Oponki serowe są pysznym deserem, którego przygotowanie jest zaskakująco szybkie i banalnie proste. Na swoim kanale Youtube Tomasz Strzelczyk zaprezentował swój własny pomysł na tę słodką klasykę. Dzięki jego poradom twoje oponki wyjdą idealnie puszyste i sprężyste, a domownicy nie będą mogli przestać prosić o kolejne porcje. Oponki serowe mają jedną przewagę nad pączkami. Te drugi wymagają czasu, aż drożdże zaczną swoją pracę i ciasto odpowiednio urośnie. W przypadku oponek nie trzeba na nic czekać, gdyż rosną one dzięki dodaniu sody oczyszczonej i octu. W przepisie Tomasza Strzelczyka zawarty jest cukier waniliowy, który dla niektórych nie ma wystarczającego smaku wanilii. Możesz zamienić go na świeżą wanilię lub ekstrakt waniliowy - dzięki temu oponki staną się jeszcze lepsze.
Ciasto czekoladowe z dodatkiem wiśni to wyśmienity deser dla całej rodziny. Wilgotne w środku, puszyste ciasto o wyraźnym, czekoladowym smaku z nutą olejku rumowego i słodkimi wiśniami w syropie podbije serca wszystkich miłośników słodkości. Poznaj przepis na wyśmienite ciasto czekoladowe z dodatkiem wiśni. Ciasto czekoladowe na maślance z dodatkiem rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekolady, kakao, cukrem wanilinowym i olejkiem rumowym jest bardzo puszystym i wilgotnym w środku ciastem. Ciasto zawsze piecz w piekarniku bez termoobiegu, aby się nie wysuszyło.Do ciasta idealnie pasują również wiśnie, najlepsze będą w syropie, ponieważ nie są tak kwaśne, są wydrylowane i dodatkowo nawilżą ciasto. Cały deser oprósz cukrem pudrem lub polej polewą czekoladową. Jeśli wybierzesz drugą opcję, gotowe ciasto włóż do lodówki, aby polewa stężała.Wiśnie z domowego kompotu sprawdzą się w cieście równie dobrze. Jeśli chcesz uzyskać jeszcze bardziej wyraźny smak, dodaj wiśnie z nalewki lub moczone w syropie migdałowym. W obu przypadkach zmniejsz ilość olejku rumowego, aby ciasto nie wyszło zbyt intensywne.Maliny równie dobrze łączą się z czekoladowymi deserami- tu poznasz przepis na ciasto czekoladowe z malinami, czyli prawdziwą rozkosz dla podniebienia.
Kokosanki czekoladowe to pomysł na szybki deser dla całej rodziny. Kokosanki są idealne, kiedy masz ochotę na coś słodkiego do kawy, herbaty lub chcesz upiec coś na szybko dla dzieci. Poznaj prosty przepis na wyśmienite kokosanki, wszyscy je uwielbiają. Kokosanki to świetny deser zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Przygotujesz je w prosty sposób, sprawiając wszystkim słodką i pyszną niespodziankę. Najwięcej czasu zajmuje samo pieczenie kuleczek, deser jest więc naprawdę szybki.Do kokosanek przygotuj domową, gęstą polewę z prawdziwego kakao i wiórek kokosowych, obtoczone w niej kuleczki ciasta smakują doskonale. Do obtoczenia ciasta polewa musi być przestygnięta i gęsta, ciasto również musi dobrze ostygnąć.Jeśli szukasz pomysłów na pyszne desery i ciasta z kokosem, mamy dla Ciebie kilka słodkich propozycji: w tym artykule dowiesz się, jak zrobić ciasto bounty, smakuje jak znany batonik.W tym artykule natomiast poznasz przepis na ciasto raffaello z pysznym kremem, idealne do kawy.
Kluski leniwe tradycyjnie jedzone są na słodko z podprażoną bułką tartą, roztopionym masłem oraz kryształkami cukru. Okazuje się, że nie trzeba ograniczać się tylko do takiego sposobu podania - leniwe z serem feta są słone, sycące i pyszne. Kluski przygotowuje się kilka chwil, dlatego są dobrą opcją na błyskawiczny obiad. Kluski leniwe są typowo nostalgicznym daniem, które większość z nas kojarzy z czasami dzieciństwa i beztroski. Wtedy nie było nic lepszego niż dzień spędzony na zabawie z przyjaciółmi, zakończony pysznymi słodkimi i delikatnymi kluskami zrobionymi przez mamę lub babcie. Leniwe z serem feta do złudzenia przypominają klasyczną wersję, jednak wystarczy jeden kęs, aby zauważyć dużą różnicę. Feta dodaje ciastu dużo słoności i charakterystycznej faktury, dlatego poniższe kluski są twardsze i bardziej zbite. Jeśli uwielbiasz słodki wariant, wytrawna receptura również przypadnie ci do gustu.
Piernik z herbatą to doskonały pomysł na ciasto, nie tylko na Boże Narodzenie. Mocno korzenne, wyraźne ciasto przełożone delikatnym kremem waniliowym z kaszy manny jest tak smaczne, że znika błyskawicznie. Poznaj prosty przepis na obłędny piernik z herbatą, doskonały do kawy w chłodne, zimowe dni.Piernik z herbatą to jedno z moich ulubionych ciast. Jego korzenny smak w połączeniu z delikatną masą waniliową, polewą czekoladową, migdałami i orzechami tworzy doskonałe ciasto, które rozpływa się w ustach. Herbata sprawia, że piernik jest bardzo wilgotny.Masa do przełożenia piernika ma bardzo ciekawy smak i dobrze łączy się z całym ciastem. Kasza manna gotowana na mleku z cukrem z prawdziwą wanilią ma delikatny smak, sok z cytryny natomiast nadaje masie świeżej nuty i doskonale przełamuje jej słodycz.Jeśli masz ochotę na tort idealny na zimę- tu poznasz przepis na mocno korzenny tort z kremem waniliowym i żurawiną, doskonały do kawy, na święta i urodziny.
Pierogi szwedzkie mogą zrewolucjonizować sposób, w jaki większość z nas patrzy na to popularne danie. Nie wymagają one bowiem żadnego gotowania w wodzie, a zamiast tego piecze się je w piekarniku. Dzięki temu powierzchnia ciasta pysznie się karmelizuje i staje się chrupiąca. Do środka można włożyć każde nadzienie znane ze zwykłych pierogów. Pierogi szwedzkie wywodzą się z kultowego dla krakowian lokalu Pierogi Szwedzkie Svensson na ulicy Długiej. Od prawie 40 lat bar serwuje pieczone pierogi z ciasta drożdżowego w formie fast foodu. Dzięki temu mieszkańcy Krakowa mogą zjeść na mieście szybko i smacznie. Poniższa propozycja doskonale pasuje do klasycznego czerwonego barszczu, lecz równie dobrze można ją po upieczeniu zapakować w pergamin i wziąć do pracy czy szkoły. Odgrzewane pierogi szwedzkie smakują równie dobrze co świeże - najlepiej podgrzać je w piekarniku lub mikrofalówce.
Przepis na jabłecznik inaczej? Upiecz ciasto ucierane z jabłkami siostry Anastazji. Kruchy spód, jabłka przełożone marmoladą i ciasto biszkoptowe to doskonałe połączenie, które posmakuje wszystkim miłośnikom domowych wypieków. Sprawdź, jak zrobić ciasto ucierane z jabłkami siostry Anastazji.Ciasto ucierane z jabłkami to świetna alternatywa dla tradycyjnego jabłecznika lub szarlotki. Biszkopt w połączeniu z kruchym, ucieranym ciastem i pokrojonymi jabłkami z marmoladą owocową to prawdziwa uczta dla podniebienia. Ciasto siostry Anastazji zawsze błyskawicznie znika z talerzy i każdy prosi o przepis i dokładkę.Ciasto z jabłkami możesz oprószyć cukrem pudrem lub oblać je polewą czekoladową bez masła. Całe ciasto jest wilgotne w środku, słodkie, delikatne i bardzo puszyste i smaczne. Przygotujesz je w kilkanaście minut, ciasto będzie upieczone po niecałej godzinie, więc jest prostym i szybkim deserem dla całej rodziny.Jeśli szukasz pomysłu na nietypowe ciasto z jabłkami- tu poznasz przepis siostry Anastazji na ciasto z jabłkami, orzechami, kremem i czekoladą.
Masz ochotę na szarlotkę podaną jak w najlepszej restauracji? Przygotuj do niej sos waniliowy, a na nowo odkryjesz jej rewelacyjny smak. Sos przygotujesz wyłącznie z kilku składników, będzie bardzo aromatyczny, słodki i waniliowy. Poznaj przepis na sos waniliowy do szarlotki.Sos waniliowy to doskonały dodatek do szarlotki, ponieważ wzmacnia jej wyjątkowy smak. Sos przygotuj z całej laski wanilii i cukru waniliowego z prawdziwą wanilią, taki będzie najsmaczniejszy i najbardziej aromatyczny.Sos waniliowy to również doskonały dodatek do lodów, ciast z cynamonem, gofrów, naleśników, a nawet pierogów na słodko z czereśniami. Jest delikatny, ale mocno waniliowy, zarówno dzieci, jak i dorośli pokochają jego smak. Podczas gotowania sosu z żółtkami nie możesz doprowadzić do wrzenia mleka, ponieważ jajka się zetną, a Ty przygotujesz waniliową jajecznicę. Mleko musi być gorące, ale nie może się gotować. Pamiętaj, że im chłodniejszy sos, tym bardziej gęsty, dlatego nie dodawaj do niego mąki, pozwól mu ostygnąć, a będzie idealny.W tym artykule dowiesz się, jak przygotować bajecznie prostą szarlotkę, która wychodzi za każdym razem. Podaj ją z gałką lodów i sosem waniliowym, a ciasto stanie się hitem w Twoim domu.
Idealne naleśniki powinny być delikatne i wilgotne. Jeśli nie wychodzą wam takie, zamiast mleka dodajcie uwielbiany napój. Naleśniki wyjdą tak doskonałe, że już zawsze będziecie je robić w ten sposób. Oto jak przygotować delikatne i aksamitne naleśniki na kefirze. Przygotowanie naleśników jest bardzo proste. Wystarczy rozmieszać ciasto z mąki, jajek i mleka i usmażyć z niego cienkie placki. Jak się jednak okazuje, dodatek mleka wcale nie jest najlepszym wyborem. O wiele smaczniejsze naleśniki wychodzą bowiem, gdy mleko zastąpicie kefirem.
Sernik na zimno jest klasyką polskich ciast, którą wiele osób uwielbia i nie wyobraża sobie deseru bez choćby jednego kawałka. Poniżej prezentujemy sernik waniliowo-czekoladowy z brzoskwiniami z zalewy na herbatnikach. Ciasto przygotowuje się bez pieczenia, dlatego praktycznie każdy może się za nie zabrać. Sernik na zimno bez pieczenia to nieoceniony przysmak idealny na szybką przekąskę, poobiedni deser czy podwieczorek z kubkiem gorącej herbaty. Ciasto to jest na tyle pyszne i łatwe w zrobieniu, że nie trzeba mieć żadnej okazji, aby móc je spróbować. Co ciekawe sernik ten nie wymaga użycia sera twarogowego, lecz zwykłe serki waniliowe homogenizowane. Ta mała zmiana wpływa na konsystencję, która dzięki serkom staje się znacznie delikatniejsza i bardziej puszysta.
Faworki podczas Tłustego Czwartku są równie ważne co pączki, dlatego warto usmażyć je na dobrym rodzaju tłuszczu. Najlepszy kruchy chruścik zawsze wychodzi podczas smażenia na smalcu, który nadaje im świetnej faktury oraz charakterystycznego aromatu. Faworki smażone na oleju roślinnym nie są w stanie ich pokonać, ponieważ nie mogą uzyskać oczekiwanej chrupkości. W dzisiejszych czasach mało kto decyduje się zrobić faworki samodzielnie - sklepy są ich pełne przed Tłustym Czwartkiem. Domowe faworki smakują jednak znacznie lepiej, a przepis na nie wcale nie jest skomplikowany. Poza dobrą recepturą bardzo ważny jest rodzaj tłuszczu. Smalec zalecany jest przez ekspertów, ponieważ sprawia, że faworki stają się chrupiące, a także nabierają specyficznego posmaku, tak bardzo cenionego przez wszystkich fanów tego deseru. Oczywiście, jeśli nie masz pod ręką smalcu, a do sklepu daleka droga, olej musi wystarczyć.
Przepisów na makowca z pewnością jest wiele, jednak jednym z najlepszych jest ten opracowany przez Ewę Wachowicz. Prezenterka opisała go na swojej internetowej, gdzie zamieszcza wiele innych pysznych receptur. Makowiec w jej wersji jest tak dobry, że ciężko powstrzymać się przed zjedzeniem tylko jednego kawałka, dlatego warto zrobić zapas ciasta. Makowiec jest wyjątkowym wypiekiem, którego smak i zapach mają mnóstwo wielbicieli w całej Polsce. Bez pokaźnej porcji makowca na świątecznym stole nie może obejść się żadna Wigilia. Ewa Wachowicz, jako znawczyni polskiej kuchni, stworzyła makowiec, który zachwyca każdego fana słodkich wypieków. Z pozoru może zdawać się, że receptura jest długa i skomplikowana, w praktyce jednak można łatwo ją opanować. Wystarczy kierować się poniższymi wskazówkami, a każda próba pieczenia makowca zakończy się całkowitym powodzeniem.
Babka piaskowa kojarzy się większości z Wielkanocą, jednak jej smak jest na tyle dobry, że warto piec ją przez cały rok. Babka piaskowa ma specyficzną teksturę, od której wzięła się jej nazwa. Dzięki poniższemu przepisu uda ci się zrobić ją bardzo wilgotną i delikatną, a świeżość utrzyma nawet do trzech dni. Nie ma nic gorszego niż sucha babka piaskowa, która wyciąga całą wilgoć z ust podczas jedzenia. Dlatego prezentujemy recepturę, dzięki której każde zabranie się za jej wykonanie zakończy się pełnym sukcesem. Sekretem jest odrobina wódki, którą należy wlać do ciasta, a także użycie mąki ziemniaczanej. Wódka wraz z mąką ziemniaczaną tworzy przyjemną w jedzeniu teksturę, a także magazynuje wilgoć.
Praktycznie każdego dnia korzystamy z rękawicy kuchennej, aby uchronić się przed oparzeniami od wysokiej temperatury. Naukowcy ostrzegają, że przed założeniem jej na dłoń koniecznie trzeba sprawdzić, czy nie jest zamoczona. W zetknięciu z nagrzanym metalem woda szybko paruje i przenika przez włókna materiału. W efekcie, pomimo noszenia odzieży ochronnej, skóra może zostać dotkliwie poparzona. Rękawica kuchenna jest najlepszym przyjacielem każdego fana pieczenia czy gotowania - bez niej w końcu wyjęcie ciasta z piekarnika nie byłoby tak prostym zadaniem. W czasie korzystania z rękawicy należy zachować jednak szczególną ostrożność. Mogłoby się wydawać, że używanie rękawicy z grubego materiału nie niesie ze sobą żadnego zagrożenia. Ma ona w końcu ochronić nas przed zbyt dużym gorącem. W praktyce łatwo zapomnieć o środkach ostrożności, co przekłada się na poważne zagrożenie.
Sekret udanego sernika pieczone jest wykorzystanie gęstego, niekwaśnego twarogu półtłustego. Dzięki temu wychodzi on niezwykle lekki i smaczny. Ten sam efekt możemy uzyskać, decydując się na wypróbowanie receptury na sernik gotowany. To doskonała opcja dla tych z was, którzy nie mają piekarnika. Serniki na zimno pysznie smakują latem, a klasyczne pieczone — np. wiedeński — zawsze. Podejmując się przygotowania serowego specjału bez piekarnika, nie jesteśmy skazani na używanie żelatyny czy agaru. Spróbujcie sernika gotowanego, a zrobicie go jeszcze nie raz.
Szarlotka nie jest trudnym w przygotowaniu ciastem, jednak wymaga odrobiny włożonego weń czasu. Na szczęście istnieje receptura, która pozwala wykonać wersję tego pysznego deseru bez konieczności pieczenia. Zamiast klasycznego spodu z kruchego ciasta sporządza się podstawę z herbatników, które smakują i wyglądają praktycznie tak samo, jak zwykły spód. Szarlotka bez pieczenia pozwala nie tylko zaoszczędzić mnóstwo czasu, jest również jeszcze prostsza od klasycznego przepisu. Najwięcej pracy jest przy samych jabłkach, które na początku należy oporządzić, a następnie poddusić. To na etapie gotowania jabłek ustala się ich grubość. Niektórzy preferują szarlotkę z dużymi kawałkami owoców, inni jedzą jedynie takie ciasto, w którym pojedyncze cząstki jabłek nie są wyczuwalne. To od ciebie zależy którą metodę wybierzesz.
Do wielu ciast można zamiennie dodawać sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. Jedno i drugie doskonale spulchnia i sprawia, że wypieki są wyrośnięte. Czym jednak różni się soda od proszku do pieczenia? Czy rzeczywiście nie ma różnicy, który środek, do jakiego ciasta się dodaje?Soda oczyszczona i proszek do pieczenia to obok drożdży najpopularniejsze spulchniacze, używane do wypieków. Dzięki nim ciasta, bułeczki czy racuchy rosną, zyskują lekkość i pulchność. Są też miękkie i smaczne.
Szukasz pomysłu na delikatne, lekkie i mocno owocowe ciasto, które pokochają zarówno dzieci, jak i dorośli? Zrób wszystkim słodką niespodziankę i przygotuj ciasto kubuś na puszystym biszkopcie. Poznaj przepis na mocno pomarańczowe, słodkie i orzeźwiające ciasto kubuś.Ciasto kubuś to jedno z tych ciast, za którymi szaleją i dzieci i dorośli. Delikatny, puszysty biszkopt z gęstą masą pomarańczową i pianką śmietanowo- pomarańczową to genialne połączenie. Ciasto wykończone jest galaretką pomarańczową i udekorowane plastrami pomarańczy.Ciasto swoją nazwę zawdzięcza znanym, gęstym sokom dla dzieci. Mocno owocowy, pomarańczowy sok sprawdzi się doskonale do przygotowania masy do ciasta. Piankę natomiast przygotujesz z kremówki i galaretek. Pamiętaj, aby galaretki były zupełnie zimne, kiedy dodasz je do śmietanki, w przeciwnym wypadku zważysz krem.Biszkopt z 5 jajek jest delikatny, ale bardzo puszysty, dodaj do niego cukier wanilinowy, a będzie miał doskonały smak. Biszkoptu nie wyjmuj z piekarnika zaraz po upieczeniu, ponieważ opadnie i popęka. Ciasto wyjmij dopiero po 30 minutach chłodzenia w nagrzanym piecu.Ciasto kubuś to doskonałe ciasto chłodną, zimową porą, kiedy nie mamy dostępu do słodkich, świeżych owoców, jak truskawki, czy maliny. W czerwcu natomiast koniecznie upiecz biszkopt z truskawkami i galaretką, jest idealny w upalne dni.
Z pozoru może wydawać się, że większość z nas wie już wszystko na temat naleśników - w praktyce wielu Polaków cały czas popełnia jeden błąd podczas ich gotowania. Po wymieszaniu ciasta należy odstawić je na około 30 minut, aby dobrze się nawodniło i napęczniało. Bez tego etapu masa może nie być aksamitnie gładka i delikatna. Naleśniki są świetnym rozwiązaniem dla rodzin, które nie mogą wybrać, co będą jadły na obiad. Można je bowiem przygotować na wiele różnych sposobów, z niecodziennymi, jak i powszednimi dodatkami - dzięki uniwersalności każdy ma szansę czerpać dużą przyjemność z jedzenia naleśników. Nawet pomimo tak dużej popularności, niektórzy dalej nie wiedzą, że ciasto naleśnikowe powinno zostać odłożone po sporządzeniu na 30 minut. Wilgoć dokładnie przenika drobinki mąki, co pozwala uzyskać znacznie lepszą konsystencję, smak oraz puszystość po usmażeniu na patelni.
Macie ochotę na smaczne, niezwykłe i apetyczne ciasto? Zapraszamy was na najlepsze z najlepszych — jabłkowo-orzechowe ciasto siostry Anastazji. Do jego przygotowania wykorzystacie składniki, które zimą z pewnością macie pod ręką. Jest przy nim trochę pracy, ale smak ciasta i zadowolenie najbliższych wam wszystko wynagrodzi. Jabłka doskonale komponują się z orzechami. Pierwsze są słodko-kwaśne i soczyste, drugie chrupiące i aromatyczne. Jak pokazuje siostra Anastazja, z tego duetu można wyczarować coś naprawdę pysznego i kuszącego. Zobaczcie zresztą na zdjęciu, jak apetycznie wygląda to ciasto. Pochodzi ono z kanału Słodka Cukierenka na YouTube.
Babka ajerkoniakowa to pomysł na błyskawiczne i pyszne ciasto w nowej odsłonie. Babka z olejem i ajerkoniakiem jest puszysta i wilgotna w środku, ma również świetny smak likieru jajecznego i wanilii. Poznaj przepis na babkę ajerkoniakową.Babka to ciasto, które zwykle gości na naszych stołach w okresie wielkanocnym. Babka to proste, puszyste ciasto, które upieczesz na wiele sposób: z dodatkiem cytryny, kakao, migdałów, a także ajerkoniaku. Babkę oprósz cukrem pudrem lub przygotuj do niej lukier.Babka ajerkoniakowa jest najsmaczniejszą wersją ciasta. Przygotowanie i pieczenie babki zajmuje łącznie godzinę, dlatego też ciasto jest często moim słodkim dodatkiem do weekendowej kawy. Każdy jest zachwycony jej niecodziennym smakiem i puszystym, wilgotnym ciastem.Ajerkoniak jest świetnym dodatkiem do ciast. Likier jest delikatny o ładnym, jajecznym kolorze. Ajerkoniak dobrze łączy się z czekoladowymi deserami, ciastami kokosowymi i lodami w formie polewy. Jeśli masz ochotę na pyszne ciasto z ajerkoniakiem- tu poznasz przepis na ciasto kokosowe bez pieczenia na herbatnikach, idealne do kawy i na wizytę gości.
Każdy z nas doskonale rozpoznaje przysmak ze zdjęcia, czyli klasyczne racuchy - zazwyczaj przygotowuje się je na słodko z jabłkami. Dzisiaj prezentujemy jednak przepis na wytrawną wersję, która zawiera aromatyczną wędzoną kiełbasę. Takie placuszki mogą stanowić pyszny obiad dla całej rodziny, a także szybką przekąskę pomiędzy większymi posiłkami. Racuchy do dzisiaj często są przygotowywane przez osoby, które chcą zjeść prosty i tradycyjny posiłek z kilku tanich i łatwo dostępnych składników. Najczęściej są one podawane na słodko, przez co niektórzy mogą poczuć znudzenie. Ile razy można jeść w końcu takie samo danie bez żadnych modyfikacji?Dodanie kiełbasy nie tylko nadaje plackom niespotykanego do tej pory wędzonego posmaku, lecz również zwiększa ich wartości odżywcze. Po zjedzeniu kilku racuszków szybko poczujesz uczucie sytości, które utrzyma się na długie godziny.
Biszkopt to puszyste, delikatne ciasto, z którego przygotujesz torty i wyśmienite desery z kremami, owocami, galaretką. Biszkopt można jednak łatwo zepsuć, dodając złą ilość produktów, niewłaściwie łącząc składniki i studząc w zły sposób. Jak zrobić idealny biszkopt, żeby nie opadł i nie popękał?Nie ma bardziej uniwersalnego ciasta od biszkoptu, idealnie sprawdzi się do przygotowania wysokich, pysznych tortów i ciast z owocami i galaretką. Słodki, puszysty, wyrośnięty, łatwo kroi się na dwa blaty, dzięki czemu szybko przygotujesz wyśmienity deser dla całej rodziny. Jeśli Twój biszkopt opadł, pokruszył się lub popękał zaraz po upieczeniu, ten artykuł jest właśnie dla Cebie. Dowiesz się, jaką mąkę dodać do ciasta, jak mieszać składniki i jak studzić biszkopt, aby był puszysty i nie popękał. Nie ma lepszego ciasta na letnie, gorące dni od biszkoptu z truskawkami przełożonego bitą śmietaną. Ciasto jest tak smaczne, że cała blacha znika w ciągu jednego dnia. Jeśli lubisz truskawki, koniecznie upiecz ciasto z truskawkami i galaretką, dzieci i dorośli pokochają deser już od pierwszego kęsa.Jeśli szukasz pomysłu na wyśmienity, mocno czekoladowy tort- tu poznasz przepis na tort wiśniowo-czekoladowy z ciemnym biszkoptem z dodatkiem klasycznego kakao. Tort przełożony jest kremem czekoladowym i konfiturą wiśniową, jest doskonały zarówno na deser do kawy, jak i ciasto urodzinowe.
Tłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami, co z pewnością cieszy wszystkich łakomczuchów - będą mogli w końcu pochłonąć pokaźne ilości faworków oraz pączków. Dzisiaj przedstawiamy przepis na faworki z piwem, które zachwycają lekko słodowym i intensywnym smakiem. Stosując się do poniższych porad, przygotujesz je w mniej niż 20 minut. Faworki tradycyjnie sporządzane są na bazie zbijanego ciasta śmietanowego, które po usmażeniu na głębokim tłuszczu staje się niewiarygodnie kruche i delikatne. Zamieniając ją na jasne piwo, można pominąć etap ubijania ciasta - piwna masa jest plastyczna i łatwo się ją rozwałkowuje. Sekretem do uzyskania kruchego chruściku jest jak najcieńsze rozwałkowanie. Każdy faworek powinien być cienki jak kartka papieru. Po usmażeniu szybko posyp je cukrem pudrem. Gdy są jeszcze ciepłe, cukier skutecznie do nich przylega.
Mało kto w ogóle wyobraża sobie, że sernik można przyrządzić bez mielenia sera twarogowego, ponieważ masa byłaby wtedy zbyt zbita. Okazuje się jednak, że istnieje sposób, aby cieszyć się tym ciastem bez pracochłonnej czynności. Potrzebujesz do tego tylko praski do ziemniaków. Przeciśnięcie przez nią sera da podobny efekt, co mielenie. Sernik w Polsce jest jednym z najważniejszych ciast i bez problemu można kupić je w każdej cukierni i większości sklepów spożywczych. Warto mieć jednak na uwadze, że żaden kupny wypiek nie dorówna w smaku domowemu sernikowi - szczególnie, jeśli zastosujesz się do poniższych porad. Podczas mieszania składników, nie zapomnij pod żadnym pozorem o dobrym ubiciu białek na sztywną pianę. Bez niej sernik nie będzie puszysty. Dodatkowo taka wpadka zwiększa szansę na opadnięcie ciasta po upieczeniu.
W sklepach wybór kupna makaronu może przytłoczyć, ponieważ marek oraz gatunków tego produktu jest mnóstwo. Siostra Anastazja ma własny przepis na najlepszy makaron, który pysznie smakuje z aromatycznymi sosami czy zwykłymi zupami. Poniżej wyjaśniamy krok po kroku tajniki jej receptury. Makaron ze sklepu może zawierać składniki niechciane, takie jak niepotrzebne barwniki, konserwanty czy ulepszacze smaku. Produkując go od podstaw we własnym domu, doskonale wiemy co dodaliśmy do ciasta, więc nie ryzykujemy spożywania niezdrowej chemii. Siostra Anastazja swój makaron robi tylko z 4 składników, co jest kolejną ogromną zaletą. Z pewnością większość z nas ma je pod ręką w swojej kuchni, więc nie będzie potrzeby żadnego wyjścia do sklepu. To oszczędza nam dużo czasu, a także wydatków.
Już za około miesiąc Polacy będą zajadali się pączkami i faworkami w czasie świętowania Tłustego Czwartku. Jeśli chcesz, aby twoje domowe pączki po usmażeniu były trwalsze i dłużej świeższe, dodaj do nich ugotowane ziemniaki. Kartofle zatrzymają więcej wilgoci w usmażonym cieście, co da puszyste i delikatne pączki o niesamowicie pysznym smaku. Miękkie jak chmurka pączki ze słodkim i rozpływającym się w ustach nadzieniem są spełnieniem marzeń każdego łakomczucha. Przygotowywanie ich w domu jest świetnym zajęciem dla całej rodziny, lecz często smaży się ich zbyt duże ilości. Przez to w ciągu paru dni stają się suche, niesmaczne i nikt nie chce ich więcej jeść. Sposobem na uchronienie się od takiego scenariusza, jest dodanie ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków. Są niewyczuwalne w gotowym produkcie, lecz pozytywnie wpływają na dłuższe zachowanie świeżości.
Makowiec sułtański siostry Anastazji to doskonałe ciasto w chłodne, jesienne i zimowe dni. Masa makowa z bakaliami, olejkiem migdałowym i skórką pomarańczową rewelacyjnie łączy się z kruchym ciastem, tworząc pyszny deser, zarówno do kawy, jak i na święta. Poznaj przepis na makowiec sułtański siostry Anastazji.Makowiec sułtański, czyli makowiec bez zawijania oblany polewą czekoladową i udekorowany orzechami włoskimi wygląda świetnie, a smakuje jeszcze lepiej. Delikatna, aromatyczna i bogata w bakalie masa makowa po upieczeniu jest wilgotna i pyszna.Ciasto na makowiec to kruche, delikatne ciasto o słodkiej, waniliowej nucie. Ciasto po wyrobieniu uformuj w dwie kule i wstaw do lodówki na 30 minut, aby dobrze się schłodziło, wtedy po upieczeniu będzie jeszcze smaczniejsze.Do makowca zrób domową polewę czekoladową bez masła, jest idealna do ciasta, aksamitna i gęsta. Słodka polewa nadaje ładnego wykończenia i nadaje mocnego, czekoladowego smaku. Ciasto udekoruj dodatkowo orzechami włoskimi. Siostra Anastazja słynie z pysznych ciast, w tym artykule dowiesz się, jak zrobić ciasto "wesoły słonecznik" z pieczonymi słonecznikiem i polewą czekoladową, czyli prosty i smaczny deser do kawy.