Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy

Obiad

Polędwiczki wieprzowe z suszonymi pomidorami
27.02.2022 01:00 Niebiańsko soczyste polędwiczki wieprzowe z suszonymi pomidorami

Polędwiczki wieprzowe z suszonymi pomidorami w sosie śmietanowym z piekarnika to pomysł na prosty i wyśmienity obiad, który przygotujesz w niecałą godzinę. Tak przygotowane polędwiczki sprawdzą się na zwykły obiad, a także na spotkania w większym gronie, święta i ważne uroczystości. Poznaj przepis na wyśmienite polędwiczki wieprzowe z suszonymi pomidorami.Polędwica wieprzowa jest bardzo delikatnym i soczystym mięsem, które ma uniwersalny smak i dzięki temu przygotujesz ją na wiele różnych sposobów. Polędwica obsmażona na oliwie z suszonych pomidorów, a następnie pieczona jest miękka i przepyszna.Polędwiczki zapiecz w suszonych pomidorach z dodatkiem czosnku i cebulki, które również usmaż wcześniej na oliwie z pomidorów. W ten sposób całe danie nabierze fenomenalnego smaku suszonych warzyw. Pod koniec pieczenia dodaj śmietankę, która ładnie wykończy całe danie, tworząc aksamitny sos.Polędwiczki wieprzowe z suszonymi pomidorami podaj np. z puree z ziemniaków lub ziemniakami opiekanymi. Bardzo smacznym połączeniem są również warzywa grillowane, które również przygotujesz błyskawicznie.Jeśli szukasz pomysłu na polędwiczki wieprzowe- tu poznasz przepis na polędwiczki wieprzowe w aromatycznym sosie kurkowym, wszyscy będą zachwyceni.

Placki ziemniaczane z mięsem mielonym
27.02.2022 01:00 Syte i smaczne placki ziemniaczane z mięsem mielonym

Placki ziemniaczane z mięsem mielonym, serem i pomidorami to pomysł na tradycyjne placki w zupełnie nowej odsłonie. Tak przygotowane placki są pyszne, aromatyczne i pożywne i każdy zje je ze smakiem. Poznaj przepis na placki ziemniaczane z mięsem mielonym, są idealne na obiad.Wszyscy znamy i lubimy kultowe placki z tartych ziemniaków. Głównie jemy je jednak z kwaśną śmietaną, cukrem lub gulaszem węgierskim. Placki ziemniaczane przygotujesz na wiele sposobów, a jednym z ciekawszych są właśnie placki z mięsem mielonym.Placki zrób tradycyjnie, z jajkiem, cebulką, majerankiem. Do placków najlepsze będą ziemniaki zeszłoroczne i mączne, ponieważ zawierają mało wody i dzięki temu wystarczy dodać jedynie łyżkę- dwie mąki, nie więcej. Masa ziemniaczana będzie miała idealną konsystencję, a po usmażeniu będą placki miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz.Mięso mielone podsmaż z cebulką, pomidorami, papryką mieloną i ziołami prowansalskimi. Tak przygotowana wieprzowina jest bardzo smaczna i delikatna, danie oprósz startym serem żółtym, może być zwykła gouda, a jeśli lubisz bardziej wyraźny smak, zamień ją na cheddar lub parmezan.Przygotuj również placki litewskie, czyli grube placki z farszem z mięsa mielonego, są puszyste i pyszne.

Zupa pomidorowa od Kuronia
26.02.2022 01:00 Idealna zupa pomidorowa według Kuronia

Klasyczna pomidorowa pojawia się dość często na naszych stołach. Dzięki patentowi Jakuba Kuronia przygotujecie jej smaczną kremową wersję. Wszystko za sprawą dodanego do niej żółtka. Koniecznie spróbujcie tego sposobu. Istnieje wiele przepisów na smaczną pomidorową. Podawaliśmy wam m.in. recepturę z wykorzystaniem soczewicy czy mleka kokosowego. Tym razem przedstawiamy bardziej tradycyjną wersję specjału. Dodane w przepisie żółtko i śmietana sprawią, że zupa wyjdzie delikatna i niezwykle kremowa. Takiej jeszcze nie jedliście.

Kotlety drobiowe w krakersach
26.02.2022 01:00 Maślankowe kotlety drobiowe w krakersach. Soczyste i chrupiące

Kotlety z piersi z kurczaka zwykle nie wywołują zbytniej ekscytacji, jednak poniższy przepis może zachwycić nawet największego niejadka. Drobiowe kotlety marynowane w maślance i obtoczone w krakersach wyróżniają się intensywnym smakiem, chrupkością oraz soczystym mięsem. Dużą zaletą jest również pieczenie ich w piekarniku, dzięki czemu są znacznie mniej kaloryczne. Kotlety drobiowe w panierce z krakersów nie tylko są przepyszną obiadową propozycją, lecz dodatkowo robi się je zaskakująco prosto. Danie nie wymaga od gotującego praktycznie żadnej pracy. Marynowanie mięsa w maślance ma kolosalny wpływ na miękkość oraz soczystość kurczaka. Maślanka dzięki zawartości enzymów, a także kwaśnemu pH, sprawdza się w tym celu idealnie.

Obierki ziemniaków
26.02.2022 01:00 Rosół na obierkach z ziemniaków według przepisu Ewy Wachowicz

Obierki z ziemniaków stanowią duży procent odpadków, które codziennie produkowane są przez gospodarstwa domowe. Nie warto ich jednak wyrzucać, gdyż można zrobić przy ich pomocy pyszny bulion. Przepis na wywar zaprezentowała Ewa Wachowicz, a niżej zdradzamy cały krok po kroku. Ziemniaki najczęściej obiera się bezpośrednio nad koszem na śmieci, aby ułatwić sobie sprzątanie. Znane osobistości, takie jak Ewa Wachowicz, zachęcają jednak do zbierania ich, ponieważ cały czas mają dużą wartość kulinarną. Na ich bazie można bowiem ugotować pyszny i esencjonalny wywar warzywny, który w smaku bardzo przypomina klasyczny rosół. Już jedna miska wystarcza, aby poczuć przyjemne nasycenie.

Gołąbki
26.02.2022 01:00 Przepis na tradycyjne gołąbki jak u babci bez sosu pomidorowego

Wszyscy dobrze znamy tradycyjne gołąbki duszone w sosie pomidorowym, którymi zajada się cała Polska. Dzisiaj jednak prezentujemy genialny babciny patent na gołąbki bez sosu, które podsmaża się na smalcu. Taka technika pozwala skarmelizować kapustę, dodając jej więcej smaku, a także zachować soczystość i delikatność farszu. Klasyczne gołąbki, które dusi się w sosie pomidorowym, są codziennością, która niektórym mogła się już dawno znudzić. Aby temu zaradzić, warto eksperymentować w kuchni i sprawdzać nowe pomysły. Babcine gołąbki bez sosu, za to smażone na smalcu, szybko odświeżą twój jadłospis. Mimo iż receptura wymaga włożenia nieco wysiłku, każda chwila spędzona w kuchni jest warta smaku, jaki można później poczuć. Przepis na gołąbki bez sosu pomidorowego Składniki:1 główka kapusty 500 g mielonej wieprzowiny 100 g ryżu 1 jajko 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka oregano 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 4 ziarna pieprzu sól smalec Ryż gotuj w osolonym wrzątku przez 10 minut. W drugim garnku zagotuj wodę i wstaw do niej główkę kapusty oczyszczoną z brzydkich wierzchnich liści i z wyciętym głąbem. Po kilku minutach parzenia odrywaj miękkie liście i układaj je na talerzu. Do miski włóż mięso, posiekaną drobną cebulę, siekany czosnek, ryż, jajko oraz wszystkie sypkie przyprawy. Wymieszaj masę, aż uzyskasz jednolitą konsystencję. Na liście kapusty nakładaj porcje farszu i zawijaj gołąbki. Na dnie dużego garnka ułóż brzydkie wierzchnie liście, a na nich połóż gołąbki. Zalej je wodą po gotowaniu kapusty, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Duś całość przez 60 minut. Przed podaniem podsmaż każdego gołąbka na smalcu, aż z każdej strony ładnie się zrumienią. Smacznego. Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić jarskie gołąbki według Magdy Gessler. Ten tekst wyjawia przepis na gołąbki z farszem ziemniaczanym.Źródło zdjęcia: canva/despotodstiga, Getty Images Artykuły polecane przez Redakcję SmakoszyCo zrobić, żeby placki ziemniaczane nie były zbyt tłuste? Prosty przepis na pierogi ruskie bez lepieniaŹródło: domowe-potrawy.plZapraszamy na nasz Instagram

Jajka i makaron
26.02.2022 01:00 Ekspresowy makaron z jajkiem i śmietaną. Prosty i niedrogi obiad

Większość z nas zawsze ma dostępne pod ręką podstawowe produkty, takie jak jajka, śmietana czy makaron. To właśnie te składniki stanowią podstawę prostego, pysznego i ekspresowego dania z przepisu poniżej. Receptura pokazuje, że smaczne potrawy wcale nie muszą składać się jedynie z drogich produktów. Makaron z jajkiem i śmietaną jest banalną w gotowaniu propozycją obiadową, z którą każdy bez żadnych problemów sobie poradzi. Wystarczy mieć podstawowe składniki w kuchni, a nie będzie potrzeby nawet iść do sklepu. Kluczem do sukcesu w tym przypadku jest energicznie i szybkie mieszanie po wlaniu masy jajeczno-śmietanowej do makaronu. Nie można bowiem dopuścić do ścięcia się jajek, które stałyby się wtedy zwykłą jajecznicą.

Dlaczego warto dodać do rosołu szczyptę kurkumy?
25.02.2022 01:00 Dlaczego warto dodać do rosołu szczyptę kurkumy?

Tradycyjny rosół jest smaczną i rozgrzewającą zupą, którą w każdym domu przyrządza się nieco inaczej. Mniej oczywistym, a wartym rozważenia dodatkiem jest kurkuma. Pikantny korzeń nada daniu pięknej złotej barwy i wzbogaci je o wiele cennych składników odżywczych. Istnieje wiele smacznych wersji rosołu. Wystarczy wspomnieć rozgrzewającą recepturę babci Tereski czy wyjątkowy bezmięsny rosół bogaty w nuty umami. Wsypując kurkumę, również uzyskamy niezwykle smaczną i zdrową porcję zupy. Sprawdźcie, dlaczego warto użyć akurat tej przyprawy.

Kultowa surówka chińska z białej kapusty od Ewy Wachowicz
25.02.2022 01:00 Kultowa surówka chińska z białej kapusty od Ewy Wachowicz

Nie wiesz co podać do schabowych? Postaw na ryż i chińską surówkę autorstwa Ewy Wachowicz. Orientalny specjał będzie dobrze pasował do chrupiącej panierki. Spodoba się nawet amatorom klasyki. Spróbujecie? Receptury Ewy Wachowicz kuszą wyjątkowym smakiem i nietypowymi składnikami. Wystarczy wspomnieć jej pyszny rosół korzenny czy doskonałe bezmięsne flaki z naleśnikami. Tym razem podpowiadamy ja przyrządzić oryginalną i niezwykle aromatyczną surówkę, która przypomni nam wizyty w chińskich restauracjach.

Zupa szpinakowa z makaronem
25.02.2022 01:00 Zupa szpinakowa z makaronem. Przepis krok po kroku

Zupa szpinakowa z makaronem to pomysł na pyszną i zdrową zupę w chłodne, zimowe dni. Zupa jest totalną bombą witaminową, jest pożywna i bardzo rozgrzewa. Poznaj prosty przepis na gęstą zupę szpinakową z jajkiem i makaronem.Szpinak baby, czyli młode liście szpinaku to bogate źródło witamin, żelaza, potasu i antyoksydantów, które opóźniają procesy starzenia i wykazują silne działanie przeciwnowotworowe. Żelazo i potas są pierwiastkami niezbędnymi dla naszego organizmu, odpowiadają między innymi za produkcję krwi, prawidłowe ciśnienie i pracę mózgu i serca.Zupa szpinakowa z dodatkiem czosnku i cebulki ma wyraźny smak, jest gęsta, sycąca, a gotowana na bulionie warzywnym również mocno wzmacnia i rozgrzewa. Do zupy ugotuj ulubiony makaron, a całe danie podaj z ugotowanym na twardo jajkiem- będzie zdrowo i pysznie. Jeśli szukasz pomysłu na danie główne ze szpinakiem- tu poznasz przepis na makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami, jest idealny na obiad.

Puree z bobu
25.02.2022 01:00 Puree z bobu - niebanalny dodatek do dań mięsnych

Puree z bobu jest zdrowym, smacznym i sycącym dodatkiem do obiadu. Puree świetnie łączy się z mięsem czerwonym, drobiem, rybami i wszystkimi daniami wegetariańskimi. Poznaj przepis na prosty i pyszny dodatek obiadowy- puree z bobu.Bób jest bardzo zdrowym warzywem. Strączki są przede wszystkim źródłem białka roślinnego i kwasu foliowego. Włączenie bobu do diety skutecznie obniża również poziom złego cholesterolu, a także reguluje ciśnienie i pracę serca.Puree z bobu jest bardzo proste i bardzo smaczne. Doprawiam je posiekaną natką pietruszki, żeby dodatkowo wzbogacić smak. Puree doskonale nadaje się jako dodatek obiadowy, ale jest również pyszną i zdrową pastą kanapkową.Bób przed gotowaniem zalej zimną wodą, dodaj kminek i odstaw na minimum godzinę, dzięki czemu skutecznie pozbędziesz się enzymów powodujących wzdęcia i uczucie ciężkości. Bób gotuj w osolonej wodzie z dodatkiem cukru- będzie jeszcze smaczniejszy.Jeśli szukasz pomysłu na danie z bobem- tu poznasz przepis na wyborne kotlety z bobu i jajek, to prawdziwy zastrzyk białka roślinnego i energii na wiele godzin.

Przepis na kultowe ziemniaki z gzikiem
25.02.2022 01:00 Przepis na kultowe ziemniaki z gzikiem

Szukacie niebanalnego pomysłu na przyrządzenie ziemniaków? Podajcie je z gzikiem. Przepis jest wyjątkowo prosty, a smak warzywa idealnie komponuje się z delikatnym serem z nutą cebulki. Koniecznie go wypróbujcie. Ziemniaki są uniwersalnym warzywem, z które z łatwością można przyrządzić wiele smacznych dań takich jak np. zapiekanka z sosem beszamelowym czy klasyczne purée. Gotowane w skórce ziemniak będzie zdrowy, gdy podamy go w wyjątkowo sycącej wersji z gzikiem. Twaróg z odrobiną śmietany doskonale podkreśla kremowość ziemniaczanego miąższu.

kotlety mielone
25.02.2022 01:00 Sekretny składnik miękkich i soczystych kotletów mielonych

Kotlety mielone są proste do zrobienia, ale stwarzają dużo możliwości do urozmaicania ich smaku. Wystarczy bowiem dodać do nich trochę ziół, pikantnego sosu czy rozdrobnionych warzyw, by odmieniły swój charakter. Dziś przedstawimy wam sekretny składnik miękkich i soczystych kotletów mielonych. Klasyczne kotlety mielone składają się z mielonego mięsa, namoczonej bułki, jajka, cebuli i przypraw. My jednak postanowiliśmy wzbogacić je o dodatek, który nie tylko doda im smaku i aromatu, ale też sprawi, że kotlety staną się bardziej miękkie i soczyste. Tym sekretnym składnikiem będą pieczarki. Pieczarki dodają mielonym miękkości i soczystości, dzięki temu, że zawierają dużo wody. Co prawda wcześniej je podsmażamy, by wydobyć z nich więcej smaku, jednak i tak zostaje w nich dużo płynu.

Befsztyk wołowy serwowany z jajkiem
24.02.2022 01:00 Smakowity befsztyk wołowy serwowany z jajkiem

Befsztyk wołowy serwowany z jajkiem to pomysł na szybki, wykwintny i bardzo pożywny obiad. Grillowana polędwica wołowa podana z jajkiem sadzonym i szczypiorkiem, to wyśmienite połączenie, którego musisz spróbować. Poznaj przepis na befsztyk wołowy serwowany z jajkiem.Befsztyk grillowany wyłącznie na maśle ma fenomenalny smak, jest bardzo soczysty i delikatny. Jajko sadzone z płynnym żółtkiem i ściętym białkiem świetnie łączy się z aromatyczną wołowiną- to prawdziwa rozkosz dla podniebienia każdego miłośnika mięsa.Jak długo smażyć befsztyk? Wszystko zależy od tego, jaki stopień wysmażenia preferujesz. Befsztyk krwisty będzie gotowy po 1-2 smażenia na każdą stronę, średnio krwisty- 2-3 minuty z każdej strony, średnio wysmażony- 3-5 minut, dobrze wysmażony natomiast 6-8 minut na stronę. Befsztyk serwowany z jajkiem sadzonym świetnie pasuje podany z grillowanymi warzywami, np. cukinią, papryką, cebulką, czy pomidorem. Danie możesz wzbogacić również o frytki z batatów lub ziemniaki pieczone w mundurkach. Jeśli szukasz pomysłu na niebanalny obiad z wołowiną- tu poznasz przepis na udziec wołowy z pieczarkami i żurawiną, będziesz zachwycony smakiem potrawy.

Zupa fasolowa przepis babci
24.02.2022 01:00 Zupa fasolowa - przepis babci

Zupa fasolowa przepisu babci to pomysł na bardzo pożywne danie. Tradycyjna fasolowa jest gęsta i bardzo aromatyczna. Zupa gotowana na żeberkach, boczku i włoszczyźnie ma również rewelacyjny smak. Poznaj przepis babci na zupę fasolową.Zupa fasolowa to jedna z tradycyjnych, domowych zup, które gotowały nasze babcie i mamy. Zupa z fasoli jest bardzo gęsta, aromatyczna i pyszna. Zupę koniecznie ugotuj na żeberkach i wędzonym boczku- tak smakuje najlepiej.Fasolową ugotuj z surowej fasoli, musisz ją jednak namoczyć dzień przed gotowaniem i zostać na całą noc, żeby dobrze zmiękła. Zupa fasolowa jest ciężka, dlatego też do moczonej fasoli dodaj szczyptę majeranku i kminku. Zioła skutecznie zneutralizują substancje odpowiedzialne za wzdęcia. Jeśli szukasz pomysłu na tradycyjną, polską zupę- tu poznasz przepis na zupę ogórkową na żeberkach, jest wyśmienita.

pieczony schab
24.02.2022 01:00 Zaskakujący przepis na schab w liściach laurowych

Z pewnością wiele razy piekliście już schab i za każdym razem smakował zupełnie inaczej. Na smak tego delikatnego mięsa wpływają bowiem użyte przyprawy czy marynata. Dziś zaprezentujemy wam zaskakujący przepis na schab w liściach laurowych. Może od dziś ten stanie się waszym ulubionym?Liście laurowe są dość popularną przyprawą w naszej kuchni. Dodajemy je zwykle do zup, duszonych mięs czy bigosu. Mają wyrazisty, orzeźwiający smak, który dla niektórych jest nawet zbyt intensywny. Jeśli jednak jesteście wielbicielami smaku i aromatu listków laurowych, przygotujcie schab ze sporym ich dodatkiem. Dzięki temu mięso będzie niezwykle wyraziste. Schab możecie obłożyć całymi listkami lub tak jak my, posypać pokruszoną przyprawą.

Kotlet schabowy z piekarnika
24.02.2022 01:00 Wyborny kotlet schabowy z piekarnika

Kotlet schabowy z piekarnika to świetna alternatywa dla smażonych kotletów. Mięso jest równie soczyste, a nie jest tłuste. Panierka pod wpływem wysokiej temperatury jest złocista, chrupiąca i bardzo apetyczna. Poznaj przepis na kotlet schabowy z piekarnika, idealny na obiad.Lubisz schabowe, ale nie możesz lub nie chcesz jeść mięsa smażonego na głębokim oleju? Upiecz kotlety w piekarniku, są równie soczyste, co smażone, a panierka nie jest opita olejem, jest o wiele lżejsza. Kotlety obtocz kolejno w mące, jajku i bułce tartej, dzięki czemu panierka będzie mocno przylegać do mięsa. Kotlety schabowe z piekarnika podaję tradycyjnie z ziemniakami tłuczonymi z koperkiem, ogórkiem kiszonym lub surówką z kiszonej kapusty z jabłkiem i marchewką, jest przepyszna i zdrowa. Tak przygotowany obiad smakuje każdemu.Kotlety przed panierowaniem dobrze rozbij tłuczkiem do mięsa, zbyt grube kawałki mięsa będą łykowate, miejscami surowe i twarde. Kotlety muszą być naprawdę cienkie, żeby były soczyste i pełne smaku.Z piekarnika przygotujesz wiele wyśmienitych dań, jeśli szukasz pomysłu na zdrową i zbilansowaną kolację na ciepło- tu poznasz przepis na rybę z piekarnika z warzywami.

Kotlety schabowe
24.02.2022 01:00 Kotlety schabowe w musztardzie i majonezie. Po prostu idealne

Popularność kotletów schabowych jest ogromna, w końcu chrupiąca panierka i soczyste mięso smakują wybornie. Aby zwiększyć ich intensywność smaku, a także poziom zmiękczenia mięsa, warto posmarować kotlety mieszanką majonezu i musztardy. Tak oprawione schabowe na zawsze zagoszczą w twoim menu. Kotlety schabowe są potrawą dopracowaną przez Polaków niemal do perfekcji, jednak nadal można je usprawnić. Jeden ze sposobów, zaprezentowany poniżej, daje jedyny w swoim rodzaju pyszny efekt. Mieszanka musztardy i majonezu działa niczym marynata, która nie tylko aromatyzuje mięso, lecz również je zmiękcza. Dzieje się tak dzięki dużej kwaśności musztardy oraz enzymom z jajek, które stanowią składnik majonezu.

Zupa gulaszowa z pieczarkami
24.02.2022 01:00 Zupa gulaszowa z pieczarkami. Pyszna i sycąca

Zupa gulaszowa z pieczarkami to pomysł na pożywne danie, zarówno na obiad, jak i większą uroczystość lub święta. Zupa gotowana na wołowinie z włoszczyzną, papryką i pieczarkami jest gęsta, sycąca i bardzo aromatyczna. Poznaj prosty przepis na wyśmienitą zupę gulaszową z pieczarkami.Zupa gulaszowa to wyśmienite danie dla całej rodziny. Gotuję ją również na święta i spotkania w większym gronie. Zupa wychodzi za każdym razem, zawsze jest gęsta i ma świetny, wołowo- warzywny aromat. Zupę doprawiam suszonym majerankiem i papryką słodką i ostrą, tak smakuje najlepiej.Wołowinę pokój w małą kostkę, obtocz w mące i obsmaż, dzięki czemu mięso będzie idealnie miękkie, soczyste i odda cały smak do zupy. Nie doprawiaj wcześniej wołowiny, sól zamyka pory w mięsie, a pieprz może się przypalić. Wystarczy, że doprawisz danie pod sam koniec gotowania.Szukasz pomysłu na świetne danie na obiad, święta lub większe spotkanie w rodzinnym gronie? Ugotuj czysty barszcz czerwony i podaj go z paluchami do barszczu z ciasta drożdżowego z dodatkiem kminku, wszyscy będą zachwyceni.

Pierogi ruskie
24.02.2022 01:00 Prosty przepis na pierogi ruskie bez lepienia

Pierogi ruskie mają jeden mankament, który skutecznie odrzuca wielu smakoszy przed ich przygotowaniem - mowa oczywiście o lepieniu. Na szczęście istnieje przepis na pierogi ruskie bez lepienia. Dzięki niemu możesz cieszyć się smakiem swojego ulubionego dania, bez potrzeby zbytniego wysiłku. Pierogi ruskie są prawdopodobnie najczęściej wybieranym rodzajem pierogów przez Polaków. Kremowy, a zarazem intensywny w smaku farsz sprawia, że ciężko się oderwać od jedzenia. Niestety, zanim będzie można zabrać się za konsumpcje, trzeba spędzić trochę czasu w kuchni na lepieniu. Z tego powodu niżej prezentujemy przepis na pierogi bez zawijania. Aby utrzymać ich strukturę, najlepiej panierować się je w bułce tartej i usmażyć. Można je także upiec w piekarniku, co daje efekt chrupiącej panierki.

Co zrobić z ziemniaków puree z poprzedniego dnia
24.02.2022 01:00 Co zrobić z ziemniaków puree z poprzedniego dnia?

Co zrobić z ziemniaków puree z poprzedniego dnia? To pytanie często pojawia się na forach kulinarnych. Zarówno z ziemniaków, jak i z puree przygotujesz pyszny obiad, który każdy zje ze smakiem. Poznaj dwa proste pomysły na ziemniaki puree z poprzedniego dnia. Z ziemniakami praktycznie zawsze pojawia się ten sam problem- gotujemy ich za dużo i zostają. Nie lubię marnować jedzenia, więc zawsze staram się w pełni wykorzystać produkty, które zostały z poprzedniego obiadu. Tak też jest w przypadku puree z ziemniaków.Z ziemniaczanego puree zrobisz pyszne kuleczki lub kotlety ziemniaczane, są proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Kuleczki lub kotlety podaję z warzywami z pary, szparagami, fasolką szparagową lub kalafiorem. Dobrym połączeniem będzie również surówka z kapusty, buraczki, kiszone ogórki.Zostały Ci całe, ugotowane ziemniaki z obiadu? Zrób naleśniki ruskie lub placki z ugotowanych ziemniaków, dania za każdym razem błyskawicznie znikają z talerzy.

Kalafior pieczony w plastrach
24.02.2022 01:00 Kalafior pieczony w plastrach - aromatyczny, warzywny stek na obiad

Kalafior pieczony w plastrach to lekka propozycja lunchowa i obiadowa dla każdego smakosza. Steki z kalafiora przyrumienione na patelni grillowej, następnie dopieczone w piekarniku mają wyśmienity smak. Plastry kalafiora podaj z ostrą papryczką i posiekanymi ziołami, będzie zdrowo i pysznie.Kalafior pieczony w plastrach to świetne danie zarówno na obiad, jak i podwieczorek, lunch i kolację na ciepło. Pieczony kalafior uwalnia lekko orzechową nutę, a oprószony dodatkowo papryką, solą i pieprzem smakuje wybornie. Kalafiora pieczonego podaję z oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, posiekaną zieleniną i ostrą papryczką chili. Do tego świeża bagietka i kolacja gotowa. Jeśli chcesz zrobić teki z kalafiora na obiad, zrób również frytki pieczone lub ziemniaki opiekane i podaj z lekką surówką, będzie pysznie.Jeśli szukasz pomysłu na warzywny kotlet- tu poznasz przepis na kotlet z buraka, będzie świetny zarówno do obiadu, jak i burgerów wegetariańskich.

Youtuber, pieczone udka
23.02.2022 01:00 YouTuber pokazuje jak zrobić obiad dla 2 osób za 10 złotych

Ceny szybują w górę, sztuką jest więc przygotowanie taniego obiadu. Znany YouTuber pokazał jednak, że jest to możliwe. Zobaczcie, jak zrobił obiad dla 2 osób za 10 złotych. Danie wygląda apetycznie niczym z restauracji, a nie było przy nim dużo pracy. No i ta przyjemna cena. Gdy wszystko wokół drożeje, warto mieć dobre i sprawdzone pomysły na smaczne i niedrogie dania. Właśnie taki zdradził nam znany YouTuber z kanału „5 sposobów na...". Co przygotował? Udka pieczone z ziemniakami, cebulą i czosnkiem. Danie jest bardzo smaczne i aromatyczne. W naszym materiale prezentujemy kadry z kanału „5 sposobów na..." na YouTube. Sami chyba przyznacie, że takie danie zjedlibyście w każdej chwili.

Gołąbki inaczej
23.02.2022 01:00 Wyborne gołąbki z tartymi ziemniakami i wędzonym boczkiem

Ogromną zaletą gołąbków jest ich duża uniwersalność, która pozwala przygotowywać je na wiele różnych sposobów. Tym razem prezentujemy przepis na gołąbki z ziemniakami i wędzonym boczkiem, które zachwycają kremowym farszem i intensywnym smakiem. Podanie ich do stołu wywoła pozytywną reakcję wśród domowników. Do gołąbków zwykle wkłada się farsz złożony z ryżu oraz wieprzowego mięsa mielonego i do takiego połączenia większość Polaków jest przyzwyczajona. Nie warto jednak ograniczać się tylko do jednej wersji. Gołąbki z ziemniakami i wędzonym boczkiem poza pysznym smakiem i aromatem, mogą pochwalić się wyjątkowo niewielkim kosztem. Obiad oparty na poniższych gołąbkach pozwoli zaoszczędzić nieco pieniędzy.

Zupa gulaszowa z karkówki
23.02.2022 01:00 Zupa gulaszowa z karkówki. Przepis krok po kroku

Zupa gulaszowa z karkówki to pomysł na wyśmienitą, gęstą i aromatyczną zupę z mięsem i warzywami. Zupa mocno rozgrzewa, jest więc idealnym daniem w chłodne dni. Poznaj prosty przepis zupę gulaszową z karkówki. Zupa gulaszowa z karkówki jest bardzo aromatyczną i sycącą zupą, która posmakuje każdemu miłośnikowi staropolskich zup. Gulasz z włoszczyzną, papryką i pomidorami ma doskonały, wyraźny smak. Zupę dopraw papryką mieloną i suszonym majerankiem, wyjdzie idealnie.Przepis na zupę gulaszową jest bardzo prosty. Zupa jest daniem jednogarnkowym, które przygotujesz błyskawicznie. Danie będzie gotowe po około godzinie, kiedy karkówka będzie już na tyle miękka, że zacznie się rozpadać.Zupę podaj z kromką świeżego pieczywa, chleb i bagietka pasują do zupy idealnie. Zupę gotuję zarówno na większe uroczystości, jak i zwykły obiad w tygodniu lub w weekend, kiedy mam ochotę na treściwe danie.Masz ochotę na pyszną i prostą zupę polskiej kuchni? Tu poznasz przepis na kartoflankę na żeberkach, jest bardzo aromatyczna i smaczna.

Grochówka
23.02.2022 01:00 Pożywna grochówka w bezmięsnym wydaniu

Gęsta grochówka, w której łyżka po włożeniu do zupy stoi dęba, to jedna z najlepszych zup. Niestety wiele osób popełnia błąd i moczy w wodzie groch za długo. Okazuje się bowiem, że moczenie go powyżej 12 godzin daje możliwość rozpoczęcia fermentacji, co niszczy smak zupy i może mieć negatywny wpływ na jej wartości odżywcze. Grochówka bez mięsa wcale nie jest mniej smaczna czy wręcz gorsza od klasycznej wojskowej grochówki na boczku. Wspaniały smak i aromat gwarantuje cała gama pachnących przypraw oraz skarmelizowana cebulka. Przed gotowaniem zupy, konieczne jest wymoczenie grochu w wodzie, aby ten zmiękł i zwiększył swoją objętość. Nie przekraczaj jednak limitu 12 godzin, ponieważ wtedy zaczynają się procesy fermentacyjne w grochu, który zaczyna zmieniać smak. Użycie go w zupie skończyłoby się nieprzyjemnym aromatem całego dania.

Zupa krem z białych warzyw z migdałami
23.02.2022 01:00 Zupa krem z białych warzyw z migdałami

Zupa krem z białych warzyw z migdałami prażonymi to pomysł na proste i smaczne danie dla całej rodziny. Zupa będzie idealna na obiad, lunch i kolację na ciepło, jest aromatyczna. Zupa kem z kalafiora, ziemniaków i korzenia pietruszki jest idealna w połączeniu z płatkami migdałowymi. Poznaj przepis na zupę krem z białych warzyw z migdałami.Zupa krem z białych warzyw to prosta, ale pyszna zupa, która skradnie serce każdego smakosza. Krem z podsmażonych na oliwie warzyw z dodatkiem gałki muszkatołowej ma wyraźny smak, jest bardzo aromatyczna, sycąca, a płatki migdałów nadają jej ciekawego charakteru.Płatki migdałowe do zupy będą najsmaczniejsze, kiedy uprażysz je wcześniej na suchej patelni. Prażone w ten sposób orzechy i bakalie zyskują najlepszy smak i aromat. Migdały smaż na wolnym ogniu, aż ładnie się zarumienią i zaczną pięknie pachnieć, a na patelni wytrąci się olej.Zupę oprósz natką pietruszki, migdałami i podaj z bagietką, pieczywem czosnkowym lub kromką świeżego chleba, przygotowana w ten sposób wygląda bardzo apetycznie i za każdym razem błyskawicznie znika z talerzy.Jeśli szukasz pomysłu na dania wytrawne z migdałami- tu poznasz przepis na filety z kurczaka w płatkach migdałowych z brokułem i pysznym sosem. Jeśli natomiast masz ochotę na szybki lunch lub kolację- w tym artykule dowiesz się, jak zrobić sałatkę z jajkiem, rzodkiewką i migdałami, jest przepyszna i lekka.

Sos śmietanowy do sałatki
22.02.2022 01:00 Wyborny sos śmietanowy do sałatki

Sos śmietanowy do sałatki to lekka i prosta propozycja. Sos pasuje do każdej sałatki z mixem sałat, idealnie łączy się każdym rodzajem sałaty i świeżym warzywami. Poznaj przepis na uniwersalny sos śmietanowy do sałatki. Sos śmietanowy do sałatki to kremowy, delikatny sos, który podkreśla smak zarówno warzyw, jak i samej sałaty. Sos na bazie śmietany z dodatkiem octu i cukru, to jeden z najszybszych sosów do dań.Sos przygotujesz w dosłownie kilka minut, a będzie pysznym dodatkiem do sałatek lunchowych, obiadowych oraz sałat. Doprawiaj go solą i pieprzem bardzo ostrożnie, żeby nie zepsuć jego smaku. Sałatkę z sosem możesz wstawić do lodówki i zjeść następnego dnia, sos nie zepsuje się przez noc.Szukasz pomysłu na pyszne sosy do sałatek? Tu poznasz przepis na sos francuski na bazie oliwy z oliwek, jest lekki i pyszny. Sos ranczerski również pasuje do wielu sałatek, ma ciekawy smak i jest bardzo aromatyczny.