do sosu koniecznie wsyp na patelnię z przygotowanymi warzywami i podsmaż, dzięki czemu będzie jeszcze lepszy, gęsty i aksamitny.
Knedle z truskawkami to pomysł na letni obiad dla całej rodziny. Ziemniaczane kluchy z truskawkami, masłem i śmietaną to absolutny hit wakacji. Knedle będą delikatne i pyszne, wystarczy pamiętać o jednej ważnej zasadzie- dodaniu mąki ziemniaczanej.Knedle z truskawkami to obowiązkowa pozycja w każdym, letnim menu. Delikatne kluski ziemniaczane z dodatkiem świeżych owoców sezonowych dosłownie rozpływają się w ustach. Zimą knedle możemy przygotować z owocowych przetworów lub mrożonek.Jak przygotować knedle z truskawkami? Pamiętaj o bardzo ważnej zasadzie- przygotowując knedle z młodych ziemniaków, do ciasta dodaj mąkę ziemniaczaną. Młode ziemniaki mają w sobie sporo wody, bez dodatku skrobi knedle mogą się rozlecieć podczas gotowania.Knedle z truskawkami podaj z roztopionym masłem, kwaśną, gęstą śmietaną i cukrem. Do polania knedli równie dobrze sprawdzi się masło wymieszane z odrobiną bułki tartej. Każda opcja podania smakuje wyśmienicie z ziemniaczanymi kluskami z owocami.
Moussaka to zapiekanka w greckim stylu z warzywami sezonowymi, serem i mięsem mielonym. Danie przygotujesz błyskawicznie, a cała rodzina będzie zachwycona. Zapiekanka jest pożywna i pełna smaku, jest idealna na obiad w upalny dzień.Zapiekanki z sezonowych warzyw to absolutny hit każdych wakacji. Zapiekanki są szybkie w przygotowaniu i możemy dodać do nich wiele składników i polać ulubionym sosem. Jedną z lepszych zapiekanek, jakie jadłam, jest właśnie pieczony bakłażan po grecku zapiekany z sosem beszamelowym.Pieczony bakłażan po grecku to pomysł na pyszny obiad, nawet w najbardziej zabiegane dni. Przygotowanie całej potrawy zajmuje mi dosłownie 20 minut. Zapiekanka będzie gotowa po 20- 25 minutach pieczenia. Moussaka doprawiona suszonymi ziołami i świeżą natką pietruszki smakuje wybornie.Przed przygotowaniem zapiekanki, bakłażana pokrój w plastry i oprósz solą, w ten sposób pozbędziesz się nadmiaru wody. Sos z mięsa mielonego i pomidorów dopraw również cukrem. Cukier uwalnia z warzyw najlepszy smak, a cały sos będzie bardzo aromatyczny.
Pomysł na rodzinny, wiosenny obiad? Soczyste kotlety mielone z fetą i cukinią. Danie nie ma sobie równych, mięso jest niezwykle delikatne, soczyste i pełne smaku. Poznaj prosty przepis na niezwykłe kotlety mielone z dodatkiem cukinii i sera feta, wszyscy będą zachwyceni. Patent cioci Krysi nie ma sobie równych.Soczyste kotlety mielone to przede wszystkim rewelacyjne mięso. Jednak mogą być jeszcze lepsze, Ciocia Krysia zawsze dodaje do nich cukinię i ser feta. Tak przygotowane kotlety są idealne na lekki, wiosenny, pożywny obiad, któremu nikt się nie oprze. Soczyste kotlety mielone zachwycą każdego.Mielone z dodatkiem niecodziennych składników są lekkie, soczyste i pełne smaku. Podaj je z ziemniaczanym purée i lekką surówką lub buraczkami tartymi, a całe danie błyskawicznie zniknie z talerzy. Kotlety smaż na niewielkiej ilości oleju po kilka minut z każdej strony na złoty kolor.Do przygotowania kotletów wykorzystaj mięso mielone. Możesz również samodzielnie zmielić kawałek wieprzowiny. Gotowy produkt wybieraj starannie, najlepiej, aby mięso pochodziło z ekologicznego chowu. Mięso mielone musi mieć jasny, różowy kolor. Blada wieprzowina jest już stara i nie będzie smaczna.
Przedstawiamy łatwy przepis na domową chińszczyznę. Wszystkie składniki z pewnością masz pod ręką, bo nie są zbyt wyszukane. Zrobisz z nich obiad dosłownie w pół godziny, a będzie doskonałą odmianą od tradycyjnych dań polskiej kuchni. Rodzina z pewnością ci podziękuje za odrobinę egzotyki. W mieście nietrudno o budkę, w której można kupić smaczne, chińskie danie. Jeśli jednak nie masz takiej w pobliżu i tak możesz poczuć smak orientu na swoim podniebieniu. Zastosuj tylko nasz łatwy przepis na chińszczyznę, a po 30 minutach będziesz mógł raczyć się egzotycznym daniem w domowym wydaniu.
Wiecie, że obiad bez grama tłuszczu może być chrupiący, soczysty i pyszny? Sprawdźcie, jak zrobić lekkie sznycle z kurczaka dla osób będących na diecie. Dzięki temu przepisowi będziecie mogli jeść nadal smacznie, choć już nie tak tłusto, jak do tej pory. Liczycie kalorie lub musicie stosować lekkostrawną dietę? Z całą pewnością smażenie nie jest dla was. Ta metoda opiera się na tłuszczu, który jest niestety kaloryczny i czyni potrawy trudno strawnymi. Zamiast więc smażyć, możecie np. piec. W ten sposób przygotowaliśmy właśnie lekkie sznycle z kurczaka. Wiele osób, które są skazane na dietę, narzeka na to, że jedzenie z dnia na dzień straciło dla nich smak. Wszystko jest gotowane, duszone lub pieczone, bez tłuszczu i chrupkości. I właśnie dla tych osób, które chcą się zdrowiej odżywiać, ale jednak jeść smaczne potrawy, wymyśliliśmy przepis na lekką wersję drobiowych sznycli. Mają nawet panierkę, która chrupkość zawdzięcza dodatkowi żółtego sera. Zawiera ona wprawdzie tłuszcz, ale dodajemy go niedużo.
Chłopski kociołek z ziemniakami, młodą kapustą i kiełbasą to proste danie, które przygotujesz błyskawicznie. Kociołek to pomysł tani obiad dla całej rodziny, jest pożywny i bardzo smaczny, prośby o dokładkę są gwarantowane.Pomysł na tani obiad? Chłopski kociołek z sezonowymi, świeżymi warzywami i kiełbasą to jedno z tych dań, które można jeść praktycznie codziennie. Jest idealne, kiedy nie mamy czasu na gotowanie, kiedy jesteśmy bardzo zabiegani lub chcemy przygotować tani obiad dla wszystkich.Chłopski kociołek z ziemniakami, świeżą papryką, młodą kapustą rozpływa się w ustach. Pomysł na tani obiad zachwyci każdego. Kociołek jest daniem lekkim, ponieważ wszystkie składniki są duszone w aromatycznych pomidorach. Przed duszeniem składniki musimy delikatnie podsmażyć, aby zyskały jak najlepszy smak.Do chłopskiego kociołka z ziemniakami dodaj również fasolę czerwoną lub białą, ale koniecznie z puszki. Taka fasola jest już miękka, dlatego też nie wymaga ani moczenia przez kilka godzin, ani długiego obgotowywania.
Pierogi z wędzonym twarogiem od Ewy Wachowicz są delikatnie, miękkie, a farsz przygotowany z twarogu, ziemniaków i pesto z czosnku niedźwiedziego dosłownie rozpływa się w ustach. Poznaj przepis niezwykły farsz na pierogi, każdy będzie prosił o dokładkę.Ewa Wachowicz zdradziła swój przepis na wyśmienity farsz na pierogi z twarogu wędzonego. Wędzony ser biały w połączeniu z ugotowanymi ziemniakami i pesto z czosnku niedźwiedziego smakuje wyśmienicie. Pierogi z takim nadzieniem zachwycą każdego.Do przygotowania farszu na pierogi potrzebujesz 2 łyżki pesto, resztę możesz wykorzystać jako pastę kanapkową, lub wymieszać z ugotowanym makaronem. Pesto jest nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe, a farsz na pierogi z tym aromatycznym składnikiem wychodzi za każdym razem i smakuje doskonale.Ciasto na pierogi po sparzeniu i wyrobieniu, wstaw do lodówki na 20 minut, następnie rozwałkuj na cienki placek. Pierogi smaż partiami, żeby się nie posklejały. Do wrzącej wody możesz dodać również łyżkę oleju. Pierogi wyjmuj łyżką cedzakową i od razu podaj.
Placki ziemniaczane są świetnym pomysłem na obiad. Są delikatne i mają chrupiącą skórkę. Niestety placki ziemniaczane zwykle są również bardzo tłuste, mamy na to jednak skuteczny sposób. Co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie piły tłuszczu?Placki ziemniaczane to kultowe danie, które wszyscy uwielbiamy. Niezależnie od tego, czy podane na słodko z cukrem, śmietaną, sosem pieczarkowym, czy gulaszem mięsnym, dodajmy do nich składnik, który sprawi, że będą lekkie i nie będą ociekać tłuszczem. Co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie piły tłuszczu?Placki ziemniaczane smażymy na sporej ilości rozgrzanego oleju, co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie piły tłuszczu? Wystarczy dodać do masy ocet lub spirytus. Produkty dosłownie odpychają olej, przez co placki nie są tłuste.Placki ziemniaczane możemy przygotować zarówno z zeszłorocznych, jak i świeżych ziemniaków. Bardzo ważna jest jednak ich odmiana- placki ziemniaczane będą najlepsze, kiedy przygotujemy je z gatunków mącznych. Jeśli chcemy zrobić placki z młodych ziemniaków, musimy również dodać o wiele więcej mąki, niż w przypadku zeszłorocznych.
Kotlety schabowe po lubelsku to pomysł na pyszny, rodzinny obiad. Sekretem wyśmienitych kotletów jest panierka przygotowana wyłącznie z mąki gryczanej i jajek. Kotlety po lubelsku po usmażeniu są soczyste i mają jeszcze lepszy smak.Kotlety po lubelsku zaskoczą smakiem każdego miłośnika mięsa. Panierka z mąki gryczanej jest delikatna, lekko chrupiąca, ale i bardzo aromatyczna- nadaje kotletom delikatny, orzechowy posmak przypominający kaszę gryczaną.Kotlety schabowe po lubelsku smakują jeszcze lepiej, kiedy usmażymy je na smalcu. Smalec nie tylko doskonale nadaje się do smażenia, ponieważ ma wysoką temperaturę dymienia. W przeciwieństwie do oleju, czy masła klarowanego, nadaje potrawom mięsnego, wyraźnego aromatu.Kotlety schabowe zawsze przygotowujmy z najświeższego mięsa. Jak rozpoznać dobrą wieprzowinę? Schab musi mieć ładny, różowy kolor. Mięso nie może intensywnie pachnieć. Jeśli kupujemy wieprzowinę w opakowaniu, zwróćmy również uwagę na to, czy na wieczku nie zaczyna skraplać się woda, jeśli tak się dzieje, nie kupujmy już takiego mięsa.
Do sieci trafiły wszystkie triki kucharki Jagny na zrobienie gołąbków o niepowtarzalnym smaku. Poznajcie je i wykorzystajcie w swojej kuchni. Za ich sprawą uda wam się przygotować niezwykłe danie ze składników, które właśnie macie pod ręką. Będzie pysznie, zdrowo i oszczędnie.Klasyczne gołąbki z kapusty zawierają w środku mięso lub farsz mięsno-ryżowy. Jednak jak się okazuje, do nadziania gołąbków można też wykorzystać inne składniki. Jakie? W poniższym przepisie zdradzi wam je kucharka Jagna. Ona nie tylko smacznie gotuje, ale też nie pozwala, by w kuchni coś się marnowało. To dobry zwyczaj i nie tylko na czas kryzysu.
Jak wykorzystać ziemniaki z obiadu? Z ugotowanych ziemniaków możemy przygotować wiele pysznych dań, między innymi knedle z owocami, kulki serowe i lekkie placuszki z dodatkiem cukinii i świeżych ziół.Ciężko jest idealnie wyliczyć ilość ziemniaków potrzebnych do obiadu, ziemniaki zwykle więc zostają i na drugi dzień zastanawiamy się, co z nimi zrobić. Jestem przeciwnikiem wyrzucania jedzenia, dlatego też staram się maksymalnie wykorzystać w kuchni każdy produkt spożywczy.Z ziemniaków możemy przygotować np. puree, kopytka, kluski śląskie lub podają z żurkiem czy czerwonym barszczem ze śmietaną. Możemy zjeść je również z jogurtem lub zsiadłym mlekiem, sposobów jest naprawdę wiele, dlatego też nie wyrzucajmy ziemniaków, które zostały z obiadu.Mamy dodatkowo trzy nietypowe propozycje na wykorzystanie ziemniaków z obiadu, dzięki którym przygotujesz zarówno wytrawny obiad, pyszną przekąskę i wyśmienite danie na słodko. Potrawy z ugotowanych ziemniaków są dobrze doprawione i tak smaczne, że błyskawicznie znikają z talerzy.
Pomysł na szybki, tani obiad? Przygotuj jarskie kotlety z serem według przepisu siostry Anastazji. Kotlety z dodatkiem ziemniaków, cebulki i świeżych ziół smakują wyśmienicie i są doskonałą alternatywą dla klasycznych kotletów.Pomysły na tanie obiady podbijają Internet. Wystarczy kilka prostych składników, a możemy ugotować pyszny obiad dla całej rodziny za grosze. Jednym z takich przepisów są właśnie kotlety z sera, ziemniaków i cebuli.Do kotletów przygotuj również lekką surówkę z młodej kapusty lub z kapusty pekińskiej. Świetnym pomysłem na urozmaicenie taniego obiadu jest fasolka szparagowa, blanszowane warzywa sezonowe lub sałatka z pomidora.Kotlety obtoczone w bułce tartej i smażone na oleju mają złocistą, chrupiącą skórkę, a w smaku przypominają pierogi ruskie. Kotlety są bardzo pożywne, lekkie i pełne smaku. Koniecznie doprawmy je posiekanym koperkiem i natką pietruszki lub szczypiorkiem, a tani obiad wyjdzie genialnie.
Śląski rosół to pomysł na pyszny obiad zarówno bez okazji, jak i podczas świąt i większych uroczystości. Rosół gotowany jest również na wesela, jest bardzo aromatyczny i ma rewelacyjny smak. Sekretem są tradycyjne składniki i prostota.Rosół jest zupą, którą możemy ugotować na wiele różnych sposobów. Na szczególną uwagę zasługuje śląski rosół gotowany na całej kurze, porcji wołowej i podrobach, dzięki czemu zyskuje wyraźny, mięsny smak, jest pożywny i rozgrzewający.Śląski rosół gotowany jest na tradycyjnych warzywach rosołowych, koniecznie z dodatkiem kapusty, która wzmacnia aromat całego wywaru. Do rosołu dodajmy również liście laurowe, ziele angielskie, natkę pietruszki i lubczyk. To zupełnie wystarczy, aby wywar był smaczny.Nigdy nie dodawajmy soli na samym początku gotowania. Przyprawę możemy dodać przed samym podaniem dania. Sól zamyka pory w mięsie, a to właśnie przez nie wydobywa się cały smak i aromat. Gdy posolimy rosół na początku, otrzymamy zupę bez smaku i bez koloru.
Nie wiesz, co zrobić z zielonej części pora? Mamy na nią prosty sposób — przygotuj z niej i z jeszcze kilku warzyw jednogarnkową potrawkę gruzińską. Problem sam się pysznie rozwiązuje, a ty masz niezwykłe i pełne smaku danie na obiad. Podaj je na przykład z pieczywem, a będzie idealne na lato.Por nie jest zbyt popularny w naszej kuchni. Zwykle dodajemy go do zup, czasem zapiekamy lub robimy z niego surówkę. Zazwyczaj jednak sięgamy po zwartą, białą część, która jest łagodniejsza w smaku. Ma też mniej włóknistą strukturę od części zielonej, na którą zwykle nie mamy pomysłu. Może i nie jest ona zbyt delikatna, ale z pewnością pełna smaku i składników odżywczych i szkoda ją zmarnować. Zielona część pora z pewnością doskonale nadaje się na zupę-krem. Po ugotowaniu jej z ziemniakami i zblendowaniu widać tylko piękny kolor i czuć wspaniały smak. Gruzini przyrządzają zaś z zielonej części pora niezwykłą potrawkę, na którą przepis podajemy poniżej.
Jak zrobić rosół bez mięsa? Rosół bez wkładki mięsnej jest równie aromatyczny i smaczny, co tradycyjny. Wystarczy zastosować jednej prosty trik- przesmażyć na oliwie cebulę, liście laurowe, ziele angielskie i kurkumę, a rosół zyska wspaniały smak.Rosół bez mięsa jest świetną alternatywą dla tradycyjnego wywaru gotowanego na drobiu i wołowinie. Rosół warzywny jest lekki, pożywny i bardzo aromatyczny, idealnie sprawdzi się więc na rodzinny obiad w upalne dni.Rosół bez mięsa jest o wiele szybszy w przygotowaniu, a jego smak zachwyci największego miłośnika mięsnych dań. W rosole najważniejszy jest wyraźny aromat i smak i uzyskasz go właśnie przez odpowiednie przyprawy. Jak zrobić rosół bez mięsa?Do rosołu bez mięsa dodaj pęczek posiekanej natki pietruszki. Natkę dodaj, gdy już warzywa będą miękkie, następnie dopraw rosół do smaku solą i pieprzem i podaj. Jak zrobić rosół bez mięsa? Do przygotowaniu rosołu potrzebujesz podstawowych warzyw rosołowych i przypraw, a po 30- 40 minutach zupa będzie gotowa.
Pomysł na prosty, szybki i smaczny obiad? Przygotuj kotlety mielone bez bułki z dodatkiem musztardy. Kotlety są w środku bardzo soczyste, a z zewnątrz mają chrupiącą skórkę. Podaj je z ulubionymi dodatkami, a cały obiad błyskawicznie zniknie z talerzy.Kotlety mielone możemy przygotować na wiele sposób. Jednym z lepszych patentów na soczyste mięso jest dodanie odrobiny musztardy i pominięcie bułki tartej i kajzerki. Kotlety są mniej kaloryczne i nie tak zbite, są również bardziej soczyste.Dodatek musztardy do wieprzowiny zdecydowanie podkreśla jej smak i dodatkowo rozpulchnia mięso, przez co kotlety są bardzo miękkie i delikatne. Do kotletów dodajmy również suszony majeranek i zioła prowansalskie, nie zapominajmy również o cebuli, która jest bardzo ważnym składnikiem.Kotlety mielone bez bułki podamy z wieloma dodatkami. Moja propozycja podania? Kotlety z puree ziemniaczanym i mizerią lub burakami z chrzanem. Mielone równie dobrze dobrze smakują na zimno. Jeśli zostały Wam z obiadu, pokrójcie je na kromę świeżego chleba, są przepyszne.
Racuchy na kefirze to pomysł na wyśmienite danie dla całej rodziny. Lekkie, puszyste, podane z cukrem pudrem i owocami, za każdym razem błyskawicznie znikają z talerzy. Poznaj najlepszy przepis na obłędnie puszyste racuchy na kefirze. Babcia Stasia zawsze korzysta tylko z takiej receptury.Racuchy to prawdziwa uczta dla każdego miłośnika słodkości. Lekkie jak chmurka, puszyste, podane z ulubionymi dodatkami, są świetnym pomysłem na śniadanie, obiad lub kolację. Racuchy tradycyjnie przygotowuje się z dodatkiem jabłek, jednak można zrobić je na kefirze - wyjdą jeszcze smaczniejsze i bardziej puszyste. Patent babci Stasi jest absolutnie niezawodny.Słodkie placuszki zrobisz błyskawicznie, wystarczy połączyć wszystkie składniki i smażyć racuchy przez kilka minut na złoty kolor. Pamiętaj jednak, że sodę oczyszczoną dodaje się na samym końcu, a cała masa przed smażeniem musi chwilę odpocząć, wtedy placuszki wyjdą idealnie.
Szukacie pomysłu na szybkie i oryginalne danie? Możecie upiec delikatny filet z kurczaka w cieście francuskim. Jest to doskonały pomysł na obiad lub kolację, nawet na domowe uroczystości. Danie wygląda bardzo elegancko i jest niezwykle smaczne. Zresztą przekonajcie się o tym sami. Gotowe ciasto francuskie jest doskonałym, kulinarnym wynalazkiem. Bardzo szybko można bowiem z niego przygotować smaczny deser czy wytrawną potrawę. Doskonale komponuje się bowiem z dodatkami słodkimi i słonymi. Dziś wykorzystamy ciasto francuskie do przygotowania smacznego obiadu lub kolacji. Gdy owiniecie nim kawałek delikatnego mięsa, takiego jak filet z kurczaka, całość szybko się upiecze, zamieniając się w oryginalną i pyszną potrawę.
Sekretem doskonałego rosołu jest mięso i warzywa. Niestety wiele osób po ugotowaniu wywaru wyrzuca te produkty, a możemy przygotować z nich przecież pożywny obiad na drugi dzień. Szczególnie smaczne są pierogi z aromatycznym farszem.Rosół jest zupą, którą zwykle gotujemy na niedzielny obiad, a także podczas świąt i ważnych uroczystości. Rosół ugotowany na sporej ilości drobiu, wołowiny i warzyw smakuje rewelacyjnie i zawsze błyskawicznie znika z talerzy.Do rosołu dodajmy również przyprawy, jak liście laurowe, ziele angielskie, lubczyk. Po ugotowaniu wywaru zwykle zastanawiamy się, co zrobić z mięsem i warzywami, które zostały. Niestety często produkty te trafiają do kosza, a możemy zrobić z nich posiłki na następne dni.Z mięsa i warzyw po rosole przygotujemy wiele pysznych dań, nie tylko na obiad. Zrobimy również pastę mięsną, która będzie idealna na kanapki. Sam wywar możemy zamrozić i wykorzystać jako zdrową kostkę rosołową, możemy również dodać do sosów i zup.
Czy do kotletów mielonych należy dodawać jajka? Takie pytanie zwykle nasuwa się, gdy macie w planach mielone, a w domu nie ma ani jednego jajka. Albo, gdy ze względów zdrowotnych lub oszczędnościowych myślicie o jego pominięciu. Jak się okazuje, odpowiedź nie jest oczywista. Z jednej strony jajko dobrze spaja mięsną masę, ale z powodzeniem można je zastąpić innym składnikiem. Kotlety mielone pojawiają się w naszych domach dość regularnie. Zwykle wtedy, gdy mamy mało czasu na pichcenie albo wtedy, gdy mamy ochotę na klasyczny, polski obiad. Podane z ugotowanymi ziemniakami i zasmażanymi buraczkami lub z marchewką i groszkiem to prawdziwa klasyka naszej kuchni.Do przygotowania mielonych zwykle wykorzystuje się mieloną wieprzowinę, choć można też użyć mięsa wieprzowo-wołowego lub drobiowego. Ważnym dodatkiem jest też cebula oraz namoczona i odciśnięta bułka. Wiele osób do mięsnej masy dodaje też jajko. Dziś jednak zastanowimy się, czy naprawdę jest ono konieczne.
Sprawdźcie, jak siostra Anastazja robi kotlety z gotowanych ziemniaków. Jej prosty pomysł na tani obiad polega na wymieszaniu wytłuczonych ziemniaków z kilkoma dodatkami, uformowaniu kotletów i usmażeniu ich na rumiano. Do tak przygotowanych kotletów doskonale pasuje pikantna surówka na przykład z pora lub z kiszonej kapusty. Jeśli masz ochotę na bezmięsny obiad, dobrym pomysłem będzie wykorzystanie ziemniaków. Mogą być nawet te, które zostały ci z obiadu z poprzedniego dnia. Dziś mogą zagrać główną rolę w twoim obiedzie. Gdy wytłuczesz ugotowane ziemniaki i wymieszasz je z kilkoma aromatycznymi dodatkami, które podaje siostra Anastazja, zamienią się w smaczną masę. Uformuj z niej kotlety i usmaż je na rumiano. Przekonasz się, że doskonałe kotlety to nie tylko te schabowe lub mielone.
Poznaj prosty sposób na soczysty schab. Jego sekretem jest wyjątkowa marynata przygotowana z musztardy i majonezu. Posmaruj nią mięso i odstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Po upieczeniu schab będzie pełen smaku, kruchy i soczysty, czyli dokładnie taki, jak lubisz.Schab jest uważany za jeden z najsmaczniejszych kawałków wieprzowiny. Doskonale nadaje się na kotlety, można go też udusić lub upiec w całości. W tym ostatnim przypadku sztuką jest jednak, by schab nie wyszedł zbyt suchy. To delikatne i dość chude mięso łatwo bowiem przepiec. Mamy jednak prosty sposób na to, by uniknąć tej kulinarnej wpadki.