Rosół jest tradycyjną zupą, która gości w niemalże każdym domu. Nie wszyscy jednak wiedzą, że do jej przygotowania warto użyć sosu sojowego. Przyprawa nada zupie głębokiego smaku i sprawi, że nabierze ona wyjątkowego aromatu. Wielu smakoszy rosół doprawia przy pomocy maggi. To duży błąd. Sos ten nie tylko zawiera wzmacniacze smaku, które nie są obojętne dla naszego zdrowia, ale też całkowicie zdominuje smak dania. Zdecydowanie lepiej jest użyć sosu sojowego, który tylko uzupełni warzywno-mięsną kompozycję.
Pomysł na prosty, szybki i smaczny obiad? Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo- pieczarkowym. Delikatna wieprzowina dusza z pieczarkami, cebulką i ziołami, doprawiona śmietaną smakuje wybornie, jest soczysta i miękka. Poznaj przepis na wyśmienite polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo- pieczarkowym, idealne na obiad.Polędwica wieprzowa jest bardzo delikatnym mięsem bez kości, które posiada przerosty tłuszczu, nie usuwaj ich- tłuszcz w mięsie czerwonym jest doskonałym nośnikiem smaku, dlatego też jest bardzo cenny. Zawsze wybieraj idealnie różowe, świeże mięso. Polędwica, która zmieniła kolor na blady lub nawet żółty nie nadaje się do spożycia.Do polędwiczek wieprzowym w aromatycznym sosie śmietanowo- pieczarkowym podaję ziemniaki lub puree ziemniaczane, jest równie szybkie i pyszne, wszyscy je uwielbiają- tu poznasz prosty przepis na puree ziemniaczane do obiadu. Polędwiczki możesz dusić zarówno w wodzie z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego, jak i wykorzystać rosół z poprzedniego obiadu.Jeśli masz ochotę na aromatyczny obiad jednogarnkowy- tu poznasz przepis na bitki schabowym w aksamitnym sosie chrzanowym.
Jak uratować rzadki żurek? Jak zagęścić żurek? Czym doprawić żurek? Te pytania bardzo często pojawiają się na forach kulinarnych. Jeśli ugotowałeś za rzadką zupę na Wielkanoc, koniecznie sprawdź, jak zagęścić żurek i czym go doprawić, aby był idealny.Żurek to gęsta, kwaśna i smaczna zupa. Żurek jest tradycyjnym daniem wielkanocnym, podawanym głównie na świąteczne śniadanie lub obiad. Żurek gotowany na zakwasie żytnim z dodatkiem warzyw, kiełbasy, jajek i majeranku jest jedną z najsmaczniejszych, tradycyjnych zup.Zupa jest prosta do ugotowania, wystarczy jednak odrobina wody więcej, żeby żurek był rzadki. Sprawdź, jak go uratować w bardzo prosty sposób i co zrobić, jeśli po zagęszczeniu zupa straciła część smaku. W tym artykule dowiesz się, jak ugotować żurek na zakwasie. Zakwas żytni możesz również przygotować samodzielnie, kilka dni przed gotowaniem żurku, zupa będzie wtedy jeszcze lepsza- tu poznasz przepis na idealny zakwas do żurku.
Bitki wołowe w sosie własnym to doskonały pomysł na proste danie jednogarnkowe o niepowtarzalnym smaku i aromacie. Delikatne, miękkie i soczyste mięso w ciemnym sosie to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Poznaj przepis na bitki wołowe w sosie własnym na obiad.Bitki wołowe to wyśmienite, pożywne danie, idealne na obiad dla całej rodziny i na wizytę gości, każdy będzie zachwycony smakiem potrawy. Wołowina jest bardzo delikatna i soczysta, a gęsty, aromatyczny sos mięsny jest przysłowiową wisienką na torcie.Bitki podaj z kluskami śląskimi, kopytkami, ziemniakami. Możesz zrobić również czeskie knedliki, które doskonale łączą się z czerwonym mięsem i sosem. Danie podaj również z ogórkami kiszonymi, tartymi burakami lub czerwoną kapustą, a będzie doskonałe.Wołowina smakuje równie dobrze w aromatycznym sosie grzybowym- tu poznasz przepis na bitki wołowe w sosie grzybowym.
Stogonow z wieprzowiny i pieczarek to pomysł na wyśmienite danie jednogarnkowe, które przygotujesz w bardzo prosty sposób. Mięsny strogonow z pieczarkami, papryką i ogórkami kiszonymi wychodzi za każdym razem i zawsze smakuje wyśmienicie. Poznaj przepis na strogonow z wieprzowiny i pieczarek.Strognow, czyli potrawka z mięsa, warzyw, otulona gęstym, aromatycznym sosem to potrawa, którą wszyscy doskonale znamy i przygotowujemy ją głównie na większe uroczystości i spotkania w dużym gronie. Strogonow to jednak również pomysł na prosty i smaczny obiad w zwykły dzień, kiedy masz ochotę na szybki i aromatyczny posiłek.Danie przygotowuję z wieprzowiny gulaszowej, kroję ją na jeszcze mniejsze kawałki, aby mięso było idealnie miękkie i aż rozpływało się w ustach. Do strogonowa dodaję ogórki kiszone, które wzmacniają smak dania, a także paprykę i pieczarki, które są absolutnie konieczne, żeby zrobić najlepszy strogonow.Jeśli masz ochotę na wyraźny w smaku, mięsny obiad- tu poznasz przepis na soczyste polędwiczki wieprzowe w niezwykłym sosie od Ewy Wachowicz.
Kalarepa jest pyszna i zdrowa. Warto przygotować z niej aromatyczne i chrupiące kotlety w panierce. Wyjątkowa mieszanka przypraw oraz dodatek tartego sera sprawią, że danie posmakuje każdemu. Skusicie się? Część z was być może przyrządzała już pyszne panierowane kabaczki. Tym razem sięgniemy po równie zdrowe warzywo, jakim jest kalarepa. Delikatna słodycz połączymy z wyrazistymi przyprawami — czosnkiem, kurkumą i papryką w dwóch postaciach — klasycznej słodkiej oraz wędzonej, która doda daniu nieco mięsnego posmaku.
Wołowina teriyaki z brokułem, grzybami mun z woka podana z ryżem to doskonały pomysł na obiad z azjatyckim stylu. Ciemne, soczyste mięso, chrupiące warzywa i aromatyczny, ciemny i gęsty sos oprószony sezamem to absolutny hit. Poznaj przepis na wyśmienitą wołowinę teriyaki. Uwielbiam dania z woka, wszystkie składniki smażone na głębokiej, żeliwnej patelni w bardzo wysokiej temperaturze są chrupiące, soczyste i doskonałe w smaku. Wołowina w ciemnym sosie na bazie teriyaki, sosu sojowego, octu ryżowego jest jedną z lepszych wersji czerwonego mięsa w stylu azjatyckim, jakie jadłam. Wołowinę podaj z ryżem ugotowanym na sypko- tu dowiesz się, jak ugotować idealny ryż.Przed smażeniem dania, przygotuj sobie wszystkie składniki, potrawy z woka smaży się błyskawicznie, produkty musisz mieć więc od ręką. Wołowinę wyjmij z lodówki wcześniej, żeby zagrzała się przed smażeniem, namocz również suszone grzyby mun i zetrzyj na tarce korzeń imbiru. Chili dodawaj do potrawy według uznania.Jeśli masz ochotę na równie orientalny deser- tu poznasz przepis na Mango Sticky Rice, czyli tajski ryż gotowany na mleku kokosowym z mango, jest przepyszny, lekki i sycący.
Znudził wam się panierowany filet z kurczaka? Dodajcie tartego sera żółtego, a mięsna otoczka nabierze wyjątkowego smaku i aromatu. Przepis jest prosty, a kotlety wychodzą soczyste i chrupiące jednocześnie. Skusicie się? Zdradzaliśmy wam już jak przygotować pyszny kotlet de volaille oraz filety z kurczaka w niezwykłej panierce z jogurtu i krakersów. Tym razem do bułki tartej dodamy porcję tartego sera żółtego. Smak nabierze charakteru, a wasz dom wypełni przyjemny zapach topionego ziołowego sera.
Surówka z selera naciowego i jabłka do obiadu, podana z żurawiną suszoną i orzechami włoskimi w sosie jogurtowo- musztardowym, to świetny pomysł na pyszny dodatek do dań mięsnych, wegetariańskich i ryb. Poznaj przepis na surówkę z selera naciowego i jabłka do obiadu.Surówka z selera naciowego i jabłka z dodatkiem suszonej żurawiny i orzechów to wyśmienity dodatek do obiadu. Surówka ma złożony smak- jest słodka i wytrawna jednocześnie. Kwaśne jabłka świetnie łączą się z lekko pikantnym selerem, orzechami i słodką żurawiną, a całość otulona jest aromatycznym sosem.Jabłka i seler naciowy oprósz cukrem i skrop sokiem z cytryny, dzięki czemu wydobędziesz z nich najlepszy smak, a jabłka nie ściemnieją w surówce. Do sosu wykorzystaj musztardę francuską- ma delikatny smak i całe ziarna gorczycy.Surówka z selera i jabłka dobrze łączy się zarówno z daniami mięsnymi, wegetariańskimi, jak i rybami. Podaj ją np. z pieczonym kurczakiem z ziemniakami, a będziesz zachwycony smakiem całej potrawy.Jeśli masz ochotę na niecodzienną surówkę obiadową- tu poznasz przepis na surówkę z selera korzeniowego z ananasem, jest przepyszna.
Pulpety wołowe na obiad to świetny pomysł na aromatyczne danie. Pulpety podaj z sosem śmietanowo- koperkowym lub pomidorowym, a błyskawicznie znikną z talerzy. Wołowe pulpeciki są świetnie doprawione, delikatne i bardzo soczyste. Sprawdź, jak zrobić pulpety wołowe z aromatycznym sosem.Pulpety wołowe to pyszna alternatywa dla tradycyjnych pulpecików z mięsa mielonego wieprzowego, wołowina jest bardziej aromatyczna i soczysta, a odpowiednio wyrobiona i doprawiona jest miękka i pełna smaku.Do pulpetów przygotuj sos śmietanowo- koperkowy lub pomidorowy, każdy z nich ma wyjątkowy smak i dobrze łączy się z delikatną i soczystą wołowiną. Pulpeciki w sosie podaj z ziemniakami tłuczonymi lub kaszą i ogórkiem kiszonym, tak smakują najlepiej.Szukasz pomysłu na obiad z wołowiną? Tu poznasz przepis na bitki wołowe w sosie własnym, bitki to prawdziwa uczta dla każdego smakosza.
Rosół jest klasyczną polską zupą, którą gotujemy zwykle według sprawdzonych, rodzinnych receptur. Czasem jednak warto coś zmienić, by ulepszyć smak, aromat czy wygląd potrawy. Dziś powiemy wam, dlaczego warto dodać do rosołu pomidora. Wrzućcie go w całości do garnka z gotującą się zupą, a zauważycie różnicę. Idealny rosół powinien być esencjonalny, aromatyczny i klarowny. Tylko wtedy mamy ochotę go zjeść i smakuje wybornie. Kluczem do tego sukcesu jest powolne gotowanie wywaru przez ok. 3 godziny. Oczywiście trzeba na niego przeznaczyć dobrej jakości składniki i w sporych ilościach, tak by rosół miał pełen smak.
Zapiekanka ziemniaczana jest doskonałym pomysłem na niedrogi obiad lub kolację. Możecie do niej dodać składniki, które macie właśnie pod ręką. Dziś podamy wam przepis na prostą i smaczną zapiekankę z ziemniaków, boczku i cebuli. Te składniki doskonale się ze sobą komponują. Przekonajcie się o tym sami. Zapiekanki mają sporo zalet. Są tanie, robi się je szybko i nie ma przy nich dużo pracy. Rozdrobnione składniki wystarczy tylko umieścić w żaroodpornym naczyniu, przyprawić i zalać sosem. Resztę pracy robi za nas piekarnik.
Flaczki są jedną z tradycyjnych zup polskiej kuchni. Zwykle przygotowuje się je z żołądków wołowych lub cielęcych, co niektórych wręcz odpycha. Jeśli więc chcesz spróbować tego przysmaku, ale w bezkontrowersyjnej wersji, skorzystaj z naszego przepisu. Poznaj niezwykły patent Ewy Wachowicz na aromatyczne flaczki z boczniaków. Boczniaki, to obok pieczarki grzyby, które można kupić przez cały rok. Hoduje się je, choć można też spotkać dzikorosnące. Grzyby te odznaczają się przyjemnym smakiem i wręcz leczniczymi właściwościami. Potrafią obniżyć poziom cukru i cholesterolu we krwi, zwalczają też wolne rodniki. Boczniaki można przyrządzać na wiele sposobów. Doskonale nadają się do smażenia i duszenia, można je też dodawać do sałatek, zapiekanek, na ich bazie robić sosy do makaronów. Ewa Wachowicz proponuje przygotować z ich dodatkiem zupę - odpowiednik tradycyjnych flaczków.
Zupa chrzanowa wegańska to doskonały pomysł na jarski obiad. Zupa jest gęsta, aromatyczna i bardzo rozgrzewająca. Zupa chrzanowa to lekka, pyszna i mało kaloryczna propozycja obiadowa. Poznaj przepis na zupę chrzanową wegańską.Zupa chrzanowa wegańska to jedna z szybkich zup, które ugotujesz w pół godziny. Podsmażone na oliwie ziemniaki z cebulką nadają zupie doskonałego smaku, chrzan natomiast- charakteru i ostrości. Zupę podaj z koperkiem, który świetnie łączy się z chrzanem i innymi składnikami.Zupę chrzanową ugotuj na bulionie warzywnym, dzięki czemu wzmocnisz jej smak i sprawisz, że będzie bardzo rozgrzewająca i pełna witamin. Wegański krem z ziemniaków i chrzanu smakuje nawet największym miłośnikom mięsa i każdy zawsze prosi o dokładkę. Do zupy dodaję 2 łyżki śmietany wegańskiej z mleka kokosowego, zupa jest wtedy bardziej aksamitna.Szukasz pomysłu na wegański obiad? Tu poznasz przepis na caldo verde, czyli portugalski krem z jarmużu, jest pyszny i zdrowy, możesz podać go również z tofu.
Surówka z czerwonej kapusty z olejem jest pysznym dodatkiem do obiadu. Surówka dobrze łączy się z daniami mięsnymi, wegetariańskimi i rybami, dodając im lekkiego, świeżego akcentu. Poznaj przepis na surówkę z czerwonej kapusty z olejem do obiadu.Kapusta czerwona dostępna jest w sklepach i warzywniakach niemal przez cały rok, jest delikatna, chrupiąca i bardzo zdrowa- zawiera białko roślinne, błonnik, potas i wiele witamin niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, warto więc włączyć ją do naszej diety.Surówka doskonale smakuje z niemal każdym daniem, z rybami, mięsem, warzywami. Moja ulubiona propozycja podania? Z roladą wołową, pyzami z mięsem lub kopytkami z cebulką, takie zestawy są przepyszne. Surówkę doprawiam cukrem i sokiem z cytryny, możesz zamienić sok na ocet, jednak sok ma delikatniejszy smak.Kapustę czerwoną przygotujesz również w jesienno- zimowej wersji- tu poznasz przepis na duszoną kapustę z jabłkiem i cynamonem, jest doskonała do obiadu, rozgrzewa i syci.
Mamy dla was wiadomość z ostatniej chwili - partia klopsików z IKEI jest wycofywana przez Sanepid. Takie ostrzeżenie publiczne zostało wydane w dniu dzisiejszym. Niżej przedstawiamy jego szczegóły. Sprawdźcie, czy nie macie tego produktu w swoich zapasach. Główny Inspektorat Sanitarny czuwa nad naszym bezpieczeństwem dotyczącym m.in. kupowanej i spożywanej żywności. Gdy tylko pojawią się doniesienia stanowiące o możliwym, szkodliwym działaniu jakiegoś produktu, Sanepid błyskawicznie przekazuje je do informacji publicznej. Dzięki temu zwiększa się szansa, że unikniemy przykrych dolegliwości.
Zupa cebulowa na winie wytrawnym z grzankami i serem pleśniowym to pomysł na wykwintny, prosty obiad dla całej rodziny. Zupa jest sycąca i pełna smaku. Poznaj przepis na zupę cebulową na winie, jest lepsza niż w restauracji.Zupa cebulowa jest tradycyjną zupą francuską, która podawana jest w różnych formach. Dzisiaj przygotowałam zupę z grzankami i camembertem. Ser pleśniowy ma wyraźny smak, doskonale zagęszcza danie i wzmacnia jego aromat. Zupa cebulowa składa się z kilku prostych składników, które z pewnością masz w domu, jeśli nie masz pomysłu na obiad, to ten przepis jest idealny dla Ciebie. Zupę cebulową ugotuj na bulionie warzywnym, będzie jeszcze smaczniejsza, rozgrzewająca i bardziej aromatyczna.Aby uzyskać jak najlepszy smak, cebulę podsmaż z zielem angielskim, liściem laurowym, majerankiem, a następnie duś w białym winie z gałązkami tymianku. Zioła i wytrawne wino genialnie doprawiają słupki cebulki i sprawiają, że danie będzie doskonałe.Pyszną, aromatyczną i rozgrzewającą zupą jest również zupa czosnkowa- tu poznasz przepis na zupę czosnkową z jajkiem, majerankiem i tymiankiem.
Przyrządzacie mielone, lecz za każdym razem wychodzą wam zbite i rozpadają się? Zamiast jajek użyjcie majonezu. Jego dodatek sprawi, że mielone będę delikatne i tak soczyste, jak nigdy wcześniej. Zdziwicie się, jak wiele zmieni użycie go zamiast jaja. Zdradzaliśmy wam już pyszne receptury na mielone z musztardą i śmietaną czy kotlety przyrządzane z dodatkiem marchewki i karmelizowanej cebuli. Tym razem wracamy z prostym sposobem na delikatne mielone z dodatkiem jajecznego majonezu, które zachwycą smakiem i konsystencją. Skusicie się?
Kotlety schabowe są polskim, kultowym daniem. Ponieważ są proste do przygotowania i bardzo smaczne, serwujemy je od święta i na co dzień. Jednak przyrządzając je, można popełnić kilka błędów, przez które nie będą smakowały, jak należy. A wiesz, co zrobić, żeby kotlety schabowe nie wyszły twarde? Z pewnością warto je rozbić równomiernie z obu stron. I co jeszcze jest istotne?Przygotowanie schabowych jest dość prostą sprawą. Jednak na każdym etapie, można popełnić błąd, który spowoduje, że nie wyjdą, takie jakbyśmy chcieli. A najsmaczniejszy kotlet schabowy powinien być kruchy i soczysty w środku i chrupiący z zewnątrz. Zobacz. co zrobić, by twoje kotlety takie były.
Zupa wegetariańska warzywna jest pyszną, kolorową zupą, idealną na obiad, lekki lunch lub kolację. Wywar do zupy gotowany na włoszczyźnie z natką pietruszki i lubczykiem ma fenomenalny smak i jest świetną bazą do wegetariańskiej jarzynowej. Poznaj przepis na zupę wegetariańską warzywną.Jeśli masz ochotę na bezmięsną, ale pożywną i równie aromatyczną zupę, to ten przepis jest idealny dla Ciebie. Zupa gotowana na wywarze z lubczykiem i innymi ziołami nie wymaga dodawania kostki rosołowej, danie jest więc lekkie, świeże i pozbawione sztucznych konserwantów i ulepszaczy smaku.Do zupy dodaj ulubione warzywa, które masz w lodówce lub zamrażalniku, dzięki czemu wykorzystasz je i się nie zmarnują. W domu miałam zielony groszek, resztkę kalafiora, brokuł, włoszczyznę i ziemniaki i to właśnie na nich ugotowałam wyśmienity obiad dla całej rodziny.Jeśli szukasz pomysłu na smaczne dania wegetariańskie, ugotuj zupę z marchewki i soczewicy, jest sycąca i pyszna. Cukinia faszerowana z mozzarellą, oliwkami i innymi składnikami to również świetny pomysł na lekki i wegetariański obiad.
Surówka z młodej kapusty i marchewki do obiadu to lekki i smaczny dodatek do dań mięsnych, warzywnych i ryb. Poznaj przepis na wyśmienitą surówkę z młodej kapusty i marchewki bez dodatku majonezu, czyli bombę witaminową na talerzu.Surówka z młodej kapusty i marchewki to błyskawiczna surówka, którą zrobisz w dosłownie 10 minut. Surówka jest lekka, świeża i rewelacyjna w smaku, jest również bardzo uniwersalna- pasuje do każdego dania, np. do żeberek, pieczonego kurczaka, schabu i smażonych ryb. Surówka to prawdziwa bomba witaminowa- kapusta, marchew i ogórek to przede wszystkim źródło witaminy C, witamin z grupy B, witaminy E, beta- karotenu, potasu, magnezu, żelaza, cynku. Świeży koperek natomiast działa rozkurczowo i przeciwzapalnie. Z młodej kapusty ugotujesz wiele smacznych dań- tu poznasz przepis na lekki kapuśniak z młodej kapusty, idealny w letnie, upalne dni. Jeśli masz ochotę na danie główne- w tym artykule dowiesz się, jak zrobić bigos z młodej kapusty, wychodzi za każdym razem.
Wołowina po azjatycku z makaronem ryżowym to wyśmienite danie z woka, które przygotujesz w kilka minut. Chrupiące warzywa i delikatne mięso w aromatycznym sosie z makaronem, sezamem i szczypiorkiem to jedno z tradycyjnych dań azjatyckiej kuchni. Sprawdź, jak zrobić wołowinę po azjatycku z makaronem ryżowym.Wołowina po azjatycku to jedno z tradycyjnych dań, serwowanych w każdym barze, restauracji i na ulicznych targach w azjatyckich miastach. Wołowina przygotowywana w woku z warzywami i aromatycznymi przyprawami jest delikatna, miękka i jednocześnie chrupiąca, jest idealna.Danie w stylu street food możesz również przygotować samodzielnie, potrzebujesz jedynie woka lub glębokiej, żeliwnej patelni z grubym dnem. Sekretem chrupiących składników dań z woka jest krótki czas smażenia w bardzo wysokiej temperaturze i na małej ilości oleju. Zwykła patelnia przypali nam więc całą potrawę.Wołowina po azjatycku ma złożony smak- danie jest pikantne, słone, z wyczuwalną słodyczą i kwaskowatością, jaką daje sok z limonki, to właśnie łączenie wielu smaków w jednym daniu sprawiło, że dania azjatyckie stały się tak popularne i lubiane na całym świecie.Przygotuj równie pyszny posiłek w azjatyckim stylu- tu poznasz przepis na ekspresowy ryż smażony z dodatkami, jest idealny na lunch i kolację. W tym artykule natomiast dowiesz się, jak zrobić stir- fry z wołowiną i orzechami.
Kotlety schabowe w swojej naturalnej postaci są pyszne, jednak istnieje wersja, która pozwala uzyskać znacznie lepszy efekt. Mowa o kotletach po kowalsku marynowanym w miodzie i musztardzie, a następnie zapiekanym z cebulą, serem oraz ketchupem. Takie połączenie gwarantuje prawdziwą eksplozję smaków. Kotlet schabowy po kowalsku to idealny sposób na powiew świeżości dla ludzi, którym znudziła się tradycyjna kuchnia. Jeśli należysz do tej grupy, poniższa receptura jest wręcz stworzona dla ciebie. Kluczowym krokiem, dzięki któremu schab nabiera tak dużo smaku i soczystości, jest marynowanie. Musztarda zmiękcza nieco mięso i kumuluje w nim soki, a miód dodaje mu lekko słodkiego aromatu, który wspaniale komponuje się z resztą składników.
Zrazy wołowe zawijane z cebulką, boczkiem i ogórkiem kiszonym to wyśmienity pomysł na rodzinny, niedzielny obiad lub większą uroczystość. Roladki wołowe z boczkiem duszone w sosie własnym są idealnie miękkie, soczyste i wyglądają bardzo apetycznie. Poznaj przepis na zrazy wołowe zawijane z cebulką, boczkiem i ogórkiem.Zrazy wołowe to pomysł na wyśmienity, tradycyjny obiad, który w dodatku nie wymaga długiego przygotowywania. Zawinięty w kawałek wołowiny boczek wędzony, ogórek kiszony i cebulka smakują rewelacyjnie i sprawiają, że roladki są w środku soczyste i miękkie. Musztarda natomiast nadaje zrazom świetnego, wyraźnego smaku.Zrazy wołowe po zawinięciu obwiąż mocno nitką, żeby nie rozpadły się podczas smażenia i duszenia. Możesz wykorzystać również wykałaczki, jednak moim zdaniem nitka jest o wiele wygodniejsza do smażenia i obracania roladek.Zrazy podaj z ziemniakami, kluskami śląskimi, kaszą. Danie przygotuj również z burakami ogórkiem kiszonym lub kapustą czerwoną, a roladki błyskawicznie znikną z talerzy i każdy będzie prosił o dokładkę. Roladki przygotujesz również z mięsa wieprzowego- tu poznasz przepis na rolady ze schabu ze szparagami, idealne na wiosenny obiad.
Sos wołowy z pieczarkami do ziemniaków, knedli, klusek śląskich jest pomysłem na pyszny obiad dla całej rodziny. Gęsty, aromatyczny sos z wołowiny z dodatkiem warzyw i świeżego tymianku to prawdziwa uczta dla wszystkich smakoszy. Poznaj przepis na sos z wołowiny z pieczarkami do obiadu.Sos z wołowiny jest ciemnym, bardzo aromatycznym, wyraźnym sosem, który doskonale pasuje do niemal każdego dodatku. Kasza, ziemniaki, czeskie knedle, czy kluski śląskie polane gęstym, mięsnym sosem z pieczarkami to jedno z tych dań, po których zawsze chce się dokładkę.Do sosu wybierz kawałek wołowiny bez kości, szczególnie polecam łopatkę, ponieważ ma lekkie przerosty tłuszczu, które podczas gotowania stają się nośnikami smaku. Sos gotuj minimum 1,5 godziny, żeby wołowina była tak miękka, że aż będzie rozpadać się podczas krojenia. Wołowinę duś z włoszczyzną i podsmażoną na oleju cebulką i czosnkiem, które wzmocnią smak całego dania, pamiętaj również o niezbędnych ziołach, które wydobędą najlepszy smak mięsa. Do wołowiny najlepszy jest świeży tymianek, majeranek suszony, liście laurowe i ziele angielskie.Przygotuj również wołowinę w nieco innej wersji- tu poznasz przepis na poliki wołowe z warzywami korzeniowymi w gęstym sosie. Danie wychodzi za każdym razem i smakuje rewelacyjnie.
Szukasz nietuzinkowego pomysłu na obiad? A lubisz kotlety? Jeśli chcesz, możesz wraz z nami przygotować przepyszne kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej. Nie mają dodatku jajek, a o ich niezwykłym smaku przesądzają dwie aromatyczne przyprawy. Do kotletów podaj sos i dużą porcję surówki — zachwycą każdego. Bezmięsne kotlety potrafią być naprawdę smaczne, a przy tym są zdrowe. Nie zawierają bowiem tłuszczu ani cholesterolu, dostarczają nam też wiele wartościowych składników, np. błonnika, witamin, soli mineralnych. Wszystko oczywiście zależy od tego, z czego je przygotujemy. Nasze dzisiejsze kotlety zrobimy z kalafiora i kaszy jaglanej. Kalafior ma niepowtarzalny smak i kremową konsystencję. Kasza jaglana jest zaś doskonałym źródłem błonnika i witamin z grupy B. Gdy te dwa składniki podgotujecie, rozdrobnicie i odpowiednio przyprawicie powstanie doskonała masa na kotlety.
Jajka sadzone to doskonały dodatek do obiadu, kolacji i pożywnych śniadań. W tym artykule poznasz ciekawe sposoby na jajka sadzone, dowiesz się, jak sprawdzić, czy jajka są świeże i ile je smażyć, aby miały ścięte białko i lejące żółtko. Jajka sadzone to pyszny pomysł na danie o każdej porze dnia. Posiłek z dodatkiem jajek sadzonych jest bardzo pożywny, zbilansowany, dostarcza niezbędnego białka i składników odżywczych, które dostarczają nam energii na wiele godzin. Jeśli nie masz pomysłu na jajka sadzone i jesz je głównie z samymi ziemniakami i kefirem (tak też jest pysznie, jednak monotonnie), w tym artykule poznasz 7 ciekawych sposobów na jajka sadzone na śniadanie, obiad i kolację.Jajka sadzone smaż zawsze 3-4 minuty, dzięki czemu będą miały ścięte białko i płynne żółtko, które po przekrojeniu wyleje się na całe danie, dodając mu genialnego smaku. Jajka sadzone 3-4 minuty mają idealną konsystencję i nie są spalone.W tym artykule dowiesz się, jak zrobić pastę z tuńczyka na trzy sposoby, będzie idealna na śniadanie i kolację. Z jajek przygotujesz wiele smacznych śniadań- tu poznasz najlepsze pomysły na śniadania z jajkiem.
Sos ze szpinaku do makaronu z serem pleśniowym, śmietaną i pomidorkami koktajlowymi to prosty i bardzo aromatyczny sos, z którego przygotujesz pyszny obiad, kolację lub lunch. Poznaj przepis na sos z mrożonego szpinaku do makaronu.Uwielbiam sosy na bazie szpinaku, są zdrowe, sycące i bardzo smaczne. Jak szpinak mrożony, to koniecznie spora ilość czosnku i śmietana, które świetnie podkreślają smak całego sosu. Do całego dania dodaję pomidorki koktajlowe, które nadają lekkości i świeżości, a także kawałek sera pleśniowego.Ser dodatkowo wzmacnia smak i zagęszcza sos. Jeśli wolisz łagodniejsze sery, wybierz ser typu camembert, jest najdelikatniejszym serem pleśniowym. Smakoszom polecam natomiast ser typu lazur z błękitną pleśnią, jest intensywny i doskonale komponuje się z całym daniem.Dosu ugotuj swój ulubiony makaron, ważne jest jednak to, żeby ugotować go al dente. Rozgotowane nitki lub rurki tracą swój smak, a zamiast makaronu będzie posklejana klucha mąki. Po ugotowaniu makaronu odcedź go i wyłóż na talerze, polej aromatycznym sosem i od razu podaj. Z dodatkiem sera pleśniowego stworzysz wiele świetnych dań- tu poznasz przepis na roladki z kurczakiem, szpinakiem i serem pleśniowym, są idealne na obiad dla całej rodziny.