Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy

Danie

Ciocia Krysia robi najlepszą surówkę z kapusty pekińskiej. Zawsze dorzuca garść słodkiego dodatku
24.07.2022 11:58 Ciocia Krysia robi najlepszą surówkę z kapusty pekińskiej. Zawsze dorzuca garść słodkiego dodatku

Surówka z kapusty pekińskiej przepisu cioci Krysi bije na głowę wszystkie inne. Jest bardzo aromatyczna, a przełamanie jej słodką żurawiną i suszonymi pomidorami sprawia, że surówka zawsze znika z talerzy w ekspresowym tempie.Surówka z kapusty pekińskiej cioci Krysi jest uniwersalnym dodatkiem do obiadu. Możemy podać ją z kotletami schabowymi, mielonymi, pieczonym mięsem, rybami, daniami z grilla i wegetariańskimi potrawami. Zawsze podkreśla smak całego dania i jest tak pyszna, że wszyscy proszą o przepis.Ciocia Krysia do surówki z kapusty pekińskiej dodaje suszoną żurawinę. Suszona żurawina rewelacyjnie łączy się z innymi składnikami, a także z mięsem, rybami i wytrawnymi daniami, nadając im słodką nutę. W surówce nie może zabraknąć również suszonych pomidorów.Do surówki pekińskiej dodaj pomidory w oliwie, nie suche. Oliwa również będzie potrzebna, ponieważ dodatkowo podkręci smak i sprawi, że cała surówka będzie niezwykle wyraźna i aromatyczna. Do surówki dodajmy również cały pęczek szczypiorku dla kontrastu, będzie pysznie.

Aromatyczna i soczysta  karkówka po karkonosku. Łatwy patent na niezapomniany obiad
23.07.2022 19:33 Aromatyczna i soczysta karkówka po karkonosku. Łatwy patent na niezapomniany obiad

Karkówka po karkonosku to pomysł na wyśmienity obiad dla całej rodziny. Sos z dodatkiem śliwek i suszonych grzybów smakuje rewelacyjnie, a sama karkówka jest idealnie miękka, aromatyczna i soczysta.Sekretem fenomenalnego smaku jest sos przygotowywany z cebuli, czosnku, suszonych śliwek i suszonych grzybów. Cały sos doprawiony solą, pieprzem i przesmażony z liściem laurowym i zielem angielski nabiera genialnego smaku. Sos będzie naturalnie gęsty, nie dodawaj do niego mąki.Karkówkę po karkonosku dzień wcześniej zamarynuj w oliwie, soku z cytryny, soli, pieprzu i słodkiej papryce mielonej. Dodatek soku z cytryny rozpulchni twarde włókna karkówki, dzięki czemu będzie soczysta i miękka. Dzień przed przygotowaniem obiadu namocz również śliwki i grzyby, wtedy będą miękkie, łatwo je pokroisz i będą bardzo aromatyczne. Karkówka po karkonosku duszona w prostych, ale wyjątkowo smacznych dodatkach dosłownie rozpływa się w ustach.

Jak zamarynować karkówkę na grilla, żeby była miękka?
22.07.2022 17:05 Jak zamarynować karkówkę na grilla, żeby była miękka? Wyjaśniamy krok po kroku

Jeśli kiedykolwiek zastanawialiście się jak zamarynować karkówkę na grilla, żeby była miękka, mamy dla was sprawdzony sposób. Dobrze rozbijcie mięso i zanurzcie je w przyprawach na kilka godzin, a efekt zachwyci nawet najbardziej wybrednych. Grillowane karkówka smakuje najlepiej, gdy jest soczysta i pełna aromatu. Marynując mięso w przyprawach przez dobę, sprawimy, że będzie smakowite i miękkie. Jeśli dodatkowo rozbijemy je przed upieczeniem, będzie obłędnie pyszne.

Kotlety gryczane z grzybami
22.07.2022 14:53 Fantastyczne kotlety gryczane. Obiad bez grama mięsa

Kotlety gryczane z grzybami są doskonałą alternatywą dla tradycyjnych mielonych. Przygotowany bez mięsa łomżyński specjał skusi nie tylko fanów kuchni roślinnej. Warto spróbować — tak pysznego i pełnego aromatu dania dawno nie jedliście. Jeśli szukacie prostego w przygotowaniu, jarskiego dania, które spodoba się całej rodzinie, kotlety gryczane z grzybami sprawdzą się doskonale. Receptura na ten soczysty i pełen aromatu rarytas pochodzi z okolic Łomży, lecz składniki można znaleźć w każdym zakątku polski. Spróbujecie?

Kluski leniwe według przepisu babci Stasi
22.07.2022 13:56 Babcia Stasia robiła leniwe jak nikt inny. Stara notatka ujawniła jej sekret. Kluski wychodzą cudownie delikatne

Babcine kluski leniwe zawsze smakowały najlepiej. Przepis babci Stasi ujawnił tajemnicę sposób przygotowania rozpływającego się w ustach rarytasu. Nie są nim wyszukane składniki — z zapisków wynika, że kluczowy jest dobrze zmielony twaróg. Przepis babci Stasi oparty jest na 4 produktach, które znajdziemy w każdym sklepie spożywczym. Jak więc przygotować smakowite kluski leniwe? Przede wszystkim wybrać odpowiedni twaróg. Używając tłustego i dobrze zmielonego nabiału zrobimy danie, które zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy.

Wątróbka z grilla
21.07.2022 20:51 Przepis na obłędną wątróbkę z grilla. Bije na głowę nawet karkówkę

Wątróbka z grilla to pomysł na danie, które zachwyci każdego smakosza. Jest bardzo soczysta, doskonale doprawiona, a podana z cebulą i natką pietruszki tworzy rewelacyjną potrawę, która bije na głowę nawet kiełbasę i karkówkę.Pomysł na danie, które będzie hitem spotkania przy grillu? Przygotuj wątróbkę z grilla, jest soczysta i miękka. Wątróbka będzie gotowa dosłownie w kilka minut i będzie tak smaczna, że każdy będzie prosił o przepis.Sekretem doskonałej wątróbki z grilla jest marynata, do której koniecznie dodaj sok z cytryny. Sok dosłownie rozpuszcza twarde włókna mięsa, przez co wątróbka będzie soczysta i pełna smaku. Wątróbkę podaj z cebulką podsmażoną na oleju i natką pietruszki.Wątróbka z grilla będzie najsmaczniejsza, kiedy zamarynujesz ją i wstawisz do lodówki na 30 minut. Mięso ogrzej w temperaturze pokojowej i dopiero połóż na ruszt. Zbyt gwałtowna zmiana temperatury może spowodować, że mięso będzie twarde.

Ekspresowy chłodnik bez gotowania. Idealny na upalne dni
21.07.2022 20:02 Ekspresowy chłodnik bez gotowania. Idealny na upalne dni

Chłodnik litewski bez gotowania to doskonały pomysł na obiad w upalne dni. Zupa z warzyw sezonowych i kefiru chłodzi i syci, jest również niesamowicie świeża i smaczna. Chłodnik litewski bez gotowania przygotujesz błyskawicznie.Chłodnik litewski jest pyszną zupą, która wymaga jednak odpowiedniego przygotowania. Najpierw gotujemy wywar warzywny, później musimy go mocno schłodzić, dodać resztę składników i zalać maślanką lub kefirem. Chłodnik litewski bez gotowania będzie równie smaczny, a jego przygotowanie trwa dosłownie kilka minut.W chłodniku litewskim bez gotowania nie może oczywiście zabraknąć młodych buraków, botwinki, ogórków, rzodkiewek i koperku. Warzywa zalane kefirem i doprawione solą, pieprzem i sokiem z cytryny smakują obłędnie.Chłodnik litewski bez gotowania możesz podać bez żadnych dodatków, możesz dodatkowo oprószyć go posiekaną natką pietruszki, szczypiorkiem, podać z jajkami ugotowanymi na twardo, kleksem śmietany 18%. Każdy dodatek będzie pasował doskonale do zupy z warzyw sezonowych na zimno.

Kotlety z makaronu
21.07.2022 16:53 Przepyszne kotlety z makaronu. Prosty obiad bez marnowania

Pomysł na smaczny, prosty obiad? Przygotuj kotlety z makaronu ugotowanego poprzedniego dnia, dzięki czemu nic się nie zmarnuje, a kotlety z dodatkiem marchewki, cebuli, wędliny i świeżych ziół będą totalnym hitem na Twoim stole.Ziemniaki i mięso z rosołu z poprzedniego dnia wykorzystujemy w kuchni do przygotowania rewelacyjnych dań obiadowych. Ugotowany makaron niestety najczęściej ląduje w koszu na śmieci. Mało kto wie, że ugotowane nitki można ponownie wykorzystać, np. do przygotowania przepysznych kotletów z makaronu.Do kotletów z makaronu dodajmy podsmażoną na maśle i cebuli wędlinę, starty ser, marchewkę. Całość doprawmy posiekaną natką pietruszki, koperkiem, papryką mieloną, solą i pieprzem. Kotlety będą gotowe dosłownie po kilku minutach i będą smakować wszystkim.Kotlety z makaronu są wyraźne w smaku, soczyste i mają chrupiącą, złocistą skórkę. Do kotletów podajmy ulubione kotlety, mogą być to frytki, ziemniaki gotowane, opiekane. Nie zapomnijmy również o surówkach z sezonowych warzyw lub kiszonek, będzie smacznie i zdrowo.

Prosty przepis na kultową zupę owocową. 1 dodatek nadaje jej niezwykłej konsystencji
20.07.2022 21:31 Prosty przepis na kultową zupę owocową. 1 dodatek nadaje jej niezwykłej konsystencji

Jedni ją uwielbiają, inni nie znoszą, zupa owocowa to bez wątpienia jedna z zup, którą wszyscy doskonale znamy z czasów dzieciństwa. Do zupy dodaj kisiel truskawkowy, a będzie gęsta i jeszcze smaczniejsza. Poznaj prosty przepis na kultową, gęstą zupę owocową.Zupa owocowa jest smakiem mojego dzieciństwa, mogłam ją jeść codziennie. Zupa przygotowana z sezonowych owoców była idealnym daniem w upalne, wakacyjne dni. Aby zupa owocowa była gęsta, moja babcia dodawała do niej kisiel truskawkowy, który dodatkowo podkreślał smak.Gęstą zupę owocową ugotujemy z owoców sezonowych, np. z truskawek, malin, wiśni, czereśni, jagód. Możemy również dowolnie mieszać owoce. Zimą zupę ugotujmy z mrożonki lub z domowych przetworów, np. truskawek w syropie.Zupę owocową babcia zabielała również śmietaną, dzięki czemu była bardziej sycącą i nie była aż tak słodka. Do zupy wystarczy ugotować ulubiony makaron, np. nitki, kokardki, muszelki. Gęstą zupę owocową ugotujemy w zaledwie kilka minut.

 Najdoskonalsza konfitura z płatków róży. Potrzebujesz jedynie 3 składników, więcej nie kupisz jej w sklepie
20.07.2022 20:47 Najdoskonalsza konfitura z płatków róży. Potrzebujesz jedynie 3 składników, więcej nie kupisz jej w sklepie

Konfitura z płatków róży to pomysł na rewelacyjny dodatek do naleśników, grzanek, gofrów. Konfitura sprawdzi się doskonale do nadziewania domowych pączków, będą smakować lepiej jak w cukierni.Konfitury i dżemy robimy przede wszystkim z owoców sezonowych i owoców róży. Nie wszyscy wiedzą jednak, że płatki róży również są jadalne i przygotujemy z nich jeden z lepszych przetworów na zimę, czyli konfiturę z płatków róż.Do konfitury z płatków róży potrzebujesz wyłącznie trzech składników: płatków, cukru i soku z cytryny. Płatki róży podczas ucierania zmniejszą swoją objętość. Konfitury nie trzeba gotować, płatki wystarczy jedynie dokładnie utrzeć. Pamiętaj, żeby dokładnie umyć i sparzyć słoiki przed przełożeniem gotowej konfitury z róży. Słoiki muszą być czyste, w przeciwnym razie konfitura może się zepsuć. Konfitury nie musisz pasteryzować, wystarczy gotowe słoiki wstawić do spiżarni.

Co zrobić z obierkami po ziemniakach? Nie wyrzucaj ich, powstanie z nich najlepszy przysmak
20.07.2022 19:46 Co zrobić z obierkami po ziemniakach? Nie wyrzucaj ich, powstanie z nich najlepszy przysmak

Nigdy nie wyrzucaj obierków po ziemniakach. Zrobisz z nich pyszną, lekką i zdrową przekąskę dla całej rodziny. Pieczone w piekarniku chipsy z obierków po młodych ziemniakach, doprawione papryką mieloną i innymi przyprawami będą hitem na Twoim stole. Ziemniaki są bardzo uniwersalnym warzywem, z którego możemy przygotować wiele wyśmienitych potraw. Nie doceniamy jednak obierków, które zwykle lądują w koszu. Z obierek po ziemniakach niektórzy robią naturalny nawóz, możemy je również wykorzystać w naszej kuchni.Chipsy z obierków po ziemniakach są chrupiące, dobrze wypieczone i smaczne. Są również zdrowe i lekkie, ponieważ pieczone są w piekarniku, a nie na głębokim oleju. Domowe chipsy pozbawione są sztucznych składników i chemii, a smakują lepiej od gotowego produktu.Kolejnym plusem chipsów z obierków po ziemniakach jest proste przygotowanie i krótki czas pieczenia- chipsy będą gotowe po około 10- 15 minutach, a naszykujesz je w dosłownie chwilę. Obierki obsyp ulubionymi przyprawami i upiecz. Dodatkowo oszczędza się dzięki nim pieniądze, ponieważ nie trzeba więcej kupować drogich chipsów - zamiast tego zrobisz je praktycznie za darmo we własnej kuchni.

Nadziewane naleśniki smakują niczym pierogi ruskie
20.07.2022 18:02 Niezwykłe nadziewane naleśniki smakują niczym pierogi ruskie. Wszystko za sprawą cudownego farszu

Nadziewane naleśniki są niebagatelnym pomysłem na smakowity obiad dla całej rodziny. Pyszny farsz z ziemniaków i twarogu, którym wypełnimy rarytas, sprawi, że będzie smakował niczym pierogi ruskie. Nie będzie jednak konieczne żmudne lepienie. Spróbujecie? Jeśli tradycyjne pomysły na naleśniki już wam się znudziły, to danie ma szansę sprawić, ze znów je pokochacie. Sycąca kompozycja twarogu i ziemniaków okraszona smażoną cebulką z pewnością skradnie niejedno serce. Warto do niej dodać nieco aromatycznych ziół, by jeszcze podkręcić ten wyjątkowy smak.

Jak marynować kurczaka na grilla?
20.07.2022 15:35 Jak marynować kurczaka na grilla? Najwięksi mistrzowie kuchni zawsze pamiętają o 1 zasadzie

Jeżeli zastanawialiście się jak marynować kurczaka na grilla, mamy dla was prosty i niezawodny sposób, który spodoba się całej rodzinie. Lekka jogurtowa kompozycja z wyrazistymi przyprawami sprawi, że mięso będzie soczyste i przyjemne w smaku. Warto spróbować. Jest wiele sposobów, by zamarynować kurczaka. Nasza propozycja opiera się o składniki, które z pewnością macie w kuchni, a które razem smakują wybornie. Bazą do marynaty będzie jogurt grecki, czyli lekki i zdrowy nabiał, po który warto sięgać. Spróbujecie?

Czy kiełbasę na grilla trzeba nacinać?
20.07.2022 14:15 Czy kiełbasę na grilla trzeba nacinać? Odpowiedź nie jest taka oczywista, mało kto zdaje sobie sprawę

Czy kiełbasę na grilla trzeba nacinać? Wielu smakoszy jest przekonanych, że jest to konieczne. Tymczasem odpowiedź na to pytanie nie jest wcale taka oczywista. Wyjaśniamy, jak przygotować popularny grillowy rarytas. Wiele osób, przed usmażeniem kiełbasy na grillu nacina ją. Okazuje się jednak, że i bez tego rarytas się uda. Na co zatem się zdecydować? Na nasz wybór mogą wpłynąć preferencje smakowe.

Jak usmażyć rybę?
20.07.2022 13:09 Jak usmażyć rybę, żeby nie miała nieprzyjemnego zapachu? Wyjaśniamy krok po kroku

Zastanawialiście się kiedyś jak usmażyć rybę? Pozornie prosta czynność wymaga zadbania o kilka szczegółów. Jednym z nich jest skropienie mięsa sokiem z cytryny. Sprytna sztuczka sprawia, że po usmażeniu jest przyjemnie kruche i aromatyczne. Sprawdźcie, o co jeszcze warto się zatroszczyć. Jeśli szukacie wskazówek, które pomogą wam przygotować pyszną rybę z patelni, dobrze trafiliście. W krótkim poradniku zebraliśmy najważniejsze wskazówki dotyczące przyrządzania tego mięsa. Dzięki nim zapomnicie o przykrych zapachach i suchych, rozpadających się filetach.

Pulpety w sosie koperkowym Magdy Gessler
19.07.2022 13:54 Pulpety w sosie koperkowym Gessler wychodzą miękkie i aromatyczne. Smakują jak u mamy

Pulpety w sosie koperkowym przygotowane według przepisu Magdy Gessler zachwycą każdego amatora tradycyjnych smaków. Gwiazda do ich przygotowania używa łopatki wieprzowej, uzyskując pełen aromatu, sycący posiłek. Spróbujecie? Pulpety w sosie koperkowym są doskonałym pomysłem na szybki obiad dla całej rodziny. Przygotowanie jest proste, a składniki znajdziecie w każdym sklepie spożywczym. Warto spróbować właśnie teraz - kremowy sos idealnie komponuje się z młodymi ziemniakami.

Niezwykle soczyste żeberka z grilla w sosie BBQ. Nikt nie będzie mógł im się oprzeć
18.07.2022 12:08 Niezwykle soczyste żeberka z grilla w sosie BBQ. Nikt nie będzie mógł im się oprzeć

Żeberka z grilla w sosie BBQ to gratka dla każdego smakosza. Soczyste, delikatne mięso, które aż samo odchodzi od kości smakuje obłędnie. Żeberka przygotujesz naprawdę szybko, wystarczy kilka prostych składników.Grillowanie to nasz sport narodowy, latem aż trudno nam sobie wyobrazić spotkanie z rodziną i przyjaciółmi bez soczystej karkówki, kiełbasy, szaszłyków i innych dań. Jedną z potraw, które na stałe powinny zagościć na takich spotkaniach, są żeberka w sosie BBQ.Żeberka z grilla są bardzo smacznym mięsem. Jeśli dodatkowo przygotujemy do nich aromatyczny sos BBQ, otrzymamy rewelacyjne danie, które będzie absolutnym hitem na naszym stole. Żeberka podajmy z ulubioną sałatką i grillowanymi warzywami.Domowy sos BBQ ma jeszcze lepszy smak niż gotowy produkt, a przygotujesz go w zaledwie 15 minut. Sos jest bardzo aromatyczny, smaczny i prosty. Sos ugotujesz z oliwy, wody, octu i cukru. Koniecznie dodaj również paprykę wędzoną, słodką i pikantną, będzie pyszny i wyraźny.

Jak zrobić idealnie delikatne i puszyste kluski leniwe? Zdradzamy najlepszy trick babci
18.07.2022 09:28 Jak zrobić idealnie delikatne i puszyste kluski leniwe? Zdradzamy najlepszy trick babci

Delikatne, leniwe kluski to proste i tanie kluski z twarogu, mąki i jajek. Kluski podane z masłem, bułką tartą, cukrem i cynamonem to pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Kluski przygotuj według babcinej receptury, smakują wyśmienicie.Jeśli masz ochotę na obiad jak za dawnych lat, to delikatne leniwe kluski będą idealnym pomysłem. Podaj je na słodko z roztopionym masłem, bułką tartą, cukrem. Kluski leniwe możesz również oprószyć cukrem wanilinowym, cynamonem.Bardzo dobrym połączeniem są również delikatne leniwe kluski, owoce sezonowe i kwaśna śmietana. Delikatne kluski twarogowe podane z jagodami, kleksem śmietany i cukrem również smakują wyśmienicie. Do podania możesz wykorzystać inne owoce lub ulubione dodatki.Delikatne, leniwe kluski przygotowane według babcinej receptury to gratka dla każdego smakowa. Babcia wyjawiła sekret idealnych klusek- twaróg należy zmielić w maszynce do mięsa, wtedy ciasto będzie przepyszne.

Zupa ogórkowa bez śmietany. Lepsza nawet niż u Magdy Gessler
17.07.2022 20:44 Zupa ogórkowa bez śmietany. Lepsza nawet niż u Magdy Gessler

Zupa ogórkowa jest pomysłem na pyszny, lekki i pożywny obiad dla całej rodziny. Sekretem idealnej zupy jest odpowiednie przygotowanie ogórków i aromatyczne przyprawy. Poznaj przepis na zupę ogórkową bez śmietany. Lepsza nawet niż u Magdy Gessler.Zupę ogórkową zawsze gotuję na kawałku udka z kurczaka, dzięki któremu wywar jest bardzo aromatyczny. Dodaję również włoszczyznę i ziemniaki, nigdy natomiast nie dodaję do zupy kostki rosołowej i nie zabielam jej śmietaną.Zamiast kostki, która jest sztucznym produktem, dodaję suszony majeranek, sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie i dużą ilość świeżego koperku. Te przyprawy w zupełności wystarczą, aby wywar był niezwykle esencjonalny. Do zupy ogórkowej dodaję również niewielką ilość wody po ogórkach kiszonych, ponieważ genialnie wzmacnia smak.Sekretem doskonałej zupy ogórkowej bez śmietany, jest odpowiednie przygotowanie ogórków- starte ogórki podsmażam na maśle i dodaję do wywaru na sam koniec. Nigdy nie dodawaj ogórków i wody po ogórkach wcześniej, ponieważ ziemniaki się nie ugotują.

Jak najszybciej i najlepiej odgrzać pierogi? 1 sposób zachwyci wszystkie gospodynie
17.07.2022 12:35 Jak najszybciej i najlepiej odgrzać pierogi? 1 sposób zachwyci wszystkie gospodynie

Pierogi, niezależnie od tego, czy na słodko, czy wytrawnie, są rewelacyjnym daniem obiadowym. Wiele osób popełnia jednak duży błąd podczas odgrzewania potrawy, przez co pierogi są ciężkie i tłuste. Jak odgrzać pierogi?Nie ma lepszego dania od domowych pierogów. Delikatne, cienkie, elastyczne ciasto z farszem w środku dosłownie rozpływa się w ustach. Odgrzewane pierogi będą równie smaczne, jak świeże, jeśli zastosujemy jeden sprawdzony sposób. Jak odgrzać pierogi?Wiele osób podgrzewa pierogi na dużej ilości oleju lub masła. Fakt, pierogi z chrupiącą skórką są równie smaczne, jednak są bardzo ciężkostrawne i kaloryczne. Jak odgrzać pierogi? Pierogi najlepiej odgrzać na rozgrzanej patelni niewielką ilością wody, wtedy będą równie delikatne i elastyczne, jak w dniu, w którym były lepione.Do pierogów możemy również podać wiele smacznych dodatków, które wzmocnią aromat i doskonale połączą się z resztą składników. Poniżej dowiesz się, jak odgrzać pierogi i z czym je podawać, żeby były najsmaczniejsze.

smażenie schabowych
15.07.2022 21:47 Jak długo smażyć kotlety schabowe, aby wyszły miękkie i soczyste? Mamy garść cennych wskazówek

Wiecie, jak długo smażyć kotlety schabowe, aby wyszły miękkie i soczyste? Mamy dla was garść cennych wskazówek, dzięki którym, schaboszczaki tym razem wyjdą wam wyśmienite. Zwróćcie uwagę nie tylko na czas smażenia, ale też na temperaturę i marynowanie mięsa. Schabowe robimy bardzo często, bo ich przygotowanie jest proste. Jednak nie za każdym razem kotlety schabowe wychodzą, tak smaczne, jakbyśmy sobie tego życzyli. Gdzie więc można popełnić błąd? Na co zwrócić uwagę, by otrzymać miękkie i soczyste schabowe?

Sprawdzony przepis na smażoną rybę. Zawsze pamiętaj o 1 zasadzie
15.07.2022 12:08 Sprawdzony przepis na smażoną rybę. Zawsze pamiętaj o 1 zasadzie

Ryba w chrupiącej panierce to pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Smażony filet z dorsza lub mintaja oprószony pieprzem cytrynowym smakuje fenomenalnie. Pamiętaj jednak, żeby nigdy nie rozmrażać ryby w mikrofalówce, w ten sposób straci cały smak. Poznaj przepis na smażoną rybę.Smażona ryba w chrupiącej, złocistej panierce jest bardzo delikatna, soczysta i pełna smaku. Filety rybne przygotujesz błyskawicznie z kilku podstawowych składników. Zawsze pamiętaj o bardzo ważnej zasadzie dotyczącej rozmrażania ryb.Przepis na smażoną rybę jest sprawdzony i naprawdę szybki. Po odpowiednim rozmrożeniu ryby oprósz ją pieprzem cytrynowym i odstaw na chwilę. Pieprz cytrynowy to mieszanka przypraw, między innymi soli, pieprzu, skórki z cytryny, kurkumy, które doskonale łączą się z białym, delikatnym mięsem.W przepisie na smażoną rybę nie może zabraknąć oczywiście składników na panierkę- zawsze obtaczaj rybę w mące, rozmąconych jajkach i na końcu bułce tartej. Rybę smaż na niewielkiej ilości oleju na średnim ogniu, żeby się nie spaliła. Filety będą gotowe po kilku minach, będą soczyste i przepyszne.

Jak zrobić jajko sadzone z płynnym żółtkiem? Cztery triki Tomasza Strzelczyka
15.07.2022 11:16 Jak zrobić jajko sadzone z płynnym żółtkiem? Cztery triki Tomasza Strzelczyka

Jajka sadzone są rewelacyjnym pomysłem na obiad, dodatek do ryżu, kanapek i wielu innych potraw. Ścięte na maśle białko i płynne żółtko to duet idealny. Tomasz Strzelczyk na YouTube pokazał cztery sposoby na jajko sadzone z płynnym żółtkiem, wychodzą za każdym razem.Jajko sadzone, mimo tego, że teoretycznie banalne do zrobienia, w praktyce często ścięte jest zdecydowanie za mocno, a wtedy wygląda i smakuje jak jajko gotowane na twardo. Wystarczy chwila nieuwagi i żółtko się zetnie. Jak zrobić jajko sadzone?Jajka sadzone możesz smażyć na oleju, oliwie, a nawet wodzie. Osobiście polecam jednak tradycyjne smażenie na maśle, ponieważ jajka nabierają wtedy jeszcze lepszego smaku. Jak zrobić jajko sadzone? Dzięki trikom Tomasza Strzelczyka przygotujesz je błyskawicznie i będą idealne za każdym razem.Strzelczyk stosuje kilka sprawdzonych sposobów, między innymi smażenie pod przykryciem, czy smażenie z dodatkiem wody, dzięki czemu jajko zawsze ma idealną strukturę, jest delikatnie przypieczone dookoła, ma ścięte białko i rewelacyjnie płynne żółtko.

Surówka colesław jak z KFC
14.07.2022 14:52 Obłędna surówka colesław. Smakuje dokładnie jak z KFC

Pomysł na oryginalną surówkę do obiadu? Przygotuj surówkę colesław jak z KFC. Ciocia Ania rozgryzła jeden niezwykły składnik, który sprawi, że surówka będzie dokładnie taka, jak z popularnego fast fooda. Wystarczy dodać do niej cukier puder.Colesław jest genialną surówką, która niezwykle dobrze komponuje się z każdym rodzajem mięs i rybami. Surówka colesław jak z KFC ma wyraźny smak, jest doskonale doprawiona i za każdym razem błyskawicznie znika z talerzy.Do surówki colesław jak z KFC potrzebujesz kilku podstawowych składników. Sekretem wspaniałego smaku są przyprawy, głównie cukier puder, który doskonale łączy się z octem, sokiem z cytryny i resztą składników. W surówce nie może zabraknąć również posiekanej cebuli, która sprawi, że delikatna kapusta i marchewka nabiorą wyrazu. Surówkę colesław jak z KFC po przygotowaniu wstaw do lodówki na 2 godziny, aby wszystkie składniki dobrze się przegryzły.

Czym się różnią wiśnie od czereśni? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości
14.07.2022 12:54 Czym się różnią wiśnie od czereśni? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości

Poznajesz owoce ze zdjęcia? To wygrzane w słońcu, słodkie czereśnie. Wiele osób ma problem z odróżnieniem wiśni od czereśni, bardzo ważne są detale. Czym różnią się wiśnie od czereśni? Rozwiewamy wszystkie wątpliwości.Latem możemy cieszyć się smakiem dojrzałych, wygrzanych w pełnym słońcu owoców, między innymi właśnie wiśni i czereśni. Każdy owoc ma swoich zwolenników, czym różnią się wiśnie od czereśni? Jak jednak rozpoznać, czy kupujemy wiśnie, czy czereśnie?Wiele osób uważa, że cechą charakterystyczną czereśni sprzedawanych w sklepie, na targu lub warzywniaku, są ogonki i listki. Najczęściej to właśnie czereśnie sprzedawane są z ogonkami, jednak nie jest to żadną regułą. Wiśnie również mogą mieć ogonki. Czym różnią się wiśnie od czereśni?Zarówno wiśnie, jak i czereśnie są bogate w silne przeciwutleniacze, które oczyszczają organizm z toksyn, poprawiają wygląd skóry, wykazują silne działanie przeciwstarzeniowe. Przeciwutleniacze zapobiegają także powstawaniu groźnych chorób, w tym nowotworów.

Doskonały sposób na pyszną młodą cebulkę konserwową. Prosty przepis
13.07.2022 21:00 Doskonały sposób na pyszną młodą cebulkę konserwową. Prosty przepis

Poznaj doskonały sposób na pyszną, młodą cebulkę konserwową z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego i gorczycy. Cebulki są gotowe już po kilku godzinach, a im dłużej marynują się w aromatycznych przyprawach, tym ich smak jest jeszcze lepszy. Młode cebulki to nie tylko pyszny dodatek do twarożku, sałatek i innych dań. Przygotujesz z nich rewelacyjne przetwory do słoików, które zachowają świeżość przez wiele miesięcy. Małe cebulki konserwowe zachwycą wszystkich niepowtarzalnym smakiem.Cebula konserwowa jest świetnym dodatkiem do mięs, sałatek i do zimnej płyty. W cebulce nie może zabraknąć liści laurowych, ziela angielskiego, ziaren pieprzu i gorczycy. To one nadają smak i aromat. Cebule są gotowe już po kilku godzinach, jednak najlepszy smak uzyskasz po kilku dniach, kiedy warzywo nieco zmięknie i dokładnie najdzie przyprawami i zalewą. Cebuli konserwowe koniecznie pasteryzuj, dzięki czemu zachowają świeżość i smak na długo.

Błyskawiczna i prosta kiszona brukselka. Smakuje o niebo lepiej od zwykłych kiszonych ogórków
13.07.2022 17:35 Błyskawiczna i prosta kiszona brukselka. Smakuje o niebo lepiej od zwykłych kiszonych ogórków

Prosta, kiszona brukselka to pomysł na wyśmienite przetwory na zimę. Brukselka będzie świetnym dodatkiem do sałatek, zimnej płyty i jako lekka, zdrowa przekąska. Do przygotowania kiszonej brukselki potrzebujemy kilku prostych składników, a efekt będzie niesamowity.Już w lipcu zaczynamy przygotowywać przetwory, których smakiem będziemy cieszyć się aż do następnego sezonu na wyśmienite warzywa. Jednym z moich ulubionych przetworów jest prosta, kiszona brukselka, która będzie gotowa po kilku tygodniach.Prostą, kiszoną brukselkę przygotowuję z dodatkiem czosnku, chrzanu i liścia laurowego, te składniki w zupełności wystarczą, aby brukselka nabrała wyrazu i doskonałego smaku. Konieczna jest również zalewa z wody i soli kuchennej niejodowanej. Do kiszenia wybieram wyłącznie świeże, jędrne, nieuszkodzone brukselki. Przed przygotowaniem prostej, kiszonej brukselki, słoik dokładnie myję i parzę, dzięki czemu warzywa nie zepsują się podczas procesu fermentacji.

Strzelczyk ukrył w roladach z fileta drobiowego pyszną niespodziankę. Smakują jak ambrozja, zrobisz je z łatwością
13.07.2022 16:48 Strzelczyk ukrył w roladach z fileta drobiowego pyszną niespodziankę. Smakują jak ambrozja, zrobisz je z łatwością

Rolady z fileta drobiowego przepisu Tomasza Strzelczyka to pomysł na niezwykły obiad dla całej rodziny. Delikatne rolady drobiowe z farszem z pieczarek, sera i natki pietruszki dosłownie rozpływają się w ustach. Rolady z fileta drobiowego możemy przygotować na wiele sposobów, zwykle jednak podajemy je w formie klasycznej roladki z masłem w środku. Tomasz Strzelczyk na kanale YouTube podzielił się niezwykłym pomysłem na przygotowanie rolad z fileta drobiowego.Strzelczyk do rolad z fileta drobiowego dodaje pyszny farsz z pieczarek, cebuli, sera i natki pietruszki. Dodaje również odrobinę majonezu, który świetnie łączy wszystkie składniki i nadaje genialny smak.Rolady z fileta drobiowego to pomysł na pyszny obiad, który zachwyci każdego miłośnika mięsnych potraw. Delikatna, złocista, chrupiąca skórka, soczyste mięso i aromatyczny farsz to połączenie doskonałe, którego musisz spróbować.