Zupa pomidorowa jest jedną z najczęściej jedzonych zup w Polsce. Niestety wiele osób popełnia kardynalny błąd podczas jej przygotowywania. Zanim dodamy pomidory do wywaru, należy je przesmażyć - dzięki temu uzyskuje się znacznie głębszy smak i aromat. Zupa pomidorowa ma miliony miłośników na całym świecie, w końcu jej gęsta konsystencja i intensywny smak nie pozwalają przejść obok niej obojętnie. My sami zazwyczaj podajemy ją dnia następnego po zrobieniu rosołu. Baza wykonana z bulionu mięsnego idealnie uzupełnia pomidory swoim smakiem oraz tłustością. Jeśli chcesz, aby pomidorówka byłą jeszcze lepsza, zastosuj się do poniższych porad. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Jeśli nie posmakowała wam gotowana brukselka spróbujcie zapiekanej. Z pewnością zachwyci was delikatnym smakiem i przyjemną chrupkością. Pieczenie pozbawi brukselkę goryczki, a wyjątkowe dodatki uczynią z niej danie, które często będzie gościć na waszych stołach. Brukselka to zimowa odmiana kapusty, która jest bardzo zdrowa, ale niezbyt popularna w naszej kuchni. Zazwyczaj serwuje się ją gotowaną, polaną tartą bułką zrumienioną na maśle. Jest doskonałym dodatkiem do dań obiadowych.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:My proponujemy brukselkę zapiekaną, która świetnie sprawdzi się jako danie wegetariańskie. Oczywiście również może być też serwowana jako dodatek np. do dań mięsnych.
Proziaki wielu osobom kojarzą się z wakacjami u dziadków na wsi, gdzie były pieczone na piecu kaflowym w kuchni. Podaje się je zarówno na słodko, jak i na słono. Klasyczne placki z sodą oczyszczoną są łatwe w przygotowaniu, o czym można przekonać się, korzystając z poniższej receptury. Nazwa proziaki wzięła się od głównego składnika, czyli "prozy" - tak nazywano sodę oczyszczoną na Podkarpaciu. Mimo iż największą popularność uzyskały w tej części kraju, znane są także w innych regionach Polski. Proziaki można urozmaicać wieloma dodatkami dorzucanymi bezpośrednio do ciasta. Do najbardziej typowych należy ser biały, który nadaje plackom specyficznej konsystencji. Jada się je zazwyczaj z masłem, marmoladą, konfiturami oraz mlekiem.
Pod koniec lipca w Gdyńskim Centrum Filmowym została otwarta restauracja Kuby Wojewódzkiego i restauratora Dawida Kwidzińskiego. Jej niezwykła nazwa Niewinni Czarodzieje TrzyZero oraz osoba znanego celebryty przyciągnęła prawdziwe tłumy smakoszy. Ceny rarytasów dostępnych w restauracji zwalają z nóg, same frytki to wydatek niemal 29 złotych.Kuba Wojewódzki to celebryta i showman znany telewidzom z często kontrowersyjnych wypowiedzi. Ostatnio postanowił też zaistnieć w świecie restauratorów. Informacja o otwarciu restauracji, której jest współwłaścicielem pojawiła się na Instagramie. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:Niewinni Czarodzieje TrzyZero ma dość krótką kartę potraw, za to szeroki wybór alkoholi. To co z pewnością może przyciągnąć gości to niezobowiązująca atmosfera tego lokalu. Założeniem właścicieli było by lokal miał charakter restauracyjno-klubowy, a w menu znalazły się proste potrawy serwowane w nowoczesny sposób. Ich ceny zaskoczyły wszystkich.
Nie da się ukryć, że naleśniki uchodzą za kulinarną klasykę, której bardzo ciężko się oprzeć. Wystarczy, że dodamy do ciasta pół szklanki wody gazowanej i specjał będzie charakteryzował się nienaganną puszystością. Naleśniki z serem zachwycą niepowtarzalnym smakiem.Naleśniki z serem są jednym z tych dań, obok których nie sposób przejść obojętnie. Nietrudno natknąć się na osoby jadające je przynajmniej raz w tygodniu. Tym razem ciasto o naleśniki wzbogacimy o wodę gazowaną.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Klasyczne kluski śląskie najczęściej podaje się z duszonym w sosie mięsie, jednak istnieją inne opcje. Doskonale pasują z sosem grzybowym czy pomidorowym z masłem, wzorowanym odrobinę na kuchni włoskiej. Przepis na nie jest banalnie prosty i każdy może go wykonać. Kluski śląskie to produkt znany praktycznie każdemu Polakowi - ich miękka, a zarazem elastyczna konsystencja świetnie sprawdza jako baza do gęstego sosu. Taki sposób jedzenia ich jest również najbardziej popularny. W kontekście dodatku do tych klusek ograniczeniem jest jedynie wyobraźnia kucharza. Najpopularniejszy jest bez wątpienia sos z duszonym mięsem, jednak równie dobrze sprawdza się standardowy sos grzybowy. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Rosół według Roberta Makłowicza nie może być podany wraz z ziemniakami. Jak sam tłumaczy, jest to dla niego niedopuszczalne. Niżej prezentujemy przepis znanego krytyka na tę pyszną i tradycyjną polską zupę. Robert Makłowicz jest ogromnym autorytetem kulinarnym dla wielu Polaków, a jego zdanie na temat różnych dań brane jest do serca przez tysiące z nich. Trzeba jednak pamiętać, że jego wypowiedź na temat rosołu z ziemniakami może wywołać pewne kontrowersje. - Największe wrażenie robią na mnie rzeczy dziwne według moich przyzwyczajeń, które można odnaleźć wokół nas. Dla mnie rzeczą znacznie bardziej szokującą niż wyrwane w Wietnamie serce węża i podawane jeszcze bijące jest rosół z ziemniakami. A tak się jada w naszym kraju - powiedział Makłowicz podczas świątecznego wydania programu "Drugie śniadanie mistrzów". Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Rosół bez cebuli nie może uzyskać odpowiedniego smaku - jednak wiele osób zastanawia się, czy należy dodawać ją w łupinie. Jeśli chcesz, aby zupa miała złocisty kolor, pozostaw na niej łupinę. Łupina zawiera dużo barwnika, który skutecznie nada całości pięknej barwy. Cebula dodawana jest do najróżniejszych dań. Dzięki jej właściwościom wiele potraw może zachwycać znacznie głębszym i lepszym smakiem. Rosół nie bez powodu nazywany jest "królem zup". Na jego podstawie można ugotować wiele innych zup i dań, a także sosów - dlatego zawsze warto mieć w zamrażalniku chociaż jedną porcję. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Kalafior jest jednym z najbardziej smakowitych warzyw. Bez większych problemów można natknąć się na osoby, które zajadają go z miłą chęcią. Dziś postawimy na przepis, w którym u boku kalafiora zagości czosnek. Pieczony specjał zachwyci najbliższych.Nie da się ukryć, że kalafior zajmuje szczególne miejsce w kulinariach. Najczęściej po prostu go gotujemy. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by upiec go z aromatycznymi dodatkami. Efekt potrafi przyprawić o szybsze bicie serca.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Flaki są jedną z najbardziej klasycznych zup w kuchni polskiej, jednak cały czas wiele osób jej nie znosi. Aby ułatwić niejadkom zjedzenie tego dania, należy je odpowiednio doprawić. Podstawową przyprawą jest świeży imbir, który doskonale maskuje wszelkie niedoskonałości flaczków. Flaki mogą wywoływać sporo kontrowersji, w końcu głównym składnikiem są wołowe żołądki. Trzeba jednak pamiętać, że danie to potrafi smakować wybornie, a najlepsi kucharze nierzadko podają je w doskonały sposób. Jeśli chcesz przygotować je samodzielnie w domu, pamiętaj o wielokrotnym myciu i wygotowaniu flaczków, co umożliwia pozbycie się nieprzyjemnego zapachu. Równie ważne są przyprawy - należy dodać ich sporo, z czego najważniejszym jest świeży imbir. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Kotlety schabowe, choć wydają się idealne, można jeszcze bardziej dopracować. Wystarczy posmarować je grubą warstwą musztardy, aby uzyskały znacznie lepszy smak. Dzięki niej mięso staje się soczyste, kruche i delikatne. Zwykły panierowany kotlet jest pyszny. Chrupiąca panierka i soczyste wnętrze są nie do podrobienia, dlatego schabowe cieszą się tak wielką popularnością w całej Polsce. Niektórzy chcą jednak osiągnąć jeszcze lepszy efekt. Jednym ze sposobów jest marynowanie schabu w musztardzie - kwaśność sosu sprawia, że włókna mięsa miękną i stają się o wiele bardziej delikatne. Takie kotlety będą smakować każdemu fanowi klasycznych schabowych. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Zupa ogórkowa nie musi być cały czas jedzona w taki sam sposób. Jedną z najlepszych, a zarazem najprostszych metod ulepszenia tego dania, jest dodanie do niego jajka. Dzięki temu zupa nabiera większej treściwości i kontrastujących ze sobą smaków. Zupa ogórkowa konkuruje o podium najukochańszych zup Polaków wraz z rosołem, pomidorową oraz żurkiem. Jeśli twoja ulubioną jest ta ugotowana na kiszeniakach, przetestuj dodanie do niej jajka na twardo. Taka mała modyfikacja sprawia, że całość staje się nie tylko bardziej treściwa - zupełnie inna konsystencja wywołuje kompletnie inne odczucia podczas jedzenia. Kwaskowość zupy również świetnie współgra z delikatnością jajka. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Nie da się ukryć, że krokiety są uwielbiane przez liczne grono smakoszy. Każdy przygotowuje je odrobinę inaczej. Najbardziej uciążliwe jest ich zawijanie. Na szczęście nie zawsze jest ono konieczne. Wystarczy, że zmiksujesz pieczarki, jajka i cebulę, a następnie obtoczysz je panierką. Smakowite krokiety niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Nietrudno natknąć się na wielbicieli tego dania. Tym razem sięgniemy po przepis na krokiety bez zawijania. Efekt powala na łopatki.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Pieczone ziemniaki można przyrządzić w różnych odsłonach. Niektóre z nich znacząco wyróżniają się na tle innych. Tak właśnie jest w przypadku ziemniaków zapiekanych z dodatkiem jogurtu. Efekt powala na łopatki.Pyszne ziemniaki często goszczą na naszych stołach. Nie jest to nieuzasadnione, ponieważ bulwy charakteryzują się niepowtarzalnymi walorami smakowymi, obok których nie sposób przejść obojętnie. Dziś sięgniemy po ziemniaki zapiekane z jogurtem.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Naleśniki idealnie sprawdzają się w roli śniadania. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy pałaszują je z miłą chęcią. Magda Gessler przygotowuje naleśniki w wyjątkowy sposób. Najsłynniejsza restauratorka nigdy nie zapomina o przesianiu mąki. Właśnie taki zabieg sprawia, że placki wychodzą perfekcyjnie.Smakowite naleśniki wiele razy przyprawiały nas o szybsze bicie serca. W każdym domu przygotowuje się je odrobinę inaczej. Dziś wypróbujemy przepis od samej Magdy Gessler. Efekt powali na łopatki nawet najbardziej wybrednych smakoszy.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Rosół Magdy Gessler jest wyjątkowy dzięki jednemu składnikowi - goździkom. Ich dodatek sprawia, że wywar nabiera zupełnie nowego smaku oraz aromatu. W poniższym przepisie zdradzamy jak wykonać go krok po kroku. Nic nie smakuje tak dobrze, jak domowy rosół. Zupa ta jest uwielbiana praktycznie w całej Polsce i bez wątpienia zyskała już miano kultowej. Dlatego receptura Magdy Gessler jest tak pożądana przez prawdziwych smakoszy. Gessler do wywaru dorzuca goździki, które wprowadzają odrobinę korzenności i egzotyczności do smaku. Choć różnica jest delikatnie wyczuwalna od klasycznej zupy, wyćwiczone podniebienie zachwyci się już od pierwszej łyżki. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Nie ma nic lepszego o poranku niż zapach świeżo usmażonych, babcinych racuchów. Najczęściej puszyste placuszki swoją lekkość zawdzięczają drożdżom, ale dziś skusimy się na szybszą wersję bez ich dodatku. Zachwyt domowników gwarantowany.Trudno o bardziej przyjemny sposób na idealny początek dnia niż smakowite racuchy. Babcie wiedzą jak robić najlepsze na świecie - lekkie, puszyste i pełne jabłek. Szybka wersja ukochanego przysmaku nie ma sobie równych. Wystarczy kilka minut, a przed nami stanie pełny półmisek pyszności. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:Jeśli uwielbiasz szybkie deser, z całą pewnością przypadnie ci do gustu przepis na błyskawiczne ciasto bez pieczenia, który znajdziesz tutaj.
Kopytka czy leniwe? Niektórzy smakosze mają problem z ich rozróżnieniem. Specjał widoczny na zdjęciu to kultowe kopytka. Danie można z łatwością przyrządzić w domowym zaciszu. Prośby o dokładkę są pewne.Smakowite kopytka potrafią wywołać szczery zachwyt nawet u najbardziej wybrednych wielbicieli kulinariów. Nie bez powodu tak często goszczą one na naszych stołach. Jak przygotować idealne kopytka?
W piątki nadal wielu Polaków jada na obiad rybę zamiast tradycyjnego schabowego czy mielonego. Najczęściej jest to panierowany filet usmażony na tłuszczu. Na szczęście istnieje równie pyszna, a przy okazji zdrowsza wersja kultowego obiadu. Przedstawiamy przepis na rybę w panierce z piekarnika. Zrezygnowanie z przygotowywania ryby na tłuszczu pozwala znacznie ograniczyć ilość spożywanych kalorii - przy okazji poniższa receptura pokazuje, że smaczne jedzenie wcale nie musi być smażone na oleju. Ryba nie nasiąka tłuszczem, zachowuje chrupkość oraz soczystość mięsa. Warto także pamiętać, że pieczenie umożliwia zachowanie większej ilości wartości odżywczych w porównaniu do smażenia. Jeśli więc jesteś na diecie lub istotne jest dla ciebie zdrowe żywienie, ten pomysł jest idealny dla ciebie. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Pieczone ziemniaki Karola Okrasy pokazują, że nie potrzeba wielu składników, aby przygotować pyszny obiad. Dużo smaku dodaje wędzony pstrąg, który dymnością świetnie kontrastuje z delikatnym sosem serowym. Podając takie danie, zachwycisz wszystkich domowników. Pieczone ziemniaki są klasyką - najczęściej kojarzą się one z ogniskiem i dawnymi czasami. Karol Okrasa zdradził przepis, który udoskonala tradycyjne kartofle z folii aluminiowej pieczone w popiele. Jego wersja jest banalnie prosta, mimo to wywołuje okrzyki zaskoczenia wśród ludzi, którzy mogą spróbować tego przepisu. Co więcej, takie pyrki mogą stanowić doskonały obiad same w sobie, bez konieczności podawania dodatków. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Nie da się ukryć, że golonka należy do grona najbardziej uwielbianych swojskich specjałów. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy spałaszowaliby ją z miłą chęcią. Tym razem golonkę wzbogacimy o kilka goździków.Smakowita golonka potrafi przyprawić o szybsze bicie serca nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Jej przygotowanie może wydawać się dosyć karkołomnym zadaniem, jednak przepis na mięsny specjał jest banalnie prosty. Każdy sobie z nim poradzi.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Pyzy są jednym z najbardziej rozpoznawalnych dań naszej rodzimej kuchni. Okazuje się, że można w nich wykorzystać mięso po rosole. Specjał z pewnością przypadnie do gustu domownikom. Przepis jest banalnie prosty.Smakowite pyzy z mięsem są nie lada frykasem. Obok takiej propozycji obiadowej nie sposób przejść obojętnie. Pyzy bez najmniejszych problemów przygotujesz w domowym zaciszu. Warto wykorzystać mięso, które zostało nam po rosole.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Zupa ogórkowa nie ma sobie równych w swojej kategorii - lekko kwaśny smak, delikatna konsystencja i sytość sprawiają, że stanowi doskonały obiad. Dodanie do niej śmietany łagodzi kwaśność i ładnie zabiela zupę. Przygotowując ją, nie będziesz mógł się jej oprzeć.Zupa ogórkowa powinna zawierać przede wszystkim ogórki kiszone najlepszej jakości. Jeśli nie masz dostępu do dobrych kiszeniaków w sklepie, przygotuj je samodzielnie - wtedy masz pewność co jesz. Odpowiednio ugotowana ogórkowa nie powinna być zbyt kwaśna ani mdła. Balans pomiędzy kwasem, a słodyczą śmietany musi być zachowany. Dlatego warto kierować się proporcjami zamieszczonymi poniżej. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Wątróbkę można przygotować na wiele sposobów. Przeważnie stawiamy na dodatki w postaci cebuli i jabłek. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by wątróbka została wzbogacona o kuszące maliny. Efekt powala na łopatki.Nie da się ukryć, że wątróbka jest jednym z tych wyrobów mięsny, który często gości na naszych stołach. W każdym domostwie przygotowuje się ją odrobinę inaczej. Dziś sięgniemy po przepis na wyśmienitą wątróbkę z malinami.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Jeśli próbujesz ugotować flaczki, lecz ich smak cię nie satysfakcjonuje, prawdopodobnie popełniasz banalny błąd. Problem może tkwić w nieodpowiednim zagęszczeniu dania lub braku przypraw, które muszą znaleźć się w tym daniu. Flaki wraz z rosołem królują na polskich weselach, jednak to do flaczków wielu ludzi ma ogromną słabość. Ostry smak, delikatność mięska i wspaniały aromat sprawiają, że ciężko przejść obok nich obojętnie.Jeśli próbowałaś zrobić ją kilka razy, lecz zawsze kończyło się wylaniem ich do odpływu — mamy na to radę. Wystarczy zastosować się do naszych porad, a zupa stanie się twoją ulubioną. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Jeśli do bigosu zamiast tradycyjnej kapusty dodasz cukinię, zyskasz pyszną alternatywę, która zachwyca prostotą wykonania. Wystarczy kilka chwil, aby ugotować pyszny posiłek. Bigos w tej wersji jest znacznie delikatniejszy i nabiera ciekawego smaku. Cukinia rzadko kiedy przychodzi na myśl, kiedy w naszej głowie zaczyna kiełkować pomysł ugotowania bigosu. Zazwyczaj zastanawiamy się wtedy nad kiszoną kapustą, która jest podstawą tego dania dla wielu domowych kucharzy. Warto jednak spróbować czegoś nowego, a bigos z cukinii jest nowatorskim daniem. Wymaga jedynie kilku chwil pracy, a efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Zamiast bułki tartej podaj fasolkę z przysmażonym boczkiem. Hiszpańska wersja zdobywa coraz większą popularność. Dzięki przyprawom potrawa nabiera pikantnego smaku i staje się jeszcze bardziej sycąca. Fasolkę szparagową można przyrządzić na wiele sposobów. Jednak Polacy najczęściej podają ją jako dodatek do młodych ziemniaków i jajka sadzonego. Jako omastę stosuje się wtedy bułkę tartą smażoną na masełku. Czasem warto też dodać do niej czosnek i sezam. Ciekawym sposobem na podanie fasolki jest też przyrządzenie jej po francusku, czyli bez masła i bułki tartej. Tym razem skupimy się jednak na wersji z innej części Europy - na fasolce po hiszpańsku, czyli z boczkiem i czosnkiem. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Naleśniki można przygotować na wiele sposobów. W większości przepisów jednym z kluczowych składników jest mleko. Okazuje się, że możemy bez najmniejszych problemów przyrządzić naleśniki bez tego dodatku. Można go zastąpić wodą lub ulubionym sokiem.Naleśniki bez dodatku mleka wielu smakoszom mogą wydawać się co najmniej irracjonalnym pomysłem. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by pominąć ten składnik. Efekt zaskoczy nawet najbardziej wymagających wielbicieli kulinariów.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem: