Wybór odpowiedniego tłuszczu nie jest oczywistą sprawą i wielu amatorów gotowania ma z tym niemały problem. Wszystko zależy od rodzaju przygotowywanego dania. Jak ma się sprawa w przypadku tradycyjnych kotletów mielonych? Okazuje się, że najlepszym wyborem będzie wieprzowy smalec.Najczęściej wybieranym tłuszczem do kotletów mielonych jest olej rzepakowy. Jest to wybór jak najbardziej trafny, gdyż olej jest neutralny w smaku i dobrze znosi wysokie temperatury. Jeśli jednak chcesz, by Twoje kotlety mielone były wyjątkowo soczyste, postaw na zwykły smalec bez dodatków. Takie sposób smażenia kotletów przez lata praktykowały najlepsze kucharki.Jeśli preferujesz delikatny smak kotletów mielonych, możesz zamienić smalec na klarowane masło. Trzeba jednak mieć na uwadze, że ten produkt jest dosyć kosztowny. Pamiętaj także, że zwykłe masło nie nadaje się do smażenia, gdyż w wysokich temperaturach zaczyna się palić. Wybierz najlepszą dla siebie opcję i ciesz się wybornym smakiem kotletów mielonych.
Szukasz pomysłu na wyśmienity obiad dla całej rodziny? Koniecznie przygotuj placki ziemniaczane według przepisu babci Stasi. Babcia do masy ziemniaczanej dodaje łyżkę majonezu. Popularny produkt wzmacnia smak potrawy.Babcia Stasia placki ziemniaczane przygotowuje według sprawdzonej receptury. Masę doprawia startą cebulą, czosnkiem i suszonym majerankiem. Dodaje również łyżkę majonezu. Ten popularny dodatek do sałatek i kanapek sprawi, że placki będą o wiele smaczniejsze.Placki ziemniaczane podajemy zwykle z gęstą śmietaną, szczypiorkiem lub koperkiem. Jeśli chcemy ugotować naprawdę pożywne danie, do placków ugotujmy sos grzybowy, sos z grzybów suszonych lub sos węgierski z mięsem i czerwoną papryką. Kultowa potrawa zachwyci każdego smakosza.Placki ziemniaczane przygotowujemy z ziemniaków mącznych, najlepiej typu B lub C. Odmiany te zawierają mało wody i dużo skrobi. Placki są o wiele smaczniejsze, chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku i nie rozwarstwiają się podczas smażenia. Placki są puszyste, złote i pełne smaku.
Czasami nie zdajemy sobie sprawy z podstawowych błędów, które nieumyślnie popełniamy. Tyczy się to nawet tak prozaicznej czynności, jak przygotowanie kotletów schabowych. Czy wiesz, że mięso na kotlety powinno oporządzać się na dedykowanej do tego desce do krojenia? Jeśli jesteście tym zaskoczeni, to inne kwestie wprowadzą Was w osłupienie.W surowych kotletach schabowych mogą znajdować się drobnoustroje niebezpieczne dla naszego zdrowia. Z tego powodu mięso powinno mieć w kuchni swoją osobną deskę do krojenia. Jeśli nie zastosujemy się do tej zasady, groźne bakterie możemy z łatwością przenieść na inne produkty spożywcze. Nawet najdokładniejsze umycie deski nie rozwiązuje tego problemu. Podczas krojenia łatwo powstają w niej szczeliny i rysy, do których nie sposób dotrzeć gąbką. To właśnie tam drobnoustroje mogą zadomowić się na dobre. Najlepiej zaopatrzyć się więc w osobną deskę do przygotowywania kotletów schabowych oraz innych mięs.
Kotlety mielone z piekarnika są o wiele lżejsze i smaczniejsze od smażonych. Mielone z dodatkiem warzyw rosołowych, pieczarek, cebuli i startego sera dosłownie rozpływają się w ustach. Kotlety po upieczeniu są soczyste w środku i mają chrupiącą, złotą skórkę.Pieczone kotlety mielone z warzywami to świetny pomysł na lekki i pożywny obiad dla całej rodziny. Do mięsa mielonego dodaj ugotowaną marchewkę, korzeń pietruszki i seler. Możesz wykorzystać również warzywa rosołowe, które zostały z poprzedniego dnia. W ten sposób nic się nie zmarnuje.Do kotletów mielonych dodaj również podsmażone na maśle pieczarki, zeszkloną cebulę i kawałek startego sera żółtego. Kotlety przygotuj z łopatki wieprzowej, zmiel ją samodzielnie w domu. Łopatka jest najlepszym mięsem do kultowej potrawy. Tłuszcz jest nośnikiem smaku, a kotlety po upieczeniu nie będą suche w środku.Pieczenie kotletów mielonych podziel na dwa etapy. Na początku piecz je z opcją termoobiegu, następnie włącz grzałkę góra-dół. To sposób na kotlety z chrupiącą skórką i soczystym środkiem. Kotlety podaj z ulubionymi dodatkami, np. gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami i lekką surówką.
Robisz kluski śląskie do obiadu? Poznaj najlepszy przepis na kultowe danie z Górnego Śląska. Rodowita Ślązaczka wyjaśnia też, na co warto zwrócić uwagę, przygotowując słynne kluski. Oczywiście najlepiej podać je z duszonym mięsem i modrą kapustą. Do klusek śląskich zawsze dodaje się mąkę ziemniaczaną. Najlepiej odmierzyć ją w prosty sposób: przeciśnięte przez praskę ziemniaki przełożyć do miski i wygładzić łyżką. Następnie wyjąć 1/4 masy i w jej miejsce wsypać mąkę. Wtedy będziemy mieć pewność, że kluski wyjdą idealnie i nie będą się kleić.Rodowita Ślązaczka podpowiada też, by kluski śląskie robić zawsze ze świeżo ugotowanych ziemniaków. Wiele osób wykorzystuje ziemniaki z poprzedniego dnia, jednak kluski nie wychodzą takie delikatne, jak należy. Wbrew niektórym, krążącym informacjom, do masy na kluski zawsze dodaje się też jajko. Pomaga ono lepiej scalić składniki. Obowiązkowym dodatkiem jest też sól w ilości płaska łyżeczka na 1 kg ziemniaków. Co ciekawe, na Śląsku kluski śląskie nie zawsze robi się z dziurką. Mogą być po prostu kuliste. Jednak niemal zawsze podaje się je z roladą wołową i modrą kapustą. Kluski śląskie raczej nie są serwowane np. z podsmażoną cebulką, jako samodzielne danie. Jednak oczywiście, jeśli komuś smakuje taka wersja, to czemu nie.
Ewa Wachowicz rosół podaje inaczej niż wszyscy. Nie gotuje makaronu, nie robi grysiku. Aromatyczny wywar z kurczaka, wołowiny i cielęciny podaje z ugotowanymi ziemniakami i usmażoną wątróbką drobiową. Danie jest niezwykle esencjonalne i posmakuje każdemu.Na stronie Ewy Wachowicz, znajdziemy wiele ciekawych przepisów i kulinarnych inspiracji. Wachowicz podzieliła się niedawno recepturą na rosół królewski z niecodziennym dodatkiem. Przepis wykorzystany w artykule pochodzi właśnie z jej oficjalnej strony.Rosół królewski gotowany na kilku rodzajach mięsa i smażonych warzywach ma ciemniejszy kolor i jest bardzo aromatyczny. Wachowicz rosół podaje z ugotowanymi ziemniakami i usmażoną wątróbką drobiową. Mięsno- warzywny wywar przyrządzony w ten sposób posmakuje całej rodzinie.Do ugotowania rosołu wykorzystaj ćwiartkę z kurczaka, kawałek cielęciny oraz kawałek mięsa wołowego z kością, np. szpondru lub pręgi. Rosół zawsze doprawiaj solą pod sam koniec gotowania, kiedy mięso odda cały swój aromat. W przeciwnym razie wywar nie będzie smaczny.
Surówka z marchewki i jabłka będzie jeszcze lepsza, kiedy dodasz do niej płatki owsiane i orzechy włoskie. Lekka i aromatyczna surówka jak z restauracji urozmaici każdy obiad. Pasuje do drobiu, czerwonego mięsa, ryb i potraw z warzyw.Surówkę z marchewki i jabłka znamy wszyscy. Podajemy ją na słodko, z odrobiną cukru i soku z cytryny lub wytrawnie, z cebulą, natką pietruszki, czy majonezem. Agata do kultowej surówki dodaje zupełnie inny składnik, dzięki któremu cała potrawa smakuje jeszcze lepiej. Surówkę z marchewki i jabłka wzbogać o płatki owsiane. Dodaj również posiekane orzechy włoskie. Składniki przyrumień na suchej patelni, wtedy uwolnisz z nich cały aromat. Surówkę dopraw solą, pieprzem i cukrem. Nie zapomnij również o soku z cytryny. Sok z cytryny jest niezbędny do surówki z tartym jabłkiem. Dzięki niemu owoc nie ciemnieje w miseczce i wygląda apetycznie przez wiele godzin. Ten trik warto zastosować również w przypadku bananów i gruszek. Będą wyglądać rewelacyjnie na talerzu.
Kotlety schabowe nie muszą być nudne. Wystarczy odrobina inwencji, aby wyczarować z nich zupełnie nowe danie. Skosztuj koniecznie bajecznych kotletów schabowych pod pierzynką z sera. Cała rodzina straci dla nich głowę.Przygotowanie tych niebanalnych kotletów schabowych jest bardzo prostą sprawą. Dzięki pieczeniu mięsa w piekarniku zajmie to nawet mniej czasu, niż smażenie. Smakowitą pierzynkę możesz modyfikować według własnego uznania i dodać do niej ulubione składniki. Te kotlety schabowe to po prostu niebo w gębie.
Z kulinarnej mapy Polski zniknął kolejny lokal. Tym razem chodzi o restaurację New Port z Gdańska. Przyczyną zamknięcia jest kosmiczny rachunek za gaz, jaki otrzymali właściciele z końcem ubiegłego roku. Kwota kilkukrotnie przewyższa założenia i wynosi ponad 72 tysiące złotych.Nastał ciężki czas dla branży gastronomicznej w Polsce. Najpierw lockdown spowodowany pandemią COVID- 19, teraz pędząca inflacja i gigantyczne ceny mediów, głównie prądu i gazu oraz produktów spożywczych. Coraz więcej restauracji ogłasza zamknięcie działalności gospodarczej.Podwyżki cen mediów i coraz wyższe koszty związane z prowadzeniem restauracji, doprowadzają do zamykania się kolejnych lokali gastronomicznych w Polsce. Dla wielu osób prowadzących restauracje, zapłacenie gigantycznych rachunków jest nieosiągalne. Właściciele restauracji New Port w Gdańsku zadecydowali o zamknięciu lokalu, kiedy otrzymali rachunek za gaz, który kilkukrotnie przewyższał założoną kwotę dopłaty. Tłumaczyli również, że musieliby znacznie podnieść ceny wszystkich dań w menu.
Magda Gessler podzieliła się przepisem na kultowe kotlety mielone, które wychodzą za każdym razem. Kluczowe jest odpowiednie mięso, sposób jego wyrabiania oraz dodatki. Mielone podaj z ziemniakami, mizerią lub tartymi burakami. Obiad zniknie z talerzy błyskawicznie.Kotlety mielone wyjdą twarde, kiedy przygotujesz je z chudego mięsa lub mięsa słabej jakości. Bardzo ważny jest również sam sposób wyrabiania oraz dodatki. Bez kajzerki i cebuli kultowe kotlety będą twarde i nie będą miały smaku.Magda Gessler kotlety mielone przygotowuje z łopatki wieprzowej najwyższej jakości. Mięso z przerostami tłuszczu mieli samodzielnie, następnie wyrabia z 3 łyżkami zimnej wody. W ten sposób spulchnia twardą wieprzowinę. Tłuszcz jest nośnikiem smaku. Jeśli wybierzesz zbyt chude mięso, kotlety nie będą soczyste.Gessler do kotletów dodaje również namoczoną w mleku bułkę pszenną oraz podsmażoną na maśle klarowanym cebulę. To niezbędne składniki do uzyskania mielonych o doskonałym smaku. Kotlety smaż partiami na oleju rzepakowym. Mięso nie może się stykać, ponieważ zacznie się dusić, a mielone nie będą miały chrupiącej skórki.
Magda Gessler zdradziła przepis na wyśmienite kotlety schabowe. Znana restauratorka moczy mięso w mleku i cebuli, następnie panieruje i smaży na domowym smalcu. Schabowe według jej receptury są soczyste i pełne smaku. Kotlety schabowe najczęściej rozbijamy delikatnie tłuczkiem, oprószamy solą, pieprzem, panierujemy i smażymy na maśle klarowanym lub na oleju rzepakowym. Magda Gessler kultową potrawę przyrządza w nieco inny sposób. Kotlety według jej przepisu będą świetnym pomysłem na rodzinny obiad.Do przygotowania kotletów schabowych wykorzystaj mięso najwyższej jakości. Duży kawałek schabu pokrój w dość cienkie plastry i rozbij na duże, bardzo cienkie kotlety. Restauratorka mięso doprawia, zalewa mlekiem, dodaje cebulę i wstawia do lodówki na kilka godzin.Gessler do smażenia kotletów schabowych wykorzystuje smalec domowej roboty. Tłuszcz zwierzęcy podkreśla smak mięsa, a kotlety są bardziej soczyste. Do panierki wykorzystaj nie tylko bułkę tartą i jajka. Kotlety obtocz również w mące, dzięki której bułka nie odklei się od schabu podczas smażenia.
Nie z białej, nie z kiszonej. Najsmaczniejszą surówkę do dań mięsnych, ryb i potraw wegetariańskich zrobisz z kapusty czerwonej. Dodaj do niej suszone śliwki, jabłko, cebulę oraz miód. Surówka zachwyca doskonałym smakiem i urozmaica każdy posiłek.Surówkę z kapusty czerwonej możemy przygotować na wiele sposobów. Wiele osób przyrządza ją z rodzynkami, inni z marchewką, oliwą z oliwek, musztardą. Kapustę możemy również podać na ciepło, np. do klusek śląskich i rolad. Jedną z lepszych surówek obiadowych, jest surówka z dodatkiem suszonych śliwek, jabłka i miodu. Surówka z kapusty doskonale łączy się z każdym rodzajem mięsa. Podkreśla również smak pieczonych i smażonych ryb oraz dań wegetariańskich. Sekretem smaku są dodatki i aromatyczny sos, który przygotujesz z kilku podstawowych, ale wyraźnych składników.Słodki smak surówki zneutralizowany jest przez wyraźne składniki, czyli cebulę i ocet. Danie doprawione solą i pieprzem jest wyśmienitym dodatkiem do każdego obiadu. Surówka jest prosta w przygotowaniu, bardzo aromatyczna i posmakuje całej rodzinie.Surówka z kapusty czerwonej z suszonymi śliwkamiSkładniki:główka kapusty czerwonejjabłkokilka suszonych śliwekmała cebula czerwona2 łyżeczki miodułyżka octu winnego3 łyżki majonezusól, pieprz
Wszyscy znamy gołąbki nadziewane mięsem i podawane z pomidorowym sosem. Ta potrawa ma jednak również inne smakowite oblicza. Czy mieliście okazję jeść je kiedyś z farszem na bazie twarogu? Gwarantujemy, że tak przygotowanego dania długo nie zapomnicie.Gołąbki z tego przepisu kryją w sobie jeszcze jeden apetyczny składnik. Mowa tutaj o kaszy gryczanej. Całość gotowana jest w aromatycznym bulionie grzybowym. Ten smak po prostu powala.
Soczyste kotlety mielone można uzyskać na wiele sposobów. Jednym ze smaczniejszych jest dodanie do mięsnej masy startej cukinii. Warzywo sprawi, że nie wyschnie ona na wiór podczas smażenia. Spróbujecie? Kotlety mielone z dodatkiem cukinii są znakomite. Lekkie, doprawione ziołami mięsne rarytasy dzięki dodatkowi warzywa nabiorą niesamowicie przyjemnej konsystencji. Tak delikatnego dania dawno nie jedliście.
Planujesz na obiad schabowe lub golonkę? Koniecznie podaj ją z kapustą zasmażaną. Kapusta kiszona na ciepło z kminkiem i cebulą jest rewelacyjnym dodatkiem do kultowych dań. Jest prosta w przygotowaniu i bardzo aromatyczna.Kapusta zasmażana z kminkiem będzie o wiele smaczniejsza, kiedy doprawisz ją liśćmi laurowymi, zielem angielskim i cebulą zeszkloną na maśle. Sekretem jest również zasmażka. Zamiast masła, wykorzystaj domowy smalec. Tak przyrządzona kapusta jest totalnym hitem.Do kapusty zasmażanej wykorzystaj domową, kiszoną kapustę. Jeśli nie przygotowałaś kiszonki na zimę, wybieraj kapustę z beczki lub w opakowaniu. Zawsze jednak zwracaj uwagę na skład. Jeśli znajdziesz w nim ocet, taka kapusta nie nadaje się do jedzenia. Jest kwaszona, nie kiszona, więc nie ma smaku kiszonki. Kapusta zasmażana jest pysznym dodatkiem do każdego rodzaju mięsa. Najczęściej podaje się ją z kotletami schabowymi i golonką, ponieważ świetnie podkreśla smak całego dania. Kapusta zasmażana jest bardzo prosta w przygotowaniu i wszyscy zjedzą ją z przyjemnością.
Placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków przygotujesz błyskawicznie przy pomocy blendera. Wszystkie składniki dobrze się łączą, a placki po usmażeniu są delikatne w środku i chrupiące z zewnątrz. Do placków przygotuj ulubione dodatki. Obiad zachwyci całą rodzinę.Wiele osób rezygnuje z przygotowania placków ziemniaczanych ze względu na czasochłonne tarcie warzyw. Mało kto jednak wie, że ziemniaki możemy również zblendować i połączyć z resztą składników. To najszybszy sposób na placki ziemniaczane. Będą gotowe w kilka minut.Placki ziemniaczane doprawiamy startą cebulą, suszonym majerankiem, solą i pieprzem. Masę ziemniaczaną na początku odsączamy z nadmiaru wody. Ciasto na placki musi być gęste, żeby nie rozwarstwiło się podczas smażenia. Placki ziemniaczane podajemy z kwaśną śmietaną, szczypiorkiem lub koperkiem. Świetnym dodatkiem do kultowych placków jest również szybki sos pieczarkowy oraz gulasz węgierski z mięsem i warzywami.
Zapomnij o mleku. O wiele smaczniejsze i delikatniejsze naleśniki przygotujesz na maślance naturalnej. Ciasto po usmażeniu zachwyca smakiem i puszystością. Naleśniki podaj z ulubionymi dodatkami. Słodki obiad lub podwieczorek będzie gotowy w kilka chwil.Wiele osób do ciasta na naleśniki dodaje proszek do pieczenia lub sodę oczyszczoną. Naleśniki będą równie puszyste, kiedy przygotujesz je w odpowiedni sposób. Do naleśników nie potrzebujesz grama spulchniaczy, wystarczy dobra maślanka i dwa proste triki.Wszystkie składniki na ciasto na naleśniki muszą mieć temperaturę pokojową. Maślankę i jajka wyjmij więc z lodówki chwilę wcześniej. Ciasto po wyrobieniu odstaw na 15 minut w suche i ciepłe miejsce. W ten sposób odpocznie, a usmażone naleśniki wyjdą doskonale. Naleśniki podaj z ulubionymi dodatkami. Może to być domowa konfitura, sos czekoladowy, syrop klonowy, miód, owoce, serek waniliowy, mus owocowy, cukier puder. Jeśli wybierasz kupne konfitury lub dżemy, zawsze zwracaj uwagę na ich skład. Im niej cukru i sztucznych produktów, tym lepiej.
Musztardowe kotlety z piersi kurczaka zachwycają smakiem, który zawdzięczają aromatycznej marynacie. Mięso doprawione musztardą, sosem sojowym, octem jabłkowym i świeżym czosnkiem błyskawicznie znikną z talerzy. Musztardowe kotlety z piersi kurczaka to pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Wystarczy, że posiekasz filety, zetrzesz ser i połączysz z resztą składników. Filety muszą marynować się przez kilka godzin. Będą najsmaczniejsze, kiedy wstawisz je do lodówki na całą noc i usmażysz następnego dnia.Do musztardowych kotletów z piersi kurczaka nie potrzebujesz jajek i bułki tartej. Przygotowaną masę wykładaj namoczoną w zimnej wodzie łyżką bezpośrednio na patelnię. Masa jest gęsta, więc nie będzie rozwarstwiać się podczas smażenia na rozgrzanym oleju. Musztardowe kotlety z kurczaka podaj z ulubionymi dodatkami. Polecam ziemniaki opiekane, ziemniaki gotowane ze szczypiorkiem i lekką surówkę. Do kotletów świetnie pasuje kapusta kiszona, mizeria, czy surówka z kapusty pekińskiej lub z pomidorów i ogórków. Taki obiad posmakuje każdemu.
Wiele osób wprost przepada za zapiekanką makaronową. Można przyrządzić ją szybko i bez żadnych trudności. Jeśli chcesz, aby Twoje danie było wyjątkowo soczyste, dodaj do niego puszkę krojonych pomidorów. Ten warzywny składnik nada całości przyjemnej, odświeżającej nuty.Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym inspirowana jest daniami kuchni włoskiej. Stanowi doskonałe danie obiadowe, ale może być podana także jako kolacja na ciepło. Potrawę warto przygotować w większej ilości i cieszyć się jej smakiem nawet przez 2-3 dni. Taka zapiekanka doskonale nadaje się do odgrzewania.
Brukselka zapiekana skradnie serce niejednego smakosza. Soczysty i chrupiący obiadowy dodatek doprawiony wyrazistym sosem jest prosty w przygotowaniu, a smakuje o niebo lepiej niż przyrządzany w wodzie. Koniecznie musicie go spróbować.Raz spróbujecie brukselki zapiekanej, a zapomnicie o goryczy towarzyszącej gotowaniu warzywa. Dodamy do niej pyszny sos, który nada jej nieco słodyczy, zmiękczy jej listki i sprawi, że upiecze się doskonale. Z pewnością nic lepszego nie jedliście.
Kotlety schabowe bez wątpienia można nazwać kultowym daniem kuchni polskiej. Przepadają za nimi wszyscy, w szczególności zaś miłośnicy dań mięsnych. Jeśli chcesz, aby Twoje kotlety schabowe za każdym razem zachwycały smakiem, nie zapomnij o dwóch kluczowych zasadach. Chodzi o wcześniejsze zamarynowanie mięsa oraz właściwe rozbicie go przed smażeniem.Kotlety schabowe namoczone w mleku z cebulą charakteryzują się niezwykłą kruchością i delikatnością. Ich smak także znacznie zyskuje po mlecznej kąpieli. Właściwe rozbicie mięsa gwarantuje, że zachowa ono swoją soczystość. Cienkie plastry nie wymagają długiego smażenia, które negatywnie wpłynęłoby na finalny smak dania.
Babcia Józia przyrządza placki ziemniaczane inaczej niż wszyscy. Do masy ziemniaczanej dodaje kilka łyżek kwaśnej śmietany. Śmietana sprawia, że placki nie ciemnieją i są niezwykle puszyste i delikatne. Placki ziemniaczane według babcinej receptury są wyśmienitym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Podane z ulubionymi dodatkami błyskawicznie znikają z talerzy. Placki podaj z kwaśną śmietaną, koperkiem, szczypiorkiem. Możesz przyrządzić je również z mięsnym gulaszem. Do masy na placki ziemniaczane babci Józi dodaj również suszony majeranek i dużą, startą na tarce cebulę. Te składniki wzmocnią smak, a kultowa potrawa będzie absolutnym hitem. Do placków wykorzystaj ziemniaki mączne typu B lub C. Ziemniaki te świetnie sprawdzą się również do klusek śląskich, kopytek i pyz z mięsem.Placki ziemniaczane smaż na mocno rozgrzanym oleju rzepakowym. Olej ten ma wysoką temperaturę dymienia, dzięki której placki nie spalą się na patelni. Nie smaż placków na głębokim oleju. Wystarczy niewielka ilość, aby masa się ścięła, a placki usmażyły na złoty kolor. Po smażeniu przełóż placki na ręcznik papierowy.
Patent na bosko chrupiącą panierkę do kotletów schabowych? Wymieszaj bułkę tartą z kilkoma łyżkami startego, żółtego sera. Efekt zachwyci każdego smakosza. Kultowe schabowe będą chrupiące, złociste i bardzo soczyste w środku. Kotlety schabowe z żółtym serem są rewelacyjną propozycją obiadową dla całej rodziny. Mięso podaję z ziemniakami ze szczypiorkiem oraz kapustą zasmażaną z kminkiem lub surówką z kiszonej kapusty. Całe danie za każdym razem znika z talerzy w mgnieniu oka.Kotlety schabowe panieruję kolejno w mące pszennej, jajku i bułce tartej wymieszanej z żółtym serem. Mąka jest niezbędnym dodatkiem panierki. Dzięki niej chrupiąca skórka lepiej trzyma się mięsa i nie odkleja się podczas smażenia. Schab jest soczysty w środku i bardzo delikatny.Kotlety schabowe każdy smaży inaczej. Niektórzy wykorzystują olej rzepakowy, inni domowy smalec. Polecam jednak masło klarowane. Dzięki niemu schabowe nabierają aromatu i mają rewelacyjny smak. Schabowe smażę partiami na złoty kolor.
Ziemniaki duszone w śmietanie z cebulą i czosnkiem są rewelacyjnym dodatkiem do obiadu, który przygotujesz w dosłownie 20 minut. Ziemniaki dopraw gałką muszkatołową, suszonym rozmarynem i świeżą natką pietruszki, będą smaczne i bardzo aromatyczne.Znudziły Ci się zwykłe ziemniaki z wody? Przygotuj ziemniaki duszone w śmietanie. Ten aromatyczny dodatek do obiadu będzie pasował do każdego dania, jakie przyrządzisz. Ziemniaki doskonale łączą się z każdym rodzajem mięsa, rybami i potrawami wegetariańskimi.Ziemniaki duszone w śmietanie swój wyjątkowy smak zawdzięczają aromatycznym dodatkom. Cebula przesmażona z czosnkiem na maśle, gałka muszkatołowa, suszony rozmaryn i świeża natka pietruszki sprawią, że już nigdy nie przygotujesz uniwersalnych warzyw obiadowych w inny sposób.Do przygotowania ziemniaków duszonych w śmietanie wykorzystaj ziemniaki z jasną skórką. Ziemniaki pokrój na mniejsze kawałki, posól i zalej wrzątkiem. Nie gotuj ich jednak do miękkości. Warzywa staną się miękkie, kiedy poddusisz je w aromatycznym sosie.
Klasyczna surówka z marchewką, jabłkiem lub innymi dodatkami jest smacznym i przede wszystkim zdrowym dodatkiem do obiadu. Nie każdy jednak wie, że witamina A zawarta w marchewce nie będzie wchłaniana, jeśli nie dostarczymy jej z odpowiednimi składnikami.
Jakie powinny być idealne kotlety mielone? Chrupiące z wierzchu, puszyste i soczyste w środku. Na ich zewnętrzne walory największy wpływ ma smażenie, zaś na wewnętrzne wpływa kilka czynników. Jednym z nich jest dokładne wyrobienie masy i dodatek lodowatej wody, który to umożliwi. Prosty trik, polegający na wlaniu odrobiny lodowatej wody do wyrabianej masy mięsnej, sprawi, że wasz kotlety mielone już nigdy nie wyjdą suche i zbite. Przeciwnie - będą delikatne, jak nigdy wcześniej. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane, a zachwycą od pierwszego kęsa. Warto skosztować.
Kluski śląskie z batatów są prostą i pełną smaku alternatywą dania z ziemniaka. Słodki, delikatny i sycący mączny przysmak pasować będzie do niejednego obiadu. Jest przy tym proste w przygotowaniu. Musicie spróbować. Słodkie kluski śląskie z batatów można podać na kilka sposobów. Rarytas doprawiony kardamonem z powodzeniem zastąpi deser, ale też świetnie skomponuje się z delikatnym filetem gotowanym na parze czy pieczonym z dodatkiem prostych przypraw np. czosnku. Możliwości jest dużo, a każda będzie wyśmienita.
Kotlety drwala są doskonałą i sycącą propozycją na obiad. Soczyste mięso przykryte jest smażonymi pieczarkami oraz zapieczonym serem żółtym. To danie skradnie serce każdego miłośnika mięsa.Kotlety mielone drwala są bardzo łatwe w przygotowaniu. W odróżnieniu do tradycyjnych mielonych, nie są smażone na patelni, a pieczone w piekarniku. Dzięki temu pozostają niezwykle delikatne i soczyste. Cała rodzina je pokocha.