Ciasto czekoladowe w jesiennej wersji z gruszką, orzechami i miodem jest rewelacyjnym deserem do kawy i herbaty. Ciasto jest wilgotne, puszyste i tak smaczne, że cała blacha znika jeszcze tego samego dnia.Jesienią piekę ciasta z dodatkiem sezonowych owoców, orzechów włoskich i korzennych przypraw. Jednym z moich ulubionych wypieków, jest ciasto czekoladowe z dodatkiem gruszek, orzechów włoskich i cynamonu. Ciasto jest naprawdę proste w przygotowaniu, bez przekładania, bez kremów.Masę do ciasta przygotowuję z mąki, oleju, jajek. Dodaję również kakao, orzechy, miód, gruszki w cynamonie i proszek do pieczenia. Całe ciasto piekę do suchego patyczka, następnie dekoruję domową polewą czekoladową i orzechami włoskimi. Ten deser jest hitem w moim domu i wszyscy go uwielbiamy.Ciasto czekoladowe dzięki gruszkom jest wilgotne i niezwykle delikatne. Cynamon, kakao i orzechy nadają mu jesiennego wyrazu. Ciasto ładnie wyrasta, jest puszyste i wychodzi za każdym razem. Przysłowiową wisienką na torcie jest polewa z czekolady deserowej i mleka, jest aksamitna, słodka i pięknie prezentuje się na upieczonym cieście.
Kukutki, czyli ciasteczka z mąki i jajek podane z miodem i makiem są pomysłem na pyszny deser dla całej rodziny. Ciasteczka z pięciu składników według przepisu siostry Anastazji zachwycają prostotą i smakiem. Siostra Anastazja w jednej ze swoich książek kucharskich pt. ,,Siostra Anastazja - życie pełne smaku" zdradziła prosty przepis na domowe ciasteczka z pięciu składników. Ciastka przygotowane z mąki, jajek i letniej wody gotowane w osolonej wodzie są chrupiące i delikatne.Do kruchych ciasteczek siostra Anastazja podaje mak i płynny miód. Zmielony mak wymieszany z miodem i ugotowanymi i odcedzonymi ciasteczkami smakuje rewelacyjnie. Ciastka błyskawicznie znikają z talerzy. Przepis na ciasteczka z pięciu składników jest przepisem podstawowym. Mak możemy zmielić dodatkowo z rodzynkami, orzechami i ulubionymi bakaliami, żeby podbić jego smak. Ciastka gotujemy w wodzie przez kilka minut, do miękkości i mieszamy z podstawowymi składnikami.Szybkie ciasteczka z pięciu składników według przepisu siostry AnastazjiSkładniki na ciasto:250 g mąki pszennej125 ml letniej wody3 żółtkaDodatkowo:200 g zmielonego makupłynny miód
Agnieszka Sienkiewicz podała przepis na wytrawną tartę z gruszkami. Zapomnij o ugniataniu ciasta, aktorka tartę przygotowuje na cieście francuskim. Tarta z owocami sezonowymi, orzechami włoskimi i gorgonzolą jest świetnym pomysłem na szybki obiad lub kolację.Wytrawne tarty z mięsem, warzywami lub owocami i serem przygotowujemy głównie z ciasta kruchego, które trzeba dość długo wyrabiać, żeby było odpowiednio elastyczne i delikatne. Agnieszka Sienkiewicz ma na to swój sposób- dania z piekarnika przygotowuje nie na cieście z mąki, masła i jajek, a na cieście francuskim.Tarta z gruszkami na gotowym cieście jest doskonałym daniem na szybko, zarówno na obiad, jak i na kolację. Tarta jest lekka, pożywna i niezwykle aromatyczna. Do tarty Sienkiewicz dodaje orzechy włoskie oraz ser gorgonzola o intensywnym smaku, który rewelacyjnie łączy się z owocami sezonowymi i resztą składników.Tarta z gruszkami doprawiona kremowym sosem na bazie kwaśnej śmietany, jajek i sera mascarpone dosłownie rozpływa się w ustach. Przysłowiową wisienką na torcie jest suszony tymianek, który wzmacnia smak i aromat całej potrawy. Tarta jest gotowa dosłownie po kilkunastu minutach pieczenia, jest prosta, szybka i przepyszna.
Kiedy wybrany przez nas przepis wymaga użycia drożdży, mamy do wyboru dwie opcje. O ile drożdże suszone nie nastręczają żadnych problemów i rozterek, tak te świeże skłaniają nas do zadania pytania- jak przechowywać drożdże? Odpowiedź jest prosta- w lodówce. Koniecznie jednak pamiętaj o zawinięciu drożdży w papier.Drożdże są składnikiem niezbędnym przy wielu specjałach kulinarnych, od babki drożdżowej poczynając, a na cieście do pizzy kończąc. Nie każdy przepis wymaga jednak zużycia całej ich kostki na raz. Dowiedz się, jak przechowywać drożdże, aby były zdatne do użycia w przy następnej okazji.
Czy można zrobić sernik bez twarogu? Anna Lewandowska pokazała przepis, który nie zawiera ani grama nabiału. Zastępuje go kaszą jaglaną i mleczkiem kokosowym. Całość jest kremowa, lekka i sycąca. Spróbujecie?Jeśli spodziewacie się gości, którzy nie mogą jeść nabiału, możecie poczęstować ich pysznym sernikiem bez twarogu. Korzystając z receptury Anny Lewandowskiej, zrobicie pełen smaku, niezwykle aromatyczny deser z nutami kokosowymi. Wszyscy będą zachwyceni.
Kupiliście chleb, a w środku są dziury? Produktu nie trzeba wyrzucać, lecz taki wygląd bochenka świadczyć może o pewnych błędach w sztuce piekarniczej. Warto wiedzieć, co sprzyja ich powstawaniu, by wykluczyć problemy podczas samodzielnego przygotowywania wypieku.Po chleb najczęściej sięgamy, by przygotować kanapki. Dziury w jego strukturze stanowić mogą spore utrudnienie w estetycznym podaniu pieczywa z dodatkiem past czy nawet w posmarowaniu go masłem lub margaryną. Skąd się biorą?
Znaleźliśmy dla Was idealną recepturę ciasta na pierogi. Ten przepis sprzed ponad stu lat zdecydowanie przetrwał próbę czasu. Ciasto na pierogi wykonanie według niego jest doskonałe zarówno do wersji słodkich jaki wytrawnych. To prosty sposób na kapitalne danie.Prezentowany przez nas patent na ciasto na pierogi ma szerokie zastosowanie. Zazwyczaj warto mieć osobny przepis na wersje słodkie i słone, ale nie w tym przypadku. To miękkie i elastyczne ciasto na pierogi równie dobrze pasuje do pierogów z owocami, jak i np. ruskich czy faszerowanych mięsem. Pierogowi smakosze tracą dla niego głowę.
Proponowany dziś przez nas deser jest tak zwanym deserem ekspresowym. Do jego wykonania potrzebujemy podstawowych kuchennych składników, a samo przygotowanie ciasta jest banalnie proste. Pyszne ciasto ze śliwkami na oleju to wspaniały poczęstunek dla wszystkich amatorów słodkości.Dodatek oleju bardzo dobrze sprawdza się przy wypiekach. Sprawia on, że ciasto ze śliwkami na oleju wychodzi niezwykle puszyste. Sam w sobie olej zawiera również korzystne dla naszego organizmu składniki. Pamiętaj jednak, aby do pieczenia wybierać zawsze olej rafinowany, a nie ten tłoczony na zimno.
Domowy chleb jest najlepszy. Co jednak jeśli nie mamy piekarnika? Okazuje się, że wystarczy patelnia i trochę czasu, by samodzielnie przygotować pyszne pieczywo. Składniki nie są wyszukane, a receptura dziecinnie prosta. Każdy sobie poradzi, a wizyta w piekarni już nie będzie konieczna. Macie ochotę na smaczny domowy chleb, a do piekarni daleko? Smaczny i lekki wypiek zrobicie nawet bez piekarnika. Zaskakująco prosty sposób na przyrządzenie bochenka na patelni z pewnością przypadnie wam do gustu.
Tradycyjne kremówki niezaprzeczalnie kojarzą się z klasycznymi polskimi słodkościami. Nie bez powodu tak uwielbiane były przez naszego papieża, Jana Pawła II. Dzięki poniższemu przepisowi możesz przygotować papieskie kremówki we własnej kuchni. Delikatny krem między warstwami ciasta sprawdzi się jako doskonały poczęstunek na każdą okazję.Klasyczne, papieskie kremówki robi się na kruchym cieście, jednak niektórzy używają zamiast niego ciasta francuskiego. Jest to polecana wersja dla osób mniej biegłych w sztuce cukierniczej lub takich, którym zależy na przygotowaniu deseru w krótszym czasie. Na ten wariant kremówki idealnie sprawdza się dodatkowa warstwa bitej śmietany rozprowadzona na budyniowym kremie.
Kiedy za oknem szaro i ponuro, najlepiej poprawić sobie humor za pomocą czegoś słodkiego. Idealnie do tego celu nada się puszyste ciasto z dyni. W parze ze znakomitym smakiem idzie też słoneczny żółtopomarańczowy kolor. Z takim smakołykiem uśmiech na twarzy gwarantowany.Do pieczenia ciasta z dyni zachęca środek sezonu na to warzywo. Dynie możemy kupić teraz niemal wszędzie, we wszystkich kolorach i rozmiarach. Na ciasto idealnie nada się japońska kabocha o zielonej skórce, lub podłużna, przypominająca gruszkę dynia piżmowa. Te gatunki charakteryzują się słodkawym smakiem a ich miąższ pozbawiony jest wyczuwalnych włókien.
Ciasto przekładaniec orzechowy jest znakomitym deserem, idealnym na rodzinne spotkanie. Siostra Anastazja do biszkoptu dodaje wiórki kokosowe, a masę budyniową wzbogaca o słodkiego ananasa z puszki. Całość jest kremowa i przyjemnie rozpływa się w ustach. Musicie spróbować. Proste i smaczne ciasto przekładaniec orzechowy łączy w sobie dwa lekkie i aromatyczne biszkopty oraz delikatny krem z dodatkiem słodkiego ananasa. Deser siostry Anastazji z pewnością spodoba się nie tylko dzieciom. Skusicie się?
Gruszki pod kruszonką są idealnym deserem, gdy mamy ochotę na coś słodkiego lub kiedy goście wpadną z niezapowiedzianą wizytą. Gruszki na ciepło podane z aksamitnym sosem waniliowym dosłownie rozpływają się w ustach, a ich przygotowanie jest dziecinnie proste.Owoce pod kruszonką to jeden z moich ulubionych deserów. Latem stawiam na truskawki, czereśnie, jagody, jesienią natomiast na gruszki, śliwki i jabłka. Gruszki pod kruszonką podane na ciepło z domowym, gęsty sosem waniliowym smakują obłędnie, a ich przygotowanie jest naprawdę proste.Na samym początku przygotowuję kruszonkę, ponieważ ciasto musi stać chwilę w lodówce. Gruszki przed pieczeniem obieram, skrapiam sokiem z cytryny i posypuję cukrem waniliowym, żeby były bardziej aromatyczne. Gdy deser jest już w piekarniku, zabieram się za zrobienie sosu waniliowego.Do sosu wykorzystuję surowe żółtka, dlatego też całe jajka dokładnie myję płynem do mycia naczyń i zalewam wrzątkiem, żeby pozbyć się ewentualnych bakterii. Sos na bazie mleka i śmietanki z dodatkiem laski wanilii i cukru waniliowego jest gęsty, kremowy i rozpływa się w ustach.
Usmażenie idealnych naleśników tą recepturą na naleśniki bez jajek i mleka to bułka z masłem. Ciasto z mąki i wody jest tak proste, że wychodzi za każdym razem. Do tego porządnie nagrzana patelnia i naleśnikowy sukces gwarantowany. Teraz nawet pierwszy usmażony placek będzie perfekcyjny.Nasze naleśniki bez jajek i mleka to nie tylko przepis dla alergików. Takim ciastem będą cieszyć się też osoby, które nie spożywają produktów pochodzenia zwierzęcego. Jajka i mleko nie są dla Ciebie problemem, ale tradycyjne naleśniki to zbyt wiele bałaganu i zachodu? Ten przepis to idealna alternatywa.
Prezentujemy prosty a zarazem przepyszny sposób na popularne ciasto z jabłkami. Nasza propozycja na szarlotkę swój niezwykły smak zawdzięcza dodatkowi serka homogenizowanego. Wystarczy zagnieść ciasto z dodatkowym składnikiem i zamknąć w jego wnętrzu soczyste kwaskowate owoce. Takiej szarlotki jeszcze nie jedliście.Wierzch naszej szarlotki pokrywa słodki lukier. Owoce użyte do tego ciasta możesz dodać same lub dosłodzić je cukrem i podkręcić smak odrobiną cynamonu. Niezależnie od tego, który wariant wybierzesz, ta szarlotka zniknie z talerzy błyskawicznie.
Ciasto na pierogi z dodatkiem maślanki jest niezwykle proste w przygotowaniu, delikatne i niezwykle plastyczne. Zrobienie go wymaga zaledwie 3 składników i nie zajmuje wiele czasu, a każdy farsz zamkniemy w nim bez trudu. Koniecznie spróbujcie — nie zrobicie już nigdy innego. Maślankowe ciasto na pierogi w przeciwieństwie do popularnej wersji z jajkiem jest bardzo elastyczne. Z łatwością je wyrobicie — bo bez trudu odchodzi od dłoni — a po zlepieniu już się nie rozpadnie. Musicie spróbować.
Delikatne kopytka skuszą niejednego smakosza. Tomasz Jakubiak zaproponował przygotowanie ich z bryndzy. Smakowitego sera używa nie w charakterze dodatku, lecz zamiast ziemniaków. Kluski wychodzą kremowe i smakowite. Spróbujecie?Proste i wyjątkowo smaczne kopytka z bryndzy będą idealnym dodatkiem do niejednego obiadu. Doskonale sprawdzą się też jako samodzielne danie w towarzystwie warzyw czy grzybów. Receptura Jakubiaka jest prosta — z pewnością was zachwyci.
Próbowaliście kiedyś przygotować biszkopt bez pieczenia? Jeden z klasycznych wypieków można w prosty sposób zrobić także nie posiadając piekarnika. Wystarczy wstawić tortownicę z ciastem na patelnię i podgrzewać pod przykryciem. Prosta sztuczka jest niezwykle skuteczna. Spróbujecie?Biszkopt jest pysznym ciastem i baza do wielu smakowitych deserów. Choć przygotowanie go bez piekarnika mogłoby wydawać się niemożliwe, kilka kuchennych akcesoriów wystarczy, by poradzić sobie z zadaniem. Przysmak jest lekki i rozpływa się ustach - tak samo, jak pieczony.
Chleb pieczony w słoiku jest oryginalnym i zaskakującym sposobem na domowy wyrób pieczywa. Zapasteryzowane upieczone ciasto może wytrzymać na półce w spiżarni nawet kilka miesięcy, jest jednak tak pyszne, że jego zapas zniknie z domu dużo szybciej. Gorąco zachęcamy do wypróbowania.Do chleba pieczonego w słoiku potrzebujemy zaledwie kilki prostych składników i nieco cierpliwości. Przepis jest bardzo łatwy wykonaniu i nie powinien nikomu sprawić żadnej trudności. Gotowy chleb z łatwością wyślizguje się ze słoika dzięki posmarowaniu surowego jeszcze ciasta olejem. Zapraszamy do pieczenia.
Jeśli myślisz, że popękany lukier na pączkach jest jedynie defektem estetycznym, możesz mocno się zdziwić. Taka polewa skrywa w sobie informacje na temat jakości samych pączków. Dowiedz się, co oznacza i dlaczego lepiej jej unikać.Lukier to najbardziej popularna forma zdobienia słodkich pączków. Przy wyborze tych wyrobów cukierniczych zwróć baczną uwagę na jego wygląd. Niedoskonały, popękany lukier świadczyć może o niskiej jakości wyrobu, podejrzanych składnikach dodanych podczas jego przyrządzenia lub o nieodpowiednim przechowywaniu i transportowaniu pączków.
Ciasto bez pieczenia podobne do pysznej, mlecznej kanapki ze słodką pszenicą jest proste i szybkie w przygotowaniu. Kilka składników, które znajdziecie w najbliższym sklepie spożywczym, w kilka chwil zamienicie w deser doskonały dla całej rodziny. Spróbujecie?Efektowne i smaczne ciasto bez pieczenia skusi każdego, kto lubi sobie umilić czas czymś słodkim, a nie przepada za pieczeniem. Deser w stylu batonika Kinder Country będzie idealny — pyszna czekolada, delikatna śmietanka i słodka pszenica razem smakują naprawdę doskonale. Spójrzcie tylko, jak pięknie się prezentuje na zdjęciu, które pochodzi z kanału YouTube Opolanka Kasia w Kuchni. Autorka kanału przygotowała podobny przysmak.
Znudził Ci się sernik na kruchym cieście? Możesz go przygotować na ciasteczkowym spodzie, dzięki czemu będzie przy nim mniej pracy i ciasto zyska ciekawszy smak. Sernik z nutą cytryny, wanilii i czekolady będzie wyglądał i smakował lepiej niż z cukierni. Cała blacha przysmaku zniknie jeszcze tego samego dnia.Nie ma lepszego ciasta od sernika. Puszystą masę serową możemy przygotować na naprawdę wiele sposobów. Jedni uwielbiają tradycyjny sernik z rodzynkami, inni wolą wersję na zimno z galaretką i owocami. Jednym z moich ulubionych propozycji jest sernik na ciasteczkowym spodzie z czekoladą.Ciastkami wykładam również boki tortownicy, dzięki którym upieczony sernik prezentuje się rewelacyjnie. Smak sera z waniliową nutą przełamuję skórką startą z cytryny i posiekaną czekoladą. Upieczony sernik dekoruję wiórkami czekolady deserowej. Sernik wychodzi niezwykle puszysty i delikatny.Sernik piekę tradycyjnie z prawdziwego twarogu naturalnego. Twaróg mielę dwukrotnie w maszynce do mięsa i dopiero później mieszam z resztą składników. Tak przygotowana masa jest lekka jak chmurka. Ciasto piekę chwilę w 180 st. C, następnie zmniejszam temperaturę do 130 st. C i piekę do suchego patyczka. To sekret doskonałego sernika.
Sernik z rosą jest niezwykle pysznym i delikatnym ciastem, które dodatkowo cieszy nasze oczy eleganckim wyglądem. Na pierwszy rzut oka może wydawać się trudnym wyzwaniem, jednak z odpowiednio dobraną recepturą bez trudu uda się nawet początkującemu amatorowi wypieków. Poniżej prezentujemy sprawdzony domowy przepis. Z nim sernik z rosą nie może się nie udać.Złociste kropelki na powierzchni sernika z rosa to nic innego jak skroplony cukier. Aby rosa wyszła jak należy, masa serowa pod ubita bezą musi być rzadka i tłusta - stąd dodatek oleju. Nie zniechęcaj się więc niecodzienną konsystencją surowego ciasta. Dokładnie takie powinno być na etapie przygotowania.
Kiedy ostatnio piekliście kultowe ciasto pleśniak? Może warto do niego wrócić? Kruche ciasto przekładane kwaskowym dżemem i słodką pianką nie tylko doskonale się prezentuje, ale też świetnie smakuje. Co istotne, ciasto jest też proste w przygotowaniu i nie wymaga użycia wymyślnych składników. Ciasto pleśniak to doskonały wypiek znany od wielu lat. Jego sekretem jest połączenie kilku warstw: słodkiego, waniliowego ciasta, kruszonki z dodatkiem kakao, słodkiej piany z białek i kwaśnego dżemu.Ciasto pleśniak przygotujemy błyskawicznie. Spód ciasta przed pieczeniem musimy ponakłuwać widelcem, żeby nie wybrzuszył się pod wpływem wysokiej temperatury. Ciasto na kruszonkę zagniatamy i wkładamy do lodówki na godzinę, żeby odpoczęło. Przysłowiową wisienką na torcie jest piana ubita z białek i cukru, która pod wpływem wysokiej temperatury tworzy delikatną, kruchą warstwę bezy. Do słodkiego ciasta pleśniak koniecznie dodajmy kwaśny dżem np. z czarnej porzeczki lub agrestu, a każdy będzie prosił o dokładkę i przepis.
Kruche ciasteczka ze skwarkami były kultową przekąską w czasach PRL-u. Domowe ciastka z kilku podstawowych składników zachwycały niepowtarzalnym smakiem i doskonałą kruchością, właśnie dzięki dodatkowi skwarków. Spraw bliskim miłą niespodziankę i przygotuj smakołyk jak za dawnych lat. Zachwyty są gwarantowane.Wiele deserów z PRL-u przetrwało do dziś. Kultowe ciastka orzeszki, blok czekoladowy, wafelki, czy kruche ciasteczka ze skwarkami wiele osób przygotowuje w domu do tej pory. Ciastka z maszynki z dodatkiem skwarków ze słoniny są przepyszną i szybką przekąską dla całej rodziny.Ciastka przygotujemy w maszynce przy pomocy specjalnej nakładki. To dawny, tradycyjny sposób na domowe wypieki z kruchego ciasta. Jeśli nie masz maszynki w domu, rozwałkuj wyrobione ciasto i pokrój je w paski przy pomocy radełka. Uzyskasz wtedy podobny kształt przekąski.Do przygotowania ciasta na kruche ciasteczka ze skwarkami potrzebujemy słoniny, cukru, margaryny, soli, mąki, jajek i proszku do pieczenia. Ciasto wyrabiamy ręcznie przez kilka minut, żeby było elastyczne, a wszystkie składniki dobrze się połączyły. Ciasto przed formowaniem chrupiących ciasteczek wstawmy do lodówki na pół godziny.
Ciasto bez pieczenia z 4 składników spodoba się nawet najbardziej wybrednym. Tani i pełen smaku deser jest prosty w przygotowaniu. Sprawdzi się idealnie, gdy najdzie was ochota na coś słodkiego. Spróbujecie? Przygotowany zaledwie z czterech niedrogich produktów deser inspirowany jest przepisem zamieszczonym na kanale YouTube Gotuj ze mną.pl. Z niego pochodzi apetyczne zdjęcie rarytasu, ilustrujące nasz artykuł. Lekka budyniowa masa z kruchymi ciasteczkami jest pyszna. Warto jej skosztować.
Kupując mąkę zwykle nie zastanawiasz się jaki jest jej typ. Potem jednak okazuje się, że ciasto nie wyszło odpowiednio puszyste, a pierogi są zbyt ciemne. Zwróć uwagę na napisy na torebce, bo każda mąka ma swój typ i przeznaczona jest do innego rodzaju ciasta lub pieczywa. Przeczytaj nasz materiał, a dowiesz się, jaki typ mąki będzie najlepszy na chleb, ciasto na pierogi, czy biszkopt.Na każdym opakowaniu mąki znajdziemy informację o jej typie. Typ mąki oznacza ilość substancji mineralnych zawartych w danym rodzaju mąki. Im wyższy typ mąki, tym składników jest więcej, dlatego też polecane jest np. pieczywo graham, które produkowane jest z mąki typu 1850. Nie oznacza to jednak, że mąka pszenna typu 00 lub 450 jest zła. Każdy typ mąki przeznaczony jest do wypieków innego pieczywa, czy ciasta. Z mąki graham nie zrobimy dobrego ciasta na pierogi, natomiast z mąki typu 500 ciasto wyjdzie niezwykle delikatne i smaczne.Zawsze sprawdzajmy więc dokładnie, jaką mąkę potrzebujemy do upieczenia chleba, ciasta drożdżowego, biszkoptu, czy ciasta kruchego np. na szarlotkę. To właśnie mąka odpowiada za udane wypieki i dlatego też bardzo ważny jest wybór odpowiedniego jej rodzaju.
Jak zrobić dobre ciasto na pierogi? Jedni uważają, że powinno do niego trafić jajko. Inni są zdania, że wręcz przeciwnie. Opcje tymczasem są trzy, a wybór zależy od celu, który chcemy osiągnąć. Podpowiadamy jak zdecydować właściwie.Zwyczaj dodawania jajka do ciasta na pierogi przywędrował z Włoch, gdzie jednym ze składników ravioli — małych pierożków — jest właśnie jajko. Przygotowując tradycyjne danie kuchni polskiej, warto jednak wcześniej zastanowić się na jakim efekcie nam zależy.