Biała kiełbasa pieczona z ziemniakami to pomysł na szybki i pyszny obiad, nie tylko w Wielkanoc. Zapiekanka z ziemniaków, cebulki i kiełbasy z dodatkiem aromatycznych ziół to klasyka, której musisz spróbować. Poznaj przepis na błyskawiczne danie- białą kiełbasę pieczoną z ziemniakami.Biała kiełbasa pieczona z ziemniakami to nie tylko smaczne i pożywne danie, jest również bardzo szybkie, tanie i proste w przygotowaniu, najwięcej czasu zajmuje obranie ziemniaków. Zapiekankę doprawiam suszonym majerankiem, oliwą z oliwek, natką pietruszki, solą i pieprzem. Tak przygotowane ziemniaki po upieczeniu będą miały świetny smak. Kiełbasa biała zapieczona w piekarniku jest soczysta w środku i chrupiąca na zewnątrz. Po 30-40 minutach pieczenia zdejmij pokrywę z naczynia żaroodpornego, żeby przyrumienić skórkę i żeby stała się chrupiąca. Kiełbasy zapieczone z ziemniakami smakują świetnie, kiedy podasz je z musztardą, tartym chrzanem lub sosem chrzanowym.Na Wielkanoc przygotuj również barszcz biały na domowym zakwasie i pasztet ze śliwką suszoną, pasztet będzie idealny na kolację, barszcz- na uroczyste śniadanie lub obiad.
Zupa jarzynowa jest lekką, kolorową, wiosenną zupą, którą ugotujesz z dodatkiem każdych warzyw. Zupa jest prawdziwą bombą witaminową i jest bardzo aromatyczna, a dobrze doprawiona smakuje rewelacyjnie. Sprawdź, jakie przyprawy sprawdzą się najlepiej w zupie jarzynowej. Zupa jarzynowa to zupa idealna na zrobienie porządku w lodówce, wykorzystasz do niej każde warzywo- np. włoszczyznę rosołową, pomidory, paprykę, kalafior, fasolę, brokuły. Z doświadczenia wiem, że najsmaczniejsza jarzynowa wychodzi z totalnego miksu warzyw. Zupę jarzynową ugotujesz na samych warzywach lub udku drobiowym, wszystko zależy od tego, na jaką wersję zupy masz ochotę. Danie możesz zabielić lub podać bez śmietany, oprószyć koperkiem lub natką pietruszki, wszystko zależy od preferencji smakowych.W zupie warzywnej bardzo ważną rolę odgrywają również przyprawy. Zupę ugotujesz w wersji tradycyjnej lub korzennej- jest bardziej aromatyczna i dodatkowo rozgrzewa. Sprawdź, jakie przyprawy warto dodać do zupy jarzynowej. W tym artykule poznasz sekret idealnego rosołu, na jakim mięsie go ugotować, jakie warzywa dodać i czym doprawić, żeby wyszedł doskonale.
Wegańskie kotlety z kalafiora i tofu to prosty pomysł na obiad dla całej rodziny. Kotlety są lekkie i tak smaczne, że posmakują nawet największym miłośnikom mięsa. Wegańskie kotlety z kalafiora i tofu z koperkiem i gałką muszkatołową to świetna alternatywa dla tradycyjnych kotletów. Sprawdź, jak zrobić wegańskie kotlety z kalafiora- prosty pomysł na obiad.Wegańskie kotlety z kalafiora i tofu bez panierki to lekka i prosta propozycja obiadowa dla każdego, nawet największego fana tradycyjnych kotletów. Danie z kalafiora i tofu ma świetny smak- jest doprawione świeżym koperkiem, czosnkiem, szalotką i gałką muszkatołową, która dodaje kotletom charakteru i lekkiej ostrości. Do kotletów dodałam odrobinę mleka sojowego, aby dodatkowo nawilżyć całą masę i żeby była bardziej plastyczna i łatwiejsza w formowaniu. Kalafiora podzieliłam przed gotowaniem na malutkie różyczki, żeby szybciej rozgnieść je na gładką masę. Do kotletów zwykle podaję puree z topinamburu i lekką surówkę z kapusty lub pomidorów. Tak przygotowanie danie wychodzi za każdym razem i zawsze bardzo wszystkim smakuje. Kotleciki to również świetny pomysł na lunch do pracy- odgrzane nie tracą smaku.Pomysł na wegetariańskie śniadanie z fotu? Tufucznica- tu poznasz przepis na jajecznicę z tofu, jest pyszna i doda Ci energii na wiele godzin.
Klasyczny rosół swój smak nabiera dzięki długiemu gotowaniu warzyw, przypraw oraz mięs. Istnieje jednak sposób, aby jeszcze bardziej wzmocnić smak tej zupy. Niżej prezentujemy przepis na rosół z pieczonych warzyw, który zachwyca głębokim kolorem oraz wyjątkowo wyrazistym aromatem.Rosół z pieczonych warzyw to idealne rozwiązanie dla tych, którzy chcą spróbować mocnego i esencjonalnego bulionu, a zarazem nie chcą jeść mięsa. Wykorzystanie pieczonych warzyw rozwiązuje problem braku drobiu czy wołowiny. Podczas pieczenia powierzchnia warzyw karmelizuje się i zachodzi reakcja maillarda, która sprawia, że wszystko smakuje i wygląda lepiej. Poniżej pokazujemy krok po kroku jak uzyskać taki efekt.
Zupa dyniowa z pieczonej dyni z rozmarynem, prażonymi pestkami i sosem balsamicznym to świetny pomysł na pożywny i bardzo aromatyczny obiad. Danie jest lekkie, świeże i sprawdzi się zarówno w chłodne, jak i upalne dni. Poznaj przepis krok po kroku na wyśmienitą zupę dyniową z pieczonej dyni. Zupa krem z pieczonej dyni to pomysł na błyskawiczny obiad, lunch lub kolację na ciepło. Dane wychodzi za każdym razem, a do zupy wykorzystuję tylko kilka prostych składników. Zupa jest bardzo aromatyczna, pożywna i jest totalną bombą witaminową.Dynię przed gotowaniem zupy piekę w piekarniku z rozmarynem i marynatą z oliwy, czosnku i imbiru, jest bardzo aromatyczna i nadaje świetny smak. Krem podaję z gałązkami rozmarynu, sosem balsamicznym i prażonymi pestkami dyni, w ten sposób dodaję zupie włoskiego, świeżego akcentu. Dynia jest doskonałym dodatkiem do wielu dań, jeśli masz ochotę na kluski śląskie w nieco innej formie- tu poznasz przepis na pyszne kluski z dynią, są lekkie i pyszne. Dynię dodasz również do ciast i deserów- tu poznasz przepis na wyśmienitą szarlotkę z jabłkami, dynią i pomarańczą.
Sos śmietanowy do pizzy carbonara to biały, kremowy sos, z którego przygotujesz jedną z klasycznych, włoskich pizz- carbonarrę. Pizza na sosie śmietanowym z boczkiem, cebulą, parmezanem i jajkiem to pomysł na wyśmienity obiad lub kolację dla rodziny i przyjaciół. Sprawdź, jak zrobić sos śmietanowy do pizzy carbonara, jakie składniki dodać i jak zrobić ciasto na włoską pizzę.Pizza carbonarra to klasyka. Cienkie ciasto, boczek, ser, jajko i biały sos śmietanowy to idealne połączenie, dzięki któremu carbonara stała się jedną z najbardziej popularnych, włoskich pizz. Carbonara jest w menu w każdej pizzerii i restauracji, w której również podawane są placki, możesz ją jednak zrobić samodzielnie w bardzo prosty sposób- będzie przepyszna.Sekretem każdej pizzy jest ciasto i dobry sos- w tym artykule poznasz prosty przepis na tradycyjne ciasto włoskie i dowiesz się, jak piec pizzę w piekarniku i z wykorzystaniem kamienia do pizzy. Sos śmietanowy do carbonary to sos doprawiony przyrumienioną szalotką i czosnkiem, warzywa dodają charakteru i wyraźnego smaku. Pamiętaj, że śmietana musi mieć temperaturę pokojową, zanim wlejesz ją na patelnię. W przeciwnym razie może się zważyć lub powstaną grudki. Mąkę do sosu wymieszaj wcześniej z odrobiną wody, żeby również zapobiec stworzeniu się zbrylonych grudek, które zepsują smak sosu.Carbonara to również świetne wydanie włoskiej pasty- tu poznasz przepis na makaron carbonara w śmietanowym sosie, idealny na szybki i pożywny lunch lub obiad.
Zupa meksykańska z wołowiną to pyszny pomysł na obiad w prawdziwie meksykańskim stylu. Danie jest gęste, pożywne i bardzo aromatyczne za sprawą świeżej kolendry, jalapeno i kminu rzymskiego, który jest główną przyprawą całej zupy. Poznaj przepis na zupę meksykańską z wołowiną, idealną na obiad w chłodne, zimowe dni.Zupa meksykańska to jedno z lepszych dań tej słonecznej, pikantnej i kolorowej kuchni. Zupa jest bardzo pożywna, mięsa, wygląda ślicznie, a smakuje jeszcze lepiej. Zupę gotuję zawsze wtedy, kiedy mam ochotę na idealnie doprawione i rozgrzewające danie. Zupę gotuję na bulionie warzywnym lub drobiowym, tak smakuje najlepiej. Potrawę doprawiam kminem rzymskim i ostrą papryką. Jeśli lubisz bardzo pikantne dania, zamiast papryki ostrej dodaj chili. Zupę podaję z posiekaną kolendrą, kleksem śmietany i nachosami.Równie pysznym daniem rodem ze słonecznego Meksyku jest zupa kukurydziana- tu poznasz przepis na słodko-pikantną zupę kukurydzianą, która błyskawicznie zniknie z talerzy.
Zupa z dyni z curry to pomysł na zupę krem w orientalnej wersji. Zupa z dyni z mlekiem kokosowym, sokiem z pomarańczy i przyprawami indyjskiej kuchni to smaczne i aromatyczne połączenie. Zupa jest idealnym pomysłem na rozgrzewający i pożywny lunch lub obiad w chłodne, zimowe dni. Poznaj najlepszy przepis na zupę z dyni z curry. Zupa krem z dyni to bardzo uniwersalne danie, które możesz przygotować na wiele sposobów. Moim zdaniem zupa inspirowana kuchnią indyjską jest zdecydowanie najlepszą wersją dania, jest niezwykle rozgrzewająca, aromatyczna i smakuje rewelacyjnie.Dynia świetnie łączy się z orientalnymi przyprawami i mlekiem kokosowym. Curry, imbir, kurkuma nadają zupie fenomenalnego smaku, mleko kokosowe natomiast lekkiej słodyczy i aksamitności. Zupę doprawiam solą i pieprzem, jednak jeśli mam ochotę na pikantną wersję dania, dodaję również papryczkę chili lub pieprz cayene. Zupę podaję z posiekaną kolendrą i świeżym pieczywem lub indyjskim chlebkiem naan. Danie smakuje równie dobrze z posiekaną natką pietruszki, grzankami, groszkiem ptysiowym lub prażonymi pestkami dyni lub słonecznika, sposób podania zależy wyłącznie od Twoich preferencji. Przyprawa curry i dynia to rewelacyjne połączenie- tu poznasz przepis na pastę kanapkową z masłem orzechowym, curry i dynią. Jeśli masz ochotę na danie główne- w tym artykule sprawdzisz, jak zrobić wegańskie curry z dynią, soczewicą i papryką, jest proste i pyszne.
Jajka faszerowane pieczarkami i ogórkiem z majonezem i szczypiorkiem to pyszna przystawka lub dodatek do zimnej płyty, np. na kolację lub rodzinne spotkania. Jajka faszerowane są proste w przygotowaniu, wyglądają bardzo apetycznie, a smakują jeszcze lepiej. Poznaj przepis na jajka faszerowane pieczarkami i ogórkiem. Obłędnie pysznie. Jajka faszerowane pieczarkami i ogórkiem zaskakują swoim smakiem. Lekki, orzeźwiający ogórek w połączeniu z podsmażonymi na maśle pieczarkami, cebulką, żółtkami i majonezem tworzą doskonały zestaw. Całość doprawiona jest posiekanym szczypiorkiem.Jajka zawsze gotuję w osolonej wodzie, dzięki czemu skorupki nie przyklejają się do białek i nie naruszam tym samym ich struktury. Farsz przygotowuję z ostudzonych już składników, ponieważ lepiej się wtedy łączą. Jajka faszerowane podaję jako dodatek do wędlin, pieczywa, sałatek- wszyscy są zachwyceni ich smakiem.Jeśli chcesz przygotować kolejną przystawkę cieszącą oczy i podniebienia- tu poznasz przepis na carpaccio z pieczonego buraka z gruszką i orzechami, wygląda pięknie i jest przepyszne.
Pieczony pasztet wielkanocny z żurawiną z kurczaka, łopatki wieprzowej i wątróbki drobiowej, to pomysł na prostą i przepyszną potrawę świąteczną. Doskonały pasztet to nie tylko mięso- to również odpowiednio dobrane warzywa i przyprawy. Poznaj przepis na pasztet wielkanocny z żurawiną. Zachwyca każdym kęsem. Najsmaczniejszy pasztet przygotujesz, kiedy zrobisz go z kilku rodzajów mięsa, w moim przepisie to łopatka wieprzowa, udka i wątróbki wieprzowe. Mięso gotowane z włoszczyzną, zielem angielskim i liśćmi laurowymi nabiera doskonałego aromatu, jest miękkie i delikatne.Domowy pasztet zawsze mielę dwukrotnie. Przed dodaniem jajka do masy z mięsa i warzyw, doprawiam ją do smaku solą, pieprzem, majerankiem i gałką muszkatołową. Zawsze dolewam również wywar, który powstał po gotowaniu składników, dzięki któremu pasztet po upieczeniu jest wilgotny.Przed pieczeniem kroję słoninę w cienkie paski i wykładam na wierz pasztetu, słonina również zabezpiecza potrawę przed wysuszeniem. Do pasztetu dodaję suszoną żurawinę, która świetnie łączy się z całym daniem. Gotowy, ostudzony już pasztet podaję z konfiturą żurawinową do mięs, która rewelacyjnie smakuje z każdym mięsem.Na Wielkanoc obowiązkowo musi pojawić się również pieczeń- tu poznasz przepis na pieczony schab ze śliwką, smakuje doskonale na ciepło i na zimno, podany z żurawiną i chrzanem.
Kotlety mielone kojarzą się raczej z ciężkostrawnym jedzeniem, które nie tylko ciąży na żołądku, lecz wymaga długiego przygotowania. Anna Lewandowska sporządziła swoja własną wersję mielonych z burakami. Takie kotlety są lżejsze, mniej kaloryczne i łatwiejsze w trawieniu - przez co można zjeść ich nieco więcej. Kotlety mielone według Anny Lewandowskiej wcale nie muszą ociekać tłuszczem i zalegać w brzuchu przez wiele godzin. Dietetyczka pokazała, że w bardzo łatwy sposób i niską ceną można cieszyć się smakiem lekkich mielonych. Sportsmenka dodaje do nich buraki, co pozwala uzyskać im piękną, lekko burgundową barwę, a także słodki smak. Same kotlety złożone są z kolei jedynie z buraków, mielonego mięsa i przypraw, dlatego każdy z łatwością może je zrobić.
Klasyczny bigos jest pyszny i uwielbiany przez większość, jednak istnieje znacznie smaczniejsza wersja. Jest nią bigos staropolski, który w przepisie od Magdy Gessler podkręcony jest dodatkiem karkówki z dzika. Mięso to nadaje całości niezwykłego aromatu i smaku. Bigos staropolski wyróżnia się przede wszystkim wieloma rodzajami pieczonych mięs, wędzonymi wędlinami oraz użyciem czerwonego wina. Nie inaczej jest w przepisie od Magdy Gessler. Bigos wypełniony delikatnymi mięsami, intensywnie pachnącymi przyprawami i mnóstwem kiszonej kapusty jest tak dobry, że nie można powstrzymać się przed kolejną dokładką.
Kofty wieprzowe, czyli szaszłyki z mięsa mielonego z grilla lub piekarnika, to pomysł na pyszne i niecodzienne danie dla całej rodziny. Mięso mielone z cebulką, czosnkiem i przyprawami ma fenomenalny smak i doskonale sprawdzi się zarówno na obiad, jak i spotkanie przy grillu. Poznaj przepis na kofty wieprzowe.Jeśli masz ochotę na powiew świeżości w kuchni, przygotuj niezwykłe szaszłyki z mięsa mielonego. Szaszłyki doprawione świeżą kolendrą, imbirem, kminem rzymskim i chili mają doskonały smak i są niezwykle aromatyczne. Do koftów wykorzystaj mięso mielone wieprzowe, najlepiej z łopatki lub szynki. Jeśli nie przepadasz za smakiem kolendry, zamień ją na natkę pietruszki. Nie rezygnuj z ziół- dodają świeżości, lekkości i ciekawego smaku. Odkąd odkryłam kofty wieprzowe, żaden grill z przyjaciółmi nie odbył się bez mięsnych szaszłyków, wszyscy pokochali je od pierwszego kęsa. Do koftów podaję ziemniaki pieczone, lekką sałatkę z pomidorów i obowiązkowo grecki sos tzatziki. Kofty przygotujesz również w piekarniku, też będą pyszne.Jeśli szukasz pomysłu na danie z grilla- tu dowiesz się, jak przyrządzić grillowaną rybę, żeby była pyszna i soczysta.
Zalewajka, a żurek, dwie zupy, które wyglądają niemal identycznie i również również podobnie smakują. Zarówno zalewajka, jak i żurek gotowane są na zakwasie żytnim, czym więc się różnią? Poznaj najważniejsze różnice między zalewajką a żurkiem.Zalewajka i żurek to przepyszne, polskie, tradycyjne zupy, gotowane nie tylko na święta. Zupy mają wyraźny, kwaśny smak z nutą suszonego majeranku, są przepyszne i zdrowe. Podstawowym składnikiem zup jest zakwas żytni. Zakwas wzmacnia naszą odporność, łagodzi problemy trawienne i przyspiesza odbudowę naturalnej flory bakteryjnej jelit. Zarówno zalewajka, jak i żurek gotowane są na boczku i kiełbasie z dodatkiem marchewki, czosnku, cebuli, żeby wydobyć jak najlepszy smak. Do zup dodaje się również suszony majeranek, liście laurowe i ziele angielskie i podaje z kromką świeżego pieczywa. Czym więc tak naprawdę różni się żurek od zalewajki?
Sos żurawinowo- chrzanowy do mięsa jest świetnym uzupełnieniem potraw na ciepło, jak i zimnej płyty. Sos świetnie łączy się zarówno z drobiem, jak i wieprzowiną, wzmacniając jej smak i nadając jednocześnie słodkiego i ostrego akcentu. Poznaj przepis na prosty sos żurawinowo- chrzanowy do mięs.Sos żurawinowo- chrzanowy zawsze gości na moim stole w święta i spotkania w większym gronie. Sos jest gęsty, smaczny i naprawdę prosty w przygotowaniu. Do sosu zawsze dodaję odrobinę kwaśnej śmietany, żeby złagodzić smak chrzanu i żeby sos był bardziej aksamitny.Sos doskonale łączy się z pieczonym kurczakiem, pieczenią ze schabu, karkówką, pasztetem i wędlinami. Jest świetnym dodatkiem zarówno do obiadu, jak i do zimnej płyty, uzupełniając smak mięsa i dodając mu ciekawej nuty. Sos doprawiam do smaku sokiem z cytryny i cukrem.Nie tyko żurawina dobrze łączy się z mięsem- tu poznasz przepis na sos śliwkowy, który doskonale uzupełni zarówno główne danie, jak i zimną płytę.
Sos śmietanowy do ryby pieczonej, smażonej, grillowanej, to wyśmienity, gęsty sos doprawiony świeżym koperkiem, czosnkiem i cebulką, które nadają mu ciekawego, wyraźnego smaku. Poznaj przepis na błyskawiczny sos do ryby i przygotuj doskonałe danie dla całej rodziny.Sos śmietanowy jest sosem, który świetnie łączy się i z rybami i z owocami morza. Jest lekki, kremowy, gęsty i doskonale doprawiony. Podsmażona na oliwie z oliwek cebulka z czosnkiem dodaje wyraźnego akcentu, koper natomiast aromatu i świeżości. Sos zrobisz w dosłownie 5-10 minut, jest więc błyskawicznym uzupełnieniem dania.Sos śmietanowy będzie idealny do łososia pieczonego, dorsza, sandacza, ryb smażonych i w panierce. Jeśli masz ochotę na wiosenny, wykwintny obiad- tu poznasz przepis na łososia pieczonego ze szparagami i masłem, polej rybę sosem śmietanowym, a będzie idealna.Masz ochotę na rybę w panierce? W tym artykule dowiesz się, jak doprawić i ile smażyć dorsza w panierce, wyjdzie przepyszny i soczysty.
Ogórkowa jest jedną z najpopularniejszych zup goszczących na polskich stołach. Lekko kwaśny specjał najbardziej zachwyci, gdy zostanie podany ze śmietaną. Odrobina nabiału sprawia, że zupa staje się aksamitna. Koniecznie sprawdźcie ten patent. Zupy są doskonałym daniem na chłodne dni. Podpowiadaliśmy wam już jak przyrządzić doskonały rosół i tradycyjną, aromatyczną pomidorówkę. Tym razem na tapet bierzemy inny klasyk — ogórkową. Zupa z dodatkiem kiszonych ogórków jest nie tylko pyszna, ale i zdrowa.
Flaki wołowe z marchewką, pietruszką i selerem, doprawione majerankiem, gałką muszkatołową i świeżą zieleniną, to wyjątkowa, polska potrawa przygotowywana głównie na święta. Aromatyczny wywar, delikatne mięso i warzywa to danie, którego musisz spróbować. Jak ugotować flaki wołowe?Flaki wołowe kupisz w każdym sklepie mięsnym, nie kupuj mrożonych flaczków, ponieważ danie nie będzie już tak aromatyczne. Przed gotowaniem wywaru zawsze umyj, oczyść i obgotuj flaki, następnie pokrój je na mniejsze części. Tak przygotowane żołądki będą delikatne i najsmaczniejsze.Każde mięso doskonale smakuje w towarzystwie warzyw i ziół, takich jak liście laurowe, ziele angielskie, majeranek i świeża natka pietruszki, dlatego też nie może zabraknąć ich w naszej zupie. Flaki doprawiam również koncentratem pomidorowym oraz papryką ostrą i słodką. Gotową zupę podaję z kromką świeżego pieczywa.Jeśli masz ochotę na tradycyjną, polską zupę- tu poznasz prosty przepis na wyśmienity żurek z jajkiem i kiełbasą, za każdym razem błyskawicznie znika z talerzy.
Jak uratować rzadki żurek? Jak zagęścić żurek? Czym doprawić żurek? Te pytania bardzo często pojawiają się na forach kulinarnych. Jeśli ugotowałeś za rzadką zupę na Wielkanoc, koniecznie sprawdź, jak zagęścić żurek i czym go doprawić, aby był idealny.Żurek to gęsta, kwaśna i smaczna zupa. Żurek jest tradycyjnym daniem wielkanocnym, podawanym głównie na świąteczne śniadanie lub obiad. Żurek gotowany na zakwasie żytnim z dodatkiem warzyw, kiełbasy, jajek i majeranku jest jedną z najsmaczniejszych, tradycyjnych zup.Zupa jest prosta do ugotowania, wystarczy jednak odrobina wody więcej, żeby żurek był rzadki. Sprawdź, jak go uratować w bardzo prosty sposób i co zrobić, jeśli po zagęszczeniu zupa straciła część smaku. W tym artykule dowiesz się, jak ugotować żurek na zakwasie. Zakwas żytni możesz również przygotować samodzielnie, kilka dni przed gotowaniem żurku, zupa będzie wtedy jeszcze lepsza- tu poznasz przepis na idealny zakwas do żurku.
Pomysł na prosty, szybki i smaczny obiad? Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo- pieczarkowym. Delikatna wieprzowina dusza z pieczarkami, cebulką i ziołami, doprawiona śmietaną smakuje wybornie, jest soczysta i miękka. Poznaj przepis na wyśmienite polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo- pieczarkowym, idealne na obiad.Polędwica wieprzowa jest bardzo delikatnym mięsem bez kości, które posiada przerosty tłuszczu, nie usuwaj ich- tłuszcz w mięsie czerwonym jest doskonałym nośnikiem smaku, dlatego też jest bardzo cenny. Zawsze wybieraj idealnie różowe, świeże mięso. Polędwica, która zmieniła kolor na blady lub nawet żółty nie nadaje się do spożycia.Do polędwiczek wieprzowym w aromatycznym sosie śmietanowo- pieczarkowym podaję ziemniaki lub puree ziemniaczane, jest równie szybkie i pyszne, wszyscy je uwielbiają- tu poznasz prosty przepis na puree ziemniaczane do obiadu. Polędwiczki możesz dusić zarówno w wodzie z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego, jak i wykorzystać rosół z poprzedniego obiadu.Jeśli masz ochotę na aromatyczny obiad jednogarnkowy- tu poznasz przepis na bitki schabowym w aksamitnym sosie chrzanowym.
Rosół jest tradycyjną zupą, która gości w niemalże każdym domu. Nie wszyscy jednak wiedzą, że do jej przygotowania warto użyć sosu sojowego. Przyprawa nada zupie głębokiego smaku i sprawi, że nabierze ona wyjątkowego aromatu. Wielu smakoszy rosół doprawia przy pomocy maggi. To duży błąd. Sos ten nie tylko zawiera wzmacniacze smaku, które nie są obojętne dla naszego zdrowia, ale też całkowicie zdominuje smak dania. Zdecydowanie lepiej jest użyć sosu sojowego, który tylko uzupełni warzywno-mięsną kompozycję.
Delikatne i lekkie naleśniki są marzeniem wielu smakoszy. Ich przygotowanie wcale nie jest trudne. Wystarczy, że po połączeniu składników, odstawimy ciasto na pół godziny. Po tym czasie wystarczy delikatnie rozcieńczyć je wodą, by uzyskać idealną konsystencję. Wypróbujcie ten patent koniecznie. Sekretem udanego ciasta naleśnikowego jest sposób jego przyrządzenia. Odstawienie go po zmieszaniu wszystkich składników sprawi, że zawarty w mące gluten zacznie pracować, a masa nieco zgęstnieje. Możliwe nawet, że za bardzo — wtedy dobrze jest dodać trochę wody.
Zupa rybna halaszle to tradycyjna, węgierska zupa gotowana na wywarze rybnym z papryką, pomidorami i białym winem. Danie jest bardzo aromatyczne, pożywne, a podane z kromką świeżego pieczywa, cytryną i świeżą natką pietruszki smakuje rewelacyjnie i wygląda jak z węgierskiej restauracji. Poznaj przepis na wyśmienitą zupę rybną halaszle.Zupa halaszle to jedno z lepszych dań węgierskiej kuchni. Zupa jest bardzo aromatyczna, mocno doprawiona papryką ostrą i słodką, sokiem z cytryny i natką pietruszki. Zupa gotowana jest na wywarze z rybich głów, ogonów i kręgosłupów, dzięki czemu jest bardzo esencjonalna, jest przepyszna.Zupę ugotowałam na dwóch rodzajach ryb- dorszu i sandaczu, możesz wykorzystać również karpia, jesiotra, szczupaka, każda ryba ma swój wyjątkowy smak i dzięki niej stworzysz wyśmienity wywar. Do zupy koniecznie dodaj paprykę czerwoną, słodkie, dojrzałe pomidory i białe, wytrawne wino, danie będzie perfekcyjne.Jeśli masz ochotę na inne dania węgierskie- tu poznasz przepis na mięsny gulasz węgierski. W tym artykule natomiast dowiesz się, jak samodzielnie zrobić kołacze, czyli drożdżowe, słodkie rurki, które podasz z kremem, lodami, cynamonem, czekoladą.
Kalarepa jest pyszna i zdrowa. Warto przygotować z niej aromatyczne i chrupiące kotlety w panierce. Wyjątkowa mieszanka przypraw oraz dodatek tartego sera sprawią, że danie posmakuje każdemu. Skusicie się? Część z was być może przyrządzała już pyszne panierowane kabaczki. Tym razem sięgniemy po równie zdrowe warzywo, jakim jest kalarepa. Delikatna słodycz połączymy z wyrazistymi przyprawami — czosnkiem, kurkumą i papryką w dwóch postaciach — klasycznej słodkiej oraz wędzonej, która doda daniu nieco mięsnego posmaku.
Zupa gulaszowa z mięsem mielonym to pomysł na pożywne, mięsno- warzywne danie jednogarnkowe, które ugotujesz w godzinę. Zupa ma wyraźny, paprykowy smak, jest bardzo sycąca i esencjonalna, a oprószona natką pietruszki nabiera świeżego akcentu. Poznaj przepis na wyśmienitą zupę gulaszową z mięsem mielonym.Zupa gulaszowa z mięsem mielonym to jedna z szybszych, mięsnych zup, które wychodzą za każdym razem i każdy prosi o dokładkę. Gęsta, aromatyczna, pożywna jest doskonałym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Do zupy możesz dodać również papryczkę chili, a zamiast natki pietruszki- świeżą kolendrę, baw się smakami i poznaj swój ulubiony.Zupa gulaszowa z ziemniakami, pomidorami, mięsem i papryką dopraw papryką mieloną słodką i ostrą, danie musi mieć wyraźny smak. Jeśli danie będzie cierpkie po dodaniu koncentratu pomidorowego, wsyp pół łyżeczki białego cukru do wywaru i dokładnie wymieszaj- cukier błyskawicznie usunie cierpkość pomidorów.Z mięsem mielonym ugotujesz również kilka innych zup, które będą prawdziwym hitem na Twoim stole- tu poznasz przepis na zupę serowo- porową z mięsem mielonym. W tym artykule natomiast dowiesz się, jak zrobić tradycyjną zupę meksykańską
Zupa ryżowa na rosole to pomysł na pyszną, lekką i sycącą zupę dla całej rodziny. Zupa gotowana na wywarze mięsno- warzywnym dodatkowo mocno rozgrzewa, jest więc idealna w chłodne, zimowe dni. Poznaj przepis na prostą zupę ryżową na rosole, nawet największe niejadki zjedzą ze smakiem.Zupa ryżowa to zupa, w której zakochałam się już w dzieciństwie, jest bardzo smaczna, pożywna i aromatyczna. To jedna z tych zup, które gotowała mi babcia i które do tej pory gotuję w swoim domu. Zupa ryżowa jest delikatna, smakuje więc wszystkim, nawet najbardziej wybrednym maluchom.Całe danie jest bardzo proste w przygotowaniu, wystarczy, że ugotujesz wywar drobiowo- warzywny z lubczykiem i dodasz do niego ryż. Zupa to świetny pomysł na zbilansowany obiad dla całej rodziny, dostarcza białko, węglowodany i wiele cennych witamin i minerałów.Jeśli szukasz pomysłu na prostą i smaczną zupę- tu poznasz przepis na zupę brokułowo- kalafiorową, jest przepyszna, lekka i zdrowa.
Lekka zupa jarzynowa to pomysł na pyszny, lekkostrawny i niskokaloryczny obiad, lunch lub kolację na ciepło. Zupa to prawdziwa bomba witaminowa, zawiera wiele warzyw, jest świeża i wygląda bardzo apetycznie. Poznaj przepis na lekką zupę jarzynową z niecodziennym dodatkiem.Zupę jarzynową gotuję z warzyw, które akurat mam pod ręką. Dzisiaj, oprócz włoszczyzny do rosołu, groszku i fasolki pojawi się również niecodzienny dodatek- biała rzodkiew, dzięki której zupa nabiera lekko ostrego, wyraźnego smaku. Warzywo dostępne jest w większych sklepach i marketach.Biała rzodkiew to bogactwo antyoksydantów, witamin z grupy B i witaminy A, usuwa więc toksyny, reguluje ciśnienie krwi, opóźnia procesy starzenia- w tym artykule dowiesz się, dlaczego jeszcze warto jeść białą rzodkiew.Zupa z jarzynowa jest pyszną zupą z dodatkiem wielu warzyw, ugotuj ją bez kostki rosołowej, wystarczy, że doprawisz ją solą, pieprzem i posiekaną zieleniną, a każdy zje ją ze smakiem. Kostki rosołowe wzmacniają smak potraw, jednak złożone są głównie z soli i konserwantów.Jeśli masz ochotę na lekką zupę- tu poznasz przepis na zupę warzywną z brokułem i kalafiorem, jest bezmięsna i pyszna.
Macie ochotę na soczysty i ładnie przyrumieniony boczek? Wiemy, co musicie zrobić, by właśnie taki wyszedł. Niezbędna będzie dobra marynata i odpowiednie dobranie czasu pieczenia. Sprawdźcie ten niezawodny przepis. Dobrze przyrządzony boczek będzie smaczny zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jest kilka warunków, które trzeba spełnić, aby specjał się udał. Przede wszystkim zaopatrzmy się w odpowiednie mięso. Do pieczenia najlepszych będzie surowy boczek o średniej zawartości tłuszczu. Chudy łatwiej przesuszyć, a tłusty będzie ciężkostrawny. Gdy już mamy odpowiedniej wielkości kawałek, możemy przystąpić do jego przyrządzania. Marynata jest bardzo ważnym puntem przygotowania specjału. Powinna być dobrze zbalansowana i bogata w smaku — wtedy mięso będzie naprawdę aromatyczne. Warto wiedzieć, że nacięcie skórki w kratkę pomoże wydobyć smaki.