Jaka ryba zagości dziś na Twoim stole? Niezdecydowanym polecamy pstrąga w migdałach. Jest zdrowszy niż karp i tańszy niż łosoś, a doskonale smakuje i pięknie prezentuje się na stole. Przygotowanie potrawy jest proste, a goście będą mieli miłą odmianę od powtarzalnych potraw. Pyszny pstrąg z patelni obsypany płatkami migdałów będzie wyglądał odświętnie i elegancko. Doprawimy go ziołami i cytrynowym pieprzem, które sprawią, że mięso nabierze przyjemnego aromatu. Będzie tak delikatne i soczyste, że zachwyci nawet najbardziej wybrednych.
Postne gołąbki z farszem z grochu i kaszy pęczak są jedną z potraw, które warto przygotować na wigilijną wieczerzę. Farsz doprawiony suszonym majerankiem i natką pietruszki jest aromatyczny i pełen smaku. Nietypowa potrawa będzie doskonałą odmianą od klasyki i z pewnością skusi nie jednego głodnego. Gołąbki tradycyjnie przygotowujemy z kapusty, mięsa mielonego i ugotowanego ryżu. Niektórzy zamiast ryżu dodają kaszę, a także pieczarki, marchewkę, suszone grzyby. Wigilijna wersja gołąbków smakuje jeszcze lepiej niż tradycyjne danie. Sekretem jest aromatyczny farsz.Postne gołąbki z kaszy pęczak i grochu są niezwykle aromatyczną potrawą na wigilijnym stole. Farsz dodatkowo doprawiony przesmażoną na maśle cebulą, świeżą natką pietruszki i suszonym majerankiem jest przepyszny i każdy będzie prosił o dokładkę.Wigilijne gołąbki podaj z sosem grzybowym lub pomidorowym. Osobiście gorąco polecam sos z suszonych grzybów. Liście kapusty sparz w mikrofalówce. To skuteczny i sprawdzony sposób, dzięki któremu ułatwisz sobie gotowanie. Liście włóż do urządzenia i ustaw najwyższą moc. Po 2-4 minutach liście będą wystarczająco elastyczne.
Kotlety schabowe w panierce z chipsów są chrupiące i aromatyczne. Prosta zamiana bułki tartej na przekąskę o smaku papryki sprawia, że danie nabiera charakteru, a panierka jest złocista. Całość smakuje wyśmienicie, więc warto spróbować.Jeśli szukacie pomysłu na nietuzinkowe kotlety schabowe, zmieńcie sposób przygotowania panierki. Użycie paprykowych chipsów sprawi, że otoczka nabierze niesamowitej chrupkości oraz aromatu. Jej kolor również was zachwyci.
Kotlety mielone z ryżem i kapustą pekińską są pełne smaku. Delikatna i nieco słodkie warzywo doskonale pasuje do wieprzowiny i nadaje daniu soczystości. Podane z ryżem stanowi pyszną alternatywę klasycznych gołąbków. Spróbujecie? Jeśli tradycyjne kotlety już wam się znudziły i szukacie urozmaicenia, a przysmak z kapustą pekińską i ryżem ma szansę wam się spodobać. W smaku przypomina gołąbki, a jest znacznie prostszy w przygotowaniu. Warto przetestować — domownikom na pewno się spodoba.
Bez mleka, bez bułki tartej, bez kajzerki i jajka. Obłędne kotlety mielone przygotujesz z dodatkiem aromatycznego bulionu. Mięso po usmażeniu będzie soczyste, delikatne i pełne smaku. Poznaj prosty przepis na kotlety mielone bez bułki, mleka i jajka. Kultowe danie w nowej odsłonie zachwyca aromatem.Kotlety mielone są świetnym pomysłem na rodzinny obiad. Kultowe danie będzie jednak o wiele smaczniejsze, kiedy przygotujemy je w zupełnie nowej wersji. Kotlety mielone bez bułki, mleka i jajka są proste w przygotowaniu, delikatne i wyjątkowo smaczne. Mielone mają również chrupiącą skórkę.Do przygotowania kotletów mielonych bez bułki, mleka i jajka wykorzystajmy mięso mielone wieprzowe. Gorąco polecam karkówkę lub łopatkę. Mięso z przerostami i tłuszczem jest najlepsze do przygotowania kultowego dania. Tłuszcz jest nośnikiem smaku i sprawia, że mielone nie są suche w środku.Kotlety mielone bez bułki, mleka i jajka podaj z ulubionymi dodatkami. Mój ulubiony zestaw obiadowy? Mielone z ziemniakami z kminkiem i mizerią lub podsmażoną kapustą. Do mielonych wykorzystaj bulion warzywny lub rosół z poprzedniego obiadu. Zrezygnuj z bulionu z kostki. Bulion możesz ewentualnie zamienić na zwykłą wodę.
Domowa zupa ogórkowa jest idealna na chłodniejsze dni. Wywar na bazie mięsa i warzyw doskonale rozgrzewa, a ogórki kiszone dodatkowo wzmacniają odporność. Zupa będzie o wiele smaczniejsza, kiedy zastosujesz kilka sprawdzonych trików.W zupie ogórkowej kluczowa jest kolejność dodawanych składników. Na początku ugotuj aromatyczny wywar np. na udku kurczaka i warzywach rosołowych. Gdy warzywa będą miękkie, dodaj ziemniaki i gotuj. Do miękkich ziemniaków dodaj ogórki i wodę po ogórkach dla wzmocnienia smaku. Jeśli dodasz ogórki przed ziemniakami, ziemniaki nie ugotują się w kwaśnej wodzie, jak trzeba. Pozostaną twardawe i będą niesmaczne. Do zupy ogórkowej dodaj starte ogórki, które przesmażysz wcześniej na łyżce masła. Przesmażone warzywa będą o wiele bardziej aromatyczne. Do zupy koniecznie dolej wodę po ogórkach kiszonych i dopraw całość majerankiem i koperkiem. Tak podana ogórkowa posmakuje całej rodzinie.Zupę ogórkową zabiel odrobiną śmietany. Nigdy nie dodawaj śmietany bezpośrednio do garnka, ponieważ może zepsuć całe danie. Śmietanę wymieszaj w odrobinie zimnej wody lub w kilku łyżkach odlanej i ostudzonej zupy. Zahartowany produkt nie zwarzy się, a na powierzchni nie będą pływać grudki.
Babcine prażuchy są pomysłem na pyszny dodatek do obiadu, a nawet na szybki, tani i pożywny obiad. Prażuchy polane okrasą z cebuli i masła smakują rewelacyjnie i błyskawicznie znikają z talerzy. Kluchy z ziemniaków podaj z kefirem lub maślanką, będą smakować o każdej porze roku. Babcine prażuchy, kopytka, schabowe to jedne z dań, którymi zajadałam się od najmłodszych lat. Prażuchy i inne potrawy do tej pory przygotuję w domu, ponieważ uwielbiam tradycyjną, polską kuchnię. Prażuchy są świetnym pomysłem na obiad, a ich przygotowanie zajmuje dosłownie kilka chwil.Babcine prażuchy zawsze podaję z okrasą z masła i cebulki. Niezbędnym dodatkiem jest również kefir lub maślanka naturalna. Prażuchy możesz wzbogacić również o dowolne składniki, np. o skwarki z boczku lub podsmażoną kiełbasę.Prażuchy to nic innego, jak ugotowane ziemniaki utłuczone z mąką pszenną na zbitą, dość twardą masę. Do ugotowanych ziemniaków stopniowo dodawaj mąkę i mieszaj, żeby nie było grudek. Po przygotowaniu prażuchy najlepiej nakładać dużą łyżką namoczoną w wodzie.
Kotlety mielone zrobisz nie tylko z mięsa wieprzowego. Mielone z indyka z dodatkiem wędzonego boczku i aromatycznych składników są niezwykle soczyste i błyskawicznie znikają z talerzy. Poznaj przepis na kotlety mielone z indyka.Do przygotowania kotletów mielonych zwykle wykorzystujemy mięso mielone z łopatki lub karkówki. Tłuste mięso po usmażeniu jest soczyste i pełne smaku. Mało kto wie, że kultowe danie możemy zrobić również z o wiele chudszego i zdrowszego mięsa, a efekt zachwyci każdego.Do przygotowania kotletów mielonych wybierz chude mięso z indyka. Do masy dodaj niewielką ilość boczku wędzonego przesmażonego z cebulą. Mięso koniecznie dopraw świeżą natką pietruszki i ziołami prowansalskimi. Kotlety smaż około 20 minut na mocno rozgrzanym oleju. Będą soczyste w środku i chrupiące z zewnątrz.Kotlety mielone smaż partiami. Jeśli będą smażyć się zbyt blisko siebie, zaczną się dusić na patelni. Wtedy stracą swoją chrupiącą skórkę i mogą rozpaść się podczas obróbki termicznej. Kajzerkę do kotletów koniecznie namocz w mleku. Doda potrawie lepszego smaku, niż używana głównie do tego celu woda.
Elegancki schab pieczony ze śliwkami jest doskonałą propozycją na uroczysty świąteczny obiad. Słodki śliwkowy sos z dodatkiem soku z cytrusów sprawia, że danie to jest absolutnie wyjątkowe. Wystawna potrawa jest przy tym łatwa do przyrządzenia i nie wymaga żadnych wyszukanych składników. O dokładkę soczystego mięsa poprosi każdy z domowników.Do przyrządzenia schabu pieczonego ze śliwkami możesz użyć owoców suszonych lub świeżych. W przypadku śliwek suszonych pamiętaj o uprzednim ich namoczeniu przez przynajmniej 1 godzinę. Ze śliwek świeżych zaś należy zawczasu usunąć pestki. Niezależnie od wybranego wariantu, smak mięsa na długo pozostanie w pamięci biesiadników.
Gołąbki z ryżem i kaszą są świetnym pomysłem na rodzinny obiad. Farsz z dodatkiem kaszy jęczmiennej jest jeszcze smaczniejszy i bardziej aromatyczny, a gołąbki wprost rozpływają się w ustach. Danie podaj z ulubionym sosem, wszyscy zjedzą je ze smakiem.Gołąbki zwykle przygotowujemy z ryżem, mięsem mielonym i podajemy z sosem pomidorowym. Gołąbki możemy dusić, piec lub gotować na parze. Babcia Marysia do farszu dodaje również kaszę jęczmienną, a cały farsz doprawia czosnkiem, cebulą i suszonym majerankiem. Gołąbki z ryżem i kaszą to pomysł na danie, które oczaruje każdego smakosza. Farsz z dodatkiem kaszy jest o wiele bardziej aromatyczny i pożywny. Babcia Marysia gołąbki podaje z sosem pieczarkowym lub grzybowym, takie połączenie smakuje rewelacyjnie.Przed przygotowaniem gołąbków z ryżem i kaszą sparz kapustę. Możesz ugotować ją tradycyjnie w garnku, a możesz znacznie przyspieszyć ten proces, wykorzystując mikrofalówkę. Urządzenie nastaw na najwyższą moc i do środka włóż liście kapusty, po kilku minutach liście będą miękkie i jędrne.
Zwykle gotujesz ziemniaki do obiadu? Zaskocz wszystkich uniwersalnym dodatkiem w nowej odsłonie. Ziemniaki pieczone są jeszcze smaczniejsze i bardzo aromatyczne. Warzywo zapiecz z kminkiem, będzie świetnym dodatkiem do każdego rodzaju mięsa, ryb i potraw wegetariańskich.Ziemniaki są najpopularniejszym dodatkiem obiadowym. Gotowane podajemy z koperkiem lub szczypiorkiem, ale lubimy też frytki i ziemniaki z piekarnika. Dziś proponujemy Wam ziemniaki pieczone z kminkiem. Są niezwykle aromatyczne i smaczne. Ziemniaki pieczone z kminkiem są dodatkiem, który przygotujesz w kilka minut. Potrzebują jednak ok. 40 minut pieczenia. Będą miękkie, lekko chrupiące z zewnątrz i przede wszystkim bardzo aromatyczne. Kminek doskonale podkręci też smak kultowego dodatku do obiadu. Ziemniaki przeznaczone do pieczenia dokładnie umyj i wyszoruj. Obierz je tylko wtedy, gdy mają grubszą skórkę. Upieczone w mundurkach smakują o wiele lepiej niż ziemniaki obrane i wstawione do piekarnika.
Marzy wam się surówka colesław lepsza niż z restauracji? Dodając do niej pyszny sos, wzbogacony o odrobinę świeżego chrzanu, uzyskacie znakomite rezultaty. Wyrazisty obiadowy dodatek z pewnością spodoba się waszej rodzinie. Popularna surówka na bazie kapusty nabierze charakteru, gdy połączymy ją z nieco ostrzejszym sosem wzbogaconym o chrzan. Przygotowanie nie jest skomplikowane, a efekty zachwycają. Przysmak będzie pasował do wielu dań. Spróbujecie?
Na święta pieczecie zwykle schab nadziewany suszonymi śliwkami? Mamy znacznie lepszy pomysł na pieczeń. W roku proponujemy nadziać schab orzechami. Farsz i cała pieczeń są soczyste i niezwykle apetyczne. Schab faszerowany orzechami możesz podać na ciepło na obiad lub na zimno, na przystawkę. Schab faszerowany, mimo całego bogactwa smaku, jest niezwykle prosty do przygotowania. Potrzebujesz na to zaledwie 20 minut. Pozostały czas to marynowanie oraz pieczenie mięsa. Wypróbuj ten przepis i uracz swoich bliskich wykwintnym obiadem.
Smażoną wątróbkę można przygotować niezwykle szybko i niewielkim kosztem. Jedyny problem przy przyrządzeniu tej potrawy tkwi w pryskającym naokoło tłuszczu. Jak smażyć wątróbkę, aby tego uniknąć? Tajemnica tkwi w dokładnym osuszeniu mięsa przed położeniem go na patelnię.Wątróbka kurza jest klasycznym daniem naszej kuchni. Smażona w towarzystwie cebulki zachwyca swoją delikatnością. Jak smażyć wątróbkę, aby wyszła soczysta i apetyczna? Znamy na to kilka sprawdzonych sposobów.
Surówka z selera korzeniowego z majonezem i sokiem z cytryny jest uniwersalną surówką obiadową. Pasuje do każdego rodzaju mięsa, ryb i dań wegetariańskich. Poznaj przepis na prostą surówkę z selera lepszą niż z restauracji.Seler korzeniowy jest warzywem, które dodajemy głównie do wywaru na rosół i zupy. Pieczemy go również w piekarniku z mięsem i innymi warzywami, dodajemy do sałatek lub surówki z jabłkiem i marchewką. Surówka z selera lepsza niż z restauracji to surówka wyłącznie z selera korzeniowego, która zachwyca złożonym smakiem.Sekretem surówki z selera lepszej niż z restauracji są dodatki. Sok z cytryny i majonez rewelacyjnie łączą się z dość ostrym smakiem warzywa. Surówka jest wyraźna, ale jednocześnie łagodna i niezwykle aromatyczna. Ma również rozgrzewające właściwości.Surówka z selera lepsza niż z restauracji pasuje do każdego dania głównego. Świetnie łączy się z pieczonym drobiem, rybami, a także pieczoną, duszoną i smażoną wieprzowiną i mięsem wołowym. Surówkę polecam również do potraw wegetariańskich. Jest zdrowa i bardzo uniwersalna.
Kotlety mielone będą jeszcze smaczniejsze, kiedy dodasz do nich ugotowaną, kiszoną kapustę i doprawisz suszonym majerankiem. Kotlety są niezwykle delikatne w środku i chrupiące z zewnątrz. Poznaj prosty przepis na soczyste kotlety mielone z kiszoną kapustą.Soczyste kotlety mielone z kiszoną kapustą zachwycają smakiem i aromatem. Są świetnym pomysłem na szybki, rodzinny obiad. Moja propozycja podania? Ziemniaki gotowane z kminkiem i lekka surówka z pomidora, ogórka i szczypiorku. Tak podane kotlety znikają z talerzy błyskawicznie.Do soczystych kotletów mielonych z kiszoną kapustą dodaj kiszonkę z własnej spiżarni. Taka kapusta jest najsmaczniejsza i najzdrowsza. Jeśli nie przygotowałaś w tym roku zapasów na zimę, kup kapustę z beczki. Zwracaj szczególną uwagę na skład kapusty w wiaderku lub zamkniętym opakowaniu. Im mniejszy skład, tym lepiej. W kapuście nie powinno być octu.Soczyste kotlety z kiszonej kapusty smaż zawsze na mocno rozgrzanym oleju rzepakowym lub maśle klarowanym. Tłuszcze mają wysoką temperaturę dymienia, dzięki czemu mięso się nie przypali. Kotlety smaż partiami. Jeśli poukładasz je na patelni zbyt blisko siebie, zaczną się dusić, a nie smażyć. Nie będą miały wtedy chrupiącej skórki.
Jak zmiękczyć kapustę na gołąbki? Niektórzy tradycyjnie gotują główkę. Inni zmiękczają liście w piekarniku. Okazuje się, że najszybszym i najprostszym sposobem jest wykorzystanie kuchenki mikrofalowej. Liście będą jędrne i elastyczne w kilka minut.Gołąbki są wyśmienitym daniem, które przygotujemy na wiele sposobów. Tradycyjne gołąbki z mięsem i ryżem, z kaszą, z grzybami to tylko niektóre z propozycji podania. Niezależnie od tego, na jaki farsz mamy ochotę, musimy odpowiednio przygotować kapustę. Jak zmiękczyć kapustę na gołąbki?Na gołąbki wykorzystaj kapustę włoską. Ma miękkie liście, które szybko staną się miękkie pod wpływem wysokiej temperatury. Hitem jest również kapusta coolwrap, czyli holenderska odmiana o spłaszczonej główce. Taką kapustę kupimy w każdym, większym markecie. Jak zmiękczyć kapustę na gołąbki? Większe liście zewnętrzne na samym dole mają zgrubienia. Odetnij je nożem zanim zawiniesz w nie farsz. O ile liście będą elastyczne i miękkie, tak zgrubienia uniemożliwią sprawne zawinięcie farszu. Farsz wykładamy na środek liścia, składamy po bokach i rolujemy. W ten sposób nadzienie nie wydostanie się na zewnątrz podczas obróbki termicznej.
Szukacie dobrego przepisu na surówkę lepszą niż z restauracji? Postawcie na proste połączenie kapusty i ogórka. Rarytas doprawimy koperkiem, dzięki czemu nabierze niesamowitego aromatu. Spróbujecie? Prosta i smaczna surówka do obiadu nie musi być pracochłonna. Łącząc ze sobą tanie warzywa, które znajdziemy w każdym sklepie, również będziemy w stanie przygotować dodatek, który zachwyci od pierwszego kęsa. Lekka i orzeźwiająca kompozycja kapusty białej, ogórka szklarniowego i koperku jest doskonałym przykładem.
Farsz na gołąbki powinien być soczysty i delikatny. Uzyskanie właściwych rezultatów nie będzie trudne, jeśli do składników na nadzienie dodamy nieco bulionu warzywnego lub mięsnego. Aromatyczny płyn nada masie odpowiedniej konsystencji i sprawi, że nie wysuszy się podczas gotowania. Spróbujecie?Gołąbki z mięsno-ryżowym farszem czasami wychodzą suche. Kulinarnej katastrofie można w łatwy sposób zapobiec. Wystarczy zawczasu przygotować ciepły bulion warzywny lub mięsny i wlać go do masy jeszcze przed uformowaniem kapuścianych sakiewek. Po przyrządzeniu będą niesamowicie delikatne.
Kotlety mielone często goszczą na naszych stołach. Są proste w przygotowaniu, a idealne powinny być soczyste w środku i chrupiące z zewnątrz. By takie były, ważne jest odpowiednie przygotowanie masy, a także sam proces smażenia. Masa na kotlety powinna być odpowiednio wyrobiona i schłodzona. Kotlety powinniśmy smażyć na średnim ogniu. Kotlety mielone to jedno z tradycyjnych dań. Podane z ziemniakami, mizerią, burakami lub ogórkiem kiszonym są szybkim i pożywnym daniem obiadowym. Kotlety są proste w przygotowaniu, jednak czasem wychodzą zbyt twarde lub miękkie albo bez smaku. Poznaj wszystkie sztuczki, dzięki którym mielone wyjdą za każdym razem.Jeśli chcesz przygotować naprawdę soczyste kotlety mielone, zrezygnuj z chudego mięsa. Na kotlety najlepiej sprawdzi się łopatka lub karkówka. Mięso kup w sklepie mięsnym. Zmiel je samodzielnie w domu, to sekret smacznych kotletów.W kotletach mielonych nie może zabraknąć namoczonej kajzerki, cebuli, czosnku i aromatycznych przypraw. To one nadają smak i sprawiają, że mięsne kulki dosłownie rozpływają się w ustach. Twardą wieprzowinę bardzo szybko spulchnisz, stosując sztuczkę z zimną wodą. Dolej odrobinę wody do mięsa i wyrabiaj. Efekt zachwyci każdego.
Szukasz pomysłu na szybki obiad lub pożywną kolację? Przygotuj wytrawne naleśniki z serem i ziołami prowansalskimi. Naleśniki wychodzą puszyste za każdym razem. Cienkie placki z żółtym serem podgrzane na patelni smakują naprawdę dobrze. Możesz je podać na przykład z ketchupem. Naleśniki zwykle podajemy na słodko, np. z owocami, konfiturą, serkiem waniliowym i innymi dodatkami. Jednak w wersji wytrawnej smakują równie dobrze. Naleśniki z serem i ziołami prowansalskimi są pożywne i sprawdzą się nawet jako danie obiadowe. Naleśniki z serem i ziołami są niezwykle aromatyczne. Ser do naleśników dodajemy na samym końcu. Nie wsypujemy go do ciasta, a oprószamy gotowe już naleśniki, składamy i dobrze podgrzewamy. Przygotowane w ten sposób cienkie placki z mąki i mleka zyskują rewelacyjny smak. Do przygotowania naleśników z serem wykorzystaj swój ulubiony ser. Gorąco polecam twardy ser bursztyn, cheddar lub parmezan. Sery te są bardziej intensywne od klasycznej goudy i mają wyraźny smak. Tak przygotowane naleśniki znikną z talerzy błyskawicznie.
Wiele osób wyrzuca obierki z ziemniaków, ponieważ nie wie, że są jadalne lub nie ma pomysłu na ich przygotowanie. Poznaj cztery ciekawe sposoby na wykorzystanie obierek z ziemniaków. Potrawy są nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe. Wszak pod skórką zawsze znajduje się najwięcej wartościowych składników. Zero waste to coraz bardziej popularny nurt w kuchni, polegający na wykorzystywaniu w pełni warzyw, mięsa i innych produktów spożywczych, aby do minimum ograniczyć wyrzucanie jedzenia. Nawet z obierek z ziemniaków i warzyw możemy przyrządzić wiele świetnych dań.O ile mięso gotowane, ziemniaki i inne warzywa wykorzystujemy w kuchni bardzo często, tak wiele osób wyrzuca obierki. Z ziemniaczanych obierek możemy ugotować wyśmienitą bazę do zup, a także zrobić pyszne i zdrowe przekąski dla całej rodziny.Kiedy obierki z ziemniaków nadają się do jedzenia? Kiedy ziemniaki są młode, zdrowe, twarde i nie mają ciemnych plam. Nie jedzmy ani ziemniaków, ani obierek, kiedy warzywa są miękkie i gdy pojawia się na nich zielonkawy nalot, ponieważ możemy się nimi poważnie zatruć.
Surówkę z kiszonych ogórków przygotujesz niezwykle szybko i będzie pasować niemal do każdego dania głównego. Świetnie łączy się z mięsem, rybami i potrawami wegetariańskimi. Smak surówki doskonale dopełnia aromatyczny sos z miodu i musztardy. Pełnowartościowy obiad musi składać się z solidnej porcji warzyw. Surówki, warzywa pieczone i gotowane to niezbędne dodatki do każdego obiadu. Surówka z kiszonych ogórków jest szybką sałatką, którą przygotujesz w kilka minut. Jest wyraźna w smaku, zdrowa i bardzo aromatyczna.Ekspresowa surówka z ogórków nie ma ani grama śmietany, ani majonezu. Sekretem smaku jest natomiast aksamitny sos z musztardy, miodu i oliwy z oliwek. Aromat surówki koniecznie wzbogać również posiekaną natką pietruszki. Tak przygotowany dodatek do obiadu nie ma sobie równych.Do zrobienia ekspresowej surówki wykorzystaj ogórki kiszone z własnej spiżarni. Nie ma lepszych kiszonek. Jeśli nie masz zimowych zapasów, wybieraj wyłącznie ogórki z beczki lub takie, które mają krótki skład i nie zawierają octu. Do surówki dodaj również czerwoną cebulę i paprykę. Efekt zachwyci każdego.
Rosół zwykle serwujemy z makaronem krajanką. Jednak bardzo dobrym dodatkiem są też kluski lane. Przygotowane z mąki i jajek mają doskonały, domowy smak. Warto choć raz spróbować rosołu w takiej wersji, zwłaszcza jeśli zabraknie Wam tradycyjnego makaronu. Jesteśmy przekonani, że jeszcze nie raz wrócicie do rosołu z kluskami lanymi. Rosół zawsze gotuję na dwóch rodzajach mięsa, dzięki czemu jest niezwykle aromatyczny i pełniejszy w smaku. Ma również piękny, złoty kolor. Do wywaru, oprócz ćwiartek z kurczaka, dodaję również kawałek wołowiny z kością, np. pręgę lub szponder. Do rosołu możesz dodać również kawałek indyka lub kaczki.Rosół gotuję na najmniejszym ogniu przez około 3 godziny. Wywar doprawiam liśćmi laurowymi, zielem angielskim i lubczykiem. Sól i pieprz dodaję pod sam koniec gotowania, kiedy mięso odda cały swój smak i aromat. Do rosołu wsypuję również szczyptę kurkumy i dodaję solidną porcję świeżej natki pietruszki.Rosół podaję z domowymi, lanymi kluskami. Są o wiele smaczniejsze od kupionego makaronu. Kluseczki gotowane bezpośrednio na wywarze są delikatne i doskonale łączą się z aromatycznym bulionem. Mięso i warzywa z rosołu wykorzystuję ponownie, np. do przygotowania pasztetu na kanapki lub farszu na pierogi.
Kotlety z suszonych grzybów są świetną alternatywą dla tradycyjnych mielonych. Potrawa doskonale sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole. Przygotowanie kotletów nie jest skomplikowane, choć wymaga nieco cierpliwości i planowania. Suszone skarby lasu należy bowiem namoczyć i ugotować. Wysiłek jednak się opłaci — danie jest niesamowicie aromatyczne i Wasi bliscy zjedzą je ze smakiem.Jeśli szukacie sposobu na przygotowanie smacznego dania z grzybów suszonych, kotlety, które wam dziś proponujemy, powinny was zainteresować. Na co dzień stanowiące dodatek do posiłku skarby lasu, tutaj stanowią główny składnik. Ich smak podkreślają aromatyczne dodatki — cebula, czosnek i zioła. Jest naprawdę pysznie.
Kotlety schabowe najczęściej panieruje się mące, jajku i bułce tartej. Chrupiącą panierkę można jednak stworzyć również z innych składników. Jedną ze zdrowszych opcji jest wykorzystanie otrębów. Wystarczy je zmielić i obtoczyć w nich mięso bezpośrednio przed smażeniem. Sprawdźcie, jakie jeszcze produkty się sprawdzą. Choć panierowanie w bułce tartej jest popularne i pozwala na uzyskanie znakomitej, chrupiącej otoczki dla kotletów schabowych, warto czasem zmienić trochę przyzwyczajenia. Zamienniki przydadzą się zwłaszcza wtedy, gdy zależy nam na tym, by panierka chłonęła mniej tłuszczu i ogólnie była mniej kaloryczna. Przydadzą się też, gdy nasze zapasy stopnieją, a sklepy będą zamknięte.
Niektórzy płuczą kaszę jaglaną, inni sparzają ją wrzątkiem, jeszcze inni wsypują ją od razu do garnka, zalewają wodą i gotują. Kasza to nic innego, jak rozdrobione części jadalne zbóż, dlatego zawsze należy je opłukać, żeby pozbyć się ewentualnych zanieczyszczeń.Kaszę jaglaną można również zalać wrzątkiem i odstawić na kilka godzin, jednak sposób z płukaniem pod bieżącą wodą jest o wiele szybszy. Kasza jaglana bogata jest w witaminy z grupy B, żelazo, miedź i białko. Substancje te zostaną w większym stopniu przyswojone z potrawy, jeśli kaszę przed gotowaniem opłuczemy. W kaszy znajduje się również kwas fitynowy, który blokuje wchłanianie witamin, białka i minerałów. Wystarczy jednak opłukać ziarna, aby skutecznie się go pozbyć. Kasza jaglana jest bardzo uniwersalnym produktem, który wykorzystamy nie tylko jako dodatek do obiadu.Z kaszy jaglanej możemy upiec zdrowe ciasta, np. szarlotkę. Możemy przygotować na niej jaglankę, czyli danie na słodko podobne do klasycznej owsianki. Dodajemy do niej banany, kakao, ulubione owoce. Kaszę możemy ugotować nawet w mleku kokosowym lub migdałowym. Możemy dodać ją również do ulubionej sałatki.
Kotlety z kurczaka w serowej panierce przygotujesz błyskawicznie. Soczyste, cienkie kotlety drobiowe w chrupiącej panierce smakują jeszcze lepiej od wieprzowiny. Są też o wiele lżejsze. Kotlety z kurczaka podane z ulubionymi dodatkami błyskawicznie znikają z talerzy.Kotlety są zawsze świetnym pomysłem na obiad. Delikatne mięso z kurczaka doprawione aromatycznymi przyprawami i obtoczone w panierce zawsze wychodzą perfekcyjnie. Panierka przygotowana z bułki tartej i żółtego sera nie ma sobie równych. Poznaj przepis na kotlety z kurczaka w serowej panierce.Kotlety z z kurczaka w serowej panierce podaję z przeróżnymi dodatkami. Jednym z moich ulubionych zestawów jest kotlet z domowymi frytkami z batatów i kiszoną kapustą własnej roboty. Taki obiad jest błyskawiczny w przygotowaniu i zawsze wszyscy jedzą ze smakiem.Kotlety z kurczaka w serowej panierce doprawiam solą, pieprzem, papryką słodką i czosnkiem granulowanym. Dopiero później obtaczam w mące, jajkach i panierce z bułki tartej i tartego sera. Kotlety smażę wyłącznie na oleju rzepakowym, który ma wysoką temperaturę dymienia, dzięki czemu mięso, ser i bułka się nie przypalają.