Wiesz, jak zrobić idealne ciasto na pierogi? Idealne, czyli elastyczne, miękkie, które nie klei się do wałka i łatwo daje się lepić? By je przygotować, nigdy nie pomijaj jednego składnika, którym jest masło. Dzięki niemu ciasto nie tylko będzie miało piękny, naturalny zapach, ale też zyska niepowtarzalne właściwości. Ciasto jest podstawą pierogów. Gdy bowiem ciasto nie będzie takie, jak trzeba, pierogów nie uratuje nawet najlepszy farsz. Jest bowiem duża szansa, że w czasie gotowania nadzienie wypłynie albo po ugotowaniu ciasto będzie zbyt twarde. Warto więc dołożyć starań, by zrobić dobrej jakości ciasto.Od czego zależy jakość ciasta na pierogi? Z pewnością od mąki, bo jest ona jego głównym składnikiem. Do zarabiania ciasta warto też użyć dobrze ciepłej wody, która nada ciastu odpowiedniej elastyczności. Istotnym dodatkiem jest też tłuszcz, który zwiększa wilgotność ciasta i daje mu pożądaną miękkość. Można sięgnąć po olej, jednak my użyliśmy masła. Efekt jest naprawdę wyśmienity.
Domek Baby Jagi to idealny deser na lato. Herbatniki z pyszną masą serową z dodatkiem wanilii i aromatu pomarańczowego to rewelacyjne połączenie. Poznaj przepis na domek Baby Jagi, czyli kultowy deser z czasów PRL-u. Nie ma lepszego deseru bez pieczenia na lato.Lubię wracać do smaków z dzieciństwa, ponieważ przywołują wspaniałe wspomnienia. Jednym z deserów, które uwielbiałam, jest właśnie domek Baby Jagi. Herbatniki ułożone na kształt chatki z dodatkiem pysznego kremu z sera białego i gęstej polewy czekoladowej rozpływają się w ustach.Do przygotowania masy serowej wykorzystajmy produkty, które były dostępne w czasach PRL-u, czyli twaróg, cukier, aromat pomarańczowy i cukier wanilinowy, to właśnie dzięki nim smak dzieciństwa nie ulegnie zmianie.Polewę czekoladową przygotujmy z tabliczki gorzkiej czekolady. Czekolada szybciej i lepiej się rozpuści, kiedy do kąpieli wodnej dodamy 2 łyżki mleka. Domek Baby Jagi bez pieczenia najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy wszystkie składniki masy serowej dobrze się połączą.Wracając do smaków z dzieciństwa nie mogę zapomnieć o pysznych i delikatnych pierogach z truskawkami oraz zupie owocowej. Latem nie jadłam praktycznie nic innego. Każde danie, które zawiera truskawki
Serwujemy wam błyskawiczny przepis na ciasto bez pieczenia z 3 składników. Zrobicie je dosłownie w chwilę dzięki naszym poradom, a cała rodzina będzie się nim zajadać. Nasz deser będzie wprost idealny na upał — nie potrzebujecie do niego piekarnika i jest orzeźwiający. Najpopularniejsze ciasto bez pieczenia to chyba sernik na zimno. Przepis na niego znacie od dawna. Dziś postanowiliśmy odmienić nieco tę starą recepturę i przygotować nie sernik, ale bardziej jogurtowiec bez pieczenia. Będzie delikatniejszy i mniej kaloryczny, a do jego zrobienia wystarczą trzy składniki.
Poznajcie pięć największych błędów, jakie popełniamy podczas przygotowywania i pieczenia ciasta. Potrafią na tyle skutecznie popsuć smak wypieku, że aż odechciewa się go jeść. Wiele z nich prowadzi bowiem do zakalca. A sami przyznacie, że twarde, zbite ciasto nie tylko wygląda nieapetycznie, ale też jest niesmaczne. Wielbiciele ciast najchętniej wybierają domowe wypieki. Te bowiem smakują najlepiej. Jednak pieczenie ciast nie zawsze kończy się sukcesem. Czasami ciasto wychodzi z zakalcem i trudno znaleźć na nie amatora. Nic dziwnego, taki wypiek nie wygląda zachęcająco, a jeszcze gorzej smakuje. Jak więc ustrzec się przed błędami w czasie pieczenia ciast?
Kwiaty czarnego bzu w cieście naleśnikowym są świetnym pomysłem na przekąskę dla całej rodziny. Mają delikatny, słodki smak w wyczuwalną nutą wanilii i melisy, są przepyszne, lekkie i rozpływają się w ustach. Poznaj przepis na zachwycające kwiaty czarnego bzu w cieście.W lasach, na łąkach, parkach, ogrodach pięknie zakwitły kwiaty bzu. Już dziś możesz wybrać się na spacer z dala od ulic i miasta i zerwać całe baldachy. Część z nich zostaw na przystrojenie salonu, z reszty przygotuj pyszną dla całej rodziny.Dlaczego lepiej nie zrywać kwiatów przy drodze i blisko domów? Przede wszystkim chodzi o spaliny. Toksyczne substancje osadzają się nie tylko na bzie, ale i innych roślinach. Jeśli więc chcesz nazbierać np. bez na placki, szczaw do zupy, babkę lancetowatą do syropu, wybierz łąkę położoną z dala od ludzi. Wtedy będziesz miał pewność, że przygotowana przez Ciebie potrawa nie będzie skażona toksycznymi substancjami. Kwiaty bzu przed smażeniem w cieście odstaw na godzinę, żeby powychodziły z nich wszystkie żyjątka.Wykorzystaj sezon i przygotuj również syrop z kwiatów czarnego bzu. Syrop jest doskonały zimą jako naturalny środek do walki z przeziębieniem i grypą. Wzmacnia również odporność, a herbata z dodatkiem słodkiego syropu smakuje rewelacyjnie.
Ciasto góra lodowa to idealny deser bez pieczenia dla całej rodziny. Masa budyniowa przełożona herbatnikami z dodatkiem biszkoptów i słodkiej polewy czekoladowej tworzą ciasto, którego musisz spróbować. Poznaj przepis na przepiękne ciasto bez pieczenia góra lodowa.Ciasta bez pieczenia cieszą się coraz większą popularnością. Nic dziwnego, są pyszne, a ich przygotowanie trwa o wiele krócej niż tradycyjne pieczenie. Ciasto góra lodowa jest doskonałym deserem do kawy, a zrobisz je bardzo szybko z kilku prostych składników.Góra lodowa swoją nazwę zawdzięcza polewie czekoladowej, która pięknie zastyga na powbijanych pod kątem biszkoptach. Całe ciasto ma doskonały smak, jest słodkie, waniliowe z aksamitną polewą przygotowaną z prawdziwej czekolady. Dosłownie rozpływa się w ustach.Ciasto będzie doskonałą niespodzianką dla najbliższych, a także na wizytę gości i spotkanie z przyjaciółmi. Mocno schłodzony deser smakuje wybornie podany z filiżanką czarnej, mocnej kawy. Jeśli szukasz pomysłu na równie pyszne ciasto bez pieczenia- tu poznasz przepis na ekspresowe ciasto maxi king z orzechami, kajmakiem i kremem z mascarpone.
Pomysł na deser, który z pewnością zaskoczy i oczaruje wszystkich domowników i gości? Przygotuj leguminę, czyli staropolski deser z jajek i mąki. Ciasto po ugotowaniu jest puszyste, wyrośnięte, a podane z sosem malinowym smakuje obłędnie. Poznaj kultowy, staropolski przepis z 1871 roku na leguminę.Legumina to słodki, bardzo popularny dawniej deser z jajek i mąki, który konsystencją przypominał nieco pudding. Leguminę podawało się z sosem owocowym jako danie po głównym obiedzie. Jeśli nigdy nie próbowałeś tego staropolskiego deseru, koniecznie musisz go przygotować.Leguminę przygotujesz w bardzo prosty sposób z kilku podstawowych składników. Bardzo istotne są tu również foremki. Leguminę przygotuj najlepiej w kokilkach, ponieważ masę trzeba poddać obróbce termicznej. Deser po 40 minutach gotowania na wolnym ogniu jest gotowy do jedzenia.Kokilki z leguminą podaj od razu, ponieważ już po 10 minutach pięknie wyrośnięte ciasto zaczyna opadać. Deser polej sosem z owoców sezonowych, np. malin, czy truskawek. Jeśli chcesz wykorzystać mrożone owoce, przed przygotowywaniem leguminy rozmroź je w temperaturze pokojowej.Jeśli szukasz pomysłu na pyszny, sezonowy deser- tu poznasz przepis na szarlotkę z budyniem i rabarbarem, rozpływa się w ustach.
Kruszonka to taka przysłowiowa wisienka na torcie niemal każdego ciasta. Zapieczona staje się chrupiąca, słodka i sprawia, że wszystkie wypieki smakują jeszcze lepiej i wyglądają przepięknie. Jak zrobić najlepszą kruszonkę do ciast? Sekretem są odpowiednie proporcje.Lista ciast, do których możemy przygotować kruszonkę, jest naprawdę długa- ciasta drożdżowe, kruche, biszkoptowe, z jabłkami, śliwkami, malinami, truskawkami, rabarbarem, a nawet serniki czekoladowe. Wystarczy, że do kruszonki dodasz kakao.Kruszonka, mimo tego, że robiona wyłącznie z mąki, masła i cukru, czasem jest zbyt wodnista lub zbyt gęsta i zamiast ładnie się kruszyć, zaczyna się rwać i jest niedopieczona. Jest jednak na to sprawdzony sposób- odpowiednie proporcje składników.Pamiętaj, aby ciasto na kruszonkę chwilę schłodzić, zanim pokruszysz je na przygotowywanym cieście. Zimna masa łatwo się kruszy i zachowuje odpowiednią strukturę. Wystarczy 20 minut chłodzenia, a różnicę zauważysz od razu.Szukasz pomysłu na pyszne ciasto? Tu poznasz przepis na placek drożdżowy z truskawkami, rabarbarem i kruszonką, cała blacha zniknie w mgnieniu oka.
Zdarzyło wam się, że szarlotka nie wyszła, jak trzeba? Skorzystajcie z przepisu Magdy Gessler na domową szarlotkę. Ta receptura jest gwarancją doskonałego smaku i niebywałej kruchości. Ciasto wprost rozpływa się w ustach, bo kto, jak kto, ale Magda Gessler zna się na rzeczy. Szarlotka jest typowym jesienno-zimowym wypiekiem. Jednak niektórzy bez tego przysmaku nie mogą długo wytrzymać, dlatego pieką szarlotki przez cały rok. My też do nich należymy, zwłaszcza że mamy jeszcze mały zapas jesiennych jabłek. Nie nadają się już zbytnio do zjedzenia na przekąskę, ale do ciasta są wprost idealne.
Świeży ananas jest świetnym dodatkiem do deserów, ciast i dań wytrawnych. Samodzielnie jest lekką i pyszną przekąską, idealną w upalne dni. Dowiedz się, na co zwracać uwagę przy kupowaniu świeżego ananasa. Jak wybrać dojrzały i najsmaczniejszy ananas?Świeży ananas jest doskonałym dodatkiem do dań głównych, sałatek, deserów i ciast. Jest słodki, smaczny i dostarcza nam sporej dawki witaminy C i witamin z grupy B, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.Sałatka owocowa z dojrzałym, świeżym ananasem smakuje wybornie i jest doskonałym pomysłem na lekki i zdrowy podwieczorek. Ananas jest również świetnym dodatkiem do gofrów, naleśników, ciast. Ananas jest bardzo uniwersalnym i smacznym owocem.Ananas równie dobrze komponuje się z daniami wytrawnymi. Przygotujesz z niego pyszne curry z kurczakiem, karkówkę pieczoną, pieczony schab, kotlety schabowe z serem. Ananasa możesz również podać jako pyszny dodatek do grilla.
Racuchy lubi wielu smakoszy. Dobrze znany rarytas warto przygotować z dodatkiem budyniu. Masa nabierze przyjemnego aromatu, a po usmażeniu będzie lekka niczym chmurka. Placuszki zachwycą nawet najbardziej sceptycznych amatorów słodkiego specjału. Spróbujcie koniecznie. Racuchy zazwyczaj przygotowuje się z dodatkiem jabłek. Prezentowaliśmy wam już jednak inne wersje rarytasu np. taką z rabarbarem. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by owoce dodać dopiero po ich przyrządzeniu, a masę na placki uzupełnić o dodatek aromatycznego budyniu waniliowego. Będzie bardzo smacznie. Skusicie się?
Masz ochotę na lekkie, pyszne danie? Przygotuj wyborne naleśniki na bazie bursztynowego napoju. Są delikatne, o ciekawym smaku i z pewnością nikt się im nie oprze. Zrobisz je dosłownie w pół godziny. Naleśniki podaj na przykład z bitą śmietaną lub kulką lodów i sezonowymi owocami. Jeśli nie masz ochoty na długie pichcenie obiadu, przygotuj naleśniki. Może nie wszyscy będą zadowoleni z tak lekkiej potrawy, jednak wcale nie musi być ona mało sycąca. Wszystko zależy od tego, czym nadziejesz naleśniki. Jeśli więc masz np. mięso z rosołu, zrób z niego farsz dla bardziej głodnych. A tym, którzy wolą coś lekkiego, zaserwuj naleśniki z owocami i bitą śmietaną. Wszyscy będą zadowoleni. Dziś proponujemy małą odmianę naleśnikowego smaku. Dodajcie do ciasta pół na pół mleko i piwo. Dzięki temu naleśniki będą puszyste, lekkie i o ciekawym smaku. Jakim? To zależy, po jakie piwo sięgniesz. Jeśli wolisz gorzkawe, chmielowe wybierz piwo jasne. Gdy słodkawe, sięgnij po piwo ciemne. Możesz też użyć piwa smakowego i bezalkoholowego.
Pomysł na szybkie i pyszne ciasto z truskawkami, któremu nikt się nie oprze? Przygotuj ciasto na puszystym biszkopcie z masą serowo- truskawkową. Ciasto jest lekkie jak chmurka i rozpływa się w ustach. Poznaj przepis na deser z truskawkami dla całej rodziny, idealny do kawy.Biszkopt, delikatna i puszysta masa z serków homogenizowanych, truskawek i galaretek to rewelacyjne połączenie. Ciasto przygotujesz ekspresowo, a cała tortownica zniknie jeszcze szybciej. Jeśli też uwielbiasz sezonowe, słodkie owoce, to ten deser na stałe zagości w Twoim domu.Ciasto z truskawkami jest idealne zarówno do kawy w słoneczny dzień, jak i na wizytę gości i większe uroczystości. Biszkopt po upieczeniu zostaw w piekarniku na około 10 minut, po czym wyjmij do całkowitego ostudzenia, ale zostaw go w tortownicy.Masę serową przygotujesz błyskawicznie, a w połączeniu z tężejącymi galaretkami nabierze ładnego koloru truskawek i będzie jeszcze smaczniejsza. Pamiętaj, aby nie wlać za dużej ilości wody do galaretek, ponieważ masa nie stężeje tak, jak powinna.Przygotuj również obiad na słodko z owocami sezonowymi- tu poznasz przepis na pierogi z truskawkami, podaj je z cukrem i kwaśną śmietaną, a sprawisz bliskim przepyszną niespodziankę.
Szarlotka bez wyrabiania jest rewelacyjnym ciastem dla całej rodziny. Delikatne, puszyste ciasto z dodatkiem kaszy manny rozpływa się w ustach, a jego niepowtarzalny smak zawdzięczamy jabłkom i nucie wanilii i cynamonu. Poznaj przepis na błyskawiczną szarlotkę bez wyrabiania. Nie ma szybszej.Jabłecznik i szarlotkę zwykle przygotowujemy na biszkopcie lub kruchym spodzie, a ciasta wyrabia się dość długo, przez co przygotowanie tradycyjnego placka jest czasochłonne. Jest jednak na to świetny sposób- szarlotka bez wyrabiania. Wystarczy, że połączysz suche składniki i przełożysz nimi starte na tarce i przesmażone z cynamonem jabłka, a ciasto będzie doskonale wyrośnięte, wilgotne i przepyszne. Jabłka po starciu musisz odsączyć z nadmiaru soku, nie pozbywaj się go jednak zupełnie. To właśnie sok jest łącznikiem wszystkich składników.Kasza manna jest świetnym dodatkiem do ciast, kremów i dań głównych, np. kopytek, kotletów mielonych i placków ziemniaczanych. Każda potrawa jest bardzo puszysta i smaczna, koniecznie musisz spróbować.
Napoleonka bez pieczenia jest pyszną odsłoną dobrze znanego deseru, która idealnie sprawdzi się w sytuacji, gdy nie mamy piekarnika albo czasu, by angażować się w przyrządzanie smakołyku z ciasta francuskiego. Będzie równie smaczny, co tradycyjny. Sprawdźcie koniecznie. Napoleonka bez pieczenia jest kolejnym — po smakowitych propozycjach inspirowanych znanymi słodyczami takich jak deser 3Bit czy pyszne Raffaello — deserem, którego przygotowanie nie będzie wymagało ogromnego doświadczenia kulinarnego. Wypełniony budyniem rarytas skradnie niejedno serce. Spróbujecie?
Orzechy włoskie i laskowe są pyszną przekąską i dodatkiem do wielu ciast i dań. Jak jednak poradzić sobie z twardą łupinką, kiedy nie mamy dziadka do orzechów? Poznaj kilka skutecznych trików na obieranie orzechów. Jak łatwo rozłupywać orzechy bez dziadka do orzechów?Zwykle, kiedy nie mamy dziadka do orzechów, sięgamy po młotek, tłuczek do mięsa lub praskę do czosnku. Tak obrane orzechy często są pokruszone. Na szczęście jest jeszcze kilka sposób na obranie orzechów bez naruszenia ich struktury i kształtu- obróbka termiczna.Wysoka temperatura doskonale zmiękcza twarde łupinki orzechów, dzięki czemu bez problemu obierzemy je przy pomocy małego nożyka lub nawet ręcznie. Traktowanie wrzątkiem i pieczenie orzechów działa zarówno na orzechy laskowe, jak i twarde orzechy włoskie.Orzechy włoskie i laskowe to niezwykle smaczne i zdrowe orzechy. Są świetnym dodatkiem do deserów lodowych, ciast i dań głównych. Orzechy to przede wszystkich źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, które pozytywnie wpływają na cały organizm.Jeśli masz ochotę na pyszne ciasto z orzechami- tu poznasz przepis na ciasto z jabłkami i orzechami włoskimi. Deser oblany domową polewą czekoladową smakuje fenomenalnie.
Jeśli uważacie ciasto drożdżowe za pracochłonne, teraz zmienicie zdanie na ten temat. Poznajcie przepis Ewy Wachowicz na najprostsze ciasto drożdżowe bez wyrabiania. Ręczymy, że nie ma łatwiejszego ciasta, bo tu nie używa się nawet miksera. Dorzucie do niego sezonowe owoce, posypcie kruszoną i upieczcie. Po godzinie wyborny łakoć będzie gotowy. Ciasto drożdżowe jest smaczne i lekkostrawne. Jednak niektórzy mają opór przed jego przygotowaniem. Dlaczego? Chodzi oczywiście o długie, ręczne wyrabianie i o czas potrzebny do wyrastania. Ewa Wachowicz skutecznie omija jednak proces wyrabiania ciasta, bo jedynie przesypuje składniki w misce. A gdy ciasto wyrośnie, pozostaje tylko jego upieczenie.
Większość przepisów na ciasto przewiduje użycie masła lub oleju. Niestety tłuszcze te są bardzo kaloryczne. Co więc dodać do ciasta zamiast oleju? Bez problemu możecie sięgnąć po zdrowszy, mniej kaloryczny zamiennik, którym jest jogurt naturalny. Użyjcie go raz, a docenicie wilgotność i lekkość wypieku.Najpopularniejszymi tłuszczami dodawanymi do ciast jest masło, margaryna i olej. Pełnią one w wypiekach ważną funkcję, niestety są też bardzo kaloryczne. 100 g każdego z tych produktów dostarcza średnio ok. 700 kcal. Osoby dbające o linię unikają więc ciast, bo połączenie tłuszczu i cukru niestety nie służy sylwetce, ani zdrowiu. Czym więc zastąpić tradycyjne tłuszcze?
Jak odpowiednio rozbijać jajka, aby nie przedostały się do nich skorupki? Wiele osób popełnia podstawowy błąd- rozbija jajka o ostre krawędzie. Poznaj skuteczny sposób na rozbijanie jajek, koniec z wyciąganiem kawałków twardych skorupek i rozlanym na blacie białkiem.Rozbijasz jajka o ostre krawędzie lub kilkoma słabymi uderzeniami? To podstawowy błąd, przez który masz później dodatkową pracę w postaci wyjmowania mikroskopijnych odłamków skorupek. Możesz tego uniknąć, stosując bardzo prostą zasadę.Często jajka pękają również w taki sposób, że biało i żółtko wylewają się nie do miski, a na blat, przez co zamiast skupić się na przygotowywaniu dania lub ciasta, musimy dokładnie je najpierw dokładnie posprzątać.Nie tylko rozbijanie jajek ma znaczenie. Najważniejsza jest ich świeżość. Data przydatności do spożycia nie powinna być jedynym wyznacznikiem- dowiedz się, jak rozpoznać, czy jajka są świeże. Świeże produkty będą najsmaczniejsze i najlepiej sprawdzą się do przygotowania jajecznicy i innych potraw.
Sanepid ogłosił dziś pilny komunikat. W popularnym produkcie stwierdzono bowiem obecność alergenu. Przekazujemy wam szczegółowe informacje dotyczące niebezpiecznego produktu, którym są popularne pierniki. Przeczytajcie, bo wszyscy klienci powinni być świadomi, ewentualnego zagrożenia. Ostrzeżenia publiczne są regularnie i szybko wydawane przez Główny Inspektorat Sanitarny. Czas ma tu duże znaczenie, bo szybki przekaz może zapobiec zatruciom pokarmowym, alergiom czy innym niepożądanym skutkom zjedzenia zanieczyszczonego produktu. Sprawdźcie, jaki produkt jest obecnie wycofywany z rynku.
Pączki nie należą do lekkich deserów. Przygotowanie ich w piekarniku może jednak sprawić, że nie będą aż tak obciążające. Zrobienie ich też jest nieco prostsze niż w przypadku wyrobów smażonych. Zdecydowanie warto się skusić — zjemy z przyjemnością, a bliscy będą zachwyceni słodką przekąską. Spróbujecie? Po pączki najchętniej sięgamy w Tłusty Czwartek. Obok faworków, są jednym z bardziej popularnych słodyczy tego dnia. Jeśli jednak macie na nie chęć poza „sezonem”, a na myśl o smażeniu rarytasu chcecie zrezygnować, koniecznie sprawdźcie nasza nową recepturę. Lekki i pyszny deser jest na wyciągnięcie ręki.
Ciasto drożdżowe z kruszonka i śliwkami to prawdziwa gratka dla każdego smakosza. Puszyste, wyrośnięte ciasto z dodatkiem owoców sezonowych zapieczonych pod słodką kruszonką wprost rozpływa się ustach. Poznaj przepis babci na ciasto drożdżowe z kruszonką, jest idealne do kawy.Ciasta drożdżowe są wręcz stworzone do zapiekania ich z sezonowymi owocami. Drożdżowiec z kruszonką będzie smakował bosko z truskawkami, rabarbarem, jagodami, wiśniami, malinami i śliwkami. Koniecznie musisz spróbować każdej wersji.Ciasto ze śliwkami jest wyrośnięte, delikatne, a smak owoców doskonale uzupełnia jego smak i sprawia, że drożdżowiec nie jest suchy w środku. Ciasto drożdżowe koniecznie musi mieć również kruszonkę. Słodka posypka z cukru, mąki i masła po zapieczeniu tworzy doskonałe wykończenie ciasta.Pamiętaj, aby przed przygotowaniem ciasta zrobić zaczyn drożdżowy. Drożdże nie wyrosną, jeśli dodasz do nich za zimne lub za gorące produkty. Masło i jajka muszą mieć temperaturę pokojową, mleko natomiast musi być ciepłe, ale również nie za gorące, ponieważ zabije drożdże, przez co ciasto nie urośnie.Ze śliwkami przygotujesz nie tylko ciasta, ale i owsiankę na śniadanie i dania główne- tu poznasz przepis na wyśmienite pierogi ze śliwkami na słodko, rozpływają się w ustach.
Jak rozwiązać problem zbrylonego cukru? Wystarczy dodać do torebki lub pojemnika kawałek chleba, a po chwili cukier wróci do poprzedniego stanu i będzie idealnie sypki. Dowiedz się również, jak przechowywać cukier, aby się nie zbrylił.Zbrylony cukier w cukiernicy lub torebce to niestety częsty problem. Duża wilgotność pomieszczenia, stawianie cukiernicy blisko kuchenki gazowej lub przypadkowe zalanie produktu wodą to główne przyczyny powstawania grudek i zbrylenia słodkiego produktu. Cukier przechowujmy w szklanych pojemnikach do tego przeznaczonych. Słoiki do cukru na pokrywce mają umieszczoną gumkę, która doskonale uszczelnia i tym samym nie dopuszcza do przedostania się wilgoci i wody do środka. Nie tylko cukier wymaga odpowiedniego przechowywania. Poznaj najlepszy sposób przechowywania soli, dzięki któremu popularna przyprawa będzie idealnie sypka i nie powstaną w niej grudki.
Szukacie inspiracji na pyszny wypiek? Proponujemy proste ciasto z jabłkami według przepisu siostry Anastazji. Doskonale smakuje i efektownie wygląda. Skusi się na nie każdy, nawet ten, co ogólnie za słodkościami nie przepada. Podajcie kawałek tego przysmaku do kawy lub herbaty, a dzień od razu zrobi się przyjemniejszy. Siostra Anastazja jest kulinarnym przewodnikiem wielu osób. Jej przepisy cieszą się w naszym serwisie dużym powodzeniem. Dlatego dziś też sięgnęliśmy po jej recepturę. Tym razem na ciasto z dodatkiem jabłek. Jest proste, ale jak to u siostry Anastazji, niebanalne. Z pewnością zaskoczycie nim rodzinę i gości.
Krokiety są jedną ze smaczniejszych form podania naleśników. Aby obtoczone w bułce tartej ciasto wypełnione ulubionym farszem po usmażeniu było chrupiące i nie pękało, trzeba zachować kilka zasad. Jedną z nich jest dokładne połączenie składników. Najłatwiej dokonać tego, gdy mają one zbliżoną temperaturę. Sprawdźcie, co jeszcze może wpłynąć na efekt. Krokiety stanowią jedną z bardziej czasochłonnych i wymagających dokładności potraw. Są jednak niezwykle smaczne. Warto podjąć wysiłek i przygotować je w domu. Jeżeli doprowadzimy jajka i mleko do temperatury pokojowej ich połączenie z mąką, olejem i wodą będzie prostsze. Dodatkowo, smażąc pozbawioną grudek, jednolitą masę na niewielkim ogniu, przyrządzimy ciasto elastyczne i niezwykle delikatne, w które z łatwością zawiniemy dowolny farsz. Nie będzie szansy, by przypadkiem je przypalić i zniweczyć starania. Koniecznie spróbujcie.
Cytryniak, inaczej cytrynowe tiramisu, to błyskawicznie ciasto bez pieczenia, które zachwyci swoim smakiem wszystkich gości. Przygotowane na biszkoptach jest lekkie, słodkie i ma wyraźną, cytrynową i orzeźwiającą nutę. Poznaj przepis na pyszny i banalny cytryniak.Cytryniak to ciasto, które mogłabym jeść dziennie. Nasączone biszkopty z aksamitnym kremem na bazie cytryny i masła, wprost rozpływają się w ustach. Kruche ciastka nasącz zimną, mocną herbatą lub rumem, w zależności od tego, czy wolisz delikatny, czy bardziej wyraźny deser.Krem do cytryniaka przygotujesz z kilku prostych składników i bez dodatku żelatyny. Krem jest aksamitny i lekki jak chmurka, a przy tym bardzo cytrynowy i świeży. Cytryniak jest idealnym pomysłem na ciasto dla całej rodziny i szybki deser na zimo w upalne dni.Szukasz pomysłu na pyszne i lekkie ciasto bez pieczenia? Przygotuj szarlotkę z budyniem na spodzie z kruchych ciasteczek. Jest lekka, pyszna i pełna smaku. Ciasta bez pieczenia to doskonała alternatywa dla tradycyjnych wypieków. Są równie pyszne, a o wiele szybsze w przygotowaniu.
Jeśli szukacie przepisu na wyborny, sezonowy łakoć, mamy dla was świetną propozycję. Przygotujcie ciasto truskawkowe z przepisu żony Jakuba Kuronia. Wypiek ten ma rewelacyjny smak, a jego przygotowanie nie zajmie wam dużo czasu. Niestety, gdy wystygnie, błyskawicznie zniknie z talerzyków. Jakie ciasto dziś upiec? Można sernik, można piernik, ale o wiele lepiej przygotować ciasto sezonowe. Na przykład takie z dodatkiem truskawek. Wszystkich z pewnością skusi jego aromat, a i w smaku jest doskonałe. Dziś proponujemy wam przygotować ciasto truskawkowe według przepisu żony Jakuba Kuronia.
Macie pod ręką ser twarogowy, jajka i białą czekoladę? Dobrze się składa, bo możecie z nich zrobić idealnie puszysty i wyrośnięty sernik z 3 składników. Nie potrzeba już niczego więcej. Skorzystajcie więc z naszego przepisu i przygotujcie w niecałą godzinę małe, słodkie co nieco na weekend.Sernik to jedno ze smaczniejszych i pożywniejszych ciast. Można je upiec na kruchym spodzie, na ciastkach lub w ogóle bez spodu. I właśnie ten ostatni sernik proponujemy wam upiec dzisiaj. Będzie delikatny i puszysty, choć do jego przygotowania użyjemy tylko trzech składników.