Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy

Danie

Przepis krok po kroku na chłodnik litewski. Idealna potrawa na gorące dni
28.06.2022 21:20 Przepis krok po kroku na chłodnik litewski. Idealna potrawa na gorące dni

Chłodnik litewski to jedna z najsmaczniejszych zup sezonowych. Chłodnik przygotujemy w zaledwie 20-30 minut i sprawimy bliskim wyśmienitą niespodziankę. Zupa na jogurcie i maślance jest lekka, orzeźwiająca i zdrowa. Poznaj przepis na chłodnik litewski, idealny na obiad w upalne dni.Chłodnik litewski jest jedną z moich ulubionych dań. Jest lekki, orzeźwiający, ale i pożywny i przede wszystkim pełen smaku. Latem maksymalnie wykorzystuję sezon na świeże owoce i warzywa, dlatego też chłodnik litewski jest zupą, którą w upały jem naprawdę często.Chłodnik swój niepowtarzalny smak zawdzięcza botwince, ogórkom, rzodkiewce. To właśnie te warzywa są bazą całego dania, które dodatkowo wzbogacone jest o maślankę, jogurt i solidną porcję koperku. Podczas gotowania wywaru na chłodnik, pamiętajmy o bardzo ważnej kwestii- wywar musi całkowicie ostygnąć, dopiero wtedy możemy dodać do niego jogurt, maślankę, ogórki i rzodkiewkę. Jeśli nie ostudzimy bulionu przed dodaniem nabiałowych produktów, chłodnik się zważy.

Czy można jeść pestki arbuza? Wielkie zaskoczenie, nie każdy ma świadomość
28.06.2022 20:23 Czy można jeść pestki arbuza? Wielkie zaskoczenie, nie każdy ma świadomość

Jedzenie pestek arbuza jest dość kontrowersyjnym tematem. Niektórzy uważają, że pod żadnym pozorem nie można ich jeść bo są szkodliwe, inni jedzą je razem z soczystym owocem. Czy można jeść pestki arbuza?Arbuz to owoc, bez którego zdecydowana większość z nas nie wyobraża sobie upalnego lata. Jest bardzo soczysty, słodki, orzeźwiający i doskonale nadaje się do przygotowania wielu sezonowych smakołyków, w tym lodów i lemoniady.Arbuz to również źródło witamin z grupy B, witaminy A, C, a także magnezu, potasu i żelaza, dlatego warto włączyć go do naszej diety. Owoc ma również mało kalorii- 100 g arbuza ma jedyne 36 kcal, możemy go więc jeść bez wyrzutów sumienia.Arbuz, niezależnie od rodzaju, ma również bardzo dużo pestek i wiele osób je wyciąga lub nie je owocu właśnie ze względu na żmudne pozbywanie się malutkich pestek z każdego kawałka. Czy można jeść pestki arbuza? Czy pestki z arbuza są zdrowe? Kto powinien unikać jedzenia pestek arbuza?

Jak zrobić sałatkę cezar z kurczakiem? Sekretem smaku jest obłędny sos
28.06.2022 18:23 Jak zrobić sałatkę cezar z kurczakiem? Sekretem smaku jest obłędny sos

Sałatka cezar z kurczakiem jest doskonałym pomysłem na pożywny lunch, obiad lub kolację. Smażone mięso, grzanki, sałata i parmezan to genialne połączenie, jednak to sos jest sekretem doskonałego smaku. Poznaj przepis na niepowtarzalną sałatkę cezar z kurczakiem.Sałatka cezar polana aksamitnym sosem rozpływa się w ustach. Sos na bazie majonezu, musztardy, czosnku, octu i sosu worcestershire nadaje daniu charakteru i to właśnie dzięki tym składnikom sałatka cezar stała się kultową potrawą.Sos worestershire jest angielskim sosem o złożonym, korzennym smaku. Produkt powstaje głównie z octu słodowego i winnego, a także wiele innych dodatków, w tym anchois, melasy i goździków. Wystarczy łyżeczka worcestershire dodana do sosu w sałatce cezar, a jej smak będzie rewelacyjny. Gotowy sos worcestershire kupimy w każdym markecie spożywczym, jest również świetnym dodatkiem do mięs, zup i makaronów.

smażenie naleśników
27.06.2022 20:05 Na czym najlepiej smażyć naleśniki? Wielkie zaskoczenie, z jednego produktu lepiej zrezygnować

Wiecie, na czym najlepiej smażyć naleśniki? Tu z pewnością pojawi się u was wielkie zaskoczenie, bo z jednego produktu zdecydowanie lepiej zrezygnować. Jest nim masło, które nie najlepiej sprawdza się w tej roli. Łatwo bowiem się pali, co nie tylko pogarsza smak potrawy, ale też szkodzi naszemu zdrowiu. Naleśniki to jedna z tych potraw, na którą mamy ochotę zawsze. No może prawie zawsze. Z tego powodu dość często pojawia się w naszym repertuarze. Trudno bowiem o inne danie, które można przygotować ze składników znajdujących się pod ręką i które tak wszystkim smakuje. Przygotowanie naleśników jest prostą sprawą. Wystarczy wymieszać mąkę, jajka i mleko i usmażyć z ciasta cienkie placki. Jednak nawet choćby na etapie smażenia pojawia się parę pytań. Dziś odpowiemy wam na jedno z nich.

Jajka nadziewane kurkami. Sekret za każdym razem udanej kolacji
27.06.2022 09:39 Jajka nadziewane kurkami. Sekret za każdym razem udanej kolacji

Szukasz pomysłu na proste, szybkie, ale i wyjątkowe danie na kolację? Zafunduj najbliższym rewelacyjne danie z dodatkiem sezonowych pyszności. Jajka nadziewane farszem z podsmażonych na maśle kurek będą świetną niespodzianką i nikt im się nie oprze.Z jajek przygotujemy wiele wyśmienitych dań, między innymi jajecznicę, jajko sadzone, szakszukę, czy jajka faszerowane. Każde z nich to pomysł na prostą i fanatyczną potrawę dla całej rodziny. O ile na śniadanie najlepiej sprawdzi się jajecznica czy szakszuka, tak jajka faszerowane są hitem na kolację.Jajka faszerowane są świetnym pomysłem na kolację i jako dodatek do zimnej płyty, np. podczas świąt czy ważnych uroczystości. Farsz do jajek przygotujemy wielu smacznych składników, jednak jajka z dodatkiem podsmażonych kurek to danie, które znika z talerzy w ciągu kilku sekund.Wystarczy, że podsmażymy grzyby z cebulką i pietruszką na maśle. Podsmażone kurki smakują doskonale, a ich piękny zapach przyciągnie do kuchni każdego łasucha. Po przygotowaniu farszu przełóżmy go na ugotowane jajka i możemy od razu podawać.

Chrupiące kotlety z selera
26.06.2022 22:46 Chrupiące kotlety z selera. Doskonała alternatywa dla schabowych i mielonych

Kotlety z warzyw mogą być równie pyszne co mięsne rarytasy. Wystarczy tylko dobrze doprawić masę. Specjał z selera nie będzie wyjątkiem. Delikatnie słodka kompozycja z dodatkiem marchewki z powodzeniem zastąpi schabowe czy tradycyjne mielone. Podajcie na obiad, a rodzina będzie zachwycona. Kotlety z selera są proste w przygotowaniu, soczyste i pełne aromatu. Będą doskonałym letnim zamiennikiem ciężkich, mięsnych potraw. Raz ich spróbujecie, a wspomnienie subtelnej słodyczy zamkniętej w chrupiącej panierce zostanie z wami na długo. Skusicie się?

Pomysł na tani obiad - zapiekanka z kurczakiem i  ryżem w stylu meksykańskim
26.06.2022 12:26 Pomysł na tani obiad - zapiekanka z kurczakiem i ryżem w stylu meksykańskim

Pomysł na tani obiad? Zapiekanka z kurczakiem i ryżem w stylu meksykańskim to prawdziwa uczta dla każdego miłośnika tej aromatycznej i kolorowej kuchni. Zapiekanka jest prosta w przygotowaniu i tania- obiad dla 3-4 osób przygotujesz za niecałe 30 zł.Kuchnia meksykańska słynie z doskonale doprawionych, pikantnych dań, które są pełne aromatu. Cebula czerwona, czosnek, chili, świeża kolendra i kmin rzymski to jedne z podstawowych składników, które dodawane są niemal do każdego dania. Pomysł na tani obiad zachwyci każdego.Zapiekanka z kurczakiem nie dość, że jest pomysłem na tani obiad, to smakuje niczym danie z meksykańskiej restauracji. Przyprawy, świeża kolendra, papryka, pomidory, ryż i kilka innych składników łączą się w niezwykle aromatyczne danie da całej rodziny. Zapiekankę z kurczakiem przygotujemy błyskawicznie, bo w jednym garnku. Po usmażeniu mięsa i warzyw, zalewamy je passatą, dodajemy ryż, przyprawy i dusimy razem z żółtym serem. Danie doprawmy pieprzem cayenne według uznania i podajmy z posiekaną kolendrą i kwaśną śmietaną.

Co przygotować z awokado na śniadanie? Mamy 3 pyszne pomysły
26.06.2022 08:57 Co przygotować z awokado na śniadanie? Mamy 3 pyszne pomysły

Szukasz pomysłów na awokado na śniadanie? Przygotuj wyśmienitą pastę kanapkową, omlet z dodatkiem sera feta i świeżego szpinaku oraz zapiekane awokado z jajkiem podane z szynką szwarcwaldzką. Dania są pyszne, lekkie i dostarczą energii na wiele godzin.Awokado na śniadanie jest idealnym pomysłem. Jest niezwykle zdrowe, a przy tym smaczne, sycące, przez co idealne nadaje się na rozpoczęcie dnia. Każdy posiłek z awokado to gratka dla każdego smakosza i zastrzyk energii.Regularne spożywanie awokado na śniadanie działa zbawiennie na nasz organizm. Awokado jest szczególnie polecane osobom, które cierpią na choroby serca, wysoki cholesterol, nadwagę. Awokado to owoc o nieograniczonym, prozdrowotnym wpływie na nasz organizm.Awokado to źródło między innymi nienasyconych kwasów tłuszczowych, potasu, magnezu. Zawiera również witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy oraz witaminy C, K, A. Awokado skutecznie obniża ciśnienie krwi, poziom cholesterolu i cukru.

Pierogi po bieszczadzku zachwycają farszem
25.06.2022 17:23 Pierogi po bieszczadzku zachwycają farszem. Bogactwem smaku deklasują konkurencje

Pierogi z pieca są wyjątkowo smaczne. Przygotowane w wersji po bieszczadzku — z delikatnym twarogiem i ziemniakami — spodobają się każdemu amatorowi nietuzinkowych dań kuchni polskiej. Spróbujcie, a na pewno nie raz powtórzycie. Pierogi po bieszczadzku są smakowitą i sycącą propozycją na obiad. Zamknięty w delikatnym cieście farsz ziemniaków i białego sera po upieczeniu będzie jednocześnie przyjemnie rozpływający się w ustach i chrupiący. Skusicie się?

Rewelacyjne klopsy bez grama mięsa
25.06.2022 15:39 Rewelacyjne klopsy bez grama mięsa. Zrobisz je z łatwością z cudownych specjałów

Klopsy warzywne z dodatkiem płatków owsianych są znakomitym pomysłem na prosty i sycący obiad. Będą tak pełne smaku i aromatu, że nikt nie zorientuje się, iż nie ma w nich ani grama mięsa. Koniecznie wypróbujecie — ten smak was zachwyci.Smakowite klopsy warzywne można przygotować nawet z resztek po rosole. Wystarczy tylko dodać nieco więcej przypraw — np. wędzonej papryki czy sosu sojowego — by nabrały charakteru. Jeżeli szukacie przepisu na tanie, sycące i bezmięsne danie dla całej rodziny -właśnie go znaleźliście.

Co zrobić, aby cykoria nie była gorzka? Konieczne są 2 banalne czynności, jej smak zachwyci
24.06.2022 21:06 Co zrobić, aby cykoria nie była gorzka? Konieczne są 2 banalne czynności, jej smak zachwyci

Sezon na cykorię rozpoczyna się w listopadzie i trwa aż do kwietnia. Wielu z nas nie przepada jednak za warzywem, ponieważ jest gorzkie. Wystarczy jednak solidnie oprószyć głąb cykorii solą i odstawić. Po chwili warzywo straci całą goryczkę i będzie wyśmienite w smaku.Cykoria jest warzywem idealnym do sałatek. Z pieczonej cykorii również przygotujemy wiele wyśmienitych dań. Możemy zapiec ją z innymi warzywami, boczkiem, serem. Cykoria po upieczeniu jest gorzka, co może skutecznie zniechęcić do jedzenia.Cykoria jest warzywem, którego nie powinno zabraknąć w naszej diecie. Jest lekkostrawna, mało kaloryczna, ale i sycącą. Cykoria to również źródło magnezu, potasu, kwasu foliowego i beta-karotenu. Dodatkowo warzywo skutecznie przyspiesza metabolizm, jest więc idealne dla wszystkich dbających o zdrowie i sylwetkę.Cykoria jest gorzkawa, ponieważ zawiera inulinę. Substancja ta, mimo, iż zdrowa, skutecznie psuje smak warzywa. Na goryczkę, która wzmacnia się po upieczeniu cykorii, jest jednak skuteczny sposób.

Najprostszy przepis na domowy salceson wieprzowy. Każdy fan klasycznych wędlin zakocha się w jego smaku
24.06.2022 21:04 Najprostszy przepis na domowy salceson wieprzowy. Każdy fan klasycznych wędlin zakocha się w jego smaku

Salceson to rodzaj podrobów przygotowanych głównie z mięsa wieprzowego: z głów, ozorów, golonki i wywaru warzywnego, z którego robiona jest galaretka. Domowy salceson jest jeszcze smaczniejszy od kupionego produktu. Poznaj najprostszy przepis na domowy salceson wieprzowy.Salceson jest kultowym rodzajem podrobów, którego przygotujemy samodzielnie. Mięsna galaretka to świetny dodatek do zimnej płyty. Pokrój ją w plastry i podaj z kromką świeżego pieczywa, pomidorem i ogórkiem, a błyskawicznie zniknie z talerzy. Do przygotowania salcesonu, oprócz mięsa i warzyw, niezbędne są również przyprawy. Kminek, majeranek, sól, pieprz i spora ilość czosnku to gwarancja doskonałego smaku. Salcesonu nie zrobimy również bez specjalnej osłonki tekstylnej, która nada kształt produktowi.Salceson wymaga długiego gotowania, jednak naprawdę watro poświęcić więcej czasu, aby otrzymać wyśmienity dodatek do pieczywa i zimnej płyty. Najpierw gotujemy wywar, następnie przygotowujemy galaretkę mięsną i całość gotujemy ponownie w worku na salceson. Podroby po ostudzeniu wstawiamy do lodówki.

Puszyste racuchy na kefirze. Prosty przepis na uwielbiany przysmak
24.06.2022 08:37 Puszyste racuchy na kefirze. Prosty przepis na uwielbiany przysmak

Racuchy z jabłkami i cukrem pudrem to kultowa przekąska. Racuchy będą o wiele smaczniejsze, kiedy zamiast mleka dodamy do nich kefir. Poznaj przepis na puszyste i delikatne racuchy na kefirze, lepszych nie jadłeś.Racuchy na kefirze to przysmak mojego dzieciństwa. Lekkie jak chmurka, o smaku jabłek i wanilii były moim ulubionym podwieczorkiem i często do nich wracam. Do racuchów dodaję czasem szczyptę cynamonu i kardamonu. Doświadczona kucharka podzieliła się swoim przepisem. Jej receptura nie ma sobie równych. Przyprawy korzenne nadadzą racuchom charakteru i korzennej nuty. Uwielbiam ich smak zwłaszcza zimą. Latem natomiast wolę lżejszą wersję z wanilią i cukrem pudrem. Racuchy z kefirem są wyśmienite także na obiad w upalne dni, kiedy nie mam ochoty na ciężkie dania z mięsem.Starte jabłka do racuchów z kefirem należy dokładnie odcisnąć z soku. im więcej soku, tym więcej mąki trzeba dodać, a wtedy placuszki nie będą tak delikatne i smaczne. Doświadczona kucharka podpowiada, że ciasto na racuchy musi mieć idealną konsystencję, nie może być ani za gęste, ani za rzadkie. Dzięki kefirowi bardzo łatwo osiągniesz pożądany efekt.

Obłędna jajecznica na śmietanie ze szczypiorkiem. Raz spróbujesz i nigdy nie zrobisz inaczej
24.06.2022 07:50 Obłędna jajecznica na śmietanie ze szczypiorkiem. Raz spróbujesz i nigdy nie zrobisz inaczej

Jajecznica na śmietanie ze szczypiorkiem jest idealnym rozpoczęciem dnia. Jest lekka i niezwykle puszysta. Jeśli raz jej spróbujesz, to już nigdy nie zrobisz jajecznicy na maśle. Poznaj przepis na śniadanie mistrzów, czyli jajecznicę na śmietanie z dodatkiem siekanego szczypiorku.Jajecznica na śmietanie to stary, sprawdzony sposób na najsmaczniejsze jajka na śniadanie. Nie jest potrzebne masło i inne dodatki, wystarczy, że śmietanę podsmażymy na patelni, dodamy jajka, sól, szczypiorek i mamy posiłek, który posmakuje każdemu.Tak przygotowana jajecznica jest lekka i puszysta. Jajecznica na śmietanie smaży się równomiernie, nie jest za mocno ścięta, jest idealna. Do takiego śniadania podajmy świeży chleb i mocną kawę lub kawę zbożową, a zastrzyk energii i dobrego humoru mamy gwarantowany.Nigdy nie wbijajmy jajek prosto na patelnię. Jajka najbezpieczniej wbijać do osobnego naczynia, ponieważ wtedy o wiele szybciej pozbędziemy się kawałków skorupek. Któreś jajko może okazać się zepsute lub stare, a wbicie go na patelnię zniszczy nam całe danie.

Bezmięsna fasolka po bretońsku skusi każdego
22.06.2022 20:46 Bezmięsna fasolka po bretońsku. Wystarczy sięgnąć po 2 łyżeczki wyjątkowej przyprawy

Fasolka po bretońsku jest smacznym i sycącym daniem, które z powodzeniem można przyrządzić w wersji bezmięsnej. Niezawodna receptura Marty, wykorzystująca wędzoną słodką paprykę w proszku, pozwoli wam cieszyć się pełnym aromatu posiłkiem, który spodoba się nawet zagorzałym mięsożercom. Spróbujecie? Fasolka po bretońsku bez kiełbasy czy boczku wielu osobom wydać się może pozbawiona smaku. Jednak, gdy dodamy do niej odpowiednie przyprawy - przede wszystkim wędzoną słodką paprykę - danie wyjdzie niezwykle smaczne. Sekretem smaku potraw są bowiem przyprawy i dodatek tłuszczu, a nie obecność mięsa. Przekonajcie się sami.

Klopsiki w sosie koperkowym miękkie niczym aksamit
22.06.2022 18:11 Klopsiki w sosie koperkowym miękkie niczym aksamit. Smakują jak na obiedzie u mamy

Klopsiki w sosie koperkowym są smacznym i lekkim daniem, które spodoba się całej rodzinie. Wystarczy, że będziecie je gotować w bulionie do wypłynięcia, a wyjdą delikatne i soczyste. Warto spróbować. Klopsiki są doskonałą alternatywą dla kotletów mielonych. Te drugie często przyrządza się na patelni, a nie każdy może sobie pozwolić na tak ciężkie danie. Gotowane w delikatnym bulionie mięso będzie znacznie lżejsze, a dzięki dodatkowi aromatycznego kopru zachwyci was również smakiem.

Kiszone ogórki smażone w panierce z bułki tartej
22.06.2022 17:22 Kiszone ogórki smażone w panierce z bułki tartej. Rajski smak i wyjątkowa chrupkość

Smażone kiszone ogórki stanowią niebanalną przekąskę, która z pewnością zachwyci wielu smakoszy. Z powodzeniem zastąpi wam chipsy czy panierowane mięsne rarytasy. Podajcie gościom, a zniknie tak szybko, że nawet się nie zorientujecie, kiedy zapytają o kolejną porcję. Smażone kiszone ogórki są chrupiące z wierzchu i soczyste wewnątrz, a przy tym mają lekko kwaśny smak. Trudno sobie chyba wyobrazić lepszy opis orzeźwiającej przekąski. Specjał do lekkich nie należy — smażymy go w końcu w głębokim tłuszczu — ale zdecydowanie warto spróbować.

Jaka ryba jest najlepsza na kotlety rybne?
22.06.2022 15:40 Jaka ryba jest najlepsza na kotlety rybne? 1 nie kupuj pod żadnym pozorem

Kotlety rybne są smacznym i zdrowy daniem, które idealnie sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny. Aby zapewnić sobie maksimum bezpieczeństwa, warto sięgnąć po wysokiej jakości mięso. Specjaliści odradzają zakup pangi, której hodowla budzi wiele wątpliwości. Wiemy, jakie są lepsze alternatywy. Kotlety rybne skuszą niejednego smakosza. Oprócz smaku dania istotna jest też jego wartość odżywcza i bezpieczeństwo. Spożywanie ryb hodowlanych — zwłaszcza tych, które tak jak panga bytują w zanieczyszczonych zbiornikach i faszerowane są antybiotykami — jest niewskazane.

Żółta czy zielona? Która fasolka szparagowa jest lepsza?
22.06.2022 13:03 Żółta czy zielona? Która fasolka szparagowa jest lepsza? Dietetyk odpowiada

W czerwcu i lipcu na każdym targu i warzywniaku kupimy fasolkę szparagową żółtą i zieloną. To czas, kiedy strączki są najsmaczniejsze i mają najwięcej witamin i minerałów. Która fasolka szparagowa jest lepsza? Żółta czy zielona?Fasolka szparagowa dostępna jest w marketach przez cały rok, jednak mrożone strączki nie są już tak smaczne i tak zdrowe, jak świeże warzywa wygrzane w pełnym słońcu. Fasolkę szparagową powinniśmy jeść przez cały sezon. Fasolkę szparagową zwykle podajemy jako dodatek do głównych dań. Dodajmy ją również do zupy jarzynowej, do warzywnego curry, potraw chińskich. Z fasolki szparagowej możemy również przygotować pyszne przetwory na zimę i cieszyć się jej smakiem przez cały rok.Fasolka żółta jest bardziej delikatna, słodka, fasolka zielona natomiast ma bardziej wyraźny smak i jest twardsza, dlatego też powinniśmy gotować ją dłużej. Fasolki różnią się również minimalnie wartościami odżywczymi.

Japoński omlet jest jeszcze lepszy, niż wersja tradycyjna
22.06.2022 07:28 Japoński omlet jest jeszcze lepszy, niż wersja tradycyjna. Oto przepis na idealne śniadanie

Omlet po japońsku, czyli tamagoyaki, jest pełną smaku, nietuzinkową wersją klasycznego dania z jaj. Jego sekret tkwi w aromatycznych dodatkach i nietypowym sposobie smażenia, dzięki któremu uzyskujemy lekki i niezwykle delikatny smakołyk. Podajcie go na śniadanie, a rodzina będzie zachwycona. Omlet po japońsku z wyglądu przypomina naleśnik, lecz smakuje o niebo lepiej. Delikatna jajeczna masa doprawiona azjatyckimi przyprawami jest sycąca, lekka i niezwykle aromatyczna. W sam raz na śniadanie. Spróbujecie?

Soczysta i delikatna pierś z kurczaka w jogurtowej marynacie
20.06.2022 16:48 Soczysta i delikatna pierś z kurczaka w jogurtowej marynacie

Sezon na grilla trwa w pełni. Oprósz karkówki, kiełbasy i szaszłyków, przygotujmy również piersi z kurczaka w niezwykłej marynacie. Marynata na bazie jogurtu, czosnku i ziół sprawi, że kurczak z grilla będzie totalnym hitem- mięso za każdym razem wychodzi niezwykle soczyste, delikatne i pyszne.Długie, ciepłe wieczory i wolne dni aż proszą się o przygotowanie obiadu lub kolacji z grilla. Każde mięso i warzywa, przygotowane wcześniej i obtoczone w marynacie, na grillu zyskują fenomenalny smak i są bardzo soczyste.Pierś z kurczaka będzie idealnie soczysta i delikatna, kiedy przygotujemy do niej marynatę na bazie gęstego jogurtu z dodatkiem czosnku, ziół, oliwy i innych przypraw. Tak przygotowane mięso musimy wstawić do lodówki na minimum 2 godziny, aby całość dobrze się przegryzła.Jogurtowa marynata, oprócz wspaniałego smaku, sprawia, że pierś z kurczaka jest niezwykle soczysta. Pamiętajmy, aby kawałki kurczaka grillować na tacce- w ten sposób większość marynaty pozostanie na mięsie. Tacki dodatkowo zapobiegają wysuszeniu potrawy.

Farsz na pierogi z mięsem
19.06.2022 22:37 Jak zrobić farsz na pierogi z mięsem, żeby nie był suchy? Wystarczy 1 prosty trik

Farsz na pierogi z mięsem czasem wychodzi suchy i bez smaku? Żaden problem. Pomoże nam prosty trik polegający na dodaniu do mięsnej masy odrobiny wody lub bulionu. Sprawdźcie koniecznie, nie pożałujecie. Pierogi z mięsem wyjdą idealnie. Nie da się ukryć, że farsz na pierogi z mięsem musi być odpowiednio wilgotny. Właściwej konsystencji nada mu wlanie do ugotowanego mięsa odrobiny bulionu. Warto spróbować — będzie pysznie. Pierogi w takim wydaniu zasmakują każdemu.

Chłodnik ogórkowy z rzodkiewką
19.06.2022 20:45 Chłodnik ogórkowy z rzodkiewką. Idealny obiad na upalne dni

Chłodnik ogórkowy jest idealną propozycją na pyszny letni obiad. Orzeźwiająca i pełna chrupiących warzyw zupa na zimno nabierze charakteru, jeśli dodacie do niej kilka rzodkiewek. Tak smacznego dania dawno nie jedliście. Spróbujecie? Chłodnik ogórkowy z dodatkiem rzodkiewki spodoba się każdemu. Aromatyczna kompozycja sezonowych warzyw i nabiału będzie idealna na ciepłe dni, kiedy jedzenie ciepłych potraw stanowi wyzwanie. Przygotowanie jest niezwykle proste — każdy sobie poradzi.

Co zrobić z mięsa po rosole?
19.06.2022 18:03 Co zrobić z mięsa po rosole? Rozpływające się w ustach kotlety mielone jak u babci

Zrobiliście rosół i została wam porcja mięsa? Wykorzystajcie ją do przygotowania kotletów mielonych. Wystarczy kilka dodatków, by wyczarować zachwycające danie. Z pewnością spodoba się całej rodzinie. Spróbujecie? Rosół przyrządza się z rozmaitych mięs. Do zrobienia proponowanych przez nas kotletów mielonych można wykorzystać każdą pozostałość po niedzielnej zupie. Uzupełniając mięsną masę odrobiną płynu z przyprawami, uzyskamy aromatyczne i soczyste rarytasy. Skusicie się?

Kotlety jajeczno- ziemniaczane były hitem w PRL-u. Pyszny obiad za grosze
16.06.2022 17:08 Kotlety jajeczno- ziemniaczane były hitem w PRL-u. Pyszny obiad za grosze

Kotlety jajeczno- ziemniaczane są wyśmienitą alternatywą dla mięsnych potraw. Wegetariańskie kotleciki są soczyste w środku i mają chrupiącą, złotą panierkę. Kotlety z jajek i ziemniaków to pomysł na pyszny, bezmięsny obiad dla całej rodziny.Wegetariańskie kotlety z jajek i ziemniaków w czasach PRL-u były bardzo popularnym i smacznym daniem. Kotlety obtoczone w bułce tartej miały chrupiącą skórkę, a wewnątrz były idealnie doprawione i delikatne, dosłownie rozpływały się w ustach.Kotlety przygotujemy z kilku prostych składników. Możemy wykorzystać również ziemniaki ugotowane, które zostały z obiadu z poprzedniego dnia, dzięki czemu nic się nie zmarnuje i nie wyrzucimy jedzenia.Kotleciki jajeczno- ziemniaczane doprawmy świeżym, siekanym koperkiem i szczypiorkiem. Do kotletów podajmy np. fasolkę szparagową z masłem, warzywa gotowane na parze, mizerię lub tarte buraki. Tak przygotowane danie posmakuje każdemu.

3 pomysły na grilla od Tomasza Strzelczyka
16.06.2022 14:38 3 pomysły na grilla od Tomasza Strzelczyka. W sam raz na długi weekend

Tomasz Strzelczyk zdradził swoje ulubione przepisy na grilla. Smakowita karkówka, bagietka z mięsem mielonym i sałatka ze świeżych, sezonowych warzyw będą idealne na weekendowe spotkanie ze znajomymi. Przygotowanie dań wcale nie jest trudne, a ich smak z pewnością zachwyci gości. Spróbujecie?Tomasz Strzelczyk na grillowaniu zna się jak mało kto. Jego smakowita propozycja złożona z 3 smacznych rarytasów — grillowanej karków, bagietek z mięsem mielonym i sałatki warzywnej z aromatycznym sosem — spodoba się wielu amatorom letnich spotkań.

Co zrobić, aby świeżo złowiona ryba była pyszna? Zdradzamy ulubiony przepis każdego żeglarza
15.06.2022 16:08 Co zrobić, aby świeżo złowiona ryba była pyszna? Zdradzamy ulubiony przepis każdego żeglarza

Świeżo złowioną rybę przygotujesz w bardzo prosty sposób. Będzie soczysta, aromatyczna i pełna smaku. Ryba jest doskonałym pomysłem na rodzinny obiad podczas wspólnych wakacji. Poznaj przepis na pyszną, świeżo złowioną rybę, nikt jej się nie oprze.Powoli zaczyna się sezon wakacyjny, jeśli wybierasz się na urlop nad Bałtyk lub na Mazury, koniecznie przygotuj na miejscu rybę w aromatycznej marynacie i delikatnej panierce z mąki. Świeżo złowiona ryba to smak wakacji.Jeśli nie lubisz wędkować, na miejscu na pewno bez problemu kupisz świeżą, wypatroszoną już rybę. Wystarczy wybrać się na spacer do portu lub podpytać okolicznych mieszkańców, w którym miejscu dostaniemy najlepsze ryby.Świeża ryba marynowana w czosnku, soku z cytryny, imbirze i natce pietruszki jest przepyszna. Jest również bardzo aromatyczna, a im dłużej będzie leżakować z dodatkiem przypraw, tym będzie bardziej wyraźna. Do smażenia ryby wykorzystaj masło klarowane. Kawałki wypatroszonej ryby możesz smażyć ze skórą, która o wiele szybciej zejdzie zaraz po usmażeniu. Rybę przed samym smażeniem oprósz solą i obtocz w mące- tak przygotowana zniknie z talerzy w mgnieniu oka.

Tanie, proste i chrupiące kotleciki ryżowe. Obiad za grosze dla całej rodziny
14.06.2022 15:57 Tanie, proste i chrupiące kotleciki ryżowe. Obiad za grosze dla całej rodziny

Szukasz pomysłu na tani i szybki obiad dla całej rodziny? Przygotuj kotleciki ryżowe z dodatkiem marchewki, aromatycznych ziół w chrupiącej panierce z bułki tartej. Do kotlecików dodaj również 2 łyżki kaszy manny, będą doskonałe w smaku. Poznaj przepis na tanie, proste i chrupiące kotleciki ryżowe.Wegetariańskie kotleciki ryżowe są świetną alternatywą dla tradycyjnych kotletów. Są lekkie, chrupiące i delikatne, sprawdzą się więc doskonale w upalne dni i kiedy mamy ochotę zjeść coś pysznego i prostego. Kotlety są również idealne, kiedy mamy bardzo zabiegany dzień i chcemy zrobić naprawdę szybki obiad.Przepis na tanie i chrupiące kotleciki jest przepisem podstawowym. Możesz dodatkowo wzbogacić go o natkę pietruszki, ulubione przyprawy, a także prażone pestki słonecznika lub dyni. W każdej wersji danie smakować będzie fantastycznie.