Naleśniki są codziennością, która nie wydaje się trudnym przepisem. Wystarczy w końcu wymieszać wszystkie składniki w misce, a następnie usmażyć ciasto na patelni. Niestety, prawda jest inna, a kolejność dodawania produktów ma ogromne znaczenie. Okazuje się bowiem, że zignorowanie kolejki i połączenie wszystkich składowych w jednym momencie spowoduje katastrofę. Mąka zbryli się i powstaną grudki, których nie będzie dało się rozbić, przez co finalne naleśniki nie będą miały prawa się udać. Na szczęście znamy technikę, która wszystko może ułatwić.
Krokiety najczęściej jadamy w czasie świąt Bożego Narodzenia, lecz ich smak jest tak genialny, że ciężko powstrzymać się przed znacznie częstszym spożywaniem. Dlatego poniżej prezentujemy tradycyjną recepturę, która krok po kroku wyjaśnia jak je zrobić. Jeśli obawiasz się, że nie sprostasz zadaniu i nie dasz rady ich przygotować, nie martw się. Wystarczy kierować się naszymi zaleceniami, a krokiety wyjdą ci doskonałe. Nie wymagają również znacznych umiejętności, więc nie ma powodu do strachu.
Surówka jest nieodłączną częścią obiadu, która wcale nie musi być nudna. Niezawodna siostra Anastazja zachwyca wieloma pomysłami na właśnie to danie. Popularną kapustę pekińską łączy ze słodyczą brzoskwiń. Naszym zdaniem jest to idealna propozycja na dodatek do zimowego obiadu.Styczeń jest miesiącem, który nie rozpieszcza miłośników owoców i warzyw. Wszyscy marzymy o wiośnie i nowalijkach, a póki co musimy zadowolić się "całorocznymi" warzywami. Szukając pomysłu na zdrową i smakowitą surówkę warto sięgnąć po kapustę pekińską. Jest smaczna, niedroga i można wyczarować z niej wiele ciekawych potraw.Kapustę pekińską z powodzeniem można podawać w połączeniu ze słoną papryką, cebulą lub kukurydzą, jak i w słodkim wydaniu. Dzisiaj prezentujemy Wam wyśmienity patent siostry Anastazji na surówkę z kapusty pekińskiej wzbogaconą o brzoskwinie. Co sądzicie o takim miksie?Zaskakująca słodka surówka z kapusty pekińskiej i brzoskwini według siostry AnastazjiSkładniki:Do zrobienia surówki potrzebujemy: jedną główkę kapusty pekińskiej, puszkę brzoskwiń w syropie, jogurt naturalny, opcjonalnie majonez oraz sól i pieprz do smaku.Wykonanie surówki:Na początek musimy oczyścić i pokroić kapustę pekińską. Następnie, z puszki wyjmujemy brzoskwinie, odsączamy je z syropu i kroimy na paski. Do kapusty i owoców dodajemy sól, pieprz, 3 łyżki jogurtu naturalnego i opcjonalnie łyżkę majonezu. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.Dodatkowe wskazówki:Brzoskwinie z puszki możemy zastąpić również m.in. ananasami lub mango. Oba owoce wspaniale komponują się ze smakiem kapusty pekińskiej.Jogurt naturalny możemy zastąpić mleczkiem kokosowym (nie dodajemy wtedy majonezu). Nasz surówka zyska wtedy delikatniejszy i nieco bardziej orientalny smak.Na naszej stronie znajdziecie również inne wyborne przepisy na surówki. Niedawno zdradzaliśmy m.in. jak zrobić surówkę farmerską oraz podawaliśmy przepis na niezawodną surówkę z pora.źródło: canva/chengyuzengArtykuły polecane przez Redakcję SmakoszyJak zrobić wilgotną babkę piaskową?Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym. Pomysł na niedrogi obiadSoczyste kotlety drobiowe marynowane w jogurcieźródło: Wielka Księga Specjałów Siostry Anastazji wyd. WAMZapraszamy na nasz Instagram
Gulasz jest węgierskim daniem narodowym, które w tradycyjnym przepisie składa się z mięsa, cebuli i papryki. Nigdyś była to potrawa przede wszystkim rolników i pasterzy. Oni też smażyli kawałki dowolnego mięsa razem z cebulą na słoninie.W składzie gulaszu brakowało więc papryki, bez której obecnie mało kto wyobraża sobie to danie. Aż do XIX wieku, potrawa ta była raczej kojarzona z nizinami społecznymi, a wyższe sfery zupełnie nie uznawały gulaszu jako wartościowego posiłku.
Lasagne jest klasycznym przepisem, który wywodzi się z kuchni włoskiej. Miłość do makaronu nie kończy się jednak na gorącej Italii. W Polsce często przygotowujemy obiady czy wytrawne kolacje na bazie mącznego składnika. Niedawno pisaliśmy o przepisie na błyskawiczne spaghetti. Znajdziecie go tutaj.Jeśli chodzi o klasycznego, makaronowego przekładańca, wielu smakoszom jego przygotowanie spędza sen z powiek. Wszystko z uwagi na czasochłonność tego zadania oraz problem z idealnym ugotowaniem makaronu. Przy gotowaniu lasagne korzystamy zazwyczaj z płatów makaronowych. Pierwsze trudności pojawiają się już na tym etapie.W kuchni "Dzień Dobry TVN" blogerka kulinarna, Daria Ładocha, podzieliła się z widzami swoimi sposobami na przygotowanie lasagne. Zaprezentowała wersję klasyczną z mięsem, sosem bolońskim i beszamelem, wersję wegańską oraz wersję rybną z warzywami. W jaki sposób przygotować idealną lasagne?
Bigos cieszy się ogromną popularnością w kuchni polskiej. Przede wszystkim to aromatyczne danie, które poza rewelacyjnym smakiem dostarcza naszemu organizmowi to, co najważniejsze. Nie od dziś wiadomo o tym, że kapusta to źródło witamin i minerałów, których potrzebujemy do prawidłowego funkcjonowania.Przez cały rok przyrządzamy w swoich domach to niezwykłe danie, jednak największą popularnością cieszy się w trakcie świąt czy rodzinnych spotkań, które poparte są wyjątkowymi okolicznościami. Możemy podawać go w formie przekąski razem ze świeżym pieczywem. Jeśli chodzi o gotowanie bigosu, najczęstszym problemem jest jego przypalanie się do garnka. Całe szczęście są pewne sposoby, dzięki którym szybko uratujesz swoją potrawę.
Fasolka po bretońsku jest daniem bardzo popularnym w Polsce. Dzięki bardzo sycącemu składnikowi, jakim jest fasola, potrawa doskonale nadaje się na obiad po ciężkim dniu pracy. Łatwość przygotowania oraz szybkość dodatkowo wpływa na przystępność i wygodę. Jeśli chcesz, aby twoje zdolności kulinarne z każdym dniem zwiększały się, zastosuj się do poniższych porad. Dzięki nim zawładniesz ekspercką wiedzą, na temat fasolki po bretońsku i już nigdy nie ugotujesz jej w zły sposób.
Rachunek na 2700 złotych szybko obiegł Internet. Taki widok nie należy do najczęstszych. Pracownicy restauracji Avocado vegan bistro nie mogli przejść obojętnie obok takiego widoku i od razu podzielili się wszystkim za pośrednictwem Facebooka. Chociaż może się wydawać, że to raczej antyreklama restauracji, okazuje się, że za historią stoi o wiele więcej niuansów, a pozostawiona kwota to nic innego jak część coraz popularniejszej akcji dobroczynnej.
Gołąbki są bez dwóch zdań jednym z najbardziej popularnych w Polsce dań. Ich ruska wersja najbardziej różni się sposobem wykorzystania kapusty - nie zawija się w nią farszu, tylko dodaje posiekane liście bezpośrednio do mięsa. Takie gołąbki są delikatne i znacznie mniej wymagające w kontekście wysiłku.
Ziemniaki pojawiają się na naszych talerzach praktycznie każdego dnia, warto więc wprowadzić odrobinę urozmaicenia. Porady szefa kuchni Dana Klugera z Nowego Yorku pozwolą wykonać je jedynie w 20 minut, a efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania. Trik polega na wykorzystaniu młodych ziemniaków oraz białek jaj, które pod wpływem temperatury w piekarniku tworzą chrupiącą skórkę.
Naleśniki to przepyszne danie, często podawane przez nasze babcie. Można przyrządzić je wykwintnie lub prosto, na słodko lub słono. Cały czas pojawiają się modyfikacje uwielbianego przepisu. Ciekawym sposobem na kultową potrawę jest np. zapieczenie nadziewanych naleśników w sosie. Obecnie dużą popularnością cieszą się tzw. naleśniki po amerykańsku, popularnie nazywane "pancakes". Swoim przepisem na nie podzieliła się Magda Gessler. Gwiazda zna się na kuchni jak mało kto, a jej przepisy na popularne potrawy biją rekordy popularności.Na naszej stronie można znaleźć wiele przepisów Magdy Gessler. Między innymi: hitowy sposób na przepyszne gołąbki oraz wyborny przepis na ciasto na pizzę. Przepis na naleśniki amerykańskie pochodzi z programu Kuchenne Rewolucje. Pizzeria One Way w Strasznie, za sprawą restauratorki zmieniła się w amerykański bar "Marilyn", który kusił swoich klientów specjałami zza wielkiej wody.Czym charakteryzują się amerykańskie naleśniki? Są dość grube i puszyste. Danie tradycyjnie podaje się z samym masłem, z syropem klonowym, bitą śmietaną lub cukrem pudrem. Doskonale smakują również z dżemami oraz owocami np. pokrojonymi bananami.Amerykańskie naleśniki - przepis Magdy Gessler.Składniki:3 szklanki mąki (ja daję z lekką górką)2 łyżeczki sody oczyszczonej1 łyżka proszku do pieczenia2 łyżki miodu1/4 szklanki oleju3 szklanki maślanki4 roztrzepane jajkaSposób wykonania:Składniki wsyp do miski, dodaj jajka i wymieszaj trzepaczką - aż się połączą. Ciasto nie musi być gładkie, mogą w nim pozostać delikatne grudki. Ciasto odstaw najlepiej na całą noc, lub na minimum 15 minut.Smaż naleśniki na maśle na średnim ogniu. Przewracaj, gdy na ich powierzchni pojawią się bąbelki. Magda Gessler podkreśla, że naleśniki muszą być złote. Do dania możesz dodać opcjonalnie ekstrakt waniliowy.Skusisz się na amerykańskie naleśniki czy wolisz tradycyjną wersję potrawy?Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Zostało ci mięso z rosołu? Zrób z nich farsz do pierogów, nie ma lepszegoPrzed snem wypij do dna wodę po ugotowanym bananie. Są ważne powodyOnet ostrzega. Chodzi o psujący smak mizerii błąd, dotyczący przygotowania ogórkówźródło: ofeminin.plZapraszamy na nasz Instagramundefined
Flaczki sprawiają kłopoty z uwagi na bardzo silny smak, który może niektórym przeszkadzać podczas jedzenia. Jeśli należysz do tej grupy ludzi, mamy doskonałe wieści - możesz bowiem zrobić flaki na kurczaku, przez co z pewnością będzie ci smakować. Flaczki są zupą, która wywołuje ogromne emocje wśród tysięcy Polaków. Jedni kochają ostry smak i konsystencję tego dania, z kolei inni nie mogą przemóc się do zjedzenia potrawy, ponieważ nie podoba im się jej skład. Drobiowy wariant może być zdecydowanie łatwiejszy do zaakceptowania przez jej przeciwników.