Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy

Danie

Zapiekanka pasterska
21.11.2021 01:00 Przepis na fantastyczną zapiekankę pasterską. Sycący obiad z tłuczonymi ziemniakami

W chłodne dni nic tak nie rozgrzeje, jak swojski i sycący obiad. Takim daniem jest z pewnością zapiekanka pasterska. Wywodząca się z Anglii potrawa składa się z mięsa mielonego i ziemniaczanego purée, które razem smakują wybornie. Ziemniaki są aksamitne dzięki dodatkowi masła i czosnku. Spróbujcie koniecznie. Zdradzaliśmy wam już wcześniej receptury na pyszne dania zapiekane. Wystarczy wspomnieć warzywną kompozycję z papryką czy ten pyszny sposób na zapiekankę ala gołąbki. Tym razem sięgamy po klasyczne danie kuchni angielskiej łączące w sobie delikatność mięsa i aksamitność ziemniaczanego purée. Jesteśmy przekonani, że przypadnie wam do gustu.

Puree ziemniaczane z chrzanem
20.11.2021 01:00 Puree ziemniaczane z chrzanem - przepis krok po kroku

Puree ziemniaczane z chrzanem to elegancki i wyborny dodatek do dań mięsnych i ryb. Obiad podany na aksamitnym, wyraźnym w smaku puree wygląda jak z najlepszej restauracji. Poznaj prosty przepis na puree ziemniaczane z chrzanem i zaskocz wszystkich doskonałym smakiem i wyglądem potrawy. Puree ziemniaczane z chrzanem to doskonały pomysł na ciekawy dodatek do wielu dań. Ziemniaki utarte z chrzanem na gładką masę smakują rewelacyjnie w towarzystwie pieczonego schabu, policzków wołowych, sandacza, dorsza, a także combru jagnięcego. Każdy rodzaj mięsa będzie dobrze łączył się z wyjątkowym ziemniaczano-chrzanowym smakiem.Do puree najlepiej sprawdzą się ziemniaki mączne, jak Orlik, Sante, Irys, ponieważ nie są wodniste, ale też nie za sypkie. Ziemniaki te po odparowaniu dobrze połączą się zarówno z chrzanem, jak i masłem i śmietaną, tworząc gładkie puree.Puree przygotujesz również z innych warzyw, np. z marchewki, groszku, brokuła. Tu poznasz przepis na wyśmienite puree z dyni, idealne jako dodatek do jesiennych obiadów.

Naleśniki Magdy Gessler
20.11.2021 01:00 Patent Magdy Gessler na puszyste naleśniki

W każdym domu naleśniki przyrządza się nieco inaczej. Recepturę Magdy Gessler wyróżnia dodatek wody gazowanej. Dzięki niemu naleśniki wychodzą lekkie i puszyste. Gwiazda smaży je na maśle klarowanym, uzyskując tym samym wyjątkowy smak dania. Spróbujcie koniecznie. Ciasto nie zawiera cukru, więc możecie podać je z dowolnymi dodatkami. Magda Gessler często zaskakuje i dzieli się patentami sprawiającymi, że potrawy zyskują wyjątkowego smaku i charakteru. Niedawno pisaliśmy o tym, jak gwiazda przyrządza placki ziemniaczane i zdradzaliśmy, z jakiego babcinego sposobu korzysta, robiąc pierogi. Tym razem dowiecie się jak uzyskać puszyste i lekkie niczym chmurka naleśniki. Wykorzystajcie poniższy przepis i cieszcie się ciastem tak delikatnym, jak nigdy wcześniej.

Zupa fasolowa na żeberkach
19.11.2021 01:00 Zupa fasolowa na żeberkach

Zupa fasolowa na żeberkach jest gęstą, sycącą zupą, doskonałą na obiad. Zupa gotowana jest na mięsie z warzywami, dzięki czemu jest bardzo aromatyczna i pożywna. Poznaj przepis na zupę fasolową na żeberkach i zasmażce z wędzonego boczku i mąki. Zupy gotowane na żeberkach to prawdziwa uczta dla wszystkich mięsożerców. Delikatne mięso odchodzące po ugotowaniu od kości nadaje zupom rewelacyjnego smaku. Zupy gotowane na żeberkach są bardzo sycące i pyszne. Taka też jest zupa fasolowa. Doprawiona majerankiem, liśćmi laurowymi i zielem angielskim jest doskonała w smaku. Białą fasolę zamocz dzień przed gotowaniem zupy i odstaw najlepiej na całą noc. Do wody możesz dodać odrobinę majeranku. Zupę gotuję ponad godzinę, aby wszystkie składniki były miękkie i dobrze się połączyły. Zupę zawsze doprawiam zasmażką z boczku, masła i mąki, która nadaje jej jeszcze głębszego i wyraźnego smaku.Przygotuj również zupę ogórkową i grochową na żeberkach i na nowo odkryj smak klasycznych zup.

Surówka z selera do obiadu
19.11.2021 01:00 Surówka z selera do obiadu - nikt jej się nie oprze

Surówka z selera jest zdrową i bardzo smaczną surówką obiadową. Surówka ma lekko ostry smak przełamany kwaśnym jabłkiem i słodkimi rodzynkami, całość natomiast otulona jest gęstym majonezem. Poznaj przepis na szybką surówkę obiadową z selera.Seler korzeniowy jest warzywem, które nadaje potrawom wyraźnego smaku. Jest genialnym dodatkiem do zup, rosołu, mięsa, a także surówek obiadowych, nadając im ostrości. Korzeń selera ma wiele prozdrowotnych właściwości, między innymi oczyszcza organizm z toksyn, ułatwia trawienie, wpiera pracę stawów i całego układu nerwowego.Surówka z selera z rodzynkami i jabłkiem ma bardzo ciekawy smak, dzięki czemu będzie pasować do każdego rodzaju mięsa, ryb oraz dań warzywnych. Surówka jest sycąca i doskonała w smaku, dlatego też często robię ją również na szybki lunch lub kolacjęJeśli szukasz pomysłu na surówkę obiadową z selera- tu znajdziesz przepis na równie smaczną surówkę z dodatkiem ananasa, orzechów i chili.

Zupa kalafiorowa z dynią i kurkumą
19.11.2021 01:00 Zupa kalafiorowa z dodatkiem dyni i kurkumy - rozgrzewający jesienny przysmak

Jesienna aura sprzyja do eksperymentowania w kuchni z dynią, kalafiorem i innymi rozgrzewającymi składnikami. Z tego powodu prezentujemy banalnie prosty przepis na zupę z powyższych produktów, która nie tylko wspaniale się prezentuje, lecz jest również wybitnie smaczna. Już jedna miska wystarcza, aby poczuć się zupełnie najedzonym. Obok kalafiora i dyni zagości także kurkuma. Zupa kalafiorowa z dynią nie ma sobie równych o tej porze roku. Sezon na najróżniejsze gatunki dyni powoduje, że powinniśmy korzystać z tego warzywa jak najczęściej. Można dynię marynować, piec, dusić czy smażyć, jednak dzisiaj zdecydowaliśmy się na przygotowanie pysznej zupy. Wszystkie potrzebne do wykonania tej receptury składniki można znaleźć we własnej kuchni. Jeśli jednak czegoś ci zabrakło, nawet okoliczny niewielki sklep osiedlowy powinien mieć w swoim asortymencie każdy wymagany produkt.

Surówka z czerwonej kapusty jak w restauracji
18.11.2021 01:00 Surówka z czerwonej kapusty jak w restauracji

Kapusta czerwona jest warzywem o prozdrowotnych właściwościach. Jest również doskonała w smaku i to dzięki niej możemy przygotować pyszne, pożywne i szybkie surówki obiadowe. Surówka z czerwonej kapusty podana jest z jogurtem naturalnym, który jest jej smacznym wykończeniem. Poznaj przepis na surówkę z czerwone kapusty jak w restauracji.Czerwona kapusta jest lekkim i bardzo zdrowym warzywem, zawierającym witaminy z grupy B, witaminę C, A i K. Czerwona kapusta to również bogactwo takich związków, jak żelazo, wapń, potas, magnez, cynk i miedź. Ponad to zawiera również przeciwutleniacze, które wykazują silne działanie przeciwstarzeniowe i przeciwnowotworowe.Surówka z czerwonej kapusty jest świetnym dodatkiem do dań mięsnych i ryb. Moim ulubionym połączeniem jest surówka podana z mięsem czerwonym, np. z karkówką lub roladkami wołowymi. Mocny smak mięsa świetnie współgra z lekką i świeżą surówką. Przed przygotowaniem surówki koniecznie posiekaj kapustę, oprósz ją solą i odstaw, aby puściła sok.

Zupa cebulowa
18.11.2021 01:00 Zupa cebulowa przepis w sam raz na jesienne chłody

Mocny smak, doskonały kolor i aromat. Taka właśnie jest zupa cebulowa gotowana na bulionie. Zupa jest prosta w przygotowaniu i tak pyszna, że nie można się jej oprzeć. Zupa cebulowa jest doskonałym pomysłem na rozgrzewający obiad w chłodne, jesienne dni. Poznaj przepis na doskonałą zupę cebulową.Zupa cebulowa ma bardzo wyraźny smak i aromat. Posiada również rozgrzewające i antybakteryjne i przeciwwirusowe właściwości, jest więc doskonałą, jesienną zupą oraz domowym lekarstwem na przeziębienie i grypę. Zupa jest dobrze doprawiona, a długo duszona cebulka miękka i genialna w smaku. Zupę podawaj z grzankami serowymi lub ziołowymi.Zupę koniecznie przygotuj na prawdziwym bulionie wołowo- warzywnym. Dzień wcześniej ugotuj rosół z wołowiną i na nim ugotuj później zupę z cebuli. Przyprawy również mają kluczowe znaczenie dla doskonałego smaku. Majeranek, liście laurowe, zioła prowansalskie i ziele angielskie to zioła, które muszą znaleźć się w zupie cebulowej.Przygotuj również zupę czosnkową. Zupa jest bardzo rozgrzewająca, ma lecznicze właściwości i jest przepyszna.

zupa fasolowa przepis
18.11.2021 01:00 Zupa fasolowa - najlepszy przepis

Szukasz pomysłu na niezwykle sycącą zupę? Ugotuj zupę fasolową z boczkiem i kiełbasą. Wywar warzywny i fasolka w połączeniu z mięsem i aromatycznymi przyprawami smakuje rewelacyjnie i z pewnością błyskawicznie zniknie z talerzy. Poznaj stary i sprawdzony przepis na zupę fasolową z majerankiem.Zupa fasolowa jest smaczną i bardzo pożywną zupą na bazie mięsa, strączków i warzyw, jest wyraźna w smaku i ma doskonały aromat. Zupa gęstnieje podczas gotowania i jest bardzo rozgrzewająca. Fasolową zawsze doprawiam liśćmi laurowymi, zielem angielskim i majerankiem, ponieważ genialnie pasują do mięsa i strączków, nadając zupie lekkości.Biała fasola jest twarda i dość ciężkostrawna, dlatego też zamocz ją w wodzie dzień przed gotowaniem zupy i odstaw na 10-12 godzin, następnie wymień wodę i dopiero zagotuj. Namoczone strączki będą gotować się znacznie krócej i zostaną pozbawione związku, który odpowiada za wzdęcia. Do zupy dodaj również sporą ilość majeranku, który dodaje jej genialnego smaku i chroni żołądek. Jeśli chcesz zagęścić zupę, pod koniec gotowania dodaj do niej zasmażkę z masła i mąki. Zupę podaj z kromką świeżego, jeszcze ciepłego chleba.Przygotuj równie smaczną zupę ze strączków, czyli grochówkę na żeberkach. Zupa jest gęsta i ma wyraźny, mięsny smak.

Warzywa w rosole
18.11.2021 01:00 W którym momencie należy dodawać warzywa do rosołu?

Mimo że w polskich gospodarstwach domowych rosół gotowany jest na co dzień, wiele osób cały czas nie zna wszystkich tajników tego dania. Aby wyciągnąć ze składników jak najwięcej smaku i aromatu, warzywa należy wrzucić w połowie gotowania. Dzięki temu rosół nabierze swojego charakterystycznego złotego koloru, a w smaku nie będzie miał sobie równych. Rosół jest znany na całym świecie, choć w zależności od regionu może być gotowany różnymi metodami oraz przy pomocy innych składników. Niezależnie od tego, najczęściej podaje się go osobom chorym, w celu poprawy ich odporności, a także dostarczenia dużej ilości wartości odżywczych. Polski rosół tradycyjnie składa się z kurczaka, włoszczyzny, cebuli oraz przypraw - niewielka ilość składników powoduje, że powinny mieć jak najlepszą jakość. Z tego też powodu tak ważna jest kolejność ich wrzucania, ponieważ od niej może zależeć w pewnym stopniu klarowność i smak zupy.

Zupa grzybowa
17.11.2021 01:00 Zupa grzybowa - prosty przepis

Zupa grzybowa z suszonych grzybów leśnych jest doskonałą zupą w jesienne i zimowe dni. Zupa gotowana jest z dużą ilością warzyw, dzięki czemu bulion ma wyraźny smak. Grzyby suszone natomiast nadają daniu doskonałego, głębokiego aromatu. Zupę przygotuj z natką pietruszki i lubczykiem. Poznaj przepis na przepyszną zupę grzybową.Grzyby leśne mają pełny, wyraźny smak i aromat i przede wszystkim są bardzo zdrowe. Zawierają witaminy z grupy B i przeciwutleniacze, które wykazują działanie przeciwnowotworowe, przeciwzapalne i opóźniają procesy starzenia. Grzyby leśne suszone mają równie intensywny smak, aromat i zachowują wszystkie wartości zdrowotne.Do zupy grzybowej koniecznie dodaj natkę pietruszki i świeży lubczyk. Możesz posiekać zioła i dodać je do zupy lub związać pęczki gumką recepturką i zanurzyć je liśćmi w zupie, aby oddały swój smak i aromat. Zupa grzybowa smakuje doskonale z ziemniakami, jeśli jednak wolisz makaron, dodaj do gotującego się wywaru makaron jajeczny lub kluseczki typu muszelki.

Krokiety z pieczarkami i serem
17.11.2021 01:00 Krokiety z pieczarkami i serem

Krokiety z pieczarkami i serem to proste danie na ciepło zarówno na obiad, kolację, jak i święta lub większe uroczystości. Wytrawne ciasto naleśnikowe z aromatycznym farszem i złocistą skórką doskonale łączy się z domowym barszczem z buraków. Poznaj przepis na wyśmienite krokiety z pieczarkami i serem.Krokiety z pieczarkami i serem nie są trudnym i czasochłonnym daniem. Wystarczy, że podsmażysz pieczarki, dodasz ser i całość zawiniesz w naleśniki z domowego ciasta, a następnie usmażysz w panierce. Krokiety są delikatne w smaku, a ciasto naleśnikowe w złocistej panierce wprost rozpływa się w ustach.Do krokietów z pieczarkami i serem przygotuj również barszcz czerwony, który doskonale komponuje się z krokietami, smażonymi pierogami i uszkami z farszem. Pieczarki podsmażone na maśle z cebulką i pietruszką są bardzo aromatyczne i wyraźne w smaku, ser natomiast dobrze łączy farsz z całym ciastem.Krokiety przygotujesz na wiele sposobów. Koniecznie wypróbuj również lekkie i pożywne krokiety z soczewicą.

Zupa tajska z kurczakiem
17.11.2021 01:00 Zupa tajska z kurczakiem

Zupa tajska z kurczakiem to rozgrzewająca, niezwykle aromatyczna zupa, która zachwyci Cię swoim smakiem już od pierwszego kęsa. Orientalne liście kaffiru, kolendra, chili i mleko kokosowe sprawią, że zupa nabierze wyjątkowego charakteru, jak z tajskiej restauracji. Poznaj przepis na genialną zupę tajską z kurczakiem.Kuchnia tajska słynie z doskonałego łączenia smaków i aromatycznych przypraw. Każde danie ma wyczuwalną, słoną, ostrą, słodką i kwaśną nutę i jest rewelacyjnie doprawione. Podstawą doskonałej zupy tajskiej jest imbir, kurkuma, mleko kokosowe, liście kaffiru oraz sok z limonki i kolendra, dzięki którym zupa zyskuje niepowtarzalny smak.Kaffir, czyli liście limonki są bardzo aromatyczne i dodają daniom lekko cytrynowego, świeżego smaku. W Polsce kaffir dostaniemy w sklepach z kuchniami świata oraz większych marketach w postaci mrożonych lub suszonych liści. Możesz również wykorzystać gotową mieszankę tajską z suszonego kaffiru i trawy cytrynowej.Kuchnia tajska to aromatyczne zupy z krewetkami, kurczakiem, grzybami. To niezwykłe curry oraz tajskie, uliczne jedzenie, takie jak Pad Thai z wołowiną, warzywami, kurczakiem i owocami morza.

Zupa dyniowa przepis
17.11.2021 01:00 Zupa dyniowa, która podbije każdy stół

Poszukujesz ciekawych pomysłów kulinarnych? Przygotuj aromatyczną zupę dyniową w formie kremu, która zachwyci wszystkich swoim doskonałym smakiem. Zupa jest gęsta, doprawiona imbirem i gałką muszkatołową, podana z kleksem śmietany i prażonymi pestkami dyni. To genialne połączenie, którego musisz spróbować. Poznaj przepis na zupę dyniową. Jesień jest sezonem na dynię. Wykorzystaj więc czas, w którym jest dojrzała i najsmaczniejsza i przygotuj z niej pyszną zupę- krem. Zupa jest gęsta, smaczna i bardzo aromatyczna z wyczuwalną nutą imbiru i gałki muszkatołowej. Jest również bardzo rozgrzewająca, a dzięki aktywnym związkom zawartym w dyni i imbirze działa również przeciwwirusowo i przeciwzapalnie.Przed gotowaniem pokrój i upiecz dynię, aby łatwo pozbyć się skóry i oddzielić miąższ od pestek. Pestki z dyni zawsze zostawiam, oczyszczam i pozostawiam w suchym i ciepłym miejscu, aby dobrze wyschły, następnie je prażę i mam pyszny dodatek do sałatek, zup i wielu innych dań. Z dyni przygotujesz nie tylko pyszną i sycącą zupę. Upieczesz z niej również ciasto miodowe, zrobisz genialne gnocchi, a także ugotujesz aromatyczne curry.

Krokiety z kapustą i pieczarkami
17.11.2021 01:00 Krokiety z kapustą i pieczarkami - Niezawodny przepis

Krokiety z kapustą kiszoną i pieczarkami to proste, ale wyjątkowo smaczne danie. Pyszny farsz, delikatne ciasto i chrupiąca, złocista skórka to doskonałe połączenie. Krokiety z kapustą kiszoną i pieczarkami przygotujesz zarówno na obiad, ciepłą kolację dla najbliższych, jak i na święta lub ważną uroczystość. Koniecznie w towarzystwie domowego barszczu czerwonego. Poznaj przepis na pyszne krokiety z kapustą i grzybami.Krokiety z kapustą i pieczarkami to nie tylko świetny pomysł na świąteczne danie. Krokiety przygotujesz również na obiad lub kolację, ponieważ są wyjątkowo prostym i szybkim daniem. Farsz z kapusty kiszonej podsmażonej z cebulką na smalcu z dodatkiem pieczarek dosłownie rozpływa się w ustach i z pewnością skradnie serca wszystkim smakoszom.Krokiety, niezależnie, czy z kapustą, mięsem lub pieczarkami i serem, smakują doskonale w towarzystwie barszczu z pieczonych buraków. Barszcz ma wyraźny smak, który świetnie łączy się z całym daniem. Jeśli nie chcesz smażyć krokietów na oleju, możesz je również zapiec w piekarniku. Nagrzej piekarnik do 180 stopni i piecz krokiety na blaszce przez 10 minut.

Kurczak w cieście
16.11.2021 01:00 Kurczak w cieście - prosty pomysł na smaczny obiad

Kurczak w delikatnej panierce z ciasta naleśnikowego jest świetnym pomysłem na szybki obiad. Nawet największe niejadki będą zachwycone delikatnymi, soczystymi kawałkami mięsa w cieście. sprawdź, jak przygotować kurczaka w cieście naleśnikowym, idealnym na obiad dla całej rodziny.Piersi z kurczaka w cieście naleśnikowym to doskonała alternatywa dla kotletów z piersi z panierką z bułki tartej. Małe kawałki kurczaka marynowane w ziołach, czosnku i papryce mają doskonały, wyraźny smak, a ciasto naleśnikowe sprawdzi się jako delikatna, miękka panierka, która dodatkowo zabezpieczy mięso przed wysuszeniem.Do kurczaka w cieście przygotuj również ziemniaki lub frytki i ulubioną surówkę, aby posiłek był odpowiednio zbilansowany i dostarczył energii na wiele godzin. Ciasto naleśnikowe musi być dość gęste, aby nie odeszło od mięsa podczas smażenia. Kurczaka po przygotowaniu wyłóż na ręcznik papierowy, aby oddał nadmiar tłuszczu.Jeśli szukasz pomysłu na panierowanego kurczaka w innej odsłonie - tu poznasz przepis na kurczaka w panko, czyli orientalnej panierce kuchni Dalekiego Wschodu.

Zupa krem z brokułów z ziemniakami
16.11.2021 01:00 Zupa krem z brokułów z ziemniakami - najlepszy, prosty przepis

Zupa krem z brokułów z ziemniakami to pomysł na szybki, zdrowy i dietetyczny obiad dla całej rodziny. Krem jest gęsty, smaczny i bardzo aromatyczny, posiada również rozgrzewające właściwości, jest więc doskonałą zupą w chłodne, deszczowe dni. Sprawdź, jak przygotować prostą i genialną w smaku zupę krem z brokułów z ziemniakami.Zupa krem to wyjątkowo pożywne i zdrowe danie, które przygotujesz z każdych warzyw w ciągu niecałej godziny. Kremy są również świetnym sposobem na dostarczenie naszym dzieciom niezbędnych witamin i minerałów. Krem z brokułów z dodatkiem ziemniaków, marchewki i pietruszki ma wyraźny smak, dzięki czemu zupę doprawisz jedynie odrobiną soli i pieprzu. Zupę krem z brokułów z ziemniakami możesz podać samą lub z wieloma dodatkami. Pokruszony ser feta, mozzarella, starty parmezan, grzanki, groszek ptysiowy, chlebek czosnkowy to tylko niektóre z propozycji. Krem świetnie smakuje również z prażonymi pestkami dyni, słonecznika i migdałów. Jeśli szukasz pomysłu na doskonały i szybki krem- tu poznasz przepis na wyśmienitą zupę z marchewki i soczewicy, którą pokochają wszyscy domownicy.

pancakes-3926009 1920
16.11.2021 01:00 Nieziemsko pyszne i chrupiące naleśniki bez smażenia

Wielu z nas lubi jeść naleśniki, nie każdy już jednak lubi długie stanie przy patelni, jakie wiąże się często z ich smażeniem. Na tę bolączkę też jest sposób. Wystarczy naleśniki upiec. Albo raczej przygotować jednego wielkiego naleśnika. Sprawdźcie ten nietypowy przepis koniecznie. Naleśnik bez smażenia? Tak, to możliwe. Decydując się na przyrządzenie tego deseru, pominicie etap żmudnej pracy nad kolejnymi sztukami przysmaku. Pieczony naleśnik jest daniem, które z pewnością przypadnie do gustu każdemu, kto w kuchni nie lubi spędzać wiele czasu, ale ceni smak tradycyjnych dań. Wypróbujcie ten patent — jesteśmy pewni, że was zachwyci.

Kurczak z warzywami na patelnie
16.11.2021 01:00 Kurczak z warzywami na patelnię

Pieczony kurczak z warzywami na patelnię to świetny i szybki pomysł na rodzinny obiad, nawet w bardzo zabiegany dzień. Do przygotowania dania wystarczy mięso, gotowa mieszanka warzyw i przyprawy, które z pewnością masz w domu. Poznaj przepis na soczystego kurczaka z warzywami na patelnię.Kurczak z warzywami zawsze smakuje doskonale. Jeśli nie masz czasu na długie przygotowywanie dania, upiecz mięso z gotową mieszanką warzyw na patelnię. Kurczak doprawiony jest specjalną przyprawą, dzięki czemu zyskuje zioło-czosnkowy smak i jest bardzo aromatyczny i delikatny. Gotową mieszankę warzyw rozmroź zanim upieczesz całe danie, ponieważ miękkie warzywa lepiej najdą aromatem ziół prowansalskich i będą dobrze doprawione. Całe danie najpierw piecz pod folią aluminiową, aby kurczak się nie wysuszył, następnie zdejmij ją pod sam koniec pieczenia, aby mięso i warzywa nabrały ładnego koloru. Przygotuj również pałki z kurczaka z ziemniakami w doskonałej marynacie. Danie z pewnością posmakuje wszystkim domownikom.

Lekko słodki, idealny na obiad kurczak z mango
15.11.2021 01:00 Lekko słodki, idealny na obiad kurczak z mango

Kurczak z mango, czyli słodkie, gęste curry jest doskonałym pomysłem na obiad w orientalnym stylu. Słodki kurczak mango z wyczuwalną nutą imbiru, curry, chili i miodu wprost rozpływa się w ustach. Całe danie przygotowane jest z zielonym groszkiem i orzechami nerkowca. Poznaj przepis na lekko słodki, idealny na obiad- kurczak z mango.Kurczak z mango to świetna propozycja na słodki, orientalny obiad. Jest sycącym i bardzo aromatycznym posiłkiem, które skradnie serce każdego miłośnika azjatyckiej kuchni. Gęste, żółte curry doskonale smakuje podane z orzechami nerkowca i ryżem jaśminowym oprószonym pietruszką. Takiego połączenia musisz spróbować. Przyprawa curry nadaje daniom wyraźnego, orientalnego smaku, a słodkie mango, miód i orzechy nerkowca doskonale przełamują ostrość, sprawiając, że potrawa jest lekko pikantna, słona i słodka jednocześnie. Kurczak z mango przygotowany ze śmietaną i mąką jest gęstym daniem. Jeśli masz ochotę na bardziej wodniste i jeszcze słodsze curry, zamień śmietankę i mąkę na mleko kokosowe. Przygotuj również słodkie curry z ananasem oraz curry z soczewicą. Każde danie zachwyci Cię swoim wyraźnym smakiem i niezwykłym aromatem.

Niezwykle chrupiący kurczak w panko
15.11.2021 01:00 Niezwykle chrupiący kurczak w panko

Szukasz pomysłu na orientalny obiad w stylu street food? Przygotuj kurczaka w azjatyckiej panierce panko. Kurczak podany z ryżem jaśminowym i surówką z białej kapusty smakuje rewelacyjnie i z pewnością skradnie serca wszystkim miłośnikom azjatyckiej kuchni. Poznaj przepis na niezwykle chrupiącego kurczaka w panko.Panko jest tradycyjną panierką wykorzystywaną w kuchniach Dalekiego Wschodu. Jest chrupiąca, złocista i doskonała w smaku. Panierka panko wchłania znacznie mniej oleju niż panierka z bułki tartej, dzięki czemu przygotowane potrawy są lekkie i pozbawione nadprogramowego tłuszczu. Panko wykorzystuje się do kurczaka, ryb, krewetek i innych owoców morza, nadając im wyjątkowego smaku.Chrupiący kurczak w panko to jedno z wielu dań street food, czyli lokalnych, azjatyckich pyszności przygotowywanych na ulicy lub w prostych budkach gastronomicznych. Kurczak panko doskonale smakuje podany z ryżem jaśminowym oprószonym pietruszką lub świeżą kolendrą i sosem pikantnym, sojowym lub teryiaki. Do dania przygotuj również orientalną surówkę z białej kapusty.

Krokiety z kapustą i grzybami
15.11.2021 01:00 Puszyste zapiekane krokiety z kapustą i grzybami. Przygotujesz je bez jajek i mleka

Krokiety z kapustą i grzybami to pyszne bezmięsne danie, które doskonale smakuje z barszczem czerwonym. Część z nas jednak nie chce lub nie może spożywać mleka czy jaj. Z myślą o takich osobach została opracowana receptura na ten specjał, która nie wymaga ich użycia. Przyrządźcie te krokiety nawet jeśli nie musicie stosować w diecie wykluczeń — są naprawdę lekkie i wyśmienite. Kiszona kapusta i grzyby to klasyczne połączenie cenione przez smakoszy na dietach bezmięsnych. Zawinięta w delikatne bezglutenowe ciasto — przygotowane bez dodatku jaj i mleka — będzie odpowiednia nawet dla wegan. Przyprawy zadbają o to, by danie było pełne smaku.

Proste i szybkie faszerowane pieczone ziemniaki
15.11.2021 01:00 Proste i szybkie faszerowane pieczone ziemniaki

Ziemniaki faszerowane pieczarkami i serem są doskonałym pomysłem na kolację lub obiad. Są delikatne, a aromatyczny, grzybowy farsz wprost rozpływa się w ustach. Ziemniaki przygotujesz w godzinę, a efekt zachwyci całą rodzinę i przyjaciół. Poznaj przepis na proste i szybkie faszerowane, pieczone ziemniaki.Pieczone ziemniaki przygotuj jako samodzielne, bardzo pożywne i smaczne jadanie, a także jako dodatek do mięsa pieczonego lub grillowanego. Pieczarki zapieczone z cebulką, serem i szczypiorkiem smakują obłędnie w towarzystwie delikatnych ziemniaków w mundurkach.Do przygotowania ziemniaków pieczonych wykorzystaj te o średnim stopniu mączności, np. Irga, Orlik, Irys. Ziemniaki te nie są ani zbyt sypkie, ani wodniste, dzięki czemu będą dobrze łączyć się z całym farszem. Ziemniaki przed pieczeniem ugotuj w mundurkach, co wzmocni ich walory smakowe. Jeśli szukasz pomysłu na oryginalny pomysł na ziemniaki- tu znajdziesz przepis na ziemniaki pieczone ze szpinakiem, doskonałe jako dodatek do dań mięsnych i ryb.

Zupa kalafiorowa
15.11.2021 01:00 Rozgrzewająca zupa kalafiorowa z curry i imbirem

Jesienią często sięgamy po rozgrzewające zupy z dodatkiem warzyw korzeniowych czy sezonowych. Jedną z takich potraw jest kalafiorowa. Jeśli dodamy do niej curry i imbiru nabierze przyjemnie pikantnego posmaku. Spróbujcie koniecznie i cieszcie się bogactwem aromatycznego dania. Tradycyjne zupy to nie tylko rosół i pomidorowa. Warto odejść od klasyki na rzecz pysznej kompozycji z dodatkiem kalafiora. To pyszne i zdrowe warzywo będzie smakowało doskonale w towarzystwie aromatycznych przypraw kojarzonych z kuchnią indyjską — curry i imbiru. Sięgnijcie po tę wersję, a przyjemnie się rozgrzejecie i wzmocnicie swoją odporność.

Zupa porowa krem
15.11.2021 01:00 Zupa porowa krem

Zupa krem porowa jest doskonałym pomysłem na szybki i zdrowy obiad dla całej rodziny. Zupa jest wyraźna w smaku, z wyczuwalną nutą mleka i gałki muszkatołowej, jest bardzo aromatyczna i rozgrzewająca, idealna na jesienną pogodę. Poznaj przepis na zupę porową krem. Zupa porowa mocno rozgrzewa, jest mało kaloryczna i zdrowa. Por jest bogaty w błonnik, witaminy z grupy B, witaminę C oraz kwas foliowy, wzmacnia więc naszą odporność, poprawia trawienie, koncentrację i usprawnia działanie całego organizmu. Ze względu na kwas foliowy, por jest zalecany kobietom w ciąży oraz dzieciom w okresie intensywnego wzrostu i rozwoju. Krem z pora jest jedną z moich ulubionych zup. Jest niezwykle smaczna, wyraźna i bardzo aromatyczna. Krem koniecznie dopraw gałką muszkatołową i dodaj odrobinę mleka, a odkryjesz jej niezwykły smak. Zupa wzbogacona jest o czosnek, cebulę, korzeń pietruszki i seler, czyniąc z kremu prawdziwą bombę witaminową.Jeśli szukasz pomysłu na rozgrzewającą, jesienną zupę- tu poznasz przepis na zupę krem z pomidorów i papryki, doskonałą w chłodne, deszczowe dni.

Projekt bez tytułu (26)
14.11.2021 01:00 Soczyste kotlety z kurczaka po hawajsku ze słodką niespodzianką w każdym kęsie

Kotlety z kurczaka są daniem niezwykle delikatnym i szybkim w przygotowaniu. Dodajcie do nich żurawiny i ananasa, a wyjdą pysznie soczyste i słodkie. Przepis na kotlet po hawajsku zachwyci was zarówno smakiem, jak i wyglądem.Połączenie mięsa, sera i ananasa budzi wiele kontrowersji wśród smakoszy. Ten kurczak jest jednak zdecydowanie lepszy niż klasyczna hawajska. Swój wyjątkowy charakter zawdzięcza dodatkowi żurawiny, która idealnie przełamuje słodycz egzotycznego owocu.

Patent na bezmięsny rosół
14.11.2021 01:00 Niezawodny sposób na pyszny i aromatyczny bezmięsny rosół

Wielu smakoszy przekonanych jest, że prawdziwy rosół musi być przyrządzany na mięsie. Równie pyszną zupę można jednak zrobić, nie korzystając z tego produktu. Bulion roślinny będzie równie aromatyczny i smaczny, jeśli dodacie do niego podsmażonych przypraw i kurkumy. Spróbujcie, a być może do klasyki już nie wrócicie. Jeśli lubicie tradycyjny rosół, zrezygnowanie z mięsa może być dla was trudne. Warto jednak dać szansę temu daniu. Przyprawy i warzywa pozwolą wam wyczarować naprawdę pyszną kompozycję. Będzie idealna do przygotowania wielu zup np. do pomidorowej. Przygotujecie ją z łatwością, a smak na długo pozostanie w waszej pamięci.

Naleśnik na patelni
14.11.2021 01:00 Co zrobić, żeby naleśniki nie przywierały do patelni?

Często podczas przyrządzania naleśników napotykamy trudności. Zdarza się, że ciasto przywiera i zamiast cieszyć się smakiem, zmagamy się z przypalonymi kawałkami masy. Sprawdzony i prosty domowy patent pomoże nam pożegnać ten problem raz na zawsze. Wystarczy, że patelnię przed smażeniem posypiemy solą. Naleśniki to smaczne danie, które zachwyca bogactwem możliwości. Zanim jednak wybierzemy ulubiony farsz, musimy je usmażyć. Wydawać by się mogło, że to czynność prosta i szybka. Nierzadko jednak zdarza się, że ciasto nie chce ładnie odchodzić od patelni. Możemy temu zapobiec, stosując babciny trik z solą. Wypróbujcie go koniecznie.