Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy

Ciasto

Babka wielkanocna bezglutenowa
14.02.2022 01:00 Babka wielkanocna bezglutenowa. Niezawodny przepis

Babka wielkanocna bezglutenowa to pyszna alternatywa dla tradycyjnego ciasta. Babka jest waniliowo- kokosowa, jest puszysta, a w środku ma słodką niespodziankę- suszoną żurawinę. Babkę udekorujesz według własnego uznania, jest pyszna zarówno z cukrem pudrem, polewą czekoladową i lukrem. Poznaj przepis na wyśmienitą babkę wielkanocną bezglutenową.Ciasta bezglutenowe cieszą się coraz większą popularnością, nic dziwnego- są lżejsze, mniej kaloryczne i łatwiej przyswajalne przez nasz organizm. Babka bezglutenowa jest jednym z tych ciast, które mogłabym jeść codziennie, mimo, iż nie jestem uczulona na gluten. Jest puszysta, lekka i smakuje wyśmienicie.Do babki bezglutenowej dodaję suszoną żurawinę, która świetnie łączy się z całym ciastem, nadając mu wyjątkowego smaku. Babkę dekoruję cukrem pudrem, lukrem lub polewą czekoladową, w zależności od tego, na jakie ciasto mam akurat ochotę. Bez glutenu przygotujesz wiele innych ciast- tu poznasz przepis na bezglutenowy spód do mazurka wielkanocnego. Jeśli masz ochotę na lekki biszkopt z owocami- tu poznasz przepis na biszkopt bez glutenu.

Mazurek wielkanocny bez cukru
14.02.2022 01:00 Pyszny mazurek wielkanocny bez cukru

Mazurek wielkanocny bez cukru to przepis na tradycyjne kruche ciasto z ksylitolem lub stewią. Cukier w kremach do mazurka zastąpiony jest płynnym miodem. Całe ciasto jest idealnie kruche, słodkie i doskonałe w smaku. Poznaj przepis na mazurek wielkanocny bez cukru i jedz bez wyrzutów sumienia. Mazurek jest tradycyjnym ciastem pieczonym głównie na Wielkanoc. Kruchy, słodki spód z rantami, krem czekoladowy lub malinowy i piękne, wiosenne dekoracje z orzechów, bakalii i owoców kandyzowanych sprawia, że mazurki są wyjątkowymi wypiekami wielkanocnymi, są jednak dość słodkie.Jeśli nie chcesz rezygnować z wielkanocnych pyszności, upiecz mazurka bez grama cukru- zastąp go ksylitolem lub stewią, czyli niskokalorycznymi substancjami słodzącymi. Do kremów dodaj płynny miód, jednak jeśli wolisz wersję fit, miód również możesz zastąpić słodzikiem i dosłodzić kremy według własnego uznania.Tradycyjnymi ciastami wielkanocnymi są również babka i pascha z bakaliami. Jeśli masz ochotę na wyśmienitą babkę w innej wersji- tu poznasz przepis na czekoladową babkę wielkanocną. W tym artykule natomiast dowiesz się, jak zrobić paschę, ciasto twarogowe z bakaliami.

Idealnie upieczone ciasto biszkoptowe
13.02.2022 01:00 Co zrobić z zakalcem w cieście według Ani Starmach?

Zakalec może przytrafić się dosłownie każdemu z nas, niezależnie od umiejętności kulinarnych - wystarczy jeden mały błąd i szanse na zakalec stają się ogromne. Według Ani Starmach nie należy się tym jednak przejmować - ciasto z czy bez zakalca smakuje, jak tłumaczy ekspertka, tak samo dobrze. Zakalec jest rzeczą stosunkowo częstą w przypadku ciast robionych przez amatorów. Nieznajomość sztuki pieczenia wynika najczęściej z braku doświadczenia, dlatego nie należy się poddawać.Warto także pamiętać, że istnieje ogromna grupa osób, które zakalec uwielbiają. Co ciekawe zalicza się do niej nawet sama Ania Starmach, która dała swoim fanom radę właśnie w kontekście cukiernictwa.

Czym zastąpić papier do pieczenia?
13.02.2022 01:00 Czym zastąpić papier do pieczenia?

Przygotowujecie ciasto, a zabrakło wam papieru do pieczenia? Jest na to sposób. Posmarujcie formę masłem i posypcie ją buka tartą, a gotowy deser wyjmiecie z niej bez problemu. A to nie jedyne rozwiązanie. Nie wszystkie domowe wypieki wymagają zastosowania papieru do pieczenia. Tak będzie na przykład w przypadku szarlotki na kruchym spodzie. Ciasto zazwyczaj zawiera wystarczająco dużo tłuszczu, by nie przywarło do naczynia. Z innymi wypiekami — np. z sernikiem — nie będzie już tak prosto.

Ciasto marchewkowe
13.02.2022 01:00 Najlepszy przepis na uwielbiane ciasto marchewkowe

Czasami przychodzi ochota na jeden specjalny rodzaj wypieku, czyli ciasto marchewkowe. Przez wielu uznawane jest za najlepszy możliwy deser, który ma obłędny smak. Dzisiaj prezentujemy najlepszy przepis, dzięki któremu każda blacha będzie idealna. Po podaniu do stołu szybko usłyszysz pierwsze okrzyki zachwytu. Ciasto marchewkowe charakteryzuje się idealną puszystością, a także wilgotnością, którą ciężko znaleźć w innym wypieku. Ostatnia cecha to zasługa tartej marchewki, która oddaje swoją wodę w czasie pieczenia do ciasta. Bardzo istotnym elementem każdego ciasta marchewkowego jest krem sporządzony z kremowego serka Philadelphia. Dodając do niego miękkie, ciepłe masło oraz cukier puder uzyskuje się za jednym razem krem, jak i polewę do dekoracji.

Ekspresowe ciasto czekoladowe z kubka
13.02.2022 01:00 Ekspresowe ciasto czekoladowe z kubka. 5 minut i gotowe

Wilgotne, gęste i obłędnie czekoladowe ciasto przygotowane w pięć minut? Jeśli tylko macie mikrofalówkę — jest na wyciągnięcie ręki. Składniki wystarczy wymieszać ze sobą po kolei. Jest równie smaczne, jak klasyczne brownie. Przekonajcie się sami. Na czekoladę na gorąco nie macie ochoty, a pieczenie ciasta wydaje się zbyt skomplikowane? Właśnie w takich momentach ciasto z kubka sprawdzi się idealni. Szybkie, pysznie wilgotne i satysfakcjonujące. Skusicie się?

Faworki
13.02.2022 01:00 Niezwykły przepis na pyszne faworki z ziemniaków

Faworki i Tłusty Czwartek to nierozerwalne połączenie, z którego mało który smakosz jest w stanie zrezygnować. Aby zachwycić swoich bliskich kunsztem kulinarnym, zaskocz ich faworkami na bazie ziemniaków. Taka wersja słodkiej przekąski jest równie krucha co klasyczna, a jeśli użyjesz ziemniaków o żółtym miąższu, będzie miała intensywniejszy kolor. Faworki jawią się jako skomplikowany w przygotowaniu deser, który wymaga wielu lat doświadczenia i wprawy. W praktyce zrobienie faworków własnymi rękoma nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Co więcej, ziemniaczane faworki nie potrzebują tak intensywnej pracy. Zwykłe faworki trzeba uderzać wałkiem przez kilkanaście minut - poniższa masa po wstępnym zagnieceniu jest gotowa do rozwałkowania.

Sernik Izaura
12.02.2022 01:00 Rozkosznie czekoladowy sernik Izaura

Sernik Izaura to czekoladowy, puszysty sernik, który powstaje z połączenia klasycznego murzynka i masy serowej, ciasto polane domową polewą czekoladową błyskawicznie znika z talerzy. Poznaj przepis na ciasto Twojego dzieciństwa, czyli sernik Izaura.Sernik Izaura to jedno z tych ciast, które stały się prawdziwymi hitami. Ciasto kakaowe z masą serową i polewą czekoladową wszyscy znamy doskonale, piekły je nasze babcie i mamy. Sernik Izaura udekoruj tradycyjną polewą czekoladową, jest idealna do domowych wypieków.Sernik możesz przygotować na dwa sposoby: możesz upiec warstwowo ciemny spód i masę serową. Możesz również, po wlaniu masy na ciasto i masy serowej, delikatnie wymieszać je łyżką, żeby po upieczeniu sernik był bardziej marmurkowy. Moim zdaniem drugi sposób wygląda bardzo zjawiskowo.Sernik po upieczeniu zostaw w piekarniku, uchyl jedynie lekko drzwi i pozwól mu stygnąć w cieple. Gwałtowna zmiana temperatury może spowodować, że ciasto opadnie lub popęka. Ciasto po upieczeniu i ostudzeniu polej polewą i wstaw do lodówki na godzinę.Jeśli masz ochotę na ciasto z dzieciństwa- tu poznasz przepis na wyśmienitą karpatkę, delikatne, falowane ciasto z masą budyniową i cukrem pudrem zawsze smakuje genialnie.

Domowe cebularze
12.02.2022 01:00 Jak przygotować domowe cebularze?

W naszej rodzimej kuchni możemy natknąć się na wiele swojskich specjałów, które dawniej cieszyły się dużo większą popularnością. Przysmaki ze zdjęcia nie są wyjątkiem. Oczywiście mowa o kultowych cebularzach. Nadal można się na nie natknąć w niektórych sklepach, jednak najlepiej smakują wówczas, gdy przyrządzimy je samodzielnie.Cebularze są daniem charakterystycznym dla kuchni rejonu Lubelszczyzny. Jednak mało kto zdaje sobie sprawę, że wywodzą się one z kultury żydowskiej. Warto nadmienić, że pierwsze wzmianki o cebularzu wywodzą się z XIX wieku.

Babka wielkanocna z majonezem
12.02.2022 01:00 Babka wielkanocna z majonezem - najlepszy, sprawdzony przepis

Babka wielkanocna z majonezem to proste, puszyste i wyrośnięte ciasto, idealne do kawy po świątecznym obiedzie. Babka z majonezem ma delikatny, waniliowy smak, jest słodka i pyszna. Poznaj przepis na wyśmienitą babkę wielkanocną z majonezem.Babka z majonezem to smaczna alternatywa dla babek z olejem lub masłem, kremowy majonez dobrze spulchnia i nawilża ciasto, dzięki czemu babka jest puszysta i nie jest sucha w środku. Babkę zwykle piekę z domowym majonezem, jest lżejszy i ma mniej kalorii, ponieważ nie zwiera oleju.Ciasto jest tak smaczne i szybkie, że piekę je nie tylko na Wielkanoc. Babka jest idealna do kawy i herbaty, ma wyczuwalną, waniliową nutę, jest lekka i smakuje każdemu miłośnikowi ciast i słodkości. Babkę wielkanocną po upieczeniu solidnie oprósz cukrem pudrem lub polej lukrem. Masz ochotę na babkę w nieco innym wydaniu? - tu poznasz przepis na wyśmienitą babkę jogurtową z białą czekoladą i żurawiną, jest przepyszna.

pączki
12.02.2022 01:00 Prosty przepis na domowe pączki kładzione łyżką

Pączki są słodkością kojarzoną głównie z karnawałem. Jednak doskonale smakują przez cały rok. Zwykle pączki kupujemy, bo jest przy nich sporo pracy. Dziś podamy wam jednak prosty przepisy na domowe pączki kładzione łyżką. Tak naprawdę wystarczy wyrobić drożdżowe ciasto i usmażyć je po wyrośnięciu. Prawda, że proste?Trudno zaprzeczyć, że przygotowanie pączków jest pracochłonne i zajmuje sporo czasu. Najpierw trzeba zagnieść drożdżowe ciasto, które wymaga wyrastania. Potem trzeba uformować pączki i znów poczekać, by wyrosły. My mamy jednak dla was łatwiejszy sposób na pączki. Wyrobione ciasto wystarczy nabierać łyżką i kłaść wprost na gorący tłuszcz. Takich pączków nie nadziewa się marmoladą, wystarczy po usmażeniu oprószyć je cukrem pudrem.

biszkopt
11.02.2022 01:00 Nieziemski biszkopt cytrynowy - puszysty, lekki i wyrośnięty

Biszkopt jest podstawą tortów i różnego rodzaju ciast przekładanych. Do biszkoptu można też dorzucić owoce świeże lub mrożone i w ten sposób otrzymać lekkie ciasto. Dziś podamy wam przepis na nieziemski biszkopt cytrynowy — puszysty, lekki i wyrośnięty. Taki właśnie powinien być idealny biszkopt. Biszkopt jest delikatnym i lekkostrawnym ciastem, bo zwykle nie zawiera tłuszczu. Jest też dość suchy, dlatego lepiej smakuje nasączony ponczem i przełożony kremem. W smaku jest neutralny, dzięki czemu doskonale łączy się z różnymi dodatkami.Dziś jednak przygotujemy biszkopt cytrynowy, który ma piękny, żółtawy kolor, a przede wszystkim niepowtarzalny smak i aromat. Ten biszkopt też doskonale harmonizuje z wieloma dodatkami. Zwłaszcza z bitą śmietaną i owocami. Koniecznie go przetestujcie.

Pyszne bułki drożdżowe z ziemniakami
10.02.2022 01:00 Zniewalająco pyszne i dziecinnie łatwe bułki z ziemniakami

Czy jest coś pyszniejszego niż chrupiące z wierzchu i delikatne w środku bułeczki? Przygotujcie je w domu, wykorzystując ugotowane ziemniaki, a wasze kanapki będą tak smaczne, jak nigdy wcześniej. Przepis jest naprawdę prosty. Jakiś czas temu pisaliśmy, jaki tłuszcz najlepiej jest stosować do smarowania pieczywa i zdradzaliśmy patenty na skuteczne zamrożenie chleba. Wracamy z recepturą na bułeczki ziemniaczane. Chrupiąca skorupka i doskonałe, mięsiste wnętrze oczarują was od pierwszego kęsa.

Babka wielkanocna czekoladowa
10.02.2022 01:00 Babka wielkanocna czekoladowa. Przepis krok po kroku

Babka wielkanocna czekoladowa to pyszna alternatywa dla tradycyjnej babki piaskowej, jest wilgotna, puszysta, mocno czekoladowa z wyczuwalną pomarańczową nutą. Poznaj przepis na wyśmienite ciasto na Wielkanoc, czyli babkę wielkanocną czekoladową.Babka czekoladowa to jedno z obowiązkowych ciast wielkanocnych w moim domu. Jest o wiele bardziej puszysta od piaskowej i przede wszystkim mocno czekoladowa i wilgotna. Jest tak smaczna, że gdy ją upiekę, muszę schować całą formę, żeby nikt nie podjadał przed świętami.Z przepisu robię dwie babki, jedną polewam po upieczeniu lukrem, drugą natomiast polewą czekoladową bez masła. Jedno i drugie ciasto jest genialne do kawy po świątecznym, uroczystym obiedzie. Babka czekoladowa jest wilgotna w środku, ponieważ masa zawiera olej i rozpuszczoną czekoladę, ciasto do mało kalorycznych nie należy, jednak nie wyobrażam sobie świąt bez słodkich, smacznych, domowych wypieków.Oprócz babki czekoladowej zawsze piekę również tradycyjne ciasto mazurek- tu poznasz przepis na mazurek z polewą czekoladową i orzechami włoskimi, jest przepyszny.

Donuty
09.02.2022 01:00 Prosty przepis na pyszne donuty - wielkiej konkurencji dla pączków i faworków

Donuty, czyli klasyczne amerykańskie pączki z dziurką, są doskonałą alternatywą dla tradycyjnych polskich pączków. Ich przygotowanie w domu jest zaskakująco proste, dzięki czemu zbliżający się Tłusty Czwartek można świętować domowymi specjałami. Poniżej pokazujemy krok po kroku jak zabrać się za zrobienie amerykańskich donutów. Tłusty Czwartek już za rogiem, dlatego wielu Polaków zaczyna planować jakie rodzaje i ile pączków zdołają tego dnia zjeść. Jeśli masz ochotę spróbować coś nowego, polecamy sprawdzić smak domowych donutów. Istnieje wiele metod na przyrządzenie donutów, lecz większość z nich zakłada użycie przemysłowych urządzeń i składników, do których przeciętny kowalski nie ma dostępu. Poniższa receptura jest maksymalnie uproszczona i dostosowana do domowych warunków.

Faworki Anny Lewandowskiej
09.02.2022 01:00 Doskonały patent Anny Lewandowskiej na pyszne faworki. Jedz bez wyrzutów sumienia

Tłusty Czwartek to genialna okazja do popuszczenia diety i zjedzenia pysznych pączków i faworków. Ania Lewandowska zaprezentowała swój genialny patent na faworki w znacznie mniej kalorycznej wersji. Sportsmenka używa do ich wykonania mąki owsianej oraz jogurtu kokosowego, co daje zdrowy i smaczny efekt. Faworki zaraz obok pączków są bardzo ważnym symbolem Tłustego Czwartku, dlatego warto przygotować je w najlepszym wydaniu. Nie polecamy kupowania ich w cukierniach, ponieważ z łatwością zrobisz je samodzielnie od podstaw. Receptura Ani Lewandowskiej składa się jedynie z 5 składników, dlatego nikt nie powinien mieć problemu z ich zdobyciem. Dietetyczne faworki Lewandowskiej mają na tyle mało cukru, że można zajadać się nimi do woli.

Ciasto
09.02.2022 01:00 Kultowe, ekspresowe ciasto bez pieczenia "Góra lodowa" - wymarzony deser

Ciasto bez pieczenia jest wygodnym sposobem na przygotowanie pysznego deseru bez konieczności używania piekarnika. Taki przysmak wywoła zachwyt u wszystkich, którzy będą mieli szansę spróbowania. Ciasto "Góra lodowa" jest połączeniem masy budyniowej, herbatników i biszkoptów, a więc prawdziwy raj dla łakomczuchów. Ciasto bez pieczenia "Góra lodowa" jest delikatne niczym chmurka i rozpływa się w ustach już od pierwszego kęsa. Jego dużą zaletą jest wyjątkowy wygląd, ponieważ wystarczy jeden rzut oka, aby docenić kunszt. Przepis na ciasto bez pieczenia "Góra lodowa"Składniki:Masa budyniowa:1 l mleka4 żółtka3 paczki budyniu waniliowego1 szklanka cukru1,5 łyżki mąkikostka masłaPolewa:150 ml wodykostka masła250 g mleka w proszku2/3 szklanki cukru2 łyżki kakaoDodatkowo:200 g herbatników kakaowych1 paczka okrągłych biszkoptówZacznij od przygotowania masy budyniowej. Wlej 1 szkl. mleka do miski, dodaj żółtka, budyń, cukier i mąkę. Wymieszaj całość rózgą. Resztę mleka wlej do garnka, postaw go na gazie i doprowadź do wrzenia. Wlej do niego masę budyniową, zagotuj i cały czas mieszaj. Przelej budyń do miski i przykryj folią spożywczą. Odstaw do ostudzenia. Następnie połącz masę z masłem o temperaturze pokojowej, mieszając ją mikserem na puszystą konsystencję. Formę wyłóż papierem do pieczenia, na dnie ułóż herbatniki, przełóż je połową masy budyniowej. Na niej połóż resztę herbatników i przykryj je drugą połową budyniu. Biszkopty przekrój na pół i wbijaj je w równych rzędach w masę. Na koniec zajmij się polewą. Do garnka wlej wodę, dodaj masło i cukier. Postaw go na gazie. Gdy wszystko się ze sobą połączy, dodaj do płynu mleko w proszku i zmiksuj. Wylewaj połowę polewy na ciasto wąskim strumieniem. Drugą połowę zmieszaj z kakao i również polej po cieście. Schowaj je na kilka godzin do lodówki. Smacznego. Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić klasyczną chałkę. Ten tekst wyjawia przepis na puszyste ciasto czekoladowe bez pieczenia.Źródło zdjęcia: canva/photovs, Getty ImagesArtykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Najlepsze na świecie gołąbki po ukraińsku bez mięsa i ryżuObłędnie kremowa jajecznica z serkiem śmietankowym. Idealna na śniadanieProsty przepis na kultową kiszkę ziemniaczaną z wędzonym boczkiemŹródło: kwestiasmakuZapraszamy na nasz Instagram

Ciasto fale Dunaju siostry Anastazji
08.02.2022 01:00 Ciasto fale Dunaju siostry Anastazji. Przepis krok po kroku

Ciasto fale Dunaju siostry Anastazji to prosty przepis na kultowe ciasto z jabłkami, masą budyniową i polewą czekoladową. Ciasto jest mocno czekoladowe, waniliowe, a kwaśne jabłka świetnie kontrastują się z resztą, sprawiając, że fale Dunaju są naprawdę wyjątkowe. Poznaj przepis na wyśmienite ciasto fale Dunaju siostry Anastazji.Ciasto fale Dunaju to prawdziwy hit PRL-u. Dwie warstwy ciasta zapieczone z jabłkami, masa budyniowa i polewa czekoladowa to proste, ale pyszne ciasto, które wszyscy do tej pory uwielbiamy. Ciasto przepisu siostry Anastazji wychodzi za każdym razem i zawsze cała blacha znika w mgnieniu oka.Do ciasta przygotuj domową polewę czekoladową bez masła, jest bardzo smaczna i świetnie przylega do masy. Ciasto podziel na dwie części, jedną przygotuj z kakao, dzięki czemu uzyskasz dwie smaczne warstwy. Ciasto po upieczeniu wstaw do lodówki, aby całość dobrze schłodziła się przed podaniem, a masa i polewa stężały.Kultowym ciastem jest również sernik Izaura- tu poznasz przepis na sernik Izaura, czyli mocno czekoladowe ciasto na kruchym spodzie, rozpływa się w ustach.

Tiramisu bez pieczenia
08.02.2022 01:00 Idealne na Walentynki tiramisu bez pieczenia

Tiramisu jest dobrze znanym amatorom kawy deserem. Ten delikatny, przełożony puszystym kremem smakołyk bez problemu przyrządzicie w domu. Kilka składników sprawi, że poczujecie się jak byście byli we Włoszech. Spróbujcie koniecznie. Romantyczny wieczór we dwoje nie może się odbyć bez pysznego deseru. Tiramisu przyrządzone z delikatnego serka mascarpone i biszkoptu nasączonych aromatyczną kawą sprawdzi się idealnie. Z naszym przepisem walentynkowe spotkanie będzie bardzo przyjemne.

Naleśniki
08.02.2022 01:00 Kremowe, delikatne naleśniki na bazie maślanki bez grama mleka

Naleśniki na bazie maślanki zachwycają przede wszystkim swoją kremowością i delikatnością. W porównaniu do naleśników na mleku poniższa wersja ma silniejszy smak, który lepiej współgra ze słodkimi dodatkami, jak dżem owocowy. Podając je do stołu, szybko usłyszysz prośby o zdradzenie przepisu. Naleśniki często wybierane są jako sposób na obiad, ponieważ są wyjątkowo uniwersalną potrawą. Można bowiem przygotować je na słodko z owocami czy dżemami, a także na słono - wystarczy wymienić składniki użyte do zrobienia farszu na wytrawne. W przypadku naleśników na bazie maślanki sam proces gotowania wygląda tak, jak zawsze. Po zmiksowaniu surowej masy warto odstawić ją na 15 minut. Dzięki temu mąka wchłonie wilgoć z maślanki i naleśniki będą miały lepszą teksturę.

Pleśniak siostry Anastazji
07.02.2022 01:00 Pleśniak siostry Anastazji. Przepis krok po kroku

Pleśniak siostry Anastazji z kruszonką, powidłami i puszystą pianką to pomysł na pyszny deser do kawy i herbaty. Ciasto pleśniak, czyli kruche ciasto z kruszonką w towarzystwie owoców i pianki z białek smakuje wyśmienicie. Poznaj przepis na pleśniak siostry Anastazji i spraw najbliższym słodką niespodziankę.Ciasto pleśniak jest kruchym ciastem z kruszonką, jednak w nieco innej odsłonie. Pianka białkowa tworzy na placku puszystą, słodko- kwaśną chmurkę, która dodatkowo scala ciasto z pyszną kruszonką. Pleśniak po ostudzeniu najlepiej smakuje oprószony cukrem pudrem.Kruche ciasto wyrób godzinę przed pieczeniem, aby zdążyło się odpowiednio schłodzić w lodówce. Ciasto podziel na dwie części, większa będzie spodem pleśniaka, z mniejszej zrobisz słodką kruszonkę. Powidła śliwkowe możesz zrobić samodzielnie, będą jeszcze smaczniejsze i zdrowsze od gotowego produktu. W tym artykule dowiesz się, jak zrobić idealne powidła śliwkowe.Jeśli szukasz pomysłu na pyszne, kruche ciasto- tu poznasz przepis na ciasto orzechowe z powidłami od siostry Anastazji.

Smażenie naleśników
06.02.2022 01:00 Delikatne i puszyste naleśniki bez jajek

Niekiedy domowe zapasy są uszczuplone, sklepy zamknięte i zwyczajnie nie ma możliwości zrobienia dodatkowych zakupów - w takiej sytuacji idealnie sprawdzą się naleśniki bez jajek. Nie potrzeba do nich wielu produktów, a mimo wszystko wychodzą delikatne i puszyste. Sekretem objętości jest dodanie do ciasta odrobiny gazowanej wody. Naleśniki bez jajek są idealnym przepisem na błyskawiczny obiad z najbardziej podstawowych produktów. Mleko, mąka i woda gazowana w zupełności wystarczają, aby uzyskać wspaniałe efekty. Po połączeniu ze sobą wszystkich składowych pozwól ciastu odpocząć nieco przed smażeniem. Dzięki temu woda nawilży mąkę i naleśniki po usmażeniu staną się elastyczne i wytrzymałe, a zarazem puszyste.

Szarlotka siostry Anastazji
06.02.2022 01:00 Najlepsza klasyczna szarlotka według przepisu siostry Anastazji

Jednym z najlepszych zapachów, jakie można poczuć w domu, jest aromat piekącej się w piekarniku szarlotki. Siostra Anastazja ma swój własny przepis na to klasyczne ciasto, w którym wykorzystuje śmietanę. Dodanie jej do ciasta sprawia, że staje się ono delikatniejsze, a także nabiera lekko kwaskowego smaku. Szarlotka przybiera najróżniejsze formy, począwszy od różnej tekstury farszu z jabłek, kończąc na innych sposobach wykończenia. Siostra Anastazja wykorzystuje gładkie nadzienie jabłkowe, a na wierzchu rozsypuje bardzo duże ilości słodkiej kruszonki. Składnikiem, który wyróżnia recepturę kucharki, jest kwaśna śmietana wlewana do kruchego ciasta. Duża ilość tłuszczu w nabiale pozwala uzyskać delikatnie puszystą konsystencję, a także dodać odrobinę kwaśności, która smacznie kontrastuje z ogólną słodyczą deseru. Warto przy okazji pamiętać, że poniższy wypiek jest banalnie prosty i stosunkowo szybki w przygotowaniu.

Sernik gotowany
06.02.2022 01:00 Jak zrobić sernik gotowany?

Sernik gotowany z czekoladą i orzechami to doskonały pomysł na sernik w nieco innym wydaniu. Kruche ciasto z gotowaną masą serową śmietankową i polewą z kakao i ajerkoniaku z dodatkiem orzechów smakuje wyśmienicie. Poznaj przepis na pyszny sernik gotowany, cała blacha zniknie w mgnieniu oka.Sernik gotowany to jeden z lepszych serników, chociaż wyglądem go nie przypomina. Kruche ciasta przełożone masą serową i polewą wyglądają raczej jak ciasto z kremem, jednak sernik zdecydowanie wygrywa smakiem. Przysłowiową wisienką na torcie jest tu również rewelacyjna polewa czekoladowa z nutą likieru jajecznego i orzechami.Na początku przygotuj kruche blaty do przekładania ciasta, blaty upiecz w piekarniku i dobrze ostudź. Masę serową gotuj w większym garnku na małym ogniu, aby się nie przypaliła, przekładaj nią ciasto po ostygnięciu, kiedy zacznie gęstnieć. Całe ciasto wstaw do lodówki na 2-3 godziny, aby zarówno masa serowa, jak i polewa czekoladowa idealnie stężały.Z sernikiem konkurować może jedynie szarlotka, przygotuj ją w nieco inny sposób, a będziesz zachwycony z efektu- tu poznasz przepis na boską szarlotkę z bezą według Karola Okrasy.

Kopytka
06.02.2022 01:00 Jakie są idealne proporcje ciasta na kopytka?

Tradycyjne kopytka często wybierane są jako podstawowy dodatek do sosów czy dań mięsnych. Aby otrzymać doskonałe kopytka, konieczne jest zachowanie odpowiednich proporcji składników w cieście. Przyjmuje się, że na 1 kg ugotowanych kartofli dodaje się 2 szklanki mąki. W większości sklepów spożywczych można bez żadnych problemów kupić gotowe kopytka, które wystarczy usmażyć lub ugotować w wodzie. Domowa wersja jest jednak znacznie smaczniejsza, a dodatkowo dokładnie wiemy, co zostało do niej dodane. Struktura oraz sprężystość kopytek są, zaraz za smakiem, ich najważniejszymi cechami, dlatego tak istotne są proporcje składników. Nawet niewielki odchył na wadze może spowodować, że cała praca pójdzie na marne.

Biszkopt
05.02.2022 01:00 Wysoki jak góra biszkopt na sodzie bez grama proszku do pieczenia

Tradycyjny biszkopt wymaga dużych nakładów pracy podczas ubijania jajek, aby wtłoczyć w nie wystarczająco dużo powietrza. Wystarczy jednak dodać do ciasta nieco sody oczyszczonej, aby wyeliminować tę nieprzyjemną czynność. Taki biszkopt wyrośnie niczym góra i będzie stanowił idealną bazę do tortów i innych deserów. Smaczny i udany biszkopt powinien wyróżniać się dużą puszystością oraz wilgotnością. Nie ma bowiem nic gorszego niż suchy i niewyrośnięty biszkopt, którego nie da się zjeść bez popicia. Poniższy przepis zawsze daje doskonały efekt. W przypadku sporządzania biszkoptu bardzo ważne jest używanie składników o takiej samej pokojowej temperaturze. Dlatego na 30 minut przed mieszaniem ciasta wyjmij wszystkie produkty z lodówki, żeby mogły się równomiernie ocieplić.

Rogaliki krucho-drożdżowe siostry Anastazji
04.02.2022 01:00 Rogaliki krucho-drożdżowe według niezastąpionej siostry Anastazji

Rogaliki krucho- drożdżowe siostry Anastazji z marmoladą i czekoladą to świetny pomysł na słodki podwieczorek lub pyszny deser do kawy i herbaty. Domowe, nadziewane rogaliki z ciasta drożdżowego oprószone cukrem pudrem błyskawicznie zniknie z talerzy. Poznaj przepis na rogaliki krucho- drożdżowe siostry Anastazji.Rogaliki krucho- drożdżowe siostry Anastazji to proste i pyszne domowe słodkości, które sprawią najbliższym wiele radości. Do nadziewania rogalików wybierz ulubioną konfiturę i czekoladę. Najczęściej robię mieszankę rogalików z konfiturą brzoskwiniową, białą i mleczną czekoladą. Wszystkie znikają od razu po upieczeniu.Kruche ciasto drożdżowe wymaga odpowiedniego przygotowania i wyrobienia, aby było puszyste i podwoiło swoją objętość. Na początku zawsze przygotuj zaczyn drożdżowy i odstaw go, aby drożdże ruszyły. Wyrobione ciasto również odstaw w suche i ciepłe miejsce, ale tym razem na godzinę, żeby ładnie wyrosło.Wszystkie składniki do ciasta muszą mieć temperaturą pokojową, inaczej ciasto nie urośnie. Drożdże rozprowadź w ciepłym, ale nie gorącym mleku. Wysoka temperatura również zabije delikatne drożdże. Jeśli lubisz korzenne, jesienne smaki- tu poznasz przepis na wyśmienite bułeczki cynamonowe, są idealne do kawy w chłodne, pochmurne dni.

Makowiec
04.02.2022 01:00 Po czym rozpoznać dobry mak na makowiec i jak go przechowywać?

Z maku sporządza się na święta wiele słodkich potraw. Należy do nich oczywiście kultowy makowiec. Rozpoznanie nasion maku jest proste i nie potrzeba do tego żadnych sprzętów. Kupując mak na wagę, zwróć uwagę na jego zapach - świeże nasiona mają świeży i intensywny aromat. Po zakupie koniecznie przechowuj ziarenka w odpowiednich warunkach. W przeciwnym wypadku szybko stracą swoje walory smakowe. W najgorszym przypadku mak na makowiec po prostu spleśnieje.Mak jest podstawą najróżniejszych dań, takich jak kutia czy makowiec - bez niego ich smak i konsystencja nie byłaby taka sama. Dlatego to właśnie od jego jakości najczęściej zależy, czy dany przepis zostanie wykonany w należyty sposób. Pakowane nasiona dostępne są w małych sklepach spożywczych, jak i w ogromnych supermarketach. Najlepszej jakości mak dostępny jest jednak na targowiskach, bazarach oraz straganach. Zrobiony z nich makowiec będzie najlepszy.