Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy

Obiad

Soczysty schab w delikatnym pieczarkowym sosie. Cudowna propozycja na smaczny obiad
25.05.2022 13:13 Soczysty schab w delikatnym pieczarkowym sosie. Cudowna propozycja na smaczny obiad

Pomysł na pyszny, lekki i jednogarnkowy obiad? Przygotuj soczysty schab w delikatnym sosie pieczarkowym z dodatkiem natki pietruszki i śmietany. Schab duszony z warzywami jest miękki i przepyszny. Poznaj prosty przepis na wieprzowinę w sosie z pieczarek, palce lizać.Schabowe duszone w aromatycznym sosie pieczarkowym są niezwykle delikatne, soczyste i pełne smaku. Danie przygotujesz w zaledwie godzinę, a smakuje i wygląda bardzo wykwintnie. Schab w sosie sprawdzi się więc nie tylko na szybki obiad, ale również większe uroczystości i wizytę gości, każdy będzie prosił o przepis.Sos przygotuj na bazie wywaru warzywnego, który jest idealną podstawą do wszystkich dań tego typu. Mięso duszone w bulionie również nabierze doskonałego charakteru. Do schabu podaj ziemniaki, kluski śląskie, włoskie gnocchi, a także ulubioną jarzynkę. Świetnie pasuje tutaj mizeria, buraczki, lekka sałatka z rukolą i pomidorkami.Jeśli szukasz pomysłu na niecodzienny obiad dla całej rodziny- tu poznasz przepis na wyśmienite roladki wieprzowe z suszonymi pomidorami. Danie doskonale sprawdzi się również jako świąteczna potrawa, każdy będzie prosił o dokładkę.

Niezwykle kotlety mielone z dodatkiem suszonych pomidorów
25.05.2022 09:39 Niezwykle kotlety mielone z dodatkiem suszonych pomidorów

Kotlety mielone z dodatkiem suszonych pomidorów to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Mięso z pomidorami, smażone na aromatycznej oliwie, następnie duszone jest idealnie miękkie, soczyste i tak smaczne, że rozpływa się w ustach. Poznaj przepis na kotlety mielone z suszonymi pomidorami.Kotlety mielone z dodatkiem suszonych warzyw są lekkie, soczyste i pełne smaku. Przygotujesz je błyskawicznie, bez namaczania i odciskania bułki, bez obtaczania. Danie możesz dodatkowo wzbogacić posiekaną natką pietruszki, która świetnie łączy się z wieprzowiną i pomidorami.Kotlety smaż na oleju z dodatkiem oliwy z suszonych pomidorów, dzięki czemu znacznie wzmocnisz smak potrawy. Cebulę koniecznie zetrzyj na tarce, a masa całkowicie najdzie jej aromatem, posiekana cebula nie połączy się tak dobrze z resztą składników, a kotlety miejscami będą miały za dużo lub za mało smaku.Mielone podaj z purée ziemniaczanym, ziemniakami gotowanymi lub opiekanymi. Świetnym dodatkiem jest również lekka sałatka ze świeżych warzyw, surówka z kapusty pekińskiej, buraczki i ogórki.

Które winogrona są najlepsze - jasne czy ciemne? Odpowiedź może zaskoczyć
24.05.2022 14:38 Które winogrona są najlepsze - jasne czy ciemne? Odpowiedź może zaskoczyć

Winogrona kupimy w każdym sklepie, na polskie owoce musimy jednak poczekać do sierpnia. Zarówno jasne, jak i ciemne winogrona pozytywnie wpływają na nasze zdrowie i są przepyszne. Jeden gatunek owoców wykazuje jednak o wiele silniejsze działanie antyoksydacyjne. Które winogrona są najlepsze- jasne czy ciemne?Winogrona, zarówno jasne, jak i ciemne to przepyszne owoce sezonowe, z których przygotujesz zdrowy sok na zimę, dodasz je do mięs, sałatek i wielu innych potraw. Dojrzałe w pełnym słońcu grona są słodkie i można je jeść bez przerwy.Owoce są bogate w antyoksydanty, a także w potas, żelazo, miedź, jod, witaminę A, K i witaminy z grupy B. Jedzenie winogron wzmacnia między innymi nasze serce, kości, skórę, reguluje pracę tarczycy i odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie całego układu nerwowego i krwionośnego.Jasne winogrona różnią się od ciemnych nie tylko smakiem i wyglądem, ale również ilością witamin, minerałów i antyoksydantów. Sprawdź, które winogrona są najlepsze i najzdrowsze. W tym artykule poznasz przepis na wyśmienity i zdrowy sok z winogron, będzie idealny na zimę.

Najdoskonalsze i najprostsze placki z cukinii. Idealne na obiad
24.05.2022 13:46 Najdoskonalsze i najprostsze placki z cukinii. Idealne na obiad

Pomysł na szybki, lekki i pożywny obiad? Placki z cukinii z dodatkiem cebulki i suszonych ziół. Podaj je z gęstym jogurtem greckim i posiekanym szczypiorkiem lub koperkiem, a znikną z talerzy błyskawicznie. Poznaj przepis na najprostsze placki z cukinii, czyli świetną alternatywę dla tradycyjnych placków.Placki z cukinii smakują doskonale, są delikatne, puszyste, a jednocześnie lekko chrupiące, rozpływają się w ustach. Placuszki przygotujesz w bardzo prosty sposób, wystarczy kilka podstawowych składników, a stworzysz przepyszne danie dla całej rodziny.Placki to również doskonały pomysł na kolację lub lunch. Danie możesz spokojnie odgrzać w mikrofalówce, a zachowa cały smak. Cukinia jest o wiele lżejsza od ziemniaków i przede wszystkim dostarcza więcej składników odżywczych i witamin. Cukinia zawiera również mało kalorii i ma niski indeks glikemiczny, a placki usmażysz na niewielkiej ilości oleju, dzięki czemu są o wiele delikatniejsze od tradycyjnych. Placki podaj z ulubionymi składnikami, gorąco polecam jogurt grecki i posiekany szczypiorek, palce lizać.Jeśli szukasz pomysłu na niezwykłą kolację- tu poznasz przepis na wytrawny placek z cukinii z piekarnika, jest lekki i bardzo puszysty.

Rozpływający się w ustach pieczony bakłażan z fetą. Uczta dla każdego
22.05.2022 21:44 Rozpływający się w ustach pieczony bakłażan z fetą. Uczta dla każdego

Pieczony bakłażan z fetą, pomidorami i czerwoną cebulą to pomysł na lekki i pożywny posiłek w greckim stylu. Zapieczone warzywa z serem, gałązkami tymianku i oliwą z oliwek wprost rozpływają się w ustach. Poznaj przepis na pieczony bakłażan z fetą, idealny na obiad lub kolację.Bakłażan jest warzywem wprost stworzonym do grillowania, pieczenia, faszerowania. Warzywo zapieczone z greckim serem feta, pomidorkami cherry, czerwoną cebulą i świeżym tymiankiem to danie idealne na lato. Bakłażan jest pożywny i lekki, jest więc świetnym posiłkiem zarówno na obiad, jak i kolację.Bakłażan, podobnie jak cukinia, jest warzywem idealnym dla osób będących na diecie. Warzywo jest lekkostrawne, małokaloryczne, ale i sycące, ponieważ zawiera błonnik. Warzywo bogate jest również w witaminy z grupy B, witaminę C, K, a także potas i magnez. W bakłażanie znajdziemy również silne antyoksydanty, które zapobiegają powstawaniu chorób nowotworowych oraz opóźniają procesy starzenia. Jeśli szukasz pomysłu na lekki posiłek- tu poznasz przepis na bakłażana faszerowanego pieczarkami, jest idealny na podwieczorek i kolację na ciepło.

Kultowe czarne kluski
22.05.2022 17:26 Kultowe czarne kluski. Oryginalny i prosty przepis

Kluski czarne są znaną wielu smakoszom ziemniaczaną potrawą. Wymagający zaledwie trzech składników rarytas przygotujecie wyjątkowo się sprawnie, a jego smak na długo pozostanie w pamięci waszych bliskich. Koniecznie spróbujcie — jeszcze nie raz do niego wrócicie. Kto choć raz spróbował klusek śląskich, ten wie, że ziemniaczane smakołyki potrafią być wyśmienite. Podobnie będzie w przypadku innej kultowej odsłony polskiej bulwy, czyli klusek czarnych. Warto przygotować ten prosty i sycący smakołyk. Z pewnością spodoba się nie tylko dzieciom. Spróbujecie?

Banalny przepis na kultowe pyry z gzikiem. Smakują nieziemsko
21.05.2022 20:47 Banalny przepis na kultowe pyry z gzikiem. Smakują nieziemsko

Pyry z gzikiem są idealnym pomysłem na tani, błyskawiczny i smaczny obiad lub kolację dla całej rodziny. Aromatyczne danie na ciepło posmakuje każdemu miłośnikowi tradycyjnych dań. Poznaj przepis na kultowe pyry z gzikiem, rozpływają się w ustach.Gzik to tradycyjna potrawa kuchni kujawskiej i wielkopolskiej. To nic innego, jak twaróg wymieszany z kwaśną śmietaną i dodatkami, głównie szczypiorkiem, cebulką, solą i pieprzem. Gzik podawany jest ziemniakami gotowanymi i pieczonymi, każda wersja dania smakuje wyśmienicie.Pyry z gzikiem to ziemniaki gotowane bez skórki. Do gorących, parujących jeszcze ziemniaków dodaj twaróg ze śmietaną, a stworzysz gęsty, kremowy sos, którym obtoczone będą pyry. Danie przygotujesz dosłownie w kilka chwil, a wszyscy będą zachwyceni.Obiad możesz podać z kefirem lub maślanką i dodatkowo oprószyć prażoną cebulką. Pyry z gzikiem to pożywne i zbilansowane danie, którego musisz spróbować. Na pewno zostanie z Tobą na dłużej i będzie często pojawiać się na obiad.Jeśli szukasz pomysłu na tradycyjną sałatkę- tu poznasz przepis na poznańską sałatkę śledziową z ziemniakami według Magdy Gessler, palce lizać.

Najlepszy rosół według przepisu Karola Okrasy
21.05.2022 13:49 Najlepszy rosół według przepisu Karola Okrasy. Poezja smaku

Rosół jest zupą, po którą często sięgamy. Tradycyjne danie zazwyczaj powstaje na bazie drobiu i wołowiny. Karola Okrasa stawia jednak na dodatek kaczych ud i pieczonych warzyw. Dzięki temu uzyskuje pełną smaku i niezwykle aromatyczną zupę. Tak Przepis jest bardzo prosty — koniecznie wypróbujcie. Rosół można przyrządzić na wiele sposobów. Niedawno zdradzaliśmy wam sprawdzoną recepturę na wersję warszawską z baraniną. Podpowiadaliśmy też jak przygotować tę pełną głębokiego smaku zupę, wykorzystując prosty, babciny patent. Tym razem mamy dla was wyjątkowo smaczną odsłonę z dodatkiem kaczki i pieczonych warzyw wprost od kulinarnego autorytetu. Skusicie się?

kotlety mielone
21.05.2022 12:56 Jak zrobić kotlety mielone z piekarnika? Niezawodny przepis

Dziś powiemy wam, jak zrobić kotlety mielone z piekarnika. Przedstawiamy prosty, niezawodny przepis, według którego zrobicie je bez problemu. Kotlety wyjdą miękkie, soczyste i smaczne. A przede wszystkim będą lżej strawne i mniej kaloryczne niż klasyczne, smażone. Kotlety mielone są potrawą, którą chętnie zjemy o każdej porze roku. Są smaczne i sycące. Smażenie sprawia jednak, że są też niestety kaloryczne i dość ciężkostrawne. Odmawiają więc ich sobie osoby dbające o szczupłą linię i mające problemy trawienne. Na szczęście mamy dobre rozwiązanie tego problemu. Wystarczy je upiec, zamiast smażyć, a będą zawierały mniej tłuszczu. W ten sposób dostarczymy organizmowi mniej kalorii, a nasz żołądek nie będzie przeciążony jedzeniem.

Bosko chrupiące pieczone ziemniaki
21.05.2022 11:34 Przepyszne ziemniaki pieczone w greckim stylu. Przepis krok po kroku

Pomysł na pyszny dodatek do lekkich, wiosennych obiadów lub potraw z grilla? Przygotuj wyśmienite ziemniaki po grecku. Pieczone ziemniaczki z dodatkiem czosnku, świeżego oregano i oliwy z oliwek rozpływają się w ustach. Poznaj przepis na przepyszne ziemniaki pieczone w greckim stylu. Z młodych ziemniaków przygotujemy wiele świetnych dań. Ziemniaki są bardzo uniwersalnym warzywem, przyrządzanym na różne sposoby w każdej kuchni świata. Ziemniaki pieczone z oregano i czosnkiem to jedna z moich ulubionych opcji podania, a inspirowana jest grecką sztuką gotowania. Do ziemniaków dodaj kilka gałązek oregano, możesz również zastąpić suszonymi ziołami. Danie możesz również wzbogacić kilkoma gałązkami rozmarynu, jednak dodaj je pod sam koniec pieczenia, ponieważ rozmaryn często gorzknieje, kiedy zbyt długo poddawany jest wysokiej temperaturze. Pieczone ziemniaczki podaj z jogurtem greckim, kefirem lub greckim sosem tzaziki. Potrawa smakuje również rewelacyjnie z mięsem grillowanym, i pieczonym, a także z szaszłykami drobiowymi i warzywami z grilla. Przepis na ziemniaki pieczone w greckim stylu Składniki: ● 1 kg ziemniaków ● kilka gałązek świeżego oregano lub 2 łyżeczki suszonego ● 3 ząbki czosnku ● 100 ml oliwy z oliwek ● sól, pieprz Jak zrobić ziemniaki pieczone w greckim stylu? Ziemniaki obierz, opłucz, osusz i pokrój w półksiężyce, następnie przełóż do większej miski.Czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj z oliwą z oliwek, następnie dodaj do ziemniaków i dokładnie wymieszaj. Ziemniaki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, poukładaj gałązki oregano lub oprósz suszonymi ziołami i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika z termoobiegiem i piecz około 30- 40 minut, podaj z ulubionymi dodatkami, smacznego. Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: Apetyczna i aromatyczna jajecznica we włoskim styluNajprostsza włoska klasyczna carbonara. Przepis bez udziwnieńJak sprawdzić czy awokado jest dojrzałe? Wystarczy zerknąć w 1 miejsceŹródło: beszamel

kotlety rybne
20.05.2022 18:59 Sposób na doskonałe siekane kotlety z rybą. Smakiem i aromatem przebijają schabowe

Przedstawiamy sposób na doskonałe siekane kotlety z rybą. Trzeba przyznać, że smakiem i aromatem przebijają schabowe, a są niezwykle proste do zrobienia. Przygotujecie je z filetów rybnych, które po posiekaniu trzeba wymieszać z kilkoma dodatkami i usmażyć. Niezwykły, pyszny obiad będzie gotowy w 30 minut.Uwielbiamy kotlety za łatwość ich przygotowania i smak. W polskiej kuchni prym wiedzie schabowy i kotlety mielone. Jednak pomysłów na kotlety jest o wiele więcej. Jeden z nich prezentujemy poniżej. Są nim siekane kotlety rybne z warzywami. Idealnie smakują i apetycznie wyglądają.

Prosty sposób na soczystą wątróbkę
20.05.2022 11:20 Prosty sposób na soczystą wątróbkę. Koniecznie połącz ją z soczystym owocem

Wątróbka jest rarytasem, który skusi niejednego smakosza. Gdy po usmażeniu pozostanie delikatna i soczysta, będzie naprawdę pyszna. Warto podać ją ze słodką gruszką, która doskonale skomponuje się z karmelizowaną cebulką. Danie będzie lekkie i przyjemne w odbiorze. Koniecznie spróbujcie. Wątróbka podana z kiszoną kapustą czy sosem pieczarkowym jest wyśmienita. Gdy robi się cieplej, warto zaserwować ją w nieco lżejszej wersji. Pełen pysznego słodkiego soku smażony rarytas z gruszką i cebulką z pewnością spodoba się nie tylko entuzjastom drobiowych podrobów. Spróbujecie?

Co zrobić, żeby rosół nie był mętny?
20.05.2022 08:35 Co zrobić, żeby rosół nie był mętny? Najlepsze, praktyczne wskazówki

Rosół skusi niejednego amatora tradycyjnych smaków. Dobrze przyrządzona zupa jest klarowna, ma intensywny złocisty kolor i jest pełna aromatu. Danie spełniające te kryteria łatwo przygotujemy, jeżeli będziemy trzymać się kilku zasad. Jedną z nich jest zagotowywanie wody wraz z mięsem. Wtedy uwolni ono więcej smaku, a płyn nie będzie obfitował w szumy. Sprawdźcie, co jeszcze warto zrobił, by was rosół zachwycił. Rosół będzie wyjątkowo smaczny, jeśli wybierzemy odpowiednie dodatki. Wyjaśnialiśmy już, dlaczego warto sięgnąć po kapustę włoską i co zyskamy, jeśli wsypiemy nieco kurkumy. Tym razem mamy garść porad, dzięki którym nasza zupa olśni gości swoim wyglądem. Zerknijcie jak zrobić przejrzysty, pełen charakteru domowy rosół.

Kurczak po marokańsku
19.05.2022 16:32 Najlepszy przepis na udka z kurczaka bez pieczenia. Sekretem jest egzotyczny sos

Udka z kurczaka bez pieczenia z dodatkiem świeżej kolendry, oliwek, kminu i szafranu to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny w upalny, letni dzień. Kurczak po marokańsku jest prostym przepisem, a danie jest tak smaczne i świeże, że każdy będzie prosił o dokładkę i przepis.Idzie lato, a wraz z nim coraz wyższe temperatury. Podczas upalnych dni idealnie sprawdzą się dania o świeżej, egzotycznej nudzie. Takie właśnie są nóżki z kurczaka, które przygotowane są na wzór kuchni marokańskiej- z szafranem, kuminem i oczywiście świeżą kolendrą, są przepyszne.Kurczaka po marokańsku podaj z ugotowaną kaszą bulgur lub opiekanymi ziemniakami. Świetnym dodatkiem, który uzupełni całe danie, jest również lekka sałatka z pomidora z dodatkiem oliwy z oliwek, cebuli, ostrej papryczki chili i posiekanej kolendry lub natki pietruszki.Ugotowaną kaszę bulgur przesmaż na oliwie z dodatkiem kilku suszonych pomidorów, będzie jeszcze smaczniejsza. Do smażenia polecam oliwę ze słoiczka z pomidorami, jest bardzo aromatyczna i dodatkowo podbije smak dania.

kotlety schabowe
19.05.2022 09:43 Cudowne kotlety schabowe w serowej panierce. Nikt im się nie oprze

Jeśli jesteście wielbicielami schabowych, pokochacie też kotlety schabowe w serowej panierce. Są na tyle cudowne w smaku, że nikt im się nie oprze. Jak je zrobić? Do tartej bułki wystarczy dodać trochę startego sera. W czasie smażenia ser rozpuści się i lekko przysmaży, nadając całości niebywałego smaku i ciekawej konsystencji. Czy lubicie kotlety schabowe ze względu na ich panierkę? Rzeczywiście, mimo że nie należy do najzdrowszych, nie można jej odmówić smaku. Jest chrupiąca, a dzięki niej mięso w środku pozostaje soczyste i miękkie. Jeśli więc nie wyobrażacie sobie schabowych bez panierki, możecie z nią nieco poeksperymentować. Sprawdźcie, jak będą wam smakować kotlety panierowane np. w grubiej startej bułce, czyli panko albo dodajcie do niej trochę posiekanych orzechów lub tak, jak my startego sera.

Jaka cebula jest najzdrowsza? Można się zdziwić
18.05.2022 18:51 Jaka cebula jest najzdrowsza? Można się zdziwić

Dodajesz cebulę do każdego dania, czy unikasz jej jak ognia? Cebula to nie tylko bardzo wyraźny smak i zapach, to również źródło wielu cennych związków aktywnych, witamin i minerałów, które mają zbawienny wpływ na nasz organizm. Jaka cebula jest najzdrowsza?Na rynku mamy wiele rodzajów cebuli: biała, cukrowa, czerwona, dymka. Odmiany różnią się od siebie kolorem, wyglądem, smakiem, a także wpływem na nasze zdrowie. Każda cebula jest źródłem cennych związków, witamin i minerałów, jednak jedna odmiana zdecydowanie wygrywa w prozdrowotnym rankingu.Cebula czerwona, bo o niej mowa, jest niezastąpionym dodatkiem do niemal każdego dania w mojej kuchni. Dodatkową zaletą tej odmiany jest niewielka ilość enzymów, które uwalniając się podczas krojenia, powodują łzawienie. Cebulkę czerwoną pokroisz bez najmniejszego problemu.Cebula jest bardzo smacznym, aromatycznym i zdrowym warzywem, które możemy dodać do każdego, wytrawnego dania. Jeśli nie lubisz intensywności cebuli, dobrym pomysłem jest spożywanie jej w formie pieczonej, gotowanej lub grillowanej, traci wtedy ostrość.

Idealnie soczyste kotlety mielone z dodatkiem niespodzianką
18.05.2022 16:57 Idealnie soczyste kotlety mielone z dodatkiem niespodzianką

Masz ochotę na idealnie soczyste kotlety mielone? Przygotuj je z niezwykłym dodatkiem- cukinią. Warzywo doda rewelacyjnego smaku tradycyjnej potrawie i sprawi, że każdy kotlet będzie doskonale soczysty i delikatny. Poznaj przepis na soczyste kotlety mielone z cukinią, palce lizać.Kotlety mielone z dodatkiem cukinii to świetna alternatywa dla tradycyjnych mielonych, przygotowywanych wyłącznie z mięsa. Do masy dodaję również namoczoną w mleku, czerstwą kajzerkę, a także czosnek, suszony majeranek i szczyptę ziół prowansalskich.Składniki rewelacyjnie doprawiają kotlety, które po usmażeniu wprost rozpływają się w ustach, są niezwykle smaczne i soczyste. Kotlety smaż na patelni partiami, aby się nie stykały. W przeciwnym razie zaczną się gotować i nie uzyskasz chrupiącej, spieczonej skórki.Kotlety mielone podaję głównie z ziemniakami lub purée z zielonego groszku. Doskonałym dodatkiem do całego dania są również buraczki tarte, ogórki kiszone i lekka surówka z kapusty pekińskiej.

Jak zrobić domowy kotlet drwala? Idealny pomysł na apetyczny obiad
17.05.2022 20:37 Jak zrobić domowy kotlet drwala? Idealny pomysł na apetyczny obiad

Jak zrobić domowy kotlet drwala? Danie jest rewelacyjnym pomysłem na pożywny, mięsny obiad. Soczyste kotlety schabowe w chrupiącej panierce z dodatkiem cebulki, szynki drobiowej i sera rozpływają się w ustach. Poznaj przepis na kotlet drwala, nie ma lepszego.Kotlety schabowe to danie, które przygotujesz błyskawicznie. Wystarczy obtoczyć je w mące, jajku i bułce tartej, aby zyskały fenomenalny smak, były soczyste w środku i chrupiące z zewnątrz. Schabowe będą jeszcze smaczniejsze, gdy zapieczesz je z kilkoma dodatkami.Żółty ser, szynka drobiowa, majonez i ketchup to sekret idealnego kotleta drwala. W daniu nie może oczywiście zabraknąć duszonej z cukrem i curry cebulki, która genialny smak i dzięki niej kotlety są aromatyczne i pyszne.Kotlety drwala podaj z ziemniakami i ogórkiem kiszonym lub lekką surówką z pomidorów, cebuli czerwonej, ogórka i sałaty. Skrop ją delikatnie oliwą i oprósz solą i pieprzem, będzie idealnie pasować do sporych kawałków mięsa.

Klasyka z dzieciństwa czyli zapiekany ryż z jabłkiem i cynamonem. Prosty i tani deser
16.05.2022 20:10 Klasyka z dzieciństwa czyli zapiekany ryż z jabłkiem i cynamonem. Prosty i tani deser

Zapiekany ryż z jabłkami i cynamonem jest świetnym daniem zarówno na obiad, jak i deser, kolację, czy podwieczorek. Danie jest sycące, aromatyczne i pełne smaku, a przygotujesz je błyskawicznie. Poznaj przepis na zapiekany ryż z jabłkami i cynamonem, czyli klasykę dzieciństwa.Ryż z jabłkami to danie, które wszyscy doskonale znamy z najmłodszych lat. Nasze mamy i babcie przygotowywały zapiekankę w prodiżu, dzisiaj możemy odtworzyć kultowe danie przy pomocy naczynia żaroodpornego i piekarnika.Aby ryż miał idealny smak, ugotuj go na mleku z dodatkiem masła, cukru i cukru wanilinowego. Będzie delikatny, słodki i doskonale połączy się z kwaśnymi jabłkami. Owoce przesmaż chwilę na suchej patelni z dodatkiem cynamonu. Wysoka temperatura uwolni niepowtarzalny aromat przyprawy.Gotową zapiekankę możesz podać samodzielnie lub z kwaśną śmietaną z dodatkiem cukru, lub bitą śmietaną. Danie będzie wyglądać przepięknie, kiedy udekorujesz je dodatkowo pokrojonym w plasterki jabłkiem.Pomysł na słodkie śniadanie rodem z PRL-u? Tu poznasz przepis na kaszę mannę z sokiem malinowym, dzieci będą zachwycone.

Przepyszne placki z kalarepy. Idealne na wiosenny obiad
15.05.2022 18:21 Przepyszne placki z kalarepy. Idealne na wiosenny obiad

Placki z kalarepy są świetną alternatywą dla tradycyjnych placków z tartych ziemniaków. Danie jest idealne na lekki, wiosenny obiad dla całej rodziny, a przygotujesz go błyskawicznie. Poznaj prosty i sprawdzony przepis na przepyszne placki z kalarepy.Maj to czas, w którym możemy kupić coraz więcej świeżych i smacznych warzyw. Jednym z nich jest kalarepa, która w sezonie jest najsmaczniejsza, bo młoda, soczysta i zdrowa. Kalarepa zawiera witaminy z grupy B, witaminę A, K, C, żelazo, potas, magnez.Warzywo to również bogate źródło antyoksydantów, które działają przeciwnowotworowo, przeciwzapalnie i skutecznie opóźniają procesy starzenia. Jedzenie kalarepy przyczynia się między innymi do podwyższenia odporności, obniżenia ciśnienia krwi i wzmocnienia skóry, włosów i paznokci.Z kalarepy możemy przygotować pyszną zupę, wiele lekkich surówek, a także doskonałe placki, idealne na wiosenny obiad. Placki przygotujesz błyskawicznie, podaj je z kwaśną śmietaną lub jogurtem greckim i oprósz ulubioną zieleniną, a wszyscy zjedzą je ze smakiem. Jeśli szukasz pomysłu na danie z kalarepy- tu poznasz przepis na wyśmienitą surówkę obiadową, palce lizać.

kotlet schabowy
15.05.2022 17:22 Kotlety schabowe w puszystej czosnkowej panierce. Nikt im się nie oprze

Obtaczasz zwykle schabowe w mące, jajku i tartej bułce? Czas na zmianę. Proponujemy kotlety schabowe w puszystej czosnkowej panierce. Zapewniamy, że nikt im się nie oprze, bo są o wiele smaczniejsze od tradycyjnych. Zresztą przekonacie się o tym sami, gdy choć raz je przygotujecie. Kotlety schabowe bezapelacyjnie kojarzone są z polską kuchnią. Przyrządzamy je średnio raz w tygodniu, nie rezygnujemy też z nich w czasie rodzinnych uroczystości. Są dobre, bo tradycyjne, o znanym smaku i niezawodnie wychodzą. Jednak jeśli jesteście już nieco znudzeni tą tradycją i brakiem zaskoczenia, przetestujcie nowy przepis na schabowe. Tym razem nie obtoczymy je w trójwarstwowej panierce, ale w cieście z dodatkiem czosnku. Ich smak pozytywnie was zaskoczy.

kotlety mielone
15.05.2022 12:57 Soczyste i miękkie kotlety mielone z kapustą. Idealne na niedzielny obiad

Chcecie nieco odmienić klasyczne mielone? Przygotujcie soczyste i miękkie kotlety mielone z kapustą. Będą idealne na niedzielny obiad, a by je przygotować, wystarczy dodać do mielonego mięsa trochę poszatkowanego warzywa. W ten sposób potrawa zyska nowy smak, stanie się też mniej kaloryczna i bardziej ekonomiczna. Podstawą kotletów mielonych jest oczywiście mielone mięso, np. wieprzowe, wieprzowo-wołowe, drobiowe. Dla zwiększenia ich miękkości i soczystości dodaje się też namoczoną bułkę, często także cebulę, jajko oraz obowiązkowo przyprawy.Jednak smak kotletów mielonych bardzo łatwo jest odmienić, dodając do mięsa trochę posiekanej zieleniny czy rozdrobnionych warzyw. Dzisiaj testujemy ten drugi pomysł i dodajemy do mięsnej masy poszatkowaną kapustę. Bardzo dobrze komponuje się ona ze smakiem mięsa. Zresztą przekonajcie się o tym sami.

Sałacianka czyli zupa z sałaty. Idealna na upały
14.05.2022 16:54 Sałacianka czyli zupa z sałaty. Idealna na upały

Szukasz pomysłu na szybkie, proste i tanie danie? Ugotuj sałaciankę, czyli zupę z sałaty z dodatkiem słoniny i maślanki. Zupa jest idealna na letnie, upalne dni. Jest pożywna, dodaje energii i błyskawicznie znika z talerzy. Poznaj przepis na sałacinkę, czyli pyszną zupę z sałaty.Zupa z sałaty jest rewelacyjnym pomysłem na obiad. Jest lekka i pełna smaku. Niewątpliwym atutem dania jest błyskawicznie przygotowywanie- sałacianka jest gotowa po około 20 minutach gotowania.Do zupy dodaję odrobinę słoninki i maślankę, które świetnie doprawiają całe danie. Jeśli chcesz, aby zupa była bardziej wyraźna w smaku, dodaj do niej ocet jabłkowy. Jeśli wolisz delikatniejszą wersję dania- pomiń ten składnik. Zupę oprósz koperkiem i dopraw do smaku solą i pieprzem, będzie idealna.Sałata jest również doskonałym dodatkiem do kanapek i drugiego dania. Liście sałaty podane z kwaśną śmietaną, odrobiną cukru i octu są lekkie, pełne smaku i pasują do każdego, mięsnego obiadu.Z sałaty zrobisz również napar, który pomoże Ci zasnąć- tu poznasz przepis na napar z liści zielonej sałaty, ułatwia zasypianie.

Pyszne pierogi z owocami według siostry Anastazji. Najlepszy przepis
14.05.2022 16:17 Pyszne pierogi z owocami według siostry Anastazji. Najlepszy przepis

Pierogi z owocami są rewelacyjnym pomysłem to prosty, wiosenny obiad na słodko, który pokochają zarówno duzi, jak i mali. Delikatne, cienkie ciasto z dodatkiem jagód, truskawek lub wiśni rozpływają się w ustach. Poznaj przepis na pierogi z owocami siostry Anastazji, palce lizać.Pierogi z owocami według siostry Anastazji to danie, które mogłabym jeść bez końca. Delikatne, cieniutkie ciasto z kilku składników i owocowe nadzienie są jednym z moich ulubionych wersji obiadu na słodko. Pierogi podaję z cukrem i kwaśną śmietaną lub delikatnie polewam roztopionym masłem. Sekret idealnego i szybkiego ciasta tkwi w sparzeniu go gorącym mlekiem. Tak przygotowana masa nie musi odpoczywać i od razu po wyrobieniu można ją rozwałkować, to znacznie przyspiesza cały proces. Farsz z mieszanymi owocami jest najsmaczniejszy, gorąco polecam miks jagód i truskawek.

 Pyzy z nadzieniem z mięsa po rosole. Nic się nie zmarnuje
14.05.2022 15:12 Pyzy z nadzieniem z mięsa po rosole. Nic się nie zmarnuje

Jak wykorzystać mięso z rosołu z poprzedniego obiadu? Zrób pyzy. Delikatne, ziemniaczane kluski z farszem z mięsa drobiowego i wołowego rozpływają się w ustach. Pyzy podaj z okrasą z boczku, a znikną z talerzy błyskawicznie. Poznaj prosty przepis na pyzy z mięsem po rosole, nic się nie zmarnuje.Jeśli gotowałeś rosół, na drugi dzień na resztce wywaru ugotuj pomidorową, a mięso wykorzystaj do przygotowania pyz. Pyzy to chyba najlepszy rodzaj klusek. Ciasto ziemniaczane z farszem z mięsa wołowego i drobiowego to absolutny hit naszej kuchni.Farsz możesz przygotować z samego kurczaka lub indyka, jednak gorąco polecam dodać również kawałek szpondru wołowego. Nie ma nic lepszego od długo gotowanej, miękkiej, soczystej wołowiny z rosołu. Mięso doskonale wzmocni smak całego nadzienia.Do klusek najlepsze będą ziemniaki mączne, które zawierają małą ilość wody, dzięki czemu ciasto będzie zwarte, miękkie i nie rozwarstwi się podczas lepienia i gotowania pyz. Możesz również wykorzystać ugotowane ziemniaki z poprzedniego dnia.Dzięki wykorzystywaniu produktów z obiadów z poprzedniego dnia, nie marnujemy produktów spożywczych i dajemy im drugie życie w pysznych, tradycyjnych potrawach. Z mięsa po rosole przygotujesz również pierogi lub krokiety- tu poznasz przepis na pierogi, idealne na obiad.

Jarskie gołąbki o najlepszym smaku. Posiłek dla każdego
14.05.2022 12:25 Jarskie gołąbki o najlepszym smaku. Posiłek dla każdego

Pomysł na pyszny, lekki, wiosenny obiad dla całej rodziny? Przygotuj jarskie gołąbki z farszem z kaszy bulgur i ryżu, papryką, pieczarkami i marchewką. Duszone w aromatycznym wywarze warzywnym wprost rozpływają się w ustach. Poznaj przepis na wegetariańskie gołąbki o najlepszym smaku.Gołąbki z kaszą, ryżem i warzywami podbiją serca nawet największym miłośnikom mięsa. Są o wiele lżejsze od tradycyjnych, rewelacyjnie doprawione i pożywne, wprost idealne na obiad w wiosenne i letnie dni. Jarskie gołąbki duszone w aromatycznym wywarze z dodatkiem przecieru z pomidorów przygotujesz naprawdę szybko, a danie jeszcze szybciej zniknie z talerzy. Do farszu wybierz kaszę bulgur z suszonymi warzywami, np. z soczewicą lub suszonymi pomidorami, a danie będzie jeszcze smaczniejsze.Kapustę możesz sparzyć w bardzo prosty sposób. Wystarczy, że liście wstawisz do mikrofalówki i ustawisz najwyższą moc urządzenia, a po 10 minutach kapusta będzie idealnie miękka, jędrna i elastyczna. Kapustę błyskawicznie sparzysz jeszcze w inny sposób- tu poznasz 3 triki na sparzenie liści kapusty na gołąbki.

ryż z wołowiną
13.05.2022 20:15 Szybki i prosty smażony ryż z wołowiną. Orientalny powiew świeżości

Zastanawiasz się, co przygotować na obiad? Proponujemy szybki i prosty smażony ryż z wołowiną. Nasz przepis sprawi, że do twojej kuchni zawita orientalny powiew świeżości. Zmiel tylko wołowinę i usmaż ją z kilkoma dodatkami, a zachwycisz bliskich pysznym daniem.Codzienne wymyślanie dań obiadowych nie jest proste. Często brakuje nam pomysłów, a i do sklepu nie chce nam się biegać po specjalne zakupy. Dlatego proste i szybkie dania z tego, co właśnie jest pod ręką, cieszą się największą popularnością.Jeśli więc macie w swoich zapasach wołowinę, możecie przyrządzić z niej smaczny i niepracochłonny obiad. Pozostałe składniki potrzebne do przygotowania tego dania nie są zbyt wymyślne i jest duża szansa, że też macie je w zasięgu ręki. A zatem do dzieła.

roladki ze schabu
13.05.2022 19:55 Doskonałe roladki ze schabu z włoską kapustą. Przysmak dla całej rodziny

Jeśli szukacie pomysłu na smaczne i efektowne danie obiadowe, polecamy roladki ze schabu z włoską kapustą. Przysmak ten będzie doskonały dla całej rodziny, możecie nim też podjąć gości. Jak zrobić roladki? Sparzcie tylko liście kapusty, zwińcie je w plastry schabu i usmażcie. Ze schabu robicie zwykle kotlety, ale co by nie mówić, danie to jest już nieco oklepane. Jeśli więc chcecie zaskoczyć swoich bliskich, czymś nieoczywistym, przygotujcie roladki. Nie ma przy nich dużo pracy, bo po części robi się je tak jak kotlety. Mięsne roladki są daniem bardzo eleganckim, godnym nawet uroczystego stołu. Możecie je więc zaserwować na przyjęciu komunijnym czy imieninowym. Podajcie do nich np. pieczone ziemniaki i zieloną sałatę.