Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Bake off - Ale ciacho

Bake Off - Ale Ciacho

Ciasto drożdżowe ze śliwkami
22.09.2021 02:00 Idealne ciasto drożdżowe z dodatkiem śliwek

Ciasto drożdżowe jest jednym z tradycyjnych, polskich wypieków. Przygotowane z prostych składników, doskonale słodkie, wyrośnięte może być przygotowane z rodzynkami lub sezonowymi owocami, np. śliwkami. Wykorzystaj więc świeże, wyjątkowo smaczne węgierki i przygotuj ciasto drożdżowe, które podbije serca wszystkich gości.Ciasto drożdżowe, mimo, iż wyrobione z podstawowych, domowych składników, jest ciastem dość wymagającym. Drożdże muszą mieć optymalną temperaturę do wzrostu, dlatego też tak ważne jest dodanie do nich ciepłego, nie gorącego mleka. W sezonie śliwki węgierki są wyjątkowo duże, słodkie i soczyste. W połączeniu z ciastem drożdżowym i słodką kruszonką sprawią, że placek zniknie jeszcze tego samego dnia. Ciasto doskonale sprawdzi się zarówno do codziennej kawy, jak i większego spotkania z rodziną.