Kurczak curry z ananasem na bazie żółtej pasty curry i mleka kokosowego to doskonały pomysł na orientalny obiad. Kurczak jest miękki i soczysty, całe danie natomiast kremowe, słodkie, ale z wyraźną pikantną nutą. Jest genialne w smaku. Poznaj przepis na szybkie i orientalne danie, czyli kurczaka curry z ananasem.Orientalna, indyjska kuchnia słynie z idealnie doprawionych dań i łączenia smaków. Takie też jest curry z ananasem. Jest słodkie, lekko gorzkawe i pikantne jednocześnie. Curry koniecznie podaj z ryżem jaśminowym, który razem z kurczakiem i ananasem tworzy doskonałe połączenie. Pasta curry to mieszanka między innymi imbiru, kminu i chilli, dlatego też ostrożnie doprawiaj całe danie dodatkową ilością zmielonej, ostrej papryki. Możesz również całkowicie z niej zrezygnować, jeśli nie lubisz bardzo pikantnych dań. Jeśli chcesz uzyskać gęste curry, zamiast mleka kokosowego dodaj 100 ml śmietany 18 %. Przygotuj również wegetariańskie, czerwone curry z dynią, soczewicą i papryką, doskonałe na chłodne, jesienne dni.
Przygotowanie ziemniaczanych klusek jest jednym z najlepszych sposobów na poradzenie sobie z resztkami ugotowanych do obiadu ziemniaków. Dodając do nich ziemniaki surowe, możemy przenieść smak tej potrawy na wyższych poziom i dodać kluskom charakteru. Spróbujcie tradycyjnych czarnych klusek i przekonajcie się sami, jak pyszne mogą być najprostsze dania. Zdradzaliśmy wam już przepis na ekspresowe kluski śląskie oraz recepturę na cudownie pyszne pyzy ziemniaczane. Obie potrawy będą dobrze komponowały się z wieloma sosami. Pasować do nich będą też, popularne na Górnym Śląsku, kluski czorne. Spróbujcie tego niezwykłego połączenia ziemniaków w dwóch postaciach, a być może nie sięgniecie już po „zwykłe” warianty tego ziemniaczanego dania.
Zupa krem pieczarkowa to doskonały pomysł na szybki i sycący obiad dla całej rodziny. Krem jest gęsty, mocno warzywny i bardzo wyraźny w smaku. Zupę przygotujesz w godzinę, a jej smak i aromat zachwyci nawet największego niejadka. Poznaj przepis na gęstą i pyszną zupę krem pieczarkową.Jesień to pora roku, w której wyjątkowo często sięgam po zupy kremy, ponieważ są gęste, pożywne i doskonale rozgrzewają w pochmurne, deszczowe i zimne dni. Krem z pieczarek jest jedną z moich ulubionych zup, jest prosty w przygotowaniu, doskonały w smaku i zdrowy, ponieważ bez kostki rosołowej. Sekretem doskonalej zupy krem z pieczarek jest podsmażenie grzybów i wszystkich warzyw na maśle, dzięki czemu zyskują bardzo wyraźny smak i pachną doskonale. Do garnka wlewam niecały litr wody i w razie potrzeby dolewam, aby nie rozrzedzić kremu. Zupa musi być gęsta.Jesień to również sezon na dynię. Przygotuj z niej doskonały krem z dyni. Zupa jest bardzo aromatyczna, zdrowa i rozgrzewająca.
Zupa krem z ziemniaków jest prostą i doskonałą w smaku zupą na obiad lub ciepłą kolację dla całej rodziny. Delikatny krem z ziemniaków w towarzystwie aromatycznego pora i boczku smakuje genialnie. Poznaj przepis na pyszną zupę krem z ziemniaków.Zupy kremy są smaczniejsze i bardziej pożywne od klasycznych zup. Są gęste, doskonale doprawione, pyszne i posiadają rozgrzewające właściwości. Zupy kremy sprawdzą się więc idealnie w chłodne jesienne i zimowe dni. Zupę krem ugotujesz a każdych warzyw, np. z buraków lub marchewki. Każe danie ma wyjątkowy smak i aromat. Krem z ziemniaków jest prostym, smacznym i tanim pomysłem na sycący posiłek. Ziemniaki podsmażone na maśle w towarzystwie pora i czosnku nabierają wyraźnego smaku. Cały krem wzbogacony jest o kilka plasterków podsmażonego boczku, który do ziemniaków pasuje idealnie.
Kurczak w sosie jogurtowym jest pomysłem na szybkie i wyjątkowo smaczne danie dla całej rodziny. Mięso jest delikatnie doprawione i podsmażone z czosnkiem, porem i groszkiem. Całość otulona jest gęstym sosem jogurtowym. Sprawdź, jak go przygotować.Kurczak w sosie jogurtowym jest doskonałym, delikatnym i pożywnym daniem obiadowym. Soczyste mięso, aksamitny sos z dodatkiem pora, groszku i koperku dosłownie rozpływa się w ustach.Danie przygotuj z ryżem i warzywami gotowanymi na parze, które świetnie połączą się z aksamitnym sosem. Gorąco polecam ryż basmati lub ryż jaśminowy, ponieważ nie skleja się po ugotowaniu. Jogurt przed przelaniem na patelnię zahartuj mąką i zimną wodą, dzięki czemu nie zważy się podczas gotowania.Jeśli szukasz pomysłu na równie smaczny i szybki obiad- tu poznasz przepis na kurczaka zapiekanego w sosie porowym, idealny do ziemniaków, ryżu i kaszy.
Jajecznica z bananem i masłem orzechowym jest delikatną, dietetyczną propozycją śniadaniową dla wszystkich miłośników słodkości, a także dla osób będących na diecie. Jest delikatna, puszysta i zawiera wyłącznie zdrowe kalorie. Poznaj przepis na delikatną jajecznicę z bananem- idealną na smaczne i pożywne śniadanie. Banan jest owocem, którego nie powinno zabraknąć w naszej diecie. Banan bogaty jest w potas, który reguluje ciśnienie krwi i pracę serca, a także pektyny skutecznie zmniejszające ilość złego cholesterolu. Regularne spożywanie owocu zapobiega więc powstawaniu groźnych dla zdrowia i życia chorób układu sercowego i naczyniowego, w tym zawału i miażdżycy.Dobrej jakości masło orzechowe zawiera dużą ilość tłuszczy roślinnych, błonnika oraz magnezu i witamin z grupy B. W połączeniu z jajkami, bananem i miodem otrzymamy więc bardzo sycącą i pyszną bombę witaminową, która doda nam energii na wiele godzin i uzupełni zapotrzebowanie na mikroelementy. W zdrowym, śniadaniowym menu nie może zabraknąć również jajecznicy z awokado oraz owsianki. Tu poznasz przepis na pyszną owsiankę z dynią, idealną na jesień.
Zrobiliście surówkę z białej kapusty, a teraz nie wiecie jak wykorzystać pozostałą część warzywa? Mamy dla was pyszny przepis, z którego wyczarujecie niesamowicie aromatyczne jednogarnkowe danie. Wystarczy, że do kapusty dodacie kiełbasy, ziemniaków i ulubionych przypraw. Dajcie się skusić tej rozgrzewającej kompozycji. Będzie idealna na rodzinny obiad. Jednogarnkowe dania, takie jak np. leczo, zwykle są bardzo proste w przygotowaniu, a przy tym niezwykle sycące. Warto wypróbować ten sposób przyrządzania potraw. Zwłaszcza że nie zawsze musimy gotować gulasz, co bywa czasochłonne. Czasem wystarczy po prostu składniki podsmażyć i trochę poddusić.
Szukasz niecodziennego pomysłu na pyszny obiad dla najbliższych? Przygotuj kurczaka w pomarańczach i doskonałą marynatą, który z pewnością zachwyci wszystkich domowników. Mięso jest niezwykle soczyste, miękkie, otulone pomarańczami, kurkumą, imbirem i czosnkiem, jest doskonałe. Sprawdź, jak go przygotować.Kurczak pieczony z cytrusami i obłędną marynatą z soku pomarańczowego i orientalnych przypraw jest delikatne i soczyste w środku z lekko chrupiącą, złocistą skórką, wprost rozpływa się w ustach. Mięso przechodzi również smakiem cytrusów i zyskuje świeżą, pomarańczową nutę.Do kurczaka w pomarańczach ugotuj ulubiony ryż lub przygotuj ziemniaki opiekane. Mięso doskonale łączy się również z sałatką ze świeżych warzyw lub delikatną surówką z kapusty pekińskiej. Kurczaka możesz również zamarynować dzień wcześniej, aby był jeszcze bardziej aromatyczny.
Kurczak na chrupko, czyli kurczak po tajlandzku w złocistej panierce panko jest doskonałym pomysłem na orientalny i pyszny obiad. Mięso podane z warzywami z woka w aromatycznym, gęstym sosie na bazie sosu sojowego i octu ryżowego przeniesie Cię w kulinarną podróż po Dalekim Wschodzie. Poznaj przepis na kurczaka na chrupko z woka.Aby danie było jak najbardziej aromatyczne, kurczaka zamarynuj dzień przed przygotowaniem i wstaw do lodówki na całą noc. Mięso otulone imbirem, pieprzem i sosem sojowym na drugi dzień będzie smakować doskonale. Do smażenia niezbędny jest wok lub głęboka patelnia z grubym dnem, ponieważ warzywa przygotowywane są zgodnie z azjatycką metodą smażenia, czyli stir-fry.Produkty, takie jak panierka panko, ocet ryżowy i sos sojowy bez problemu kupisz w większym markecie lub sklepach z kuchniami świata. Panierka panko jest panierką stosowaną w kuchniach azjatyckich do przygotowywania mięsa, warzyw i owoców morza w tempurze. Panko, w przeciwieństwie do klasycznej bułki tartej, absorbuje znacznie mniej tłuszczu, dlatego też dania są lżejsze i mniej kaloryczne.Jeśli również jesteś miłośnikiem orientalnej kuchni- tu poznasz przepis na makaron stir-fry z kurczakiem, marchewką i brokułem w aromatycznym sosie.
Kurczak w pomidorach to jednogarnkowe, błyskawiczne danie, które przygotujesz zarówno na rodzinny obiad, jak i smaczną kolację, czy lunch do pracy. Mięso duszone w pomidorach z aromatycznymi ziołami wprost rozpływa się w ustach. Poznaj przepis na soczystego kurczaka w pomidorach.Kurczak w pomidorach to pomysł na smaczne, zdrowe i wyjątkowo pożywne danie. Kurczak podsmażony z czosnkiem, cebulką, następnie duszony w pomidorach i sosie jest bardzo delikatny i soczysty, posmakuje więc największym niejadkom. Do pomidorów dodaj pół łyżeczki cukru, aby pozbyć się kwaskowatego posmaku koncentratu. Danie przygotuj z makaronem, ryżem, kaszą lub ziemniakami. Każdy dodatek świetnie łączy się z delikatnym kurczakiem w pomidorach. Możesz zamarynować mięso przed przygotowywaniem obiadu, aby był jeszcze bardziej aromatyczny. W tym celu natrzyj mięso solą, pieprzem i oregano. Rozmaryn podczas smażenia może zmienić smak i mięso będzie gorzkawe, dlatego też zioło dodaj dopiero podczas duszenia pomidorów.Przygotuj równie szybki obiad z kurczakiem dla całej rodziny- tu poznasz przepis na kurczaka pieczonego z warzywami. Mięso jest delikatne i wyjątkowo soczyste, a szparagi, marchewka i cukinia świetnie uzupełniają całą potrawę.
Schab gotowany ze śliwką jest doskonałym pomysłem na świąteczny obiad i kolację w gronie najbliższych. Mięso jest soczyste i delikatne, a śliwki nadają mu genialnego, słodkiego smaku. Schab jest doskonały zarówno na ciepło, podany z ziemniakami i surówką, jak i na zimno, jako mięso do kanapek. Poznaj przepis na obłędny schab gotowany ze śliwką.Święta Bożego Narodzenia kojarzą mi się z wieloma przepysznymi potrawami. Jedną z nich jest właśnie schab gotowany ze śliwką. Schab gotowany ze śliwką ma ziołowo-czosnkowy smak z wyczuwalną, słodką nutą suszonych śliwek. Owoce podczas gotowania oddają sok, który dodatkowo nawilża schab od środka. Długa obróbka termiczna na wolnym ogniu sprawia, że mięso jest miękkie, soczyste i delikatne.Jeśli zostaną Ci jakieś śliwki z faszerowania mięsa, połóż je na schabie przed owinięciem folią, dzięki czemu zarówno środek, jak i wierzch schabu najdą ich aromatem. Aby mięso miało doskonały smak, musi być zamarynowane się w śliwkach, czosnku i ziołach dobę przed gotowaniem. Schab możesz nafaszerować również suszonymi morelami. Tu poznasz przepis na soczysty i delikatny schab, doskonały na ciepło, jak i do kanapek.
Rosół wcale nie jest tak prosty w przygotowaniu, jak mogłoby się wydawać. Istotne są zarówno proporcje składników, jak i ich jakość oraz sposób obróbki. Aby uprościć sobie przygotowanie tej tradycyjnej potrawy, warto mięso oraz warzywa upiec przed gotowaniem. Wydłuży to czas przyrządzenia, ale zaowocuje głębszym smakiem i pięknym kolorem dania. Mięsa po pieczeniu nie będzie trzeba szumować podczas gotowania zupy. Warzywa ulegną karmelizacji i będą pięknie złociste, dzięki czemu rosół nabierze bursztynowej barwy, nieosiągalnej bez dodatków w przypadku gotowania potrawy. Pieczony rosół będzie miał też wiele smaku. Zalet jest tyle, że naprawdę warto spróbować.
Schab gotowany w galarecie jest już tradycyjną, polską potrawą, którą wszyscy znamy i lubimy. Mięso z warzywami zalane domowy rosołem z dodatkiem żelatyny jest podstawowym daniem zimnej płyty na weselach i podczas uroczystych spotkań. Mocno schłodzony schab w galarecie smakuje doskonale polany sokiem z cytryny lub odrobiną octu. Sprawdź, jak go przygotować.Galareta z rosołu z mięsem jest bardzo popularnym w Polsce daniem na zimno, przygotowywanym głównie na Święta, wesela i większe uroczystości. Zimne nóżki i schab w galarecie to kojarzące się z czasami PRL-u potrawy, które uwielbiamy do tej pory. Aromatyczne mięso z warzywami zalane aromatycznym rosołem smakuje najlepiej mocno schłodzone i podane z odrobiną octu lub sokiem z cytryny.Schab i rosół przygotuj dzień przed robieniem galarety, dzięki czemu mięso będzie dobrze doprawione, a rosół odda nadmiar tłuszczu i będzie jeszcze smaczniejszy. Do galarety możesz wykorzystać ulubione warzywa. Może to być marchewka, groszek, pietruszka, jajka, a także śliwki, morele lub pomidory suszone. Wszystko zależy od tego, na jaką galaretę masz ochotę.
Kurczak z papryką i cukinią to pomysł na szybki i pożywny obiad dla całej rodziny. Cały posiłek przygotujesz w dosłownie pół godziny na jednej patelni, a z talerzy zniknie jeszcze szybciej. Poznaj przepis na zdrowy i smaczny obiad, czyli szybki i pożywny kurczak z papryką. Uwielbiam dania jednogarnkowe, ponieważ są bardzo aromatyczne, sycące i szybkie w przygotowaniu. Kurczak z papryką jest propozycją obiadową, po którą sięgam za każdym razem, kiedy mam ochotę na pyszny i zdrowy obiad, ale nie mam czasu na długie gotowanie. Mięso doprawione aromatycznymi przyprawami, smażone i duszone z warzywami wprost rozpływa się w ustach.Potrawkę z kurczaka, papryki i cukinii podaję z makaronem, kaszą lub ryżem. Każdy dodatek świetnie łączy się z delikatnym i soczystym mięsem, tworząc doskonały obiad. Jeśli chcesz, aby kurczak bardziej naszedł przyprawami, zamarynuj go godzinę-dwie przed smażeniem i wstaw do lodówki. Jeśli szukasz pomysłu na błyskawiczny obiad- tu znajdziesz przepis na makaron z kurczakiem i szpinakiem w sosie śmietanowym, czyli proste i pyszne danie dla całej rodziny.
Kurczak szarpany jest ciekawym i szybkim pomysłem na mięso do obiadu, na kanapkę czy do burgerów. Przyprawy, takie jak tabasco, kmin, papryka, czosnek nadają gotowanemu mięsu wyjątkowego smaku i aromatu. Poznaj przepis na szarpanego kurczaka.Kurczak szarpany jest bardzo delikatnym i soczystym mięsem. Jest doskonale doprawione, lekko pikantne i słone. Kurczak szarpany sprawdzi się zarówno jako dodatek na kanapkę, jak i mięso do burgerów, sałatek, makaronów. Świetnie komponuje się również z kaszą pęczak i warzywami po meksykańsku.Kurczak szarpany smakuje doskonale w towarzystwie domowych frytek i surówki z czerwonej kapusty. Frytki możesz również zapiec z mięsem w piekarniku, dodać surówkę i ulubiony sos. W ten sposób przygotujesz takie domowe loaded fries. Mięso możesz dusić również z sosem bbq, aby nadać mu grillowego posmaku.
Kurczak w sosie śmietanowo- koperkowym jest doskonałym pomysłem na szybki, tani i wyjątkowo smaczny obiad. Polędwiczki są bardzo delikatne, soczyste, a otulone gęstym, aromatycznym sosem wprost rozpływają się w ustach. Poznaj przepis na kurczaka w sosie śmietanowo- koperkowym, idealnego do ziemniaków i makaronu.Kurczak w sosie śmietanowo- koperkowym jest wyśmienitą bazą na obiad. Wystarczy, że ugotujesz swój ulubiony makaron, ryż, kaszę czy ziemniaki, a otrzymasz pełnowartościowe i bardzo pożywne danie. Z całym daniem świetnie komponuje się również delikatna surówka z kapusty pekińskiej. Kurczaka w sosie śmietanowo- koperkowym przygotujesz w pół godziny, a efekt zaskoczy wszystkich domowników.Koperek jest ziołem, które wzmacnia smak sosów, zup, przetworów. Jest niezwykle aromatyczny i zdrowy, ponieważ działa rozkurczowo i przeciwzapalnie na cały układ pokarmowy. Koperek nadaje daniom wyjątkowego smaku, połączony z delikatną śmietanką i mięsem jest wprost genialny.Kurczak z koperkiem smakuje równie dobrze, gdy przygotujesz z nich pyszną sałatkę. Tu poznasz przepis na sałatkę z wędzonego kurczaka. Prosta i pyszna.
Kurczak pieczony z ziemniakami to pomysł na szybki obiad dla całej rodziny. Danie przygotujesz w niecałe dwie godziny, a efekt zachwyci wszystkich domowników. Kurczak jest bardzo delikatny, soczysty w środku z chrupiącą skórką, jest doskonały w smaku. Poznaj przepis na pysznego kurczaka pieczonego z ziemniakami.Kurczak jest bardzo delikatnym mięsem, które przygotujesz na wiele sposobów. Doskonale nadaje się zarówno do dań obiadowych, jak i makaronów, sałatek, zup. Pałki kurczaka pieczone w piekarniku są soczyste i miękkie w środku. Skórka natomiast ma złocisty kolor i jest bardzo chrupiąca. Mięso przed pieczeniem zwykle marynuję dzień wcześniej i wstawiam do lodówki na całą noc, aby dobrze naszło aromatem ziół i przypraw. Jeśli jednak nie masz na to czasu, zamarynuj kurczaka minimum godzinę przed wstawieniem do piekarnika. Do przygotowania dania wykorzystaj młode, małe ziemniaczki, które dokładnie się przyrumienią podczas pieczenia i będą doskonałe w smaku.Jeśli szukasz pomysłu na równie szybki, jednogarnkowy obiad dla całej rodziny- tu poznasz przepis na doskonałe żeberka duszone z kiszoną kapustą.
Puszyste i chrupiące naleśniki - bez dodatku mleka oraz jajek? Niektórzy mogą nieco kręcić nosem, jednak warto się przełamać i wypróbować danie w nowej nieco bardziej zaskakującej odsłonie. Efekt może przerosnąć wszelkie oczekiwania!Naleśniki bez jajek i mleka są doskonałą propozycją nie tylko dla alergików. Placuszki zachwycają swoją chrupkością oraz puszystością. Idealnie sprawdzą się na słodki obiad lub podwieczorek. Pamiętaj, aby podać je ze swoim ulubionym dżemem. Jak je zrobić? Lista składników może zaskoczyć.Przepis na chrupiące naleśniki bez dodatku mleka i jajekLista składników:1,5 szklanki mąki2 szklanki wody lub mleka owsianego2 łyżki oleju2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonejszczypta soliSposób wykonania:Dokładnie wymieszaj ze sobą wszystkie składniki, aż do momentu uzyskania jednolitej masy. Na patelnię nalej odrobinę oleju i za pomocą papierowego ręcznika rozprowadź go po całym naczyniu (zrób tak z pierwszym naleśnikiem, a kolejne smaż na suchej patelni).Nalej ciasto na patelnię i smaż je na małym ogniu. Kiedy naleśniki są gotowe, posmaruj je ulubionym dżemem i posyp cukrem pudrem. Smacznego.Polecamy również przepis na niezwykłe naleśniki z jednego składnika oraz niezawodny trick Anny Lewandowskiej na te pyszne placki.pixabay/RitaEArtykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Genialny patent Kuronia na doskonałą mizerię z niespodziankąLekkie, puszyste ciasto na pierogi z drożdżamiNajlepszy, kultowy przepis Gessler na śledzie w olejuźródło: mama alergikaZapraszamy na nasz Instagram
Szukasz pomysłu na ciekawy lunch, obiad lub kolację? Przygotuj kurczaka po japońsku, czyli kurczaka w panierce z ogórkami konserwowymi i papryką w aromatycznej zalewie. Mięso doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno, jako szybka przekąska. Poznaj przepis na kurczaka po japońsku. Połączenie wielu różnych smaków sprawia, że kurczak po japońsku smakuje genialnie. Delikatne mięso smażone w panierce, następnie marynowane w zalewie pomidorowej i konserwowymi warzywami nabiera mocnego smaku i aromatu. Kurczaka po japońsku po smażeniu zamarynuj na kilka godzin, najlepiej na całą noc przed podaniem, aby całe danie odpowiednio się przegryzło i zyskało ciekawy smak.Kurczak po japońsku jest świetnym pomysłem zarówno na obiad, jak i szybką przekąskę. Całe danie możesz zjeść na zimno lub podgrzać i ugotować ryż, ziemniaki, frytki. Wszystko zależy od tego, na jakie dodatki masz ochotę. Kurczak po japońsku jest pomidorowy z wyczuwalną nutą warzyw konserwowych, cukru, octu, jest pyszny i łatwy w przygotowaniu.Jeśli szukasz pomysłu na obiad z kurczakiem w orientalnym stylu-tu znajdziesz przepis na wyśmienitego kurczaka po chińsku z warzywami. Przygotuj również tajski specjał, czyli kurczaka w sosie orzechowym, smakuje doskonale z ryżem i limonką.
Nie da się ukryć, że twarde flaki nie są spełnieniem marzeń smakoszy. Niestety wiele osób zapomina o kluczowej zasadzie i gotuje flaki tylko raz. Okazuje się, że najlepiej poddawać je dwukrotnej obróbce. Właśnie taki zabieg sprawi, że flaki wyjdą idealnie miękkie. Jednak na tym nie koniec.Smakowite flaki uchodzą za jeden z najlepszych rodzimych specjałów. Nie bez powodu serwuje się je na rozmaitych imprezach okolicznościowych. Dziś przyjrzymy się bliżej temu, jak przygotowywać idealne flaki. Wielbiciele mięsnej zupy powinni pamiętać o kilku zasadach.
Sałatka gyros z kurczakiem i kapustą pekińską jest świetną sałatką zarówno na pyszną kolację, jak i na imprezę i spotkanie w większym gronie. Warstwowa sałatka wygląda bardzo apetycznie, jest świeża i bardzo sycąca. Całość doprawiona jest domowym sosem czosnkowym, palce lizać. Poznaj przepis na wyśmienitą sałatkę gyros z kurczakiem i kapustą pekińską.Sałatka gyros inspirowana jest tradycyjnym gyrosem z kurczakiem. Smażone w aromatycznej przyprawie mięso ma doskonały, intensywny smak i świetnie łączy się z ogórkami konserwowymi, kukurydzą i świeżymi pomidorkami, kapustą, cebulką. Przyprawa gyros jest mieszanką ziół, takich jak: czosnek, majeranek, papryka mielona, gorczyca i wiele innych, które rewelacyjnie łączą się zarówno z kurczakiem, jak i delikatną jagnięciną. Sałatkę gyros przygotuj warstwowo, w dużej, szklanej misce. Jest kolorowa, bardzo aromatyczna i świeża, dzięki czemu sprawdzi się na każdą okazję. Sałatka jest bardzo sycąca i świetnie smakuje podana z bagietką lub pieczywem czosnkowym. Przed podaniem włóż sałatkę do lodówki, aby była mocno schłodzona.Jeśli szukasz pomysłu na ciekawą sałatkę z kurczakiem-tu znajdziesz przepis na szybką sałatkę z makaronem ryżowym, ananasem i curry. Orientalna przyprawa nadaje sałatce wyjątkowego smaku, którego musisz spróbować.
Krokiety są niezwykle smakowitym daniem, które niejednokrotnie przyprawiało o autentyczny zachwyt nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Niestety ich zawijanie nie należy do najłatwiejszych zadań. Na szczęście możemy przygotować krokiety, które go nie wymagają.Przepis na krokiety bez zawijania zaskakuje prostotą. W znacznej mierze będą się one składały z ziemniaków. Dodatek w postaci orzechów znakomicie wpłynie na ich walory smakowe. Prośby o dokładkę są pewne.
Któż z nas nie lubi bigosu? Tradycyjna potrawa z kapusty i mięsa ma wielu zwolenników. Nic dziwnego, skoro jest sycąca i potrafi doskonale rozgrzać. Jadalibyśmy ją pewnie jeszcze częściej, gdyby jej przygotowanie nie zajmowało aż tyle czasu. Receptura Karola Okrasy pozwoli nam zrobić go szybciej niż zwykle. Koniecznie ją przetestujcie i przekonajcie się, jak dobry bigos można przyrządzić w niecałe pół godziny. Nie raz prezentowaliśmy wam pyszne receptury Karola Okrasy. Wystarczy wspomnieć przygotowywane przez niego pyszne ziemniaczki z pieca lub tę aromatyczną i prostą zupę z dyni. Tym razem znany kucharz zdradził, jak robi bigos. Jego przepis jest naprawdę ekspresowy, a smak dania nieziemski.
Rybę najczęściej podaje się usmażoną w panierce. Jest wtedy pyszna i chrupiąca, lecz potrawy smażone nie powinny zbyt często gościć na naszych talerzach. Dlatego też proponujemy wam, by z filetów przyrządzić kotlety i upiec je w piekarniku. Dodatek warzyw sprawi, że potrawa będzie nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Spróbujcie, a z pewnością powrócicie do tego przepisu. Polecaliśmy wam już sposób na przyrządzenie filetów rybnych w panierce. Na naszej stronie jest też receptura na rybę w cieście. Tym razem proponujemy inne podejście. W tym przepisie rybę rozdrobnimy i przyrządzimy z niej klopsiki z dodatkiem kaszy i warzyw. Upieczemy je w piekarniku, aby zachować wartości odżywcze i uczynić danie lżejszym. Będzie naprawdę smacznie.
Kurczak pieczony z warzywami jest doskonałą propozycją na szybki, rodzinny obiad. Mięso jest dobrze doprawione, miękkie i soczyste w środku, skórka natomiast jest przyrumieniona i przypieczona. Warzywa pieczone z kurczakiem są chrupiące i tworzą świetny dodatek do mięsa. Poznaj przepis na kurczaka pieczonego z warzywami.Kurczak marynowany w ziołach i przyprawach zawsze smakuje doskonale. Jeśli chcesz, aby mięso było bardziej aromatyczne, zamarynuj je dzień przed pieczeniem i wstaw do lodówki na całą noc. Kurczaka z warzywami piecz w wysokiej temperaturze z opcją grzania góra-dół. Termoobieg może wysuszyć mięso.Danie przygotuj z ulubionymi warzywami. Do zapiekanki wykorzystałam szparagi, marchewkę, cukinię i paprykę, jednak korzeń pietruszki, cebula, bataty, czy dynia będą smakować równie dobrze. Warzywa pieczone w piekarniku są chrupiące i jednocześnie delikatnie, a polane marynatą ziołową do kurczaka rozpływają się w ustach.Jeśli szukasz pomysłu na obiad z kurczakiem, przygotuj również kurczaka w sosie porowym i kurczaka pieczonego z ziemniakami. Dania są bardzo aromatyczne i z pewnością podbiją serca wszystkim smakoszom.
Elegancka sałatka z cykorii to świetny dodatek do obiadu, a także na święta i większe uroczystości. Delikatny smak cykorii przełamany słodkim jabłkiem, orzechami i sosem na bazie jogurtu i musztardy z pewnością zachwyci wszystkich gości. Poznaj przepis na elegancką sałatkę z cykorii -doskonałą do mięsa, ryb i dań wegetariańskich.Cykoria jest warzywem sezonowym, dostępnym w sklepach w okresie zimowym. Kształtem i smakiem przypomina kapustę pekińską, jednak jej liście są bardziej zaokrąglone i znacznie większe. Cykoria bogata jest w magnez, potas, żelazo, witaminę C i witaminy z grupy B. Warto więc wykorzystać sezon i wzmocnić cały organizm, szczególnie w chłodne dni, kiedy jesteśmy bardziej narażeni na przeziębienia i spadek odporności.Sałatka z cykorii jest delikatna, lekka, świeża. Oprószona orzechami włoskimi jest prawdziwą bombą witaminową, która świetnie łączy się z białym mięsem, rybami i warzywami. Cykoria doskonale komponuje się z gorzkawym smakiem. Przygotuj więc do niej sos jogurtowy z musztardą i odkryj jej genialny smak. Doskonałym pomysłem na elegancki i smaczny obiad jest łosoś w sosie cytrynowym z sałatką z cykorii i ryżem.
Sałatka z makaronem ryżowym kurczakiem i ananasem w aromatycznej przyprawie curry to prawdziwa uczta dla oczu i podniebienia. Sałatka jest doskonała w smaku, sycąca i wygląda bardzo apetycznie. Sałatka sprawdzi się zarówno na kolację w gronie najbliższych, spotkanie z przyjaciółmi, jak i większą uroczystość. Poznaj przepis na obłędną sałatkę z makaronem ryżowym, kurczakiem i ananasem.Przyprawa curry jest jedną z moich ulubionych przypraw. Aromatyczna mieszanka ziół nadaje daniom wyraźnego, orientalnego smaku i ładnego, apetycznego koloru. Curry świetnie komponuje się z kurczakiem, rybami, owocami morza i zupami. Przyprawę dodaj również do przetworów na zimę i odkryj ich nowy, wyjątkowy smak.Sałatkę przygotowuję z makaronem ryżowym, który jest bardzo sycący i świetnie łączy się z całym daniem. Słodki ananas i delikatne mięso kontrastują z ostrym selerem i szczypiorkiem, sprawiając, że sałatka jest jest idealna w smaku. Całość uzupełniona jest rewelacyjnym sosem majonezowym z curry.Jeśli jesteś miłośnikiem orientalnej kuchni-tu znajdziesz przepis na doskonałą zupę curry z makaronem ryżowym i krewetkami. Danie jest szybkie w przygotowaniu i niezwykle pożywne i smaczne.
Kotlety mielone często goszczą na polskich stołach. W każdym domostwie przygotowuje się je odrobinę inaczej. Dziś zaprezentujemy przepis na kultowe kotlety mielone z niezwykle smakowitym nadzieniem. W środku mięsnych frykasów ukryjemy ser feta. Domownicy nie będą w stanie się oprzeć.Kotlety mielone z serem feta charakteryzują się wyjątkowymi walorami smakowymi, obok których nie sposób przejść obojętnie. Słony grecki ser doskonale podkreśla walory mięsa. Prośby o dokładkę są pewne.