Słowo "tort" kojarzy się nam ze słodkim wypiekiem. My łamiemy ten stereotyp i prezentujemy obłędny tort naleśnikowy w wytrawnej odsłonie. Kremowy sos z pieczarkami sprawia, że danie jest pyszne i wprost rozpływa się w ustach. Spróbuj raz, a będziesz wracać do tego przepisu wielokrotnie.Serce tortu naleśnikowego stanowi aromatyczny farsz na bazie pieczarek i kremowego serka. Nie może zabraknąć także słodkiej podsmażonej cebulki oraz aromatycznych ziół. Całość idealnie łączy smakowity tarty ser. Ten tort naleśnikowy to prawdziwa symfonia smaków.
Ser smażony w panierce jest świetną alternatywą mięsnego kotleta. Sycąca i chrupiąca potrawa znakomicie smakuje podana z frytkami lub ryżem i surówką. Co prawda jest kaloryczna, ale za oknem mróz, więc jak najbardziej potrzebujemy energii.Aromatyczny i rozpływający się w ustach ser otoczony chrupiącą panierką skusi niejednego smakosza. Do jego przygotowania można wykorzystać ulubiony ser żółty, a przyprawy dowolnie modyfikować. Dzięki temu proste danie za każdym razem będzie smakowało nieco inaczej. Jedno jest pewne — wasi bliscy je pokochają.
Planujecie zrobić kopytka? Dodajcie do ziemniaków trochę puree z dyni, a odmienicie ich smak i wygląd. Złociste kopytka podane z okrasą z boczku i cebuli smakują znakomicie i są bardzo pożywne. W sam raz na szybki posiłek dla całej rodziny. Zapraszamy do kuchni. Klasyczne kopytka przygotowujemy włącznie z ziemniaków, jajka i mąki. Mało kto wie, że do masy możemy dodać również jesienny przysmak. Kopytka z puree z dyni są o wiele delikatniejsze, zachwycają kolorem i smakiem.Do przygotowania kopytek wykorzystaj ugotowane, mączne ziemniaki. Mogą być te z obiadu z poprzedniego dnia, dzięki czemu nic w kuchni się nie zmarnuje. Kluczowym składnikiem jest puree z dyni. Zrobisz je w bardzo prosty sposób. Dynię pokrój na mniejsze kawałki, oprósz solą, pieprzem i upiecz w piekarniku. Gdy dynia będzie miękka, łatwo zdejmiesz z niej skórę, a miąższ zblenduj na gładką masę. Do kopytek z jesiennym przysmakiem koniecznie dodaj również mieloną kurkumę, która podkręci kolor i smak potrawy.
Macie w lodówce makaron i szukacie pomysłu na tani obiad? Danie z dodatkiem kiełbasy powinno was zainteresować. Prostą kombinację ze śmietanowym sosem wzbogaconym o aromatyczną kiełbasę przygotujecie w kilka chwil, a rodzina z pewnością zje ze smakiem. Do zrobienia pysznego obiadu na bazie makaronu potrzebować będziemy kawałka kiełbasy i pora, a także niewielkiej porcji sera żółtego i śmietanki. Skorzystamy więc z tanich składników, które znajdziemy w każdym sklepie spożywczym. Warto dodać jeszcze nieco czosnku i ziół prowansalskich, by danie nabrało niesamowite aromatu.
Pomysł na szybki, pożywny i smaczny obiad? Przygotuj kurczaka w złocistej panierce. Mięso kilkukrotnie panierowane w mleku, mące i mieszance aromatycznych przypraw jest niezwykle soczyste. Jak zrobić panierkę do kurczaka jak z KFC?Kurczak jak z KFC posmakuje całej rodzinie. Delikatna, lekko chrupiąca panierka zachwyca smakiem, aromatem i pięknym kolorem. Gotowe mięso wygląda i smakuje jak z popularnej sieci restauracji szybkiej obsługi, jednak jest o wiele zdrowsze i mniej kaloryczne. Jak zrobić panierkę do kurczaka jak z KFC?Do przygotowania kurczaka na obiad wykorzystaj ulubione mięso. Mogą to być nóżki, skrzydełka, piersi, filety. Danie podaj z domowymi frytkami z ziemniaków lub batatów. Przygotuj również ulubione sosy i surówkę. Gorąco polecam surówkę z kapusty pekińskiej, świetnie komponuje się z resztą dania.Jak zrobić panierkę do kurczaka jak z KFC? Sekretem jest kilkukrotne obtaczanie mięsa w mleku z jajkiem i mące wymieszanej z przyprawami. W panierce nie może zabraknąć soli czosnkowej, cebuli granulowanej i czerwonej papryki. Mięso przed panierowaniem należy moczyć w mieszance mleka i jajka. To prosty trik, dzięki któremu kurczak będzie soczysty i delikatny.
Biedronka zaskakuje nowymi promocjami. Do końca listopada kupisz filet z kurczaka pakowany próżniowo za 18, 99 zł za kilogram. Marynowany w ziołach, pieczony kurczak jest pomysłem na tani obiad dla całej rodziny. Podaj go z ulubionymi dodatkami, wszyscy będą zachwyceni.Sekretem doskonałego smaku są przyprawy i odpowiedni czas marynowania mięsa. Kurczak doprawiony papryką mieloną, cebulą granulowaną, czosnkiem, tymiankiem i kminem rzymskim zachwyci każdego miłośnika mięsnych dań. Kurczaka przygotujesz błyskawicznie za niewielkie pieniądze. Tani obiad będzie hitem.Ceny mięsa niestety są coraz wyższe. Supermarkety przygotowują jednak wiele ciekawych promocji, dzięki którym możesz zaoszczędzić. W Biedronce filet z kurczaka kupić w zaskakująco niskiej cenie za kilogram. Pakowane próżniowo mięso będzie smaczne, świeże, a Ty z łatwością przygotujesz tani obiad dla najbliższych.Pieczony filet z kurczaka podaj z ulubionymi dodatkami. Polecam ziemniaki gotowane lub pieczone i prostą surówkę, np. z marchewki i jabłka. Mizeria, kapusta kiszona, czy inne domowe przetwory również będą doskonale komponować się z soczystym mięsem.
Zupa czosnkowa jest błyskawicznym daniem, które ugotujesz z kilku prostych składników. Gęsta zupa krem jest pożywna, wzmacnia odporność i doskonale rozgrzewa. Podaj ją z grzankami i posiekanym szczypiorkiem, a błyskawicznie zniknie z talerzy,Zupa czosnkowa jest szybką i prostą zupą, którą ugotujesz dosłownie w 30 minut. Sekretem smaku jest lekko podsmażony na oliwie czosnek. Jeśli jednak będziesz smażyć go zbyt długo, stanie się gorzki i nie będzie nawał się do jedzenia. Czosnek smaż zawsze na najmniejszym ogniu, ma się tylko delikatnie zarumienić.Zupę czosnkową ugotuj na wywarze warzywnym. Możesz wykorzystać również rosół z poprzednia dnia, dzięki czemu nic w Twojej kuchni się nie zmarnuje. Zupę zagęść śmietankowym serem topionym i podaj ją z domowymi grzankami oraz posiekanym szczypiorkiem. Zupa czosnkowa jest świetnym pomysłem na obiad, zwłaszcza, gdy na dworze jest zimno i szaro. Zupa jest pożywna i doskonale rozgrzewa. Czosnek jest naturalnym lekarstwem na grypę i przeziębienie. Wzmacnia odporność i dostarcza solidną porcję witamin, dlatego też warto włączyć go do swojej diety w okresie jesienno-zimowym.
Babcia Czesia znana jest z obłaskawiania nawet największych niejadków. Jej flagowym daniem w tym zakresie są rewelacyjne kotlety mielone. Mięso nie jest smażone, lecz zapiekane w smakowitym sosie. Dzięki dodatkowi ryżu oraz kapusty pekińskiej kotlety mielone babci Czesi charakteryzują się wspaniałym smakiem oraz dużą soczystością. Kolejną kwestią, która odróżnia kotlety mielone babci Czesi od pozostałych, jest rodzaj użytego mięsa. Te kotlety przygotowuje się z mielonej wołowiny. Jej intensywny smak sprawia, że danie wprost rozpływa się w ustach. Nikt im się nie oprze.
Znudziły Ci się zwykłe, gotowane ziemniaki do obiadu? Zaskocz wszystkich zapiekanką z tartych ziemniaków. Zapiekanka z dodatkiem boczku wędzonego i podsmażonej cebuli będzie świetnym dodatkiem do pieczonych i duszonych mięs. Możesz ją też podać z surówką jako samodzielne danie. Poznaj przepis na ziemniaki po szwajcarsku.Ziemniaki do obiadu podajemy na wiele sposobów: gotujemy, pieczemy, robimy z nich puree, frytki, kluski śląskie, kopytka i wiele innych potraw. Popularne warzywo możemy przygotować również w formie pysznej zapiekanki. Ziemniaki po szwajcarsku są proste do zrobienia i posmakują wszystkim domownikom.Ziemniaki po szwajcarsku to nic innego, jak starte ziemniaki zapieczone z boczkiem wędzonym i cebulką. Co je wyróżnia? Ziemniaki na początku gotujemy w mundurkach, następnie trzemy na tarce i dopiero wtedy mieszamy z pozostałymi składnikami. To sekret doskonałego, pełnego smaku.Ziemniaki po szwajcarsku pasują do każdego dania obiadowego. Podajmy je z żeberkami, gulaszem mięsnym, kotletami, kurczakiem lub kaczką. Każda potrawa będzie smakować fantastycznie w połączeniu z aromatyczną zapiekanką. Zapiekane ziemniaki możemy też podać jako samodzielne danie.
Szukacie pomysłu na tani obiad? Zapiekanka ziemniaczana z jajkiem sadzonym sprawdzi się doskonale. Sycące ziemniaczane talarki przełożymy smacznym sosem i podpieczemy z jajkami. Prościej chyba się nie da. Spróbujecie?Jajka sadzone przygotowane w piekarniku doskonale pasują do ziemniaków i pieczarek duszonych z cebulką. Grzybowy sos wzbogacimy o dodatek śmietanki i posypiemy serem żółtym. Polecamy doprawić całość tymiankiem i czosnkiem — będzie jeszcze smaczniej.
Sosy są doskonałym dodatkiem do wielu dań. Dodają im smaku, wyrazu i soczystości. Jeśli chodzi o dania mięsne, doskonale pasują do nich pikantne sosy, takie jak klasyczny sos pieprzowy. Charakteryzuje się on kremową konsystencją oraz wyraźnie wyczuwalnym smakiem przyprawy. Taki sos podkręci niejeden mięsny posiłek.Sos pieprzowy oryginalnie podaje się do steków wołowych. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by w jego towarzystwie zaserwować wieprzowinę, kurczaka lub rybę. Ten sos jest doprawdy uniwersalny w zastosowaniu.Sos pieprzowy możesz zrobić w rozmaitych wariantach. Przygotuj bardziej pikantną wersję z suszonych ziaren lub łagodniejszą z użyciem pieprzu marynowanego oraz mleka. Niezależnie, który wariant wybierzesz, gotowy sos pieprzowy będzie wyśmienitym dodatkiem.
Ania Starmach robi racuchy z jabłkami inaczej niż wszyscy. Do ciasta na słodkie placki dodaje proszek do pieczenia, a przed samym smażeniem dokłada również ubitą pianę z białek. I właśnie te składniki są sekretem niezwykle puszystych racuchów. Koniecznie przetestujcie recepturę Ani. Racuchy z jabłkami według przepisu Ani Starmach to pomysł na podwieczorek lub kolację dla całej rodziny. Placki są rumiane, lekko chrupiące i przede wszystkim bardzo puszyste. Racuchy przygotujemy błyskawicznie z kilku prostych składników.Racuchy z jabłkami podamy na wiele sposobów. Jesienią i zimą gorąco polecam owoce sezonowe i domowe konfitury, np. z gruszek, dyni, śliwek. Latem nie ma lepszych racuchów od placków z musem z truskawek lub świeżymi malinami, borówkami, jagodami.Tradycyjnie racuchy z jabłkami oprószamy cukrem pudrem. Cukier można zastąpić kwaśną śmietaną, polewą czekoladową, bitą śmietaną. Każda wersja racuchów będzie smakować fantastycznie, kiedy przygotujemy je według receptury Ani Starmach.
Jesteście wielbicielami pierogów leniwych? By wyszły zwarte, ale delikatne trzeba zwrócić uwagę na kilka szczegółów. Ważny jest rodzaj użytego twarogu. Babcia Stefania zawsze robi kluski leniwe z półtłustego twarogu. Dzięki temu kluski wychodzą miękkie i rozpływające się w ustach. Koniecznie zwróćcie uwagę na ten składnik. Pierogi leniwe to szybkie kluski, które przygotujesz z twarogu, mąki, jajek i odrobiny soli. Leniwe robi się naprawdę łatwo. Pierogi są gotowe po kilku minutach gotowania, podasz je z ulubionymi dodatkami.Do pierogów leniwych gorąco polecam kwaśną śmietanę, owoce i cukier waniliowy. Kluski rewelacyjnie smakują również polane stopionym masłem i oprószone cukrem oraz mielonym cynamonem. Pierogi leniwe są daniem, które posmakuje nawet największym niejadkom.Pierogi leniwe wyjdą idealnie, kiedy zastosujesz rady babci Stefci. Zrezygnuj z chudego i tłustego twarogu, nie sprawdzą się do kultowych klusek. Bardzo istotna jest również sama mąka - zawsze pszenna i zawsze przesiana, żeby w masie nie było grudek, które zepsują smak.
Kotlety mielone z imbirem sprawdzą się jako obiad dla całej rodziny. Wyraziste w smaku danie przygotujecie w zaledwie kilka chwil. Wystarczy obrać i zetrzeć na tarce aromatyczną przyprawę i połączyć ją z mięsem oraz tradycyjnymi składnikami. Spróbujecie?Jeśli klasyczne mielone już wam się znudziły, wzbogaćcie masę o imbir. Bogaty w cenne składniki odżywcze, ostry korzeń znakomicie podkreśli smak mięsa i nada daniu charakteru. Kotlety będą aromatyczne i soczyste — każdy takie lubi.
Szukasz pomysłu na pożywny, jesienny obiad? Przygotuj podwójne kotlety schabowe według receptury Magdy Gessler. Kotlety z kawałków schabu bez kości i karkówki wieprzowej są soczyste, charakterne i zachwycają smakiem. Koniecznie przetestuj przepis, który był przebojem Kuchennych Rewolucji. Magda Gessler w jednym z odcinków popularnego programu kulinarnego pt. ,,Kuchenne Rewolucje" zdradziła przepis na podwójne kotlety schabowe. Kotlety z dodatkiem karkówki wieprzowej są jeszcze bardziej soczyste i niezwykle pożywne. To zupełnie nowa odsłona tej tradycyjnej potrawy.Jak zrobić podwójne kotlety schabowe? Plastry mięsa cienko rozbijamy, łączymy po dwa smarując musztardą. Potem obtaczamy je w panierce i smażymy. Dodatek musztardy jest tu bardzo istotny, bo nadaje potrawie charakteru.Magda Gessler kotlety schabowe smaży na domowym smalcu. Smalec jest doskonałym tłuszczem do smażenia, ma wysoką temperaturę dymienia i dodaje aromatu. Schabowe możemy usmażyć również na maśle klarowanym, ewentualnie na oleju rzepakowym.Kotlety schabowe możemy podać z wieloma dodatkami. Osobiście polecam ziemniaki pieczone i surówkę z kiszonej kapusty. Do schabowych doskonale pasuje również między innymi kapusta zasmażana z kminkiem, domowe ogórki kiszone, tarte buraki z chrzanem.
Zupa ogórkowa będzie miała pełny smak, kiedy dodasz do niej podsmażone na maśle ogórki kiszone. Ani olej, ani oliwa nie wydobędą takiego aromatu jak masło. Do zupy dodaj również wodę po ogórkach kiszonych. Płyn wzmocni smak całego dania.Zupa ogórkowa na wywarze z kurczaka i warzyw jest jedną z moich ulubionych zup. Ogórkowa jest świetnym pomysłem na obiad w okresie jesienno-zimowym. Doskonale syci i rozgrzewa. Ogórki kiszone i woda po ogórkach są bogatym źródłem witaminy C, która wzmacnia odporność.Niektórzy do zupy ogórkowej dodają bezpośrednio starte ogórki, inni podsmażają je wcześniej na oliwie lub oleju. Ogórki kiszone najlepiej jednak przesmażyć na maśle, wtedy wydobędziemy z nich najlepszy smak. Smak zupy ogórkowej zawsze wzmacniam również wodą po kiszonce. Ogórki do zupy ogórkowej zawsze dodaję pod sam koniec gotowania, kiedy ziemniaki są już miękkie. Ziemniaki nie ugotują się w kwaśnym wywarze. Zupę dodatkowo zabielam kwaśną śmietaną i doprawiam świeżym koperkiem. Ugotowana w ten sposób błyskawicznie znika z talerzy.
Szukasz pomysłu na szybki, rodzinny obiad? Przygotuj kotlety a'la gołąbki według przepisu siostry Anastazji. Siostra do mięsa mielonego dodaje poszatkowaną kapustę, cebulę i przyprawy. Kotlety dusi w rosole i domowym sosie pomidorowym ze śmietaną, nie ma lepszego dania na obiad.Siostra Anastazja zdradziła swój przepis na niezwykle soczyste kotlety mielone z dodatkiem kapusty białej. Kotlety a'la gołąbki są o wiele smaczniejsze i lżejsze od tradycyjnego dania i zachwycają doskonałym smakiem. Kotlety podane z sosem pomidorowym błyskawicznie znikają z talerzy.Kotlety z kapusty i mięsa na początku musimy obsmażyć na maśle klarowanym lub oleju, żeby nie rozwarstwiły się podczas duszenia. Siostra Anastazja na początku dusi danie w rosole, a pod koniec wlewa na patelnię przygotowany, prosty sos z koncentratu, mąki i kwaśnej śmietany.Kotlety a'la gołąbki są proste w przygotowaniu. Kotlety doprawiamy również startą na tarce cebulą i suszonym majerankiem. Majeranek jest przyprawą, która doskonale podkreśla smak zarówno wieprzowiny, jak i kapusty. Cebula natomiast nadaje kotletom charakteru.
Moczysz bułkę do kotletów wodzie? Popełniasz duży błąd. Kotlety będą idealnie soczyste i nie rozpadną się podczas smażenia, kiedy kajzerkę namoczysz w mleku. To trik stosowany przez wszystkie babcie. Mielone przygotowane według tradycyjnej receptury są świetnym pomysłem na obiad i posmakują każdemu.Niektórzy do kotletów mielonych dodają suchą bułkę tartą, inni moczą czerstwą kajzerkę w wodzie lub mleku. Trzeci sposób jest najlepszym wyborem, stosowanym przez babcie. Bułka moczona w mleku nie dość, że dodaje kotletom smaku i soczystości, to jeszcze scala całą masę na mielone, przez co nie rozpadają się na patelni podczas smażenia.Babcie samo mięso na kotlety mielone podlewały niewielką ilością wody i wyrabiały, żeby spulchnić twardą wieprzowinę. To również doskonały patent na najlepsze mielone, które zachwycają soczystością, delikatnością i smakiem. Kotlety smaż na rozgrzanym oleju rzepakowym o wysokiej temperaturze dymienia.Do kotletów mielonych podaj ziemniaki z koperkiem lub szczypiorkiem. Nie zapomnij również o warzywach. Buraki zasmażane, mizeria, ogórek kiszony, czy kapusta zasmażana z kminkiem to dodatki, które doskonale łączą się z soczystym mięsem.
Zrazy wołowe według przepisu Danuty Martyniuk są świetnym pomysłem na pożywny, niedzielny obiad dla całej rodziny. Zrazy z dodatkiem wędzonego boczku, grzybów i ogórków kiszonych będą smakować jeszcze lepiej, kiedy przygotujemy je w aromatycznym sosie.Wołowina jest twardym mięsem, które wymaga odpowiedniego przygotowania. W przeciwnym wypadku będzie twarda i mało soczysta. Zrazy za każdym razem wyjdą perfekcyjnie, kiedy przygotujesz je według receptury Danuty Martyniuk.Wołowinę rozbij na cienkie plastry, następnie koniecznie nasmaruj musztardą i dodaj wędzony boczek. Musztarda sprawi, że twarde mięso będzie o wiele delikatniejsze. Boczek natomiast doda zrazom soczystości i wspaniałego aromatu. Danuta Martyniuk zrazy przygotowuje z ogórkiem kiszonym i leśnymi grzybami lub pieczarkami.Zrazy wołowe duszone z cebulą i czosnkiem będą idealnie miękkie i soczyste. Zrazy podaj z domowymi kluskami śląskimi i czerwoną kapustą. Kapustę możesz podać na ciepło, możesz również przygotować z niej surówkę, dodając starte jabłko i marchewkę.
Rosół jest klasyczną zupą, która za każdym razem powinna być idealnie przyrządzona. Aby uniknąć podania mdłego bulionu bez wyrazu, do wywaru podczas gotowania dodaj nieco sosu sojowego. Przyprawa ta ma charakterystyczny, słony smak, który odpowiednio podkręci Twoje danie oraz nada mu intensywnego koloru.Kluczem do sukcesu przy gotowaniu rosołu jest przestrzeganie kilku zasad. Mięso na rosół zalewaj zawsze zimną wodą. Użyj możliwie różnorodnych części, zarówno drobiowych jak i wołowych. Na rosół wybieraj mięso z kością, np. udko z kurczaka czy wołowy szponder.Rosół kojarzy nam się z długim gotowaniem, pamiętaj jednak, aby nie przesadzić. Optymalny czas gotowania wywaru to ok. 2,5-3 godziny na małym ogniu. Aby warzywa nie rozgotowały się oraz zachowały cenne witaminy, dodaj je do garnka z rosołem na ok. godzinę przed planowanym wyłączeniem kuchenki.
Szukacie pomysłu na tani obiad? Jeśli macie pod ręką kiełbasę, ziemniaki oraz puszkę fasolki w sosie pyszne danie wyczarujecie w zaledwie kilka minut. Rodzina zje ze smakiem, a wy mniej czasu spędzicie w kuchni. Same plusy. Prosty i szybki obiad z kilku składników jest idealnym pomysłem na weekend, kiedy zamiast gotowaniu czas chce się poświecić rodzinie. Na szczęście są dania i triki, które sprawiają, że przygotowanie posiłku nie jest żmudne i długie.Mając pod ręką strączki w puszkach - np. fasolkę w sosie - kiełbasę lub inną wędlinę i ziemniaki, zrobienie taniego i pysznego jedzenia dla wszystkich domowników będzie kwestią kilku chwil. Warto zadbać o pełna spiżarkę, by ułatwić sobie gotowanie.
Późnym latem i jesienią zaczynamy przygotowywać przetwory na zimę, często kupujemy również ziemniaki w większych ilościach. Dobre, zdrowe ziemniaki zachowają świeżość i smak pod warunkiem, że będą przechowywane w odpowiedni sposób. Jak wybrać i przechowywać ziemniaki na zimę? Na pewno nie kupuj bulw zapakowanych w folię. Tak przechowywane ziemniaki szybko się popsują.Wiele osób kupuje jesienią większe ilości ziemniaków na zimę. Ziemniaki muszą być jednak przechowywane w odpowiedniej temperaturze z dostępem do świeżego powietrza i w pomieszczeniu, w którym nie jest wilgotno, w przeciwnym razie szybko się zepsują. Jak przechowywać ziemniaki na zimę?Jeśli chcesz kupić kilka worków ziemniaków, upewnij się, że warzywa nie są przenawożone. Ziemniaki muszą wyglądać zdrowo, jeśli więc zauważysz zielonkawą skórkę lub dziury, uszkodzenia, ciemniejsze plamy, takich warzyw nie kupuj, ponieważ bardzo szybko się zepsują.Ziemniaki są bardzo popularnym dodatkiem do obiadu, z którego przygotujemy również wiele pysznych potraw. Na zimę najlepiej kupić uniwersalną odmianę, czyli typ B. Ziemniaki te nie są ani zbyt wodniste, ani zbyt mączne, a w odpowiednich warunkach będą świeże i smaczne aż do następnych wykopków.
Surówka z czerwonej kapusty będzie pasowała do niejednego obiadu. Doskonała kompozycja z marchewką, jabłkiem i porem spodoba się nawet najbardziej wybrednym. Dzięki dodatkowi octu warzywo ma świetną konsystencję, a kremowy sos z jogurtu i majonezu dopełnia smaku. Szukacie pomysłu na surówkę do obiadu? Sięgnijcie po czerwoną kapustę. Wystarczy dodać do niej kilka produktów, by uzyskać znakomity w smaku i niezwykle zdrowy rarytas. Zrobienie smakołyku nie zajmie wiele czasu, a rodzina zje ze smakiem. Skusicie się?
Gołąbki w sosie pomidorowym mogą się znudzić. Warto urozmaicić je o dodatek ostrej papryczki, która nada charakteru i sprawi, że danie będzie bardziej rozgrzewające. Pikantna odsłona klasycznego dania idealnie sprawdzi się w chłodne dni. Wasza rodzina ją pokocha. Pomidorowy sos, który jest częstym dodatkiem do gołąbków z mięsem i ryżem, można wzbogacić, korzystając zarówno z aromatycznych ziół, jak i z bardziej wyrazistych przypraw takich jak cynamon, imbir czy ostra papryka. Tym razem stawiamy na tę ostatnią i proponujemy podanie faszerowanej kapusty z pełnym charakteru przecierem z nutą chili.
Pomysł na niedzielny obiad? Pożywny rosół z dodatkiem dyni. Sezonowe warzywo doskonale smakuje z aromatycznym wywarem, a także wzmacnia jego prozdrowotne właściwości. Rosół w jesiennej wersji posmakuje całej rodzinie.Dynię głównie pieczemy z innymi warzywami lub mięsem w piekarniku. Gotujemy z niej również krem, przygotowujemy puree i przetwory na zimę. Mało kto wie, że jesienne warzywo możemy dodać również do tradycyjnego rosołu i podać z ugotowanym makaronem.Dlaczego warto dodać dynię do rosołu? Sezonowe warzywo nie dość, że dodaje smaku i aromatu, to jeszcze wzmacnia rozgrzewające i wzmacniające właściwości wywaru. Dynia jest źródłem wielu cennych witamin i minerałów, w tym witaminy C, witamin z grupy B, potasu, żelaza i magnezu.W rosole w jesiennej wersji nie może zabraknąć również lubczyku i kurkumy. Kurkumę dodajemy pod sam koniec gotowania, kiedy dynię ugotujemy z wcześniej przygotowanym wywarem. Złota przyprawa wzmocni kolor, smak i właściwości lecznice dania. Kurkuma jest uważana za jedną z najzdrowszych przypraw, które mają nieoceniony wpływ na nasze zdrowie.
Wszyscy uwielbiają dania jednogarnkowe. Są łatwe do przygotowania, zawierają proste składniki oraz doskonale sycą. I dokładnie te trzy cechy charakteryzują też proponowany przez nas, jednogarnkowy obiad. Poznajcie przepis na apetyczne danie z kiełbasą i ziemniakami.Do przyrządzenia naszego jednogarnkowego dania potrzebować będziesz warzyw, przypraw oraz oczywiście kawałka dobrej kiełbasy. Po pokrojeniu składników, danie z kiełbasą i ziemniakami robi się praktycznie samo. Taki posiłek idealnie smakuje od razu po przygotowaniu, jak również kolejnego dnia. Warto zrobić większą porcję na zapas.
Makaron z pieczarkami jest świetną propozycją obiadową, kiedy nie masz czasu na gotowanie. Obiad z 3 składników zrobisz w zaledwie 20 minut. Makaron jest bardzo smacznym i pożywnym daniem, które posmakuje wszystkim domownikom.W tygodniu, kiedy jesteśmy zabiegani i nie mamy czasu na większe zakupy i gotowanie, warto przygotować na obiad coś naprawdę szybkiego i sycącego. Makaron z pieczarkami to obiad z 3 składników, który przygotujemy błyskawicznie nawet w najbardziej zabiegany i pracowity dzień.Makaron z pieczarkami doprawiamy do smaku solą, pieprzem i suszonym tymiankiem lub natką pietruszki. Do makaronu możemy dodać również trochę startego sera typu gouda lub parmezan. Jednak nie jest to konieczne. Obiad z 3 składników jest prostym daniem pełnym aromatu.Do obiadu z 3 składników nie dodajemy śmietany. Doskonały sos uzyskamy, kiedy do podsmażonych na cebuli grzybów wlejemy szklankę wody po gotowaniu makaronu. Na patelnię dodajemy również makaron i smażymy przez kilka minut, aż woda odparuje i powstanie zawiesisty sos.
Zapiekanka ziemniaczana z makrelą wędzoną jest pomysłem na szybki i tani obiad dla całej rodziny. Ziemniaki pieczone z rybą, gęstym sosem i żółtym serem smakują rewelacyjnie. Zapiekanka doprawiona świeżą natką pietruszki i szczypiorkiem błyskawicznie znika z talerzy.Z makreli wędzonej zwykle przygotowujemy pasty kanapkowe. Makrelę możemy jeść również na ciepło, jest jeszcze smaczniejsza. Przykładem szybkiego i bardzo prostego dania z wędzoną rybą jest zapiekanka ziemniaczana, którą przygotujesz z kilku składników.Zapiekankę ziemniaczaną przygotujesz bardzo szybko. Wystarczy, że pokroisz ziemniaki, obierzesz makrelę i wymieszasz dwa składniki na sos. Przed wyłożeniem ryby wędzonej do naczynia żaroodpornego dokładnie sprawdź, czy w mięsie nie ma ości. Z zapiekanki będzie trudno je wyjąć.Zapiekankę ziemniaczaną piecz około 30 minut, do miękkości warzyw, koniecznie pod przykryciem, żeby danie nie było przesuszone. Następnie całość oprósz serem i zapiecz już bez pokrywki. Tak przygotowany obiad błyskawicznie zniknie z talerzy i każdy będzie prosił o dokładkę.