Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy

Danie

Buraczki z papryką
07.12.2021 01:00 Buraczki z papryką

Planujesz zimowe przetwory? Koniecznie przygotuj buraczki z papryką w cukrowo-octowej zalewie. Surówka jest doskonałym dodatkiem do wielu dań, a dzięki pasteryzacji możesz cieszyć się jej wyjątkowym smakiem przez wiele miesięcy. Poznaj przepis na buraczki z papryką.Buraczki z papryką to genialny dodatek do dań obiadowych. Smakują doskonale z mięsem, rybami pieczonymi, kluskami i warzywami. Kotlety mielone w towarzystwie tartych buraków i tłuczonych ziemniaków z koperkiem to jedno z moich ulubionych dań. Buraczki smakują równie doskonale z policzkami wołowymi, ponieważ świetnie łamią smak czerwonego mięsa.Buraczki koniecznie pasteryzuj, abyś cieszył się ich smakiem przez wiele miesięcy. Marynowane w zalewie buraki z papryką mają lekko ostry, ale i słodki smak, są miękkie i pyszne. Buraki marynowane nie tracą swoich wartości odżywczych i zawierają duże ilości żelaza, niezbędnego między innymi do produkcji krwi i transportu tlenu.

Kalafior pieczony w panierce
07.12.2021 01:00 Kalafior pieczony w panierce

Kalafior pieczony w panierce panko to pomysł na pożywny i wyjątkowy posiłek dla całej rodziny. Przygotujesz go jako dodatek do głównego dania oraz na lunch, kolację i zdrową przekąskę. Kalafior w panko ma doskonały smak, a podany z sosem chili rozpływa się w ustach. Poznaj przepis na kalafiora pieczonego w panierce.Kalafior jest pysznym i bardzo uniwersalnym warzywem. Ugotujesz z niego zupę, zrobisz surówkę, sałatkę, zapiekanki, wegetariańskie kotleciki. Kalafior pieczony w panierce panko jest doskonałym pomysłem na zdrowy i pożywny lunch, kolację lub przekąskę. Kalafior podaj z sosem na bazie chili, a na nowo odkryjesz jego smak. Kalafior zapieczony w panko jest miękki w środku i doskonale chrupiący na zewnątrz. Panko jest tradycyjną panierką wykorzystywaną w kuchniach azjatyckich. Jest lżejsza od tradycyjnej panierki z bułki tartej, absorbuje mniej tłuszczu i ma wyjątkowy smak.Jeśli szukasz pomysłu na danie w panko- tu poznasz przepis na kurczaka w chrupiącej panierce, jak z azjatyckiej restauracji.

Sos winegret do sałatki greckiej
07.12.2021 01:00 Sos winegret do sałatki greckiej

Sos winegret do sałatki greckiej nadaje jej doskonałego smaku. Oliwa, sok z cytryny, sól, pieprz i inne składniki sprawią, że sałatka jest pyszna i rewelacyjnie doprawiona. Poznaj przepis na tradycyjny sos winegret do sałatki greckiej, sos winegret z miodem i sos winegret z musztardą.Podstawowym składnikiem każdego sosu winegret jest oliwa z oliwek i sok z cytryny. Zawsze kupuj oliwę najwyższej jakości, aby miała doskonały smak i była pyszną bazą do sosów. Zwracaj również uwagę na cytryny w sklepie. Jeśli cytryna pachnie sztucznie, sok z niej nie będzie smaczny i zepsuje sos. Sos winegret do sałatki greckiej przygotuj również z mielonego pieprzu i soli, aby wydobyć pełnię smaku. Do sosu dodaj musztardę lub miód i wybierz swój ulubiony winegret. Sałatka grecka jest pomysłem na zdrowy i pożywny lunch, kolację lub spotkanie z przyjaciółmi. Możesz przygotować również do niej grzanki ziołowe lub chlebek czosnkowy.

Golonka po azjatycku
07.12.2021 01:00 Golonka w azjatyckiej marynacie

Golonka jest daniem, które do lekkich nie należy. Wielu smakoszy jednak nie wyobraża sobie, by od czasu do czasu nie skusić się na ten rarytas. Spróbujcie zamarynować mięso w piwie z dodatkiem sosu sojowego i pikantnych przypraw, a stworzycie danie w iście orientalnym stylu, które przyjemnie zaskoczy waszych gości.Polska kuchnia obfituje w dania, które świetnie sprawdzą się na rodzinnych obiadach. Golonka z pewnością uświetni wiele takich spotkań. Warto odejść jednak od znanych kombinacji z kapustą kiszoną czy z okrasą i podjąć gości daniem łączącym polskie smaki z ostrością azjatyckich przypraw.

Kotlety z jajek i ziemniaków
07.12.2021 01:00 Kotlety z jajek i ziemniaków

Kotlety z jajek i ziemniaków to pyszna alternatywa dla mięsnych kotletów. Kotleciki są delikatne, wilgotne w środku i chrupiące na zewnątrz, idealne na wegetariański obiad, lunch lub kolację dla całej rodziny. Poznaj przepis na kotlety z jajek i ziemniaków.Kotlety z jajek i ziemniaków przygotujesz na każdy posiłek i z pewnością zawsze błyskawicznie znikną z talerzy. Kotleciki są bardzo pożywne, dzięki czemu dostarczą Ci energii na cały dzień. Do kotletów z jajek i ziemniaków przygotuj delikatną surówkę z pora, marchewki i jabłka.Do kotletów z jajek i ziemniaków wykorzystaj młode ziemniaki. Pamiętaj, aby dobrze je odcedzić, utłuc i ostudzić przed przygotowaniem dania. Kotlety najlepiej smakują doprawione ziołami prowansalskimi i posiekanym szczypiorkiem, danie podaj z kleksem kwaśnej śmietany.Jeśli szukasz pomysłu na wegetariańskie kotlety- tu poznasz przepis na pyszne kotlety z kalafiora, doskonałe na lunch, obiad i kolację.

Jak długo smażyć grzyby?
06.12.2021 01:00 Jak długo smażyć grzyby?

Grzyby, niezależnie od rodzaju, są rewelacyjnym dodatkiem do wielu dań, sprawiając, że potrawy są niezwykle smaczne i aromatyczne. Grzyby należy smażyć przez określoną ilość czasu, aby były najlepsze w smaku, nie przypiekły się i nie zaczęły dusić na patelni. Jak długo smażyć grzyby?Smażone grzyby są świetnym dodatkiem zarówno do dań mięsnych, jak i ryb i potraw wegetariańskich. Usmażysz z nich pyszną jajecznicę, pastę, a także aromatyczny sos. Sos z grzybów leśnych doskonale smakuje również z kaszą i makaronem.Jeśli chcesz podać grzyby jako dodatek do mięsa, na kanapkę czy przystawkę, wykorzystuj grzyby o mniejszej zawartości wody, jak podgrzybki, kurki, rydze. Po usmażeniu grzyby te są jędrne i nie rozlatują się, jak np. pieczarki.Masz więcej grzybów leśnych? Koniecznie ususz je w domu, będą doskonałym dodatkiem do zupy wigilijnej lub pierogów. W tym artkule dowiesz się, jak suszyć grzyby, aby nie spleśniały.

Zupa dyniowa z mlekiem
06.12.2021 01:00 Zupa dyniowa z mlekiem

Zupa dyniowa z mlekiem to świetny pomysł na szybki, prosty i pyszny obiad dla całej rodziny. Kasza jaglana, mleko i domowa zacierka jak u babci nadają zupie ciekawego smaku i sprawiają, że danie jest delikatne i bardzo pożywne. Poznaj przepis na domową zupę dyniową z mlekiem i zacierką.Zupa dyniowa z mlekiem, zacierką i kaszą to babciny, sprawdzony przepis na wyjątkowy obiad, który posmakuje nawet największym niejadkom. Zupa jest delikatna, słodka i bardzo sycącą. Jeśli jesteś uczulony na krowie mleko, ugotuj zupę na mleku sojowym, które równie dobrze łączy się ze wszystkimi składnikami.Zacierka, inaczej lane kluski, to masa z jajka i mąki pszennej, która podczas gotowania zmienia swoją konsystencję na malutkie, ciągnące się kluseczki. Zacierka jest pysznym zamiennikiem klasycznego makaronu. Przygotuj tradycyjny rosół lub zupę pomidorową z zacierką i poznaj wyjątkowy smak tych tradycyjnych potraw. Zupę dyniową przygotujesz również w wersji orientalnej. Tu poznasz przepis na rozgrzewającą zupę krem z dyni z curry i mlekiem kokosowym.

Zupa kalafiorowa z ryżem
06.12.2021 01:00 Zupa kalafiorowa z ryżem

Zupa kalafiorowa z ryżem to doskonały pomysł na sycący posiłek dla całej rodziny nawet w bardzo zabiegany dzień. Zupa jest gotowana na mięsie i wywarze warzywnym, dzięki czemu ma wyraźny smak i rozgrzewające właściwości. Poznaj przepis na pyszną i prostą zupę kalafiorową, idealną na rodzinny obiad.Zupa kalafiorowa z ryżem jest pyszną i pożywną zupą dla całej rodziny. Esencjonalny bulion w towarzystwie aromatycznego kalafiora i koperku posmakuje nawet największemu niejadkowi. Zupa jest niezwykle sycąca za sprawą ryżu oraz ziemniaków, jest bardzo zdrowym i zbilansowanym posiłkiem, idealnym w chłodne dni.Zupę przygotuj na udku z kurczaka i warzywach rosołowych. Możesz ją również ugotować na domowym rosole z poprzedniego dnia, będzie równie smaczna i przygotujesz ją w błyskawicznym tempie. Zupę koniecznie dopraw posiekanym koperkiem, następnie zabiel śmietaną. Z ryżem przygotujesz wiele pysznych zup. Ugotuj również zupę ogórkową z ryżem, a na nowo odkryjesz jej doskonały smak.

Zupa indyjska z soczewicą
06.12.2021 01:00 Zupa indyjska z soczewicą

Szukasz pomysłu na obiad w indyjskim stylu? Ugotuj niezwykle aromatyczną i smaczną zupę z soczewicy z przyprawą garam masala i świeżą kolendrą, a całe danie błyskawicznie zniknie z talerzy. Poznaj przepis na zupę indyjską z soczewicą, jak z najlepszej restauracji.Zupa indyjska z soczewicą jest bardzo aromatyczną i rozgrzewającą zupą o wyraźnym i doskonałym smaku. Zupa jest również bardzo pożywnym daniem, dlatego jest idealna na obiad dla całej rodziny.Garam masala to tradycyjna mieszkanka przypraw wykorzystywana w kuchni indyjskiej. Kmin rzymski, chili, anyż, goździki i kardamon to podstawowe składniki tej wyjątkowej i bardzo aromatycznej przyprawy. Mieszankę wykorzystasz również do przygotowania między innymi kurczaka tikka masala, czyli jednego z tradycyjnych, indyjskich dań.Zupę przygotuj z soczewicy z puszki. Jeśli jednak posiadasz surową soczewicę, namocz ją dzień wcześniej w wodzie i odstaw na całą noc, aby zmiękła. Zupę oprósz posiekaną kolendrą, jeśli jednak nie przepadasz za jej smakiem, zamień ją na natkę pietruszki.Jeśli szukasz pomysłu na obiad w indyjskim stylu- tu poznasz przepis na kurczaka tandoori z ryżem jaśminowym.

Świąteczny karp smażony
05.12.2021 01:00 Dlaczego na Wigilię jemy karpia i śledzie?

Święta Bożego Narodzenia nieodłącznie wiążą się z jedzeniem, a jednymi z najczęściej jedzonych produktów są śledzie oraz karpie. Według tradycji ryby symbolizują Jezusa i odradzanie się do życia, dlatego pojawiają się na każdym wigilijnym stole. Z kolei geneza podawania 12 dań nie jest do końca wyjaśniona - niektórzy uważają, że oznaczają one 12 miesięcy w roku, a inni, że są symbolem bogactwa. Dzisiaj wyjaśnimy tajniki świątecznych ryb.Święta Bożego Narodzenia kulinarnie opierają się przede wszystkim na rybach. Kolacja wigilijna jest bowiem postna, a więc mięso ze zwierząt lądowych nie jest mile widziane. Okazuje się jednak, że karp jest stosunkowo świeżym pomysłem, ponieważ na stołach Polaków zaczął pojawiać się dopiero po II Wojnie światowej. Post nie obowiązuje oficjalnie, gdyż Kościół Katolicki zdjął ten obowiązek z Polaków w 2003 roku. Od tego czasu powstrzymywanie się od mięsa jest tylko zaleceniem. Mimo to w mało którym domu można zobaczyć pieczony schab czy kotlety na stole.

Kapusta kiszona z grzybami i ziemniakami
05.12.2021 01:00 Kapusta z grzybami według przepisu siostry Anastazji

Kapustę z grzybami tradycyjnie podaje się z makaronem w formie łazanek lub z grochem. Siostra Anastazja zastępuje go ziemniakami. Choć połączenie to wydać się może niecodzienne, smak tego dania z pewnością skradnie serce niejednego smakosza. Wypróbujcie tę pyszną recepturę. Kiszona kapusta uświetni wiele dań kuchni polskiej. Wystarczy wspomnieć tradycyjne wigilijne łazanki czy kultowy kapuśniak, który doskonale sprawdza się jako rozgrzewający obiad. Siostra Anastazja kiszoną miesza z ziemniakami i grzybami, uzyskując tym samym sycące danie, którego z pewnością warto spróbować.

Sałatka jarzynowa z majonezem
05.12.2021 01:00 Najgorsze błędy popełniane podczas przygotowywania sałatki jarzynowej

Sałatka jarzynowa jest rarytasem, który często gości na naszych świątecznych stołach. Nie możemy jednak po prostu ugotować warzyw i zmieszać ich z majonezem. By danie zachwyciło smakiem, trzeba spełnić kilka warunków. Majonez dodajcie bezpośrednio przed podaniem, a dłużej zachowa świeżość. Dla wielu ideałem jest sałatka z jajem. Dodatek ten często niestety rozpada się przy krojeniu. Jarzynową da się z powodzeniem zrobić bez niego. Nawet majonez ma swoją roślinną alternatywę, dzięki której to danie jesteśmy w stanie zweganizować. Krojenie składników to jednak tylko jeden z kilku etapów przygotowania sałatki, na którym możemy popełnić błąd.

Surówka z kapusty i ogórka
04.12.2021 01:00 Najprostsza surówka z kapusty i ogórka. Pokochasz jej smak

Najprostsze dania często okazują się najsmaczniejsze. Tak jest również w przypadku tej surówki. Łączymy ze sobą jedynie dwa warzywa — białą kapustę i ogórka — lecz duet ten zaskakuje niebanalnym smakiem podkreślonym smakiem soli, pieprzu i świeżego koperku. Prościej się nie da, a mimo to urzeka. Spróbujcie koniecznie. Chrupiąca kapusta i orzeźwiający ogórek z pewnością skradną serca wielu smakoszy. Spośród wielu surówek, które możemy podać do mielonych czy kotleta schabowego, to połączenie wyróżnia kontrast.Delikatność szklarniowego ogórka spotyka się tutaj z chrupiącą i słodką kapustą. Całość przyjemnie dopełnia aromatyczny koperek. Sięgnijcie po tę surówkę przy najbliższym obiedzie, a będziecie się zastanawiali kto jeszcze podaje do niego colesław.

Krokiety bez zawijania
04.12.2021 01:00 Rewelacyjne krokiety bez ciasta

Lubicie krokiety, ale jecie je rzadko, bo wymagają zawijania? Zróbcie ten rarytas bez ciasta. Wystarczy kilka składników, a wyjątkowo pyszne i chrupiące z wierzchu pieczarkowe krokiety z jajkiem trafią na wasze stoły. Sprawdźcie tę recepturę już dziś. Krokiety bez zawijania przygotowywał nawet Robert Makłowicz. Ciasta nie uwzględniał też przepis na staropolskie krokiety dziadowskie. W obu tych przypadkach konieczne było jednak gotowanie ziemniaków czy kaszy. Tym razem prezentujemy wam jeszcze prostszy patent. Krokiety z pieczarek i jaj mają wyjątkowo pyszne wnętrze i rumianą oprawę. Nikt im się nie oprze.

Zupa zacierkowa przepis
03.12.2021 01:00 Zupa zacierkowa - prosty, tradycyjny przepis

Zupa zacierkowa to zupa, którą wszyscy znamy z dzieciństwa. Bulion warzywny z lanymi kluseczkami i ziemniakami to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Do zupy możesz wykorzystać również rosół z obiadu z poprzedniego dnia. Poznaj przepis na wyśmienitą zupę zacierkową.Zupa zacierkowa, inaczej kluski lane na bulionie lub rosole, to zupa niezwykle aromatyczna, smaczna, sycąca i rozgrzewająca. Zupę przygotujesz błyskawicznie, jest więc doskonałym pomysłem na szybki obiad w nawet najbardziej zabiegany dzień.Zupę zacierkową przygotuj na wcześniej ugotowanym bulionie warzywnym. Wywar będzie smaczniejszy i pełniejszy w smaku, kiedy przygotujesz go dzień wcześniej. Warzywa z rosołu również wykorzystaj do ugotowania zupy zacierkowej.Jeśli szukasz pomysłu na obiad jak z dzieciństwa- ugotuj pyszną zupę grzybową przepisu babci Helenki. Zupa jest bardzo aromatyczna i z pewnością skradnie serca wszystkim smakoszom.

Puree z dyni do obiadu
03.12.2021 01:00 Puree z dyni do obiadu

Dzięki puree z dyni do obiadu w prosty sposób przygotujesz wytworne, eleganckie danie, którym z pewnością oczarujesz całą rodzinę i wszystkich gości. Puree dyniowe jest gęste, delikatne w smaku i świetnie łączy się z mięsem i rybami, nadając im wygląd jak z najlepszej restauracji. Poznaj przepis na puree z dyni do obiadu.Dynia jest smacznym, zdrowym, lekkostrawnym warzywem, które znalazło szerokie zastosowanie w kuchni. Dynia bogata jest w niezbędne witaminy oraz żelazo, wapń, potas magnez, a dzięki związkom aktywnym zmniejsza poziom cukru i złego cholesterolu, a także reguluje ciśnienie krwi. Puree z dyni do obiadu doskonale komponuje się z każdym rodzajem mięsa oraz ryb, nadając im wyjątkowy smak i wygląd jak z restauracji. Puree dyniowe przygotuj np. do polędwiczek wieprzowych lub pieczonego łososia ze szparagami, a sprawisz, że cała rodzina będzie zachwycona i każdy będzie prosił o dokładkę.Puree z dyni możesz zamrozić, aby wykorzystać je później lub przygotować z niego pyszną kawę w jesienno-zimowej odsłonie, czyli pumpkin latte.

Surówka z brokuła do obiadu
03.12.2021 01:00 Surówka z brokuła do obiadu

Surówka z brokuła jest zdrową, smaczną i lekką surówką obiadową, idealnie pasuje do dań mięsnych, wegetariańskich oraz ryb. Surówkę koniecznie przygotuj z aromatycznym sosem na bazie miodu, octu balsamicznego i oliwy z oliwek. Poznaj przepis na surówkę z brokuła do obiadu.Brokuł jest wyjątkowo zdrowym warzywem, zawierającym wiele niezbędnych witamin i minerałów. Brokuł to również źródło przeciwutleniaczy, które spowalniają procesy starzenia i zmniejszają ryzyko powstania wielu groźnych chorób, w tym nowotworów. Brokuły są mało kaloryczne, lekkie i doskonałe w smaku. Surówka z brokuła z kukurydzą, papryką, czosnkiem i cebulką jest świetnym, lekkim dodatkiem do dań obiadowych. Przed przygotowaniem surówki ugotuj różyczki brokuła al-dente, brokuł musi być jędrny i chrupiący, aby zachował swój smak i wartości odżywcze. Surówkę dopraw ostrą papryką i aromatycznym sosem. Jeśli szukasz pomysłu na drugie danie lub kolację z brokułem- tu poznasz przepis na obłędną zapiekankę z brokułem i serem, idealną dla całej rodziny.

Jak długo smażyć karpia?
02.12.2021 01:00 Jak długo smażyć karpia?

Jak długo smażyć karpia? To pytanie często pojawia się na formach kulinarnych, zwłaszcza przed Bożym Narodzeniem. Karp jest już jedną z podstawowych potraw wigilijnych, nie może go zabraknąć na świątecznym stole. Sprawdź, jak przygotować i jak długo smażyć karpia, aby smakował wybornie.Karp jest tradycyjną rybą przygotowywaną na kolację wigilijną. Karp ma wyjątkowy, charakterystyczny smak, który stawia rybę na kulinarnym piedestale. Odpowiednio usmażone dzwonki są niezwykle delikatne, a mięso z łatwością odchodzi od kości. Smażony karp jest jednym z podstawowych potraw wigilijnych. Delikatne dzwonki obtoczone w mące i smażone na oleju smakują rewelacyjnie. Rybę po wypatroszeniu i pokrojeniu na kawałki zamarynuj w soli, przyprawie do ryb i pieprzu ziołowym, następnie wstaw do lodówki na 2 godziny, aby wydobyć jego pełny, doskonały smak.Wigilia to również zupa grzybowa lub domowy barszczyk czerwony. Tu poznasz przepis na wyśmienite uszka grzybowe, idealne do barszczu, według przepisu samej Magdy Gessler.

Karp świąteczny bez śluzu i przykrego zapachu
01.12.2021 01:00 Jak usunąć śluz i nieprzyjemny zapach z karpia?

Niektórzy smakosze nie wyobrażają sobie wigilii bez karpia. Jak jednak dobrze go przygotować? Jednym z ważnych etapów jest pozbawienie go śluzu. Znamy patent, dzięki któremu zrobicie to łatwo i bez wysiłku. Wystarczy, że zaopatrzycie się w siatkę po cebuli lub ziemniakach. Karp jest świątecznym przysmakiem, którego według wielu osób nie może zabraknąć na świątecznym stole. Choć ryba ta nastręcza trudności w obróbce, wielu z nas nie umie sobie odmówić tej tradycyjnej, niekoniecznie dietetycznej i zdrowej, potrawy. Przychodzimy więc z radą jak pozbyć się nieprzyjemnego zapachu i śluzu.

Zupa rybna  z dorsza
01.12.2021 01:00 Zupa rybna z dorsza - pyszny przepis

Dorsz jest smaczną i zdrową rybą, z której przygotujesz wiele wyjątkowych dań. Zupa rybna jest zupą o wyraźnym smaku, aromacie i rozgrzewających właściwościach. Zupa skradnie serca wszystkim miłośnikom rybnych dań. Poznaj prosty przepis na zupę rybną z dorsza.Zupa z dorsza króluje we wszystkich nadmorskich restauracjach w Polsce. Nic dziwnego, świeży dorsz jest jednym z podstawowych składników kuchni z rejonu Bałtyku. Zupę rybną zjesz nie tylko na wakacjach, możesz przygotować ją samodzielnie w domu. Jest równie esencjonalna i smaczna, jak ta podana w restauracji.Zupa z dorsza jest jedną z moich ulubionych zup. Jest lekka, mało kaloryczna, ale i sycącą i aromatyczna. Zupę zawsze przygotowuję na podsmażonych wcześniej warzywach, aby oddały cały swój smak. Danie podaję z posiekanym koperkiem i sokiem z cytryny, ponieważ świetnie łączą się z aromatycznym dorszem.Jeśli szukasz pomysłu na rybny obiad- tu poznasz przepis na delikatne pulpeciki z dorsza, doskonałe dla całej rodziny.

Zupa buraczkowa przepis
01.12.2021 01:00 Zupa buraczkowa przepis

Zupa buraczkowa jest rozgrzewającą i zdrową zupą, idealną na obiad w chłodne, zimowe dni. Zupa gotowana na dwóch rodzajach mięsa z dużą ilością warzyw ma wyraźny, genialny smak i aromat. Poznaj przepis na zupę buraczkową dla całej rodziny.Buraki są jednymi z tych warzyw, które powinniśmy włączyć do codziennej diety. Zawierają między innymi żelazo, potas, magnez, a także witaminę C oraz witaminy z grupy B. Regularne spożywanie tych warzyw obniży cholesterol i poziom cukru, wyreguluje ciśnienie i zwiększy ilość czerwonych krwinek. Zupa buraczana jest pyszną zupą o wzmacniających i rozgrzewających właściwościach. Koniecznie ugotuj ją na kawałku kurczaka, wołowiny i warzywach do rosołu, a odkryjesz jej doskonały smak. Zupa wzmocni również naszą odporność i doda nam energii, co jest szczególnie ważne w okresie zimowym.Z buraków przygotujesz wiele smacznych dań, między innymi surówki, sałatki, możesz je również upiec i podać jako pyszny i zdrowy dodatek do mięsa i ryb. Z buraków usmażysz także wegetariańskie kotlety, idealne na obiad i do wegetariańskich burgerów.

Francuska zupa cebulowa
01.12.2021 01:00 Francuska zupa cebulowa

Francuska zupa cebulowa to pomysł na smaczny, aromatyczny i rozgrzewający posiłek dla całej rodziny. Zupa gotowana na bulionie warzywnym z dodatkiem tymianku, białego wina, podana z grzanką serową smakuje wybornie. Poznaj prosty przepis na francuską zupę cebulową.Francuska zupa cebulowa jest bardzo esencjonalnym i aromatycznym daniem. Zupa składa się z samej cebuli najpierw smażonej, później duszonej w winie, a następnie gotowanej w bulionie warzywnym. Zupa jest niezwykle smaczna i pożywna, a podana z grzanką serową wygląda jak z francuskiej restauracji.Zupa cebulowa świetnie sprawdzi się jako mocno rozgrzewające danie, a także naturalne lekarstwo na przeziębienie i grypę. Cebula działa przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie, mobilizuje układ odpornościowy do walki z infekcją, a także zmniejsza ryzyko wystąpienia nadciśnienia, zawału i innych chorób serca.Z duszonej cebuli przygotujesz również doskonały lunch lub kolację dla całej rodziny- tu poznasz przepis na wyśmienite cebularze, czyli bułeczki z duszoną cebulką.

Pasztet z żurawiną
01.12.2021 01:00 Cudownie pyszny przepis na pasztet z soczewicy i żurawiny

Pasztet jest doskonałym pomysłem na śniadaniowe kanapki. Ten z dodatkiem suszonych owoców jest delikatnie słodki i ziołowy, przez co smakuje jeszcze lepiej. Zróbcie go z kaszy i soczewicy, a będziecie mogli nim poczęstować każdego. Przepis inspirowany jest recepturą Jadłonomii i z pewnością skradnie serca tych z was, którzy spróbowali choć raz pasztetu z warzyw z rosołu. Zioła możecie dowolnie zmienić i dodać ich tyle, ile lubicie. Wypróbujcie lubczyk lub tymianek. Trzymajcie się tylko zasady, że ziarniste przyprawy podsmażamy z cebulką, a sypkie dodajemy na etapie doprawiania, a wydobędziecie maksimum smaku.

Jajka sadzone na wodzie
30.11.2021 01:00 Jajka sadzone na wodzie

Jajka sadzone na wodzie to świetna alternatywa dla klasycznego smażenia jajek na maśle czy oleju. Jajka z wody są delikatniejsze, mniej kaloryczne i lekkostrawne. Podczas sadzenia jajek na wodzie szybciej doprowadzisz je do odpowiedniego dla siebie konsystencji i ścięcia, bez spalenia i nadmiaru tłuszczu. Sprawdź, jak usadzić jajka na wodzie. Jajka sadzone są świetnym dodatkiem do każdego posiłku. Przygotujesz z nich pożywne śniadanie, obiad, lunch, kolację. Jajko sadzone to również pyszny dodatek do domowych burgerów. Niestety jajka sadzone na maśle lub innym tłuszczu szybko się przypalają i są ciężkostrawne. Jajka sadzone na wodzie nie zawierają grama masła, oleju i przygotujesz je szybko i bez przypalenia. Jajka sadzone na wodzie wyglądają bardzo estetycznie i mają doskonałą konsystencję: ścięte białko i delikatnie rozlewające się żółtko. Jeśli chcesz bardziej je ściąć, gotuj jajka trochę dłużej. Pomysł na pyszne i lekkie, sycące śniadanie? Kromka świeżego chleba z jajkiem sadzonym na wodzie i awokado. Jajko sadzone na wodzie wykorzystasz również do przygotowania domowych burgerów z frytkami, doskonałego na obiad dla całej rodziny.

Zupa szczawiowa przepis
30.11.2021 01:00 Zupa szczawiowa - prosty, tradycyjny przepis

Zupa szczawiowa to pomysł na pyszny i zdrowy obiad dla całej rodziny. To jedna z najlepszych, wiosennych zup, jest lekka, delikatna i świeża. Zupa szczawiowa jest zupą, którą przygotujesz w bardzo prosty sposób, a efekt zachwyci wszystkich domowników. Poznaj przepis na zupę szczawiową z jajkiem i kurczakiem.Szczaw jest rośliną sezonową, którą dostaniemy w maju na lokalnych targowiskach. W tym czasie szczaw rośnie niemal na każdej łące. Jeśli więc znasz polanę, która położona jest z dala od drogi i spalin, przejdź się na spacer i samodzielnie zerwij szczaw, z którego ugotujesz pyszną i zdrową zupę.W maju warto zaopatrzyć się w większą ilość szczawiu i przygotować szczaw w słoiku, aby wystarczył do kolejnych zbiorów. Szczaw jest rośliną, która słynie ze swoich prozdrowotnych właściwości. Zawiera duże ilości żelaza, które niezbędne jest do produkcji i transportu krwi w organizmie. Szczaw to również bogactwo witamin z grupy B, które odpowiadają za prawidłowy rozwój całego organizmu i pracę układu nerwowego. Roślina zawiera jednak szczawiany, które spożywane w większych ilościach mogą zaszkodzić zdrowiu. W tym artykule dowiesz się, dlaczego nie powinniśmy spożywać szczawiu codziennie i komu w szczególności szczaw nie jest polecany.

Śliwki w occie
30.11.2021 01:00 Śliwki w occie na całą zimę

Śliwki w occie to jedne z lepszych owocowych przetworów na zimę. Słodkie, dojrzałe śliwki w połączeniu z aromatycznymi, korzennymi goździkami i octową zalewą smakują doskonale w chłodne, zimowe dni. Poznaj przepis na wyśmienite śliwki w occie.Koniec listopada to ostatni moment, kiedy możemy kupić najsmaczniejsze śliwki dojrzewające w naszych sadach. Z owoców przygotujesz pyszne śliwki w occie, dżemy i konfitury, które zachowają swój smak aż do następnego sezonu.Śliwki w occie zawsze pasteryzuj, aby zatrzymać proces fermentacji. W tym celu możesz gotować słoiczki przez 20 minut w gorącej wodzie lub wstawić je do piekarnika na 10 minut. Korzystam zwykle z drugiej opcji pasteryzacji, ponieważ jest szybsza i tak samo skuteczna.Śliwki możesz również samodzielnie ususzyć. Suszone owoce są świetnym dodatkiem do bigosu, kompotu do obiadu. Ugotujesz z nich również doskonały sos do mięsa.

Karp świeży
30.11.2021 01:00 Jak sprawdzić, czy karp jest świeży?

Żadne święta nie mogą obejść się bez karpia przygotowywanego na wiele różnych sposobów, więc przed wigilią kupuje się duże ilości tej ryby. Aby sprawdzić, czy karp jest świeży, można zastosować kilka metod. Wśród nich najlepszymi jest delikatne naciśnięcie ryby palcem, zwrócenie uwagi na wygląd oczu czy kolor skrzeli. Karp co roku gości na naszych stołach pod najróżniejszymi postaciami - najczęściej podaje się go smażonego w panierce, galarecie czy pieczonego z aromatycznymi grzybami i ziołami. Taka popularność ryby powoduje, że łatwo kupić okazy nieświeże, których już nie powinno się jeść. Z tego powodu, aby zminimalizować ryzyko złego zakupu, zdradzamy sposoby na sprawdzenie świeżości karpia. Każdy z nich można użyć bezpośrednio podczas wybierania ryby w sklepie i nie wymagają one żadnych specjalistycznych przyrządów czy umiejętności.

Zupa serowa z serków topionych
29.11.2021 01:00 Zupa serowa z serków topionych

Zupa serowa z serków topionych to błyskawiczne i pyszne danie dla całej rodziny. Gęsta, serowo-śmietanowa zupa z dodatkiem szczypiorku, cebuli i czosnku smakuje wyśmienicie. Zupa jest świetnym pomysłem na obiad, lunch lub kolację na ciepło. Poznaj przepis na ekspresową zupę serową z serków topionych.Zupa z serków topionych jest zupą, którą przygotujesz w zaledwie kilka minut ze składników, które z pewnością masz w domu. Delikatne serki topione, śmietanka, szczypiorek i bulion tworzą aksamitną i pyszną zupę krem dla całej rodziny. Zupę z serków topionych możesz ugotować na wywarze warzywnym, rosole z poprzedniego dnia lub kostce rosołowej, jeśli chcesz szybko przygotować pyszne danie. Do zupy serowej możesz również dodać suszone pomidory lub plasterki szynki prowansalskiej. W poniższym przepisie zupa podana jest ze szczypiorkiem i kolorowym pieprzem.Zupę serową możesz ugotować również z klopsikami wieprzowymi. Tu poznasz przepis na zupę serową z klopsikami.