Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy

Ciasto

szarlotka sypana
22.09.2022 12:56 Jak przygotować szarlotkę sypaną? Szybkie, przepyszne ciasto na pożegnanie lata

Szarlotka sypana jest idealnym przepisem dla początkujących cukierników. Nie wymaga żadnych skomplikowanych czynności i w zasadzie nie może się nie udać. Przepis ten docenią też doświadczone gospodynie domowe, którym zależy na łatwym i szybkim przygotowaniu ciasta. Zapraszamy do sypania.W przepisie na szarlotkę sypaną używamy w zasadzie samych suchych składników, układając z nich kolejne warstwy. Do tego dodatek jabłek i nieco masła. Będziecie zaskoczeni tym, jak prostym domowym ciastem może być szarlotka.

ciasto venus
21.09.2022 18:36 Przepis na uwielbiane ciasto Wenus. Lepszego nie zjesz w cukierniach

Ciasto wenus jest prostym przepisem na deser, które skradnie serce niejednemu amatorowi słodyczy. Puszysty biszkopt przełożony kremem przypadnie do gustu każdemu. Wierzch ciasta wenus pokrywa pyszny prażony kokos. Po prostu niebo w gębie.Mimo, że ciasto wenus nie jest trudnym przepisem, to jego wykonanie wymaga nieco czasu. Zaplanuj sobie odpowiedni zapas niezbędny do upieczenia biszkoptu oraz stężenia galaretki. Gwarantujemy, że gotowe ciasto wenus jest warte każdej minuty spędzonej w kuchni.

Sernik baskijski Ewy Wachowicz
21.09.2022 13:26 Przepis Ewy Wachowicz na sernik baskijski. Sekret tkwi w 1 aksamitnym dodatku

Sernik baskijski przepisu Ewy Wachowicz rozpływa się w ustach. Delikatne, kremowe, puszyste ciasto będzie wyśmienitym deserem do kawy i zimowej herbaty. Wachowicz do masy serowej dodaje śmietanę kremówkę, to sekret doskonałego smaku.Ewa Wachowicz na swojej stronie internetowej ewawachowicz.pl dzieli się z fanami przepisami na proste i niezwykle smaczne potrawy, w tym również desery i ciasta. Sernik belgijski pieczony według jej receptury jest bardzo puszysty i delikatny. Sernik baskijski cechuje kremowa konsystencja, ciasto po upieczeniu dosłownie trzęsie się jak galaretka, dlatego też musimy wstawić je na godzinę do lodówki, żeby ciasto bardziej stężało. Wierzch ciasta jest ciemniejszy, mocno skarmelizowany. Masa serowa natomiast lekka i bardzo delikatna.Do sernika baskijskiego Wachowicz nie pieczenie podpieku. Wykorzystuje herbatniki i masło, aby przygotować prosty spód do ciasta bez piekarnika. Spód z ciastek i masła jest zbity i smaczny, doskonale łączy się z puszystym sernikiem.

Proste ciasto bez pieczenia z galaretką. Nie oprze mu się żaden łasuch
20.09.2022 18:48 Proste ciasto bez pieczenia z galaretką. Nie oprze mu się żaden łasuch

Ciasto z galaretką i puszystą śmietanką przygotujesz szybko i bez użycia piekarnika. Jego spód i wierzch zrobisz z maślanych herbatników, a środek wypełnisz prawdziwymi pysznościami. Deser nie tylko obłędnie wygląda, ale też podobnie smakuje. Zapewniamy, że nie oprze mu się żaden łasuch.Ciasta bez pieczenia cieszą się ogromną popularnością, ponieważ ich przygotowanie zajmuje mało czasu, a smak i wygląd zachwycają. Ciasto bez pieczenia z galaretką jest ciastem, które zniknie jeszcze tego samego dnia.Ciasto bez pieczenia przygotujemy z trzech ulubionych galaretek, najlepiej o różnych smakach, żeby cały deser był kolorowy i wyglądał apetycznie. Gorąco polecam galaretkę truskawkową, pomarańczową i jagodową. Świetnie sprawdzi się również galaretka cytrynowa, kiwi, brzoskwiniowa.Ciasto bez pieczenia przygotujemy na maślanych herbatnikach. Pianka z jogurtów naturalnych i śmietanki kremówki jest puszysta, delikatna i słodka. Doskonale łączy się więc z owocowymi galaretkami. Ciasto przed podaniem oprószmy cukrem pudrem. To prosta i pyszna dekoracja.W naszym materiale prezentujemy zdjęcie ciasta będące screenem z filmu na kanale Swojskie jedzonko na YouTube. Nam już ślinka leci na jego widok.

Najłatwiejsze, elastyczne ciasto na pierogi z 3 składników. Jego sekret tkwi w 1 szczególe
20.09.2022 17:55 Najłatwiejsze, doskonałe ciasto na pierogi z 3 składników. Jego sekret tkwi w 1 szczególe

Niektórzy do ciasta na pierogi dodają olej lub roztopione masło, inni jajko lub żółtko. Najłatwiejsze ciasto na pierogi przygotujesz jednak wyłącznie z mąki, soli i wody. Gwarantujemy, że będzie elastyczne i miękkie. Musisz tylko zadbać o odpowiednią temperaturę wody. Domowe pierogi to jedno z dań, które można jeść codziennie i nigdy się nie znudzi. Niezależnie od tego, jakim farszem chcemy je nadziać, musimy odpowiednio przygotować ciasto. Nawet najlepsze nadzienie nie obroni bowiem smaku pierogów, jeśli ciasto będzie twarde i gumowate. Sekretem elastycznego i sprężystego ciasta wcale nie jest jajko lub tłuszcz, a woda. Do ciasta na pierogi zawsze dodajemy gorącą wodę, która sparzy mąkę. To prosty trik, dzięki któremu ciasto zawsze będzie sprężyste i doskonałe. Ciasto mieszamy łyżką lub widelcem, a kiedy przestygnie, zaczynamy je wyrabiać ręcznie, aż składniki dobrze się połączą.Ciasto na pierogi jest proste w przygotowaniu. Pierogi możemy przygotować z ulubionym farszem, mogą to być jagody lub truskawki, ser z ziemniakami, mięso z rosołu czy warzywa. Totalnym hitem są pierogi z łososiem lub pstrągiem, a także z serem i szpinakiem, koniecznie musisz je przygotować.

Szarlotka z gruszkami jest pyszna
20.09.2022 12:55 Zamiast jabłek sięgnij po inne owoce. Szarlotka wyjdzie 100 razy lepiej. Każdy będzie błagał o dokładkę

Szarlotka z gruszkami spodoba się amatorom kuchennych urozmaiceń. Nietypowy owoc w połączeniu z klasycznym ciastem kruchym i lekką bezą smakuje znakomicie. Koniecznie spróbujcie — bliscy będą zachwyceni.Szarlotka z gruszkami jest wyśmienita. Do niezwykle aromatycznego zwieńczonego delikatną bezą ciasta oprócz słodziutkich owoców dodamy orzechy, co sprawi, że jeszcze trudniej będzie mu się oprzeć. Przygotowanie jest niezwykle proste. Spróbujecie?

naleśniki bez mleka
19.09.2022 22:31 Puszyste naleśniki bez dodatku mleka. Zastąpisz je innym napojem

Tradycyjne ciasto na naleśniki przygotowuje się z dodatkiem mleka. Co jednak począć, jeśli nie możemy mleka spożywać, lub zwyczajnie zabrakło go w lodówce? Z pomocą przychodzi nam przepis na naleśniki bez mleka- wystarczy odrobina wody gazowanej.Naleśniki bez mleka są alternatywą dla osób które nie mogą spożywać produktów mlecznych. Przy okazji stanowią też świeżą odmianę dla tradycyjnych naleśników. Naleśniki bez mleka, dzięki swojej elastyczności doskonale się zawijają, co czyni z nich świetną bazę dla dań obiadowych lub naleśników serwowanych na słodko.

Strzelczyk pokazał przepis na najprostsze ciasto świata. Wystarczą 3 składniki
19.09.2022 19:02 Strzelczyk pokazał przepis na najprostsze ciasto świata. Wystarczą 3 składniki

Tomasz Strzelczyk zdradził przepis na ciasto z 3 składników. Do przygotowania deseru potrzebujemy ciasta francuskiego, mleka skondensowanego i śmietany kremówki. Ciasto jest pysznym dodatkiem do kawy i herbaty, cała blacha zniknie błyskawicznie.Na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube możemy znaleźć wiele ciekawych przepisów na wyśmienite dania główne, sałatki i ciasta. To właśnie z tego kanału pochodzą zdjęcia i przepis wykorzystany w artykule. Niedawno Tomasz Strzelczyk opublikował kolejny przepis, tym razem na rewelacyjne ciasto z 3 składników. Ciasto z 3 składników przygotujemy błyskawicznie. Upieczone paluchy z gotowego ciasta francuskiego przekładamy kremem z kremówki i mleka skondensowanego. Do ciasta nie wykorzystamy wszystkich paluchów. Strzelczyk zostawia kilka, żeby zrobić z nich dekorację. Ciasto dekorujemy jednak dopiero na drugi dzień. Tomasz Strzelczyk radzi, aby paluchy przekładane kremem docisnąć delikatnie na blaszce i wstawić do lodówki na całą noc, dzięki czemu ciasto stężeje i łatwo będzie je pokroić na mniejsze porcje.

Pamiętny sernik Izaura. Połączenie czekoladowego ciasta i sera wciąż zachwyca
19.09.2022 08:49 Pamiętny sernik Izaura. Połączenie czekoladowego ciasta i sera wciąż zachwyca

Sernik Izaura stanowi doskonałe połączenie ciasta czekoladowego i puszystej masy serowej. Udekorowany polewą czekoladową i wiórkami kokosowymi wygląda bardzo apetycznie, a jeszcze lepiej smakuje. Ten kultowy deser, który był niezwykle popularny w czasach PRL-u, wyróżnia się lekkością, przyjemną wilgotnością i pełnym smakiem. Nie ma lepszego ciasta od sernika. Puszysta masa serowa o delikatnej, waniliowej nucie dosłownie rozpływa się w ustach. Jeśli połączymy ją z równie puszystą masą czekoladową, otrzymamy rewelacyjne ciasto, które przygotujemy naprawdę szybko.Sernik Izaura to ciasto bardzo puszyste, dobrze wyrośnięte i wygląda nadzwyczaj apetycznie. Sernik dekorujemy polewą czekoladową i wiórkami kokosowymi. Polewa i wiórki to przysłowiowa wisienka na torcie. Masę czekoladową i serową przekładamy na blachę naprzemiennie, następnie przy pomocy drewnianego patyczka rysujemy różne wzory na cieście, żeby masy połączyły się w ciekawy sposób. Po upieczeniu masy tworzą piękne wzory i każdy kawałek sernika jest naprawdę wyjątkowy.W naszym materiale prezentujemy zdjęcie sernika będące screenem z filmu na kanale Kuchnia Magdy na YouTube. Prawda, że ciasto wygląda niezwykle apetycznie?Składniki na ciasto czekoladowe (forma o wymiarach 23 x 25 cm):200 g mąki pszennej250 g masła200 g cukru4 jajka2 łyżeczki proszku do pieczenia3 łyżki kakao50 ml wodySkładniki na masę serową:1 kg sera na sernik200 g cukruopakowanie cukru wanilinowego5 jajek2 budynie śmietankowe bez cukru100 g masłaDo dekoracji:wiórki kokosowe

Jaka jest różnica między cukrem waniliowym, a wanilinowym? Zaskoczenie będzie ogromne
18.09.2022 19:15 Jaka jest różnica między cukrem waniliowym, a wanilinowym? Zaskoczenie będzie ogromne

Na sklepowych półkach znajdziemy zarówno cukier waniliowy, jak i cukier wanilinowy. Różni je nazwa, cena i przede wszystkim skład. Jaka jest różnica między cukrem waniliowym a wanilinowym? Jesteśmy pewni, że zaskoczenie będzie dla Was ogromne.Cukier waniliowy to doskonały dodatek do ciast, deserów, domowych, słodkich bułek, rogalików. Dodajemy go również do koktajli, naleśników, gofrów, owsianki. Niewiele osób wie jednak, że między cukrem waniliowym a cukrem wanilinowym jest ogromna różnica.Z pewnością pierwszą rzeczą, na jaką zwrócimy uwagę podczas kupowania cukru waniliowego, jest odmienna cena. Małe opakowanie cukru z wanilią kosztuje około 4 zł, cukier wanilinowy natomiast około 1 zł. Nie jest to jednak jedyna różnica między cukrem waniliowym a wanilinowym. Możemy samodzielnie przygotować również ten pyszny dodatek do ciast. Potrzebujemy cukru brązowego lub białego i laski wanilii. Domowy cukier waniliowy możemy przechowywać przez wiele miesięcy, a ciasta z nim przygotowane będą smakować jeszcze lepiej.

racuchy z budyniem
18.09.2022 18:47 Znamy patent Janki na puszyste racuchy. Dzięki 1 dodatkowi zyskują też na smaku i aromacie

Racuchy kojarzą nam się głównie ze smakiem z dzieciństwa. Aby jak najwierniej odtworzyć wspaniałą delikatną konsystencję placuszków, warto dodać do ciasta opakowanie budyniu waniliowego. Ten prosty sposób z pewnością pozytywnie Cię zaskoczy.Proszek, z którego przygotowuje się budyń, zawiera dużo skrobi. To właśnie dzięki niej usmażone racuchy są wyjątkowo puszyste. Skrobia bowiem w połączeniu z ciepłem i wilgocią spulchnia ciasto oraz stabilizuje jego konsystencję. Dodatek budyniu do racuchów nadaje im także przyjemnej, waniliowej nuty.

puszyste naleśniki
17.09.2022 23:21 Dodaj do naleśników jeszcze jeden składnik. Wyjdą miękkie i puszyste

Ciasto na naleśniki może bez problemu wykonać każdy, niezależnie od stopnia kuchennego wtajemniczenia. Jest jednak jeden sekretny składnik, który powinien koniecznie znaleźć się w cieście na naleśniki. Chodzi o popularną śmietankę kremówkę. Koniecznie wypróbuj ten trik.Śmietanka kremówka jest słodkim wariantem śmietany, o wysokiej zawartości tłuszczu. Do przyrządzenia ciasta na naleśniki możesz użyć śmietanki 30% lub 36%. Dzięki takiemu dodatkowi naleśniki będą mięciutkie i delikatne.Dodatek śmietany kremówki do naleśników nada im lekko słodkiego posmaku. Dzięki temu naleśniki z tego przepisu będą idealną bazą pod wydania deserowe. Wspaniale skomponują się z ulubionym dżemem lub twarożkiem.

Ekspresowe ciasto ze śliwkami
16.09.2022 22:51 Najszybsze i najprostsze ciasto ze śliwkami leniwej gospodyni. Klika chwil i gotowe

Ciasto leniwej gospodyni swoją nazwę zawdzięcza znikomej ilości czasu, jaka jest potrzebna do jego wykonania. To ciasto ze śliwkami przygotujesz w zaledwie 10 minut. Wystarczy połączyć ze sobą składniki a następnie wymieszać je za pomocą widelca. Potem krótki pobyt w piekarniku i przepyszne ciasto jest gotowe.To ciasto ze śliwkami jest dziecinnie proste do wykonania. Smakuje jednak wybornie. Apetyczna kruszonka i wyraźnie wyczuwalny waniliowy aromat sprawiają, że temu ciastu wprost nie sposób się oprzeć.

maślane ciasto na pierogi
15.09.2022 15:56 Rozpływające się w ustach maślane ciasto na pierogi. Wykorzystaj sekret doświadczonych kucharek

Idealnie zagniecione ciasto na pierogi powinno być delikatne, a zarazem elastyczne. Takie właśnie jest ciasto z dodatkiem odrobiny masła. Dzięki temu składnikowi będzie ono miało przyjemną, maślaną nutę, a przy tym nie zdominuje smaku wybranego farszu.Maślane ciasto na pierogi sprawdzi się idealnie zwłaszcza przy pierogach ze słodkim owocowym nadzieniem. Takie pierogi, wypełnione słodkim serkiem, z dodatkiem truskawek czy jagód, to po prostu niebo w gębie. Wypróbuj tę prostą sztuczkę już dziś.

Czym się różni szalotka od jabłecznika? Nie każdy zna różnicę
14.09.2022 21:40 Czym się różni szalotka od jabłecznika? Nie każdy zna różnicę

Szarlotka i jabłecznik to ciasta, które często są z sobą mylone. Nie wszyscy znają różnice pomiędzy pysznymi deserami. Czym różni się szarlotka od jabłecznika? Jak przygotować jabłka do ciast?Szarlotka i jabłecznik to ciasta idealne do kawy, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego. Ciasta smakują i wyglądają obłędnie, dlatego pieczemy je również na święta, większe uroczystości lub kiedy goście mają wpaść z wizytą.Najważniejszą różnicą między szarlotką a jabłecznikiem jest rodzaj podpieku, na którym chcemy upiec całe ciasto. Nie wszyscy wiedzą również, że jabłecznik to ciasto wyłącznie z jabłkami, szarlotka natomiast może być pieczona z dodatkiem innych owoców.Każdy ma swój sprawdzony przepis na ciasta z jabłkami. Gorąco polecam wykorzystać do ciast kwaśne jabłka i doprawić je cukrem waniliowym i cynamonem. Najlepszy smak ciast uzyskamy, kiedy jabłka przesmażymy z aromatycznymi przyprawami na patelni.

Obłędne ciasto z 3 składników. Najszybszy możliwy deser dla całej rodziny
14.09.2022 16:21 Obłędne ciasto z 3 składników. Najszybszy możliwy deser dla całej rodziny

Ciasto z 3 składników to pomysł na wyśmienity deser dla całej rodziny. Ciasto możemy dodatkowo podać z cukrem pudrem, ulubionym sosem, dżemem lub owocami sezonowymi, każdy będzie prosił o dokładkę.Do przygotowania ciasta z 3 składników potrzebujemy białej czekolady, serków śmietankowych i białek. Ciasto przypomina sernik japoński, ponieważ jest bardzo dobrze wyrośnięty, a jest bez grama proszku do pieczenia czy sody.Ciasto z 3 składników wymaga odpowiedniego pieczenia. Ciasto będzie puszyste i doskonale wyrośnięte, jeśli upieczemy je w tortownicy umieszczonej w naczyniu żaroodpornym lub głębokiej formie. Do naczynia wlewamy wodę i dosłownie gotujemy ciasto w piekarniku.Nie wyrzucajmy żółtek z jajek. Mimo, że w cieście z 3 składników potrzebujemy tylko białek, żółtka możemy przechowywać w lodówce i ponownie wykorzystać w ciągu maksymalnie 2 dni. Żółtka dodajmy do jajecznicy, możemy przygotować z nich kultowy kogel mogel lub przepyszny Crème brûlée, czyli francuski deser z dodatkiem karmelizowanego cukru.

kawowe ciasto bez pieczenia
13.09.2022 18:47 Pyszne ciasto bez pieczenia o smaku kawy. Prosty deser, który zachwyca

Ciasta bez pieczenia są propozycją na prosty deser dla tych osób, które chcą przygotować słodką przekąskę w sposób szybki i bezproblemowy. Ułożone na spodzie z herbatników i wyłożone intensywnym kawowym kremem- to nasza dzisiejsza propozycja na ciasto bez pieczenia. Wystarczy kilka prostych czynności aby móc delektować się tym bajecznym deserem.Ciasto bez pieczenia o smaku kawowym nie wymaga wielkich zakupów ani godzin spędzonych w kuchni. Dodatek kawy nadaje mu eleganckiego wyrazu. Pięknie prezentuje się na talerzu oraz dosłownie rozpływa się w ustach. To deser wart grzechu.

ciasto na pierogi
13.09.2022 16:13 Wlej do ciasta na pierogi razem z wodą. Wyjdzie miękkie i elastyczne

Idealnie wyrobione ciasto na pierogi charakteryzuje się nie tylko miękkością ale też elastycznością. Jeśli chcesz aby Twoje ciasto było delikatne, a praca z nim okazała się czystą przyjemnością, dodaj do niego trochę mleka. Pierogi ulepione z tak przygotowanego ciasta będą rozpływać się w ustach.Sekretem udanych pierogów jest cienko rozwałkowane ciasto, hojnie wypełnione pysznym farszem. Odpowiednią konsystencję takiego ciasta zapewni odrobina nabiału dodana podczas wyrabiania ciasta. Na 4-5 szklanek mąki wystarczy zaledwie pół szklanki mleka.

Jesienne ciasto wiewiórka - prosty przepis
12.09.2022 22:51 Uwielbiane jesienne ciasto wiewiórka. Cudowny przysmak do kawy lub herbaty

Ciasto wiewiórka jest pysznym czekoladowym wypiekiem pełnym smakowitych bakalii. Swoją znakomitą konsystencję zawdzięcza dodatkowi jabłek. Owoce nadają mu wilgoci i sprawiają, że wprost rozpływa się w ustach. Koniecznie spróbujcie — przygotowanie jest dziecinnie proste. Jeśli szukacie prostego przepisu na wilgotne i aromatyczne ciasto, wypełniona solidną porcją bakalii wiewiórka z pewnością wam się spodoba. Jej przygotowanie jest bardzo proste, a składniki znajdziecie w każdym sklepie spożywczym. Prościej się nie da.

Puszyste i wilgotne racuchy na drożdżach
12.09.2022 16:36 Pyszne racuchy ze śliwkami. Najlepszy smak jesieni

Racuchy najczęściej spotykamy podane bez dodatków, ewentualnie smażone z jabłkiem. Dziś proponujemy niebanalny wariant racuchów: smażone ze śliwkami. Domowe, pachnące owocami, przepyszne racuchy śliwkowe to wspaniała przekąska w sam raz na nadchodzącą jesień. Racuchy z poniższego przepisu nie wymagają użycia ciasta drożdżowego, wobec czego przygotowanie ich jest bardzo proste, oraz nie zajmuje dużo czasu. Placuszki wychodzą delikatne i puszyste. Podane z cukrem pudrem stanowią idealną propozycję na słodkie śniadanie lub pożywną przekąskę w ciągu dnia.

Zrób, a biszkopt nie opadnie
12.09.2022 16:13 Biszkopt opada po wyjęciu z piekarnika? Jedna czynność i po problemie

Biszkopt opada po upieczeniu i nie da się go przełożyć kremem? Jedna prosta sztuczka sprawi, że ciasto zachowa swój kształt. Upuszczony z niewielkiej wysokości wypiek pozostanie lekki wysoki i puszysty. Dowiedzcie się, co jeszcze będzie pomocne w uzyskaniu doskonałego deseru. Piekąc, biszkopt warto trzymać się kilku prostych zasad. Dzięki nim masa, którą przygotujemy, będzie ładnie wyrastała w piekarniku, a gotowy wyrób zachwyci zarówno konsystencją, jak i wyglądem. Nie można jednak zapomnieć o jednym szczególe.

4 najczęściej popełniane błędy przy robieniu ciasta na pierogi. Za wszelką cenę ich unikaj
12.09.2022 11:49 4 najczęściej popełniane błędy przy robieniu ciasta na pierogi. Za wszelką cenę ich unikaj

Wszyscy wiemy, że ciasto na pierogi przygotowuje się z mąki, soli, wody i tłuszczu. Teoretycznie nie jest więc skomplikowane. W praktyce jednak często nie jest elastyczne, jest zbyt lepiące, przez co pierogi mają mączny smak lub są twarde. Poznaj 4 najczęściej popełniane błędy przy robieniu ciasta na pierogi.Ciasto na pierogi wymaga odpowiedniego przygotowania i odpowiednich składników. Ciasto nigdy nie będzie idealne, kiedy zrobimy je z obojętnie jakiej mąki, dodamy jajka lub wlejemy zimną wodę. Bardzo wiele osób popełnia również błąd podczas wałkowania ciasta, przez co pierogi rozlatują się podczas gotowania lub są twarde i bardzo mączne w smaku.Pamiętajmy, że źle przygotowane ciasto na pierogi zepsuje całe danie. Nawet najsmaczniejszy farsz nie uratuje potrawy. Pierogi muszą być delikatne, a ciasto tak elastyczne i miękkie, że kroi się bez problemu i dosłownie rozpływa się w ustach. To sekret najlepszych pierogów.Pierogi możemy przygotować na wiele sposobów. Możemy zrobić pierogi na słodko, np. z jagodami i truskawkami. Możemy dodać do nich wytrawny farsz z mięsa, twarogu, kaszy, grzybów i kapusty. Pierogi z łososiem lub pstrągiem także smakują fantastycznie.

tarta z cukinią
11.09.2022 18:54 Wytrawna tarta z cukinią. Rewelacyjny pomysł na ciepłą kolację

Wytrawna tarta z cukinią jest pysznym pomysłem na prostą i sycąca kolację dla całej rodziny. Wystarczy ułożyć na cieście pokrojone warzywa, zalać je delikatną masą z jaj i śmietanki oraz obficie posypać serem. Po upieczeniu danie smakuje wyśmienicie. Tarta z cukinią na cieście francuskim jest pysznym daniem, które zrobicie w kilka chwil. Połączenie lekkich letnich warzyw, aromatycznego sera żółtego i delikatnej masy śmietanowo-jajecznej skradnie serce niejednego smakosza. Skusicie się?

Chlebek bananowy - prosty przepis
10.09.2022 22:25 Prosty przepis na chlebek bananowy. Nikt mu się nie oprze

Chlebek bananowy jest doskonałym pomysłem na słodkie śniadanie. Przyjemnie wilgotny i aromatyczny wypiek przygotujecie w kilka chwil. Wystarczy rozdrobnić banany i starannie wymieszać je z pozostałym składnikami. Po upieczeniu smakują znakomicie. Spróbujecie?Jeśli nie wiecie, co zrobić z dojrzałymi bananami, przepis na słodki chlebek pomoże wam wykorzystać owoce w pyszny sposób. Zrobienie tego pysznego wypieku jest niezwykle proste i nie zajmuje wiele czasu, a efekty zachwycają. Skusicie się?

ciasto z galaretką
10.09.2022 22:23 Banalnie proste ciasto bez pieczenia z mascarpone i galaretkami. Hit wśród deserów

Ciasto bez pieczenia jest świetną propozycją na prosty i smaczny deser. Sprawdzi się na każdą okazję, a dzięki gładkiej i delikatnej konsystencji, zasmakuje zarówno dorosłym jak i dzieciom. Koniecznie wypróbuj ten przepis na ciasto bez pieczenia, z pewnością nie pożałujesz.Ciasto bez pieczenia na bazie mascarpone i galaretek możesz konfigurować wedle własnego uznania. Połącz ulubione smaki galaretek lub wybierz jeden, który najbardziej Ci pasuje. Ciasto bez pieczenia na spodzie w herbatników daje również dowolność w wyborze tych ciasteczek. Kakaowe, maślane czy oblane czekoladą- decyzja należy do Ciebie.

 Szarlotka w nowoczesnej wersji - prosty przepis
09.09.2022 22:31 Nowoczesna wersja szarlotki zaskakuje składnikami. Jedz bez wyrzutów sumienia

Pysznej szarlotki nie odmówi sobie chyba żaden smakosz. Jeśli klasyczna wersja deseru wam nie odpowiada, mamy nie lada gratkę. Ciasto przygotowywane z wykorzystaniem mieszanki dwóch mąk, oleju kokosowego i zdrowego słodzika zamiast cukru spodoba się zwłaszcza tym z was, którzy mają chęć na coś słodkiego i jednocześnie lekkiego. Spróbujecie? Prosty deser, jakim jest szarlotka, można przygotować w zdrowej i naprawdę smacznej wersji, wybierając nieco inne produkty niż zwykle. Receptura, którą wam proponujemy, nie jest skomplikowana, a nietypowe dodatki znajdziecie już niemal w każdym sklepie. Skusicie się na odmianę?

Aksamitny, puszysty sernik na zimno. Pyszne ciasto bez pieczenia dla całej rodziny
09.09.2022 19:45 Aksamitny, puszysty sernik na zimno. Pyszne ciasto bez pieczenia dla całej rodziny

Sernik na zimno to pyszne ciasto dla całej rodziny. Do masy serowej dodaj mascarpone, białą czekoladę i śmietanę kremówkę, a sernik wyjdzie aksamitny i bardzo puszysty. Sernik z owocami i galaretką to deser, który znika błyskawicznie.Sernik na zimno z galaretką i owocami jest moją ulubioną wersją popularnego deseru. Słodka, puszysta masa z mascarpone, herbatnikowy spód, owoce i galaretka to połączenie doskonałe, które można jeść bez końca. Do sernika na zimno wykorzystajmy ulubione owoce. Mogą to być wiśnie, maliny, truskawki, borówki, porzeczki. Możemy dodać również mieszankę owoców, sernik będzie wyglądał i smakował rewelacyjnie. Smak galaretek dobieramy według owoców, które chcemy dodać do sernika, galaretka ma wzmocnić ich smak.Mascarpone i kremówka do sernika na zimno muszą być bardzo mocno schłodzone, w przeciwnym wypadku masa się zepsuje. Do masy dodajemy również roztopioną czekoladę i żelatynę. Produkty również muszą być zupełnie zimne.

Rewelacyjny przepis na biszkopt z fasoli. Zaskakuje smakiem i puszystością
09.09.2022 09:55 Rewelacyjny przepis na biszkopt z fasoli. Zaskakuje smakiem i puszystością

Biszkopt z fasoli jest świetnym pomysłem na deser bez grama mąki. Do biszkoptu dodajmy oryginalne kakao i orzechy włoskie, a ciasto zyska wyjątkowy smak. Biszkopt jest naprawdę prosty w przygotowaniu i puszysty, a fasola nie jest wyczuwalna.Biszkoptu z fasoli, w przeciwieństwie do klasycznego biszkoptu, nie musimy studzić w piekarniku, nie musimy nim rzucać, żeby pozbyć się nadmiaru powietrza. Biszkopt nie opadnie, nie pokruszy się i nie popęka. Dodatek kakao i orzechów nadaje mu pełnego smaku i wspaniałego aromatu.Biszkopt z fasoli nie zawiera grama mąki. Jeśli chcemy przygotować zupełnie bezglutenowe ciasto, dodajmy do niego bezglutenową bułkę tartą. Produkt kupimy w każdym sklepie ze zdrową żywnością. Do biszkoptu możemy przygotować ulubiony krem, np. śmietanowy lub orzechowy. Do przełożenia biszkoptu z fasoli sprawdzą się również domowe dżemy i konfitury, bita śmietana oraz owoce sezonowe. Biszkopt posmakuje każdemu miłośnikowi ciast, tortów i słodkich deserów, wszyscy będą prosić o dokładkę.