Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy

Danie

Puree z zielonego groszku
27.12.2021 01:00 Puree z zielonego groszku

Oryginalne, smaczne, uniwersalne - takie właśnie jest puree z zielonego groszku. Puree wykorzystasz do przygotowania dań mięsnych i ryb, dodasz do makaronu, posmarujesz chleb. Zielone puree jest smaczne, lekkie i wygląda rewelacyjnie. Poznaj przepis na puree z zielonego groszku.Puree z zielonego groszku przygotujesz błyskawicznie z podstawowych produktów. Puree jest lekko słodkie, kremowe i wygląda bardzo apetycznie. Puree jest pomysłem na pyszne i pożywne śniadanie, wystarczy, że posmarujesz nim świeżą kromkę chleba, dodasz pomidora, kiełki, rzodkiewkę. Taka kanapka jest bardzo pożywna i mało kaloryczna.Puree z groszku równie dobrze smakuje jako dodatek do obiadu, np. do wieprzowiny, wołowiny, ryb pieczonych. Jest prostą i pyszną jarzynką, dzięki której każde ugotowane przez Ciebie danie będzie wyglądało estetycznie i apetycznie, jak z najlepszej restauracji. Wyłóż kawałek mięsa na zielonym puree, a efekt zachwyci wszystkich domowników.Z groszku ugotujesz również pyszną zupę krem i przygotujesz pesto, z którego stworzysz obłędne zapiekanki i dania z makaronem.

bigos
27.12.2021 01:00 Jak mrozić bigos i kapustę z grochem?

Jeśli po świętach został wam bigos lub kapusta z grochem nie zwlekajcie, tylko utrwalcie te potrawy, póki są świeże. Obie doskonale nadają się do mrożenia, bo po rozmrożeniu i odgrzaniu, smakują jak dopiero co przygotowane. Podpowiemy wam, jak powinno się mrozić bigos i kapustę z grochem. Mało kto zdaje sobie sprawę, że specjałów nie powinno się przechowywać dłużej niż 6 miesięcy.Bigos gotujemy zwykle w większych ilościach. Tę potrawę lubią niemal wszyscy, nie może jej więc zabraknąć. Jednak w świątecznej obfitości łatwo przeliczyć się z możliwościami naszych żołądków. Nawet najsmaczniejszy bigos może się też zwyczajnie przejeść. Podobnie jest też z wigilijną kapustą z grochem. Na szczęście mamy dla was dobrą wiadomość. Te potrawy lubią przemrożenie, więc doskonale nadają się do zamrożenia. Jeśli więc zostało wam po świętach trochę bigosu czy kapusty z grochem, nie wyrzucajcie ich, tylko zamroźcie. Będą jak znalazł, gdy najdzie was ochota na kapuściane smaki.

Jak zrobić idealne puree?
27.12.2021 01:00 Jak zrobić idealne puree?

Puree to smaczny dodatek do mięs i ryb, jednak jego przygotowanie wymaga zastosowania kilku tików, dzięki którym przygotujesz najsmaczniejsze puree ziemniaczane, jakie jadłeś. Jak zrobić idealne puree?Puree jest wyśmienitym dodatkiem do dań. Ugotowane ziemniaki wymieszane na gładką masę z masłem, mlekiem, śmietaną i przyprawami smakują wybornie. Puree możesz przygotować w tradycyjny sposób lub urozmaicić je cebulką, czosnkiem, szczypiorkiem, a nawet podsmażonym boczkiem.Puree ziemniaczane pasują do każdego rodzaju mięsa i ryb pieczonych. Puree świetnie łączą się z wyraźną wołowiną, wieprzowiną i drobiem. Piersi z kaczki w sosie imbirowym podane na puree ziemniaczanym wyglądają bardzo apetycznie, a smakują jeszcze lepiej. Puree wymaga jednak odpowiedniego przygotowania. Najważniejsze jest samo gotowanie ziemniaków i odpowiednie proporcje mleka i śmietany, aby puree miało idealną konsystencję, było gładkie i delikatne. Sprawdź, jak przygotować najsmaczniejsze puree.

Zupa ryżowa na mięsie
27.12.2021 01:00 Zupa ryżowa na mięsie

Zupa ryżowa na mięsie to pomysł na obiad dla całej rodziny, również dla najmłodszych. Gotowane mięso, warzywa i ryż to delikatne, lekkostrawne, ale sycące połączenie, które posmakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Poznaj przepis na pożywną zupę ryżową na mięsie.Szukasz pomysłu na zupę, która posmakuje nawet największemu niejadkowi? Ugotuj wyśmienitą zupę ryżową na ćwiartce z kurczaka. Zupa jest gęstym i pełnowartościowym posiłkiem, zawiera białko, węglowodany i wiele niezbędnych witamin i minerałów. Zupa jest bardzo pożywna, ale i mało kaloryczna i lekkostrawna. Ugotowany ryż jest świetnym dodatkiem do wielu dań, przygotujesz z niego zupy, np. kalafiorową, dania główne, dodasz do deserów i sałatek. Ryż jest pożywnym i zdrowym produktem, który dodatkowo zagęszcza zupy i zwiększa objętość imprezowych sałatek. Do zupy wykorzystaj tradycyjny ryż biały lub długoziarnisty, np. jaśminowy. Jeśli szukasz pomysłu na sałatkę ryżową- tu poznasz przepis na obłędną sałatkę z szynką, idealną na imprezy i spotkania w rodzinnym gronie.

Rosół
27.12.2021 01:00 Rosół na mrozy z cytryną i cynamonem

Obecnie pogoda nie rozpieszcza i duże mrozy dotykają każdego z nas - dlatego warto przygotować pyszny i rozgrzewający rosół z cytryną i cynamonem. Mieszanka korzennych przypraw nadaje mu doskonałego aromatu, a cytryna lekkiej świeżości. Taka domowa zupa z orientalną nutą będzie pasować na zimowe obiady i wszyscy będą prosić cię o dokładkę. Rosół w Polsce jest prawdopodobnie najważniejszą zupą, bez której nie tylko wiele innych potraw nie mogłoby zostać ugotowanych - sama w sobie gra ważną rolę w codziennej diecie. Aby zapewnić różnorodność, poniżej prezentujemy delikatnie wschodnią wariację na klasyczny bulion. Dodanie do niego korzennych przypraw, jak cynamon czy suszony imbir sprawia, że wywar nabiera jeszcze większych rozgrzewających właściwości. Cytryna z kolei pełna jest witaminy C, która wspomaga układ odpornościowy w walce z patogenami, co zimą jest szczególnie dotkliwe.

Jak zrobić królika w śmietanie?
27.12.2021 01:00 Jak zrobić królika w śmietanie?

Szukasz pomysłu na niecodzienny obiad dla rodziny lub wytworne danie na większą uroczystość? Przygotuj królika w śmietanie z aromatycznym cząbrem i jałowcem. Mięso z królika jest bardzo delikatne i posmakuje każdemu. Jak zrobić królika w śmietanie?Mięso królicze jest niezwykle delikatnym mięsem, jest miękkie, lekko słodkie i ma wyjątkowy smak i aromat. Królik w śmietanie smakuje doskonale z pieczonymi ziemniakami, kopytkami, burakami lub surówką z kapusty pekińskiej.Do przygotowania wywaru niezbędny będzie bulion drobiowy lub rosół, który został z poprzedniego obiadu, dzięki któremu mięso będzie bardziej esencjonalne. Królika przed duszeniem zostaw w solance na pół godziny, następnie obtocz w mące i podsmaż na maśle, a uzyskasz niepowtarzalny smak. Mięso królicze wymaga również specjalnych przypraw. Niezbędny będzie suszony cząber oraz ziarna jałowca, które są niezwykle aromatyczne i doskonale wzmacniają smak mięsnych potraw. Królika w śmietanie oprósz solidnie świeżą natką pietruszki i skrop odrobiną soku z cytryny. Jeśli szukasz pomysłu na przygotowanie królika- tu poznasz przepis na najlepszy pasztet z królika, delikatny i najsmaczniejszy mięsny pasztet.

Fasolka po bretońsku
27.12.2021 01:00 Jak prosto zagęścić fasolkę po bretońsku bez zasmażki?

Fasolka po bretońsku z dużą ilością gęstego sosu i aromatycznej kiełbasy jest idealnym daniem w czasie zimy. Jej silne właściwości rozgrzewające oraz uczucie sytości po posiłku są nieocenione po przyjściu do domu. Aby fasolka po bretońsku była gęsta, wyciągnij kilka łyżek miękkiej fasoli i rozgnieć ją widelcem. Po dodaniu z powrotem do garnka dadzą świetny efekt i zagęszczą potrawę.Fasolka po bretońsku ma praktycznie same zalety. Jest łatwa i tania w przygotowaniu, szybko rozgrzewa podczas jedzenia, pysznie smakuje i doskonale syci. Najlepiej smakuje wtedy, kiedy sos do fasolki nie jest lejący się. Mamy świetny trik, dzięki któremu za każdym razem będzie idealnie gęsta. Pod koniec gotowania fasolki wyciągnij kilka łyżek z garnka wraz z sosem i rozgnieć je widelcem bądź zmiksuj w blenderze z kilkoma łyżkami bulionu. Fasola rozpadnie się, co pozytywnie wpłynie na ogólną gęstość dania.

Zupa gulaszowa z wieprzowiny
27.12.2021 01:00 Zupa gulaszowa z wieprzowiny

Zupa gulaszowa z wieprzowiny, gotowana z włoszczyzną, papryką, pomidorami i ziemniakami, jest świetnym pomysłem na pożywny i smaczny posiłek, idealnym na weekend i spotkania w większym gronie. Poznaj przepis na zupę gulaszową z wieprzowiny.Zupa gulaszowa jest świetną zupą na jesienne i zimowe popołudnia, a także na większe imprezy i uroczystości, jako ciepła płyta. Zupa jest pożywna i aromatyczna i posmakuje każdemu miłośnikowi mięsa. Zupę dopraw paprykami mielonymi, ziołami prowansalskimi i posiekaną natką pietruszki, które dodadzą smaku i lekkości.Zupę gulaszową ugotuj na łopatce wieprzowej, dodaj również kawałek mięsa wołowego, jeśli chcesz, aby danie było bardziej esencjonalne. Do zupy świetnie sprawdzi się kawałek pręgi lub polędwicy. Długo smażone, następnie gotowane i duszone mięso jest niezwykle delikatne, a w połączeniu z warzywami, wywarem i przyprawami tworzy doskonały gulasz.Inspiracją zupy gulaszowej jest kuchnia węgierska. Ugotuj również tradycyjną, węgierską zupę rybną z warzywami i karpiem, idealną w chłodne dni.

Zupa kurkowa
27.12.2021 01:00 Zupa kurkowa przepis

Zupa kurkowa to pomysł na aromatyczną i rozgrzewającą zupę w chłodne, zimowe dni. Zupę ugotujesz w niecałą godzinę, a daniem zachwycisz całą rodzinę, również najmłodszych. Poznaj przepis na wyśmienitą zupę kurkową.Kurki to grzyby hodowlane, które kupisz przez cały rok. Jesienią i zimą smakują jednak najlepiej. Są rozgrzewające, aromatyczne i bardzo pożywne. Kurki to źródło witamin z grupy B i beta-karotenu, którego jest nawet więcej niż w marchewce i pomidorach. Kurki to również mało kaloryczne grzyby, dzięki którym ugotujesz lekkie, ale pożywne dania.Zupa kurkowa z ziemniakami i marchewką jest bardzo esencjonalna. Zupę ugotuj na wywarze warzywnym lub rosole z poprzedniego dnia, dzięki czemu jeszcze bardziej podbijesz jej smak. Przed dolaniem bulionu do grzybów i warzyw, koniecznie podsmaż je na maśle, a uzyskasz niepowtarzalny aromat.Z kurek przygotujesz również wiele pysznych dań. Tu poznasz przepis na sos kurkowy, doskonały do kaszy, ryżu, makaronu i mięs.

Pierogi ze skwarkami
27.12.2021 01:00 Jak zrobić najlepsze chrupiące skwarki?

Polacy najczęściej jedzą pierogi z różnymi dodatkami - często jest to zwykła kwaśna śmietana lub roztopione masło, lecz najlepsze są skwarki. Aby za każdym razem udało się zrobić je tak, jak należy, musisz pamiętać o jednej rzeczy. Zawsze wrzucaj pokrojoną słoninę na zimną patelnię, dzięki czemu wytapianie tłuszczu będzie równomierne i uzyskasz najlepszą chrupkość. Pierogi ze skwarkami to klasyka, obok której ciężko przejść obojętnie. Nasze babcie zwykle właśnie tak podawały własnoręcznie zlepione pierogi. Jeśli chcesz, żeby skwarki były idealnie chrupiące i nie przypalały się, wykorzystaj nasz sposób. Generalnie bardzo ważną zasadą jest wrzucanie praktycznie wszystkich produktów, z których chcemy wytopić dużo tłuszczu, na chłodną patelnię. Wtedy proces zachodzi znacznie sprawniej, skwarki nie przypalą się i staną się wyjątkowo chrupiące.

Naleśniki bez użycia miksera
26.12.2021 01:00 Jak zrobić naleśniki bez miksera?

Naleśniki są ulubionym deserem wielu smakoszy. Część z nas nie robi ich jednak w domu ze względu na brak odpowiedniego wyposażenia kuchni. Czy da się zrobić naleśniki bez miksera? Okazuje się, że jego użycie wcale nie jest konieczne. Możemy go bowiem zastąpić plastikową butelką po wodzie. Sposobów na naleśniki zdradzaliśmy wam już wiele. Proponowaliśmy wam wytrawną kompozycję z serem i pomidorami oraz ciasto na bazie mąki kasztanowej. Teraz podpowiadamy jak poradzić sobie z przygotowaniem rarytasu, gdy nie mamy miksera. Przyrządzenie ich wcale nie będzie takie trudne.

Mrożenie wigilijnego karpia
26.12.2021 01:00 Czy smażonego karpia można mrozić?

Karp jeszcze w wielu domach pojawia się na świątecznym stole. Nierzadko przygotowujemy go w zbyt dużej ilości. Nadmiar świątecznego jedzenia zwykle można zamrozić. Okazuje się, że jeśli usuniemy z ryby panierkę, przechowanie jej w chłodzie również będzie możliwe. Po świątecznej wieczerzy często zostaje sporo jedzenia. W kolejnych dniach staramy się dojeść ulubione potrawy. Nie zawsze jednak się to udaje. Podpowiadaliśmy wam już, jak długo można przechowywać tradycyjne dania i wyjaśnialiśmy, dlaczego lepiej nie trzymać ich na balkonie. Teraz radzimy jak poradzić sobie z wigilijnym karpiem.

Projekt bez tytułu - 2021-12-25T183004.585
25.12.2021 01:00 Pyszna, idealna na święta sałatka śledziowa

Sałatka śledziowa to klasyka, którą zawsze można znaleźć na stole podczas świąt Bożego Narodzenia. Wersji tej potrawy jest wyjątkowo dużo i czasem ciężko się na którąś zdecydować. Poniżej zdradzamy przepis na sałatkę śledziową z jabłkiem i ogórkiem, co nadaje całości chrupkości i orzeźwienia. Sałatka śledziowa jest jednym z najprostszych sposobów przygotowania śledzi do świąt. Nie ma bowiem potrzeby żadnego marynowania czy gotowania - konieczne jest jedynie krojenie wszystkich składników. Jeśli chcesz, żeby sałatka miała delikatniejszy smak, a same śledzie wręcz rozpływały się w ustach, zamiast zwykłych płatów kup matiasy. Matias jest młodym śledziem, który zarówno w smaku, jak i teksturze jest wyjątkowo łagodny.

kolacja wigilijna
24.12.2021 01:00 Czy w Wigilię można jeść mięso?

Już za kilka dni Święta Bożego Narodzenia. Planujemy więc menu i robimy zakupy. Wśród nich nie może zabraknąć karpia, śledzia, kiszonej kapusty i suszonych grzybów. Właśnie z nich przygotujemy bowiem tradycyjne, wigilijne potrawy. Wielu z was z pewnością zastanawia się jednak czy w Wigilię można jeść mięso. Wyjaśniamy wam tę kwestię, żebyście nie mieli wątpliwości.Wigilia Bożego Narodzenia jest jednym z najważniejszych świąt dla katolików. Gromadzimy się wtedy z najbliższymi przy stole, dzielimy się opłatkiem, składamy sobie życzenia, a potem zasiadamy do uroczystej kolacji. I tu pojawia się pytanie — czy tego dnia na stole mogą pojawić się potrawy mięsne?

Catering wigilijny Magdy Gessler — recenzja
24.12.2021 01:00 YouTuber ocenił catering wigilijny Gessler

Świąteczne cateringi oferowane są przez wiele lokali. Proponuje je również Magda Gessler. YouTuber "Sprawdzam Jak" postanowił zrecenzować danie gwiazdy Kuchennych Rewolucji. Czy coś go zaskoczyło? Jakie danie uznał za najsmaczniejsze? Niektórzy nie wyobrażają sobie zamawiania świątecznych dań. Może wynikać to z obaw o jakość potraw czy ich smak. Nierzadko powodem takiej decyzji są też koszty. Za wigilijne potrawy Magdy Gessler nie płaci się mało. Czy są warte swojej ceny? Prowadzący kanał "Sprawdzam Jak" podzielił się swoją opinią na ich temat.

Wegańska ryba po grecku
24.12.2021 01:00 Wegańska wersja wigilijnej ryby po grecku

Lubicie smak ryby po grecku, lecz unikacie spożywania mięsa? Wegański przepis na ten specjał wykorzystujący kotlety sojowe i glony nori sprawi, że będziecie mogli cieszyć się tradycyjnym daniem bez wyrzutów sumienia. Podajcie roślinną wersję ryby po grecku na wigilijnej kolacji i zobaczcie, jak zareagują wasi bliscy. Obstawiamy, że nie zorientują się, iż w daniu brakuje mięsa. Wegańskie święta mogą wydawać się szalonym pomysłem. Tylko czy aby na pewno? Wiele tradycyjnych przepisów bardzo prosto jest przekształcić we w pełni roślinne dania. Barszcz czy grzybowa nie wymagają żadnych produktów odzwierzęcych, a w jarzynowej wystarczy pominąć jaja i wybrać majonez wegański. Przygotowanie dań rybnych bez mięsa nie jest trudne. Do dyspozycji mamy m.in. selera, tofu albo kotlety sojowe. Te ostatnie wykorzystamy w dzisiejszym przepisie. Spróbujecie, jak smakują, gdy wymoczycie je w bulionie z dodatkiem zazwyczaj używanym do przyrządzenia sushi — glonami nori. Rybny aromat będzie dobrze wyczuwalny.

Zamrażanie czerwonego barszczu
24.12.2021 01:00 W jaki sposób zamrozić barszcz czerwony?

Przyrządzić małą ilość zupy świątecznej jest bardzo trudno. Zdarza się, że wychodzi jej nawet kilka litrów. Co jednak zrobić, jeśli apetyt gościom świątecznym nie dopisze? Okazuje się, że danie w prosty sposób można zamrozić. Będziecie zaskoczeni jak dobrze się przechowa. Mrożenie to dokonały sposób na zabezpieczenie większości potraw wigilijnych. W ten sposób z powodzeniem przechowacie pierogi czy warzywa do przyrządzenia jarzynowej. Być może zastanawia was też jak niska temperatura zadziała na barszcz. Mamy dobrą wiadomość.

Odgrzewanie świątecznego karpia
24.12.2021 01:00 Jak odgrzać smażonego karpia, aby nie stracił smaku?

W wielu domach karp mimo wszystko zagości na stole wigilijnym. Jeśli uda wam się zrobić zbyt dużo porcji, pamiętajcie, że danie możecie odgrzać następnego dnia. Podpowiadamy jak zrobić to szybko i tak, aby zachowało, jak najwięcej smaku. Karp nie kosztował w tym roku mało. Warto zadbać o to, by — jeśli jakimś cudem udało nam się go znów zrobić zbyt dużo — nie zmarnować ani kęsa. Jeśli przyrządziliśmy go dobrze, odgrzewanie nie powinno zaszkodzić panierce. Sprawdźcie jak skutecznie podgrzać tę potrawę.

Wigilijny stół
24.12.2021 01:00 Zaskakujące regionalne potrawy z różnych części Polski

Wigilijna kolacja już gotowa? Sprawdźcie jakie dania jada się w innych częściach Polski. Na południu kraju podaje się na przykład chleb z czosnkiem. Innym nietypowym zwyczajem jest też spożywanie opłatka z miodem kultywowane do dziś na Podhalu czy Lubelszczyźnie.W wielu rejonach wspomniane już dwa specjały pojawiały się równocześnie i to one — nie pierwsza gwiazdka — były sygnałem do startu uroczystej kolacji. Chleb pojawiał się na wigilijnych stołach z intencją, by nie zabrakło go również w kolejnym roku.Etnografowie przypuszczają też, że jabłko, które pojawiało się na wieczerzy, było symbolem stworzenia świata. Niektórzy są zdania, że to ono zapoczątkowało zwyczaj dzielenia się i po prostu zostało wyparte przez opłatek. Czym jeszcze zaskakują Polacy z różnych stron?

Barszcz czerwony
24.12.2021 01:00 Najszybszy barszcz wigilijny bez zakwasu

Barszcz czerwony tradycyjnie gotuje się na zakwasie, lecz nie każdy ma do niego dostęp. Istnieje jednak sposób, aby przygotować go bez niego. Poniżej prezentujemy przepis na wigilijny barszcz bez zakwasu, który w smaku nie różni się zanadto od klasycznej wersji. Jego dużą zaletą jest szybkość gotowania oraz prostota. Barszcz wigilijny zwyczajnie musi zostać podany w czasie świat Bożego Narodzenia. Ten złotki buraczany wywar ma wręcz hipnotyzujący smak, a połączeniu z krokietami, pasztecikami czy zwykłymi uszkami nie ma sobie równych. Oczywiście mając zawczasu zrobiony zakwas, nie trzeba ograniczać się do poniższej receptury. Trzeba mieć mimo wszystko na uwadze, że nie wszyscy mają możliwość ukwaszenia buraków, dlatego zawsze warto mieć plan zapasowy.

Śledzie w słoiku
23.12.2021 01:00 W czym moczyć śledzie, aby pozbyć się ich zbyt słonego smaku?

Wigilijne dania ze śledziami są cenione przez wielu smakoszy. Namaczanie ryby to proces czasochłonny, lecz znacząco podnoszący walory smakowe tych potraw. Podpowiadamy jak przeprowadzić ten proces tak, aby rezultaty zachwyciły nawet najbardziej wybrednych gości.Przygotowanie potrawy ze śledzi wymaga zazwyczaj nieco pracy jeszcze przed rozpoczęciem mieszania składników. Chcąc zrobić śledzie w jogurcie czy z sosem porowym, musimy się liczyć z tym, że niestety spędzimy w kuchni parę chwil, płucząc rybę z soli.

Tatar ze śledzia
23.12.2021 01:00 Przepyszny tatar ze śledzia. Idealna przekąska na Wigilię

Śledzie obok karpia są bardzo ważną częścią wigilijnego menu, dlatego warto znać wiele przepisów na ich przygotowanie. Jednym z nich może być pyszny tatar, który stanowi idealną przekąskę. Podając takie danie do stołu można mieć pewność, że goście będą mieli co jeść przez całą biesiadę. Niżej zdradzamy krok po kroku jak wykonać tatara ze śledzia. Klasycznie tatar robiony jest z surowego mięsa wołowego, typowo polędwicy lub ligawy, które sieka się na drobną kostkę i miesza z dodatkami, jak kapary, cebula, żółtko, musztarda czy marynowanymi grzybkami. Tym razem prezentujemy inną, świąteczną wersję. Tatar ze śledzia jest prostym sposobem na innowacyjne podanie tej, wydawałoby się, zwykłej ryby. Do tatara można wrzucić wiele składników, lecz my polecamy tradycyjny wybór. W taki sposób zawsze wykonuje się przekąskę o identycznym smaku, co z pewnością spodoba się twoim gościom.

Barszcz czerwony Anny Lewandowskiej
23.12.2021 01:00 Barszcz czerwony wg. przepisu Anny Lewandowskiej

Szybki barszcz czerwony ze świeżych buraków? Z przepisem Ani Lewandowskiej to możliwe. Znana z fit przepisów celebrytka gotuje dwa buliony i miesza je ze sobą. Uwagę przykuwa również dodatek aromatycznych przypraw m.in. kurkumy. Smak wychodzi doskonały, a nakład pracy jest zdecydowanie mniejszy. Spróbujcie koniecznie. Każdy robi barszcz czerwony nieco inaczej. Na naszym portalu gościła już receptura Magdy Gessler czy Karola Okrasy. Teraz zdradzamy, jak to tradycyjne wigilijne danie przygotowuje Anna Lewandowska. Kupcie warzywa i zarezerwujcie około półtorej godziny, a będziecie cieszyć się doskonale zbalansowanym smakiem dania z buraków.

Wszystkie 12 potraw wigilijnych
23.12.2021 01:00 Wszystkie 12 potraw wigilijnych - znasz każdą z nich?

Wigilia i Święta Bożego Narodzenia to szczególny czas w roku, poświęcony rodzinie i najbliższym. W Wigilię obowiązuje ścisły post, jakie więc potrawy przygotować na kolację wigilijną? Poznaj wszystkie 12 potraw wigilijnych. Boże Narodzenie to magiczny czas, mocno zakorzeniony w naszej kulturze. Przed Bożym Narodzeniem przygotowujemy uroczystą kolację wigilijną, która według tradycji powinna składać się z 12 postnych dań. Po wieczerzy nie może zabraknąć również ciast, takich jak piernik, czy makowiec zawijany. Tradycyjne w Wigilię przygotowujemy jedno nakrycie więcej, obecnie dla wędrowca lub osoby, która nie ma dokąd pójść, wcześniej wierzono natomiast, że nakrycie jest dla naszych bliskich zmarłych. Wigilię rozpoczynamy od łamania się opłatkiem i składania sobie życzeń. Podczas kolacji śpiewamy kolędy i pastorałki, po wieczerzy, zgodnie z tradycją, ruszamy na Pasterkę.Wigilijne potrawy różnią się w zależności od regionu, na stołach zawsze króluje jednak barszcz z uszkami, zupa grzybowa lub rybna. Nie może zabraknąć również smażonej ryby, zwłaszcza karpia, który jest już symbolem Świąt. Pierogi z grzybami to kolejna potrawa, która przygotowywana jest w niemal każdym domu.W Boże Narodzenie możemy już spożywać mięso, z tego też względu dania zupełnie różnią się od postnych potraw. W tym artkule dowiesz się, jakie potrawy przygotować na Boże Narodzenie.

Karp w galarecie wigilijny
23.12.2021 01:00 Karp w galarecie wigilijny - kultowy przepis

Wigilijny karp w galarecie to jedna z tradycyjnych potraw podczas uroczystej kolacji. Kawałki karpia zalana esencjonalnym wywarem warzywnym z groszkiem i jajkiem to wyśmienite danie postne, które posmakuje wszystkim gościom. Poznaj sprawdzony przepis na karpia w galarecie wigilijnego.Galareta będzie miała najlepszy smak, kiedy przygotujesz ją z mocnego wywaru warzywnego, do którego dodasz głowę i ogon karpia. W ten sposób ugotujesz doskonałą bazę do dania. Wywar rybno-warzywny z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego będzie miał doskonały smak i wyjdzie za każdym razem.Kawałki karpia również obgotuj w wywarze, a całe danie przygotuj z groszkiem konserwowym, jajkiem gotowanym i natka pietruszki. Przed dodaniem żelatyny do wywaru namocz ją w odrobinie zimnej wody, następnie dokładnie wymieszaj z kilkoma łyżkami ciepłej zupy. Wigilia nie może odbyć się bez karpia smażonego. W tym artykule dowiesz się, jak przygotować najlepszego karpia wigilijnego przepisu Roberta Makłowicza.

Świąteczny stół
23.12.2021 01:00 Czy w Wigilię można jeść mięso?

Przyjęło się, że w czasie Wigilii zachowuje się post i nie spożywa się żadnych dań ani produktów mięsnych. W praktyce jednak Kościół nie wymaga od swoich wiernych poszczenia, choć duchowni zachęcają do podtrzymania owej tradycji. Jakie więc dania z mięsem można podać do wigilijnego stołu? Najczęściej wymieniane są pasztety, krokiety z mięsem czy uszka z mięsem. Wigilijna wieczerza jest wyjątkowym czasem dla smakoszy i łakomczuchów, którzy w jej trakcie mogą nacieszyć swoje żołądki pysznymi i licznymi daniami. Zwyczajowo podaje się na nią 12 potraw, które doskonale sycą nawet najgłodniejsze osoby. Według Kościoła Katolickiego post ma przygotować ciało oraz duszę do godnego przeżycia Bożego Narodzenia - dlatego naturalnym jest dla większości wierzących, aby kultywować go w Wigilię. Obecnie obowiązujące Prawo Kanoniczne nie nakazuje jednak poszczenia w tym dniu.

Ryba po grecku
23.12.2021 01:00 Jaka ryba jest najlepsza do ryby po grecku?

Ryba po grecku jest bardzo ważną świąteczną potrawą, której brak na wigilijnym stole może być dużą stratą. Wiele osób zastanawia się, jaka ryba jest najlepsza do przygotowania tego dania. Polecamy wybierać zawsze chude gatunki ryb, ponieważ całość duszona jest z dużą ilością tłuszczu - dodatkowy tłuszcz z mięsa nie jest już potrzebny. Ryba po grecku, choć tak naprawdę z samą Grecją nie ma nic wspólnego poza nazwą, jest typowo polską potrawą. Zwykle podaje się ją w czasie świąt Bożego Narodzenia, choć niektórzy lubią ją tak bardzo, że sporządzają ją bez żadnej okazji. Zagadnieniem sprawiającym dużo kłopotu kucharzom amatorom jest odpowiedni dobór rodzaju ryby, którą pokrywa się duszonymi warzywami. Jeśli więc nie jesteś pewien i cały czas nie kupiłeś żadnej ryby, niżej zdradzamy, jaki wybór jest najlepszy i najsmaczniejszy.

Groch wigilijny
23.12.2021 01:00 Groch wigilijny - sprawdzony przepis

Groch wigilijny to tradycyjny przysmak na świątecznym stole. Groch gotowany z grzybami leśnymi lub pieczarkami podsmażonymi na cebulce ma wyraźny smak i świetnie łączy się z innymi potrawami. Poznaj przepis na groch wigilijny.Groch wigilijny to świetny pomysł na dodatek do tradycyjnych potraw podczas kolacji wigilijnej. Groch podgotowany z podsmażonymi grzybami jest niezwykle aromatyczny, sycący i będzie smakował wszystkim gościom.Groch możesz ugotować z kminkiem, który doda strączkom smaku i pozbawi ich związków, które powodują wzdęcia, groch będzie również lżejszy. Do grochu wykorzystaj pieczarki lub świeże grzyby leśne, danie dopraw solą i pieprzem pod sam koniec gotowania.Na wigilijnym stole nie może zabraknąć również postnej kapusty z suszonymi grzybami, przygotujesz ją w niezwykle prosty sposób, a zachwyci wszystkich gości.