Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy

Danie

Paprykarz szczeciński
28.02.2022 01:00 Lepszy niż ze sklepu - mistrzowski przepis na domowy paprykarz

Trudno znaleźć bardziej rozpoznawalny dodatek do pieczywa w Polsce niż tradycyjny paprykarz szczeciński. Większość smakoszy kupuje go gotowego w sklepie, lecz mamy przepis na znacznie smaczniejszą wersję. Danie o afrykańskich korzeniach zrobisz w mistrzowskim stylu, stosując się do poniższej receptury. Formuła paprykarzu szczecińskiego została opracowana w latach 60. XX w. po to, aby w wydajny sposób móc zagospodarować odpady po obróbce ryb. Znalazły się w niej różne egzotyczne przyprawy, takie jak ostra afrykańska papryczka pima, czy pulpa pomidorowa z Bałkan. Polscy marynarze poznali ich smak podczas zamorskich podróży i na tyle je pokochali, że przywieźli je do ojczyzny. Obecnie w sklepach ciężko o paprykarz o takim samym smaku jak oryginalna receptura. Jeśli więc do niego tęsknisz, możesz skorzystać z poniższej instrukcji. Z jej pomocą zrobisz paprykarz tak, jak za dawnych lat.

Zupa grzybowa przepis z ziemniakami
28.02.2022 01:00 Zupa grzybowa przepis z ziemniakami. Pyszna i rozgrzewająca

Zupa grzybowa z suszonych i świeżych grzybów leśnych z ziemniakami to pomysł na wyśmienite danie dla całej rodziny. Zupa jest wyraźna, aromatyczna i mocno rozgrzewa- jest idealna na jesienny i zimowy obiad. Sprawdź, jak zrobić zupę grzybową przepis z ziemniakami.Jesień to czas, kiedy możemy cieszyć się wyśmienitym smakiem grzybów leśnych, śliwek, jabłek, gruszek. Świeże grzyby dostaniemy w każdym sklepie, każdym warzywniaku i bazarze- są pełne smaku i aromatu i przygotujesz z nich wiele wyśmienitych dań, w tym właśnie zupę grzybową z ziemniakami.Po sezonie zupę ugotuj na grzybach leśnych mrożonych. Do zupy zawsze dodaj również garść suszonych grzybów leśnych, dzięki którym wywar będzie jeszcze bardziej esencjonalny. Najlepszy smak uzyskasz, kiedy przed gotowaniem warzywa podsmażysz na maśle z dodatkiem tymianku. Zupę pod koniec gotowania zabiel kwaśną śmietaną i solidnie oprósz natką pietruszki- będzie perfekcyjna. Zupę przygotuj z włoszczyzny, dzięki czemu wywar będzie jeszcze bardziej esencjonalny i będzie bardzo mocno rozgrzewał.Jeśli szukasz pomysłu na danie główne w towarzystwie grzybów leśnych- tu poznasz przepis na wyśmienite polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym, palce lizać.

Garnek bigosu
28.02.2022 01:00 Jak uratować za słony bigos? Znamy najskuteczniejsze triki

Z pewnością wielu Polaków zgodzi się ze stwierdzeniem, że bigos należy do trzonu polskiej sztuki kulinarnej. Długo gotowany nabiera tak głębokiego smaku i aromatu, że jeden talerz to za mało, aby poczuć spełnienie. Takie uwielbienie dla potrawy sprawia, że strach przed przesoleniem może napsuć wiele krwi. Dlatego zdradzamy patenty, aby uratować zbyt słony gar bigosu - do takiego zadania nadaje się, chociażby zwykły kartofel. Bigos gotowany jest z reguły w czasie większych świąt, kiedy wielogodzinną pracą w kuchni zajmują się tysiące smakoszy. Dlatego strata odczuwana po odkryciu, że dodało się za dużo soli, potrafi być ogromna. Na szczęście sprytni kucharze przewidzieli takie problemy i wymyślili proste sposoby na uratowanie nawet całego garnka z daniem. Niżej wyjawiamy wszystkie szczegóły.

Jak długo smażyć boczniaki
28.02.2022 01:00 Jak długo smażyć boczniaki? Rozwiewamy wątpliwości

Boczniaki smażone na patelni grillowej to pomysł na pyszny obiad, lunch lub kolację. Grzyby smakują najlepiej, kiedy przygotujesz do nich aromatyczną marynatę. Jak przygotować boczniaki? Jaka marynata do boczniaków? Jak długo smażyć boczniaki?Boczniaki są coraz bardziej popularne w polskiej kuchni. Są doskonałym źródłem białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych i witamin z grupy B, boczniaki są więc dobrym zamiennikiem mięsa, jeśli jesteś na diecie wegańskiej lub wegetariańskiej.Boczniaki grillowane smakują wyśmienicie. Ładne, zarumienione, lekko chrupiące wprost rozpływają się w ustach. Przygotuj do nich marynatę na bazie oliwy z oliwek, czosnku, pietruszki i soku z cytryny- wyjdą doskonale. Jeśli szukasz pomysłu na pyszne boczniaki- tu poznasz przepis na boczniaki panierowane, idealne na obiad.

Puree z ciecierzycy
28.02.2022 01:00 Prosty przepis na przepyszne puree z ciecierzycy

Puree z ciecierzycy to świetny dodatek do obiadu, np. ryb, drobiu lub jagnięciny. Puree doskonale sprawdza się również jako pasta kanapkowa, z kromką świeżego pieczywa smakuje obłędnie. Poznaj przepis na puree z ciecierzycy z pieczoną cebulą i pastą sezamową.Puree z ciecierzycy jest pysznym dodatkiem obiadowym, a także pastą kanapkową, która zawsze znika błyskawicznie. Do puree dodaję pieczoną cebulę czerwoną, posiekaną natkę pietruszki i tahini.Tahini, czyli pasta sezamowa, ma bardzo wyraźny smak i doskonale łączy się z ciecierzycą, nadając jej sezamowej nuty. Tahini jest wydajna i prosta w przechowywaniu- po odkręceniu słoiczka z pastą, wlej na wierzch oliwę z oliwek, dzięki czemu tahini będzie świeża przez wiele dni.Puree z ciecierzycy świetnie pasuje do jagnięciny, ryb, drobiu, nadając im ciekawy smak. Danie podane z aksamitnym puree wyglądają jak z najlepszej restauracji i właśnie tak smakują- tu poznasz przepis na pieczony udziec jagnięcy, podaj go z puree z cieciorki, a będzie pysznie.

Prosty przepis na soczyste bitki wieprzowe
27.02.2022 01:00 Prosty przepis na soczyste bitki wieprzowe

Marzą wam się przyjemnie soczyste i kruche bitki wieprzowe? Dusząc wcześniej podsmażone mięso na niewielkim ogniu, właśnie taki efekt osiągniecie. Będzie zaskoczeni, jak doskonale smakują. Wieprzowina pieczona czy tradycyjne schabowe nie są jedynymi potrawami, jakie przygotować można z tego mięsa. Tym razem proponujemy wam doskonałe bitki w sosie, które z pewnością przypadną do gustu osobom ceniącym delikatnie soczyste mięsa w aromatycznych sosach. Spróbujecie?

Doskonała pasta na kanapki z warzyw z rosołu
26.02.2022 01:00 Doskonała pasta na kanapki z warzyw z rosołu

Zrobiliście rosół i zastanawiacie się jak wykorzystać warzywa? Zróbcie z nich smaczną pastę do kanapek. Wystarczy dodać nieco fasoli i przypraw, by ze zwykle wyrzucanych składników wyczarować naprawdę dobry kanapkowy rarytas. Kuchenny recykling to nie tylko przyrządzanie kopytek z ugotowanych wcześniej ziemniaków, które pozostały z obiadu czy nóżki z mięsa po rosole. Warzywa, których użyliśmy do przyrządzania tej tradycyjnej zupy, także można ponownie wykorzystać. Zobaczcie jak zrobić z nich pastę do chleba.

Kotlety drobiowe w krakersach
26.02.2022 01:00 Maślankowe kotlety drobiowe w krakersach. Soczyste i chrupiące

Kotlety z piersi z kurczaka zwykle nie wywołują zbytniej ekscytacji, jednak poniższy przepis może zachwycić nawet największego niejadka. Drobiowe kotlety marynowane w maślance i obtoczone w krakersach wyróżniają się intensywnym smakiem, chrupkością oraz soczystym mięsem. Dużą zaletą jest również pieczenie ich w piekarniku, dzięki czemu są znacznie mniej kaloryczne. Kotlety drobiowe w panierce z krakersów nie tylko są przepyszną obiadową propozycją, lecz dodatkowo robi się je zaskakująco prosto. Danie nie wymaga od gotującego praktycznie żadnej pracy. Marynowanie mięsa w maślance ma kolosalny wpływ na miękkość oraz soczystość kurczaka. Maślanka dzięki zawartości enzymów, a także kwaśnemu pH, sprawdza się w tym celu idealnie.

Smaczny patent na boczniaki w panierce
26.02.2022 01:00 Smaczny patent na boczniaki w panierce

Schabowe potrafią się znudzić. Urozmaićcie tradycyjny polski obiad i zamiast mięsa opanierujcie boczniaki. Grzyby będą do złudzenia przypominać mięso, a ich smak zachwyci nawet największych sceptyków. Boczniaki są zdrowymi i wyjątkowo smacznymi grzybami, z których przyrządzić można o wiele więcej niż tylko jajecznicę czy roślinne flaczki. Wegetariańskie kotlety z tych grzybów to kolejna wyjątkowa potrawa, która skradnie wasze serca. Kupcie duże kapelusze i koniecznie przygotujcie ten specjał.

Obierki ziemniaków
26.02.2022 01:00 Rosół na obierkach z ziemniaków według przepisu Ewy Wachowicz

Obierki z ziemniaków stanowią duży procent odpadków, które codziennie produkowane są przez gospodarstwa domowe. Nie warto ich jednak wyrzucać, gdyż można zrobić przy ich pomocy pyszny bulion. Przepis na wywar zaprezentowała Ewa Wachowicz, a niżej zdradzamy cały krok po kroku. Ziemniaki najczęściej obiera się bezpośrednio nad koszem na śmieci, aby ułatwić sobie sprzątanie. Znane osobistości, takie jak Ewa Wachowicz, zachęcają jednak do zbierania ich, ponieważ cały czas mają dużą wartość kulinarną. Na ich bazie można bowiem ugotować pyszny i esencjonalny wywar warzywny, który w smaku bardzo przypomina klasyczny rosół. Już jedna miska wystarcza, aby poczuć przyjemne nasycenie.

Flaki
26.02.2022 01:00 Czym doprawiać i jak zagęścić flaki?

Flaki należą do grupy najbardziej tradycyjnych polskich potraw, choć do dzisiaj niektórzy reagują na jej widok negatywnymi emocjami. Jeśli chcesz, aby zupa uzyskała idealny aromat, dopraw ją przede wszystkim majerankiem i słodką papryką. W celu zagęszczenia polecamy dodawać do niej jasną zasmażkę lub zwykłą tartą bułkę. Flaki są na tyle popularną zupą, że każdy Polak doskonale ją zna - mimo że nie wszyscy są jej fanami. Największą konsternację wywołuje fakt użycia żołądków, które bez odpowiedniego doprawienia, nie smakują dobrze. Z tego powodu tak ważne jest stosowanie przypraw, które skutecznie maskują nieprzyjemny aromat flaczków, a także nadają zupie pyszny aromat. Niżej wyjawiamy dodatkowo czym najlepiej zagęszczać flaczki.

Puree z bobu
25.02.2022 01:00 Puree z bobu - niebanalny dodatek do dań mięsnych

Puree z bobu jest zdrowym, smacznym i sycącym dodatkiem do obiadu. Puree świetnie łączy się z mięsem czerwonym, drobiem, rybami i wszystkimi daniami wegetariańskimi. Poznaj przepis na prosty i pyszny dodatek obiadowy- puree z bobu.Bób jest bardzo zdrowym warzywem. Strączki są przede wszystkim źródłem białka roślinnego i kwasu foliowego. Włączenie bobu do diety skutecznie obniża również poziom złego cholesterolu, a także reguluje ciśnienie i pracę serca.Puree z bobu jest bardzo proste i bardzo smaczne. Doprawiam je posiekaną natką pietruszki, żeby dodatkowo wzbogacić smak. Puree doskonale nadaje się jako dodatek obiadowy, ale jest również pyszną i zdrową pastą kanapkową.Bób przed gotowaniem zalej zimną wodą, dodaj kminek i odstaw na minimum godzinę, dzięki czemu skutecznie pozbędziesz się enzymów powodujących wzdęcia i uczucie ciężkości. Bób gotuj w osolonej wodzie z dodatkiem cukru- będzie jeszcze smaczniejszy.Jeśli szukasz pomysłu na danie z bobem- tu poznasz przepis na wyborne kotlety z bobu i jajek, to prawdziwy zastrzyk białka roślinnego i energii na wiele godzin.

Zupa krem z pomidorów z mozzarellą
25.02.2022 01:00 Obłędnie pyszna zupa krem z pomidorów z mozzarellą

Zupa krem z pomidorów z mozzarellą do pomysł na wyśmienity obiad w prawdziwie włoskim stylu. Lekka, kremowa, gęsta zupa z dojrzałych pomidorów z dodatkiem oliwy, świeżej bazylii i mozzarelli to klasyka włoskiej kuchni. Poznaj przepis na zupę krem z pomidorów z mozzarellą. Uwielbiam włoską kuchnię, jest lekka, świeża i bardzo aromatyczna. Jedną z zup, które gotuję naprawdę często jest zupa krem z pomidorów właśnie w włoskim stylu- z mozzarellą, świeżą bazylią i soczystymi pomidorami. Zupa jest idealna na obiad, lunch i kolację na ciepło.Zupę gotuję na dojrzałych, świeżych pomidorach. Latem najlepsze są pomidorki polne, które mają lekko podłużny kształt i dostaniemy je na każdym miejskim targu i warzywniaku. Moim zdaniem to najsmaczniejsze pomidory, ponieważ są wygrzane w pełnym słońcu, są słodkie i soczyste.Zimą zupę gotuję z pomidorów malinowych lub cherry. Pomidory mają podobny smak do tych polnych, mają również ładny kolor i są naprawdę soczyste. W zupie nie może zabraknąć czosnku, cebuli, oliwy z oliwek, bazylii i oregano, to one nadają aromatu całemu daniu.Chcesz poznać włoską kuchnię? Zrób na obiad gnocchi, czyli włoskie kluseczki, to prawdziwa klasyka. Świetnym daniem jest również cannelloni z farszem z mięsa mielonego, jest idealne na obiad.

Kultowa surówka chińska z białej kapusty od Ewy Wachowicz
25.02.2022 01:00 Kultowa surówka chińska z białej kapusty od Ewy Wachowicz

Nie wiesz co podać do schabowych? Postaw na ryż i chińską surówkę autorstwa Ewy Wachowicz. Orientalny specjał będzie dobrze pasował do chrupiącej panierki. Spodoba się nawet amatorom klasyki. Spróbujecie? Receptury Ewy Wachowicz kuszą wyjątkowym smakiem i nietypowymi składnikami. Wystarczy wspomnieć jej pyszny rosół korzenny czy doskonałe bezmięsne flaki z naleśnikami. Tym razem podpowiadamy ja przyrządzić oryginalną i niezwykle aromatyczną surówkę, która przypomni nam wizyty w chińskich restauracjach.

Zupa szpinakowa z makaronem
25.02.2022 01:00 Zupa szpinakowa z makaronem. Przepis krok po kroku

Zupa szpinakowa z makaronem to pomysł na pyszną i zdrową zupę w chłodne, zimowe dni. Zupa jest totalną bombą witaminową, jest pożywna i bardzo rozgrzewa. Poznaj prosty przepis na gęstą zupę szpinakową z jajkiem i makaronem.Szpinak baby, czyli młode liście szpinaku to bogate źródło witamin, żelaza, potasu i antyoksydantów, które opóźniają procesy starzenia i wykazują silne działanie przeciwnowotworowe. Żelazo i potas są pierwiastkami niezbędnymi dla naszego organizmu, odpowiadają między innymi za produkcję krwi, prawidłowe ciśnienie i pracę mózgu i serca.Zupa szpinakowa z dodatkiem czosnku i cebulki ma wyraźny smak, jest gęsta, sycąca, a gotowana na bulionie warzywnym również mocno wzmacnia i rozgrzewa. Do zupy ugotuj ulubiony makaron, a całe danie podaj z ugotowanym na twardo jajkiem- będzie zdrowo i pysznie. Jeśli szukasz pomysłu na danie główne ze szpinakiem- tu poznasz przepis na makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami, jest idealny na obiad.

Wątróbka w śmietanie z pieczarkami
25.02.2022 01:00 Przepis na duszoną wątróbkę z pieczarkami w białym sosie

Wątróbka z cebulką jest kontrowersyjną potrawą, wywołującą mnóstwo emocji, ponieważ ma równie dużo zwolenników, co przeciwników. Pysznym sposobem na podanie jej w bardziej przystępnej wersji, jest uduszenie jej w szklance śmietany razem z pieczarkami. Po takiej obróbce wątróbka jest delikatna, soczysta i pełna smaku. Wątróbka dawniej była zmorą większości dzieci, którym rodzice kazali jeść ich najbardziej znienawidzony produkt. Jeśli cały czas czujesz do niej awersję, lecz chciałbyś dać jej szansę - mamy doskonałą recepturę. Duszenie wątróbki i pieczarek w śmietanowym sosie pozwala cieszyć się soczystym i delikatnym mięsem. Pamiętaj, aby wymoczyć wątróbkę w mleku przez kilka godzin, żeby pozbyć się jakiejkolwiek goryczki.

Biała kiełbasa domowa
25.02.2022 01:00 Urzekająca aromatem, domowa biała kiełbasa z kminkiem

Biała kiełbasa zwykle kojarzona jest z żurkiem oraz okresem świąt Wielkanocy, jednak warto posmakować jej również bez żadnej okazji. Dlatego dzisiaj pokazujemy, jak zrobić białą kiełbasę w domowym zaciszu. Obłędnego smaku nadaje jej mieszanka aromatycznych przypraw, wśród których najbardziej wyróżnia się kminek. Biała kiełbasa swój proces produkcyjny ma praktycznie identyczny, jak zwykła kiełbasa, z jedną małą różnicą - nie jest wędzona. Dzięki temu wędlina zachowuje swój charakterystyczny, lekko szary kolor. Ludzie, którzy na robieniu kiełbas zjedli zęby, radzą, aby ściśle trzymać się proporcji podawanych w przepisie. Nawet niewielka różnica może spowodować przykry smak, a nawet szybkie zepsucie się mięsa.

Dlaczego warto dodać do rosołu szczyptę kurkumy?
25.02.2022 01:00 Dlaczego warto dodać do rosołu szczyptę kurkumy?

Tradycyjny rosół jest smaczną i rozgrzewającą zupą, którą w każdym domu przyrządza się nieco inaczej. Mniej oczywistym, a wartym rozważenia dodatkiem jest kurkuma. Pikantny korzeń nada daniu pięknej złotej barwy i wzbogaci je o wiele cennych składników odżywczych. Istnieje wiele smacznych wersji rosołu. Wystarczy wspomnieć rozgrzewającą recepturę babci Tereski czy wyjątkowy bezmięsny rosół bogaty w nuty umami. Wsypując kurkumę, również uzyskamy niezwykle smaczną i zdrową porcję zupy. Sprawdźcie, dlaczego warto użyć akurat tej przyprawy.

Zupa ogórkowa
25.02.2022 01:00 Zupa ogórkowa za grosze z wody po ogórkach kiszonych

Zupa ogórkowa jest idealnym daniem, aby przygotować tani, a zarazem wyjątkowo pożywny obiad. Co więcej, można ugotować ją dosłownie za grosze - wystarczy wykorzystać poniższy przepis. Zupa ogórkowa z wody po kiszeniakach smakuje równie dobrze co klasyczna, a przy okazji pozwala zaoszczędzić całkiem dużo gotówki. Zupa ogórkowa gości na stołach Polaków regularnie, zwykle w bogatej i bardzo treściwej wersji. Tym razem prezentujemy nowatorski przepis, który sprawdza się w każdych okolicznościach. W wodzie po ogórkach jest bardzo dużo wartości odżywczych, takich jak witaminy, minerały czy kwas mlekowy. Zrobienie na jej podstawie zupy ogórkowej daje smaczny efekt, którym zajadać się będzie cała rodzina.

Przepis na kultowe ziemniaki z gzikiem
25.02.2022 01:00 Przepis na kultowe ziemniaki z gzikiem

Szukacie niebanalnego pomysłu na przyrządzenie ziemniaków? Podajcie je z gzikiem. Przepis jest wyjątkowo prosty, a smak warzywa idealnie komponuje się z delikatnym serem z nutą cebulki. Koniecznie go wypróbujcie. Ziemniaki są uniwersalnym warzywem, z które z łatwością można przyrządzić wiele smacznych dań takich jak np. zapiekanka z sosem beszamelowym czy klasyczne purée. Gotowane w skórce ziemniak będzie zdrowy, gdy podamy go w wyjątkowo sycącej wersji z gzikiem. Twaróg z odrobiną śmietany doskonale podkreśla kremowość ziemniaczanego miąższu.

Befsztyk wołowy serwowany z jajkiem
24.02.2022 01:00 Smakowity befsztyk wołowy serwowany z jajkiem

Befsztyk wołowy serwowany z jajkiem to pomysł na szybki, wykwintny i bardzo pożywny obiad. Grillowana polędwica wołowa podana z jajkiem sadzonym i szczypiorkiem, to wyśmienite połączenie, którego musisz spróbować. Poznaj przepis na befsztyk wołowy serwowany z jajkiem.Befsztyk grillowany wyłącznie na maśle ma fenomenalny smak, jest bardzo soczysty i delikatny. Jajko sadzone z płynnym żółtkiem i ściętym białkiem świetnie łączy się z aromatyczną wołowiną- to prawdziwa rozkosz dla podniebienia każdego miłośnika mięsa.Jak długo smażyć befsztyk? Wszystko zależy od tego, jaki stopień wysmażenia preferujesz. Befsztyk krwisty będzie gotowy po 1-2 smażenia na każdą stronę, średnio krwisty- 2-3 minuty z każdej strony, średnio wysmażony- 3-5 minut, dobrze wysmażony natomiast 6-8 minut na stronę. Befsztyk serwowany z jajkiem sadzonym świetnie pasuje podany z grillowanymi warzywami, np. cukinią, papryką, cebulką, czy pomidorem. Danie możesz wzbogacić również o frytki z batatów lub ziemniaki pieczone w mundurkach. Jeśli szukasz pomysłu na niebanalny obiad z wołowiną- tu poznasz przepis na udziec wołowy z pieczarkami i żurawiną, będziesz zachwycony smakiem potrawy.

Kotlet schabowy z piekarnika
24.02.2022 01:00 Wyborny kotlet schabowy z piekarnika

Kotlet schabowy z piekarnika to świetna alternatywa dla smażonych kotletów. Mięso jest równie soczyste, a nie jest tłuste. Panierka pod wpływem wysokiej temperatury jest złocista, chrupiąca i bardzo apetyczna. Poznaj przepis na kotlet schabowy z piekarnika, idealny na obiad.Lubisz schabowe, ale nie możesz lub nie chcesz jeść mięsa smażonego na głębokim oleju? Upiecz kotlety w piekarniku, są równie soczyste, co smażone, a panierka nie jest opita olejem, jest o wiele lżejsza. Kotlety obtocz kolejno w mące, jajku i bułce tartej, dzięki czemu panierka będzie mocno przylegać do mięsa. Kotlety schabowe z piekarnika podaję tradycyjnie z ziemniakami tłuczonymi z koperkiem, ogórkiem kiszonym lub surówką z kiszonej kapusty z jabłkiem i marchewką, jest przepyszna i zdrowa. Tak przygotowany obiad smakuje każdemu.Kotlety przed panierowaniem dobrze rozbij tłuczkiem do mięsa, zbyt grube kawałki mięsa będą łykowate, miejscami surowe i twarde. Kotlety muszą być naprawdę cienkie, żeby były soczyste i pełne smaku.Z piekarnika przygotujesz wiele wyśmienitych dań, jeśli szukasz pomysłu na zdrową i zbilansowaną kolację na ciepło- tu poznasz przepis na rybę z piekarnika z warzywami.

Kalafior pieczony w plastrach
24.02.2022 01:00 Kalafior pieczony w plastrach - aromatyczny, warzywny stek na obiad

Kalafior pieczony w plastrach to lekka propozycja lunchowa i obiadowa dla każdego smakosza. Steki z kalafiora przyrumienione na patelni grillowej, następnie dopieczone w piekarniku mają wyśmienity smak. Plastry kalafiora podaj z ostrą papryczką i posiekanymi ziołami, będzie zdrowo i pysznie.Kalafior pieczony w plastrach to świetne danie zarówno na obiad, jak i podwieczorek, lunch i kolację na ciepło. Pieczony kalafior uwalnia lekko orzechową nutę, a oprószony dodatkowo papryką, solą i pieprzem smakuje wybornie. Kalafiora pieczonego podaję z oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, posiekaną zieleniną i ostrą papryczką chili. Do tego świeża bagietka i kolacja gotowa. Jeśli chcesz zrobić teki z kalafiora na obiad, zrób również frytki pieczone lub ziemniaki opiekane i podaj z lekką surówką, będzie pysznie.Jeśli szukasz pomysłu na warzywny kotlet- tu poznasz przepis na kotlet z buraka, będzie świetny zarówno do obiadu, jak i burgerów wegetariańskich.

Tomasz Strzelczyk, kotlety pożarskie
24.02.2022 01:00 Sprytny sposób Strzelczyka na kultowe kotlety pożarskie

Kotlety mielone są jedną z najpopularniejszych potraw w naszej kuchni. Ratują nas zwykle wtedy, gdy musimy szybko przygotować pożywny obiad. Klasyczne mielone robi się zwykle z mielonej wieprzowiny lub mięsa wołowo-wieprzowego. Teraz jednak przedstawimy wam sprytny sposób Strzelczyka na kultowe kotlety pożarskie. Też mielone, ale drobiowe. Kotlety pożarskie są drobiową wersją mielonych. Dzięki temu, że zwykle robi się je z mięsa z kurczaka, są bardzo delikatne i niezbyt kaloryczne. Trzeba jednak wiedzieć, jak je przygotować, by nie wyszły zbyt twarde i suche. I tu właśnie z pomocą przychodzi Tomasz Strzelczyk, uczestnik jednej z edycji programu MasterChef. Zobaczcie, jak radzi przygotować kotlety pożarskie.

Pączki
24.02.2022 01:00 Pączki ziemniaczane z mięsem mielonym

Dzisiejszy Tłusty Czwartek to świetna okazja do spróbowania nowatorskich pączków wypełnionych mięsem mielonym. Wytrawne pączki wyróżniają się chrupiącą skórką i wyjątkowo soczystym nadzieniem, które rozpływa się w ustach. Poniżej prezentujemy recepturę, w której krok po kroku wyjaśniamy, jak je przygotować. Pączki z mięsem mogą z pozoru wydawać się niecodziennym daniem, ponieważ większość z nas jest przyzwyczajona do słodkiej wersji. Wystarczy jednak jeden kęs, aby przekonać się, że ich smak jest wart całej włożonej w nich pracy. Dużą zaletą mięsnych pączków jest możliwość jedzenie ich na zimno, jak i na ciepło. Następnego dnia po ich usmażeniu można wygodnie odgrzać je w piekarniku nagrzanym do 160 stopni Celsjusza.

Zupa gulaszowa z pieczarkami
24.02.2022 01:00 Zupa gulaszowa z pieczarkami. Pyszna i sycąca

Zupa gulaszowa z pieczarkami to pomysł na pożywne danie, zarówno na obiad, jak i większą uroczystość lub święta. Zupa gotowana na wołowinie z włoszczyzną, papryką i pieczarkami jest gęsta, sycąca i bardzo aromatyczna. Poznaj prosty przepis na wyśmienitą zupę gulaszową z pieczarkami.Zupa gulaszowa to wyśmienite danie dla całej rodziny. Gotuję ją również na święta i spotkania w większym gronie. Zupa wychodzi za każdym razem, zawsze jest gęsta i ma świetny, wołowo- warzywny aromat. Zupę doprawiam suszonym majerankiem i papryką słodką i ostrą, tak smakuje najlepiej.Wołowinę pokój w małą kostkę, obtocz w mące i obsmaż, dzięki czemu mięso będzie idealnie miękkie, soczyste i odda cały smak do zupy. Nie doprawiaj wcześniej wołowiny, sól zamyka pory w mięsie, a pieprz może się przypalić. Wystarczy, że doprawisz danie pod sam koniec gotowania.Szukasz pomysłu na świetne danie na obiad, święta lub większe spotkanie w rodzinnym gronie? Ugotuj czysty barszcz czerwony i podaj go z paluchami do barszczu z ciasta drożdżowego z dodatkiem kminku, wszyscy będą zachwyceni.

Smażenie naleśników
24.02.2022 01:00 Co zrobić, żeby naleśniki nie przywierały do patelni?

Nie ma nic gorszego podczas smażenia naleśników od przywierania ich do patelni. W takiej sytuacji można się nieźle zirytować - nikt w końcu nie lubi marnować jedzenia. Wystarczy jednak wsypać szczyptę soli na patelnię, a także przetrzeć ją kawałkiem słoniny. Dzięki temu każdy naleśnik będzie idealny. Naleśniki uwielbiane są na całym świecie i w wielu krajach można spróbować lokalnych wersji, często z bardzo egzotycznymi dodatkami. Za tak duży sukces potrawy odpowiada uniwersalność, gdyż można podać je wedle uznania. Jeśli często masz problem z przywieraniem ich do patelni podczas smażenia, zastosuj prosty trik. Na suchą i zimną patelnię wsyp sól, a następnie postaw naczynie na gazie. Gdy kryształki przestaną się poruszać, zdejmij je, a patelnię posmaruj plasterkiem słoniny. Taki zabieg zapewni ci kuchenny sukces.

Co zrobić z ziemniaków puree z poprzedniego dnia
24.02.2022 01:00 Co zrobić z ziemniaków puree z poprzedniego dnia?

Co zrobić z ziemniaków puree z poprzedniego dnia? To pytanie często pojawia się na forach kulinarnych. Zarówno z ziemniaków, jak i z puree przygotujesz pyszny obiad, który każdy zje ze smakiem. Poznaj dwa proste pomysły na ziemniaki puree z poprzedniego dnia. Z ziemniakami praktycznie zawsze pojawia się ten sam problem- gotujemy ich za dużo i zostają. Nie lubię marnować jedzenia, więc zawsze staram się w pełni wykorzystać produkty, które zostały z poprzedniego obiadu. Tak też jest w przypadku puree z ziemniaków.Z ziemniaczanego puree zrobisz pyszne kuleczki lub kotlety ziemniaczane, są proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Kuleczki lub kotlety podaję z warzywami z pary, szparagami, fasolką szparagową lub kalafiorem. Dobrym połączeniem będzie również surówka z kapusty, buraczki, kiszone ogórki.Zostały Ci całe, ugotowane ziemniaki z obiadu? Zrób naleśniki ruskie lub placki z ugotowanych ziemniaków, dania za każdym razem błyskawicznie znikają z talerzy.