Pierogi lubi wielu smakoszy. Gdy mają delikatne i mięciutkie ciasto, są idealne. Dawna receptura na nie, oparta była o zastosowanie zaledwie dwóch składników — wody i mąki. Nie dodawano masła ani tym bardziej jajka. Mimo to danie zachwycało smakiem, a farsz pozostawał w środku. Ciasto na pierogi bez masła będzie nie tylko proste w przygotowaniu, ale też wegańskie. O ile nie wypełnicie go mięsem czy farszem z dodatkiem sera, każdy się skusi na ten rarytas. Sprawdźcie koniecznie — będziecie zaskoczeni, jak łatwo zamyka się w nim nadzienie.
Naleśniki bez jajek są tak samo smaczne i smażą się równie szybko, co tradycyjne danie. Do przygotowania naleśników bez jajek wystarczy kilka podstawowych składników, a będą idealnie puszyste i przygotujemy z nich pyszne śniadanie lub obiad.Jeśli planujemy przygotować na śniadanie lub obiad puszyste naleśniki, a okazuje się, że nie mamy już jajek, nie musimy rezygnować z całego dania. Oczywiście, zamiast jajek do ciasta możemy dodać siemię lniane, jednak o wiele szybciej zrobimy naleśniki bez jajek, kiedy zastosujemy jeden trik, który pokazała nam ciocia Mariola.Ciocia Mariola ciasto na naleśniki bez jajek przygotowuje z podstawowych składników: mąki, mleka, wody gazowanej, oleju, cukru i szczypty soli. Całkowicie rezygnuje z dodawania jajek, a cała sztuczka polega na tym, aby odstawić ciasto przed smażeniem na 10- 15 minut. Jeśli chcemy przygotować naleśniki bez jajek na słodko, dodajmy cukier wanilinowy, który jest w przepisie. Jeśli natomiast mamy ochotę na wytrawne naleśniki, np. z serem feta i szpinakiem, pomińmy ten składnik. Możemy dodać wtedy więcej soli lub suszone zioła.
Jeśli masz ochotę na małe co nie co do kawy, koniecznie upiecz proste ciasto z truskawkami. Deser zachwyci całą rodzinę, a jego przygotowanie zajmie Ci zaledwie kilka minut. Ciasto jest puszyste, wyrośnięte, a słodki placek rewelacyjnie łączy się z orzeźwiającym smakiem świeżych truskawek.Truskawki są owocami, które mogłabym jeść bez przerwy. Uwielbiam przygotowywać z nich także przeróżne desery i ciasta. Pucharek lodowy, sernik na zimno, galaretka z truskawkami i ciasto z truskawkami za każdym razem smakują rewelacyjnie i wyglądają bardzo apetycznie.Przepisów na ciasta z truskawkami jest wiele, jednak mało jest takich, których przygotowanie zajmie nam dosłownie kilka chwil. Takim właśnie wypiekiem jest szybkie i tanie ciasto z truskawkami przepisu Pani Kasi.Produkty, które potrzebujemy do tego szybkiego ciasta z truskawkami, kupimy niedrogo w każdym sklepie. Większość składników i tak zwykle jest w domu. W sezonie przygotujmy ciasto ze świeżych owoców, jesienią i zimą możemy wykorzystać mrożone truskawki.Wystarczy połączyć wszystkie składniki, przelać ciasto na blachę, poukładać truskawki i upiec. Tak przygotowane ciasto z truskawkami smakuje wyśmienicie z mocną, czarną kawą w upalne dni. Ciasto oprószmy cukrem pudrem, będzie wyglądać bardzo apetycznie.
Przygotujcie bijące rekordy ciasto z karmelizowanymi bananami, które nie wymaga pieczenia. Jego smak doprowadza do szaleństwa, a wykonanie jest banalnie proste. Potrzebujecie do tego tylko patelni, bananów, jajka i kilku innych, popularnych składników. Zróbcie je raz, a z pewnością będziecie do niego wracać.Lubicie ciasta bez pieczenia? My też. Zwłaszcza teraz, w upał. Jeśli macie ochotę na słodkie co nieco, proponujemy wam przygotowanie ciasta z patelni. Nie powoduje ono gwałtownego wzrostu temperatury w mieszkaniu, a robi się je naprawdę prosto. I do tego to doskonałe połączenie karmelizowanych bananów i czekoladowego ciasta. Po prostu pycha!W naszym materiale prezentujemy screen z filmiku na kanale Szybkie proste i smaczne na YouTube, żebyście mogli zobaczyć, jak kusząco wygląda to ciasto.
Ciasto na pierogi powinno być elastyczne. Patent cioci Joli, polegający na dodaniu do niego topionego masła, pomoże wam uzyskać odpowiednią konsystencję masy i zamknąć w nim ulubiony farsz w kilka chwil. Warto spróbować — rodzina będzie zachwycona.Ciasto na pierogi, które dobrze się zlepia i nie rozpada się podczas gotowania, jest na wagę złota. Warto pokusić się o dodanie do masy stopionego masła. Wyjdzie elastyczna i delikatna, a przyrządzone z niej danie zachwyci niezwykłym aromatem. Skusicie się?
Poznajcie przepis na budyniowe ciasto bez pieczenia z brzoskwiniami Izera. Szybki deser jak ze zdjęcia przygotujecie w kilka chwil, a posmakuje z pewnością każdemu. Sekretem tego przysmaku są apetyczne i soczyste owoce oraz fakt, że nie trzeba nawet uruchamiać piekarnika. Używanie piekarnika w czasie upałów nie jest najlepszym pomysłem. Dlatego mamy na dziś doskonałe rozwiązanie dla wszystkich łasuchów. Przygotujcie ciasto budyniowe z brzoskwiniami, które nie wymaga pieczenia. Nie przegrzejecie mieszkania, a schłodzony deser będzie smakował nawet w ciepłe dni. Sprawdźcie, jak apetycznie wygląda ciasto Izera. Prezentowane zdjęcie jest screenem z kanału „Prosty przepis na” na YouTube. Zapraszamy was do kuchni.
Przygotujcie intensywne i pyszne ciasto czekoladowe bez jajek i mleka. Będzie idealne na poobiedni deser, a zrobicie je szybko i prosto. Puszysty wypiek zachwyci was smakiem i wilgotnością, a w czasie jedzenia wprost rozpłynie się w ustach. Przekonajcie się o tym sami. Ciasta czekoladowe największym powodzeniem cieszą się w grudniowe święta, ale w sumie o każdej porze roku zjemy je ze smakiem. Dodatek czekolady lub kakao nie tylko dodaje intensywnej barwy, ale też wyrazistego smaku. Na taki specjał wszyscy z pewnością od razu się rzucą. Nawet dziś, w upalny dzień.
Poznaj najczęściej popełniane błędy podczas robienia pierogów. Unikaj ich bezwzględnie, a osiągniesz kulinarny sukces. W innym wypadku pierogi mogą się rozpaść w czasie gotowania i będą nici z obiadu. Warto więc skupić się na odpowiednim przygotowaniu pierogowego ciasta. Udane pierogi to głównie zasługa odpowiedniej jakości ciasta. Gdy będzie ono miękkie i elastyczne, łatwo da się z niego formować pierogi i nie będą się one rozpadać w czasie gotowania. Dobre ciasto pierogowe powinno dać się łatwo wałkować, bez nadmiernego podsypywania mąką. Nadmiar mąki niestety utrudnia później dokładnie zlepianie pierogów, co skutkuje tym, że farsz wypływa w czasie gotowania. Pozostają więc puste placki ciasta, które nie bardzo nadają się do podania na stół.
Szybkie ciasto z truskawkami przygotujemy w 15 minut. Po upieczeniu ciasto jest puszyste, delikatne, z waniliową nutą i przede wszystkim bardzo truskawkowe i lekkie. Ten deser jest idealny w upalne dni, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego, ale nie koniecznie na czekoladę, czy kremy.Ciężko wyobrazić sobie kawę w dzień wolny od pracy bez kawałka czegoś słodkiego. Moim zdaniem domowe ciasta są o niebo lepsze od kupnych wypieków, czy ciastek. Szybkie ciasto z truskawkami jest jednym z tych ciast, które znikają jeszcze tego samego dnia.Szybkie ciasto z truskawkami przypomina nieco biszkopt- jest równie puszysty, delikatny i wilgotny w środku. Deser przygotowany z owocami sezonowymi dosłownie rozpływa się w ustach, a na jego przygotowanie potrzebujemy zaledwie kilkunastu minut.Do przygotowania szybkiego ciasta wykorzystajmy składniki w temperaturze pokojowej. Po upieczeniu możemy od razu wyjąć placek z piekarnika, ponieważ w przeciwieństwie do biszkoptu, nie ma ryzyka, że nam opadnie.
Przygotuj domowy ekstrakt waniliowy. Produkt będzie gotowy po 8 tygodniach, a jego niepowtarzalny smak sprawi, że już nigdy nie kupisz ekstraktu w sklepie. Własnoręcznie przygotowany ekstrakt będzie świetnym dodatkiem do ciast i deserów.Gotowy ekstrakt waniliowy jest mdłym i sztucznym produktem. Z dodawaniem sklepowego ekstraktu musimy bardzo uważać, ponieważ jego zbyt duża ilość może skutecznie zepsuć smak ciasta. Gotowy ekstrakt waniliowy nie jest również produktem produkowanym z prawdziwej wanilii.Domowy ekstrakt waniliowy przygotujemy z dwóch składników- lasek wanilii i dobrej jakości wódki. Wystarczy, że natniemy lekko laski, włożymy je do wyparzonych słoików i zalejemy alkoholem, a po 8 tygodniach otrzymamy najwyższej jakości dodatek do ciast i deserów.Wanilię dodamy do naleśników, biszkoptów, kruchych ciast, muffinek i wielu innych deserów. Wystarczy niewielka ilość wcześniej przygotowanego produktu, aby każdy deser i ciasto zyskało rewelacyjny smak.
Błyskawiczne ciasto bez pieczenia przygotujesz w zaledwie 8 minut. Włoskie ciasteczka biszkoptowe, krem z mascarpone i białej czekolady, krem z czekolady deserowej i oryginalne kakao to połączenie, które zachwyci każdego łasucha.Przepisy na ciasta bez pieczenia podbijają Internet. Nic dziwnego, ciasta, których nie trzeba piec są naprawdę szybkie w przygotowaniu i gotowe po około godzinie- dwóch. Tak przygotowywane desery są mocną konkurencją dla tradycyjnych wypieków.Ciasto bez pieczenia sprawdzi się zarówno do kawy w spokojny, upalny weekend, jak i podczas spotkań z przyjaciółmi, czy w rodzinnym gronie. Deser na włoskich biszkoptach znika jeszcze tego samego dnia- jest pyszny, a kremy są puszyste jak chmurka, przez co każdy prosi o dokładkę.Ciasteczka włoskie musimy delikatnie nasączyć, najlepiej w mleku, ale możemy wykorzystać również zimną herbatę czarną. Po nasączeniu biszkopty stają się miękkie, lepiej łączą się z kremem i znacznie łatwiej się później kroją.
Puszysty biszkopt jest doskonałą bazą do przyrządzenia wielu smakowitych deserów. Najprostszy i zarazem najlepszy przepis wymaga zaledwie czterech składników, które z pewnością macie w domu. Z naszymi wskazówkami na pewno wam się uda. Biszkopt jest jednym z ciast, które wydają się trudne w przyrządzeniu, ale przy odrobinie cierpliwości okazuje się, że pożądane efekty wcale nie są tak trudne do uzyskania. Dziś zdradzamy wam najprostszą recepturę na ten smakołyk. Wykorzystamy zaledwie cztery składniki — dwa rodzaje mąk, jaja i cukier. Spróbujecie?
Sernikobrownie to genialne połączenie ciasta czekoladowego i masy serowej. Dodaj również świeże lub mrożone maliny, a deser zachwyci każdego łasucha. Sernikowbrownie jest proste w przygotowaniu i idealne do kawy.Uwielbiam i sernik i brownie, więc senikowbrownie to ciasto idealne, kiedy nie mogę zdecydować się, na jaki deser do kawy mam ochotę. Maliny są w cieście przysłowiową wisienką na torcie, idealnie komponują się z deserem i nadają mu lekkości i świeżości. Do ciasta możemy wykorzystać maliny świeże lub mrożone. Przed przygotowywaniem ciasta świeże maliny dokładnie umyjmy i osuszmy, mrożone natomiast rozmroźmy w temperaturze pokojowej, będą wtedy znacznie smaczniejsze i ładniejsze, niż rozmrażane w mikrofalówce.Sernikobrownie to ciasto puszyste, wilgotne i pyszne. Masa brownie przygotowana z czekolady deserowej ma fenomenalny smak, który doskonale łączy się z puszystą i delikatną masą z twarogu. Jeśli nigdy go nie jadłeś, koniecznie musisz spróbować.
Pierogi z bobem to letnia propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Delikatne, cienkie ciasto i farsz z bobu i boczku wędzonego to połączenie, którego koniecznie trzeba spróbować. Wytrawne pierogi rozpływają się w ustach.Sezon na świeży bób trwa w najlepsze, wykorzystajmy go więc maksymalnie i przygotujmy wiele wyśmienitych potraw z dodatkiem pożywnych i zdrowych strączków. Jedną z moich ulubionych są właśnie pierogi z bobem, są przepyszne.Ciasto na pierogi przygotujemy błyskawicznie z trzech składników: mąki, mleka i soli. Ciasto nie wymaga również odpoczywania, więc całe danie przygotujemy naprawdę w ekspresowym tempie. Farsz z bobu to również tylko kilka minut pracy.Sekretem idealnych pierogów jest dobrze wyrobione i rozwałkowane ciasto. Wyrabiajmy je ręcznie przez kilka minut i bardzo dokładnie rozwałkujmy, żeby było cienkie- tak przygotowane ciasto po ugotowaniu będzie idealnie miękkie i delikatne.Pierogi z bobem możemy podać prosto z wody. Możemy również przygotować do nich okrasę z cebuli i masła, skwarki z boczku lub słoniny lub polać samym masełkiem. Pierogi są tak smaczne, że błyskawicznie znikają z talerzy.
Pomysł na pyszne i pożywne śniadanie na słodko? Przygotuj puszyste naleśniki bez sody i proszku do pieczenia. Zamiast tych składników ubij na sztywno pianę z białek, efekt zaskoczy każdego. Poznaj przepis na niezwykle puszyste naleśniki.Uwielbiam śniadania na słodko. Owsianki, omlety z owocami, racuchy, czy właśnie naleśniki to dania, które mogłabym jeść również przez cały dzień. Ciasto na naleśniki niestety nie zawsze dobrze wychodzi, a placki są cienkie i rwą się na patelni. Puszyste naleśniki bez sody i proszku wychodzą jednak za każdym razem.Przepisów na naleśniki jest wiele, jednak nie ma bardziej puszystych naleśników od tych, które zrobione są z piany z białek i żółtek utartych z cukrem. Piana ubita na sztywno rewelacyjnie spulchnia ciasto i sprawia, że naleśniki wyglądają obłędnie.Naleśniki możemy podać z wieloma dodatkami. Puszyste ciasto smakuje doskonale z owocami sezonowymi, prażonymi jabłkami, konfiturami, cukrem pudrem, sosem czekoladowym, musem truskawkowym, serkiem waniliowym. Wszystko zależy wyłącznie od tego, na jakie smaki mamy ochotę z samego rana.
Śmietanowiec jest ciastem, którego musisz spróbować. Wysoka, puszysta masa śmietanowa z białą czekoladą, spód z ciasteczek, świeże, sezonowe owoce i galaretki to składniki jednego z najsmaczniejszych ciast bez pieczenia, jest idealne do kawy w weekend.Śmietanowiec to błyskawiczny deser, który posmakuje każdemu łasuchowi. Jest słodki, śmietanowy i bardzo owocowy. Do ciasta możemy dodać truskawki, jagody, maliny, borówki, wiśnie, a poza sezonem brzoskwinie z puszki, banany, pomarańcze.Owoce możemy również dowolnie mieszać, dzięki czemu śmietanowiec będzie wyglądał i smakował jeszcze lepiej. Do masy śmietanowej dodajmy przezroczyste galaretki krystaliczne, na górę natomiast dodajmy kolorowe, aby ciasto wyglądało świeżo i pysznie.Kruchy spód możemy przygotować z herbatników maślanych, kakaowych, ciastek owsianych lub nawet ciastek typu markizy. Wszystko zależy od tego, na jakie smaki mamy ochotę. Spód z herbatników będzie delikatny, spód z markiz z czekoladowym lub orzechowym kremem bardziej wyraźny.
Macie ochotę na słodkie co nieco? Przygotujcie rozkosznie puszyste i lekkie ciasto jogurtowe z truskawkami. Zrobicie je w mniej niż 15 minut, nie licząc czasu pieczenia, a będzie wilgotne, delikatne i bardzo smaczne. Wprost idealne do czarnej kawy w pochmurny dzień. Do większości ciast dodaje się tłuszcz, np. masło, margarynę, olej. Tłuszcz ma na celu poprawić strukturę ciasta, a także zwiększyć jego wilgotność. Niestety jest kaloryczny, co w połączeniu z cukrem sprawia, że ciasta niestety tuczą. Jeśli jednak chcecie nieco ograniczyć kaloryczność ciasta, zastąpcie dodawany do niego tłuszcz jogurtem naturalnym. Też zawiera trochę tłuszczu, jednak daje ciastu lekkość i puszystość.
Sprawdźcie, jak Robert Makłowicz piecze idealnie chrupiący i delikatny w środku chleb. Dodaje do ciasta jeden składnik, a mianowicie maślankę, która sprawia, że pieczywo staje się doskonale wilgotne. Koniecznie przetestujcie jego prostą recepturę z dodatkiem drożdży. Świeży, chrupiący chleb potrafi być na tyle smaczny, że można go jeść posmarowanego jedynie masłem. Do tego kubek zimnego mleka i letnie śniadanie gotowe. Jeśli wciąż nie znaleźliście blisko swojego domu piekarni, czy sklepu, w którym można taki pyszny chleb kupić, pokuście się o własnoręczne jego przygotowanie. W domowym wypieku chleba pomoże wam przepis Roberta Makłowicza. Poniższy przepis bazuje na maślance. Dzięki niej chleb jest wilgotny i wyrośnięty. Dodatek kminku dodaje zaś wypiekowi niepowtarzalnego smaku. Przekonajcie się o tym sami.
Pierogi przyrządzone z miękkiego i elastycznego ciasta będą znakomite. Nawet najlepszy farsz nie uratuje mącznych wyrobów, które są twarde i rozpadają się. Z recepturą babci Zosi przygotujecie puszyste i rozpływające się w ustach rarytasy. Wszystko za sprawą dwóch patentów — rezygnacji z jajka i podgrzania wody. Sprawdźcie koniecznie. Sekretem smacznych pierogów jest miękkie i elastyczne ciasto. Babcia Zosia wie doskonale, że aby uzyskać odpowiednią konsystencję masy, nie można do niej dodać jajka i zimnej wody. Zamiast tego radzi, by zadbać o kilka innych szczegółów.
Sernik truskawkowy na zimno jest orzeźwiającym letnim deserem, idealnym na ciepłe popołudnie. Lekki i pełen owoców twaróg z kakaowym spodem smakuje obłędnie. Przepis na ten smakołyk jest nieskomplikowany — z naszymi wskazówkami każdy sobie poradzi. Spróbujecie? Sernik truskawkowy na zimno skusi niejednego smakosza. Pyszne połączenie twarogu i sezonowych owoców w towarzystwie kakaowego spodu z ciasteczek nabiera charakteru. Zaopatrzcie się w solidną porcję owoców i kilka innych produktów i przygotujcie ten pyszny jak marzenie deser.
Poznajcie przepis na gofry lepsze i tańsze niż te nad Bałtykiem. Są lekkie, chrupiące z wierzchu i wilgotne w środku. A przy tym nie zawierają proszku do pieczenia. Podajcie je z bitą śmietaną i świeżymi owocami, a rodzina z pewnością będzie błagać was o dokładki. Gofry kojarzą się z wakacjami i wyjazdem nad morze. Przy każdym niemal deptaku stoi bowiem budka, w której można nabyć ten smaczny deser. Jego ceny są dość wysokie, zwłaszcza jeśli przeliczycie sobie, ile kosztuje was jeden gofr przygotowany własnoręcznie. I właśnie dlatego chcieliśmy was namówić na przygotowanie domowych gofrów. Nasz przepis z pewnością was zachwyci, bo gofry wychodzą lekkie, delikatne i to bez użycia proszku do pieczenia.
Masz ochotę na szybkie ciasto lub goście wpadli z niezapowiedzianą wizytą? Przygotuj lekkie jak obłok ciasto czereśniowe. Wystarczy zaledwie chwila, a podasz rewelacyjny deser na ciepło, który wspaniale smakuje podany z lodami lub filiżanką mocnej kawy.Do przygotowania ciasta czereśniowego potrzebujemy kilku prostych składników. Ciasto przypomina ciasto naleśnikowe, po zapieczeniu jest więc lekkie i puszyste jak obłok. Do przygotowania deseru potrzebujemy również formy żaroodpornej lub kilku mniejszych kokilek do pieczenia w piekarniku.Po upieczeniu ciasto podajmy od razu, oprószmy je jedynie cukrem pudrem. Tak podany deser z czereśniami prezentuje się fantastycznie. Naprawdę nie ma nic lepszego do kawy, czy herbaty w letni, upalny dzień.Samo ciasto możemy również nieco urozmaicić. Jeśli mamy ochotę na czekolady deser z czereśniami, do masy dodajmy oryginalne kakao, a po upieczeniu będziemy mieć czekoladowe ciasto z owocami. Do ciasta czereśniowego możemy również podać gałkę lodów waniliowych.
Przygotowanie ciasta na pierogi będzie proste, gdy wybierzemy odpowiednie składniki. Jednym z ważniejszych produktów jest masło. Dzięki niemu masa uzyskuje właściwą miękkość i lepiej się skleja. Niektórzy zastępują je margaryną, lecz zmiana ta może mieć przykre konsekwencje. Nie warto ryzykować. Idealne ciasto na pierogi jest elastyczne, łatwo się zlepia i nie twardnieje po ugotowaniu. Odpowiednią konsystencję masy uzyskamy, gdy dobierzemy właściwe proporcje oraz składniki wysokiej jakości. Szczegóły przyrządzania bazy do tego pysznego rarytasu zdradzamy w naszej nowej recepturze.
Chleb tygrysi jest świetnym pomysłem na domowe pieczywo, które podane na śniadanie lub inny posiłek, oczaruje wszystkich domowników. Chleb smakuje jak marzenie i wygląda bardzo egzotycznie. Poznaj prosty przepis na chleb tygrysi, nie ma sobie równych.Domowe wypieki smakują rewelacyjnie, są doskonale wypieczone, chrupiące, delikatne. Chleb tygrysi przygotowany z mąki pszennej nie dość, że jest pyszny i delikatny, to jeszcze wygląda obłędnie. Takiego chleba nie kupimy w piekarni.Chleb tygrysi swoją nazwę zawdzięcza specjalnej paście, która pod wpływem wysokiej temperatury tworzy chrupiącą, rozwarstwioną masę, przypominającą właśnie tygrysie cętki. Pastę przygotujemy z drożdży, mąki ryżowej i oleju sezamowego.Do przygotowania chleba wykorzystajmy dobrze zmieloną mąkę, najlepiej typu 650. Mąka ta doskonale nadaje się do domowych wypieków na bazie drożdży. Wyrobione ciasto musi odpoczywać dwa razy, aby zwiększyło swoją objętość- to sekret puszystego chleba.
Pomysł na lekki i pełen smaku deser na lato? Wykorzystaj sezon na pyszne owoce i przygotuj sernik bez pieczenia na spodzie z herbatników z arbuzowo-truskawkową nutą. Cała blacha zniknie jeszcze tego samego dnia.Sernik na zimno z musem arbuzowo- truskawkowym jest deserem idealnym do kawy w upalne dni, kiedy żar leje się z nieba. Słodki, kruchy spód, puszysta i lekka masa z serków waniliowych i mascarpone oraz orzeźwiający mus owocowy to połączenie, którego musisz spróbować.Sernik bez pieczenia ma rewelacyjny smak, nie jest ani za słodki, ani za kwaśny. Herbatniki z pianką serową i musem z owoców doskonale się łączą i sprawiają, że deser znika błyskawicznie. Możesz przygotować również sernik na zimno na zwykłych biszkoptach, efekt końcowy pozostanie bez zmian.Deser wstaw do lodówki na minimum 6 godzin, aby masy dobrze stężały. Chwilę przed podaniem udekoruj sernik świeżymi truskawkami lub liśćmi mięty. Możesz również dodatkowo wyłożyć brzegi ciasta wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałowymi.
Zamienniki jajek są coraz bardziej popularne, nie tylko w kuchni wegańskiej. Nie dość, że doskonale wiążą wszystkie składniki, to nadają wypiekom słodyczy, orzechowej nuty lub sprawiają, że ciasta nie są suche w środku.Jajka, podobnie jak mąka, są produktami, bez których nie wyobrażamy sobie przygotowywania ciast, muffinek i innych wypieków. Jajka możemy jednak bez problemu zamienić na inne produkty, które wykazują takie same właściwości i doskonale łączą składniki.Najskuteczniejszymi zamiennikami jajek jest siemię lniane, nasiona chia, dojrzały banan i mus jabłkowy. Któryś z tych produktów na pewno jest w Twojej kuchni i dzięki niemu upieczesz wyśmienite ciasto, nawet kiedy nie masz w spiżarni jajek.Do biszkoptów, naleśników i kruchych ciast dobrze sprawdzi się siemię lniane i nasiona chia. Banan i mus jabłkowy będą doskonałe do przygotowania brownie, mufinek, chleba i babki.
Pasztet jajeczny z cebulą i papryką jest doskonałym pomysłem na szybkie śniadanie dla całej rodziny. Wystarczy, że połączysz ze sobą wszystkie składniki i zapieczesz w piekarniku, a gotowy pasztet zachwyci nawet najbardziej wymagającego smakosza.Potrawy z jajek zawsze są świetnym pomysłem na śniadanie. Przygotujemy z nich między innymi pyszną jajecznicę, lekkie placuszki, omlet i właśnie pasztet jajeczny. Pasztet z dodatkiem warzyw, żółtego sera i aromatycznego szczypiorku za każdym razem znika z talerzy.Jeśli szukasz pomysłu na szybkie i pożywne śniadanie, to pasztet z jajek jest właśnie dla Ciebie. Przygotujesz go w zaledwie kilka minut, a sprawisz wszystkim pyszną niespodziankę. Oprócz jajek potrzebujesz kilku podstawowych składników i pasztet po około 40 minutach pieczenia będzie gotowy.Do pasztetu z cebulą i papryką możesz dodać również inne warzywa, np. pomidory, cukinię, oliwki. Wszystkie składniki doskonale komponują się z delikatnymi i puszystymi jajkami, tworząc rewelacyjne danie. Pamiętaj jednak, że nawet najbardziej starannie przygotowany pasztet nie będzie smaczny, kiedy przygotujesz go z nieświeżych jajek- poznaj 4 szybkie sposoby na sprawdzenie świeżości jajek.
Chcesz sprawić najbliższym pyszną niespodziankę? Przygotuj pierogi z truskawkami na słodko. Pierogi będą jeszcze smaczniejsze, kiedy przygotujesz ciasto w nieco inny sposób i dodasz do niego łyżeczkę kakao i cukru wanilinowego. Prośby o dokładkę są gwarantowane.Pierogi na słodko z owocami sezonowymi to smak mojego dzieciństwa. Domowe, cienkie i delikatne ciasto w połączeniu z truskawkami, jagodami, wiśniami lub malinami, podane z odrobiną kwaśnej śmietany i cukrem to jedno z najlepszych dań w upalne dni.Ciasto wyrabiam ręcznie i dzielę je na dwie równe porcje, następnie do jednej dodaję kakao i cukier wanilinowy. W ten sposób otrzymuję pierogi w dwóch kolorach i o różnym smaku- białe, delikatne i ciemne, które mają wyraźną, czekoladową nutę.Pierogi na słodko z dodatkiem truskawek i kakao często pojawiały się w moim domu, kiedy byłam dzieckiem i do tej pory robię je sama, ponieważ uwielbiam ich wyjątkowy smak. Sekretem idealnie miękkich pierogów jest dobrze wyrobione i rozwałkowane ciasto.Jeśli nie rozwałkujesz dobrze masy lub składniki nie będą dobrze wymieszane, pierogi po ugotowaniu będą smakować jak mąka, będą twarde i miejscami nawet surowe, dlatego poświęć trochę więcej czasu na dokładnie przygotowanie ciasta.