Wegańska zupa cebulowa to pomysł na wyśmienity, aromatyczny, bezmięsny obiad. Zupa cebulowa jest bardzo wyraźna w smaku, doskonale wzmacnia i rozgrzewa, jest idealna w chłodne, jesienne i zimowe dni. Poznaj przepis na wegańską zupę cebulową.Wegańska zupa cebulowa to lekka, zdrowa zupa, którą pokochają nawet najwięksi miłośnicy mięsa. Zupa to prawdziwa bomba witaminowa, wzmacnia naszą odporność, działa antybakteryjnie i przeciwwirusowo i świetnie radzi sobie z przeziębieniem i grypą.Zupa cebulowa wegańska to jest również bardzo aromatyczna i rozgrzewająca, ponieważ gotowana jest na bulionie warzywnym. Zupę dopraw suszonym tymiankiem i podaj z grzanką z bagietki, a błyskawicznie zniknie z talerzy.Jeśli masz ochotę na lekką i bezmięsną wersję bigosu- tu poznasz przepis na wegański bigos, idealnie rozgrzewa i syci.
Sycąca, smaczna i bogata w tekstury — taka jest zupa solferino. Doskonały warzywny specjał skusi największych fanów pomidorowej. Jeżeli macie groszek, jajka, pora i żółty ser koniecznie ją wypróbujcie. Przepis na ten specjał prawdopodobnie sięga czasów największej bitwy podczas wojny francusko-austriackiej, która miała miejsce w 1859 roku pod Solferino. Smaczna i prosta zupa na bazie drobiowego wywaru urzeka delikatnością. Nie wrócicie już do zwykłej pomidorowej.
Zupa jarzynowa ze śmietaną kremówką i kurczakiem na obiad to pyszna, pożywna i zdrowa zupa, którą ugotujesz w godzinę. Zupa jest więc dobrym pomysłem na danie w tygodniu, kiedy jesteśmy zabiegani i nie mamy czasu na dłuższe gotowanie. Poznaj przepis na wyśmienitą zupę jarzynową ze śmietaną kremówką.Zupa jarzynowa to zupa, którą ugotujesz na wszystkich warzywach. Podstawą jednak jest dobry bulion, ugotuj go na kurczaku z zielem angielskim, liściem laurowym i włoszczyzną do rosołu. Aromatyczny wywar dodatkowo wzmacnia walory smakowe i doskonale rozgrzewa.W mojej wersji zupy jarzynowej jest wiele warzyw, jak brukselka, fasolka, pieczarki, kalafior i inne, dzięki czemu danie jest kolorowe, pełne smaku i za każdym razem błyskawicznie znika z talerzy. Zupę doprawiam suszonym majerankiem i słodką śmietanką kremówką, która świetnie pasuje do całego dania.Jeśli została Ci kapusta po poprzednim obiedzie- tu poznasz przepis na zupę jarzynową z kapustą, jest pyszna, zdrowa. Do zup dodawaj też inne warzywa, które zalegają w lodówce, aby ich nie wyrzucać i nie marnować jedzenia.
Czeska zupa czosnkowa z boczkiem i grzankami jest świetnym pomysłem na jesienny i zimowy obiad. Zupa jest nie tylko pożywna i bardzo aromatyczna- wzmacnia również odporność i mocno rozgrzewa. Poznaj prosty przepis na czeską zupę czosnkową z boczkiem.Czeska zupa czosnkowa jest prosta, ale bardzo smaczna i esencjonalna. Zupę ugotujesz z kilku podstawowych składników, które z pewnością masz w domu. Zupa będzie najsmaczniejsza i rozgrzewająca, kiedy ugotujesz ją na domowy bulionie drobiowym.Czosnek od lat wykorzystywany jest jako naturalny antybiotyk. Działa antybakteryjnie, przeciwwirusowo i wzmacnia odporność. Domowy syrop z czosnku i miodu jest jednym z lepszych sposobów na przeziębienie i grypę. Zupa gotowana na bulionie z czosnkiem jest więc nie tylko smaczna, ale i bardzo zdrowa. Potrawę ugotuj również na boczku wędzonym i podaj z domowymi grzankami i posiekanym koperkiem, w takiej formie smakuje doskonale. Jeśli szukasz pomysłu na pyszne danie główne- tu poznasz przepis na wyśmienite, czeskie knedliki, podaj je z mięsnym gulaszem.
Dorsz jest bardzo delikatną i zdrową rybą, która odpowiednio przygotowana i usmażona ma idealnie miękkie, soczyste, rozpływające się w ustach mięso. Czym doprawić dorsza przed smażeniem? Jak zrobić panierkę do ryby? Jak długo smażyć dorsza?Dorsz jest rybą, którą zjemy w każdej nadmorskiej restauracji, jest bardzo popularna ze względu na delikatne i soczyste mięso, walory smakowe i dużą ilość białka i kwasów tłuszczowych omega- 3 i omega-6, które niezbędne są do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.Pyszne filety z dorsza w prosty sposób przygotujesz samodzielnie, wystarczy, że przed smażeniem oprószysz mięso solą i pieprzem cytrynowym, który nadaje rybom wyjątkowego smaku. Przed smażeniem obtocz rybę w panierce, dzięki której dorsz będzie jeszcze smaczniejszy i soczysty, a skórka będzie chrupiąca i złocista.Dorsza smaż na oleju o wysokiej temperaturze dymienia, najlepiej na oleju rzepakowym. Rybę podaj z ulubionymi dodatkami. Moim zestawem jest smażony dorsz z frytkami z piekarnika i surówką z kiszonej kapusty, smakuje doskonale. Jeśli masz ochotę na rybę słodkowodną- tu dowiesz się, jak doprawić i jak długo smażyć karpia.
Sos śmietanowo- koperkowy do kurczaka to prosty przepis na pyszny i pożywny obiad dla całej rodziny. Sos smakuje rewelacyjnie podany z makaronem, kaszą lub ziemniakami i warzywami. Poznaj przepis na uniwersalny sos śmietanowo- koperkowy do kurczaka. Jeszcze masz ochotę na prosty sos do kurczaka, który podasz z wieloma dodatkami, to sos śmietanowo- koperkowy jest idealną opcją. Delikatne filety smażone na oliwie z czosnkiem i cebulką, następnie duszone w śmietanie i koperku są miękkie, soczyste i pełne smaku.Do sosu śmietanowo- koperkowego do kurczaka podaj ziemniaczane puree, ziemniaki w mundurkach, kaszę, ryż lub makaron. Kurczaka w sosie pomidorowym możesz podać również z warzywami z pary, np. brokułem, marchewką, groszkiem zielony, a stworzysz pełnowartościowy posiłek. Kurczaka przed smażeniem dopraw solą i pieprzem cytrynowym. Mieszanka przypraw z tartą skórką cytrynową jest idealna do drobiu i ryb. Przed wlaniem śmietany na patelnię, wymieszaj ją z odrobiną zimnej wody, żeby uniknąć zważenia sosu i powstania grudek.Jeśli masz ochotę na szybki obiad z kurczakiem- tu poznasz przepis na kurczaka w sosie porowym, idealny w chłodne, zimowe dni.
Pieczone placki ziemniaczane to chrupiąca i pyszna alternatywa dla tradycyjnych placków smażonych na oleju. Pieczone placki są mniej kaloryczne, lekkostrawne, a smakują identycznie. Poznaj przepis na pieczone placki ziemniaczane z chrupiącą skórką.Lubisz placki ziemniaczane, ale nie jesz ich za często, ponieważ są tłuste i ciężkie? Placki pieczone w piekarniku nie zawierają grama tłuszczu, są idealnie chrupiące i możesz jeść je bez wyrzutów sumienia. Placki przygotuj z ziemniaków zeszłorocznych lub odmian mącznych, które zawierają sporą ilość skrobi, dzięki czemu masa na placki jest zwarta i dodasz do niej małą ilość mąki pszennej. Odmiany ziemniaków mącznych, czyli typu B lub C równie dobrze sprawdzą się do przygotowania klusek śląskich i kopytek.Placki ziemniaczane pieczone doskonale smakują zarówno na słodko z cukrem, jak i wytrawnie, podane z kwaśną śmietaną lub jogurtem greckim i szczypiorkiem. Do placków możesz również przygotować sos pieczarkowy lub mięsny sos węgierski. Każda wersja dania jest wyśmienita i błyskawicznie znika z talerzy.
Kluski śląskie są klasyka uwielbianą szczególnie przez miłośników polskiej tradycyjnej sztuki kulinarnej. Można bowiem podawać je z najróżniejszymi produktami jak sosy, gulasze, skwarki, smażona cebulka czy zwykłe masło. Poniżej pokazujemy najlepsze połączenia, które z kluskami śląskimi nie mają sobie równych. Kluski śląskie same w sobie nie są niczym wyjątkowym. Ot sprężyste kluski z ciasta ziemniaczanego z charakterystycznym wgłębieniem na środku. Dlatego najwięcej emocji wywołują zwykle dodatki, które dodaje się do klusek. Kluski śląskie stanowią doskonały zamiennik klasycznych makaronów, kasz, ryżu i ziemniaków, jeśli te produkty już się tobie znudziły. Aby cieszyć się z każdego kęsa, umieść je na talerzu wraz z poniższymi propozycjami.
Krupnik jest zupą stale wspominaną we wspomnieniach starszych Polaków - dawniej gotowana była przez nasze babcie. Jeśli chcesz wrócić do tego smaku, sięgnij po przepis babci Luni. Jej wersja gotowana jest na skrzydełkach z kurczaka, kwaśnej śmietany oraz świeżego koperku.Głównym składnikiem krupniki jest, jak sama nazwa wskazuje, kasza. Po zwiększeniu swojej objętości podczas pływania we wrzącej zupie krupnik dzięki kaszy staje się gęsty i esencjonalny. Dla wielu kucharzy amatorów ogromną zaletą z pewnością jest zagęszczanie krupniku kaszą. Nie ma bowiem konieczności dokupowania żadnych dodatkowych składników, a krupnik będzie doskonały.
Pasztet z królika i wieprzowiny z włoszczyzną jest świetnym pomysłem na zimną płytę, nie tylko na święta. Domowy, pieczony pasztet z dodatkiem aromatycznych ziół, przypraw i warzyw jest wilgotny, miękki i pyszny. Poznaj przepis na wyśmienity pasztet z królika i wieprzowiny.Pasztet jest świetnym dodatkiem do kanapek, jest zdecydowanie lepszy od wędliny, bardziej aromatyczny i soczysty. Jednym z lepszych pasztetów, jakie jadłam, jest właśnie pasztet z tuszy króliczek i wieprzowiny. Mięso królicze jest bardzo delikatne, a połączone z podgardlem i warzywami nabiera rewelacyjnego smaku.Pasztet przygotuj z ugotowanego w warzywach mięsa. Po zmieleniu warzyw, mięsa i dodaniu do masy kajzerek, dopraw całość do smaku solą, pieprzem i przyprawami. Jeśli pasztet będzie suchy, wlewaj stopniowo wywar, w którym gotowało się mięso i warzywa. Do pasztetu możesz również dodać całe ziarna ziela angielskiego lub pieprzu. Pasztet zrobisz również z mięsa i warzyw z rosołu- tu poznasz przepis na wyśmienity pasztet przepisu Jakuba Kuronia, idealny do kanapek.
Frytki z batatów z frytkownicy to pyszny, chrupiący dodatek do obiadu, a podane z ulubionym sosem są również świetną i pożywną przekąską. Jak przygotować frytki, żeby były chrupiące? Poznaj przepis na frytki z batatów z frytkownicy.Frytki z batatów są rewelacyjną alternatywą dla tradycyjnych frytek z ziemniaków, są zdrowsze, mniej kaloryczne, lżejsze, a po usmażeniu idealnie chrupiące, złociste i lekko słodkie. Frytki z batatów oprósz solą morską i posiekana natką pietruszki, tak smakują najlepiej.Przed smażeniem namocz słupki z batatów w zimnej wodzie, dzięki czemu pozbędziesz się nadmiaru skrobi, a frytki będą idealnie chrupiące. Samo smażenie podziel na dwa etapy, wtedy frytki będą doskonale usmażone i pyszne. Frytki z batatów podaj jako dodatek do obiadu, pasują do dań mięsnych, wegetariańskich i ryb. Frytki genialnie pasują również do domowych burgerów- tu poznasz przepis na wyśmienite burgery, jak z najlepszej burgerowni. Frytki z batatów usmażysz również na patelni- tu dowiesz się, jak zrobić frytki z patelni na maśle klarowanym.
Sos z pomidorów do słoików to lekki i bardzo aromatyczny sos do makaronów, zapiekanek, pizzy, mięsa. Sos z pomidorów przygotuj na oliwie z oliwek, z czosnkiem i świeżą bazylię, a zrobisz doskonałą bazę do dań w prawdziwie włoskim stylu. Poznaj przepis na wyśmienity sos z pomidorów do słoików, zachowa świeżość i smak przez wiele miesięcy.Sos z pomidorów do słoików to banalnie prosty sos o niezwykłym smaku i aromacie świeżej bazylii, czosnku i oliwy. Sos pasteryzowany zachowuje świeżość przez wiele miesięcy, dzięki czemu w każdej chwili możesz przygotować prosty i wyśmienity posiłek z włoską nutą.Do sosu wykorzystaj dojrzałe, słodkie pomidory. Latem najlepsze będą pomidory polne o podłużnym kształcie. Pomidory te kupisz w lipcu i sierpniu w każdym warzywniaku i na targowisku. Pomidory polne to najlepszy gatunek pomidorów, są tak słodkie, soczyste i pełne smaku, że nie mają sobie równych. W sezonie zimowym, kiedy dostępne są wyłącznie pomidory szklarniowe o ładnym kolorze, lecz praktycznie bez smaku, sos ugotuj na pomidorach cherry. Są mniejsze, jednak zimą to właśnie ich smak najbardziej przypomina polną, wygrzaną w słońcu odmianę. Sos z pomidorów do słoików będzie świetnym dodatkiem do makaronu, pizzy, zapiekanek, lasagne i dań mięsnych. Jeśli masz ochotę na obiad w prawdziwie włoskim stylu- tu dowiesz się, jak zrobić wyśmienitą pizzę według receptury Magdy Gessler.W tym artykule dowiesz się również, jak zrobić lekki makaron z cukinią, suszonymi pomidorami i bazylią, idealny na pożywny lunch, obiad lub kolację.
Lubicie żurek, lecz nie chcecie jeść mięsa? Mamy dla was idealny przepis. Żurek przyrządzony na bazie wywaru z jarzyn będzie wyśmienity. Nie zapomnijcie tylko dobrze doprawić zupy, a zachwyci każdego, kto jej spróbuje. Zdradzaliśmy wam już patent na rosół bez mięsa czy wegetariańskie gołąbki. Tym razem prezentujemy wam pomysł na kolejne danie w wersji roślinnej. Pomińcie śmietanę, a żur będzie wegański. Pozostanie przy tym pyszny. Oczywiście, jeśli użyjecie odpowiednio dużo przypraw.
Sos śmietanowo- koperkowy do pulpetów jest jednym z najlepszych sosów do delikatnych, mięsnych kuleczek. Bazą do sosu jest lekki, ale aromatyczny wywar ugotowany z marchewki, pora i liścia laurowego. Poznaj przepis na domowy sos śmietanowo- koperkowy do pulpetów bez kostki rosołowej.Pulpety, niezależnie od tego, czy przygotowane z mięsa mielonego wieprzowego, czy drobiowego, zawsze smakują rewelacyjnie, są delikatne, miękkie, soczyste. Pulpety do obiadu będą smakować jeszcze lepiej, kiedy ugotujesz do nich sporą ilość sosu. Domowy sos śmietanowo- koperkowy to bardzo aromatyczny dodatek do pulpetów. Przygotujesz go na prostym wywarze bez dodatku kostki rosołowej, dzięki czemu sos będzie o wiele zdrowszy i pozbawiony sztucznych ulepszaczy smaku. Do sosu możesz dodać również łyżeczkę tartego chrzanu, który podbije cały smak i doda ostrości.Pulpety w sosie śmietanowo- koperkowym są genialnym pomysłem na obiad, podaj je z tłuczonymi ziemniakami i ogórkiem kiszonym, a znikną z talerzy błyskawicznie. Jeśli chcesz, żeby sos miał mięsny posmak, przed dodaniem śmietany i mąki obgotuj w nim pulpety. Jeśli szukasz pomysłu na równie smaczny sos do pulpetów- tu poznasz przepis na pulpety w sosie kurkowym, czyli danie idealne w chłodne, jesienne i zimowe dni.
Marynata do mięsa wołowego jest niezbędna, żeby przygotować wyśmienite, aromatyczne i miękkie mięso. Wołowina jest dość twarda, jednak marynowana w ziołach i przyprawach kruszeje, a po upieczeniu jest doskonale miękka, soczysta i smaczna. Poznaj przepis na klasyczną marynatę do wołowiny.Wołowina głównie kojarzy nam się z tatarem lub stekiem. Marynowana, pieczona wołowina to również doskonały pomysł na pieczeń na obiad dla całej rodziny, jest soczysta i bardzo aromatyczna. Podaj ją z warzywami pieczonymi lub grillowanymi, a wszyscy będą zachwyceni. Do wołowiny równie dobrze pasują ziemniaki opiekane lub kasza. Marynata do mięsa musi być wyraźna. Połączenie miodu, musztardy, oliwy, czosnku, majeranku i kilku innych składników sprawi, że wołowina nabierze doskonałego smaku. Czerwone mięso doskonale komponuje się również z jałowcem, koniecznie dodaj go więc do marynaty.Jeśli masz ochotę na wołowinę w niezwykłym wydaniu- tu poznasz przepis na wołowinę wellington w cieście francuskim, czyli tradycyjną, brytyjską potrawę świąteczną.
Klasyczne polskie zupy, jak ogórkowa czy pomidorowa są pyszne, jednak ciągłe ich jedzenie może się znudzić - dlatego pokazujemy przepis na zupę z dynii od Anny Starmach. Starmach jako jeden z głównych aromatów używa imbir, który nadaje zupie korzennego smaku. Porcja kremu z dynii nasyci i rozgrzeje każdego głodnego. Zupa krem z dynii idealnie sprawdzi się po całym dniu ciężkiej pracy, aby móc mieć chwilę dla siebie. Gorąca i gęsta zupa ma intensywny smak i piękny kolor, dlatego jest przyjemnością nie tylko dla podniebienia, lecz również dla oczu. Jurorka Masterchefa poza imbirem korzysta także z właściwości ostrej papryczki, aby nadać daniu jeszcze silniejszy smak. Jeśli obawiasz się, że zupa będzie zbyt ostra, pomiń papryczkę lub zastąp ją słodką papryką.
Puree z marchewki jest gęstym kremem wykorzystywanym w restauracjach całego świata. Jest bardzo estetyczny, smaczny i doskonale komponuje się z rybami i daniami mięsnymi. Puree z marchewki z powodzeniem może zastąpić również tradycyjne ziemniaki do obiadu lub być lekką, samodzielną przekąską, również dla najmłodszych. Poznaj prosty przepis na fantastyczne puree z marchewki.Puree z marchewki jest bardzo delikatną, lekkostrawną i słodką potrawą z dodatkiem odrobiny masła i śmietany. Ze wszystkich składników powstaje gęsty krem, który jest zdrowy i bardzo pożywny. Domowe puree z marchewki może być również świetnym obiadkiem lub przekąską dla malutkich dzieci, aby dostarczyć im niezbędnych witamin i beta-karotenu.Puree z marchewki jest świetnym dodatkiem do steków z antrykotu, duszonej wieprzowiny, ryb i wielu innych dań. Dzięki puree możemy przygotować dania jak z najlepszej restauracji, ponieważ ślicznie prezentuje się na talerzu i doskonale łączy się z całą potrawą, nadając jej wyjątkowy smak.Puree przygotujesz nie tylko z marchewki. Wypróbuj puree ziemniaczane, puree z dyni, kalafiora, groszku i odkryj ich niezwykły smak.
Zupa rybna Ewy Wachowicz pomysł na pożywną i bardzo aromatyczną zupę z karpia i sandacza. Bulion rybny gotowany z włoszczyzną i papryką ma świetny, pełny smak, a natka pietruszki sprawia, że zupa jest również lekka i świeża. Poznaj przepis na zupę rybną Ewy Wachowicz.Jeśli szukasz pomysłu na aromatyczną zupę rybną, to ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Zupa jest najsmaczniejsza, kiedy ugotujesz wcześniej bulion rybny z dwóch lub więcej rodzajów ryb. Bulion gotowany z włoszczyzną do rosołu ma pełny smak i jest świetną bazą do naszej zupy.Zupa rybna Ewy Wachowicz to zupa z kawałkami sandacza i karpia, a także z papryką czerwoną, żółtą i papryczką chili (jeśli nie lubisz ostrych dań, pomiń papryczkę w przepisie) Zupę dopraw papryką słodką mieloną, solą i pieprzem.Danie podaj z świeżą bagietką lub pieczywem i cytryną pokrojoną w ćwiartki. Pamiętaj, żeby odcedzić bulion po gotowaniu i wyjąć z niego kawałki ryb, na których się gotował, żeby nie był mętny. Mięso rybie dodaj do zupy pod sam koniec gotowania całego dania, ryby są bardzo delikatne, a długie gotowanie sprawi, że rozlecą się w zupie. Jeśli masz ochotę na danie główne z rybą- tu poznasz przepis na wyśmienitego sandacza w papilotach na puree z groszku zielonego. Pieczony sandacz nie ma sobie równych.
Rosół zalicza się do trzonu polskiej gastronomii, gotowany jest w praktycznie każdym domu przynajmniej raz w tygodniu. Mimo to wiele osób nie wie, jak należy go gotować: pod przykryciem czy bez? Najlepsi kucharze uważają, że przykrywka znajduje się na garnku tylko do momentu zagotowania wody - reszta procesu przebiega bez przykrycia. Rosół najczęściej jedzony jest jako samodzielne danie, bądź zupa do głównej potrawy, choć niekiedy stosuje się go też jako bazę do sosu lub innej zupy. Tak duża uniwersalność i obłędny smak sprawiły, że wywar z kury króluje na polskich stołach. Aby rosół mógł zostać uznany za udany, kucharz musi wykazać się znajomością tajników jego gotowania. Poniżej zdradzamy najważniejsze z nich, dzięki czemu zawsze podasz na obiad idealną zupę.
Nic tak nie rozgrzewa w chłodne wieczory, jak pożywna zupa z warzyw. Spróbujcie kremu z pietruszki i pora z cytrusowym twistem, a wasze kubki smakowe oszaleją z przyjemności. Zarówno por, jak i pietruszka w naszej kuchni są traktowane nieco po macoszemu, zwykle stanowiąc jedynie składnik bulionów i rosołów. A szkoda, bo warzywa te można wykorzystać na szereg innych sposobów. Proponujemy wam pyszny krem, w którym por i pietruszka spotykają się w obłędnej kompozycji z dodatkiem soku z cytryny.
Gulasz wołowy z warzywami to pomysł na wyśmienite danie mięsne w lekkiej odsłonie. Wołowina w towarzystwie świeżych warzyw i aromatycznych ziół, w tym majeranku i świeżej natki pietruszki jest lekka, delikatna i ma doskonały smak. Poznaj przepis na wyśmienity gulasz wołowy z warzywami w lekkim wydaniu.Gulasz wołowy nie musi być ciężkim daniem, wołowina gotowana z cukinią, marchewką, papryką i ziołami jest aromatyczna i lekka. Mięso duś z warzywami w bulionie warzywnym, będzie o wiele smaczniejsze niż gotowane na wodzie. Gulasz z warzywami jest potrawą o rozgrzewających i wzmacniających właściwościach. Bogactwo warzyw i mięsa sprawia, że danie jest pożywne i dostarcza nam wszystkich najważniejszych składników odżywczych. Do gulaszu kupuj świeżą wołowinę bez kości z lekkimi przerostami tłuszczu, np. ligawę, udziec, czy pręgę, ponieważ tłuszcz jest dobrym nośnikiem smaku. Wołowina musi mieć ładny, różowy kolor. Blade lub żółte mięso nie jest już świeże. Gulasz ugotujesz również na mięsie drobiowym- tu poznasz przepis na zupę gulaszową z kurczakiem, jest pożywna i bardzo smaczna.
Polędwiczki wieprzowe w sosie koperkowym na obiad to danie jednogarnkowe, proste i pyszne. Mięso duszone w bulionie z posiekanym koperkiem z dodatkiem śmietany, mleka i sosu sojowego ma świetny smak, jest delikatne i miękkie. Poznaj przepis na szybki obiad, czyli polędwiczki wieprzowe w sosie koperkowym.Koperek ma uniwersalne zastosowanie w kuchni. Dodasz go do każdej zupy, ziemniaków, kopytek, mięsa, a znacznie wzmocni smak potraw. Sos koperkowy gotowany na bulionie warzywnym to bardzo aromatyczny sos do mięsa. Dodaj do niego śmietanę, mleko i sos sojowy, a będzie idealny.Polędwiczki wieprzowe w sosie koperkowym to jednogarnkowe danie, które przygotujesz w niecałą godzinę. Do polędwiczek podaję ryż i buraki z chrzanem. Potrawa równie dobrze smakuje z ziemniakami pieczonymi w mundurkach, tłuczonymi, kaszą, ogórkiem kiszonym. Wypróbuj każdą wersję i poznaj swoją ulubioną.Sos sojowy jest bardzo wyraźny i słony, dlatego też dopraw nim danie na sam koniec, żeby nie przesolić całej potrawy. Polędwiczki rozbij delikatnie dłonią, aby spulchnić mięso, wtedy będzie jeszcze smaczniejsze i bardziej delikatne.Polędwiczki przygotujesz również w aromatycznym sosie z suszonych śliwek- tu poznasz przepis na polędwiczki w sosie śliwkowym z rozmarynem, czyli pomysł na wyjątkowe danie na większe okazje.
Puree z topinamburu to świetny dodatek do głównych dań mięsnych, ryb i warzyw. Puree ma gęstą konsystencję i niezwykły smak, lekko słodki z nutą orzechów i curry dzięki nasionom kozieradki. Poznaj przepis na wyjątkowo lekkie, aromatyczne i smaczne puree z topinamburu.Topinambur, inaczej słonecznik bulwiasty, to roślina pochodząca z Ameryki Północnej, częścią jadalną są bulwy przypominające trochę ziemniaki, jednak o bardziej nieregularnym kształcie. Topinambur ma smak zbliżony do batatów z lekko orzechową nutą.Bulwy topinamburu dostaniemy w każdym większym markecie, ponieważ dzięki swoim walorom smakowym i wartościom odżywczym, szybko stał się popularny na całym świecie. Topinambur to źródło inuliny, witamin z grupy B, żelaza, magnezu, potasu. Puree z topinamburu będzie pyszne, kiedy dodasz do niego czosnek i nasiona kozieradki, które w smaku przypominają popularną przyprawę curry, jednak są delikatniejsze. Do puree możesz przygotować również chipsy z boczku wędzonego. Puree jest wyśmienitym dodatkiem do głównego dania, pasuje zarówno do mięsa czerwonego, drobiu, ryb i potraw wegetariańskich. Jeśli masz ochotę na wykwintny obiad, przygotuj rybę pieczoną na puree z topinamburu z chipsami z boczku i świeżą roszponką lub kiełkami, każdy będzie zachwycony smakiem i wyglądem potrawy.Wołowina równie dobrze łączy się z puree z topinamburu- tu poznasz przepis na wyśmienite policzki wołowe w winnym sosie, podaj je z aromatycznym puree.
Pyzy są pysznym ziemniaczanym specjałem, po który z chęcią sięga wielu smakoszy. Niewielu jednak wie, że aby wyszły naprawdę smaczne, należy użyć odpowiedniej odmiany ziemniaków. Planując przygotowanie tego rarytasu, zaopatrzcie się w mączyste bulwy, a danie na długo zapadnie wam w pamięć. Odpowiedni wybór ziemniaków sprawi również, że pyzy nie rozpadną się w trakcie gotowania. Do przygotowania pyz najlepsze będą ziemniaki typu C, czyli takie, w których zawartość skrobi jest naprawdę wysoka. Podczas zakupów zainteresować was więc powinny takie odmiany jak tajfun, bryza, gracja czy bzura. Z nich pyzy wyjdą niezwykle delikatne.
Zupa jarzynowa z ryżem gotowana na wywarze z kurczaka i warzyw rosołowych jest jedną z lepszych domowych zup. Zupa jest bardzo aromatyczna, pożywna i smaczna, idealna na obiad w chłodne dni. Poznaj przepis na wyśmienitą zupę jarzynową z ryżem.Zupa jarzynowa to jedna z tych zup, które zawsze wychodzą pyszne, a ugotujesz ją z każdych warzyw. Danie jest również świetnym pomysłem na wykorzystanie mrożonek i pojedynczych warzyw, które leżakują w lodówce i nie mamy na nie pomysłu. Zupę jarzynową z ryżem gotuję na kurczaku i włoszczyźnie, żeby nabrała jak najlepszego smaku. W domu miałam kukurydzę, fasolkę szparagową i mały kawałek kalafiora i właśnie z nich ugotowałam zupę, która tak wszystkim posmakowała, że robię ją teraz naprawdę często.Zupa pomidorowa i zupa ogórkowa z ryżem to kolejne propozycje na wyśmienity, domowy obiad. Zupy są już kultowe w naszej kuchni, znamy je od dziecka, są proste, zdrowe i bardzo pożywne, dlatego też sięgajmy po nie jak najczęściej.
Krokiety z mięsem gotowanym z rosołu to pomysł na pyszne danie, zarówno na obiad, jak i święta i spotkania w większym gronie. Farsz z kurczaka i wołowiny, które były gotowane z włoszczyzną, ma doskonały smak, a same krokiety pyszną, chrupiącą skórkę. Poznaj przepis na krokiety z mięsem gotowanym.Krokiety są już tradycyjnym daniem, które przygotowujemy głównie na święta i większe uroczystości. Krokiety to również pyszny pomysł na obiad, szczególnie wtedy, kiedy gotowałeś wcześniej rosół. Farsz do krokietów będzie najsmaczniejszy, kiedy ugotujesz bulion z kurczaka i wołowiny- tu dowiesz się, jak zrobić idealny rosół z dwóch rodzajów mięsa. Naleśniki usmaż zanim przystąpisz do robienia farszu, będą już chłodne i oddadzą nadmiar tłuszczu, a Ty z łatwością zawiniesz w nie farsz i zrobisz panierkę. Do naleśników na krokiety nie dodawaj cukru, ciasto musi być wytrawne. Do ciasta dodałam wodę gazowaną, które bąbelki powietrza dodatkowo spulchnią naleśniki.Krokiety z mięsem gotowanym z rosołu podaję często z barszczem czerwonym, którego smak doskonale łączy się z daniem. W tym artykule poznasz przepis na barszcz czerwony od Roberta Makłowicza, barszcz jest idealny do krokietów.
Pierogi są klasycznym daniem kuchni polskiej, które doczekało się już wielu odsłon. Kurpiowski przepis na ten specjał z pewnością ucieszy fanów grzybów. Suszony rarytas wystarczy podsmażyć i połączyć z prażonymi orzechami, aby uzyskać niezwykle aromatyczny farsz. Skusicie się? Nadziane pysznościami pierogowe ciasto to marzenie niemal każdego smakosza. Zdradzaliśmy wam już jak zrobić pierogi ze świeżą kapustą czy wyborne ruskie bez nabiału. Teraz na tapet bierzemy kurpiowski przepis na ten specjał. Delikatne ciasto z farszem z orzechów laskowych i grzybów zaskoczy was swoim niebagatelnym smakiem.
Cebulka prażona to świetny dodatek do wielu dań, jest bardzo aromatyczna, słodka i chrupiąca. Dodasz ją do mięsa, ziemniaków, pizzy, zapiekanek, sosów, posypiesz kanapkę. Jak zrobić prażoną cebulkę?Cebula jest warzywem stosowanym w każdej kuchni na świecie. Wzmacnia smak i aromat każdego dania, zup, sałatek, sosów. Cebulka prażona to krążki cebulowe obtoczone w mące z dodatkiem soli i cukru, a następnie smażone na oleju na złoty kolor.Cebulka prażona ma zupełnie inny smak od tradycyjnej, jest słodka i jeszcze bardziej esencjonalna. Cebulkę prażoną dodasz do każdego dania, sosu. Ziemniaki oprószone cebulką prażoną zyskują fenomenalny smak, zwykła kanapka również smakuje zupełnie inaczej, kiedy oprószysz ją prażonymi wiórkami.Prażona cebulka świetnie łączy się z pomidorami i mięsem- tu poznasz przepis na piersi kurczaka w sosie pomidorowym, dodaj do niej prażone wiórki, a wszyscy będą zachwyceni smakiem potrawy.Cebulkę dodaj również do burgerów wołowych z serem, będą przepyszne.