Pomysł na pożywną, smaczną i zdrową zupę? Ugotuj krem z czerwonej soczewicy i pomidorów, danie jest idealne zarówno na obiad, jak i lunch i kolację. Zupa doda Ci energii na wiele godzin, rozgrzeje i wzmocni. Poznaj przepis na obłędną zupę krem z soczewicy.Zupa krem z soczewicy jest doskonałym pomysłem na lekki i sycący posiłek, niezależnie od pory dnia. Zupa gotowana z curry i mlekiem kokosowym ma wyczuwalną, orientalną nutę, a całe danie jest doskonale doprawione.Jeśli lubisz bardziej pikantne dania, dodaj do zupy papryczkę chili lub dopraw ją pieprzem cayene. Zupę wykańczam posiekaną natką pietruszki, świeża kolendra sprawdzi się równie dobrze. Krem gotuję na bulionie warzywnym, aby miał pełny, warzywny smak i aromat. Czerwona soczewica jest pyszną odmianą, jest również delikatna i szybko się gotuje. Soczewica to nie tylko smak- zawiera ogromne ilości białka, dzięki czemu jest świetnym zamiennikiem mięsa, kwasu foliowego i potasu, który regule ciśnienie krwi i pracę serca. Z soczewicy przygotujesz wiele smacznych potraw, między innymi przepyszny pasztet z żurawiną, jest idealny na kanapki i pokochają go nawet najwięksi miłośnicy mięsa.
Surówka jest bardzo istotnym elementem większości obiadów - składający się z surowych warzyw i owoców dodatek jest przecież pełen witamin i minerałów. Jeśli chcesz przygotować smaczne uzupełnienie głównego dania, przygotuj ją z pora, selera, jabłka i jogurtu. Taka mieszanka jest prawdziwą witaminową bombą, a do tego wspaniale smakuje i pięknie wygląda. Surówka przygotowana z warzyw o mało intensywnych walorach smakowych może zostać zakryta przez danie główne. Harmonia aromatów nie jest wcale trudna do osiągnięcia, a dobry dodatek do obiadu zwiększy szansę, że posiłek zostanie zapamiętany na dłużej. Surówki, z uwagi na brak obróbki termicznej, podczas której duża część wartości odżywczych jest bezpowrotnie tracona, są najlepszym sposobem na zdrowe odżywianie. Aby zmniejszyć kaloryczność i tłustość dania, zrezygnuj z dodawania do niego majonezu.
Sernik na zimno jest klasyką polskich ciast, którą wiele osób uwielbia i nie wyobraża sobie deseru bez choćby jednego kawałka. Poniżej prezentujemy sernik waniliowo-czekoladowy z brzoskwiniami z zalewy na herbatnikach. Ciasto przygotowuje się bez pieczenia, dlatego praktycznie każdy może się za nie zabrać. Sernik na zimno bez pieczenia to nieoceniony przysmak idealny na szybką przekąskę, poobiedni deser czy podwieczorek z kubkiem gorącej herbaty. Ciasto to jest na tyle pyszne i łatwe w zrobieniu, że nie trzeba mieć żadnej okazji, aby móc je spróbować. Co ciekawe sernik ten nie wymaga użycia sera twarogowego, lecz zwykłe serki waniliowe homogenizowane. Ta mała zmiana wpływa na konsystencję, która dzięki serkom staje się znacznie delikatniejsza i bardziej puszysta.
Bitki wołowe w sosie grzybowym to doskonały pomysł na rodzinny, niedzielny obiad. Duszone w bulionie mięso jest tak delikatne, że aż rozpływa się w ustach, a pieczarki i suszone grzyby tworzą doskonały, gęsty i aromatyczny sos. Poznaj prosty przepis na bitki wołowe w sosie grzybowym.Bitki wołowe to bardzo delikatne, aromatyczne i wyraźne w smaku mięso. Danie będzie najsmaczniejsze, kiedy przygotujesz je z odpowiedniego kawałka wołowiny, np. ligawy, która oprócz delikatnego mięsa posiada lekkie przerosty, tłuszcz jest nośnikiem smaku.Bitki wołowe obsmaż chwilę, następie duś w bulionie wołowym lub drobiowo-wołowym, aby wydobyć pełny smak i aromat mięsa. Wołowina nachodzi również smakiem suszonych grzybów i pieczarek, które tworzą również sos o genialnym aromacie. Do bitek wołowych przygotuj puree ziemniaczane i fasolkę szparagową. Danie podane w ten sposób błyskawicznie zniknie z talerzy. Do czerwonego mięsa w sosie doskonale sprawdzą się również kopytka i kluski śląskie, a także szparagi.
Pasztetowa swojego czasu często była wybierana przez Polaków jako główny dodatek do kanapek. Dawniej większość osób przygotowywała ją własnoręcznie, lecz teraz można kupić ją z łatwością w sklepach. Domowa pasztetowa jest jednak znacznie smaczniejsza, co udowadnia poniższy przepis. Dzięki niemu zrobisz pasztetową bez jelita - zamiast niego wystarczy słoik. Pasztetowa wywodzi się z kuchni niemieckiej, austriackiej i czeskiej, skąd przybyła do Polski i podbiła nasze kubki smakowe. Jej najważniejszym składnikiem jest wątróbka, która odpowiada za charakterystyczną konsystencję wędliny, dlatego warto kupić ją w najlepszej jakości. Klasyczna pasztetowa wymaga użycia jelita, aby zmielone produkty mogły zostać wygodnie zapakowane. Mamy na szczęście przepis, dzięki któremu można pozbyć się osłonek, co ułatwia przechowywanie i wydłuża przydatność do spożycia.
Kotlety z kalafiora i ziemniaków to świetny pomysł na lekki i pożywny obiad lub lunch. Danie doprawione ziołami prowansalskimi i koperkiem ma świetny smak i aromat. Kotlety warzywne w chrupiącej, złocistej panierce to absolutny hit. Poznaj przepis na kotlety z kalafiora i ziemniaków.Kotlety z kalafiora i ziemniaków przygotujesz z kilku prostych składników, które z pewnością masz w domu. Możesz również wykorzystać ugotowane ziemniaki z poprzedniego obiadu, to świetny sposób na niemarnowanie jedzenia. Kalafior do kotletów może być świeży lub mrożony.Do kotletów z kalafiora i ziemniaków zwykle podaję puree z zielonego groszku lub zieloną i żółtą fasolkę szparagową. Danie świetnie smakuje również polane grzybowym lub pomidorowym sosem.Kotlety warzywne to doskonały pomysł na obiad, także dla największych miłośników mięsa i niejadków. Kotlety wychodzą za każdym razem i są tak smaczne, że cała porcja znika w mgnieniu oka. Przygotuj również kotlety dyniowe ze szczypiorkiem, słodkie, smaczne, idealne na bezmięsny obiad.
Zupa pieczarkowa z ryżem to pożywna, smaczna i bardzo rozgrzewająca zupa, idealna na obiad, lunch i kolację. Danie gotowane na bulionie warzywnym z podsmażonymi wcześniej warzywami i grzybami nabiera doskonałego aromatu. Poznaj przepis na zupę pieczarkową z ryżem.Zupa pieczarkowa z ryżem to świetny pomysł na rozgrzewający posiłek w chłodne, zimowe dni. Zupa gotowana na bulionie warzywnym dodatkowo wzmacnia i rozgrzewa organizm, a ryż, który jest źródłem białka i węglowodanów, sprawia, że danie jest naprawdę sycące.Do zupy pieczarkowej zawsze wybieraj świeże i twarde pieczarki. Miękkie lub intensywnie pachnące grzyby nie nadają się do spożycia, mogą również zepsuć nam cały posiłek, kwasząc zupę. Sekretem idealnej pieczarkowej jest podsmażenie pieczarek i warzyw na maśle, dzięki czemu uwalniają cały smak i aromat do zupy.Ryż jest świetnym zamiennikiem ziemniaków, ugotujesz z nim wiele smacznych, domowych zup, między innymi ogórkową, pomidorową, kalafiorową- tu poznasz przepis na wyśmienitą kalafiorową z ryżem, idealną na obiad dla całej rodziny.
Idealne naleśniki powinny być delikatne i wilgotne. Jeśli nie wychodzą wam takie, zamiast mleka dodajcie uwielbiany napój. Naleśniki wyjdą tak doskonałe, że już zawsze będziecie je robić w ten sposób. Oto jak przygotować delikatne i aksamitne naleśniki na kefirze. Przygotowanie naleśników jest bardzo proste. Wystarczy rozmieszać ciasto z mąki, jajek i mleka i usmażyć z niego cienkie placki. Jak się jednak okazuje, dodatek mleka wcale nie jest najlepszym wyborem. O wiele smaczniejsze naleśniki wychodzą bowiem, gdy mleko zastąpicie kefirem.
Flaki wołowe to tradycyjne danie polskiej kuchni. Aromatyczny, mięsno- warzywny wywar z miękkimi, delikatnymi flaczkami to prawdziwy przysmak. Całe danie doprawione między innymi suszonym majerankiem ma wyjątkowy aromat i posmakuje każdemu miłośnikowi mięsnych, wyraźnych zup. Jak zrobić flaki wołowe?Flaczki wołowe to jedno z dań PRL-u, które zostało z nami do dziś. Cenimy ją za prostotę i jednocześnie doskonały, mięsny smak z wyczuwalną nutą włoszczyzny, majeranku suszonego i wielu innych przypraw. Dobrze ugotowane flaczki, podobnie jak zimne nóżki, to jedno z najsmaczniejszych dań poprzedniego systemu.Flaki wołowe przygotowywane są głównie na święta i większe uroczystości. Flaki ugotowane bez szczególnej okazji z pewnością pozytywnie zaskoczą Twoich gości i rodzinę. Sprawdź, jak ugotować idealne flaczki, żeby były miękkie, aromatyczne i rozpływały się w ustach. Gotową zupę podaj z kromkami świeżego chleba lub bagietką, tak smakują najlepiej.Jeśli szukasz smaków dzieciństwa- tu poznasz przepis na wyśmienitą zupę mleczną, czyli klasykę w najlepszym wydaniu. Zupa jest doskonałą propozycją śniadaniową nie tylko dla Twojego dziecka.
W każdym polskim domu rosół gotuje się odrobinę inaczej - wszystko zależy od rodzinnego przepisu przekazywanego z pokolenia na pokolenie. Aby zupa ta była pyszna i zdrowa, zrezygnuj z kostek rosołowych na rzecz sosu sojowego. Przyprawa wypełniona jest smakiem umami i sprawdza się jako wzmacniacz aromatu, który nadaje bulionowi głębi i pięknego koloru. Rosół jada się na całym świecie i choć jest prawdopodobnie najpopularniejszą zupą świata, nie trudno o zaliczenie wpadki. Mdły smak, zły kolor, brak przejrzystości czy zbyt dużo soli są jedynie kilkoma problemami, które spotykają miłośników rosołu. Jedna przyprawa może rozwiązać je w kilka chwil. Mowa o sosie sojowym, którego słony smak umami sprawdza się w setkach dań kuchni azjatyckiej. Nie musisz obawiać się, że sos drastycznie zmieni aromat potrawy - wystarczy niewielka ilość, aby pozytywnie wpłynąć na rosół, jednocześnie bez ryzykowania, że wywar nagle smakować będzie nie tak, jak powinien.
Ciężko wyobrazić sobie lepszy obiad po ciężkim dniu pracy niż soczyste pieczone żeberka. Jednym z najlepszych sposobów na ich przygotowanie, jest upieczenie ich w pomidorowo-miodowym sosie z dużą ilością intensywnych przypraw. Poniższa propozycja jest dodatkowo prosta i szybka, dlatego nawet najbardziej zabiegane osoby mogą jej spróbować. Żeberka wieprzowe są prawdziwym rarytasem, który na naszych stołach gości stosunkowo często. Delikatne i soczyste mięso potrafi smakować tak dobrze, że ślinka cieknie na samą myśl. Z pewnością zachwycisz i zaskoczysz swoich domowników kunsztem kulinarnym, decydując się zrobić na obiad żeberka w miodzie i pomidorach. Kwaśne pH pomidorów wpływa na delikatność i soczystość mięsa, a silny smak umami pozwala zwiększyć intensywność żeberek. Miód z kolei równoważy wszystko słodyczą i dodatkowo karmelizuje się od wysokiej temperatury, wytwarzając chrupiącą skórkę na powierzchni wieprzowiny.
Domowa dojrzewająca słonia sprawdza się jako podstawa do przygotowania aromatycznych skwarek, czy kładzenia na kanapkach. Dzisiaj prezentujemy przepis na słoninę dojrzewającą z solą i czosnkiem. W porównaniu do surowego wariantu taka słonina zachwyca nawet największych smakoszy, którzy lubują się w takich wędlinach. Słonina dzisiaj stosowana jest głównie do wytapiania skwarek, którymi okrasza się wiele dań mącznych. Dawniej wielką popularnością cieszyło się dojrzewanie jej z solą i przyprawami - taki produkt jest pyszną i sycącą przekąską. Podstawą wędliny jest odpowiednia ilość soli, a także równomiernie pokrycie nią każdego widocznego fragmentu słoniny. Sól dzięki temu łatwo spenetruje wnętrze tłuszczu, co uchroni go przed zbyt szybkim zepsuciem się.
Zapiekanki ziemniaczane stanowią idealny pomysł na obiad, gdy nie ma się ochoty lub czasu na długie gotowanie. Pod warstwą delikatnych, acz lekko chrupiących ziemniaków skrywa się soczyste mielone mięso, które rozpływa się w ustach. Podczas pieczenia zapach z piekarnika unosi się tak piękny, że nie można doczekać się, aż w końcu spróbuję się zapiekanki. Zapiekanka ziemniaczana jest wyjątkowo sycąca za sprawą samych ziemniaków, jak i sera oraz sosu śmietanowego. Takie połączenie gwarantuje doskonały smak i aromat, a także zapewni odpowiednią wilgotność po przygotowaniu. Dla ciekawskich polecamy eksperymentowanie z dodatkami oraz przyprawami. W takiej zapiekance pasują zapieczone czerwone papryki oraz kminek - dzięki nim smak dania przypomina bardziej swojskie klimaty.
Placki ziemniaczane to pomysł na wyśmienity, tradycyjny obiad, jak u babci. Miękkie w środku z chrupiącą skórką smakują doskonale zarówno na słodko, jak i wytrawnie, np. z gulaszem lub sosem grzybowym. Sekret najlepszych placków ziemniaczanych tkwi w mące i samych ziemniakach. Jakie ziemniaki na placki ziemniaczane? Jak zrobić placki ziemniaczane?Placki ziemniaczane, teoretycznie banalne danie, w praktyce nie zawsze wychodzi doskonale. Powodów jest wiele, od niewłaściwego rodzaju ziemniaków, mąki, po zbyt małą ilość oleju lub złą ilość soli i przypraw.Przygotowywanie masy na placki ziemniaczane zależy również od tego, czy wykorzystasz ziemniaki zeszłoroczne, czy młode. Mimo, iż należy pamiętać o kilku zasadach podczas robienia i smażenia placków, to są one tak proste, że bez problemu je zapamiętasz i dzięki nim staniesz się prawdziwym mistrzem placków ziemniaczanych.
Ossobuco wołowe to pomysł na obiad w prawdziwie włoskim stylu. Aromatyczna, miękka wołowina z warzywami rozpływa się w ustach, jest delikatna, miękka i przepyszna. Poznaj przepis na ossobuco wołowe, czyli danie słonecznej Lombardii.Ossobuco wołowe to tradycyjne, włoskie danie jednogarnkowe. Gicz cielęca jest niezwykle delikatna, a duszona z warzywami, białym winem i rozmarynem nabiera doskonałego aromatu. Cielęcina ma lekkie przerosty, które są nośnikiem smaku.Ossobuco tradycyjnie podawane jest z gotowanym bobem lub pomidorami. Do wołowiny idealnie pasuje również zielone puree z groszku, ziemniaki pieczone z ziołami, szparagi. Ossobuco przygotuj na rosole drobiowo- wołowym, dzięki czemu całe danie będzie miało genialny smak i aromat.Po tak smacznym obiedzie pora na kawę i deser. Do aromatycznego espresso idealne będzie tradycyjne tiramisu. Zafunduj całej rodzinie obiad z deserem w totalnie włoskim stylu.
Zapiekanki są idealnym wyborem dla osób, które nie mają ochoty na długie i męczące gotowanie. Zapiekany kalafior z serem jest doskonały zarówno jako podstawowy posiłek, a także w formie dodatku do dania głównego. Tak przygotowany kalafior ma bardzo przyjemny smak i zachowuje swoją kruchość. Kalafior jest wdzięcznym i uniwersalnym warzywem, z którego można wykonać wiele najróżniejszych dań. Osoby będące na diecie konsumują jego duże ilości, ponieważ jest niskokaloryczny, a do tego pełen wartości odżywczych, jak witaminy, minerały czy błonnik. Oczywiście zapiekanka z dużą ilością sera i śmietany nie należy do dietetycznych propozycji, dlatego zalecamy umiar w jedzeniu. Od czasu do czasu można sobie jednak pozwolić na chwilę przyjemności - a nie ma nic lepszego niż gorący ser, który się ciągnie podczas jedzenia.
Tradycyjny gulasz wołowy to doskonałe, mięsne danie, idealne na obiad lub kolację na ciepło, również podczas większych przyjęć czy spotkań. Duszona z warzywami wołowina nabiera genialnego smaku, jest również wyjątkowo miękka. Poznaj przepis na przepyszny gulasz wołowy tradycyjny. Gulasz wołowy to świetny pomysł na sycący posiłek dla całej rodziny. Podaj go z bagietką lub świeżym pieczywem. Jeśli chcesz stworzyć wyjątkowy obiad, do gulaszu przygotuj puree chrzanowo- ziemniaczane, idealnie łączy się z całym daniem.Gulasz wołowy przygotuj z karkówki, rostbefu lub antrykotu. Te rodzaje mięsa wołowego są najsmaczniejsze do przygotowania dania. Mięso jest delikatne, z lekkimi przerostami tłuszczu, które są doskonałym nośnikiem smaku. Mięso wołowe zawsze kupuj w sprawdzonym sklepie mięsnym, wołowina musi być świeża i różowa, abyś miał pewność, że ugotujesz najwyższej jakości gulasz. Stare kawałki wołowiny zmieniają kolor na blado różowy, a nawet żółty, a ich mięso jest niesmaczne, twarde i przede wszystkim niezdrowe.Z wołowiny przygotujesz również jedno z bardziej wykwintnych dań- policzki wołowe. W tym artykule dowiesz się, jak zrobić policzki wołowe o zniewalającym smaku.
Zupa pomidorowa to zupa, którą znamy i lubimy wszyscy. Zupa ta wymaga jednak odpowiedniego przygotowania, aby miała doskonały kolor, aromat i smak. Jakie pomidory do zupy pomidorowej? Jak zrobić bulion? Jak ugotować perfekcyjną pomidorową i z czym ją podać? Poznaj najlepszy przepis na zupę pomidorową.Ugotowałeś zupę pomidorową, jednak nie miała pełnego, pomidorowego smaku lub była słabo doprawiona? Ten artykuł jest właśnie dla Ciebie. Dowiesz się w nim, jakie pomidorowy wybrać do zupy i jak je przygotować, czym doprawić zupę, czego do niej nie dodawać i jak zrobić idealny, esencjonalny wywar, który jest bazą do najsmaczniejszej pomidorowej. Zupa pomidorowa to idealny pomysł na obiad dla całej rodziny. Zupa jest gęsta, aromatyczna i bardzo rozgrzewająca. Podaj ją z makaronem, ryżem lub lanymi kluseczkami, jak u babci, a będzie doskonała. Zupę ugotuj na specjalnie przygotowanym bulionie, a każdy będzie prosił o przepis.Jeśli chcesz zachwycić rodzinę doskonałym smakiem tradycyjnego krupniku- w tym artykule dowiesz się, na jakim mięsie najlepiej ugotować zupę, aby była idealna w smaku.
Sos z mango to uniwersalny sos do sałatek, który świetnie łączy się z warzywami, mięsem i rybami, nadając całemu daniu świeżej, owocowej nuty. Sos ma złożony smak- jest słodki, słony i pikantny o wyczuwalnej nucie imbiru, jest idealny w smaku. Sprawdź, jak zrobić pyszny sos z mango do sałatki.Dojrzałe mango ma ładny kolor skóry, który przechodzi od czerwonego, po żółty, barwy są jasne i intensywne. Jeśli mango ma słodki zapach przy ogonku i jest miękkie, znaczy to, że jest idealnie dojrzałe, słodkie, smaczne i soczyste.Mango ceniony jest w kuchniach całego świata za swój wyjątkowy smak, który dobrze łączy się zarówno z mięsem, rybami, warzywami, jak i lodami, ciastami i deserami. Mango to prawdziwy przysmak w Tajlandii- tu poznasz przepis na tradycyjny, tajski deser z mango, ryżem i mlekiem kokosowym.Sos z mango z dodatkiem soku z limonki, imbiru i papryczki chili ma niepowtarzalny smak i sprawi, że każde danie nabierze wyjątkowego, orientalnego charakteru. Przygotuj sałatkę z łosiem grillowanym i polej ją gęstym sosem mango, a na nowo odkryjesz jej smak.
Zupa rybna z sandacza gotowana na rosole rybnym z papryką i pomidorkami koktajlowymi to doskonały pomysł na rozgrzewający i aromatyczny obiad dla całej rodziny. Zupa jest lekka, idealnie doprawiona i smakuje jak z najlepszej restauracji. Poznaj przepis na zupę rybną z sandacza.Sandacz jest rybą słodkowodną o chudym, delikatnym mięsie. Sandacz jest jedną ze zdrowszych ryb- to bogate źródło kwasów omega-3, białka i wielu witamin, w tym witaminy A i E, dlatego też powinniśmy jeść go znacznie częściej, nie tylko w święta. Zupa rybna z sandacza jest daniem pożywnym, lekkostrawnym i bardzo aromatycznym. Rosół gotowany na głowie, kręgosłupie i warzywach jest klarowny, chudy i niskokaloryczny, dlatego też jest doskonałą bazą do naszej zupy rybnej.Wywar wzbogać świeżym lub suszonym lubczykiem, zioło nadaje zupie wyraźnego charakteru, smakiem przypomina trochę przyprawę maggi. Zupę ugotuj z papryką czerwoną i pomidorkami koktajlowymi, nie zapomnij również o świeżej natce pietruszki, która świetnie uzupełnia smak całego dania.Pieczony sandacz to doskonały pomysł na drugie danie- tu poznasz przepis na sandacza w papilotach na puree z zielonego groszku, czyli zdrowo, lekko i pysznie.
Każdy z nas doskonale rozpoznaje przysmak ze zdjęcia, czyli klasyczne racuchy - zazwyczaj przygotowuje się je na słodko z jabłkami. Dzisiaj prezentujemy jednak przepis na wytrawną wersję, która zawiera aromatyczną wędzoną kiełbasę. Takie placuszki mogą stanowić pyszny obiad dla całej rodziny, a także szybką przekąskę pomiędzy większymi posiłkami. Racuchy do dzisiaj często są przygotowywane przez osoby, które chcą zjeść prosty i tradycyjny posiłek z kilku tanich i łatwo dostępnych składników. Najczęściej są one podawane na słodko, przez co niektórzy mogą poczuć znudzenie. Ile razy można jeść w końcu takie samo danie bez żadnych modyfikacji?Dodanie kiełbasy nie tylko nadaje plackom niespotykanego do tej pory wędzonego posmaku, lecz również zwiększa ich wartości odżywcze. Po zjedzeniu kilku racuszków szybko poczujesz uczucie sytości, które utrzyma się na długie godziny.
Kiszka ziemniaczana swojego czasu podawana była w domach mniej zamożnych Polaków - dzisiaj jedzona jest przez wszystkich. Przepis, który zdradzamy, jest banalnie prosty i z łatwością wykonasz go we własnej kuchni. Wszystkie składniki potrzebne do kiszki są tanie i ogólnodostępne, więc na tak pyszny i sycący obiad nie wydasz fortuny. Kiszka ziemniaczana najbardziej popularna jest w kuchni podlaskiej, która pełna jest ziemniaków, słoniny i innych pożywnych produktów Idealnie sprawdza się jako posiłek po dniu ciężkiej pracy, ponieważ szybko wypełnia brzuch i daje mnóstwo energii. Podczas wypełniania wieprzowych kiszek lub osłonek białkowych masą ziemniaczaną, nie przesadź z jej ilością. Podczas pieczenia farsz zwiększa swoją objętość i jeśli będzie go za dużo, może rozsadzić kiszki od środka, niszcząc całą twoją pracę.
Polędwiczki wieprzowe pieczone w całości i podane w śmietanowym sosie kurkowym smakują wybornie i będą idealnym daniem zarówno na zwykły obiad, jak i święta i większe uroczystości. Poznaj prosty przepis na polędwiczki wieprzowe pieczone w całości według Gessler.Polędwica to jeden z najszlachetniejszych rodzajów mięsa, ponieważ nie zawiera tłuszczu i przerostów, a włókna są miękkie i delikatne. Polędwica wieprzowa pieczona w całości jest wilgotna i soczysta w środku, a podgotowana później z sosem kurkowym nabiera doskonałego smaku. Polędwiczki wieprzowe podaj z kopytkami, gnocchi lub puree ziemniaczanym, a Twoi bliscy i wszyscy goście będą zachwyceni. Polędwiczki smakują rewelacyjnie również z gotowany brokułem, fasolką zieloną i szparagami. Kurki są grzybami dostępnymi w sklepach przez większą część roku, ponieważ sezon na nie trwa od maja aż do końca listopada. Wykorzystaj więc ten czas i przygotuj wyśmienite danie, jak z najlepszej restauracji. Polędwiczki smakują świetnie również w sosie własnym- tu poznasz przepisz na duszone w sosie polędwiczki o wyraźnym, mięsnym aromacie.
Z pozoru może wydawać się, że większość z nas wie już wszystko na temat naleśników - w praktyce wielu Polaków cały czas popełnia jeden błąd podczas ich gotowania. Po wymieszaniu ciasta należy odstawić je na około 30 minut, aby dobrze się nawodniło i napęczniało. Bez tego etapu masa może nie być aksamitnie gładka i delikatna. Naleśniki są świetnym rozwiązaniem dla rodzin, które nie mogą wybrać, co będą jadły na obiad. Można je bowiem przygotować na wiele różnych sposobów, z niecodziennymi, jak i powszednimi dodatkami - dzięki uniwersalności każdy ma szansę czerpać dużą przyjemność z jedzenia naleśników. Nawet pomimo tak dużej popularności, niektórzy dalej nie wiedzą, że ciasto naleśnikowe powinno zostać odłożone po sporządzeniu na 30 minut. Wilgoć dokładnie przenika drobinki mąki, co pozwala uzyskać znacznie lepszą konsystencję, smak oraz puszystość po usmażeniu na patelni.
Sos z mascarpone do makaronu to prosty sos, dzięki któremu przygotujesz danie jak z włoskiej restauracji. Delikatny, aksamitny sos z suszonymi pomidorami, czosnkiem, pietruszką i roszponką to pomysł na wyśmienity lunch lub obiad. Poznaj przepis na sos z mascarpone do makaronu.Mascarpone to włoski serek produkowany wyłącznie ze słodkiej śmietanki, stąd jego delikatny, słodkawy smak. Mascarpone to świetny dodatek do sosów, zup, deserów i ciast. Tradycyjne, włoskie tiramisu z mascarpone smakuje obłędnie.Makaron z serkiem śmietanowym, suszonymi pomidorami, czosnkiem i pietruszką to proste, szybkie i wyjątkowo smaczne danie dla całej rodziny. Makaron w aksamitnym sosie podaj z roszponką i świeżo mielonym pieprzem, a każdy będzie prosił o dokładkę.Nie wylewaj oliwy z suszonych pomidorów, jest idealnym nośnikiem smaku. Na niej podsmażysz czosnek i cebulę, warzywa, a nawet mięso, które zyskają doskonały aromat i smak. Oliwę wykorzystasz np. do przygotowania makaronu ze szpinakiem i suszonymi pomidorami.
Zupa dyniowa z kurczakiem to pomysł na wyśmienitą zupę w tajskim stylu. Doprawiona imbirem, przyprawą curry, mlekiem kokosowym i sokiem z limonki jest bardzo aromatyczna i tak smaczna, że nie zamienisz już jej na tradycyjną zupę z dyni. Poznaj przepis na wyjątkową zupę dyniową z kurczakiem w orientalnym stylu.Znudziła Ci się klasyczna zupa dyniowa i chcesz spróbować czegoś nowego? Zupa tajska dyniowa z kurczakiem spełni Twoje oczekiwania. Danie jest pożywne i bardzo aromatyczne. Zupa ma złożony smak- jest pikantna, słodka, słona z lekką nutą goryczki i odrobinę kwaskowata. Złożoność smaków kuchni tajskiej nazywana jest smakiem umami, czyli połączeniem wszystkich 5 znanych smaków. To właśnie umami sprawia, że każde danie orientalnej, tajskiej kuchni jest tak smaczne i doskonale doprawione. Zupę dyniową z kurczakiem ugotuj na bulionie warzywnym i podaj z posiekaną kolendrą, która jest jednym z podstawowych składników azjatyckiej kuchni. Jeśli jednak nie przepadasz za jej smakiem, możesz zamienić ją na świeżą natkę pietruszki, która również doda zupie świeżości i ładnego, ziołowego aromatu.Ugotuj również tradycyjną zupę Tom Yum z krewetkami, kaffirem i pomidorami. Zupa jest bardzo esencjonalna i rozgrzewająca, jest idealna na obiad.
Brokuły są smacznym warzywem o wszechstronnym zastosowaniu w kuchni. Będą pasowały do drugiego dania, sałatek czy makaronów. Możecie z nich zrobić również pyszną zupę krem. Kilka składników wystarczy, by wyczarować wyborną rozgrzewającą potrawę, idealną na zimowe chłody. Spróbujcie koniecznie. Proponowaliśmy wam już pyszną jajecznicę z brokułem i podpowiadaliśmy jak wykorzystać łodygę tego warzywa. Tym razem zdradzamy prosty przepis na rozgrzewającą zupę krem. Zrobicie ją w kilka chwil, a zachwyci każdego, kto jej spróbuje.
Zupa udon z wołowiną to danie w prawdziwie chińskim stylu. Tradycyjna, mięsna zupa z aromatycznym, skarmelizowanym cukrem, szalotką i gotowana na bulionie dashi posmakuje każdemu miłośnikowi orientalnej kuchni. Poznaj przepis na wyśmienitą zupę udon z wołowiną.Zupa udon z wołowiną to chiński przysmak, który możesz również przygotować samodzielnie w domu. Aromatyczna zupa z długim, grubym makaronem i podsmażoną z szalotką wołowiną sprawi, że danie zniknie z talerzy w mgnieniu oka.Zupę ugotuj na bulionie dashi, możesz ugotować go samodzielnie, możesz kupić również gotowy koncentrat do bulionu i wymieszać go z wodą, będzie dużo prościej, a równie smacznie. W zupie nie może zabraknąć przyprawy mirin, czyli winna przyprawa, która powstaje z fermentacji wina. Mirin jest jedną z podstawowych przypraw kuchni chińskiej.Przygotuj również wyśmienity ryż smażony po chińsku, z jajkiem, grzybami mun i kurczakiem, idealny na lekką i pyszną kolację lub lunch.