Sernik szachownica na ciemnym biszkopcie to pyszne i efektowne ciasto, idealne na spotkania z rodziną i przyjaciółmi. Sernik kakaowo- waniliowy jest jest puszysty i delikatny jak chmurka, dlatego cała blacha znika w jeden dzień. Poznaj przepis na wyśmienity sernik szachownica.Sernik szachownica swoją nazwę zawdzięcza ładnemu ułożeniu ciasta, które po upieczeniu przypomina właśnie matę gry w szachy. Słodki, ciemny biszkopt przekładany lekką masą sernikową wprost rozpływa się w ustach. Sernik szachownica jest pięknie wyrośnięty i bardzo puszysty.Na początku zrób biszkopt i dobrze go ostudź, dopiero później przygotuj masę serową, którą będziesz wypełniać pokrojone w paski ciasto. Po upieczeniu sernika zostaw go w piekarniku na około 30 minut, niech stygnie przy lekko uchylonych drzwiach.Jeśli wyjmiesz ciasto z piekarnika od razu po upieczeniu, sernik może opaść lub popękać. Po ostudzeniu oprósz sernik cukrem pudrem lub udekoruj polewą czekoladową. Często dzielę ciasto na pół i część dekoruję cukrem, część polewą. Jeśli szukasz pomysłu na pyszne ciasto do kawy- tu poznasz przepis na puszysty sernik krakowski z rodzynkami.
Tort owocowy siostry Anastazji to pomysł na niezwykły deser, który swoim wyglądem i smakiem zachwyci całą rodzinę i wszystkich gości. Ciasto waniliowe, kakaowe, kokosowe i orzechowe przełożone jest masą budyniową wiśniową, brzoskwiniową i ananasową. Poznaj przepis na wyśmienity tort owocowy siostry Anastazji.Tort owocowy to zawsze świetny pomysł na deser, zarówno na urodziny, ważniejsze uroczystości, święta, jak i pyszne ciasto w weekend dla najbliższych. Tort owocowy siostry Anastazji jest dość czasochłonny, jednak naprawdę warto go przygotować i sprawić rodzinie przepyszną niespodziankę.Tort składa się z czterech blatów: waniliowego, kakaowego, kokosowego i orzechowego. Ciasta przekładane są masą budyniową z dodatkiem dodatkiem brzoskwiń i ananasów z puszki, a także z wiśniową galaretką. Tort jest bardzo kolorowy i bardzo owocowy.Siostra Anastazja słynie z pysznych ciast- tu poznasz przepis na roladę z jabłkami, jest lekka i pyszna.
Ciężko o lepszą śniadaniową pozycję, niż puszysty omlet, który pysznie komponuje się z poranną kawą. Co ciekawe, wcale nie potrzeba do niego żadnych jajek. Zachwycający delikatnością omlet można wykonać przy użyciu 3 tanich składników - banana, odrobiny mąki oraz szklanki mleka. Praktycznie każdy z nas lubi od czasu do czasu zjeść na śniadanie puszysty jak chmurka omlet, który dosłownie rozpływa się w ustach. Zwykle jego podstawą są jajka, do których wrzuca się resztę dodatków. Istnieją jednak metody, aby całkowicie zrezygnować z konieczności korzystania z jajek. Omlet na słodko można bowiem przyrządzić ze zgniecionego banana, wymieszanego z mąką oraz mlekiem. Takie śniadanie warto podać z szerokim wachlarzem dżemów i świeżych owoców do wyboru.
Czy planujecie zrobić dziś na śniadanie naleśniki? Możecie przetestować ciekawą recepturę, która doskonale sprawdzi się, chociażby wtedy, gdy nie będziecie mogli skorzystać z miksera. Poznajcie zaskakujący przepis na puszyste naleśniki z „butelki".Każdy zawsze chętnie zje naleśniki, choć nie każdemu chce się je przygotowywać. Fakt, smażenie zabiera trochę czasu. Jednak w weekend nie ma pośpiechu i można podogadzać domownikom. Dziś pokażemy wam, jak przygotować ciasto na naleśniki w butelce. Nie trzeba brudzić mieszadeł miksera i miski. Wystarczy duża, 1,5 lub 2-litrowa, plastikowa butelka.
Domowe pierogi, które się nie rozpadają? Przygotowanie dobrego ciasta nie będzie stanowiło problemu, jeśli skorzystacie z tradycyjnej receptury z 1920 roku. Wykorzystuje ona przesianą mąkę pszenną typu 450, z której ciasto zawsze wychodzi elastyczne i wytrzymałe. Koniecznie sprawdźcie ten sposób. Wyjaśnialiśmy już, dlaczego do ciasta na pierogi nie powinno się dodawać jajek i jak na jego konsystencję wpływa dodatek oleju. Idealne ciasto będzie delikatne, miękkie i zachowa swój kształt w czasie gotowania. Właśnie takie przyrzadzicie, kierując się wskazówkami z 1920 roku. Spróbujecie?
Ciasto śliwka w czekoladzie jest ciastem doskonałym. Puszyste, kakaowe ciasto przełożone słodkim kremem z kaszy manny i udekorowane gęstą polewą czekoladową ze śliwkami to ciasto, które pokocha każdy łasuch. Poznaj przepis na ciasto śliwka w czekoladzie.Śliwki dostępne są w naszych sklepach jesienią i zimą. Są smaczne, słodkie i przygotujesz z nich wiele pyszności: desery, ciasta, konfiturę, a nawet sosy do mięs. Śliwka w czekoladzie to doskonałe ciasto, które zdecydowanie poprawi Ci humor w chłodne, zimowe dni.Ciasto śliwka w czekoladzie to mocno czekoladowe ciasto przełożone delikatnym kremem i śliwkami obtoczonymi czekoladą, te smaki łączą się w pyszną całość. Blaty ciasta nasącz bardzo mocną herbatą lub nalewką śliwkową. Osobiście polecam nalewkę, ponieważ zdecydowanie podkreśla smak śliwek.Śliwki świetnie łączą się również z ciastem drożdżowym- tu poznasz przepis ciasto drożdżowe z kruszonką i śliwką.
Stosunkowo często zauważasz, że twoje ciasto drożdżowe opada, niezależnie od tego, co robisz? Prawdopodobnie popełniłeś popularny błąd, który przekreśla szanse na wyrośnięte ciasto drożdżowe. Mowa o otwieraniu piekarnika podczas pieczenia - wtedy nagle zmienia się temperatura i ciasto może zareagować opadnięciem. Ciasto drożdżowe jest częstym kompanem w czasie przerwy na kawę lub herbatę, a pyszne drożdżówki ochoczo są jedzone jako szybka przekąska. Warto wiedzieć więc co zrobić, aby już nigdy żadne ciasto z drożdżami nie opadło. Podstawą jest przede wszystkim nieotwieranie piekarnika podczas pieczenia, aby nie doszło do wahań temperatury. Warto także ściśle pilnować czasu wyrastania - jeśli ciasto zwiększy swoją objętość zbyt mocno, ryzyko opadnięcia drastycznie się zwiększa. Dobrym pomysłem jest również ograniczenie ilości dodatków, gdyż ciasto drożdżowe może utrzymać jedynie określony ciężar.
Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że istnieje możliwość zrobienia racuchów bez dodatku drożdży, jak i proszku do pieczenia. Żeby placki były puszyste, należy połączyć ciasto z pianą z białek, która skutecznie je napowietrzy. Niżej wyjawiamy całą recepturę na te pyszne racuchy z jabłkami. Racuchy bez proszku do pieczenia czy jajek mogą sprawiać z początku wrażenie, jakoby nie mogłyby się udać. Znamy jednak bardzo prosty i świetnie działający trik, który na zawsze sprawi, że więcej nie dodasz spulchniaczy do masy na placki. Drożdże oraz proszek do pieczenia mogą wywoływać reakcje alergiczne, dlatego zamiast nich wrzuć do ciasta pianę z białek. Z jej pomocą zrobisz puszyste racuszki, które zachwycą wszystkich twoich gości.
Dzisiejszy Tłusty Czwartek to świetna okazja do spróbowania nowatorskich pączków wypełnionych mięsem mielonym. Wytrawne pączki wyróżniają się chrupiącą skórką i wyjątkowo soczystym nadzieniem, które rozpływa się w ustach. Poniżej prezentujemy recepturę, w której krok po kroku wyjaśniamy, jak je przygotować. Pączki z mięsem mogą z pozoru wydawać się niecodziennym daniem, ponieważ większość z nas jest przyzwyczajona do słodkiej wersji. Wystarczy jednak jeden kęs, aby przekonać się, że ich smak jest wart całej włożonej w nich pracy. Dużą zaletą mięsnych pączków jest możliwość jedzenie ich na zimno, jak i na ciepło. Następnego dnia po ich usmażeniu można wygodnie odgrzać je w piekarniku nagrzanym do 160 stopni Celsjusza.
Choć makaron można z łatwością kupić gotowy w sklepie, nie może się on równać z przygotowanym własnoręcznie. Siostra Anastazja ma na niego własny przepis, który prezentujemy poniżej. Jej trikiem do uzyskania najlepszego efektu jest odłożenie pokrojonego, surowego makaronu na 30 minut, aby podsechł. Domowy makaron wyróżnia się przede wszystkim wyjątkowym smakiem, fakturą oraz szybkością gotowania. Dzięki użyciu naturalnych składników kluski mają intensywny smak i piękny kolor. Siostra Anastazja podczas sporządzania swojego makaronu, nigdy nie zapomina o odstawieniu go do przeschnięcia. Wystarczy 30 minut czekania, aby ciasto utraciło część wody i lepiej się gotowało, bez ryzyka przegotowania.
Tłusty Czwartek to idealna okazja na chwilowe zrezygnowanie z diety, aby móc zjeść pyszne łakocie. Lepiej się jednak pospieszyć, ponieważ dzień powoli się kończy i kolejna okazja na prawdziwą ucztę będzie dopiero za rok. Niżej prezentowany przepis na faworki wymaga od gotującego jedynie 10 minut na przygotowanie ciasta oraz kolejne 10 minut na smażenie, dzięki czemu zrobisz je błyskawicznie. Faworki w tradycyjnym wydaniu nie są prostym deserem. Z uwagi na twardość ciasta śmietanowego, trzeba poświęcić mnóstwo czasu i siły na wyrobienie i rozwałkowanie go. Ten przepis jest tego zupełnym przeciwieństwem. Decydując się na spróbowanie takich faworków, musisz zarezerwować wyjątkowo niewiele czasu. Wyrabianie ciasta trwa maksymalnie 10 minut, a smażenie drugie tyle, więc szybko można się cieszyć smakiem gotowych faworków.
Gofry to pomysł na słodkie śniadanie, podwieczorek i pyszną przekąskę dla dużych i małych. Gofry kojarzą nam się głównie z wakacjami i morzem, jednak w domu możesz w bardzo prosty sposób zrobić je samodzielnie, będą puszyste i pyszne. Jak zrobić perfekcyjne, puszyste gofry?Gofry to rewelacyjny deser, zarówno w letnie, upalne dni, jak i chłodne, zimowe wieczory. Gofry są puszyste, miękkie i jednocześnie delikatnie chrupiące, pięknie przyrumienione, słodkie z wyczuwalną nutą wanilii. Domowe gofry zrobisz w prosty sposób i będą tak puszyste, jak te z nadmorskiej budki. Wystarczy, że zastosujesz kilka ważnych porad, a ciasto będzie idealne. Do gofrów podaj ulubione dodatki, a zrobisz najbliższym pyszną niespodziankę. Jeśli szukasz pomysłu na domowy deser- tu poznasz przepis na hiszpańskie churros, czyli puszyste paluchy podawane z sosem czekoladowym, rozpływają się w ustach.
Wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez świeżego pieczywa, a zwłaszcza bez bułek. Doskonale smakują z serem, twarogiem czy dżemem. Jeśli jesteście fanami bułeczek, powiemy wam jak zrobić domowe bułki maślane. Dzięki temu będziecie mogli cieszyć się ich smakiem i świeżością bez wychodzenia z domu.Własnoręcznie przygotowane bułeczki mają same zalety. Robi się je z prostych składników, które zwykle macie w domowych zapasach. Nie zawierają żadnych zbędnych dodatków, są też superświeże, miękkie i pyszne. Najwięcej czasu zajmuje ich rośnięcie, co na szczęście was nie pochłania.
Nie ma nic gorszego podczas smażenia naleśników od przywierania ich do patelni. W takiej sytuacji można się nieźle zirytować - nikt w końcu nie lubi marnować jedzenia. Wystarczy jednak wsypać szczyptę soli na patelnię, a także przetrzeć ją kawałkiem słoniny. Dzięki temu każdy naleśnik będzie idealny. Naleśniki uwielbiane są na całym świecie i w wielu krajach można spróbować lokalnych wersji, często z bardzo egzotycznymi dodatkami. Za tak duży sukces potrawy odpowiada uniwersalność, gdyż można podać je wedle uznania. Jeśli często masz problem z przywieraniem ich do patelni podczas smażenia, zastosuj prosty trik. Na suchą i zimną patelnię wsyp sól, a następnie postaw naczynie na gazie. Gdy kryształki przestaną się poruszać, zdejmij je, a patelnię posmaruj plasterkiem słoniny. Taki zabieg zapewni ci kuchenny sukces.
Ciasto ze słonecznikiem i masą krówkową siostry Anastazji to pomysł na pyszny deser dla dużych i dla małych. Ciemny biszkopt z kakao przełożony kremem z budyniu i masy kajmakowej z dodatkiem prażonego słonecznika to fenomenalne połączenie smaków. Poznaj przepis na ciasto ze słonecznikiem i masą krówkową siostry Anastazji.Ciasto z prażonym słonecznikiem i masą kajkamową to pyszne i proste ciasto, które lubię piec, zwłaszcza jesienią i zimą, kiedy za oknem coraz mniej słońca i coraz więcej chmur. Ciasto to totalna eksplozja smaków i wystrzał endorfin- połączenie ciemnego biszkoptu z bardzo słodkim kremem i prażonym słonecznikiem wprowadza wszystkich w doskonały humor.Pamiętaj, że biszkopt musi studzić się po upieczeniu przy lekko uchylonych drzwiach piekarnika, dopiero po 20-30 minutach wyjmij blachę na blat i całkowicie ostudź. Zbyt gwałtowana zmiana temperatury sprawi, że delikatny biszkopt opadnie lub popęka.Do masy z budyniu i kajmaku nie dodawaj już cukru- krem jest wystarczająco słodki, nie może być mdły. Wykorzystaj również budynie bez dodatku cukru. Do kremu dodaj część prażonych pestek słonecznika, resztę zostaw do dekoracji.Jeśli szukasz pomysłu na pyszne, zimowe ciasto- tu poznasz przepis na tort makowy od siostry Anastazji, rozpływa się w ustach.
Rogaliki orzechowe siostry Anastazji to pomysł na pyszny deser lub słodki podwieczorek dla dzieci i dorosłych. Część rogalików oprósz cukrem pudrem, część wykończ polewą czekoladową, będą pyszne i wszyscy będą zachwyceni. Poznaj przepis na wyśmienite rogaliki orzechowe siostry Anastazji.Rogaliki orzechowe piekę naprawdę często, są świetne na spotkania z rodziną, przyjaciółmi, jak i bez okazji np. do kawy w weekend. Rogaliki z ciasta ucieranego po upieczeniu są kruche i mają wyraźny, orzechowy smak.Rogaliki są puste w środku, dlatego też część dekoruję cukrem pudrem, a część domową polewą czekoladową, ponieważ połączenie orzechów z czekoladą deserową to jeden z moich ulubionych smaków. Polewę czekoladową robię z czekolady i odrobiny mleka, jest gęsta i bardzo aksamitna.Z ciasta przygotujesz 16 rogalików, ucierane ciasto jest proste i szybkie. Nie wymaga odpoczynku, schłodzenia w lodówce, jedyne, co musisz zrobić, to zagnieść wszystkie składniki i rozwałkować ciasto. Jeśli szukasz pomysłu na domowe ciastka- tu poznasz przepis na kultowe, kruche ciastka, które uwielbiamy wszyscy. Jeśli lubisz połączenie kokosu i czekolady- tu poznasz przepis na domowe kokosanki, są genialne do kawy.
Niekiedy ma się ochotę na domowe ciasto, lecz wizja długiego stania w kuchni i czekania, aż wypiek się upiecze, skutecznie odrzuca. Dlatego też prezentujemy niżej przepis na ciasto bez pieczenia, które w smaku jest łudzące podobne do popularnego batonika Twix. Do jego przygotowania potrzebujesz jedynie kilku tanich i łatwo dostępnych składników. Dobre ciasto bez pieczenia to świetny sposób na szybki deser, który każdy z łatwością wykona we własnej kuchni. Ciasto Twix jest połączeniem kremu budyniowego, czekolady oraz kruchych biszkoptów.
Gofry belgijskie to gofry z ciasta drożdżowego, są puszyste, wyrośnięte i chrupiące. Gofry to świetny pomysł na deser i słodki podwieczorek dla całej rodziny. Poznaj przepis na wyśmienite gofry belgijskie i sprawdź, z czym smakują najlepiej.Gofry zwykle przygotowujemy z ciasta naleśnikowego. Gofry belgijskie to gofry z drożdżowego ciasta, przez co są jeszcze bardziej puszyste, chrupiące i wyrośnięte, a podane z pysznymi dodatkami smakują fenomenalnie. Do gofrów belgijskich idealnie pasuje cukier puder, świeże owoce, orzechy, ulubiona polewa, dżem, konfitura, bita śmietana. Smaki możesz mieszać w dowolnej konfiguracji. Moim najlepszym połączeniem są gofry z bitą śmietaną, owocami i polewą czekoladową, jest słodko i pysznie. Pamiętaj, że drożdże urosną tylko wtedy, kiedy wszystkie składniki będą w temperaturze pokojowej. Zaczyn przygotuj z lekko ciepłym mlekiem, gorące lub zimne mleko nie ruszy drożdży, a ciasto nie urośnie.Jeśli szukasz pomysłu na domowe słodkości- tu poznasz przepis na wyśmienite gniazda z lukrem, są lekkie i bardzo puszyste.
Tradycyjne faworki potrzebują dużej ilości pracy, szczególnie podczas rozbijania ciasta, aby dobrze je napowietrzyć. Jeśli nie masz ochoty na taki wysiłek, mamy przepis na faworki jedynie z dwóch składników. Do ich przygotowania wystarczy mąka oraz śmietana, a sam proces jest znacznie łatwiejszy. Jutrzejszy Tłusty Czwartek będzie dniem, podczas którego wszyscy na około będą konsumować pyszne pączki i faworki, tak, jak co roku. Dlatego warto znać ciekawy i nowatorski przepis na zupełnie nowe faworki. Przepis na nie wywodzi się z Włoch i choć nieco różnią się od tradycyjnej wersji z Polski, są równie smaczne i tak samo szybko znikają z talerzy. Po usmażeniu nie zapomnij posypać je cukrem pudrem.
Hiszpańskie churros z dodatkiem sosu czekoladowego to szybki i wyśmienity deser, który pokocha każdy łasuch. Słodkie, puszyste paluchy o waniliowo- cynamonowym smaku maczane w aksamitnym sosie czekoladowym to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Poznaj przepis na tradycyjny deser hiszpański, czyli churros z dodatkiem sosu czekoladowego.Uwielbiam szukać kulinarnych inspiracji z każdego regionu świata. Jako, że jestem strasznym łasuchem i fanką czekolady, hiszpańskie churros nie mogły umknąć mojej uwadze. Tradycyjnie paluchy je się na śniadanie lub jako słodki dodatek do kawy, są genialne i naprawdę proste w przygotowaniu.Churros to paluchy robione z gotowanego, słodkiego ciasta. Po usmażeniu obtaczane są w mieszance cukru brązowego, wanilinowego i cynamonu. Do churros podaje się aksamitny krem z czekolady deserowej, mleka i słodkiej śmietanki, rozpływają się w ustach.Jeśli szukasz pomysłu na coś słodkiego i oryginalnego- tu poznasz przepis na donaty, czyli amerykańskie pączki z polewą czekoladową, kolorową posypką i orzechami.
Pączki nie bez powodu są tak pyszne, że ciężko zjeść tylko jedną sztukę - mnóstwo kalorii oraz smażenie na głębokim tłuszczu to smaczne połączenie. Dla dbających o linię proponujemy coś lżejszego, czyli pączki z piekarnika. Są idealnie puszyste i pełne smaku, a przy okazji można zjeść ich trochę więcej. Bez przynajmniej jednego zjedzonego pączka wielu Polaków uważa, że Tłusty Czwartek jest dniem straconym. Nie każdy jednak musi mieć ochotę na tłuste, smażone na głębokim oleju pączki. Takim smakoszom polecamy przygotowanie pączków z piekarnika wedle poniższej receptury. Usunięcie smażenia redukuje kaloryczność, która jest najczęściej wskazywanym mankamentem pączków.
Nie ma chyba lepszego pomysłu na śniadanie niż kanapki ze świeżym, domowym chlebem. Prosty i sprawdzony przepis na chleb z garnka sprawdzi się idealnie. Delikatny pszenny wypiek wykonany z dodatkiem drożdży z pewnością przypadnie wam do gustu. Chrupiący, dopiero co upieczony chleb smakuje wybornie z pastami warzywnymi. Koniecznie podajcie go ze smalczykiem fasolowym lub wyjątkowo aromatyczną pastą na bazie suszonych pomidorów. Zakochacie się w tym bogactwie smaków i konsystencji.
Gniazdka, inaczej pączki hiszpańskie, to ciastka z ciasta parzonego, których kształt przypomina ptasie gniazda. Ciastka są bardzo puszyste, delikatne, a oblane lukrem są doskonałe. Gniazdka, podobnie jak pączki, czy faworki, osładzają nam tłusty czwartek. Poznaj przepis na gniazdka z lukrem.Pączki, faworki, gniazdka to już tradycyjne pyszności, które muszą pojawić się na naszych stołach podczas najsłodszego dnia w roku- w tłusty czwartek. Domowe wypieki są jeszcze lepsze od kupnych, dlatego też szczerze zachęcam do podjęcia kulinarnego wyzwania przed tym szczególnym dniem.Gniazdka przygotujesz naprawdę szybko. Ciasto parzone jest proste w przygotowaniu, pamiętaj, żeby gniazdka formować przy pomocy rękawa cukierniczego i wykładać je na olej najlepiej przy pomocy papieru, żeby nie popękało. Gniazdka przed podaniem oblej lukrem, będą wyglądać i smakować przepysznie. Gniazdka nie są słodkie, dlatego lukier jest tutaj kluczowym składnikiem- w tłusty czwartek ma być słodko, nawet bardzo. Jeśli chcesz zrobić najbliższym pyszną niespodziankę, przygotuj również obłędne, puszyste pączki przepisu Roberta Makłowicza, znikną błyskawicznie.
Donaty, czyli amerykańskie pączki bez nadzienia z dziurką w środku to pyszne, puszyste ciastka drożdżowe. Donaty z polewą o smaku czekoladowym z kolorową posypką i orzechami podbiją serca wszystkich. Poznaj przepis na wyśmienite donaty z polewą o smaku czekoladowym, czyli pączki w amerykańskim stylu.Donaty to doskonały zamiennik tradycyjnych pączków, przygotowuje się je bardzo podobnie, jednak wersja amerykańska nie posiada nadzienia. Z tego też względu donaty dekorowane są na wiele różnych sposób, im słodsze i bardziej kolorowe, tym lepsze. Donaty z polewą o smaku czekoladowym, lukrowaną posypką i orzechami wyglądają i smakują rewelacyjnie. W cieście drożdżowym najważniejszy jest rozczyn. Drożdże muszą urosnąć, wymieszane w odrobinie mąki, mleka i cukru, dopiero później wyrabiaj z nimi ciasto. Wszystkie składniki do donatów muszą mieć temperaturę pokojową, w przeciwnym wypadku drożdże nie ruszą, a ciasto nie podwoi później swojej objętości. Przed smażeniem donatów sprawdź również temperaturę oleju- musi mieć 170- 180 stopni C.Tu poznasz przepis na kultowe pączki przepisu Magdy Gessler. Jeśli natomiast masz ochotę na tradycyjne faworki- w tym artykule dowiesz się, jak zrobić pyszne faworki z serkiem waniliowym, palce lizać.
Wytrwane pączki z mięsnym nadzieniem to pomysł na niezwykłą przekąskę, która posmakuje każdemu. Pączki idealnie sprawdzą się na kolację, podwieczorek, spotkania z przyjaciółmi, imprezę, są puszyste i pyszne. Poznaj przepis na wytrawne pączki z mięsnym nadzieniem, serem i szczypiorkiem.Szukasz pomysłu na pyszną przekąskę? Wytrawne pączki z szynką drobiową, szczypiorkiem i parmezanem to hit imprezowy i idealne danie na szybki podwieczorek. Pączki wytrawne z curry i papryką słodką są bardzo aromatyczne, a uzupełnione resztą składników smakują rewelacyjnie.Maślanka i jajka muszą mieć temperaturę pokojową, inaczej ochłodzą ciasto i olej, a pączki zaczną się dusić, nie smażyć na oleju. Szynkę, parmezan i szczypiorek posiekaj naprawdę drobno, żeby ciasto było zwarte i nie rozleciało się podczas smażenia.Szukasz pomysłu na świetną przekąskę? Tu poznasz przepis na wytrawne racuchy z warzywami, są lekkie i pyszne, idealne na lunch lub kolację.
Oponki z jabłek z cukrem pudrem i cynamonem to wyśmienity deser dla całej rodziny. Jest idealny na tłusty czwartek, jak i bez okazji, a dzieci również go uwielbiają. Jabłka maczane w puszystym cieście smakują wyśmienicie. Poznaj przepis na oponki z jabłek z cukrem pudrem i cynamonem.Oponki z jabłek to pyszny deser, który pokocha każdy łasuch. Krążki jabłka obtoczone w puszystym cieście z cynamonem i smażone jak tradycyjne pączki, to idealna przekąska i dodatek do kawy i herbaty.Krążki z jabłka w cieście to świetna alternatywa dla pączków w tłusty czwartek, kiedy nie masz czasu ich piec, a masz ochotę na coś słodkiego i pysznego. Jabłka mają cynamonowo- waniliowy smak, są słodkie z delikatną, kwaśną nutą, są perfekcyjne.Ciasto przygotuj godzinę- półtorej przed krojeniem jabłek. Ciasto musi odpocząć i odrobinę urosnąć. Krążki pokrój przed samym obtaczaniem jabłek, dzięki czemu owoce nie zdążą ściemnieć. Oponki koniecznie oprósz cukrem pudrem, będą śliczne i pyszne.Szukasz pomysłu na przysmak do kawy? Tu poznasz przepis na faworki z serkiem waniliowym, są lekkie i bardzo puszyste.
Przygotowanie pączków zajmuje trochę czasu, ale nie jest wyjątkowo trudne. Najwięcej problemu stwarza jednak konfitura czy marmolada, która potrafi wypływać w czasie smażenia. Dlatego dziś powiemy wam, czy pączki należy nadziewać, gdy są surowe, czy po usmażeniu. Domowe pączki mają wielu zwolenników. Są superświeże, bez zbędnych dodatków i o wiele tańsze niż kupne. Dlatego wiele osób decyduje się na ich własnoręczne przygotowania, zwłaszcza w tłusty czwartek. Samo przygotowanie ciasta drożdżowego nie jest zbyt trudne, więcej problemów sprawia formowanie pączków. Sztuką jest, tak je nadziać i dokładnie zlepić, by w czasie smażenia nie wypływało z nich słodkie wypełnienie. Z tego powodu niektórzy są zwolennikami nadziewania już usmażonych pączków.
Pieczenie sernika wymaga trochę wprawy. Dobre ciasto powinno bowiem być puszyste i nie może opadać ani pękać. Jednym z patentów, które pomogą się przed tym ustrzec, jest pieczenie ciasta w kąpieli wodnej. Sprawdźcie, z jakich jeszcze sposobów możecie skorzystać, a wasze wypieki zachwycą każdego. Serniki występują w wielu wariantach. O ile sernik krakowski czy wegański wypiek z kaszą jaglaną wyrastać zbytnio nie potrzebują, o tyle tradycyjnie przyrządzany specjał musi być lekki i puszysty. Wiemy co zrobić, by sernik nie pękł i nie opadł po upieczeniu.