Solisz rybę kilka godzin przez smażeniem? Popełniasz bardzo duży błąd. Sól sprawi bowiem, że delikatne filety staną się suche i stracą smak. Najlepiej więc oprószyć mięso przyprawą tuż przed położeniem na patelnię.
Korzenne śledzie w oleju będą hitem na wigilijnym stole. Śledzie przygotuj 3 dni przed uroczystą kolacją. Po tym czasie filety przejdą smakiem i aromatem kardamonu, imbiru, cynamonu i goździków. Kultowe danie w nowej odsłonie szybko zniknie ze stołu.Filety śledziowe wymagają odpowiedniego przygotowania. Na początku śledzie dokładnie opłucz, zalej zimnym mlekiem i wstaw do lodówki na całą noc. W ten sposób pozbędziesz się zbyt słonego smaku i intensywnego zapachu. Sekretem doskonałych śledzi są przyprawy korzenne i cebula. Cebulę pokrój w pióra lub krążki, oprósz cukrem i odstaw na kilkanaście minut. To świetny sposób, aby warzywo stało się miękkie i delikatniejsze w smaku. Tak przyrządzoną cebulę polecam dodać również do surówki z kiszonej kapusty. Od razu poczujesz różnicę.Aby wydobyć najlepszy smak, olej podgrzej z przyprawami, a potem wystudź i zalej nim śledzie. Przyprawy pod wpływem ciepła zaczynają uwalniać więcej aromatu. Do przyrządzenia śledzi wykorzystaj dobrej jakości olej rzepakowy. Oleju nie podgrzewaj zbyt długo.
Z tym problemem mierzymy się zwłaszcza w Wigilię. Wiele osób zastanawia się, jak usmażyć rybę, by nie było jej czuć w całym domu. Wszak niebawem zasiądziemy do wieczerzy, a rybna woń nie należy do najprzyjemniejszych. Mamy rozwiązanie - w czasie smażenia wykorzystaj sok z cytryny lub cząstki ziemniaka. Świetnym sposobem jest również moczenie ryb w mleku lub nacieranie ich przyprawami. Smażona ryba pojawia się na większości wigilijnych stołów. Jest też doskonałym pomysłem na rodzinny obiad. Soczyste, delikatne mięso w chrupiącej panierce smakuje każdemu. Niestety podczas smażenia ryby, z patelni unosi się intensywny, trudny do zneutralizowania zapach. Czy da się usmażyć rybę, by nie było jej czuć w całym domu?Zapach smażonej ryby może skutecznie zniechęcić do jej przyrządzania. Wystarczy jednak, że na patelnię dodamy jeden z dwóch składników, które z pewnością mamy w domu, a zapach nie będzie już tak intensywny. Świetnym sposobem jest również moczenie ryb w mleku i marynata. Intensywny zapach po smażeniu może być wyczuwalny w kuchni i całym domu przez wiele godzin. Jak go zneutralizować? Gotując sok z cytrusów lub wodę z olejkiem eterycznym. Gorąca para wodna o orzeźwiającym zapachu szybko zniweluje przykry zapach.
Rybie mięso jest bardzo zdrową alternatywą dla wieprzowiny czy kurczaka. Pieczona ryba jest w dodatku mniej kaloryczna i błyskawiczna w przygotowaniu. Delikatny, pieczony dorsz na warzywach jest doskonałym pomysłem na smaczny, zdrowy obiad. Możecie ją też podać na pożywną kolację. Przygotowanie pieczonej ryby na warzywach jest bardzo proste i szybkie. Cały posiłek nastawiamy w jednym naczyniu, dzięki czemu po przyrządzeniu obiadu mamy mniej bałaganu w kuchni. Polecamy soczystą, pieczoną rybę nie tylko na piątkowy obiad.
Zanim zabierzesz się za przygotowywanie pieczonego filetu z indyka, upewnij się, że możesz marynować go przynajmniej przez noc. Dzięki temu wyjdzie niezwykle aromatyczny i po prostu wyśmienity.
Główny Inspektorat Sanitarny wydał właśnie ostrzeżenie publiczne dotyczące niebezpiecznego produktu spożywczego. Z rynku wycofywana jest partia fileta z piersi kurczaka sprzedawana w sklepach Biedronka. Powodem tych działań jest wykrycie groźnych bakterii. Więcej szczegółów w naszym materiale.GIS czuwa nad naszym bezpieczeństwem, dbając o dobro i zdrowie publiczne obywateli. Zadaniem tej instytucji jest minimalizowanie niekorzystnych skutków, które mogą wpływać na życie Polaków. W tym też celu GIS wydaje w razie potrzeby ostrzeżenia dotyczące np. szkodliwych produktów spożywczych.