Wszyscy fani grzybobrania będą wniebowzięci. Mogą już szykować ogromne koszyki, ponieważ w najbliższym czasie zapowiada się okazały wysyp grzybów w lasach. Mowa między innymi o borowikach, które świetnie odnajdują się w polskiej kuchni. To jednak nie wszystko. Zobaczcie, gdzie będzie najwięcej grzybów.
Nadchodzi jesień, a wraz z nią na naszych stołach pojawiają się inne niż w sezonie letnimprodukty. Potrawy ze szparagami zastępują dania pachnące grzybami, a zamiastorzeźwiającego chłodnika przygotowujemy aromatyczną zupę dyniową. Zdążyliśmyzapomnieć już o truskawkach czy czereśniach, za to kupujemy Szarą Renatę, Ligole,Championy, Lobo czy Antonówkę – popularne, polskie odmiany jabłek. W jaki sposóbwykorzystujemy dary jesieni w polskiej kuchni? Jaka jest ich historia i tradycja w świeciekulinariów? Niektóre fakty będą dla Was zaskoczeniem!
Jesień jest tą porą roku, kiedy zaczynamy gromadzić grzybowe zapasy. Nadchodzące święta kojarzą się nam z aromatyczną zupą grzybową czy też bezmięsnymi pierogami, dlatego każdy znaleziony zawczasu grzyb jest na wagę złota. Poniżej podpowiadamy, jak sprawić, by suszenie grzybów przebiegło bezproblemowo. Nie każde znalezisko nadaje się do suszenia grzybów. Niektóre gatunki są wręcz do tego stworzone, inne zaś zdecydowanie tracą na jakości a ich smak pozostawia wiele do życzenia. Nie bez znaczenia jest też przechowywanie po suszeniu grzybów.
Dziś przedstawimy wam przepis siostry Anastazji na pierogi z kaszą gryczaną. Będzie prosto, tanio i pomysłowo. Siostra Anastazja nadziewa bowiem pierogi lubianą kaszą, którą łączy z grzybami. Jesteśmy przekonani, że was też zachwyci ta niecodzienna potrawa.Kto z was nie lubi pierogów? Oczywiście pytamy o ich jedzenie, a nie przyrządzanie. Bo na to drugie nie wszyscy zawsze mają chęć. Potrawa ta kojarzy się bowiem z mnóstwem pracy. Nie jest to do końca prawdą, bo dużo zależy od naszego zorganizowania.Przygotowaniem farszu można się zająć nawet dzień wcześniej. Wtedy drugiego dnia pozostanie nam zagnieść ciasto, uformować i ugotować pierogi. Przyrządzenie takiego dania nie zajmie wam dłużej niż godzinę.
Grzybowa to elastyczne danie. Można ugotować ją z wielu gatunków grzybów suszonych lub świeżych. Doskonale pasują do niej pieczarki, borowiki czy kurki. Potrawa jest wyjątkowo często spotykana na wigilijnych stołach, ale świetnie sprawdzi się także jako pyszny, codzienny obiad.
W wielu domach zamiast barszczu na stole pojawia się grzybowa. Ta aromatyczna zupa jest naprawdę prosta w przyrządzeniu. Najtrudniejszym etapem jest namoczenie grzybów. W naszej recepturze zdradzamy sekret, dzięki któremu danie zawsze się uda. Spróbujcie koniecznie.Używanie suszonych grzybów wymaga nieco wprawy. Z naszymi wskazówkami dotyczącymi moczenia i gotowania tego specjału z pewnością sobie poradzicie i zrobicie grzybową tak pyszną, że wasi goście będą domagać się dokładek.
Suszone grzyby wymagają odpowiedniej obróbki przed spożyciem. Uważać powinniśmy zarówno mocząc je, jak i potem gotując już skarby lasu. Na każdym etapie nietrudno o bolesny w skutkach błąd, który może zepsuć smak i humor jedzących. Dowiedzcie się jak długo gotować suszone grzyby, by nie zaszkodziły. Ostatnio radziliśmy jak suszone grzyby poprawnie namoczyć. Tym razem wracamy ze wskazówkami, które pomogą wam w zagotowaniu tego specjału. Dzięki nim zachwycicie swoich gości pysznymi specjałami takimi jak uszka czy pierogi. Sprawdźcie koniecznie, jak się zabrać do dalszej obróbki zasuszonych zbiorów z lasu.
Po suszone grzyby z pewnością sięgniemy przy przyrządzaniu świątecznych potraw. Będziemy je z pewnością gotować, jednak większość dań wymaga też namoczenia skarbów lasu. Jeśli zastanawialiście się, czy jest to konieczne i jak właściwie należy to zrobić — ten artykuł jest dla was. Z suszonymi grzybami z powodzeniem przygotujecie bigos czy uszka do barszczu. Przed dodaniem ich do potrawy poświęćcie jednak chwilę na ich obróbkę. Niestety nie można ich tak po prostu wrzucić i liczyć, że danie się uda. Twarde grzyby nie zaszkodzą zdrowiu, ale smakowi dania już tak.
Czy byliście już w tym roku na grzybobraniu? Jeśli nie, najwyższy czas się udać, bo własnie teraz lasy obfitują w prawdziwki, podgrzybki, maślaki i kurki. Padające deszcze i w miarę ciepłe noce sprawiły, że wysyp grzybów jest naprawdę duży. Zobacz w jakich lokalizacjach jest największa szansa na udane zbiory. W tym roku sierpniowa pogoda sprzyja grzybiarzom. Jesienna aura, którą mamy właśnie za oknami, sprawiła, że w lasach, zagajnikach i na polanach zaroiło się od grzybów. Podpowiadamy, za portalem grzyby.pl, gdzie teraz można znaleźć najwięcej okazów. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem: