Jaka potrawa będzie najlepsza na upały? Biały chłodnik pełen ogórków, rzodkiewek i szczypiorku. Taka chłodna zupa zaspokoi apetyt i orzeźwi w gorący dzień. Robię ją raz- dwa i równie szybko znika z talerzy. Polecam każdemu przepis, który już stał się hitem.
Zastanawiasz się co zrobić na kolację? Weź ciasto francuskie, ser i pomidory. W kilka chwil zrobisz danie, które stanie się twoim ulubionym. Taką kolację zjesz z prawdziwą przyjemnością.
Na wakacyjny obiad podaj kotlety gyros. Przy nich schabowe i mielone nie mają najmniejszych szans. Z tym przepisem przygotujesz je w łatwy i szybki sposób. Najważniejsze jest jednak to, że domownicy pokochają je od pierwszego kęsa.
Znana autorka przepisów - Henia Foks - pokazała swój niezwykły przepis na cukinię. To warzywo nigdy nie smakowało lepiej, a w dodatku jego smak bardzo przypomina ananasa. Dowiedz się, jak przygotować cukinię sposobem znanej kucharki, a już nigdy nie zrobisz inaczej. To banalnie proste.
Uwielbiam maliny, dlatego tak chętnie robię ciasto o apetycznie brzmiącej nazwie. Malinowa chmurka jest leciutka, delikatna i obłędnie pyszna. Zjesz ją ze smakiem i z łatwością przygotujesz to znakomite ciasto bez pieczenia.
Dżem z agrestu jest wspaniałym dodatkiem do kanapek lub naleśników. Robi się go tylko z dwóch składników. Przepis pochodzi z kanału Uwaga Babcia Gotuje.
Ciasto francuskie ułatwia i rewolucyjnie przyspiesza przygotowanie nie tylko obiadów, lecz także przekąsek i kolacji na ciepło. Oto sposób, jak łatwo przyrządzić jedną z nich. Proste pieczone roladki składają się dosłownie z pięciu składników, a ich przygotowanie zajmuje tyle, ile czasu potrzeba, by je upiec.
Co zrobić z koncentratu pomidorowego i ryżu? Zupę pomidorową, czy raczej gołąbki? W tym przepisie łączymy te dwa światy. Efektem jest pyszna zupa o smaku gołąbków i równie jak ona sycąca.
Szybkie śniadanie na ciepło od Tomasza Strzelczyka to prawdziwy rarytas. Danie zrobisz w prosty sposób, a jego smak pozwoli przyjemnie rozpocząć dzień. Takie śniadanie jest też pożywne i można wziąć je do szkoły lub pracy.
Naleśniki często goszczą na moim stole. Jednak teraz robię je z nadzieniem, które zachwyca smakiem. Lepszego nigdy nie jadałam, dlatego polecam każdemu najlepszy przepis na naleśniki.
Zainspiruj się przepisem i przygotuj ogórki w musztardzie. To warzywo nigdy nie smakowało lepiej, a ta jego forma zaskoczy każdego. Wypróbuj przepis i zaskocz rodzinę. Uważaj, bo smak uzależnia, a te ogórki będziesz robiła na okrągło.
Sernik na zimno, który podam na Dzień Ojca dosłownie rozpływa się w ustach. Spód tego lekkiego ciasta robię z delicji, dodaję też ulubione owoce i przyrządzam galaretkę. Całość prezentuje się rewelacyjnie i tak samo smakuje.
To proste śmietanowe ciasto bez pieczenia to wspaniały sposób na świętowanie sezonu na truskawki. Przygotowujemy je tu w postaci masy, która świetnie komponuje się ze śmietankowo-serową bazą. Ciasto jest formą szybkiego sernika bez pieczenia.
Szukasz pomysłu na pyszną i prostą kolację? Ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Wystarczy wziąć pieczarki i zawinąć w ciasto francuskie. Wychodzi danie, że palce lizać.
Czarna porzeczka jest pełna smaku i doskonale wpływa na nasze zdrowie. Dlatego robię z niej syrop, który zwykle używam zimą. Receptura babci na ten zdrowy przysmak nie ma sobie równych.
To klasyczne – bo pieczone – ciasto bez grama mąki pszennej ani jej odpowiednika to bardzo ciekawy deser. Jest doskonałą bazą do owoców, a tych w sezonie nigdy dość. Owoce w śmietanowej bazie zapieczone są w masie jogurtowej, co czyni ten deser naprawdę niezwykłym.
Ciasto? Na śniadanie? Wiadomo, że bywają lepsze początki dnia. Ale ciasto z płatków owsianych zamiast mąki? To coś zupełnie innego.
Wiszące udka z kurczaka to pyszny sposób na wyjątkowo soczyste i mięciutkie mięso. Dzięki temu przepisowi robię od razu cały obiad, a danie rozpływa się w ustach. Polecam każdemu patent na przyrządzenie znakomitego obiadu dla całej rodziny.
Prosty przepis na smaczną karpatkę, która zawsze wychodzi? To możliwe. Poniżej zebraliśmy sztuczki, które pomogą osiągnąć ten święty graal deserowych wypieków.
Oto niezwykły przepis na niezwykłe gołąbki. Nietypowe, bo bezmięsne. Tak! To możliwe. A podane w ten sposób kotlety niewiele tracą ze swojego gołąbkowego smaku.
Nietypowy przepis na roladki z mięsa mielonego pokaże zupełnie nowe oblicze tego dobrze znanego produktu. Wystarczy kilka przypraw i proste ciasto śmietanowe, by przyrządzić obiad, jakiego nie robiliśmy nigdy wcześniej.
Doskonałe pampuchy z sezonowymi owocami przypominają o zapomnianym zwyczaju jadania legumin – słodkich przekąsek o mączystym charakterze. Takie bułki na parze są tradycyjnym daniem na Kujawach, ale podbiły serca miłośników drożdżowego ciasta i owoców w całej Polsce. Oto jak łatwo je przyrządzić.
Do tego prostego przepisu na ciasto z owocami będziesz wracać aż do jesieni. Bez względu na to, czym akurat kusić nas będą stragany, taki sposób podania królujących aktualnie owoców wyeksponuje w nich to, co najlepsze.
To bardzo prosty przepis na odświętną pieczeń z kilku podstawowych składników. Ma tę zaletę, że nie ma z nim dużo stania przy kuchni, a całość wychodzi naraz z piekarnika. Dlatego świetnie sprawdza się w dniach, kiedy bardziej zajmujemy się świętowaniem przy stole niż przy garach – czyli na przykład w Dzień Ojca.
Ten sernik z prawdziwego zdarzenia to świetny sposób na podanie truskawek. Masa sernikowa składa się w dużej części z ubitej śmietany, a to przecież najlepsze towarzystwo dla naszych sezonowych owoców. Sernik jest łatwy i dość szybki w przygotowaniu i nie wymaga użycia piekarnika.
Ta świetna surówka jest doskonałym dodatkiem do wszystkich letnich obiadów. W upały, kiedy głód nie doskwiera aż tak bardzo, jest idealnym składnikiem lekkich obiadów. Spieszmy się korzystać z sezonu na młodą kapustę.
Szukasz przepisu na smaczny dodatek do obiadu? W takim razie ta sałatka jest właśnie dla ciebie. Przygotujesz ją z kilku prostych i tanich składników. Idealna sałatka prosto spod ręki babci.
Szukasz sposobu na sernik, który wychodzi za każdym razem? Przygotuj ten z przepisu, a rodzina nie pomyśli o innym deserze. Zrobisz go z jogurtów greckich, a w dodatku bez pieczenia. Wykonanie jest bajecznie proste.