Pomysł na prosty, tani i szybki obiad lub podwieczorek? Tylko naleśniki. Delikatne, puszyste i lekkie ciasto to klucz do najsmaczniejszych naleśników, niezależnie od tego, czy podasz je na słodko, czy na słono. Poznaj babciny trik na pyszne naleśniki, wyjdą idealnie.Naleśniki to wyjątkowo proste danie, które przygotujesz na wiele sposobów. Naleśniki na słodko z serkiem waniliowym i musem owocowym lub dżemem i cukrem pudrem to moi absolutni faworyci. Tak przygotowane danie za każdym razem błyskawicznie znika z talerzy.Bardzo smaczne są również naleśniki przygotowane na słono, z warzywami, serem feta, kurczakiem, czy mięsem mielonym. Niezależnie od tego, czy chcesz zrobić naleśniki na słodko, czy na wytrawnie, zastosuj jeden prosty trik, który wykorzystywały nasze babcie, aby ciasto było puszyste i pełne smaku.
Wreszcie jest wiosna, a więc czas na młode warzywa. Dziś zapraszamy was na pyszną fasolkę szparagową bez bułki tartej. Może ona stanowić cudowny dodatek do dań, ale doskonale smakuje też sama — zjedzona jako lekkie danie lub przekąska. Choć sezon na świeżą, polską fasolkę szparagową jeszcze przed nami, to bez problemu można już kupić fasolkę przywożoną do nas z cieplejszych krajów. Do wyboru mamy dwa rodzaje fasolki — żółtą i zieloną. Żółta fasolka szparagowa jest delikatniejsza w smaku, bogata w fosfor i potas. Zielona jest bardziej wyrazista, zasobna w beta-karoten i kwas foliowy. Wybierzcie tą, którą wolicie i przygotujcie ją według naszego przepisu.
Syrop z mniszka lekarskiego jest doskonałym sposobem na kaszel i wiele dolegliwości. Domowe lekarstwo przygotujesz błyskawicznie, wystarczą kwiaty rośliny i cukier. Jak zrobić domowy syrop z mniszka lekarskiego? Wystarczą 2- 3 łyżeczki dziennie domowego syropu, aby szybko poczuł jego dobroczynny wpływ. Syrop możesz pić samodzielnie, posłodzić nim herbatę, a nawet posmarować kromkę chleba, ponieważ ma dość gęstą konsystencję.Syrop mogą pić zarówno dorośli, jak i dzieci. Lekarstwo nie jest jednak zalecane osobom, które cierpią na choroby układu pokarmowego i trawiennego, jak wrzody żołądka, nadkwasota, czy niedrożność dróg żółciowych lub jelit.Przygotuj również domowy syrop brzozowy, ma wiele cennych właściwości- tu poznasz prosty przepis na syrop z liści brzozy, jest idealny na wzmocnienie i oczyszczanie organizmu.
Pomelo- pyszny, egzotyczny owoc o doskonałym smaku, który możemy w Polce kupić od listopada do marca. Dlaczego pomelo sprzedaje się zawsze w siatce? Poznaj zaskakującą odpowiedź.Pomelo jest bardzo smacznym owocem, który łączy lekką goryczkę grejpfruta ze słodyczą dojrzałej w słońcu pomarańczy. Owoc jest bardzo soczysty i zdrowy i wykorzystasz go np. do przygotowania sałatek owocowych.Pomelo to źródło witaminy C, zawiera więcej cennej substancji od cytryn. W pomelo znajdziemy również między innymi błonnik, potas, wapń, cynk i żelazo, warto więc wykorzystać sezon na te cenne owoce, który trwa od listopada do marca.
Poznaj przepis na domowy budyń, jaki robiły nasze mamy i babcie. Budyń smakuje jeszcze lepiej niż gotowy produkt i jest pozbawiony sztucznych składników. Podaj go z owocami na ciepło lub domowym sokiem owocowym i zafunduj najbliższym słodką niespodziankę, będą zachwyceni.Domowy budyń jest słodki, aksamitny, gęsty i tak smaczny, że znika błyskawicznie. Uwielbiają go zarówno dzieci, jak i dorośli. Ta słodka przekąska może być świetnym podwieczorkiem lub drugim śniadaniem, dostarcza energii i smakuje rewelacyjnie. Deser przygotowany w domu pozbawiony jest konserwantów i sztucznych ulepszaczy, dzięki czemu wiemy, co jemy i co jedzą nasze dzieci. Budyń możesz przygotować również w wersji czekoladowej, wystarczy, że do masy dodasz prawdziwe kakao.Budyń waniliowy najlepiej smakuje polany gęstym, domowym sokiem malinowym lub wiśniowym. Rewelacyjnie sprawdzą się również świeże owoce, najlepiej na ciepło, a także delikatne biszkopty. Tak podany budyń pamiętam z dzieciństwa i często do niego wracam, ponieważ uwielbiam domowe, słodkie podwieczorki.
Poznajcie przepis Magdy Gessler na bigos szlachecki. Smak potrawy jak sprzed lat znana restauratorka uzyskuje dzięki dodatkowi miksu mięs. Sprawdźcie jednak też inne tajniki tego niepowtarzalnego bigosu, bo Gessler zna się na gotowaniu, jak mało kto. Bigos to potrawa znana w Polsce od wielu wieków. Jej podstawę stanowi kiszona kapusta, którą nieraz łączy się też z kapustą surową. Ważnym dodatkiem są mięsa i wędliny. Jak zapewnia Magda Gessler, najlepszy smak bigosu zapewnia mieszanka różnych gatunków mięsiwa. Istotne są też przyprawy, grzyby i suszone śliwki. Dzięki temu połączeniu różnych smaków można otrzymać przepyszny bigos, który będzie stanowił konkurencję dla niejednego wymyślnego dania.
Czy cukinię można jeść na surowo? To pytanie często pojawia się na forach kulinarnych. Cukinię jemy bardzo często i dodajemy ją do wielu dań, głównie jednak po usmażeniu, zgrillowaniu lub upieczeniu. Czy możemy jeść surową cukinię? Cukinia to zdrowe i lekkostrawne warzywo, którego uniwersalny, delikatny smak pozwala na łączenie go praktycznie z każdym dodatkiem. Cukinia z grilla, pieczona, faszerowana, smażona i gotowana to prawdziwy rarytas. Z cukinii ugotujemy również pyszne zupy w formie kremu, sosy, zrobimy placki i wiele innych dań.Cukinia to źródło witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego, wapnia, magnezu, potasu. Warzywo bogate jest również w białko, a także niewielką ilość błonnika. Cukinia polecana jest wszystkim osobom będącym na diecie- 100 g produktu to zaledwie 16 kcal.Czy wiesz, że z cukinii zrobisz też ciasto? Tu poznasz przepis na delikatne, czekoladowe ciasto z cukinią, jest idealne do kawy.
Zupa szczawiowa jest jedną z bardziej wyrazistych potraw kuchni polskiej. Jej stałym elementem jest ugotowane jajko. Okazuje się, że dodatek odgrywa niebagatelną rolę nie tylko w zakresie smaku. Wyjaśniamy, dlaczego jajko jest tak istotne.Zupa szczawiowa — podobnie jak pyszny wywar z pokrzywy — stanowi jedną z ciekawszych kompozycji smakowych, którą z pewnością polubi niejeden amator kuchni polskiej. Wiele osób dodaje do niej ugotowane na twardo jajko. Dodatek nie tylko doskonale wzbogaca smak, ale też sprawia, że danie staje się zdrowsze.
Rosół drobiowo-wołowy to pomysł na przepyszny obiad dla całej rodziny. Zupa jest bardzo aromatyczna, rozgrzewająca i doskonale sprawdzi się również w walce z przeziębieniem. Rosół to również bogactwo warzyw i ziół. Dlaczego do rosołu dodaje się kapustę włoską?Najsmaczniejszy rosół uzyskasz z dwóch lub trzech rodzajów mięsa, a także z odpowiednio dobranych warzyw i ziół. Marchewka, korzeń pietruszki, seler, cebula, por i właśnie kapusta włoska to sekret idealnego bulionu. Nie zapomnij również o lubczyku, zielu angielskim i liściach laurowych, które wzmocnią smak potrawy. Rosół gotuję na udku z kurczaka, kawałku szpondra wołowego i indyka, dzięki czemu danie jest bardzo mięsne, wyraźne i rozgrzewające. Zupę podaję z solidną porcją posiekanej natki pietruszki. Gdy mam więcej czasu robię również domowy makaron- tu poznasz przepis na makaron nitki do rosołu, przygotujesz go w godzinę.
Smardze zapiekane ze szparagami i cebulką to pomysł na wyśmienitą, wiosenną przystawkę lub kolację na ciepło dla najbliższych. Lekkie, zdrowe i aromatyczne danie przypadnie do gustu każdemu. Poznaj przepis na bajeczne smardze zapiekane ze szparagami i cebulką.Sezon na smardze zaczyna się pod koniec kwietnia i trwa do czerwca, warto więc przygotować z nich wyśmienite dania, w tym wykwitną przystawkę na ciepło. Grzyby z cebulką i blanszowanymi szparagami zapieczone pod serową chmurką smakują wybornie i z pewnością każdy będzie prosił o przepis.Smardze to nie tylko doskonały smak- grzyby mają lekką, orzechowo- korzenną nutę, to również źródło białka, węglowodanów, błonnika, a także żelaza, potasu, magnezu i wielu witamin. Smardze można dodać do zupy grzybowej, przygotować z nich zapiekanki, jajecznicę i wiele wyśmienitych potraw.
Maj to sezon na szczaw. Z liści przygotujesz rewelacyjny farsz do pierogów, które zachwycą swoim smakiem całą rodzinę. Poznaj przepis na wyjątkowe, wiosenne danie, czyli pierogi nadziewane szczawiem, palce lizać.Szczaw jest rośliną sezonową, rosnącą również na łąkach przez cały maj. Warto więc wybrać się na spacer z dala od miast i dróg, aby zerwać roślinę, z której przygotujemy między innymi pyszną zupę i lekkie pierogi.Domowe pierogi z farszem z liści szczawiu, masłem i czosnkiem to danie, które musi pojawić się w moim domu każdej wiosny. Pirogi są niezwykle delikatne, a podane z posiekanym koperkiem lub okraszane cebulką błyskawicznie znikają z talerzy i każdy prosi o dokładkę.Ze szczawiu przygotujesz również przecier do zrobienia zupy lub pierogów zimą- tu poznasz przepis na przecier ze szczawiu, zachowa świeżość do następnego sezonu.
Suche i łamiące się naleśniki są zmorą każdego, kto decyduje się je przygotować. O ile przed wysychaniem po usmażeniu można się ochronić, tak wysychanie cieniutkich placuszków na patelni wymaga profilaktyki. Wystarczy jednak wlać do ciasta odrobinę oleju, aby się przed tym uchronić. Naleśniki smakują najlepiej, gdy zachowują swoją delikatność oraz elastyczność przez dłuższy czas. Dzięki temu można je wygodnie zawijać wokół najróżniejszych farszy i cieszyć się ich smakiem z dużą przyjemnością. Odrobina oleju zmienia nieco strukturę ciasta i chroni je przed nadmiernym wyschnięciem podczas smażenia. Dodatkowo niweluje się problem przywierania naleśników do patelni.
Jak rozpalić grilla bez rozpałki? To jedno z pytań, które często pojawiają się na forach kulinarnych. Grilla rozpalisz bez problemu przy pomocy rzeczy, które z pewnością masz pod ręką. Sprawdź, jak rozpalić grilla bez tradycyjnej rozpałki.Goście już są, zaczynasz przygotowywać potrawy na grilla i nagle okazuje się, że nie kupiłeś rozpałki? Grilla spokojnie rozpalisz od kilku innych rzeczy, które zajmą się ogniem równie dobrze. Sam proces rozpalania jest identyczny, jak przy tradycyjnej rozpałce.Na grillu przygotujesz między innymi karkówkę, piersi z kurczaka w marynacie, kiełbasę, kaszankę. Mięso podaj z lekką sałatką ze świeżych warzyw. Doskonałą, lekką i pyszną potrawą są również szaszłyki z ziemniakami, papryką i cukinią, szaszłyki będą hitem na Twoim stole.
Szaszłyki z ziemniakami, papryką i cukinią to świetna alternatywa dla mięsnych szaszłyków. Danie jest lekkie i pyszne- idealne na grilla. Poznaj przepis na wyśmienite szaszłyki z ziemniakami, które pokochają nawet najwięksi mięsożercy.Tradycyjnie już majówka rozpoczyna sezon grillowy. Po długiej, mroźnej zimie nie ma nic lepszego od spotkań z rodziną i przyjaciółmi przy obficie zastawionym stole w ciepłe, słoneczne dni. Karkówka, kiełbasy, szaszłyki mięsne to podstawowe dania, jakie przygotowujemy na grillu.Grillowane dania świetnie łączą się z lekkimi i kolorowymi sałatkami, a także z pieczonymi warzywnymi. Szaszłyki z ziemniakami są również fenomenalną alternatywą klasycznych szaszłyków, są lekkie, pożywne i pyszne, a ich przygotowanie zajmie Ci dosłownie kilka chwil.Przygotuj również szparagi z grilla- tu dowiesz się, jak przyrządzić grillowane szparagi, są jeszcze smaczniejsze od gotowanych.
Karkówka- niezastąpione mięso podczas każdego grillowania. Karczek z grilla często jest gumowaty i twardy, jednak w prosty sposób można temu zaradzić. Dowiedz się, co zrobić, żeby karkówka z grilla była miękka i soczysta. Kluczowym dodatkiem jest ocet, który nada mięsu miękkości.Karkówkę możemy marynować w różnych przyprawach- oregano, rozmarynie, czosnku granulowanym, papryce mielonej, musztardzie, ketchupie, oliwie. Każda marynata nadaje rewelacyjny smak, a mięso błyskawicznie znika z talerzy. Karkówka to obowiązkowe mięso podczas spotkań przy grillu.Karczek jest jednak twardym mięsem, dlatego też warto odpowiednio ją przygotować przed położeniem na grilla, dzięki czemu każdy kawałek będzie miękki i wyjątkowo soczysty. Do karkówki podaj lekką sałatkę warzywną - szczególnie polecam sałatkę grecką, która rewelacyjnie łączy się z grillowanym mięsem.
1 maja obchodzimy Ogólnopolskie Święto Kaszanki. Doskonała pogoda, słoneczne i ciepłe dni to idealna pora na grilla. Dowiedz się, jak dobrze grillować kaszankę, żeby była soczysta i pełna smaku.Majówka kojarzy nam się przede wszystkim z otwarciem grillowego sezonu, na który zawsze z utęsknieniem czekamy po długiej zimie. Coraz cieplejsze dni i wieczory aż proszą się o spotkania przy grillu z rodziną i przyjaciółmi.Grillowanie to nasz sport narodowy, karkówka, kiełbasa, kaszanka i warzywa przygotowane nad ogniem możemy jeść dziennie i nam się nie znudzą. Kaszanka doczekała się nawet swojego święta- 1 maja obchodzimy Ogólnopolskie Święto Kaszanki.Święto początkowo obchodzono w okolicach Płocka, jednak szybko rozpowszechniło się w innych polskich miastach. Jak przygotować kaszankę z grilla, żeby była soczysta i pełna smaku? Poznaj przepis na wyśmienitą kaszankę, która będzie absolutnym hitem podczas majówkowego biesiadowania.
Szparagi właśnie zaczynają pojawiać się na warzywnych straganach. To delikatne w smaku warzywo idealnie nadaje się na grilla. Wystarczy je umyć, posmarować oliwą i posolić, a po kilku minutach cieszyć się będziemy doskonałym zielonym dodatkiem do innych grillowych frykasów. Koniecznie sprawdźcie. Szparagi pasują do wielu dań. Doskonale smakują zarówno w sałatce, jak i z jajkiem w koszulce czy sadzonym — koniecznie z sosem holenderskim. W pysznej odsłonie wprost z grilla również wam się spodobają. Przygotujecie je zaledwie w kilka chwil. Spróbujecie?
Jak zrobić naleśniki bez jajek? Nie ma nic prostszego, a naleśniki wyjdą delikatne i elastyczne. Doskonałe w zestawieniu ze słodkimi i wytrawnymi dodatkami. Nasz przepis z pewnością będziecie mogli wykorzystać w sytuacjach awaryjnych albo wtedy, gdy z jakichś powodów nie możecie jeść jajek. Klasyczne ciasto na naleśniki robi się, mieszając mąkę, jajka i mleko. Jednak możliwości modyfikacji tego składu jest naprawdę wiele. Tak naprawdę każdy składnik da się zastąpić innym, a niekiedy nawet go pominąć. Tak jest na przykład z jajkami, które jak się okazuje, wcale nie są konieczne, by usmażyć dobre naleśniki.
Jarskie kotlety z trzech składników to pomysł na bezmięsny obiad dla całej rodziny. Są błyskawiczne w przygotowaniu, tanie i tak smaczne, że znikają z talerzy w mgnieniu oka. Poznaj ekspresowy przepis na jarskie kotlety, idealne np. po przesyceniu majówkowym grillowaniem.Jarskie kotlety przygotujesz w zaledwie kilka minut, dzięki czemu zaoszczędzisz wiele czasu, który możesz wykorzystać na sporządzenie innych potraw, lub zajęciem się innymi sprawami.Jarskie kotlety to danie składające się z kilku podstawowych składników, które z pewnością masz w domu. Danie podaj z ulubionymi dodatkami: frytkami, ziemniakami gotowanymi, a także z surówką, np. z kiszonej lub pekińskiej kapusty. Kotlety możesz dodatkowo doprawić świeżą natką pietruszki, koperkiem lub szczypiorkiem, będą pyszne.
Dzisiaj pokrzywa uznawana jest przez większość za zwykły chwast, którego należy się pozbyć. Roślina ta ma jednak wiele zastosowań - można ją, między innymi, wykorzystać w kuchni. Przy jej pomocy wykonuje się pyszne zupy, sałatki i wiele innych potraw. Niżej zdradzamy kilka pomysłów na ciekawe dania z pokrzywami. Pokrzywa jest jedną z roślin, które dawniej stanowiły dużą część wiosennej diety Polaków. Choć przy nieumiejętnym zbieraniu parzy, roślina pełna jest witamin oraz minerałów, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie człowieka. Jeśli więc masz w swoim ogrodzie kępki pokrzyw, nie wyrzucaj ich do kompostownika. Zamiast tego delikatnie je zetnij i zanieś do kuchni, gdzie sporządzisz z nich prawdziwe przysmaki.
Kluski śląskie są smakowitym ziemniaczanym specjałem, który pasuje do wielu dań kuchni polskiej. Przygotowując większe ilości wyrobu, nadmiar możemy z powodzeniem zamrozić. Wiemy, jak zrobić to poprawnie. Sprawdźcie, co trzeba zrobić, by specjał zachwycał smakiem nawet po dłuższym czasie.Kluski śląskie należą do ulubionych mącznych dodatków wielu Polaków. Podobnie jak pierogi przygotowuje się je zazwyczaj w większej ilości. Warto wiedzieć jakie kroki są niezbędne, by wraz z czasem nie utraciły smaku i konsystencji. Mrożenie sprawdzi się doskonale.
Pieróg biłgorajski jest tradycyjnym daniem z Lubelszczyzny, które dawniej przyrządzano jedynie przy większych uroczystościach. Warto spróbować tego wybornego specjału, który konsystencją przypomina pasztet. Z odrobiną mleka smakuje wyśmienicie. Skusicie się? Pieróg biłgorajski, jak sama nazwa wskazuje, swoje korzenie ma w okolicy miejscowości z Biłgoraj. Wyrób, nazywany także krupniakiem to pyszny pieczony specjał z kaszy gryczanej, twarogu i ziemniaków, który w 2005 roku został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych. Ten przypominający pasztet można wypiekać na dwa sposoby — bez i z drożdżową skórką. Proponujemy wam wyśmienitą recepturę na tę pierwszą odsłonę, zwaną tez pierogiem łysym. Przygotowanie nie zajmie wam dużo czasu, a smak zdecydowanie wart jest zachodu.
Ryba smażona bez panierki to pomysł na szybki, zdrowy i wyśmienity obiad dla całej rodziny. Filety przygotujesz w kilka minut, a dzięki jednej, niezwykłej przyprawie, będą miały doskonały smak. Poznaj posty przepis na obłędnie pyszną, smażoną rybę bez panierki.Ryba bez panierki to świetny pomysł na rodzinny obiad. Filety smażone na niewielkiej ilości oleju bez dodatku jajka, mąki i bułki tartej są mało kaloryczne i przede wszystkim zdrowe. Polacy jedzą zdecydowanie za mało ryb, przez co cierpią na niedobory istotnych dla organizmu kwasów omega-3, które między innymi wpływają na wzrok, pamięć i koncentrację.Filety, np. z dorsza, podaję z różnymi dodatkami, w zależności od tego, na co akurat mam ochotę. Ryba świetnie smakuje z frytkami z piekarnika, ziemniakami, batatami. Całe danie uzupełniam sałatką ze świeżych warzyw lub surówką z kiszonej kapusty, jest prosto, ale pysznie.Rybę zawsze doprawiam wyłącznie pieprzem cytrynowym. To mieszanka wielu przypraw, między innymi soli, pieprzu, skórki cytrynowej, czosnku i kurkumy, która świetnie sprawdza się właśnie do ryb, białego mięsa i owoców morza. Smażone filety bez panierki podaję również z cytryną pokrojoną w ćwiartki, której sok dodatkowo podbija smak całego dania.
Naleśniki na słodko są jednym z przyjemniejszych dań na rozpoczęcie dnia. Karol Okrasa proponuje podanie ich z wyjątkowo aromatycznym sosem kawowym. Dodatek na bazie śmietanki sprawi, że nabiorą charakteru i przyjemnie orzeźwią. Koniecznie ich spróbujcie. Naleśniki smakują najlepiej, gdy są lekkie i puszyste. Słodkie dodatki komponują się z nimi doskonale. Po pachnącej pomarańczami odsłonie i specjale z budyniem czas na nieco bardziej wysmakowane połączenie z kawą. Amatorom czarnego naparu z pewnością przypadnie do gustu.
Lekkie, puszyste placki z serka wiejskiego to pomysł na wyśmienite śniadanie, obiad lub podwieczorek dla całej rodziny. Dodaj do nich 1 składnik, a błyskawicznie znikną z talerzy. Poznaj przepis na rozpływające się w ustach placki z serka wiejskiego.Placki z serka wiejskiego wyglądem przypominają tradycyjne racuchy, są wyrośnięte, puszyste, słodkie i pożywne. Danie jest świetną opcją zarówno na śniadanie, obiad lub podwieczorek, dzieci i dorośli pokochają placuszki od pierwszego kęsa.Do placków dodaj ekstrakt z wanilii, który kupisz w każdym sklepie i większym markecie. Ekstrakt zawiera ziarenka słodkiej przyprawy, przez co placuszki będą bardzo aromatyczne. Nie dodawaj do dania olejku wanilinowego, czyli tańszego zamiennika ekstraktu. Olejek jest sztucznym produktem, który nie przypomina w smaku prawdziwej wanilii.Placuszki podaj z ulubionymi owocami, doskonale sprawdzą się między innymi truskawki, maliny, borówki, banany, a także ulubiona konfitura z owoców. Placki możesz oprószyć również cukrem pudrem, będą słodsze i będą wyglądać bardzo apetycznie.
Makaron z sosem z sera pleśniowego jest wyjątkowo pysznym i szybkim w przygotowaniu daniem. Sprawdzi się idealnie, gdy na przygotowanie ciepłego posiłku nie mamy zbyt wiele czasu. Prosta kombinacja aromatycznego sera, śmietanki, pieprzu i ziół skradnie wasze serca. Koniecznie wypróbujcie.Makaron z sosem z sera pleśniowego jest kolejną po zapiekanym kalafiorze i specjale z kiełbasą prostym sposobem na ciepłe danie z dużą ilością pysznie ciągnącego się sera. Sycąca kolacja lub obiad będzie gotowa w mniej niż kwadrans. Spróbujecie?
Choć grillowanie zazwyczaj kojarzy się z przyrządzaniem marynowanych mięs, wegetarianie również znajdą coś dla siebie. Jarski stek z kalafiora jest niebanalną propozycją na smaczne roślinne danie, którego niejeden mięsożerca z przyjemnością spróbuje. Koniecznie sprawdźcie ten przepis.Grillowanie bez mięsa jest możliwe. Zamiast karkówki czy piersi z kurczaka na ruszt można wrzucić warzywa. Pokrojony w plastry i zanurzony w aromatycznych przyprawach kalafior posmakuje nawet największym sceptykom. Spróbujcie i przekonajcie się jak smaczna potrafi być roślinna kuchnia.
Karkówka jest jednym z częściej wybranych na grilla mięs. Warto zamarynować ją w aromatycznych przyprawach i musztardzie, by miała jeszcze więcej smaku. Już dwie łyżeczki wyrazistego sosu z gorczycy sprawią, że danie będzie soczyste i kruche jak nigdy wcześniej. Koniecznie spróbujcie. Marynowana karkówka z grilla przypadnie do gustu każdemu amatorowi dobrego pieczystego. Mięso nabierze wyrazistego smaku i będzie soczyste, gdy spędzi w aromatycznej mieszance minimum dobę. Dobrze jest więc przygotować ją z większym wyprzedzeniem.