Golonka wieprzowa przepisu Jakuba Kuronia jest niezwykle soczysta, miękka i tak smaczna, że nikt jej się nie oprze. Odpowiednio przygotowane mięso smakuje wyśmienicie. Do wywaru dodaj liście laurowe, a golonka będzie przepyszna. Poznaj przepis Kuronia na bajecznie soczystą golonkę, posmakuje nawet najbardziej wymagającym smakoszom.Golonka wieprzowa jest rewelacyjnym mięsem, jednak wymaga odpowiedniego przygotowania, inaczej będzie twarda i niesmaczna. Sekretem idealnie soczystego mięsa jest moczenie golonki przez 48 godzin, długie gotowanie na wolnym ogniu i pieczenie.Doskonały smak natomiast uzyskamy, kiedy dodamy do wywaru włoszczyznę, całą główkę czosnku oraz aromatyczne przyprawy- liście laurowe, ziele angielskie i goździki. Do pieczenia golonki niezbędna będzie również bejca z miodu, musztardy i wywaru po gotowaniu mięsa.
Szukasz pomysłu na pyszny i tani obiad w letnim stylu? Ugotuj zupę z sezonowych warzyw z dodatkiem zasmażki, danie smakuje jak u babci. Do przygotowania zupy potrzebujesz wyłącznie świeżych warzyw i kawałka mięsa z kością. Poznaj przepis na tanią zupę jarzynową z kurczakiem.Zupa jarzynowa z zasmażką to smak dzieciństwa, smakuje, jak u babci. Zupa z warzyw sezonowych jest lekka, pożywna i bardzo aromatyczna. Do ugotowania zupy wykorzystaj groszek, fasolkę, kalarepę i inne warzywa, które również masz w lodówce.Zupa z warzyw to doskonały pomysł na porządki w lodówce. Do zupy naprawdę możesz dodać wszystko, włącznie z kawałkiem kapusty, papryką, pomidorem. Dzięki temu danie będzie pyszne, a Ty nie wyrzucisz jedzenia, a więc nic się nie zmarnuje.
Jeśli lubicie bigos, powiemy wam, jak zrobić ekspresowy bigos z młodej kapusty. Będzie idealny na wiosenny obiad. Wszyscy zachwycą się jego lekkością, delikatnością i pełnym smakiem. Podajcie go z młodymi ziemniakami lub pieczywem, a w mig zniknie z talerzy. Bigos kojarzy się z niezwykle sycącym daniem przyrządzanym z kiszonej kapusty i dużej ilości mięsa i wędlin. My jednak postanowiliśmy przygotować jego lżejszą i szybszą odmianę. A to wszystko za sprawą jednego składnika — młodej kapusty. Nie wymaga ona długiego gotowania i jest na tyle pełna smaku, że nie potrzebuje wielu dodatków. Oczywiście do bigosu z młodej kapusty możecie też dodać trochę kapusty kiszonej. Dzięki niej smak potrawy będzie mocniejszy, bardziej zdecydowany. Danie możecie także wzbogacić gotowanym mięsem, które np. zostało wam z obiadu.
Naszą propozycją na dziś jest wyborna fasolka szparagowa z sezamem. Ręczymy, że lepszej nie jedliście. A gdy jej raz spróbujecie, oniemiejecie z zachwytu i dojdziecie do wniosku, że zasmażka z bułki tartej jest już przeżytkiem. Pamiętajcie też, że w sezamie kryje się nie tylko smak, ale też moc zdrowia. Fasolka szparagowa jest jednym z tych warzyw, na które czeka się długie miesiące. Choć można ją kupić w wersji mrożonej, to jednak świeża smakuje nadzwyczajnie. Gotowaną można podać do obiadu, ale latem często jemy ją w ramach lekkiego posiłku czy na przekąskę. Gotowaną fasolkę zwykle polewamy tartą bułką zrumienioną na maśle. Jednak po pierwsze jest to dość kaloryczna i tucząca polewka. Po drugie wielu osobom już się znudziła. Dlatego mamy dla was dobre rozwiązanie — podajcie fasolkę szparagową z aromatyczną polewą z dodatkiem sezamu.
Już od jutra w sklepach sieci Biedronka czeka na klientów wiele ciekawych promocji. Atrakcyjne ceny obejmują między innymi mięso, ryby, owoce, warzywa, a także chemię gospodarczą i kosmetyki. Sprawdź nową ofertę Biedronki, która obowiązuje od 13 do 18 czerwca.Biedronka to jedna z najczęściej odwiedzanych przez Polaków sieć sklepów. Nic dziwnego, ciągłe promocje, atrakcyjne ceny i tematyczne tygodnie kulinarne, w których kupimy produkty spożywcze z najróżniejszych zakątków świata, przyciągają coraz więcej osób.Długi weekend to doskonała okazja do spędzenia czasu z rodziną i przyjaciółmi. Coraz cieplejsze dni zachęcają do grillowania i to właśnie w Biedronce kupimy marynowane steki, karkówkę, boczek i kurczaka w bardzo atrakcyjnych cenach.Oferta, która zacznie się od jutra, obejmuje nie tylko gotowe dania na grilla, ale praktycznie cały asortyment. Zapoznajmy się więc z najnowszymi promocjami, aby zrobić zakupy taniej niż w innych sklepach.Sprawdź również, jak kupić idealny kalafior. Świeże warzywo jest nie tylko smaczne, ale i bogate w cenne wartości odżywcze, dlatego też nie powinno zabraknąć go w naszej diecie.
Szwedzie ziemniaki pieczone, czyli ziemniaki Hasselback, są wyjątkowym dodatkiem do dań głównych i potraw z grilla. Możemy je również przygotować na podwieczorek lub kolację, jako samodzielne danie. Szwedzi patent polega na nacinaniu ziemniaków, dzięki czemu są idealnie upieczone i jeszcze smaczniejsze.Jeśli jeszcze nie jadłeś ziemniaków pieczonych w szwedzkim stylu, koniecznie musisz ich spróbować. Odpowiednio ponacinany ziemniak ma bardzo wyraźny smak, ponieważ w nacięcia wkładane są dodatki, np. świeże zioła i czosnek.Danie wygląda bardzo apetycznie i urozmaici każdy obiad i grilla. Ziemniaki Hasselback możemy również przygotować jako samodzielną potrawę. Wystarczy, że w nacięcia powkładamy np. plasterki boczku, ser, cebulkę, paprykę lub na co tylko mamy ochotę i całość zapieczemy.W przepisie dodatkiem do ziemniaków jest czosnek i gałązki świeżego rozmarynu. Zioło możesz zamienić na oregano, bazylię, natkę pietruszki, koperek. Wszystko zależy od tego, na jaki smak masz akurat ochotę.Ziemniaki Hasselback szczególnie polecam do grillowanej karkówki w miodowo-musztardowej marynacie. Gdy podamy do tego jeszcze lekką sałatkę z pomidorków lub innych, świeżych warzyw, otrzymamy rewelacyjne danie.
Kwiaty czarnego bzu w cieście naleśnikowym są świetnym pomysłem na przekąskę dla całej rodziny. Mają delikatny, słodki smak w wyczuwalną nutą wanilii i melisy, są przepyszne, lekkie i rozpływają się w ustach. Poznaj przepis na zachwycające kwiaty czarnego bzu w cieście.W lasach, na łąkach, parkach, ogrodach pięknie zakwitły kwiaty bzu. Już dziś możesz wybrać się na spacer z dala od ulic i miasta i zerwać całe baldachy. Część z nich zostaw na przystrojenie salonu, z reszty przygotuj pyszną dla całej rodziny.Dlaczego lepiej nie zrywać kwiatów przy drodze i blisko domów? Przede wszystkim chodzi o spaliny. Toksyczne substancje osadzają się nie tylko na bzie, ale i innych roślinach. Jeśli więc chcesz nazbierać np. bez na placki, szczaw do zupy, babkę lancetowatą do syropu, wybierz łąkę położoną z dala od ludzi. Wtedy będziesz miał pewność, że przygotowana przez Ciebie potrawa nie będzie skażona toksycznymi substancjami. Kwiaty bzu przed smażeniem w cieście odstaw na godzinę, żeby powychodziły z nich wszystkie żyjątka.Wykorzystaj sezon i przygotuj również syrop z kwiatów czarnego bzu. Syrop jest doskonały zimą jako naturalny środek do walki z przeziębieniem i grypą. Wzmacnia również odporność, a herbata z dodatkiem słodkiego syropu smakuje rewelacyjnie.
Pomysł na słodki obiad lub podwieczorek? Delikatne i puszyste naleśniki na bazie maślanki. Naleśniki podaj z serkiem waniliowym i owocami sezonowymi lub domową konfiturą, a sprawisz wszystkim przepyszną niespodziankę. Naleśniki przygotujemy na wiele sposobów, ale to właśnie maślanka jest tym składnikiem, który doskonale spulchnia ciasto, bez dodatku proszku do pieczenia, czy sody oczyszczonej. Naleśniki mają delikatny smak z wyczuwalną nutą wanilii, koniecznie musisz ich spróbować.Najsmaczniejsze naleśniki uzyskasz, kiedy przygotowane ciasto odstawisz na 30 minut, aby odpoczęło i troszkę podrosło. Danie podaj z ulubionymi dodatkami. Gorąco polecam połączenie serka waniliowego i świeżych truskawek lub domowej konfitury. Obiad podać możesz również w totalnie słodkiej wersji z dodatkiem smażonego banana, masła czekoladowego i prażonych migdałów lub wiórków kokosowych. To połączenie jest również fenomenalne, idealne, kiedy mamy ochotę na solidną dawkę czegoś słodkiego.Jeśli masz ochotę na naleśniki w zupełnie innych wydaniu- tu poznasz przepis na zielone naleśniki pistacjowe, urzekną wszystkich swoim niepowtarzalnym smakiem i wyglądem.
Gęsta, pożywna, zdrowa i pyszna- taka właśnie jest zupa szczawiowa z resztek. Krem z liści świeżego szczawiu z dodatkiem szpinaku i warzyw, które masz w lodówce, to prawdziwa bomba witaminowa i pomysł na przepyszny obiad dla całej rodziny.Zupa szczawiowa z resztek to świetny sposób na czyszczenie lodówki, żeby żadne warzywo się nie zmarnowało. W ten sposób nie wyrzucisz jedzenia i sporo zaoszczędzisz. Taką zupę ugotujesz z produktów, które masz w domu. Wystarczy, że kupisz świeże liście szczawiu lub zerwiesz je z pobliskiej łąki.Zupę ugotuj na bulionie warzywnym, który wzmacnia aromat całej potrawy. Szczawiową zabiel maślanką, która doskonale łagodzi ostry smak szczawiu i dodaje zupie świeżej nuty. Danie dopraw solą i pieprzem, możesz również dodać szczyptę gałki muszkatołowej.Możesz jednak samodzielnie przygotować szczaw do słoików, dzięki czemu zachowasz jego smak przez całą zimę. Domowy przecier z liści doskonale sprawdzi się do wiosennej zupy szczawiowej- tu dowiesz się, jak zrobić szczaw na zimę do słoików, wychodzi za każdym razem.
Seler nie tylko jest smacznym warzywem, ale też doskonałym materiałem na tani obiad na piątek. Zetrzyjcie go tarce i dodajcie kilka innych składników, a w kilka chwil przygotujecie wyborne jarskie kotlety, które spodobają się całej rodzinie. Brak mięsa nie będzie odczuwalny. Spróbujecie? Dania z selera są wyjątkowo smaczne. Żadna słodka surówka czy zupa krem nie może jednak równać się z pełnymi aromatu bezmięsnymi kotletami w panierce. Warzywo w towarzystwie ziół, otoczone chrupiącą, zrumienioną na patelni bułka tartą jest nieziemsko pyszne. Skusicie się?
Placki ziemniaczane lubi wielu smakoszy. Tarte ziemniaki z patelni będą jeszcze smaczniejsze, jeśli połączycie je z serem żółtym. Prosta modyfikacja dobrze znanego przepisu nada daniu wyjątkowego charakteru. Tak aromatycznych i sycących placków dawno nie jedliście. Spróbujecie? Placki ziemniaczane można podać zarówno na obiad — np. z pysznym węgierskim gulaszem — jak i na wczesną kolację. Łącząc ziemniaki z serem żółtym, uzyskacie smakowite i pełne przyjemnych aromatów danie, które na długo pozostanie w waszej pamięci. Skusicie się?
Zupa szczawiowa jest sezonowym daniem, którego przygotowanie nie wymaga wiele wysiłku. Warto się skusić, bo niezwykły smak trudno odtworzyć poza sezonem. Korzystając z niezawodnego patentu, polegającego na dodaniu do zupy nieopłukanych ze skrobi ziemniaków, uzyskamy idealną konsystencję i pozostaniemy syci na długo. Spróbujcie koniecznie. Zupa szczawiowa ma wielu amatorów. Wyjaśnialiśmy już, dlaczego warto podać ją z jajkiem. Podpowiadaliśmy też jak zamienić pozostały szczaw w pyszny placek z cukinią. Tym razem wracamy z niezawodnym patentem na smakowity klasyk z dodatkiem ziemniaków. Aromatyczne danie o przyjemnie gęstej konsystencji jest na wyciągnięcie ręki. Spróbujecie?
Kaszę gryczaną, która została po obiedzie, można wykorzystać na wiele różnych sposobów. Jednym z niesztampowych rozwiązań jest przygotowanie kotletów. Z naszym przepisem zrobienie pysznego obiadu zajmie wam zaledwie kilka minut, a efekty zachwycą domowników. Spróbujecie?Kasza gryczana jest doskonałym dodatkiem do mięsnego gulaszu czy sałatki. Równie smaczna będzie, gdy wykorzystamy ją jako bazę do przyrządzenia kotletów mielonych. Danie będzie niezwykle sycące i aromatyczne. Spodoba się nawet amatorom mięsnych obiadów. Skusicie się?
Koniec z jedzeniem rzodkiewek wyłącznie w sezonie. Zachowaj ich świeżość i ostry smak nawet przez cały rok. Poznaj najlepszy sposób na mrożenie rzodkiewek. Wysusz je i zamroź w całości, a będą pyszne i jędrne, zupełnie jak świeże.Rzodkiewki są jednym z lepszych warzyw sezonowych. Im rzodkiewki są młodsze, tym są wyraźniejsze w smaku i bardziej ostre. Idealnie sprawdzą się więc do kanapek, sałatek, a nawet do chrupania między posiłkami.Warzywa są wyjątkowo mało kaloryczne- 100 g rzodkiewek to zaledwie 16 kcal. Rzodkiewki są również bardzo zdrowe, są źródłem między innymi potasu, magnezu, żelaza, a także witaminy C, K i witamin z grupy B.Rzodkiewki mają w sobie praktycznie wszystkie niezbędne dla nas substancje, w dodatku nie tuczą i są przepyszne. Rzodkiewki na całe szczęście możemy również mrozić, dzięki czemu możemy zachować ich smak, wartości odżywcze i świeżość aż do następnego sezonu.Z dodatkiem rzodkiewek przygotujemy wiele wspaniałych potraw, między innymi chłodnik, czyli zupę idealną na upały, pasty kanapkowe, a także kultowy twarożek ze szczypiorkiem. W każdym daniu rzodkiewka jest mocno wyczuwalna i wzmacnia smak reszty składników.
Naleśniki lubi wielu smakoszy. Tym razem, zamiast sięgać po słodkie wersje, proponujemy wam wyjątkowo smaczną kompozycję z serem i pieczarkami. Prosty w przygotowaniu i niezwykle aromatyczny posiłek będzie stanowił idealny pomysł na obiad czy wczesną kolację. Naleśniki można podać na wiele sposobów. Wytrawne odsłony — takie jak ta z jajkiem sadzonym czy pyszne krokiety — z powodzeniem mogą stanowić smaczny i sycący obiad. Nie inaczej będzie w przypadku naszej dzisiejszej propozycji z serem i pieczarkami. Spróbujecie?
Pomysł na rodzinny obiad? Przygotuj bajecznie chrupiące i delikatne sznycelki drobiowe w panierce z płatków kukurydzianych. Fileciki z kurczaka marynowane w jogurcie i obtoczone w rewelacyjnej panierce nie mają sobie równych. Poznaj przepis na sznycelki drobiowe, znikną z talerzy w mgnieniu oka.Sznycelki drobiowe zwykle przygotowujemy tradycyjnie- w panierce z jajka i bułki tartej. Oczywiście są bardzo smaczne, ale można zrobić je jeszcze lepiej w nieco inny sposób. Wystarczy zamarynować je w jogurcie i obtoczyć w niezwykłej panierce na bazie płatków kukurydzianych. Tak przygotowane sznycelki posmakują nawet największym niejadkom i możesz podać je na bardzo wiele sposób: z frytkami, ziemniakami opiekanymi, z ulubionym sosem, cebulką, kolendrą. Każdy sposób podania będzie wyjątkowy i wszyscy będą zachwyceni.Do marynowania wykorzystaj gęsty jogurt naturalny, aby dobrze trzymał się mięsa i nie spłynął z panierką podczas smażenia. Po usmażeniu przełóż sznycelki na chwilę na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar tłuszczu.Jeśli szukasz pomysłu na równie pyszny obiad- tu poznasz przepis na siekane kotlety z kurczaka, pieczarek i sera, rozpływają się w ustach.
Fasolka szparagowa jest pysznym dodatkiem do obiadu. Jak przygotować fasolkę szparagową? Czy fasolkę szparagową trzeba obierać? Wszystko zależy od dwóch szczegółów, czyli rodzaju fasolki i świeżości strączków.Zarówno fasolka zielona, jak i żółta są rewelacyjnym dodatkiem do dań obiadowych i zup. Przygotujemy z nich również błyskawiczną przekąskę- wystarczy, że ugotujemy strączki i podamy je prosto z wody lub polejemy np. masełkiem i bułką tartą.Doskonałą alternatywą dla bułki tartej są łuskane nasiona konopi, które wzmacniają smak i sprawiają, że strączki są jeszcze zdrowsze- tu poznasz przepis na fit fasolkę szparagową. Strączki możemy również przygotować do słoików na zimę i możemy je spokojnie mrozić, aby poza sezonem cieszyć się ich wyjątkowym smakiem.Fasolkę szparagową po usunięciu końcówek i ewentualnym obraniu, wrzućmy na gorącą, osoloną wodę z dodatkiem cukru. Proporcje są następujące: na 1 kg fasolki potrzebujemy 1 l wrzącej wody, jedną łyżeczkę soli i jedną łyżeczkę cukru.Fasolka żółta będzie gotowa po około 10-15 minutach, zielona natomiast musi gotować się nieco dłużej, około 15-20 minut. Strączki podajmy z ulubionym mięsem, rybą lub daniem wegetariańskim. Gotowana fasolka zawsze smakuje obłędnie.Jeśli szukasz pomysłu na pyszne przetwory na zimę- tu poznasz przepis na fasolkę szparagową w słoiku. Będzie świeża i pyszna aż do następnego sezonu.
Domowy paprykarz szczeciński to prawdziwy przysmak dla całej rodziny. Aromatyczna pasta rybna smakuje wybornie z kromką świeżego pieczywa. Jak zrobić domowy paprykarz szczeciński? Poznaj prosty przepis na idealny dodatek do chleba.Paprykarz szczeciński to kultowa konserwa z PRL-u. Puszka z masą rybną, warzywami i ryżem była prawdziwym przysmakiem i jadano ją zarówno na ciepło, jak i na zimno jako pastę do chleba. Gotowy paprykarz do tej pory spotkamy w sklepach spożywczych i marketach, ale możemy również przygotować go samodzielnie.Domowy paprykarz jest przepyszny, ma więcej składników i przede wszystkim pozbawiony jest wzmacniaczy smaku i sztucznych konserwantów. Paprykarz po przygotowaniu również możesz trzymać w lodówce i wykorzystać w ciągu kilku najbliższych dni.Danie podlej bulionem warzywnym, dzięki któremu paprykarz będzie jeszcze smaczniejszy. Możesz również wykorzystać odrobinę rosołu, który został z poprzedniego dnia. Jeśli nie masz wywaru, podlej danie wodą, ale nie dodawaj do niego kostki rosołowej.Do przygotowania kultowej konserwy wykorzystaj kawałek wędzonej ryby. Gorąco polecam makrelę ze względu na jej wyjątkowy smak i wartości odżywcze. Z makreli zrobisz również wyśmienitą pastę- tu poznasz przepis na pastę kanapkową z makreli i serka mascarpone, jest idealna na śniadanie lub kolację.
Zupa ogórkowa z domowych ogórków kiszonych gotowana na żeberkach wieprzowych jest pomysłem na bardzo aromatyczny i smaczny obiad dla całej rodziny. Poznaj przepis Tomasza Strzelczyka na zupę ogórkową, lepszej nie jadłeś.Zupa ogórkowa gotowana na żeberkach wieprzowych jest jedną z moich ulubionych zup. Jest wyraźna w smaku, kwaśna i idealnie doprawiona, a żeberka są w niej przysłowiową wisienką na torcie. Gotowane w wywarze mięso jest niezwykle delikatne i rozpływa się w ustach.Aby ugotować najlepszą zupę ogórkową, musisz pamiętać o kilku zasadach. Po pierwsze ogórki i wodę po ogórkach kiszonych dodaj do zupy na samym końcu, w przeciwnym razie ziemniaki się nie ugotują. Po drugie- kiszonki zeszklij z cebulką na maśle. Po trzecie- zawsze dodaj odrobinę wody po kiszonych ogórkach do zupy, a będzie bardzo aromatyczna.Tomasz Strzelczyk do zupy dodaje również sporą ilość świeżego, posiekanego koperku i suszony tymianek. Zioła ta rewelacyjnie komponują się z resztą składników i sprawiają, że ogórkowa błyskawicznie znika z talerzy.Zupę ugotuj na domowych kiszonkach- tu poznasz przepis na ogórki kiszone, zachowają świeżość i smak aż do następnego sezonu. Kiszonki są najzdrowszymi przetworami na zimę i powinniśmy włączyć je na stałe do naszej diety.
Tradycyjne danie w zaskakującym wydaniu? Poznaj przepis na pierogi ze śledziem i pieczarkami. Delikatne ciasto, aromatyczny farsz i okrasa z cebulki i szczypiorku to rewelacyjne połączenie, które zachwyci każdego smakosza. Żaden farsz nie wzbudzi tylu emocji.Pierogi w każdym wydaniu smakują wyśmienicie. Możesz przygotować je na słodko z farszem z owoców sezonowych i śmietaną, a także w wersji wytrawnej, np. z mięsem, z twarogiem i ziemniakami, z grzybami, kapustą, szpinakiem, serem feta.Doskonały farsz uzyskasz również z dość niecodziennego połączenia- z pieczarek, filetów śledziowych i cebuli. Farsz jest niezwykle aromatyczny i ma rewelacyjny, złożony smak. To połączenie na pewno zaskoczy Twoich bliskich, ale każdy zje swoją porcję w mgnieniu oka.Sekretem idealnych pierogów jest również ciasto. Dodaj do niego gorącą wodę i szczyptę soli, a będzie gładkie, delikatne i smaczne. Ciasto, kiedy już odpocznie, rozwałkuj na cienki placek. Nie może być za gruby, ponieważ pierogi będą twarde i będzie wyczuwalna w nich mąka.Jeśli przygotowałeś sporą ilość pierogów, część możesz zamrozić. Pamiętaj jednak, że należy zrobić to przed gotowaniem- tu dowiesz się, jak mrozić pierogi, zachowają świeżość i smak przez wiele miesięcy.
Pomysł na pyszną przekąskę, podwieczorek lub dodatek do obiadu? Przygotuj bajecznie chrupiącą cukinię smażoną w cieście naleśnikowym. Danie jest hitem i dla dużych i dla małych i za każdym razem błyskawicznie znika z talerzy. Cukinię przygotujesz w zaledwie kilka minut.Cukinia jest bardzo uniwersalnym warzywem. Dodamy ją do zup, zapiekanek, makaronów, sałatek i wielu innych dań, w tym leczo. Przygotujemy z niej również pyszne przekąski, poprzez np. zapieczenie cukinii w cieście naleśnikowym z dodatkiem aromatycznych ziół.Cukinię w cieście naleśnikowym możemy podać samodzielnie, jako przekąskę, możemy również stworzyć z niej pyszny i lekki obiad. Wystarczy, że podamy do niej plastry wędzonego łososia i gęsty jogurt naturalny z posiekanym koperkiem.Cukinia jest bardzo zdrowym warzywem, które na stałe powinno zagościć w naszej diecie. Jest bogatym źródłem potasu, żelaza i wielu witamin, w tym witaminy K, C i witamin z grupy B. Zawarte w warzywie antyoksydanty dodatkowo oczyszczają organizm z toksyn i zmniejszają ryzyko pojawienia się chorób nowotworowych.Jeśli szukasz pomysłu na wyśmienite danie z cukinii- tu poznasz przepis na cukinię faszerowaną serem feta, to prosty i pyszny obiad dla całej rodziny.
Często gotujesz rosół? A wiesz, jak wykorzystać mięso po rosole? Zdradzimy ci pięć sprawdzonych patentów na łatwe i smaczne jego wykorzystanie. Będziesz zaskoczony, jakie rarytasy możesz przygotować na jego bazie. Gotowane mięso doskonale nadaje się na farsz do pierogów i krokietów, ale nie tylko. Poznaj inne jego możliwości. Rosół to jedna z ulubionych, polskich zup. Gotujemy go dość często, bo jest smaczny i dość łatwy do przygotowania. Podstawą esencjonalnego smaku tej zupy jest między innymi spora ilość różnorodnego mięsa. Niestety zwykle zostaje ono po zjedzeniu wywaru. Co z nim zrobić?Mięso z rosołu najlepiej po prostu od razu zjeść. Jest niezwykle smaczne, a przy tym lekkostrawne. A osoby gotujące nie pozostają z problemem, co z nim zrobić. Jeśli jednak mięso nie zniknie szybko z półmiska, trzeba je przerobić.
Orzechy włoskie i laskowe są pyszną przekąską i dodatkiem do wielu ciast i dań. Jak jednak poradzić sobie z twardą łupinką, kiedy nie mamy dziadka do orzechów? Poznaj kilka skutecznych trików na obieranie orzechów. Jak łatwo rozłupywać orzechy bez dziadka do orzechów?Zwykle, kiedy nie mamy dziadka do orzechów, sięgamy po młotek, tłuczek do mięsa lub praskę do czosnku. Tak obrane orzechy często są pokruszone. Na szczęście jest jeszcze kilka sposób na obranie orzechów bez naruszenia ich struktury i kształtu- obróbka termiczna.Wysoka temperatura doskonale zmiękcza twarde łupinki orzechów, dzięki czemu bez problemu obierzemy je przy pomocy małego nożyka lub nawet ręcznie. Traktowanie wrzątkiem i pieczenie orzechów działa zarówno na orzechy laskowe, jak i twarde orzechy włoskie.Orzechy włoskie i laskowe to niezwykle smaczne i zdrowe orzechy. Są świetnym dodatkiem do deserów lodowych, ciast i dań głównych. Orzechy to przede wszystkich źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, które pozytywnie wpływają na cały organizm.Jeśli masz ochotę na pyszne ciasto z orzechami- tu poznasz przepis na ciasto z jabłkami i orzechami włoskimi. Deser oblany domową polewą czekoladową smakuje fenomenalnie.
Ugotowałeś bigos i okazał się gorzki? To wina kapusty lub suszonych grzybów. Dania nie musisz jednak wyrzucać, są skuteczne sposoby na przywrócenie właściwego smaku. Co zrobić z gorzkim bigosem? Jak go uratować?Bigos jest tradycyjną potrawą polskiej kuchni, który najczęściej przygotowujemy na święta i większe uroczystości. Aromatyczne danie jednogarnkowe z kapusty, kilku rodzajów mięsa z dodatkiem suszonych grzybów i przypraw, wprost rozpływa się w ustach. Czasem jednak, mimo największych starań, bigos wychodzi gorzki i nie nadaje się do jedzenia. Nie musisz go jednak od razu spisywać na straty, możesz spróbować pozbyć się niechcianej goryczki, wykorzystując kilka produktów, które skutecznie osłodzą danie.Bigos możesz zrobić również z samej kiszonej kapusty, dzięki czemu znacznie zmniejszysz ryzyko pojawienia się goryczki- tu poznasz przepis na rewelacyjny bigos z kiszonej kapusty z dodatkiem suszonych grzybów, mięsa i aromatycznych przypraw.
Domowe parówki wieprzowe są świetną alternatywą dla gotowego, sklepowego produktu. Są smaczne, delikatne i przede wszystkim o wiele zdrowsze. Parówki przygotujesz w prosty sposób i stworzysz z nich pyszne śniadanie lub podwieczorek dla całej rodziny. Jak zrobić domowe parówki?Czy wiesz, że w parówkach jest około 70-80% mięsa (czasem nawet mniej), a reszta to glutaminian sodu, woda i sól? Jeśli dodatkowo na opakowaniu zauważysz informację, że mięso jest oddzielone mechanicznie, pod żadnym pozorem nie kupuj takiego produktu. Mięso oddzielone mechanicznie to nic innego jak rozdrobnione resztki mięsno-kostne, które jest mocno rozdrobione i dodawane do produktów takich jak parówki. Jeśli koniecznie chcesz kupować parówki w sklepie, zawsze dokładnie czytaj skład. W sklepie mięsnym możesz poprosić o pokazanie etykiety.Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem będzie samodzielne przygotowanie parówek, które składać się będą w 100% z mięsa wieprzowego- podgardla i łopatki. Parówki doprawisz przyprawami, które z pewnością masz w swojej kuchni.Domowe parówki to produkt pewny, w którym nie znajdziemy glutaminianu sodu, czyli sztucznego wzmacniacza smaku, który w nadmiarze może powodować wiele groźnych chorób. Nie znajdziemy w nich również zmielonych resztek, a prawdziwe mięso.Parówki wieprzowe przygotowane w domu możesz podać z chlebem i pomidorem, możesz również ugotować na nich błyskawiczne spaghetti dla dzieci, a także zrobić aromatyczne leczo- tu poznasz przepis na leczo z parówkami, idealne na szybki obiad.
Wiosenna zupa krem z kalarepy, marchewki i groszku to pomysł na pożywne, smaczne i zdrowe danie dla całej rodziny. Zupa jest delikatna, aromatyczna i jest prawdziwą bombą witaminową. Poznaj prosty przepis na obłędną zupę z kalarepy. Jej smak zaskoczy każdego.Kalarepa dostępna jest w sklepach niemal przez cały rok, jednak to właśnie w maju i czerwcu jest najsmaczniejsza i najzdrowsza. Z kalarepy przygotujesz wiele pysznych dań, w tym właśnie zupę krem z dodatkiem świeżych warzyw i aromatycznego koperku.Kalarepa jest bardzo zdrowym i niskokalorycznym warzywem. To przede wszystkim źródło błonnika, witaminy C, witamin z grupy B, a także magnezu, potasu, żelaza i wapnia. 100 g kalarepy ma jedynie 27 kcal, to warzywo idealne dla wszystkich dbających o zdrowie i prawidłową masę ciała.Włączenie kalarepy do diety niemal od razu przynosi pozytywne skutki- zwiększa się nasza odporność, reguluje praca serca, obniża się poziom cukru, cholesterolu. Żelazo ma wpływ na prawidłową produkcję i transport krwi, a wapń dba o nasze zęby i kości i chroni przed osteoporozą.Z kalarepy przygotujemy również pyszne kotlety i wiosenne surówki, idealne jako dodatek do mięsa i dań wegetariańskich- tu poznasz przepis na wyśmienite kotlety z kalarepy, są proste w przygotowaniu i pyszne.
Miruna grillowana, pieczona, smażona- jest wiele sposobów na przygotowanie ryby z rodziny dorszowatych. Miruna, oprócz wyjątkowego smaku, jest wyjątkowo zdrowa i szczególnie polecana osobom chorującym na serce, astmę i alergię. Dlaczego warto jeść mirunę? Jej zalety zachwycają.Miruna jest rybą słonowodną z gatunku dorszowatych, którą w warunkach naturalnych można spotkać w Oceanie Spokojnym. Ryby hodowlane są mniejsze, a te na wolności osiągają nawet 1,5 kg wagi. Mięso miruny jest niezwykle delikatne, kruche i bardzo aromatyczne. Całą tuszę, jak i filety miruny kupimy w każdym sklepie rybnym i większych marketach. Ryba doskonale smakuje zarówno smażona, pieczona, grillowana, jak i gotowana na parze. Możemy przygotować ją w chrupiącej panierce, rozmąconym jajku lub oprószyć pieprzem cytrynowym i solą, będzie pyszna.Pomysł na pożywny i zdrowy obiad? Miruna w panierce podana z ziemniakami opiekanymi i surówką z kiszonej kapusty, danie za każdym razem błyskawicznie znika z talerzy i smakuje nawet największym niejadkom.Jeśli chcesz zgrillować całą tuszę, oprósz pieprzu cytrynowego, dodaj posiekany czosnek, odrobinę posiekanej pietruszki, skrop cytryną. Tak przygotowaną rybę owiń folią aluminiową i piecz na grillu przez kilka minut.
Kabanosy są mięsnym rarytasem, któremu nie oprze się wielu smakoszy. Przygotowanie domowego wyrobu nie będzie problemem, jeśli zaopatrzymy się w jelita tubowane. Wypełnienie ich jest niezwykle proste. Sprawdźcie nasz przepis koniecznie — wychodzą lepsze niż sklepowe. Kabanosy są kolejnym — po metce cebulowej czy białej kiełbasie — smakołykiem, który można przyrządzić w domowych warunkach. Wybierając wysokiej jakości boczek i mięso z łopatki oraz używając jelit tubowanych, przyrządzimy je bez trudu. Bliscy będą zachwyceni smakiem. Skusicie się?