Zupa paprykowa z kurczakiem to wyśmienita, rozgrzewająca zupa, idealna na obiad dla całej rodziny. Zupa paprykowa gotowana na bulionie jest bardzo aromatyczna, a świeża kolendra nadaje jej świeżości, lekkości i orientalnej nuty. Poznaj przepis na zupę paprykową z kurczakiem.Zupa paprykowa z kurczakiem to bardzo prosta zupa, którą ugotujesz błyskawicznie. Zupa jest więc idealnym pomysłem na szybki, pożywny obiad nawet wtedy, kiedy nie masz czasu na gotowanie. Zupę paprykową ugotuj na bulionie warzywnym, dzięki czemu będzie pełna smaku i mocno rozgrzewająca. Zupa paprykowa smakuje najlepiej z kolendrą, która nadaje jej ciekawego smaku i aromatu. Jeśli jednak za nią przepadasz, zamień kolendrę na świeżą natkę pietruszki, jest równie pyszna i świeża. Zupa paprykowa z kurczakiem doprawiona jest również suszoną papryką słodką i ostrą, aby była bardzo wyraźna i smakowała każdemu.Jeśli masz ochotę na pyszną zupę krem- tu poznasz przepis na zupę krem z pieczonej papryki, jak z najlepszej restauracji.
Polacy kochają wszelkie rodzaje kotletów - smażone mięsne lub warzywne kulki w bułce tartej są bowiem smaczne i sycące. Poniżej pokazujemy przepis na doskonałe kotlety z kalafiora, które szybko podbiją twoje codzienne menu. Wewnątrz pełne są wilgotnej masy, a z zewnątrz zachwycają chrupiąca, brązową skórką. Kotlety z kalafiora to świetny sposób, aby urozmaicić sobie codzienne żywienie. Choć mięso jest bardzo popularne wśród Polaków, nie należy jeść go zbyt często. Kalafior stanowi jego idealny wręcz zamiennik. Z tego warzywa można sporządzić najróżniejsze potrawy, o których mnóstwo osób nie ma nawet pojęcia. Kalafior sprawdzi się, chociażby jako spód do pizzy czy ryż. Ogromną zaletą kalafiora jest jego niska kaloryczność - jeśli jesteś na diecie, dzisiejsze kotlety są wręcz stworzone z myślą o tobie.
Sos z awokado do makaronu to lekki, świeży sos z wyczuwalną nutą czosnku i sosu sojowego. Sos przygotujesz w kilka minut, a makaron podsmażony z awokado na patelni zyska rewelacyjny smak. Poznaj przepis na szybki i pyszny sos z awokado do makaronu.Awokado to przede wszystkim źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, które między innymi obniżają poziom cholesterolu, dbają o nasze serce i wzrok. Awokado to również źródło wielu witamin, dlatego też, mimo, iż owoc jest dość kaloryczny (zawiera również białko i węglowodany), powinniśmy wprowadzić go na stałe do naszej diety. Awokado ma uniwersalny smak, dzięki któremu przygotujesz z niego wiele wyśmienitych i prostych dań, między innymi pyszną i pożywną jajecznicę na śniadanie, sałatkę z tuńczykiem na kolację, czy właśnie sos do makaronu na smaczny obiad. Sos do makaronu z awokado jest bardzo prosty w przygotowaniu, delikatne, miękkie awokado w połączeniu z aromatycznym czosnkiem, oliwą i sosem sojowym to prawdziwa uczta dla podniebienia.Jeśli masz ochotę na wyjątkową sałatkę z awokado- tu poznasz przepis na sałatkę z pieczonych buraków, awokado, kolendrą, miętą i chili, jest pikantna i pyszna.
Niemiecka sieć sklepów Lidl jest jednym z największych graczy na rynku sprzedawców detalicznych w Polsce, dlatego każda promocja wywołuje duże emocje. Nie inaczej jest dzisiaj, ponieważ Lidl wprowadził nowe rabaty do swoich placówek. Do soboty 05.02 można kupić znacznie tańsze niż zwykle soki, wędliny czy świeże warzywa i owoce. Sklepy sieci Lidl dostępne są w praktycznie wszystkich większych miejscowościach w Polsce, więc dla wielu Polaków są podstawowym źródłem produktów spożywczych. Dzisiaj firma zdecydowała się zorganizować wyjątkowo korzystną akcję promocyjną.Dodatkowo warto pamiętać, że rząd od początku lutego bieżącego roku wprowadził zerową stawkę podatku VAT, co oznacza, że można liczyć na jeszcze większe oszczędności. Lidl chwali się na swojej stronie, że w związku z obniżką VAT zmniejszono ceny ponad 3000 produktów.
Pysznie kremowe i delikatne, a przy tym zniewalająco pachnące — takie są naleśniki z budyniem. Ich przygotowanie nie wymaga wiele wysiłku, a efekt zachwyci niemalże każdego. Spróbujcie koniecznie. Naleśniki na słodko lubią nie tylko dzieci. Zdradzaliśmy wam już jak przygotować ten rarytas z dodatkiem owoców m.in. jabłek czy truskawek. Tym razem stawiamy na delikatny smak wanilii. Właśnie tę przyjemną nutę odnajdziecie w pysznym cieście, które zachwyci was swoją delikatnością. Skusicie się?
Puree z cukinii jest zdrowym i aromatycznym dodatkiem do obiadów. Przygotujesz je w prosty sposób, również jako samodzielne, lekkie i pyszne danie. Poznaj przepis na puree z cukinii z ziemniakami, czosnkiem, pietruszką i oliwą z oliwek.Cukinia jest warzywem, które dostaniemy w sklepach przez cały rok. Cukinia jest bardzo zdrowa- zawiera żelazo, magnez, potas, a także beta- karoten i wiele witamin, w tym C, K i B. Warzywo ma w kuchni uniwersalne zastosowanie, z cukinii ugotujesz wyśmienitą zupę krem, dodasz ją do leczo, zrobisz sos do makaronu.Puree z cukinii z ziemniakami, czosnkiem, pietruszką i oliwą z oliwek jest bardzo aromatycznym dodatkiem do dań obiadowych. Puree pasuje zarówno do drobiu, jak i mięsa czerwonego, ryb i dan warzywnych. Puree jest również świetną, samodzielną przekąską, jest pożywna, zdrowa i lekka, idealna na lunch lub kolację.Jeśli masz ochotę na pyszny, mięsny obiad z puree z cukinii- tu poznasz przepis na policzki wołowe, podane na puree będą wyglądać jak z najlepszej restauracji.
Zupa serowa z ziemniakami i porem to świetny pomysł na szybkie danie obiadowe lub lunch na ciepło. Zupa jest pożywna, aromatyczna i pyszna, serki topione świetnie zagęszczają potrawę i dodają jej śmietankowej nuty. Poznaj przepis na prostą zupę serową z ziemniakami.Zupa serowa z ziemniakami to jedna z moich ulubionych zup, jest prosta i bardzo smaczna. Zupę ugotuj na wywarze warzywnym, dzięki czemu będzie rozgrzewająca i aromatyczna. Koniecznie podsmaż również na maśle cebulkę, por i ziemniaki, smażenie spowoduje uwolnienie całej gamy smaków.Zupę serową z ziemniakami ugotujesz w dosłownie 20 minut, jest to jedna z szybkich zup, które wychodzą za każdym razem i zawsze wszystkim smakują. Gotową zupę podaj z posiekanym szczypiorkiem i grzankami ziołowymi lub świeżym pieczywem.Jeśli szukasz pomysłu na zupę serową- tu poznasz przepis na wyśmienitą zupę serową z kurczakiem, kurkumą i curry.
Zupa dyniowa z zacierkami na mleku to pomysł na wyśmienity obiad dla całej rodziny. Zupę ugotuj na mleku krowim lub roślinnym, np. kokosowym lub sojowym, a wyjdzie przepyszna. Zupę podaj z kluseczkami lanymi, dzieci i dorośli je uwielbiają. Poznaj przepis na zupę dyniową z zacierkami.Zupa dyniowa gotowana na mleku jest prostą zupą, którą doskonale znamy z dzieciństwa. Zupa z puree dyniowym i dodatkiem gałki muszkatołowej ma świetny smak. Tradycyjna zupa dyniowa gotowana jest na mleku krowim, jednak spokojnie możesz wykorzystać również jego zamiennik, zupa na mleku kokosowym lub sojowym jest równie pyszna. Do zupy przygotuj zacierkę, czyli kluski lane. Kluseczki to nic innego, jak masa z jajka i mąki, która pod wpływem wysokiej temperatury tworzy miękkie kluski o nieregularnym kształcie. Zacierka doskonale smakuje również z rosołem, zupą pomidorową i mleczną, jako zamiennik tradycyjnego makaronu.Z dyni zrobisz również pyszny deser dla całej rodziny- tu poznasz przepis na dyniowe whoopie pies, czyli kruche ciasteczka z przepysznym, waniliowym nadzieniem.
Wodzionka jest potrawą, która wywołuje uśmiech na twarzach osób słyszących jej nazwę, lecz nie należy jej nie doceniać. Pod nią kryje się banalnie prosta i szybka w przygotowaniu kultowa śląska zupa. Składa się z czerstwego chleba, bulionu oraz dużej ilości czosnku. Wszyscy smakosze będą zachwyceni jej intensywnym smakiem. Wodzionka wywodzi się z kuchni śląskiej i dawniej była jedną z jej podstaw. W klasycznej wersji brakuje niestety bulionu, którego zamiennikiem jest zwykła wrząca woda. Poniżej pokazujemy jednak bogatszy przepis, który bardziej przypadnie do gustu większości pasjonatów gotowania. Niegdyś nie można było pozwolić sobie na żadne straty żywności, dlatego nasi przodkowie opracowali zupę, która pozwalała wykorzystać czerstwy chleb. Tradycyjnym dodatkiem do wodzionki są ugotowane i podsmażone ziemniaki.
Pasta kanapkowa nieodzownie łączy się śniadaniem, kiedy to wiele osób może przełknąć jedynie delikatne potrawy. Pasta "Awanturka" wykonana jest na bazie sera twarogowego, sardynek w zalewie z oleju oraz ogórków kiszonych. Słoność małych rybek w połączeniu z kwaśnością ogórków tworzy doskonały sposób na szybkie i smaczne śniadanie. Pasta kanapkowa "Awanturka" z początku może sprawiać wrażenie nietrafionego pomysłu - jak bowiem współpracować ma ze sobą ryba, biały ser oraz kiszonka? W praktyce okazuje się, że składniki wzajemnie się nie tylko "lubią", lecz również wzmacniają swoje właściwości smakowe. Pastę najlepiej rozsmarowywać na pieczywie pełnoziarnistym wypieczonym w większości z mąki razowej. Dzięki temu chleb nie zginie pod naporem silnego smaku pasty i także będzie wyczuwalny podczas jedzenia.
Zazwyczaj rosół przyrządza się z mięsa drobiowego oraz warzyw — marchewki, pietruszki, selera i pora. Niektórzy ten ostatni składnik zamieniają na kapustę włoską. Delikatne orzechowe nuty warzywa nadają zupie wyjątkowego charakteru. Jeśli jeszcze nie jedliście takiego rosołu, koniecznie spróbujcie. Dodatek kapusty może być niewielki. Wystarczy kilka liści, by poczuć różnicę. Proponujemy wam jednak przygotowanie esencjonalnego wywaru z dodatkiem całej główki tego warzywa. Oprócz niezwykłego orzechowo-chrzanowego posmaku zupa zyska porcję witaminy C i K oraz kwasu foliowego. Zdecydowanie warto.
Pieczona golonka jest jedną z ulubionych potraw wielu smakoszy. Podana z chrzanem smakuje wspaniale. Wystarczą 3 łyżki, by wyrazisty dodatek nadał mięsu charakteru i odmienił tradycyjny specjał. Skusicie się? Zdradzaliśmy wam już jak przyrządzić wyśmienitą golonkę w kapuście kiszonej czy z dodatkiem miodu. Tym razem do pieczonego specjału proponujemy dodać chrzanu wymieszanego ze śmietaną i jabłkami. Delikatny słodko-ostry sos będzie doskonale pasował do smaku pieczonej z piwem golonki.
Zupa brokułowo- kalafiorowa z ziemniakami to pomysł na pożywną, aromatyczną i zdrową zupę, idealną na obiad i kolację na ciepło. Danie gotowane na włoszczyźnie z dodatkiem koperku i śmietany posmakuje nawet największemu niejadkowi. Poznaj przepis na zupę brokułowo- kalafiorową.Zupa brokułowo- kalafiorowa to pełne smaku danie, które ugotujesz w niecałą godzinę. Sekretem doskonałego aromatu jest podsmażenie warzyw na maśle, na nich ugotujesz najlepszy wywar. Zupę dopraw posiekanym koperkiem, solą i pieprzem.Zupa jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Przede wszystkim mocno rozgrzewa i wzmacnia cały organizm. Bulion warzywny doskonale radzi sobie również z początkami przeziębienia i grypy. Zawarte w brokułach i kalafiorze antyoksydanty opóźniają procesy starzenia, działają przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo.Zarówno z brokuła, jak i kalafiora przygotujesz wiele wyśmienitych dań i przekąsek. Tu poznasz przepis na zapiekany kalafior z serem, idealny na przekąskę lub lunch. Jeśli masz ochotę na warzywne kotlety- w tym artykule dowiesz się, jak zrobić pyszne kotlety z brokuła.
Zupa serowa z kurczakiem, ziemniakami i kurkumą to pomysł na szybką i pełną smaku zupę, idealną w chłodne, zimowe dni. Wywar warzywny z dodatkiem kurkumy, kurczak i przyprawa curry to pożywne i rozgrzewające połączenie, którego musisz spróbować. Poznaj przepis na wyśmienitą zupę serową z kurczakiem.Zupa serowa z kurczakiem to jedna z bardziej aromatycznych zup, jakie gotowałam. Filet z kurczaka w przyprawie curry nadaje zupie świetny, orientalny smak. Zupę gotuję na włoszczyźnie z dodatkiem kurkumy, całość doprawiam do smaku solą, pieprzem, posiekanym szczypiorkiem.Kurkuma jest bardzo zdrową przyprawą- działa przeciwzapalnie, przeciwnowotworowo i wzmacnia aromat i kolor całego dania. Kurkuma jest podstawową przyprawą kuchni azjatyckiej- tu poznasz przepis na wyśmienite curry wegetariańskie z cieciorką, batatami i szpinakiem, doskonale syci i rozgrzewa.Smak przypraw, warzyw i mięsa doskonale złagodzą serki topione, które dodatkowo zagęszczą zupę i nadadzą jej śmietankowej nuty. Z serków topionych ugotujesz równie smaczną zupę serową- tu poznasz przepis na prostą zupę serową, którą ugotujesz w zaledwie kilka minut.
Kotlety mielone mają jeden duży problem - są wyjątkowo tłuste, kaloryczne i ciężkostrawne. Dzisiaj zajmiemy się sposobem, dzięki któremu można wyeliminować te negatywne cechy. Zamiast smażyć je na patelni z dużą ilością oleju, upiecz je w piekarniku. Nie zapomnij dodać do nich odrobiny czosnku, który nada daniu niesamowitego aromatu. Kotlety mielone sprawiają ogromną radość każdemu fanowi klasycznej polskiej sztuki kulinarnej. Niestety z powodu ogromnej ilości kalorii, pochodzących głównie z tłuszczu do smażenia, nie powinno się jeść je zbyt często. Trzeba przyznać, że smak mielonych nie ma sobie równych, więc mnóstwo osób chce znać przepis na dietetyczną wersję. Poniżej pokazujemy najlepszą metodę na lekkie kotlety mielone. Aby ich smak był równie silny co klasycznych kotletów, dodaj do mięsnej masy kilka ząbków czosnku.
Śledzie w śmietanie są jednym z dość popularnych sposób podawania tej ryby. Dodajmy do nich pora zamiast cebuli, a smak będzie głębszy i bardziej satysfakcjonujący. Koniecznie sprawdźcie ten przepis. Wyjaśnialiśmy wam już, czym różnią się śledzie od matiasów i podpowiadaliśmy jak przyrządzić sałatkę z tej pysznej ryby. Tym razem wracamy z recepturą na wyśmienity klasyk — śledzie w śmietanie. Prosty przepis z dodatkiem pora zachwyci smakiem i niebagatelnymi dodatkami. Skusicie się?
Zostały ci kawałki pieczonego kurczaka, okrojone korpusy czy mięso z rosołu? Na ich bazie możesz przygotować zupełnie nowe, pełnowartościowe dania. Przedstawiamy kilka pomysłów na cudownie pyszny obiad z resztek kurczaka. Dzięki temu nic się nie zmarnuje, a ty zaoszczędzisz trochę pieniędzy.Trend niemarnowania żywności to nie jest zwykła moda. To szanowanie jedzenia i dbanie o środowisko, jednym słowem głęboka idea. Na dodatek służąca też naszemu portfelowi. Dlatego chętnie się do niego przyłączamy. A święta są doskonałą okazją do wykorzystania resztek jedzenia. Wszak zwykle przesadzamy z jego ilością, a potem zastanawiamy się, co zrobić z nadmiarem, by jak nic się nie zmarnowało. Kurczak jest bardzo dobrym przykładem na to, na ile sposobów możemy wykorzystać, to co z niego zostało.
Naleśniki często goszczą na naszych stołach. Tradycyjne ciasto warto urozmaicić o twaróg, który sprawi, że nabierze ono przyjemnej konsystencji. Dzięki temu dodatkowi danie będzie nie tylko smacznym, ale też sycącym deserem. Spróbujcie koniecznie. Zdradzaliśmy wam już przepisy na pyszne naleśniki na maślance czy kefirze. Tym razem podpowiadamy jak pyszny specjał przyrządzić z wykorzystaniem białego twarogu. Dodanie go do masy czyni naleśniki niezwykle delikatnymi. Skusicie się?
Zupa rybna ze szpinakiem to prosta zupa gotowana na bulionie warzywnym, jest bardzo aromatyczna, lekka i zdrowa. Zupa z dorszem lub łososiem to doskonały pomysł na pożywny i smaczny obiad lub kolację na ciepło. Poznaj przepis na zupę rybną ze szpinakiem.Zupa rybna ze szpinakiem to jedna z tych zup rybnych, do których nie potrzebujesz wywaru rybnego i którą przygotujesz w zaledwie kilka minut. Danie ugotuj na bulionie warzywnym, dzięki czemu zupa będzie miała jeszcze lepszy smak i aromat.Zupę rybną ze szpinakiem ugotuj na filetach z dorsza lub łososia, możesz również pomieszać dwa rodzaje ryby, a danie będzie jeszcze smaczniejsze i bardziej urozmaicone. Zupę pod koniec gotowania doprawiam solą, pieprzem i posiekanym koperkiem.Do zupy wykorzystaj szpinak baby, jest delikatny, ale i bardzo zdrowy. Świeże liście szpinaku to bogate źródło żelaza, które jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Niedobór żelaza skutkuje wypadaniem włosów, apatią, rozdrażnieniem i osłabieniem, a także groźną dla życia anemią.Szpinak powinien na stałe zagościć w naszej diecie, przygotujesz z niego wiele smacznych i zdrowych dań- tu poznasz przepis na makaron z kurczakiem i szpinakiem, w tym artykule natomiast dowiesz się, jak zrobić jajka sadzone na szpinaku, idealne na pożywne i lekkie śniadanie.
Surówka z czerwonej kapusty do słoików to świetny dodatek do obiadu. Surówka z czerwonej kapusty świetnie smakuje z roladkami, schabowym, kurczakiem, pieczoną rybą, a dzięki pasteryzacji możesz cieszyć się jej świeżością i smakiem przez wiele miesięcy. Poznaj przepis na surówkę z czerwonej kapusty do słoików.Surówka z czerwonej kapusty do słoików to prosta i wyjątkowo smaczna surówka, która dzięki aromatycznej zalewie i pasteryzacji zachowuje swoją świeżość i smak przez wiele miesięcy. Po surówkę sięgam za każdym razem, kiedy chcę przygotować smaczny obiad dla najbliższych.Surówka z kapusty czerwonej to wyśmienity dodatek do zrazów i bitek wołowych, kurczaka, kotletów schabowych. Surówka smakuje równie dobrze z pieczonymi i smażonymi rybami, często dodaję ją również do kopytek. Kopytka podsmażone na maśle z cebulką i podane z kapustą czerwoną smakują genialnie. Aby surówka miała idealny smak, a sama kapusta była chrupiąca, zalej poszatkowane liście zalewą i odstaw na 24 godziny, co jakiś czas mieszając. Nie gotuj kapusty na drugi dzień, surową przełóż do słoików, zalej zalewą z sokiem i pasteryzuj. Do słoików przygotuj również surówkę węgierską, czyli surówkę z papryki, cebuli i czosnku w aromatycznej zalewie. Surówka jest idealna do obiadu w zimowe dni.
Szukacie oryginalnego pomysłu na warzywne kotlety? Spróbujcie zrobić je z kapusty włoskiej. Receptura siostry Anastazji pozwoli wam przygotować doskonały obiad bez grama mięsa. Skusicie się? Siostra Anastazja przygotowuje dania bogate w smaki. Wystarczy wspomnieć jej przepis na sałatkę jarzynową czy kotlety schabowe. Tym razem zdradzamy wam nietypowy sposób na przyrządzenie kapusty włoskiej. Kotlety wykonane z tego warzywa z dodatkiem sera zachwycą nawet mięsożerców.
Pieczony kark wołowy w całości z warzywami to doskonały pomysł na obiad. Miękkie mięso w aromatycznej marynacie, podane z warzywami pieczonymi to danie, które zachwyci każdego swoim doskonałym smakiem i apetycznym wyglądem. Sprawdź, jak zrobić pieczony kark wołowy w towarzystwie warzyw.Pieczony kark wołowy w całości to jedno z bardziej aromatycznych mięs. Aby uzyskać najlepszy smak, zamarynuj karczek w ziołach dzień przed pieczeniem. Wołowina, która najdzie aromatem czosnku, cząbru, tymianku i liści laurowych będzie smakować wybornie.Karczek w towarzystwie warzyw to proste danie, które w całości zapieczesz w piekarniku. Pieczona marchew, pietruszka, bataty, czosnek i cebula będą idealnie pasować do wołowiny i doskonale uzupełnią całe danie. Piecznie karczku dzielę na dwa etapy: na początku całe danie piekę w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem, na ostatnie 15 minut pieczenia zdejmuję pokrywę, aby mięso i warzywa zyskały lekko chrupiącą skórkę i dobrze się podpiekły. Warzywa pieczone to świetny dodatek nie tylko do wołowiny- kurczak zapieczony z warzywami smakuje równie dobrze. Jeśli masz ochotę na rybny obiad- tu poznasz przepis na zdrową, pieczoną rybę z brokułem i papryką, idealną na obiad i kolację.
Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym na obiad to świetny pomysł na aromatyczne danie dla całej rodziny. Delikatna polędwiczka w musztardowo- miodowej marynacie zapieczone w sosie musztardowym posmakują każdemu miłośnikowi mięsa. Poznaj przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym.Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym to jedno z prostszych i szybszych dań obiadowych. Do przygotowania obiadu potrzebujesz tylko kilku podstawowych składników. Polędwiczki zwykle podaję z puree ziemniaczanym lub pieczonymi ziemniakami. Mięso doskonale uzupełniają również warzywa blanszowane i lekka surówka z kapusty pekińskiej.Do sosu wykorzystaj dwa rodzaje musztardy- wyraźną w smaku, lekko ostrą musztardę sarepską i delikatną musztardę francuską z ziarnami gorczycy. Sos wzbogacony cebulką, czosnkiem i śmietaną ma świetny aromat, a upieczone w nim mięso smakuje doskonale.Polędwiczki wieprzowe to mięso, które podasz z wieloma świetnymi sosami, w tym artykule dowiesz się, jak zrobić polędwiczki w sosie kurkowym, idealne na jesień. Tu natomiast poznasz przepis na polędwiczki w sosie śliwkowym, którego smak doskonale łączy się z mięsem.
Cepeliny, znane również jako kartacze, są pysznym daniem kuchni kresowej, które skusi wielu smakoszy. Jego przygotowanie nie jest skomplikowane, a efekt potrafi zachwycić. Okraście kluski boczkiem i cebulką, a nikt im się nie oprze. Kultowe potrawy z ziemniaków takie jak kluski szare czy placki ziemniaczane mają wielu zwolenników. Tym razem prezentujemy wam cepeliny. Dowiedzcie się jak zrobić to wyśmienite regionalne danie, popularne szczególnie na wschodzie Polski.
Gęsta i treściwa zupa fasolowa nie ma sobie równych - miska z parującą zupą po całym dniu pracy to najlepsza nagroda. Aby przyspieszyć proces gotowania, polecamy wykorzystanie prostego triku do zmiękczenia fasoli. Dzięki niemu już nigdy więcej nie będziesz musiał czekać całej nocy, aż fasola będzie gotowa. Suszona fasola ma bardzo długą przydatność do spożycia, lecz konieczność moczenia jej w wodzie potrafi zirytować. Istnieje banalny trik na znacznie szybsze doprowadzenie jej do miękkości. Tak w mniej niż godzinę będziesz mógł zabrać się za właściwe pichcenie obiadu. Suszoną fasole przepłucz, zalej wodą i postaw w garnku na gazie. Gdy woda zacznie się gotować, dolej szklankę zimnej wody. Czynność powtórz trzykrotnie. Po około 40 minutach fasolka będzie gotowa.
Rosół jest niedzielną klasyką - zupą, którą w Polskich domach zazwyczaj przygotowuje się właśnie na koniec tygodnia. Czasami bulionu jest zbyt dużo, aby zjeść go od razu, wtedy z pomocą przychodzi mrożenie. Zamrażanie rosołu jest czynnością bardzo prostą, trzeba jednak wybrać do tego odpowiednie pojemniki, co wyjaśniamy poniżej. Ugotowanie rosołu w ogromnym garnku zwykle kończy się uzyskaniem wielu litrów zupy, na które nie ma żadnego pomysłu. Oczywiście wylanie nadwyżki nie jest brane pod uwagę, dlatego najwygodniej jest ją zamrozić. W czasie przygotowywania porcji bulionu do zamrożenia trzeba zachować kilka zasad bezpieczeństwa, aby nie zniszczyć zarówno samego rosołu, jak i reszty produktów znajdujących się wewnątrz zamrażarnika.
Zupa gulaszowa idealnie sprawdza się w zimną pogodę, kiedy jedyne, o czym się myśli, to zjedzenie czegoś rozgrzewającego i sycącego. Karol Okrasa opracował własny przepis na to klasyczne węgierskie danie, do którego dorzuca pieczoną paprykę. Tak przygotowane warzywo nadaje zupie pysznej słodyczy i lekko dymny aromat. Zupa gulaszowa jest wyjątkowo prostym w przygotowaniu daniem, który nie wymaga od gotującego zbyt dużo pracy. Trzeba oczywiście jednak dobrze kontrolować temperaturę, szczególnie podczas smażenia wszystkich składników - nawet niewielka ilość spalenizny zniszczy smak całej potrawy. Karol Okrasa do swojej zupy dorzuca pieczoną paprykę, a także odrobinę skórki cytrynowej. Papryka po upieczeniu jest jeszcze słodsza, co doskonale podkreśla słoność całego dania, z kolei skórka przełamuje wszystko orzeźwieniem.
Marzą wam się wyjątkowe w smaku i cudownie soczyste kotlety mielone? Do mięsa dodajcie musztardy i śmietany, a właśnie takie uzyskacie. Przepis jest prosty, a efekty zaskoczą nawet najbardziej wybrednych. Spróbujecie? Mielone z dodatkami to doskonały pomysł na odświeżenie kulinarnej klasyki. Z pewnością wypróbowaliście już przepisy na te kotlety z pieczarkami czy żółtym serem. Dodając do mięsa musztardy i śmietany, także wzbogacicie ich smak. Jednocześnie korzystnie wpłyniecie na konsystencję mielonych. Sprawdźcie ten patent koniecznie.